Sivun näyttöjä yhteensä

13. joulukuuta 2017

Poliittinen tekoAivan yllättäen pohjoisessa Euroopassa ja USA:ssa on leimahtanut keskustelu naisten ahdistelusta. Moni on jo saanut siirtyä syrjään tehtävistään.

Asetelma herätti aluksi hämmästystä meissä vanhemmissa, joilla on pitkä muisti. Esimerkiksi U. Kekkonen oli tunnettu naissuhteistaan ja liikkeistään, joilta toisten vaimot ja tyttäret eivät olleet millään muotoa rauhassa.

Yllättävää kyllä olen ollut pienessä seurassa vierestä katsomassa, miten Kekkonen järjesti itselleen seuraa. Monta kymmentä vuotta nuoremmat, etenkin isorintaiset naiset, olivat yleensä tohkeissaan läkähtymiseen asti.

Ehkä muistelijat eivät ole panneet merkille tätä näkökohtaa esimerkiksi ihmetellessään, miksi Kekkonen harrasti niin kovasti vasemmistolaisia nuoria ja pani niin usein nuoret miehet juoksemaan nyrkkiin tavalla, josta ei niin vain selvittykään.

Keski- ja Etelä-Euroopassa rakastajatar valtion korkeana edustajana on edelleen ikivanha perinne. Yhdysvalloissa, joka on edelleen tekopyhyyden kotimaa, John F. Kennedyn suora toiminta aiheutti hiukan nikottelua. Marilyn Monroe syntymäpäivälahjaksi…

Suomessa nyt keskustelua herättäneet kulttuurijengien tavat, tottumukset ja odotukset valitettavasti tunnen niin hyvin, etten kirjoita enkä puhu niistä. Vai luuletteko ylimalkaan saavanne joskus käsiinne kirjoitusta, jonka nimi olisi ”AatosErkon sukupuolielämä”? Ette saa.

Moni vahva nainen, joista eräät ovat yhä keskuudessamme, piti sopimattomuuksia täysin sopivina; sellainen oli kuin osa kaupankäyntiä ja rahoitusta.

Tiedättehän, millä kahdella ammattiryhmällä on seikkaperäisimmät tiedot myös yleistä uteliaisuutta herättävien henkilöiden seksuaalisen sopivuuden tajun rahoista ja ilmauksista? Yksityislääkäreillä ja asianajajilla. Ja olette huomanneet, että muun muassa näissä ammattikunnissa ei harrasteta muistelmien kirjoittamista.  Tai jos silti muistellaan, muistetun valikointi on ollut tiukkaa. Esimerkiksi isäni muistelmista ei löydy tältä osin mitään mielenkiintoista.

Vallankäyttäjät eivät liioin pelänneet. Kuka olisi ollut vakavissaan kiinnostunut yliopiston rehtorin ja palvelijattarien lapsista, joita ennen siis sanottiin aviottomiksi tai jopa lehtolapsiksi? Ennen oli sellainenkin sanonta, että sejase on kiivennyt talon isännäksi tai korkeaan virkaan reittä myöten.

Pidän keskustelua ihmisten ahdistelusta hyvin tervetulleena ja olen vain hiukan vahingoniloinen, kun tämän hetken silmäntekevät joutuvat vastaamaan televisiossa oikeudellisten tarkistusten tarpeellisuuteen. Luonteensa vuoksi intiiimit asiat ovat käytännössä mahdottomia todistaa. ”Ministeri katseli minua hississä sopimattomasti…”- ”Kiistetään. Muistan tapauksen. Ajattelin koiranpentua lapsilleni jouluksi.”


Joskus vokottelu sujuu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Muhkea Alli Paasikivi hoiti useinkin tärkeitä asioita äkäisen ja arvaamattoman Kustin suuntaan. Kysymyksessä oli työpaikkaromanssi. J.K.P. oli jäänyt leskeksi ja Alli oli Kansallispankissa pääkassana. Kyllä silloinkin arvattiin, miten kohta käy, kun pääjohtaja ja pääkassa oli nähty rakentamattoman Munkkivuoren kallioilla poimimassa valkovuokkoja. Yhteisymmärrys oli saumaton.

19 kommenttia:

 1. Kun nyt blogisti asian mainitsi, hänen tämänkertaisen kirjoituksena otsikoksi olisi mainiosti sopinut "Aatos Erkon sukupuolielämä".

  Kunnon räväyttävä otsikko olisi hyvin toiminut, kun kirjoituksessahan juuri käsitellään sitä, miksi sitä ei ole ollut. Aatos Erkon sukupuolielämää, julkisuudessa.

  VastaaPoista
 2. Ahdistelukohuissa ei ole kysymys tunnettujen henkilöiden nk. vispilänkaupoista. Kyse on lievimmillään sopimattomasta käytöksestä ja asiattomasta vallankäytöstä, pahimmillaan törkeistä raiskauksista.

  VastaaPoista
 3. Jörn Donner kysyi Oriana Fallaciin viitaten: Is this woman available?

  VastaaPoista
 4. Aatos Erkon seksielämää olisi kyllä hyvä tutkia, sillä sehän oli erottamaton osa HS:n historiaa. Kuulemma HS johtopaikoille ei nainen noussut kuin Aatoksen vuoteen kautta, näin olen kuullut vanhojen juopuneiden lehtineekerien kuppiloissa supattavan.

  Reittä pitkinhän nykyään nousevat etupäässä nuoret naiset. Esimerkin voisi hakea vaikka valtakunnan korkeimmalta huipulta, jos haluaisi olla ilkeä. Mutta mehän emme ole, joten haemme sen liike-elämästä. Wihuri-yhtiössäkin nuori nätti nainen aloitti juoksutyttönä ja oli kohta pääjohtajana!

  Entäpä USA - siellä valtakunnan huipulla on presidentin vävy! Siis ihan niin kuin suoraan Turhapuro-elokuvasta.

  No, metoo-kampanjat ovat turhaa itkupotkimista tutkainta vastaan. Ihminen kun on apina, kuten Darwin opetti, ja täysin viettinsä vietävissä.

  VastaaPoista
 5. "Me too" -kampanjalla käännetään huomio pois oikeista raiskauksista, jotka ovat mielestäni törkeitä rikoksia silloinkin kun eivät ole sitä juridisesti. Ruotsi on nykyään raiskaustiheydessä Euroopan ykkösmaa, kiitos maan turvapaikkapolitiikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Feministinen ulkopolitiikka sanoon haluavansa purkaa alistavia rakenteita maailmassa, samalla demarit kaikissa puolueissa pl. PS et al kuitenkin tuovat maihan kulttuuria jonka nimi tarkoittaa alistumista Allahhille.

   Poista
  2. #Metoon vähättelijöiden joukossa on silmiinpistävän paljon maahanmuutonvastustajia ja usein juuri niitä jotka aiemmin olivat huolissaan "naistemme" seksiahdistelusta ja turvallisuudesta. Nyt se ei kiinnostakaan pätkän kertaa kun ahdistelijat, kopeloijat ja raiskaajat ovatkin kotoisesta länsimaisesta kulttuurista? Krokotiilinkyyneleitäkö ne tuli tekopyhien silmiltä?

   Vrt. maahanmuuttokriittisten media Suomenuutiset: vain kaksi #metoo hittiä, joista toinen on sitä vähättelevä, toinen vain sivulauseena mainittu. Sensijaan Kokoomuksen Verkkouutisissa 9 hittiä joissa tuo naisten seksihäirintä ja ahdistelu otetaan vakavasti.

   M

   Poista
  3. Mamuvastaiset vähättelevät metoo-kamppista nimenomaan siksi, että näkeehän sokea reettastiinakin sen läpi: nimenomaan Ruotsissa siitä vouhkaavat kaikki femakot siksi, ettei tarvitsisi tarttua oikeaan ongelmaan, joka on mamujen kulttuuriin kuuluva naisten sorto, ahdistelu ja raiskaukset.

   Poista
  4. Kyllä MV-lehti ottaa vakavasti valkoihoiset raiskaajat, vaikka sitten kokoomuslaiset.

   Poista
  5. THL:n ym tilastoista voi laskea että eilen raiskattiin keskimäärin noin 40 suomalaista naista joista ehkä parikymmentä oli 15-34 vuotiaita.

   Eilen seksuaalisesti häirittiin 410 nuorta 15-34 vuotiasta naista ja
   137 heistä ahdisteltiin seksuaalisesti. Tätä tapahtuu siis joka päivä.
   Nyt viikonloppuisin varmaan vielä taajempaan. Ja kun eduskunta aukaisi keskiviikkona korkit maahanmuuttovastaisten voimallisella tuella niin nämä naisten ahdistelulukemat luultavasti suurenee vuonna 2018 ...

   M

   Poista
 6. Juu, eipä olisi Kekkosellakaan näinä aikoina enää yhtä helppoa. Monessakaan asiassa. Sopeutuisi kuitenkin varmaan, ainakin nuoruutensa voimissa.

  Minäkin iloitsen ahdistelukeskustelusta. Oli jo aikakin. Nyt, kun asia on saatu esille, on kuitenkin paikallaan muistaa sen monimuotoisuus. Myös miehiä voidaan ahdistella. Monet naiset eivät ole pitäneet ahdistelua vastenmielisenä, vaan ovat käyttäneet sitä hyväkseen. Väärinkäsityksiäkin sattuu, vaikka pahaa ei tarkoitettaisi. Ja niin edelleen.

  Hyvä kuitenkin, että on keskusteltu. Ehkäpä ymmärrys ja säälliset käytöstavat lisääntyisivät edes hivenen?

  VastaaPoista
 7. Odottelen tasa-arvossa sitä päivää jolloin feminiini hississä alkaa lähestyä mua intiimisti. Saattaa mennä jonkin aikaa, koska deodoranttini usein pettää eikä lompakkoni onneksi näy vaatteiden lävitse. On myös mahdollista että upea habitukseni on vuosien varrella rapistunut, mutta kyllä eräs semihomo kerran yritti. Niin että miksei kelpaa.

  VastaaPoista
 8. Toivon, että Roy Moore hävisi Alabaman senaattorinvaalin edes osittain siksi, että hän kannattaa rasismia jopa orjuuden puolusteluun ja muslimien kongressista sulkemiseen asti.

  Käytännössä hänet kai kaatoi teinityttöjen ahdistelu. Tässä tapauksessa hyvä niin.

  Amerikkalaisesta tekopyhyydestä kuitenkin kertoo, että demokraatti Al Franken on eroamassa senaatista suoraan sanoen ilman minkäänlaista perustetta, paitsi oman puolueen äkkikörttiläisyys.

  Tulee mieleen Mauno Koiviston valittelu siitä, että omatunto kolkuttaa vain niillä, joilla se on.

  vuorela, tampere

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoi mietityttää, että monikohan blogin lukijoista ja kommentoijista on nainen?

   Poista
  2. Samaa mieltä.Ahdistelusyytökset lienevät saaneet osan republikaaneja yleensä äänestäviä jäämään kotiin.Tämä näyttää olevan totta etenkin alle 50-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa.On toki mahdollista,että he myös ovat eri kannalla kuin Moore orjuuden ja muslimien suhteen.
   Monessa mielessä USA:sta pitävänä toteaisin kuitenkin oleellisen: The Bird lives ja Sinatra rules. Eller hur? Lauri Huuskonen,Manse

   Poista
 9. Tämän "metoo" -vyöryn sai aikaan se Amerikan ääliö, joten jotain hyvääkin hänen puheistaan, naiset vain huomasivat, että nyt on ylitetty jokin kynnys, nyt riittää. Aikaisemmin kerroin koulun siivoojista, jotka jo 90-luvun lopulla nostivat esiin jatkuvan töissä häirinnän. Reippaita naisia he olivat, ymmärsivät, että asia hoituu vain joukkovoimalla ja julkisuudella. Toivottavasti käytöskoodit nyt vähän selkiytyvät. Ja toivottavasti varsinaiset seksuaalirikollisetkin alkavat tajuta tekojensa rikollisuuden ja tuhoisuuden. EG

  VastaaPoista
 10. Blogisti taitaa muistella hieman valikoivasti. Kyllä isänne muistelmissa juoruosastoa on, ainakin itse mietiskelin joissain kohdin että meneeköhän nyt sopivaisuuden rajan yli.

  VastaaPoista
 11. Ainakin tässä on käynyt ilmi että himokkaita naisia on vain miesten fantasioissa.

  VastaaPoista
 12. Olipa Allilla romanttinen rakkauskertomus eikä Juho Kustin painoindeksi vielä kovin korkea, jos valkovuokkoja pystyi noukkimaan, kallioilla.

  VastaaPoista