Sivun näyttöjä yhteensä

1. kesäkuuta 2018

Alas innovaatiot ja keksinnöt





Olen siis toistanut tuhat kertaa, että vain innovaatioissa on onni ja tulevaisuus, sekä rauha ja rakkaus. Kyky tehdä keksintöjä on vain ihmislajille ominainen asia. Sen varassa olemme. Elinkeinoelämässä keksintöjä suojaavien patenttien merkitys on suunnaton. Lisäksi koko tekijänoikeus, esimerkiksi käytännössä kaikki uudempi kevyt ja klassinen musiikki on innovatiivista. Perinteisistä syistä myös lakitekstissä puhutaan tosin ”luovuudesta” ja siitä, että saadakseen suojaa teoksen on oltava ”omaperäinen” eli se ei saa olla plagiaatti eikä täysin itsestään selvä. Pelkkä  kolmisointu ei ole omaperäinen, mutta yhdelle duurikolmisoinnulle perustua ”Koska meitä käsketään” on. Siitä on myös Mozartin versio.

Felipe Fernandez-Armesto on tämän ajan tunnetuimpia historiantutkijoita ja erittäin menestynyt myös ns. kansantajuisten teostenkirjoittaja. ”Millenium” suomennettiinkin alle 20 vuotta sitten mutta ei herättänyt varsinaista kohinaa.

Tämän hetken läntisen maailman mielestäni kiihdyttävin ja antoisin suuri teossarja on The Cambridge World History”. Se on aivan uusi. Siinä on seitsemän lähes tuhatsivuista osaa ja se on kallis. Tämä ei ole se sarja, joka luulette sen olevan. Cambridge on julkaissut yli 100 vuotta ammattilaisille erittäin laajoja ja suurella huolella toimitettuja sarjoja.

Nyt on menty niin pitkälle, että esimerkiksi Afrikan ja Australian historia on mukana homo sapiensin ilmaantumisesta alkaen. Lisäksi jako esihistoriaan ja historiaan on riitautettu. Poliittinen historia, taloushistoria jne. ovat menettäneet raja-aitojaan, eikä nimeltä tunnettu faarao ole välttämättä mielenkiintoisempi tutkittava kuin saman aikakauden kalakauppias.

Lyhyesti sanottuna sarja on sensaatiomainen, myös siinä, että se selvittää olevansa tämän hetken esitys osittain erittäin epäselvistä asioista, koska ”historiallista totuutta” ei oikeastaan ole olemassa ja Ranken kuuluisa luonnehdinta historiasta lähteisiin perustuvana kertomuksen siitä, ”mitä itse asiassa on tapahtunut” on vihlaisevan lapsellinen ja läpikotaisin virheellinen.

Suosittelen lukijoilleni tätä sopivaa kesälukemista. Eiköhän tuo seitsemisen tuhatta sivua aina kotiolot voita, kuten kuritushuonevangeilla oli ennen tapana sanoa oloistaan. Itse olen silläkin tavalla hupsu, että minusta on ihastuttavaa lukea, miten maya-kulttuurit luultavasti pystyttivät suunnattomia kivirakennelmiaan ja perustivat pyhiä lehtoja vuoden alkamisen kunniaksi, jotteivat ilmansuunnat, nuo jumalista ylimmät, vimmastuisi.   

Fernandez-Armesto on tämän sarjan yksi useasta sadasta kirjoittajasta, jotka ovat jokseenkin kaikki professoreita mutta eivät läheskään kaikki englantia puhuvasta maailmasta. Hänkin on puoliksi espanjalainen.

Sekä Cambridgen sarja että Fernandez-Armeston omat kirjat herättävät monin kohdin minussa apinan raivoa: noin ei voi olla. Juuri sellaisista kirjoista pidän eniten.

Tämän kirjoituksen alku on lainaus F-A:n mielipiteestä, jonka tueksi hän syvällisesti molekyylibiologiaa ja genetiikkaa käsitellen huomauttaa, että menestyneimpiä tai ainakin pitkäikäisimpiä ovat olleet kulttuurit, joissa ei ole tapahtunut miljoonaan, muutamaan miljoonaan vuoteen mitään. Sen sijaan oma nykyinen kulttuurimme häilyy suunnilleen viikosta viikkoon erisuuntiin ja on tukeutunut 10 000 vuotta innovaatioihin ja keksintöihin, jotka ovat johtaneet lähes poikkeuksetta kriiseihin, onnettomuuksiin ja katastrofeihin, joita näyttää olevan myös tulossa lujasti lisää. [Jatkuu…]

9 kommenttia:

  1. Menestyneinpiä kulttuureja ovat ne joissa miljooniin vuosiin ei ole tapahtunut mitään.
    Meistä jokainen on kuitenkin kulttuurissaan miljoonien vuosien ajan jatkununeen nylkytyksen tuote. Jotain on tapahtunut siis kuitenkin.
    Mutta mikä on kaiken olevaisen tarkoitus?
    Pitääkö kääntää aurinkokunnan jokainen kivi sen löytääkseen?
    Oliko politiikkaa, sanotaanko nyt kolme miljardia vuotta sitten?
    Kuka on, jos on, kaiken olevaisen takana piilossa?
    Elämä on täynnä vastaamattomia kysymyksiä...
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  2. Vai 7 000 sivua kielellä, jota luen jokseenkin kankeasti (ja puhun vielä kankeammin). Taitaa jäädä väliin, vaikka aihe kyllä kovasti kiinnostaisikin. Ellei nyt sitten joku suomalainen kustantaja mene mielenhäiriöön ja rupea suomennuttamaan.

    Eikös nykyinen historiankäsitys lähde nimenomaan siitä, että historiallista totuutta ei ole olemassakaan. On vain tulkintoja, jotka vaihtelevat ajan ja muidenkin tekijöiden vaikutuksesta. Poikkeuksena ehkä diktatuurit, tai sen kaltaiset, jotka sinnikkäästi yrittävät juurruttaa ihmisten päihin historiallista "totuuttaan". Sellainen totuus ei tietenkään kestä aikaa sen enempää kuin ne diktatuurikaan.

    VastaaPoista
  3. Ja vielä: Fernandez-Armesto tuo mieleen oman näkijämme Pentti Linkolan, joka on myös sitä mieltä, että muutos, niin sanottu kehitys, on vain onnettomuudeksi. Viime aikoina muutos on ollut rajumpaa kuin koskaan ihmiskunnan historiassa, joten edessä lienee myös ennennäkemättömiä katastrofeja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linkolaa luetaan kuin itte Piru Pipliaa mutta yliyksinkertaisille tulee yliyksinkertaistaa. Viestinnän tarkoitus on välittää sanoma, ärsyttämällä muistiinjäävästi tai muutoin herättämällä tunnereaktio mutta inhorealismista ei ole kyse eikä liioin liioittelusta, Linkola on vielä astetta vastenmielisempi ja turvaa omaan ymmärrykseensä ja näkemykseensä maailman psykoottisessa menettelyssä suojella itseään sukupuutolta aiheuttamalla se itselleen valehtelemalla ja valeisiinsa uskomalla. Pentti Linkola on korostuneen inhimillinen ja niinmuodoin harvoille miellyttävää viihdekirjallisuutta. Mikäli ei ole edes peruskoulun käyneen tietoja maapallon tilasta olk. yst. luk. sekä Taavi Soininvaaran tuotanto ja Leninin koootut ja etsikää merkittävin yhteinen tekijä; eihän sitä tiedä, sellainen voi vaikka löytyä ja pysyttepähän poissa pahanteosta senkin ajan.

      Poista
  4. Kun professori myötäänsä, lähimain päivittäin, heittelee palstallaan uusia opusnimikkeitä kuten nyt 7000-sivuisen englanninkielisen "cambridgen" ja antaa ymmärtää myös ne lukeneensa kannesta kanteen (parin yönkö aikana kuten muuan poliitikko aikoinaan Dostojevskin tuotannon?), niin ei voi kuin ihmetellä ihmisten nerollisuutta. Itse kun olen tässä jo yli parisen viikkoa kertauksena "oikein ajatuksen kanssa" tahkonut läpi Jaakko Paavolaisen vanhaa poliittiset väkivaltaisuudet & vankileirit -trilogiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse olla ihmemies MacGyver tai edes monitoimimies Väyrynen P, kun lukee 7n tuhatsivuista kirjaa. Kannesta kanteen. Millä kielellä tahansa mutta ei kanteleelle sovitettuna. (sentäs p-le.)

      Poista
  5. Kyllä kai "historiallinen totuus" on olemassa ainakin yksityiskohdissa, esim. kuka ampui Kennedyn tai jopa oliko Jeesusta - tai Lallia! - olemassakaan, vai ovatko he jonkun silloisen plokistin tuulesta tempomia tarinoita.

    Mitä tulee isompiin ja laajempiin tarinoihin, kuten Rooman valtakunnan tuho tai Suomen synty, niin niihin liittyviä totuuksia ja sepitelmiä tietysti löytyy pilvin pimein. (Yhteen historialliseen totuuteen lähden tunnin päästä tutustumaan - natsien keskitysleiriin.)

    VastaaPoista
  6. Beppe Grillo nousee silmiin ja mieleen kaiken aikaa. Meillä oli Spede Pasanen ja Simo Salminen. Ja heidänkin takana pitkä perinne läpinäkijöitä ja ilmituojia. Tatu Pekkarisen mainitsen koska Johannes Holopainen Komissa lauloi niin sydäntäsärkevästi Jean Boldtista. Vuoden 1917 kirkonvaltaajan kumautettua Senaatintorilla kellonlyönnit sille mitä tuleman piti vuotta myöhemmin. Kuinka verevää ennen olikaan.

    Ja nyt, isohäpeä -tai Grillon sanoin: äänestetyt ja muut kansan luotetut polvillaan rahapiirityrannin armokupilla. Vailla järkeä vailla tahtoa vailla ihmislämpöä.

    Viiden tähden Luigi Di Maio rupesi työihmisten asioiden ministeriksi. Valtiovarainministeriksi vaihdettiin professori Giovanni Tria. Helikopterirahamies. Siis keisarirahan tietäjä. Ja miksei industrialismirahankin, vuorineuvosrahan suomeksi. Cipollan taloushistoriasta en unohda virhettä että velkaantumisen sieto oli tehtaanrakentajan perusvalmiuksia. Joo, virhe siis minun.

    Nyt tuo Grillon tyranniapiiri vaihteeksi kestää, ei valtion, mutta omissa sisärengas taseissaan velkaakin kunhan vain sillä voi ostaa kaiken minkä edelliset polvet ovat säästämällä rakentaneet.

    Paradoksia pukkaa. Kerta vielä. Moderni raha Glasgowista tai Newcastlesta alkaen oli kaikkien vääräksi tietämän vääränrahan ottaminen leikisti oikeasta ja niin se teollinen vallankumous räjähti 1700-luvun jälkipuoliskolla Skotlannista. Äkkiä se havaittiin atomipommiksi.

    Ruvettiin sitten panemaan lyijykuorta pankkiytimille ja ottamaan voimaa ulos satsi kerrallaan. Jalkoihin jääviä muistettiin sillä hyvinvointiValtiolla. Rinnan kaikkosi niukkuus Suomesta ja Singnaporesta ja ennen Kiinaa.

    Nyt uusimmat fiksut purkavat Valtiotakuuta alas. Sinne jää pöljistymään vain lumevalvonta ja -kontrolli. Tavarahommat jo meni, nyt kaupataan lääkärimeiningit.

    Mistä rahat? No siitä rahaemissiosta jossa joka euro räjähtää tusinaksi, kun vajaakatteellista pankkia, varjosellaisista puhumattakaan, ei pidetä aisoissa.

    Liika ja käytetty ydinjäte vain imetään mustaan aukkoon, taseiden hyllyille kerrostuvissa pankki- ja sijoitus- ja finanssikeksintöjen monidimensioituessa ja pulleutuessa.

    Niin että se helikopteriraha on jo. Näkee mitä sorttia Italiassa. Meilläkin tehtiin Saimaan seteleitä. Kelpasivat ihmisille ja puhkua puhkaisivat Saimaalta kanavan Viipuriin.

    Italiassa parlamentin enemmistöhallitus pääsi töihin. Silmätikuksi joutunut Paolo Savonna tuli hallitukseen. Vaalien odotushässäkkä ja kyseenalaistamisen varjo häipyi. Ei päästy vaiheeseen "Markets will teach Italians how to vote", mitä komissaari Gunther Oettinger toivoili Kreikka mielessä. Donald Tusk pyysi kunnioittamaan äänestäjiä, jättämään luennoimatta ja palvelemaan heitä. Oettinger pyysi anteeksi.

    Rahamaailma ei pääse äänestäjistä, sillä liikaa tiedetään somen ja muistelusten takia. Sivustatukea tuli kuin wikileakseista WTJ ja FT lehdistä. Nuo anglo-amerikkalaisen dynamiikan lipunkantajat vuotivat saladataa loppuviikosta. US talletussuojavirasto listaa Deutsche Bankin tilan koko systeemiä vaarantavaksi ja Fedissä se luetaan alimpaan kategoriaan tilansa hankaluuden vuoksi. Nämä luokitukset siis vuodettiin. DB kurssi laski ja uhka nousi. Lukuisia jänniä tunnuslukuja ilmestyi seuraajilta.

    Liiga ja Viisi tähteä saivat hallituksensa ja katumus menneestä kriisinhoidosta nousi päällimmäiseksi. Deutsche US oli subprimen levittäjä maailmanlaajasti. Tase on yhä rempallaan vaikka sen velallisia pidetään pystyssä nollakorkoisella yhteiskuntarahalla. Deutsche oli tähti ja WSJ ja FT olivat sen sammuttaa jos eurokratia sammuttaisi demokratian.

    Taisi olla käännekohta tämä kahakka. Sota olisi liian paha.
    Jotain ihan uudenlaista Kartellivaltaa tai tavara- ja palveluhallintaa maailmanlaajasti taitaa nousta Pörssivaltiasten keskuudesta. On siellä puoliaan pitämässä ja isolla sananvallalla myös palkansaajat, eläkesaamistensa kanssa.

    Markkinatalouspelistä erkaannutaan harvojen valtiaspiirien mittelöiden suuntaan -ja vauhdilla.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista