Sivun näyttöjä yhteensä

1. joulukuuta 2017

TiedekirjakauppaLupasin myyjälle kehaista, että liikkeessä myös kohdellaan asiakkaita enimmäkseen sävyisästi, tietenkin henkilöstä riippuen, ja ehkä myös siitä, onko jäsen. Ainakin tähtitieteen Ursa varaa muhkeimmat alenukset jäsenilleen.

Tämä myymälä, joka siis pitää oviaan auki myös epätieteelliselle yleisölle, on Snellmaninkadulla valtionarkiston kulmalla Säätytalon vieressä. Huomaatte toivottavasti että muistan laitosten ja rakennusten nimet johdonmukaisesti väärin. Mutta käsi sydämellä, kuka muistaa, mikä Säätytalon nimi on nykyisin? Tiesin että Helsingissä on sen niminen talo, kun isäni kehui olleensa metelöimässä YL:n porukassa, kun sotasyyllisiä marssitettiin sinne tänne.

Sain sen käsityksen, että tuossa rakennuksessa harjoitetaan erilaisia säädyttömyyksiä, mutta kasvaessani isommaksi käsitys osoittautui yksikertaistavaksi.

Jos henkilöllä on virkana olla jossain määrin selvillä siitä, mitä on tutkittu, nyt kehuttavaksi ottamani kauppa pitää esillä ja tyrkyllä juuri niitä pienehköjen yrittäjien tarjontaa, joka voi olla vähän katveessa.

Nyt kuljetin kotiin mm. Esko Valtaojan uuden kirjan ”Kohti ikuisuutta”. Virkistävä aihe. ”Komiteaiinmietinnöissä vilahtaa joskus vuosi 2100 mutta ei koskaan vuosi 21 000.” Kirjoittaja sanoo, ettei ole mitään syytä olla taittamatta taivalta iloisin mielin.

Juuri kun pääsin ajattelemasta, että Finlandia-palkinoissa kukitettiin vierekkäin erään aikakauden loppu (Linkola) ja toisen alku (Hurme). Epätoivoinen, totinen  kielteisyys ja toiveikas, hauskasti esitetty tulevaisuus. Hurme taisi sanoa suunnilleen niin, että selviytymisemme riippuu siitä, miten onnistumme omaksumaan tietoa ja jakamaan sitä toisille.

Olin valmiiksi näissä mietteissä, kun kristillinen lehti kysyi, mitä joulukertomus mielestäni merkitsee. Sanoin että siinä kerrotaan maahanmuuttajaperheen seikkailuista ihmisten hylkimänä, mutta aasi se seisoi ja härkäinen, ja piltti oli niin pienoinen. Ja niityllä oli lampaita ja paimenia. Monimuotoisuus…

Kuvan kirja koostuu 12 tutkijanartikkeleista. Lauerma, ”Psyykisen manipuloinnin ongelma mielenhallinnan markkinoilla”.  Linja-aho, ”Humpuukitekniikka terveydenhoidossa”. Kari Enqvist, ”Miten tunnistaa tieteellinen tieto”.

Takakannen mukaan tekijät haluavat huomauttaa, että Internetin piti tuoda maailman kaikki tieto kaikkien ulottuville, mutta verkossa jylläävät pseudotiede, salaliittoteoriat ja suoranainen humpuuki.

Tieteessä kritiikki on perusasioita. Valetieteen puolella kritiikki on keljuilua ja erilainen mielipide on syy vedellä sen esittäjää turpaan.

Oikea kirjakauppa – vastaavanlainen on yliopistolla Kaisa-talossa – on eräänlainen ihmisen akupuktiokartta.

En keksi missä muualla olisivat kipupisteet ja solmut niin selkeästi esillä. Nykyaika on tehnyt sen palveluksen, että pelkät opinnäytteet väitöskirjoista alkaen tehdään vaatimattomasti eikä niitä edes kaupitella yleisölle. Mutta sitten silmään sattuu esimerkiksi vankka tutkimus Eheys ja ennakkoluulo (Ilmolahti) kansakoulunopettajien ja työväestön jännitteisistä suhteista Helsingissä sisällissodasta talvisotaan. Kyllä, kiinnostaa.


9 kommenttia:

 1. "Takakannen mukaan tekijät haluavat huomauttaa, että Internetin piti tuoda maailman kaikki tieto kaikkien ulottuville, mutta verkossa jylläävät pseudotiede, salaliittoteoriat ja suoranainen humpuuki."

  Herää kysymys millä sivustoilla kyseiset herrat luuhailevat. Tietääkseni jo peruskoulussa opetetaan medialukutaitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missähän sinä luuhaat, jollet ole itse huomannut "etta verkossa jylläävät pseudotiede, salaliittoteoriat ja suoranainen humpuuki?"

   Poista
 2. Näin kuvan kirjan alkukesästä kirjakaupassa, ostin ja luin. Suosittelen vilpittömästi. Kahdessatoista artikkelissa on toki vaihtelua, mutta yksikään ei ole huono ja parhaat ovat kerrassaan erinomaisia.

  Erityisesti ilahduttaa, kun näinä totuudenjälkeisinä aikoina jotkut jaksavat puolustaa tietoa ja sivistystä. Ja vieläpä maltillisesti, perustellen ja tieteeseen perustuen, toisia silti pilkkaamatta.

  Kaikki nykyajan humpuuki ja löysästi lonkalta heitetyt kielteiset asenteet pakkaavat joskus masentanaan, mutta tämä kirja on niille oivaa vastalääkettä. Lukekaa ihmeessä.

  VastaaPoista
 3. Hurmeen sanavalmis ja hyväntuulinen sopuisuus, pienin piikeinkin, on parasta terapiaa tässä alkutalven ankeudessa. Siitä aina iloitsee, että tätä äidinkieltä joku osaa käyttää niin luistavasti ja omaperäisesti, sekä suullisesti että kirjallisesti. Nyt voi alkaa odottaa Lemminkäisen valmistumista Kansalliseen. Hieman kateellisiakin äänenpainoja olen jo ollut havaitsevinani - että yksi näin onnistuu joka puolella. Eräskin mies oli lyönyt kämmenellä pöytään Kirkko ja kaupunki -lehden avattuaan: "Nyt se on jo täälläkin!" EG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurme menestyy koska on käärinyt hihat jo vuosia sitten ja tekee ja tekee, ja on hänellä lahjojakin. Antaa siis tehdä, kyllä hän kehut ansaitsee. Kateelliset aina ilmestyvät kivenkolostaan riekkumaan ja kampittamaan kuin pienet peikot mutta näin se on täällä Suomessa kaikilla aloilla.

   Poista
 4. Voiko se olla totta - kyllä se näköjään vaan voi, nimittäin suomalaisen oikeusvaltion perusteiden poliittinen murentaminen.

  Viittaan äskeiseen hörhöporukan yhdistykseen, jonka oikeus lakkautti, koska se kuulemma panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta. Voi ollakin, nämä marginaalisten ääripäiden kahinat eivät minua kiinnosta hevon vitun vertaa.

  Mutta minua kiinnostaa suomalainen oikeusvaltio. Siihen eivät kuulu poliittiset tuomiot ja sellainen tämä oli, vaikka sitä miten punavihervalkaisisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi viimeinen lause paljasti pavlovmaisesti (ne koirat), ettei sinua oikeastaan kiinnosta suomalainen oikeusvaltio.

   Poista
  2. Kun kello kilisi, Pavlovin koirille herahti vesi kielelle - ja samankaltaista kuolaamista on sekin, että oikeusvaltion periaatteilla voi pyyhkiä persettä, jos kärsijä on inhottava tyyppi.

   Venäjällä tämä on yleistä - ja sieltähän nämä pavlovit aatteensa ovat ennenkin omineet.

   Poista
 5. Kristillisen Askel lehden kysymys plogistilta osoittaa että muutossta "totuuteen" tahdotaan muuttaa. Kirjoituksesi viimeinen lause kertoo kaiken ja se pitää paikkansa. Ateistinen ajattelu kääntää ihmisten elämää lujasti toivottomampaan suuntaan.

  VastaaPoista