Sivun näyttöjä yhteensä

24. heinäkuuta 2011

Näkökulmia
Tyhjäksi todistettu sensuurin teoria oletti, että poikkeuksellisten rikosten malli olisi saatu viihteestä, esimerkiksi elokuvasta. Väkivaltakuvausten kieltoa perusteltiin selittämällä, että sellaista nähnyt ihminen voi ryhtyä sellaisiin tekoihin, varsinkin jos hän on nuori.

Ajatus on kestämätön ja mahdoton. Miten monta kymmentä miljoonaa ihmistä on nähnyt ”Rambon” tai sitten ”Emmanuellen”, ja miten moni on ryhtynyt samanlaisiin tekoihin?

Oletettujen ärsykkeiden poistaminen pakolla ei onnistu. Mutta vaikka ajatus on osittain virheellinen, se ei ole sitä kokonaan.

Poliisin tehtävä ei ole enää pahantekijöiden kiinniottaminen, vaan turvallisuuden takaaminen. Tämä ero kuulostaa teoretisoinnilta. Se on käytäntöä. Tuomioistuinten tehtävä ei ole enää riitojen ratkaisu. Tehtävä on nyt erimielisyyksien haittojen vähentäminen. Tuota tehtävää toteuttaa ilahduttavan hyvin sovittelu, joka on alioikeuksissa jo sääntö. Tuomari käsittää, että ensimmäinen tehtävä on selvittää, mistä itse asiassa ollaan eri mieltä, ja kertoo oikeuteen saapuneille, mistä he riitelevät.

Amerikkalaisperäisessä mallissa, joka voi olla liian kallis yleistyäkseen täällä, tuomari saattaa laatia ratkaisuehdotuksen ja sanoa, että joko tehdään näin tai sitten riitelette kymmenen vuotta ja menetätte suurimman osan omaisuuttanne pelkkiin kuluihin. Tilanne on joskus tällainen, ja joskus uhkaus tehoaa, koska oikeudellisen erimielisyyden takana on piilossa vain loukattu turhamaisuus.

Tämä kirjoitus liittyy luonnollisesti Norjan tapahtumiin. Kirjoitukseni ei siis perustu tosiasioihin. Lauantaipäivän kuluessa poliisi ei takuulla ollut paljastanut kuin pienen osan siitä, minkä se tietää jo. Näin on tehtävä, kun on mahdollista, että kenties toisia todella vaarallisia tekijöitä on vielä karkuteillä.

Jo kiittäen mainitsemani ruotsalainen dekkarikirjailija Åke Edwardson toistelee kirjoissaan, että ”miksi?” on ”iso kysymys”, joka jää usein auki. Emme tiedä emmekä ainakaan kykene arvaamaan ennalta, miksi joku ristiriitatilanteessa potkii huonekaluja, toinen lyö ja kolmas tappaa.

Ajattelen näin. Ainakin 1100-luvulta syttyi säännöllisesti talonpoikaiskapinoita. Ne epäonnistuivat oikeastaan aina, paitsi Ranskassa 1789 ja Venäjällä 1917.  Luulen että yhdyssanan osalle ”talonpoikais-” olisi annettava paino. Suomen kansalaissota 1918 oli talonpoikaiskapina, koska kysymys ei ollut maan tai talon omistamisesta, vaan alkutuotannosta, elintarvikkeiden tai muiden välttämättömien tavaroiden, kuten hiilen tai metalliesineiden tuottamisesta. Joka tuottaa se päättää, ajateltiin.

Esivalta piti yllä armeijaa ja myöhemmin poliisia ja oli useimmiten ratkaisevasti paremmin valmistautunut. Kapinalliset olivat alkutuottajina ”oikealla asialla”, eikä heidän iskulauseillaan (”rahan ja tavaran tasaaminen”) ollut merkitystä. He olivat tyytymättömiä, ja melkein aina aiheesta.

Nyt meillä ei ole enää kapinoivaa luokkaa, ja myös rikollisuus on ammattimaistunut. Siitä on tullut elinkeino.  Syvästi tyytymättömän ja syvästi mieleltään järkkyneen henkilön tekona joukkomurha on käsitettävissä näin. Viidennes tai neljännes väestöstä on äärimmäisen tyytymättömiä ja siunattuja ovat ne maat, joissa tyytymättömyys ilmenee politiikassa, äänestämisessä.

Internet on periaatteessa sama keksintö kuin konekivääri. Molempia käyttäen yksi ihminen voi käyttää valtaa epämääräiseen, suurehkoon joukkoon. Kapinoiva kirjoittaa Internetiin, motiivinaan katkeruus. Se ehkä ilmenee hyökkäilynä. Näin taitaa olla Norjassakin.

Mitä enemmän sanoja käytetään, sitä vähemmän käytetään ammuksia. Jos verkkokirjoittelu todella johtaisi johonkin, paineet voisivat tasoittua. Keinoni ja ehdotukseni on siis verkkotaitojen johdonmukainen tukeminen ja verkkoon pääsyn (”access” ) tajuaminen todella tärkeäksi asiaksi. Ja sen ohella on panostettava keskusteluun, jossa ainakin suomalaiset ovat vanhastaan huonoja, se kun on yhteisöllinen taito.

Tällaisten katastrofien välttäminen vaatii konetuli- ja automaattiaseiden kieltämistä. Uskon että siihen päästään, muualla paitsi Amerikassa.

60 kommenttia:

 1. Kirjoitukseni yhteisöllisyyden ydinaseesta on kai alun perin kirjoitettu 2003
  http://www.doredo.net/the-news/yhteisoellinen-media/58-verkkomedia-ja-yhteisoellisyyden-ydinase

  VastaaPoista
 2. "Tällaisten katastrofien välttäminen vaatii konetuli- ja automaattiaseiden kieltämistä."

  Jaa. Missähän maassa tuollaiset aseet eivät siviileiltä ole jo kielletty? Ja miten Suomen aselainsäädäntö liittyy norjalaiseen tapaukseen? Miksi viranomaiset eivät estäneet tuota; Jyrki Virolaisen sanoin:"ottaneet asetta pois?" Tänään taisi joku Ohranan agentti julkisesti myöntää että väkivaltakoneisto on voimaton tällaisten yksittäistapausten kohdalla. Mutta kuinka ollakaan, perusoikeuksien kaventaminen käy oikein näpsäkästi vetoamalla tällaisiin tapauksiin, joita ei voi siis estää.Puhun tietenkin televalvonnasta ja sen holtittomasta ja lainvastaisesta käytöstä. Lupia haetaan jälkikäteen, valvonnasta ei ilmoiteta jne.

  Olisi ollut aika siistiä, jos tällä kertaa olisi annettu ruumiiden kylmetä ennen kuin rynnätään haaskalle. Osmo Soininvaara taitaa Tuomiojan kanssa jakaa ykköspaikan. Tai tokihan Ode vetää pohjat puhumalla samassa blogissa aktiivi-islamin harjoittajista verraten näitä eurooppalaisiin tapakristittyihin (tiedättehän, lapsena kastettu, ripari, häät ja hautajaiset). Terroriteot ovat tilastomies Soininvaaran mukaan valtaostin kristittyjen tekemiä. Olisiko nyt aika erota kirkosta ettei joudu Ohranan listalle?

  VastaaPoista
 3. Tietokonepeleistä muistan kauan pelaamani Soldier of Fortunen, jenkkiarmeijan opetuspelin. Usein siinä ilosta ammuskeli ensin siviilit pois tieltä kuljeksimasta, että jäi tilaa varsinaisille "sotatoimille".
  Irakilaisten siviilien lahtaamisesta ei saanut miinuspisteitä, kuten muista siviileistä.

  Jossain oli pdf:nä tutkimus amerikkalaisten sotilaiden tietokonepelaamisen vaikutuksesta käyttäytymiseen sotakentillä. Ei ollut kovinkaan positiivista tulosta esittää.

  Tähänkin sopii: mitä enemmän luetaan, sitä vähemmän tapetaan.
  Ei koske lakimiehiä, ss-joukkoja, uusnatseja, eikä kenraaleja kuten General Motors, tai General Electric.

  VastaaPoista
 4. Ekoanarkistina esiintynyt Unabomber tuli kuuluisaksi kantamalla kaunaa teknologiaa ja edistystä kohtaan aikana, jolloin ei ollut nykyisen kaltaista nettiä. Hän käytti manifestiensa ja pommiensa levittämiseen luddiittiajan keinoja, mikä auttoikin lopulta poliisia saamaan hänet kiinni.

  Hän onnistui kiristämään manifestinsa julki New York Timesissa ja Washington Postissa. Mutta kuka sitä edes luki?

  Syyskuussa 2010 muuan Mitchell Heisman teki itsemurhan Harvardin kirkon portailla ja jätti nettiin 1905-sivuisen käsikirjoituksen, jonka suurinpiirtein ensimmäinen lause kuului "jos teoriani on oikea, tämä teos sensuroidaan ja kielletään". Tekstissään Heisman esittää että Jeesus oli Toinen maailmansota jne.

  Se on edelleen netissä saatavilla. Ketään ei kiinnosta.

  Nyt sitten muuan "Andrew Berwick" ajatteli lukijan vaivoja ja levitti nettiin vain 1500-sivuisen leikkaa-liimaa-teoksen 2083 - A European Declaration of Independence, joka on täynnänsä kulttuurimarxismia, joksi hän katsoo nähdäkseni kaikki humanististen tieteiden kehitysaskeleet viimeisen sadan vuoden ajalta, ja islamin kritiikkiä.

  Kuunnellaanko vuodatusta nyt sen enemmän kun kirjailija ei riistänyt henkeä itseltään? Se olisi ihan ensimmäinen kerta.

  VastaaPoista
 5. Arvoisa professori,
  kun vika on korvien välissä, syyn vierittäminen materialle on tarpeetonta. Rikollinen etsii välineensä vaikka kivensilmästä, aseiden kieltäminen vain haittaa täyspäisten laillisia harrastuksia. Aivan kuten pommintekoon käyttökelpoisen apulannan kieltäminen haittaa maanviljelystä.

  Asekeskustelussa aiheen lisäksi termit menevät usein väärin. Konetuliaseita (sarjatulta ampuvia) voi Suomessa olla vain viranomaisilla tai harvoilla todellisilla asekeräilijöillä.

  Suomessa on laittomia aseita pilvin pimein. Myös sarjatuliaseita. Hullulla on aikaa suunnitella tekonsa ja hankkia välineet, laittomankin aseen hankkiminen on aivan mahdollista. Toki pikaistuksessa ampuma-aseella tehtyjä rikoksia asekielto vähentäisi. Samoin toimisi mora- puukkojen ja keittiöveisten kieltäminen.

  Kannattaisikohan tekniikan sijaan pohtia mielenterveyspalveluiden laadun ja saatavuuden probleemia. Vian ei tarvitse olla iso, kun se on päässä.

  Ups. Ei herrasmies. ien välissä, syyn vierittäminen materialle on tarpeetonta. Rikollinen etsii välineensä vaikka kivensilmästä, aseiden kieltäminen vain haittaa täyspäisten laillisia harrastuksia. Aivan kuten pommintekoon käyttökelpoisen apulannan kieltäminen haittaa maanviljelystä.

  Asekeskustelussa aiheen lisäksi termit menevät usein väärin. Konetuliaseita (sarjatulta ampuvia) voi Suomessa olla vain viranomaisilla tai harvoilla todellisilla asekeräilijöillä.

  Suomessa on laittomia aseita pilvin pimein. Myös sarjatuliaseita. Hullulla on aikaa suunnitella tekonsa ja hankkia välineet, laittomankin aseen hankkiminen on aivan mahdollista. Toki pikaistuksessa ampuma-aseella tehtyjä rikoksia asekielto vähentäisi. Samoin toimisi mora- puukkojen ja keittiöveisten kieltäminen.

  Kannattaisikohan tekniikan sijaan pohtia mielenterveyspalveluiden laadun ja saatavuuden probleemia. Vian ei tarvitse olla iso, kun se on päässä.

  Ups. Ei herrasmies.

  VastaaPoista
 6. Joukkosurmaaja Anders Behring Breivikin hallusta on löydetty peräti 1500-sivuinen "manifesti", jossa kannustetaan taisteluun islamilaisuutta vastaan. Breivik siteeraa muun muassa Jussi Halla-ahon blogikirjoitusta vuodelta 2006 koskien vasemmiston ja islamistien väleistä eurooppalaisessa politiikassa.

  Halla-ahon "opit" näyttävät siten saaneen "otollista" maaperää!

  Halla-aho ei kuitenkaan halunnut ottaa vastuuta tai "kunniaa" tapahtumasta todeten, että B. on varmaan siteerannut monien muidenkin kirjoittajien lausumia! Tyypillistä vastuun pakoilua.

  VastaaPoista
 7. Ad Omnia: - tarkennus - sarja- ja automaattitulta ampuva aseet - huomioni kiintyi uutisten mainintaan, että norjalaisella oli luvallinen sarjatulta ampuva ase. Arvelin että Norjassa lakia mietitään tältä osin, jos tieto pitää paikkansa.

  Suomessa tuota kysymystä ei ole, koska nuo aseet ovat siviilien ulottumattomissa, kuten mielestäni kuuluukin.

  VastaaPoista
 8. Ad Omnia: - perustelu, jonka mukaan hullu löytää välineensä, on ymmärrettävä, mutta sinänsä virheellinen. Esimerkki: mopo. Tehokasta moottoripyörää ei saa laillissti alleen tuosta vain. Toinen esimerkki: myrkyt. Apteekista ei myydä kenelle tahansa tappavia aineita.

  Ja asian toinen puoli: Suomessa tuliase on harvinainen henkirikoksen tekoväline. En osaa kuvitella, miten tavallisimpien eli keittiöveitsien ja puukkojen myymistä voisi rajoittaa.

  VastaaPoista
 9. Jos aseita on pelkästään poliisilla ja muulla esivallalla, tuloksena on poliisivaltio. Ei välttämättä ihan heti, mutta ajan kuluessa.

  EUssakin tilanne on menossa suuntaan, jossa säädetään yhä enemmän kansalaisten oikeusturvaa loukkaavia säädöksiä.

  VastaaPoista
 10. Olipas taas typerä rinnastus blogistilta kun oli puhe ampuma-aseista ja keittiövälineistä ja niiden kieltämisestä.

  Keittiövälineillä on toki järkevä käyttötarkoitus, toisin kuin käsiaseilla.

  Vallan outoa tuo kommentoijien kiihko, jolla halutaan pitää väljä aselaki edelleen voimassa. Jos tiukemmalla lainsäädännöllä saadaan edes yksi henkirikos estetyksi, on laki täyttänyt tarkoituksensa. Varmasti lailla voitaisiin ehkäistä useiden henkirikosten tekeminen vuodessa.

  VastaaPoista
 11. Talonpoikaiskapina??

  Ensiksikin pyydän nöyrinnästi anteeksi, kun joudun olemaan JK:n kanssa eri mieltä tästä terminologista: 'talonpikaiskapin 1918 Suomessa'.
  Uskon että JK:lla on joku viisaan maineessa oleva historioitsija takanaan perustelemassa tätä harhaanjohtavaa terminologiaa. -- Se ei auta; olen valitettavsti eri mieltä. Sallittaneen?

  Yleikielessä talonpoika on suht' selvä käsite niinkuin mäkitupalainen, renki, työmies jne.
  Talonpojilla on tilansa, eivätkä he ole mitään vuokraviljelijöitä.

  Lähtikö Kauhavalta tai Pohjanmaalta talonpojat kapinaan ja tukahduttamaan kapinaa ?

  Jos tätä JK:n käyttämää ideaa alettaisiin lajemmin viljellä, niin Venäjälläkään ei olisi ollut bolseviikkikapinaa vaan talonpoikaskapina!

  VastaaPoista
 12. Texasissa olisi kai sanottu, että jos näillä nuorilla olisi ollut aseita turvanaan, he olisivat voineet puolustaa itseään - ja uhreja olisi ollut vähemmän.

  VastaaPoista
 13. Toisto.
  Kun toistetaan jatkuvasti jotakin asiaa, se ankkuroituu päähän. Kuten eräs jugurttimerkki jokailtaisessa TV-mainonnassa. Kaupassa käteni etsiytyy juuri tuohon kyseiseen merkkiin.
  Toisto.
  Leffat, tietokonepelit: tappamista ja siihen tarkoitettua välineistöä, tavat ja keinot esiteltynä yksityiskohtaisesti. Käteni etsiytyy...
  Ei, en pelaa niitä pelejä, mutta monet pelaavat, enkä katso niitä leffoja, mutta monet katsovat. Mitä muuta tarvitaan kuin yksinäisyys ja viha, jolla ei ole muotoa.
  Särkynyt pää ja sydän?
  Valuvika?

  Pirkko A

  VastaaPoista
 14. Niin tekijän aseista kuin muistakin faktoista on edelleen liikkeellä kovasti ristiriitaisia tietoja. Totuus hahmottunee vähitellen.

  Olen olettanut ja oletan edelleen, ettei yksityishenkilö Norjassakaan saa lupia sarjatuliaseeseen.

  Tuota tekijän manifestina levitettyä tuotosta lukiessa selviää, että aseiden hankkiminen aiheutti tarinassa kirjoittajalle päänvaivaa ja vei aikaa. Tekstissä kuvataan muun muassa tulokseton matka ulkomaille ostamaan laittomia sotilaseita.

  Aikanaan laillisten aseiden hankkiminen kuitenkin onnistui kuten rikkeettömän menneisyyden omaavalla ammunnan harrastajalle kai on tapana.

  VastaaPoista
 15. Amerikkalaiset ovat väittäneet oman asehulluutensa olevan perua perustuslaista, jonka mukaan ihmisellä on oikeus puolustautua rikollisia vastaan. Tai jotain sellaista, olen sen lukenut mutta se oli amerikkaa.

  Minä en usko että kukaan tarvitsee minkäänlaisia tuliaseita yhtään mihinkään. OK, sitten ovat laittomat aseet, mutta minulla on sellainen käsitys, ettei ihminen alamaailman puoleen mielellään käänny.

  Sisäministeri näytti olevan kutsumatta tappajaa kristittyfundamentalistiksi. En oikein käsitä. Ministerillä pitäisi olla jonkinmoinen ministerinvastuu, muistelen että siitä on laki.

  VastaaPoista
 16. Eriävä, sanoi mustapukuinen mies, mielipidesunnuntaina, 24 heinäkuuta, 2011

  Miten monta kymmentä miljoonaa ihmistä on nähnyt ”Rambon” tai sitten ”Emmanuellen”, ja miten moni on ryhtynyt samanlaisiin tekoihin?

  Kiinnostaisi lukea lisää "sensuurin teorian" kumoamisesta. Sensuuri tuntuisi intuitiivisesti voivan toimia, mikä tietysti on hyvä syy epäillä asiaa.

  Kirjoittajan esimerkit herättivät vastaväitteitä. Luulen, että paloittelusurmat ja rikkaan suvun jäsenen lunnasvaatimukset olisivat saaneet herätteen mediasta. Kidnappaus oli kai Lindbergin jälkeen muodissa.

  Pornokeskustelussa on usein tuotu esiin, että harva keksisi ranskalaisen sisäkön tai Tom of Finlandin näyt ilman johdatusta. Elokuvien/netin suurin tuore vaikutus on kuulemma miesten hinku ejakuloida partnerin kasvoille.

  VastaaPoista
 17. Teollaan tämä Norjan nuiva kompromettoi "maahanmuuttokritiikin" ja islamofobian lopullisesti.

  VastaaPoista
 18. Uskomatonta, että jotkut kehtaavat ruveta heti politikoimaan tällä murhenäytelmällä liittäen tapahtuneeseen Halla-ahon ja persut. Halla-aholla ei ole osaa eikä arpaa tapahtuneeseen. Mieleltään vinksahtanut voi ottaa vaikutteita hirmutöihinsä mistä vain. Fanaattisuus, oli se sitten äärioikeistolaisuutta, äärivihreyttä, ääri-islamia tai äärivasemmistolaisuutta, on aina vastenmielistä.

  Koulusurmaaja Auvinen ihaili muuten Linkolan oppeja. Olisiko edellä kirjoittaneen toisen anonyymin mielestä Linkolan pitänyt ottaa vastuu tai kunnia tapahtuneesta?

  VastaaPoista
 19. Löysää pakinointia vakavasta asiasta.

  VastaaPoista
 20. Ihminen voi tappaa paljain käsinkin.

  Eikö kukaan uskalla enää mainita normaalia tasapainoista uskontoa pahoja tekoja vähentävänä ja hyviä tekoja lisäävänä, kasvattavana tekijänä? Uskalletaanko enää edes käyttää sanoja hyvyys ja pahuus?

  Psyykkisesti sairaat tai pahan trauman kokeneet henkilöt ovat asia erikseen. Heitä voivat auttaa vain mielenterveysalan asiantuntijat.

  VastaaPoista
 21. "Tällaisten katastrofien välttäminen vaatii konetuli- ja automaattiaseiden kieltämistä. Uskon että siihen päästään, muualla paitsi Amerikassa."

  Mitä tarkoitat? Tiedät aivan hyvin, että ao. aseet on kielletty yksityishenkilöiltä Yhdysvalloissa.

  VastaaPoista
 22. Kuten kuvastakin näkyy, blogisti on nyt kyllä jutussaan aivan kuutamolla.

  VastaaPoista
 23. Uh, arvoisa blogisti, hyvät herrat ja viehättävät rouvat; pitäisikö kuitenkin katsoa pyssynpiipun ja paremman etusormen ohi jonnekin historiaan ja sen asenteisiin?

  Ei paljon puutu, etten synnin tunnossa mene ja tunnusta sadan vuoden takaisia kaunoja ja ties mitä, vaikka minua ei silloin edes suunniteltu.

  Maailmalla, johon pitäjään ehdin jo pienessä määrin perehtyä, vellovat suuren runoilijamme kaipaamat "suuret aatteet". Erään epäsuositun kirjoittelijan mukaan aatteiden incl uskonnot, takana on materiaalinen todellisuus. Saadaan, kun tilataan, eivätkä kaikki sitä "hyväksy". Assinatura. täysin epäaito nälkäsomalialainen.

  VastaaPoista
 24. Etelä-Saksan vuoristossa Urin, Schwyzin ja Unterwaldenin talonpojat nousivat kapinaan 1. elokuuta 1291. Ovat piru vieköön vieläkin kapinassa, vaikka Habsburgit onkin kaikkialla syösty vallasta. Voisit lisätä luetteloosi.

  VastaaPoista
 25. "huomioni kiintyi uutisten mainintaan, että norjalaisella oli luvallinen sarjatulta ampuva ase. Arvelin että Norjassa lakia mietitään tältä osin, jos tieto pitää paikkansa."

  Tieto ei pidä paikkansa koska Norjassa(kaan) ei myönnetä lupaa automaattiaseelle. Näin kertoi poliisiviranomainen tämän päivän Expressen lehdessä. Ja totesi samaan hengenvetoon että laittoman automaattiaseen ja suuren määrän patruunoita saa hyvinkin helposti haltuunsa, kunhan on vain rahaa. Niinpä.

  VastaaPoista
 26. arvoisa anonyymi.

  miten se, että jokainen maailmassa, tai edes tässä maassa saisi halutessaan ns. mutkan käteensä tekisi tästä paikasta paremman elää?

  yst. terv.

  -S

  VastaaPoista
 27. Norjan pääministeri, Norjan työväenpuolueen Jens Stoltenberg sanoi tänään BBC:n mukaan Surun ja toivon messuksi nimitetyssä muistojumalanpalveluksessa, että Norjan kansa oli "shaken by evil".

  VastaaPoista
 28. lannoitetta ja dieseliä on kai luvallista ostaa. mc veigh teki niillä melkoista tuhoa.

  VastaaPoista
 29. Myrkyt: Pikahaku netistä toi esiin satoja "reseptejä" kotitekoisista myrkyistä. Satojatuhansia sivuja täynnä myrkkyjen ja räjähdysaineiden ohjeita. Siivouskaapistani ja keittiöstäni löytyisivät tarvikkeet aikamoiselle pommille. Ohjeilla voisi valmistaa myrkkyä jota lisäämällä juomatarjoiluun voisi myrkyttää koko lähikylän.

  Norjalainen lehdistö ja blogit ovat ajojahdissa mediaa vastaan. Toimittajat soittelivat piilossa olijoiden kännyköihin (3 tiedossa) heidän maatessa piilossa saarella. Lehdistö rynni ja esti pelastustoimenpiteitä (5 kertomusta osallisilta) haastatteli järkyttyneitä nuoria ja vaikka mitä.

  Yhtä vaikea on kieltää pöytäveitsiä kuin internetin ohjeita, mutta kuka hillitsisi mediaa?
  Vieläkin kritisoin HS:n tapaa pitää netin etusivullaan esillä koko päivän kuvaa, jossa kuolleet nuoret rantakalliolla "tunnisti" selvästi.

  VastaaPoista
 30. Ad Omnia: - Olin utelias näkemään kommentteja tästä aiheesta.

  Asekysymys on siis arka.

  Joukossa on yksi kommentti, jonka suomalainen poliisi toivottavasti huomaa ja selvittää - "jos aseita olisi vain poliisilla ja muulla esivallalla, tuloksena olisi poliisivaltio." Kirjoittaja vaikuttaa vaaralliselta. Suomessa on keskusteltu siitä, millaisia aseita metsästäjät ja urheiluampujat tarvitsevat, mutta tämä kommentoija vihjaa tarpeeseen täydentää viranomaisten suojaa asein.

  VastaaPoista
 31. Ad Jorma
  Pohjanmaalta ei lähdetty kukistamaan kapinaa, vaan Pohjanmaa nousu kapinaan laillista Suuriruhtinasta vastaan.
  Ongelma Suomessa oli, ettei Suomessa kukaan kannattanut laillisuutta.

  VastaaPoista
 32. Vallan outoa tuo kommentoijien kiihko, jolla halutaan pitää väljä aselaki edelleen voimassa. Jos tiukemmalla lainsäädännöllä saadaan edes yksi henkirikos estetyksi, on laki täyttänyt tarkoituksensa. Varmasti lailla voitaisiin ehkäistä useiden henkirikosten tekeminen vuodessa.


  Virolaisen setä se siellä taas hourailee :) Jos kirjoittaa "anonyymisti" siitä huolimatta, että blogissaan pilkkaa "anonyymeja", niin kannattaa pitää huolta siitä ettei nolaa itseään jäämäällä kiinni. Ei mitään kirjaa ollut mainostaa tällä kertaa? "Anonyymisti".

  VastaaPoista
 33. Luin viime kuussa Aki-Mauri Huhtisen kirjan: Sanasota. Johdatus sodan ja sodanjohtamisen filosofiaan.
  Nyt lukaisin tämän mieletään syvästi häiriytyneen ampujan tekstejä ja ajatuksissani vertailin tätä koulusurmaajien julkituomiin kirjoituksiin niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.

  Näillä tyypeillähän on samanlaisia kirjoituksia joihin semioottinen analyysi pystyisi antamaan ennaltaehkäisevää vastausta.
  Kaikki nämä "laajasurmaajat" ovat käyttäneet samanlaisia merkkejä ja merkityksiä käsityksinään.

  VastaaPoista
 34. Olen käsittänyt, että Suomessahan kait yksi puolue, PS, vastusti aselain tiukennusta ?

  MrrKAT

  VastaaPoista
 35. Jos vaaleissa voi minkälainen hyvänsä paskasakki päästä valtaan, on hyvä omistaa ase.

  VastaaPoista
 36. Ad Omnia: - yksi kommentoija luulee lukeneensa, että päivän kirjoituksessa kannatettiin ampuma-aseiden käyttöä Suomessa. Esitetty kanta oli päinvastainen. On aseita (veitsi), joita ei voi kieltää ja toisia (automaattiase), jotka on kiellettävä.

  VastaaPoista
 37. Ad Omnia: - se tieto on virheellinen, että Yhdysvalloissa ei myönnettäisi lupia automaattiaseeseen. Oikaisun esittäneen kommentoijan olisi ollut hyvin helppo tarkistaa asia verkosta. - Liittovaltion aselaki on suositus, ei sitova. Myös konetuliaseisiin annetaan jatkuvasti lupia siviileille.

  VastaaPoista
 38. Ad Omnia: - on alhaista ja asiatonta sekä haukkua että kiittää blogistia tällaisen asian yhteydessä. Tässä on jokaiselle muuta mietittävää.

  VastaaPoista
 39. Eitän kommentin nähdyn viihteen ja toiminnaksi realisoituvan reagoinnin suhteesta.
  Päin vastoin kuin blogisti aloituksessaan esittää voin vakuuttaa että Emmanuellen katsominen on saanut minut ryhtymään samankaltaisiin tekoihin, useastikin. Lisäksi seurassani olleet henkilöt, jotka edustivat vastakkaista sukupuolta, toimivat samoin. Tämä on siis laajempaa joukkoa koskeva huomio. Epäilen vahvasti näin olevan muidenkin, itselleni tuntemattomien henkilöiden kohdalla. Tätä faktaa ja epäilystä voivat halukkaat sitten käyttää argumentoinnissaan niin halutessaan.

  VastaaPoista
 40. Luin juuri, että leirillä oli poliisi vartijana - ilman asetta - ja hyökkääjä tappoi myös hänet.

  VastaaPoista
 41. Aina kun vaaditaan automaattiaseiden kieltoa, tulee joku joka yhdistää ne keittiöveitsiin. Mutta ei tule mieleen keittiöveitsellä tehtyjä joukkomurhia, sen sijaan kaikki viimeisimmät joukkomurhat on tehty automaattiasein.

  VastaaPoista
 42. Ad Olli K: - peruutan Emmanuelle-esimerkkini vastaansanomattoman kommenttisi johdosta.

  VastaaPoista
 43. Ad Anonyymi: - huomautuksesi on mielenkiintoinen. Se tukee automaattiaseiden kieltoa, koska keittiöveitsillä ei luullakseni voi tehdä joukkomurhaa.

  VastaaPoista
 44. Vaarallinen anonyymi tässä jatkaa...

  Eikös Sveitsissäkin ole kaikilla varusmiespalvelun suorittaneilla se ase kotona enemmän tai vähemmän käyttövalmiina? Eikä tästä mitään tavatonta ole seurannut.

  Mitä tulee vaarallisuuteeni: Minulla ei ole tuliasetta. En aio sellaista hankkia, en luvallista tai luvatonta. Olen joskus harkinnut käytön opettelua, jos käyttötarve joskus tulisi. Ilman käyttökoulutusta ei mieleeni tulisi koskeakaan tulisaseeseen. Vaarallisuuteni perustuu siis pelkästään esittämääni mielipiteeseen. Koen tämän jossain määrin loukkaavaksi. Jos JK pitää vaarallisena pelkästään mielipiteen perusteella, on perusoikeuksien kunnioitus hieman hukassa.

  Mielipiteeni ydin on siinä, että jos riittävän monilla selväjärkisillä ihmisillä on ase, esivallankin edustaja miettii hetken, millaista mielivaltaa harjoittaa. En usko enkä toivo, että tämä tilanne tulee edes elinaikanani, mutta suunta on se, että tulossa on.

  VastaaPoista
 45. Talonpoikaiskapinoista: Ruotsin vapaussota taitaa olla toinen onnistunut talonpoikaiskapina. Käytännössähän Kustaa Vaasa toteutti jokaisen talonpoikaiskapinan perustoiveen: saada johtajaksi riittävän ylhäinen aatelismies, jotta liike saa sosiaalisesti hyväksyttävän leiman. Aivan samalla tavalla nuijasodan läntisin kapinasoturijoukko lähti vaeltamaan Pohjanmaalta Ulvilaan pyytääkseen johtajakseen ulvilalaista kreivi Kurckia (eli kansallisromanttisessa historiankirjoituksessa Kurkea). Näille kävi huonommin. Kurck tuhosi huoveineen nuijamiesretkikunnan 6.12.1596.

  VastaaPoista
 46. Bravo Kemppinen! Ilmeisesti falski fraasi " kyllä hullu keinonsa keksii" täytyy ampua alas tasaisin väliajoin.

  VastaaPoista
 47. Ennen vanhaan kuulemma aseellisesta palveluksesta kieltäytyvältä kysyttiin, että mitä tekisit jos hullu murhamies yrittäisi tappaa kaikki läheisesi?

  (Rehellisin vastaus tällä tietämyksellä olisi tietysti, että juoksisin paniikissa pakoon... ainakin, ellei minulla olisi asetta ja hullulla murhamiehellä olisi.)

  Näihin päiviin asti kysymys oli lähinnä hypoteettinen. Samoin vastaukset.

  Mutta nyt vastuulliset ihmiset ja poliitikot vastaavat tähän kysymykseen siis niin, että kerätään kaikilta rehellisiltä kunnon ihmisiltä aseet pois.

  (Kunnottomilta ja epärehellisiltähän niitä ei saada.)

  VastaaPoista
 48. "Väkivaltakuvausten kieltoa perusteltiin selittämällä, että sellaista nähnyt ihminen voi ryhtyä sellaisiin tekoihin, varsinkin jos hän on nuori. Ajatus on kestämätön ja mahdoton."

  Asian aukoton todistaminen suuntaan tai toiseen on tietysti mahdotonta, mutta paras tämänhetkinen tutkimustieto on, että väkivaltaviihde aiheuttaa väkivaltaista käyttäytymistä. Meta-analyysien mukaan kausaalinen linkki on saatu osoitettua laboratoriokokeissa ja kyselytutkimukset näyttävät vahvan korrelaation tosimaailman olosuhteissa. Korrelaation vahvuus alle tupakan ja keuhkosyövän mutta vahvempi kuin kondomin käyttämättömyyden ja HIV-tartunnan (r 0.3). (HAEJUNG PAIK and GEORGE COMSTOCK, The Effects of Television Violence on Antisocial Behavior: A Meta-Analysis, Communication Research August 1994 21: 516-546; Media violence and the American public: Scientific facts versus media misinformation. Bushman, Brad J.; Anderson, Craig A. American Psychologist, Vol 56(6-7), Jun-Jul 2001, 477-489).

  VastaaPoista
 49. EA: "....ulvilalaista kreivi Kurckia (eli kansallisromanttisessa historiankirjoituksessa Kurkea)."

  Olisiko kuitenkin niin, että Kurki on alkuperäinen nimi, joka tyypilliseen tapaan on myöhemmin hienonnettu (brändätty) fiinimpään muotoon Kurck?

  Meinaan, kun vanhassa vaakunassakin on kurjen kuva...

  VastaaPoista
 50. "Tällaisten katastrofien välttäminen vaatii konetuli- ja automaattiaseiden kieltämistä. Uskon että siihen päästään, muualla paitsi Amerikassa."

  Roskaa. Moiset aseet on siviileiltä kielletty jo nyt, mutta periaatteessa mitä tahansa aseita saa halutessaan käsiinsä, jos vain pätäkkää löytyy. (Onko blogisti kenties unohtanut moottoripyöräkerhojen kuuluisan sinkoisku-oikeudenkäynnin joskus hamalla 90-luvulla?)

  Joku toimittaja testasi joskus kuinka nopeasti luvattoman käyttökelpoisen aseen (pistooli) ammuksineen saa hankituksi ja tulos oli luokkaa n. 1 tunti.

  VastaaPoista
 51. Eli arvon Tapani suosittelee aseistautumista aina leirikouluun lähdettäessä...tai siis oikeastaan aina kun liikkuu julkisilla paikoilla???

  VastaaPoista
 52. Ad Anonyymi (Roskaa). - Esimerkki näennäisperustelusta. Rahalla saa vaikka atomipommin. Tämä latteus lienee kaikkien tiedossa.

  Mutta miten se liittyy aselainsäädäntöön? - Ei millään tavalla.

  Livautat mukaan oletuksen, että kun joku onnistuu kiertämään lakia, laki on tarpeeton. No. Meillä on rikoslaki, ja on rikollisia. Logiikkasi mukaan rikoslaki on siis tarpeeton. Kun joku murhaa, on "roskaa" tuomita ketään rangaistukseen murhasta.

  Caöpisco?

  VastaaPoista
 53. Tapsalle:

  Onneksi meillä suomalaisilla oli tuolloin Heikkilän Taavetti, joka laittoin ruotseille ja muille kurjille kovasti kampoihin.
  Ja vaakunasta sen verran että Ruotsin kolme krunua on kopioitu aikoinaan Varsinais-Suomen vaakunasta... kröhm.

  VastaaPoista
 54. A: "Eli arvon Tapani suosittelee aseistautumista aina leirikouluun lähdettäessä...tai siis oikeastaan aina kun liikkuu julkisilla paikoilla???"

  Jos tässä viitataan minuun, niin mistä teit tuollaisen tulkinnan?

  Puhuin vasta vastuullisten piirien ratkaisusta ongelmaan, en vielä omastani. Lisäksi kritiikkini kärki ei kohdistunut aselakiimme, vaan Johtajiemme tyypilliseen paniikkireaktion omaiseen populistiseen käyttäytymiseen kaikissa asioissa.

  VastaaPoista
 55. "Meta-analyysien mukaan kausaalinen linkki on saatu osoitettua laboratoriokokeissa ja kyselytutkimukset näyttävät vahvan korrelaation tosimaailman olosuhteissa."

  Kausaalisuus vai korrelaatioko on tullut osoitetuksi?

  Ja uskon kyllä sen, että esimerkki voi antaa käyttäytymismallin, mutta käyttäytyminen on itsekunkin oman harkinnan mukaista. Tietyissä tilanteissa väkivaltainenkin käytös on jopa suositeltavaa - täysin riippumatta siitä onko käyttäytymismallin löytänyt elokuvasta vai jostain muualta (=elävästä elämästä kai käytännössä).

  VastaaPoista
 56. Ad JarMom: Varsinais-Suomen vaakunassa on kruunupäinen kypärä ja kilven päällikkeenä herttuankruunu muistuttamassa (Varsinais-)Suomen olleen Juhana-herttuan aikaan herttuakunta. Vähemmän kuin kolme. Vaakuna on vuodelta 1557 ja osa Juhanan vaakunaa, mutta Ruotsin kolme kruunua ovat jo 1350-luvulla esiintyneet ruotsalaisissa kolikoissa ja Albrekt Mecklenburgilaisen vaakunassakin 1364.
  Jotain varsinaisen Suomen vaakunasta on kuitenkin lainattu Ruotsin valtiollisiin tunnuksiin: vaakuna on vanhin kuvallinen esitys Ruotsin nykyisestä lipusta — siinä on kaksi sinistä keltaristilippua. Nykyisen Ruotsin lipun otti käyttöön 1569 samainen Juhana kuninkaaksi tultuaan.

  VastaaPoista
 57. Matti J:

  Anteeksi möhläsin. Tarkoitin Ruotsin nykyistä lippua, en kolmea kruunua. Eihän vaakunassa ole kruunuja lainkaan.
  Varsinais-Suomen vaakuna on vuodelta 1557. Kustaa Vaasan poika Juhana otti Ruotsin lipun käyttöön vasta vuonna 1569.

  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Varsinais-Suomen.vaakuna.svg/434px-Varsinais-Suomen.vaakuna.svg.png

  VastaaPoista
 58. Matti J:lle

  Tuon vaakunan sain metallisena puupohjalle noin 20 v sitten ko. maakunnalta. Liitekirjeessä oli maininta Ruotsinlipun saaneen alkunasa Varsinais-Suomen vaakunasta.

  VastaaPoista
 59. Livautat mukaan oletuksen, että kun joku onnistuu kiertämään lakia, laki on tarpeeton. No. Meillä on rikoslaki, ja on rikollisia. Logiikkasi mukaan rikoslaki on siis tarpeeton. Kun joku murhaa, on "roskaa" tuomita ketään rangaistukseen murhasta.

  Esimerkissäsi on nyt vain se paha vika, ettei pelkkä lain olemassaolo estä ihmisiä käyttäytymästä lain vastaisesti. Murhaaminen on kielletty koska laki niin sanoo (ja hyvä niin), mutta murhia tehdään. Edes Stasi-tyylinen valvontakoneisto ei voi ehkäistä murhaamista (vaikka se saattaisikin kuulostaa ensi alkuun hyvältä idealta murhien ehkäisyssä), joten ehkä kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja valita niistä vähiten suurta enemmistöä haittaava?

  Vaikka ampuma-aseet pakkolunastettaisiin valtiojohdon mahtikäskyllä kansalta pois ja tuhottaisiin/kerättäisiin valvottuihin keskusvarikoihin, ei ampuma-aserikollisuus mihinkään katoaisi. Britit sovelsivat em. kuvatun kaltaista menettelytapaa, mutta tämä hyödynsi vain rikollisia ja rauhoitti niiden kukkahattutätien omaatuntoa, jotka kuvittelivat rikollisuuden katoavan pelkkiä lakeja muokkaamalla.

  VastaaPoista
 60. "Ainakin 1100-luvulta syttyi säännöllisesti talonpoikaiskapinoita. Ne epäonnistuivat oikeastaan aina, paitsi Ranskassa 1789 ja Venäjällä 1917."
  Oliko Ranskan vallankumous talonpoikaskapina? Eikö se ollut keskiluokan ("kolmas sääty") hanke, jonka "iskujoukkona" toimi kaupunkiköyhällistö ("katurahvas") välittömänä syynä Pariisin kaupungin elintarvikepula. Talonpojat (esim. Vendeessä) lienevät olleen kuningasmielisiä (vastavalankumouksellisia).

  VastaaPoista