Sivun näyttöjä yhteensä

4. joulukuuta 2017

Blockchain eli lohkoketju



Joitakin aikoja sitten lakkasin vähättelemästä Twitteriä. Kesti näin pitkään käsittää, että viranomaiset tviittaavat esimerkiksi tulivuorenpurkauksesta Balilla ja tämä on siellä lomaleville tärkeä ja nopea keino. Trump on sitten asia erikseen. Luulen että hänen tviittaamisessaan tärkeä syy on estää vastaväitteet. Tviitti on niin paljon luetumpi kuin sen kommentit.

Vaikka nettiuudistusten ympärillä esiintyy aivan tolkutontakin liioittelua, kiinnostuin vakavissani lohkoketjuista tyyppiä Bitcoin ja aion kirjoittaa asiasta joukon kirjoituksia tähän.

En kirjoita Bitcoinista, joka on digitaalinen valuutta eli kuin rahaa. Se liittyy myös sijoitustoimintaan, jota en harrasta, kurssinvaihtelujen seuraamiseen ja sellaiseen, eikä sen epämääräinen maine ole tullut tyhjästä. Sitä suosivat yhä enemmän myös ne, jotka ujostelevat poliisia ja verottajaa.

Ajatus ja rakenne on kuitenkin samaa sukua.

On käytännössä mahdollista, että kun olen ostamassa iltapäivälehden, minulla ei olekaan yhtään seteliä eikä kolikkoa. Osaan arvioida, miten monta käytännön tointa pankki ja Visa joutuvat tekemään ennen kuin ostokseni hinta on perillä. Turha näitä on sääliä. Kylä ne ottavat siitä vähintään kaksinkertaisen palkan. Mutta itse maksaisin tuollaisen kyllä digitaalisesta kukkarosta yhdellä napinpainalluksella.  Tuossa kukkarossa voisin pitää 50 tai 100 euroa ja laittaisin sen lähettämään itselleni sähköpostiviestin ”lisää rahaa”, koska oikealla pankkitilillä asioimiseen haluan käyttää tunnareita ja avainlukuja.

Liikennelaitoksen kertalipun maksaminen tekstiviestillä on käyttäjälle näppärä mutta toteutuksena aika kömpelö. Lähetetään puhelinnumerooon16355 tekstiviesti A1 (siis kirjoitetaan ”A1”), ja hetken kuluttua matkalippu on puhelimessa ja hinta menee puhelinlaskusta. Toimii myös metrossa.

Lohkoketju estää väärentämisen ja kahteen kertaan maksamisen. Idea on hash-pointteri eli ketjutettujen hajautusfunktioiden käyttäminen hajautetussa järjestelmässä. Sopivalla kannustimella tieto maksusta menee miljoonille muille käyttäjille, joiden koneet laskevat funktion. Lisäksi käytetään salausta (p-to-p).

Kumouksellista on, ettei välissä tarvita pankkia eikä muuta uskottua kolmatta osapuolta. Monissa sovelluksissa luettelo maksuista eli ”tilikirja” on julkinen. Tieto maksajasta ei ole julkinen, mutta maksu ja sen täsmällinen ajankohta näkyvät aina.

Tämä ei vielä olisi blogikirjoituksen arvoista. Mutta kun menetelmään liitetään älysopimus (smart contract), käsillä on äkkiä lisenssisopimus, joka saattaa poistaa tekijänoikeuden viheliäisimmän ongelman, pikkumaksut suurille joukoille. Tästä eteenpäin on siis mahdollista, että jokin Spotify maksaa tekijöille jokaisesta soittokerrasta. ”Teknisistä syistä” välittäjät ja tekijänoikeusjärjestöt pitävät nykyisin käytännössä melkein koko rahan.

Blockchain voi poistaa sen ”teknisen syyn”. Älysopimus on protokolla, joka toteuttaa suorituksen kun etukäteen siihen ohjelmoidut ehdot täyttyvät.

Kehissä ovat tällä hetkellä USA:n ja Sveitsin johtavat pankit, Microsoft ja Google, Amazon ja IBM ja niin edelleen. Se tekijänoikeuden suuri ongelma on oikeuden aineettomuus. Blockchain tallettaa ja löytää hashillä pilvestä myös patenttikirjat ja lisenssisopimukset…



11 kommenttia:

  1. Se sama "aineettomuus" lienee yleisempikin ongelma kaikelle mitä on verkossa. Eli jos jotain on vain verkossa, niin sitähän ei itse asiassa ole missään. Jos tulee vaikka jokin odottamaton katastrofi, ankara aurinkomyrsky esimerkiksi, niin kaikki katoaa.

    Kun pantenttikirja on pilvessä, niin missä se silloin on? Tähän on varmaankin vastaus, en vain tiedä sitä, siksi kysyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos taasen patenttikirjan omistaja on pilvessä, niin missä hän silloin on? Ehkä poliisi tietää, tai tuskin, ei sitä tiedä.

      Poista
  2. Lohkoketjuhype!
    Lohkoketjut ovat muotia, niistä kirjoitetaan jopa blogeissa ("Lohkoketju estää vää..."). Valitettavasti lohkoketjun hitaudesta ei kirjoiteta. Kuinka hyvin toimisi lohkoketjutoteutuksena vaikka bonuskaupan, keskikokoinen kauppa satavuotiaassa tasavallassa, kassojen maksuliikenne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Lohkoketju näyttää pintapuolissti hyvältä mutta entä sen huonot puolet? Eikö niitä muka ole? Olen varma että tässäkin on omat turvallisuusriskinsä mutta hypetyksen keskellä kukaan ei uskalla sitä edes ajatella vaikka se pitäisi olla juuri se mitä pitäisi kiihkeästi tutkia ja testata. Jos systeemissä on mitättöminkin looginen aukko, on se juuri sen heikoin kohta ja siitä mennään sisään, sano hakkeri.

      Poista
  3. Mihin pulttaat kiinni Bitcoinin arvon - kultaan?
    Trump on fakiiri, joka juoksuttaa mediaa.
    Twitter on hänen täsmäase.
    http://www.zerohedge.com/news/2017-12-01/how-trump-mercilessly-trolls-media-five-simple-steps

    https://www.lifezette.com/popzette/exclusive-dilbert-creator-trump-master-
    persuader/

    https://www.pscp.tv/w/1eaKbqwLkvRxX

    VastaaPoista
  4. Ristus mä muistan jonkun seminaarin joskus anno 90's jossa Helsingius toimekkaasti kertoi että mikromaksu on jo toteutumassa. Ei ollut, mutta onneksi kukaan ei mua työpaikalla uskonutkaan.

    Näkis ny sen vaan oikeestikin.

    VastaaPoista
  5. Kertalippu on kömpelö. Suosittelen HSL Mobiililippu, todella näppärä.

    VastaaPoista
  6. "digitaalisesta kukkarosta yhdellä napinpainalluksella." Tämähän onnistuu nykyisin oikein hyvin,
    maksukorttiominaisuus pankkikorttiin. Hoituu maksut 25.00€ asti, korttia kassalla vilauttamalla.

    VastaaPoista
  7. Pari pojistani on kuulemma hankkinut Bitcoineja uteliaisuudesta - ei kai niiden omistaminen rikollista ole - mutta olen kehottanut myymään ne äkkiä pois, kohta se kupla kuitenkin puhkeaa. Toinen on myynytkin sen verran, että on saanut alkupääoman pois. EG

    VastaaPoista
  8. Mitä tämä tarkoittaa: ”Teknisistä syistä” välittäjät ja tekijänoikeusjärjestöt pitävät nykyisin käytännössä melkein koko rahan.

    Esimerkiksi Teosto väittää välittävänsä lähes kaiken saamansa rahan eteenpäin tekijöille ja että heidän kiinteät kustannukset ovat marginaaliset verrattuna esimerkiksi ulkomaiden vastaaviin järjestöihin.

    VastaaPoista
  9. Sitä aurinkomyrskyä tai jotan vastaavaa odotellessa kuvittelen tilenteen kun rahani, terveystietoni, reseptini, hoitotahtoni ja ties mitä katoaa taivaan tuuliin.

    VastaaPoista