Sivun näyttöjä yhteensä

30. heinäkuuta 2011

Metsässä
Internetissä on kuin metsässä. Toiset pelkäävät ja huutelevat: Fritz, missä olet. Toiset tuntevat olevansa turvassa.

Nyt sanon uudestaan, että sisällöltään lainvastaisen tekstin levittämisestä verkossa voitaisiin puhua joskus toiste. Minua hiukan häiritsee se, että kukaan ei uskalla sanoa rumaa sanaa. Niinpä joudun tekemään sen itse.

Perussuomalaisten kannatus oli kova yllätys lähes kaikille politiikkaa seuraaville. Luulen että se oli yllätys myös Timo Soinille ja Jussi Halla-aholle.

Perussuomalaisten tärkeimmäksi teemaksi käsitin EU-kielteisyyden. Eräs noin kymmenestä muusta teemasta on epäluulo ulkomaalaisia kohtaan. Itse puolueen piirissä puhutaan huolellisesti maahanmuuttajista eli tänne haluavista ja maahan jo tulleista.

Poliittisena ilmiönä tuo suhtautuminen maahanmuuttajiin ei ole uusi. Kari Suomalainen sai lähtöpassit Helsingin Sanomista täsmälleen samaa asiaa koskeneen piirroksensa johdosta. Siinä esiintyi Eila Kännö, joka oli silloin keskeisessä asemassa maahanmuuttokysymyksissä.

Nyt puhun vain omasta puolestani. Perussuomalaisten ilmansuunnassa eli ei siis välttämättä puolueessa eikä edes äänestäjissä ilmenevän tyytymättömyyden syvyys ja rajuus hätkähdytti minua syvästi ja rajusti.

Minulla ei ole lisäämistä eilen esittämiini oikeudellisiin perusteluihin. Riittää kun sanon, että myös esitetty ajatus pakollisesta tunnistautumisesta moderaattorille on yhtä huono kuin olisi ehdotus kaatopaikkojen sulkemisesta ympäristön roskaantumisen vuoksi.

Perussuomalaisten esiintulon yllättävyys todistaa, että muut poliitikot epäonnistuivat. Heidän kai pitäisi käyttääkseni kahta kammottavaa kielikuvaa kuunnella korva maassa ajan hermoa.

Olen väittänyt näinä päivinä, että media ja politiikka ovat sama asia. Yritän nyt täsmentää: liikaa pushia, liian vähän pullia.

Tietotekniikassa käytettiin slangina näitä hyödyllisiä sanoja. Se on työntöä, kun lukijoille painetaan väkisin jotain juttua, vaikkapa poliitikkojen seksisotkuja. Se on vetoa, kun arvataan, mitä ajassa liikkuu, ja ryhdytään vastaamaan niille, joiden suu on niin pahasti ruvella, etteivät he kykene kysymään itse.

Kaunokirjallisuus on journalismia useammin onnistunut tässä. ”Tuntematon sotilas” synnytti ilmestyttyään pohjatonta raivoa mutta vielä enemmän reaktioita: juuri noin se tapahtui ja juuri noin minä sen olisin kertonut, jos olisin osannut”.  Erno Paasilinna oli monille se odotettu ääni, joka havahdutti. Hannu Karpo lienee tehnyt samaa.

Mielettömintä on toimia, kuten poliitikot ja media nyt eli lukea liturginen ritirimpsu, jossa sanoudutaan irti ties mistä ja toivotetaan kaikkea hyvää, paitsi ehkä hyvää joulua, koska elokuu vasta alkaa. Ja sitten jatketaan kielloista ja rajoituksista.

Ei pitäisi olla niin johdonmukaisen kiinnostunut siitä, mitä nämä pahat, ilkeät ja huonot ihmiset sanovat. Voisi kiinnostua siitä, mitä he tarkoittavat. Näin toimii teatteri; puhutaan subtekstistä. Näin toimii psykoterapia – haetaan merkityksiä sanojen alta siinä toivossa, että päästäisiin kiinni vammoihin, joista ne sanat kielivät.

Kommunistit olivat eräissä keskeisissä asioissa oikeassa 1930-luvulla ja fasistit 1970-luvulla. Molemmat olivat vielä useammissa asioissa väärässä, mutta yritän sanoa, että se, joka tukkii toiselta suun, saa varautua itse havahtumaan jonain yönä pahoista painajaisunista siihen, että ne ovatkin totta ja suu on täynnä trasselia.

Sekä rikollinen että vain iljettävä vihapuhe on oire jostain. On etsittävä tauti sen sijaan että ryhdyttäisiin poistamaan oiretta. Ja on pidettävä mielessä kysymys, jonka psykoanalyytikko Martti Siirala-vainaja opetti minulle: hänen ammatissaan on mietittävä potilaan ääressä, ”kumpi meistä kahdesta on hullumpi”. On uskallettava kuunnella sairauden puhetta.

68 kommenttia:

 1. Nyt menee kyllä vähän aiheen vierestä, mutta törmäsin kerran sanakirjassa vaihtoehtoiseen termiin "surffaamiselle". Se oli Samota. Sopii mielestäni aika hyvin internetissä etenemisen vertaukseski. Ainakin paremmin kuin surffailu.

  VastaaPoista
 2. Siiralalta kyllä noin yleisemmässä katsannossa lähti uskottavuutta siinä kohdin, kun hän alkoi psykoanalysoida kansakuntaa... "Karjala, sinne jäi kaik" ... suutari ja lesti, hyvä yleisohje olisi ollut hänellekin, kuten monille muille.

  Mutta toinen asia sitten tietysti on se, että Siiralankin Carelia talk soitteli sielun kanteleitten heliämpii kielii joissakin piireissä täällä, missä Karjalan mänty vielä kuumotti otsaa.

  Ja no jaa kanssa sitten tämmöinen ... "kumpi meistä kahdesta on hullumpi" - menee kansaan kuin voiveitsi mediaan, kuulostaa silleen mukavalta ja hyväksyttävältä tämmöinen; ongelmana vain on se, että se on juuri sitä, miltä se kuulostaakin, kieli ulkona ja tuulta tarkasti huomioiden kuin millä tahansa matelijalla, että jos joku takalisto siihen ulottuville osuisi. Siis sanalla sanoen: melko latteata on.

  VastaaPoista
 3. "On etsittävä tauti sen sijaan että ryhdyttäisiin poistamaan oiretta."

  Eli ratkaisusi on sulkea rajat, hankkiutua eroon muukalaisista, ja tämän jälkeen astua maailman estraadille esiintymään edistyksellisenä valtiona,joka mielellään lähettää nuorisoaan eri puolille maailmaa työn ja opiskelun perässä. Onkohan Etelä Afrikka ja Apartheid ja siittä seurannut eristäytyminen jäänyt unholaan? Nyt minäkin kirjoitin anonyymiteetin suojasta, mutta minä vain oirehdin, tauti on joku muu, jos ajatus leikkiäsi saa jatkaa leikkisästi.

  VastaaPoista
 4. Muistan hyvin Karin Somalit hotelliin -piirroksen, mutta en kuolemaksenikaan muista, että siinä esiintyi myös Eila Kännö. Netistä ei löydy apua, koska tekijänoikeudellisista syistä piirrosta ei sieltä löydy. Voisitko valaista sanallisesti?

  Vielä lapsempana muistiini on lähtemättömästi piirtynyt Karin "Miks leivo lennnät Suomehen?". Siinähän leivo lennähtää Suomeen kansakoululasten laulaessa rannalla, raapii päätään ja lennähtää sitten takaisin.

  VastaaPoista
 5. Espoossa päin on kehittyneempi ajattelu korostanut yleistä moraalikatoa selityksenä persujen nousulle. Eivät ihmiset sentään niin tyhmiä ole etteivät tajuaisi lahjusten merkitystä.

  VastaaPoista
 6. Ad Anonyymi: - tauti ja oireet - keksit toimenpiteet, rajojen sulkemiset, jolla ei ole mitään tekemistä taudin eikä oireiden kanssa. Ei kai sairaalan toimintaa järjestetän jonkin potilaan oireilun mukaisesti?

  VastaaPoista
 7. Ad Anonyymi: - lahjuksista puhutaan kuin seslvästä asiasta. Tietooni ei ole tullut vaaliraha- tai muuta asiaa, joka olisi ollut tällaisen reaktion arvoinen muutoksena huonompaan.

  Mielestäni se oli muutos parempaan, joka jäi tulematta.

  "Lahjonta" on alkanut tympäistä käsitteenä. Itse ajattelen aina ensin rahan tai edun saamista henkilökohtaiseen käyttöön. Tässä oli puhe vaallikuluista. Lahjontaa on selkeästi se, että asuu arkkitehtitoimiston asunnossa halvalla ja sitten kannattaa tuon toimiston hankkeita viranomaisena.

  VastaaPoista
 8. Ad Anonyymi - Siirala - tulet esittäneeksi näytteen nettikirjoittelun eräästä vaivasta. Kirjoitat ns. mielipiteen tietämättä mitään asiasta. Siirala, josta itsekin vieraannuin hänen Karjala-toimintansa takia, oli tunnettu siitä että hän ei suostunut olemaan kenellekään mieliksi eikä missään tapauksessa nuoleskelemaan.

  Se oli hänelle ammatillisesti kohtalokasta

  VastaaPoista
 9. Tauti on se, että elämme liian valmiissa maailmassa. Järjellistä tekemistä ei riitä kaikille. Tämä koskee varsinkin nuoria miehiä, naiset nyt aina voivat hankiutua raskaaksi, ja näin saada järkevää puuhaa pariksikymmeneksi vuodeksi.
  Sodissa on se hyvä puoli, että sen jälkeen riittää jälleenrakennusta ja ilmassa on toivoa. Nyt pitkän rauhan aikana on vain epätoivoa. Toivottavasti joku viisas keksii keinon saada se sama toivo ja puuhakkuus esiin ilman että pitää sotia.
  Nuorille miehille töitä!

  VastaaPoista
 10. Kovenevassa kilpailussa huoli toimeentulosta muuttuu peloksi. Pelko luo kateutta ja vihaa.

  VastaaPoista
 11. Laki on kait tekojen paaluttamista "kyllä-ehkä-ei".

  Ajatukset, sanat, teot: bannataan, sallitaan.

  Jos jonkun kannalla on oltava, olen sanomisen ja ajattelun vapauden kannalla, en tekemisen.

  Mutta psykiatrina näen, että sekä ajattelu (kts Archives of Internal Medicin, 1/2001) että sanominen ovat astaloita.

  Siiralaa, sen paremmin kuin montaa muutakaan tunnettua psykoterapeuttia (Freud, Jung, Alanen & al), ei sanomisensa takia "ammatillisesti kohtalokkaalla" tavalla tietämäni mukaan eristetty.

  Vaivaa ja kolhuja toki tuli, mutta substanssi ja elämäntyö voittivat selväti.

  VastaaPoista
 12. Loistavaa prof. Kemppinen, loistavaa ! Täsmälleen tuohon suuntaan olen itsekin asiaa kuutioinut, mutta en ole saanut sanoiksi.

  Ongelma on tosiaankin se, että jo neljännes Suomen rauhallisesta ja lähes kaikkeen mukautuvasta kansasta kokee, että sitä ei kuunnella.

  He kokevat, että oikeamielinen - pitäisikö sanoa "edistyksellinen" - media ja laitostunut ja vallantäyteisyyteensä jymähtänyt konsensuspolitiikka ovat syvässä symbioosissa keskenään heitä vastaan. Media ja poliittinen eliitti määrittelevät heidät ylhäältäpäin:

  - Kainuun peräkamarinpojiksi, jotka pelkäävät kaikkia ulkomaalaisia, haluavat takaisin Seitsemän Veljeksen savupirttiin, elävät sosiaalituilla, äänestävät väärin ja ovat nyttemmin ryhtyneet murhaamaan norjalaisia sosiaalidemokraatteja

  Tässä kuvassa on kaikki väärin, mutta sitä vain sitkeästi prässätään siinä uskossa, että läpi menee, kun on ennenkin mennyt. Median ja poliitikkojen auktoriteetti ja uskottavuus on kuitenkin romahtanut, ei toimi enää.

  Perinteisten puolueiden ja "edistyksellisen" median kannattaa hieman nostaa päätään vanhoista poteroistaan ja tosiaankin kuunnella avoimin korvin, mitä maailmassa tapahtuu. Yllättävää kyllä, rakentavia vaihtoehtoja on.

  VastaaPoista
 13. Nyymiö:

  Tässä linkkejä Karin (ongelma)piirroksiin:

  http://i43.tinypic.com/dxxpnb.gif
  http://i42.tinypic.com/11j5ikp.gif
  http://i40.tinypic.com/2iqy51u.gif
  http://i40.tinypic.com/xf4oy.gif
  http://i41.tinypic.com/juegio.gif
  http://i40.tinypic.com/iz57q1.gif

  VastaaPoista
 14. No okei: en tuntenut Siiralaa henkilökohtaisesti, enkä hänen vaikuttimistaan Karjala-tarinoinnin osalta siten osaa sanoa mitään varmaa. Vaikutelmaksi jäi, että näistä puheista noussut revansistinen ilo joissakin piireissä olisi ollut Siiralalle mieleen. Mutta kyse on nyt siis vain vaikutelmasta, joka on saattanut myös olla väärä.

  VastaaPoista
 15. Ei se ollut Eilä Kännöstä, vaan Mielikki Tenhosesta tämä Kari Suomalaisen piirros:
  http://i40.tinypic.com/xf4oy.gif

  VastaaPoista
 16. Tässä kirjoituksessaan Kemppinen on lähestynyt jotain olennaista tavalla, joka on äärimmäisen harvinaista.
  Juttu on niin hyvä, että se kannattaa lukea ajatuksella pariin kolmeen kertaan, ettei käy kuin "Anonyymille", joka puoli sanaa luettuaan räppää silmille tämän kaikkien biaudetien mielitölväisyn: "Eli ratkaisusi on sulkea rajat, hankkiutua eroon muukalaisista, ja tämän jälkeen astua maailman estraadille esiintymään edistyksellisenä valtiona..."
  Mistä kummasta näitä vainopäitä sikiää? En olen koskaan kenenkään kuullut sanovan, että rajat pitäisi sulkea. Moni kyllä sanoo, että kannattaa edes vilkaista tulijoiden papereita ja niin sanon itsekin. Omaan kotiinikaan en päästä tuntemattomia noin vain.
  Vilkuilkaapa huviksenne lehtien otsikoita viikon tai kaksi. Luultavasti useimmin esiintyvä sana on ollut ja on yhä "kuri". Kuriin pitää saada anakin netti, torikokoukset, yleisradio, lehdet, kirjat, vihapuheet, väärinajattelijat, rasistit, fasistit ja jopa feminismin vastustajat ja antifilatelistit, naturistit ja nakinsyöjät.
  Jokainen vanhan ajan kasvatusta vitsoista ja vyöremmeistä nauttinut tietää, mitä kova kuritus tuo tullessaan. Ei se "asiakasta" paranna, se on varmaa. Ei ottanut Antti Rokkakaan opikseen, vaikka olisi Lammion mielestä parantunut pyöreitä kiviä polunvarteen asettelemalla.
  Ei, pikku hiljaa olisi vain uskallettava katsoa, mikä tässä maassa on vialla ja tehtävä sille jotain, ei kieltää asiasta puhuminen, kuten nyt tehdään.
  Mikään epäkohta ei korjaannu, jos siitä valittavalle sanotaan "turpa kiinni tai lätty lätisee."
  Valittaminen kyllä tällä keinoin loppuu, hetkeksi.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 17. Tuskin olin saanut edellisen kommenttini lähetetyksi, kun netistä leiskahti silmiin uutinen: "Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mielestä perussuomalaisten tulisi puuttua kansanedustajiensa puheisiin."
  Eivätkö nämä miesparat tosiaan ymmärrä, mitä ovat tekemässä? Johdonmukaisuuden nimissä on toki nyt Niinistön ja Tuomiojankin pakko ryhtyä seuraamaan, sensuroimaan ja ohjeistamaan joukkojensa puheita. Vihreitä on vähän, mutta demareita paljon. Tuomiojalla on edessään mittaamaton urakka. Kuka hoitelee Suomen ulkosuhteet, kun ministeri istuu yöt päivät ruudun ääressä lähettämässä varoituksia, ohjeita, kieltoja ja uhkauksia?
  Tässä maassa ei todellakaan tarvitse keksiä vitsejä poliitikoista. He tekevät sen itse.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 18. Aika hauskasti ilmaistu koko juttu, ongelmana mielestäni lienee se että liian monet poliitikot ja lehdistö ovat yksisilmäisesti sitoutuneet monikuluttuurin puolestapuhujaksi.

  Mahtanevatko edes ymmärtää mitä tavoittelevat ja mikä sen lopputulos on muutaman sadan vuoden kuluttua.
  Mikä vika on korkeakulttuurin tavoittelussa ?

  Jos katsoo eri kulttuuritapahtumien määrää ja tasoa niin niissä nimenomaan valkoisten asuttamat länsimaat ovat etunenässä niiden suhteen ja maahanmuuttajia haalitaan maista joissa ei ole käytännössä enempää kulttuuria kuin tiedettäkään, lopputuloksena on mielestäni länsimaisen kulttuurin ja tieteen taantuminen. Vastaa jokseenkin käänteistä rotujalostusta siten että tuetaan niitä jotka hoitavat asiansa huonosti, se ei pidemmän päälle tuota kuin kulttuurin jossa kukaan ei hoida asioitaan hyvin.

  VastaaPoista
 19. Keskustelussa näkyy se, että nykyään on sallittua ellei peräti toivottua olla vahvasti mieltä asiasta kuin asiasta. Arvoon on noussut mielipiteen vahvuus ja äänekkyys, ei se, kuinka perusteltu mielipide on.

  Maahanmuutto varsinkin on aihe, josta puhuttaessa kuulijat kuulevat vain omaan ennalta muodostettuun kantaansa sopivat faktat. Mikä tietenkin turhauttaa aivan julmetusti asiantuntijoita. Harmaan sävyt eivät ole kiinnostavia, kärjistykset ovat. Temmellyskenttä jää vapaaksi huutokuorolle.

  VastaaPoista
 20. Metsässä ollaan myös vaatimuksissa nettikeskustelijoiden rekisteröitymistä. Siinä mättää moni asia. Ensinnäkin, media saa näin markkinointitoimintoihinsa arvokkaita yhteystietoja. Tätä ei kuitenkaan suoraan sanota.
  Asiakasrekisteri on kullanarvoinen.

  Toisena tietovuodot. En itse jakaisi omia tietojani kovinkaan suuresti medialle. Viimeisin tietovuoto oli muutama kuukausi sitten saksalaisella poliittis-kristillisellä keskustelufoorumilla, jolloin 3000 käyttäjän tiedot nimimerkkeineen ja yhteystietoineen vuotivat julkisuuteen.

  Jokin "iltäpäivälehtiseiska" voisi hyvinkin maksaa ylläpitäjälle 6000 euroa, jos hän kertoisi minkä nimimerkkien takana tunnetut julkisuudenhenkilöt piileksivät.

  Kuka enää luottaa mediaan jättääksen median valvontaan nimimerkkinsä ja henkilötietonsa? Ehkä näin tekevät vain ne viimeiset ääliöt.

  Mitä vihapuheisiin tulee, niiden syihin ja ratkaisuihin, on Israel erinomainen esimerkki hyvässä ja pahassa. Siellä aseet soivät median päästessä esittämään vihapuheitaan.

  Toisaalta israelilaisten dokumenttiohjelmat heistä itsestään ovat erinomaisia. Aivan loistavia. Harva kansa osaa nauraa itselleen ja menneisyydelleen niin rankalla ja kriittisellä tavalla kuin mitä näissä dokumenteissa esitetään. Se on todellista terapiaa kärsimyksille ja tuo toivoa tulevaisuudelle. Ehkä tätä taitoa tarvittaisiin täällä Suomessakin.

  VastaaPoista
 21. "Sekä rikollinen että vain iljettävä vihapuhe on oire jostain. On etsittävä tauti sen sijaan että ryhdyttäisiin poistamaan oiretta."

  Taudista on tyhmä puhua eikä etsimiseenkään pitäisi kauaa kulua:
  Kyse on yksinkertaisesti siitä, että jokaisessa julkisessa kannanotossa virallisen totuuden sisältö on ollut että maahanmuutto on lähes ainoastaan positiivinen asia. Kansalaisten havaitsema arkitodellisuus eroaa tästä.

  Liturgian lopettamisen ja todellisen keskustelun aloittamisen sijaan ihmisten havainnot ja huolet on sivuutettu ja heitä on syytetty rasisteiksi. Tyytymättömyyttä on aivan ehdottomasti tuotu väärällä, rasistisella tavalla esiin, mutta kyllä ainakin puolet syystä on keskusteluntappajissa. He itse ovat toimillaan kärjistäneet keskustelua. Eihän ratkaisu rikollisuuteenkaan ole palkata lisää vanginvartijoita.

  VastaaPoista
 22. ""Lahjonta" on alkanut tympäistä käsitteenä. Itse ajattelen aina ensin rahan tai edun saamista henkilökohtaiseen käyttöön. Tässä oli puhe vaallikuluista."

  Vaalirahoilla voitetaan vaaleja tai vaikka hävittäisiinkin, parannetaan asemia puolueen sisäisessä nokkimisjärjestyksessä osoittamalla rahankeräystaitoja, joka on ns. henkilökohtainen etu.
  Vaalivoitoista taas saa henkilökohtaista etua, kuten valtaa (jotkut kuulemma tykkäävät), rahaa (edustustehtävistä saa kovaa palkkaa) sekä yhteyksiä (verkostoitumista muiden "samanarvoisten" päättäjien kanssa - sekä nykyisten että tulevien), joita myöhemmin voi käyttää sekä vallan että rahan käyttämiseen.

  VastaaPoista
 23. Nettikirjoittelun ympärillä jo pidempään pyörinyt keskustelu tuntuu perustuvan kahteen olettamaan:
  1) Missä tahansa netissä esitetty kommentti on yhtä painava ja vaikuttava kuin vaikkapa suuren päivänlehden etusivulla oleva juttu.
  2) "Monkey see, monkey do": On olemassa ykslöitä, jotka toimivat ihan sen mukaan mitä ovat sattuneet netistä lukemaan.

  Ensimmäinen olettama on kätevä kun halutaan olla okein loukattuja. Toisella voidaan perustella melkeinpä mitä tahansa holhousta.

  VastaaPoista
 24. Hyvä kiteytys sananvapauden keskeisestä funktiosta.

  Puutun siis sivuseikkaan. Olen tässä lueskellut Halla-ahon keskeisiä kirjoituksia: http://www.halla-aho.com/scripta/uudelle_lukijalle.html

  Terävänkin sanakäytön lisäksi olen kiinnittänyt huomiota huonoon argumentaatioon ja turhan rajuihin kärjistyksiin. Faktat valikoituu sitten tämän sovittelemattoman asenteen kautta.

  Se kuitenkin on tullut selväksi, että Halla-aho ei mitenkään erityisemmin vierasta maahanmuuttajia. Luulen, että "mestari" on tässä persujen ja hommalaistenkin kanssa samoilla linjoilla. Maahanmuuttaja on okei, jos hänellä on töitä Suomessa, jos hän huippuosaaja ja jos hän on Islannista -- joka on näemmä valikoitunut esimerkiksi maasta, josta tulee yhteiskunnalle hyödyllistä jengi.

  Sen sijaan H-a selvästi vierastaa, jos ei vihaa, muslimeja ja erityisesti arabiversiota. Lisäksi hän usein laukoo typerästi "neekereistä" (jota termiä hän näyttää aika usein käyttävän, jos ei sittemmin ole muuttanut tapojaan). Mutta nämäkin toki saavat tulla maahan, jos ovat toimeliasta ja rehellistä väkeä.

  Ja jos eivät lisäänny. Halla-aholla näkyy nimittäin olevan sellainen käsittämätön ajatus, että muslimit (ja ehkä mustat, en tiedä, koska hän eräässä avainkohdassa puhuu vain "niistä"), että muslimit matemaattisella välttämättömyydellä ovat kohta enemmistönä Euroopassa. Sen jälkeen Eurooppa on tuhoon tuomittu, koska enemmistö määrää minkälaisiin arvoihin lait perustuvat. Näihin arvoihin sitten näkyy sitten kuuluvan esimerkiksi oikeus raiskata naisia.

  Tämä on tietenkin huuhaata, kuten skaŕppi lukija huomaa (nykyisestä trendistä ei voi päätellä tulevaa, minkä huomaa vaikkapa Hollannin muslimien lapsiluvusta jo nyt, ei ole mitään takeita, että eurooppalaisten muslimien lastenlastenlapset kannattaisivat jotain ääri-islamilaisia arvoja, varsinkin kun Halla-aho itse myöntää, että jo nyt muslimien suuri enemmistö on ihan maltillista ja järkevää porukkaa jne). Silti tämä näyttäisi olevan se suuri uhka, jota vastaa Halla-aho käy ristiretkeään.

  Jollain tasolla halveksin Halla-aho ja sitten kuitenkin myös kunnioitan. Tärkeintä kai kuitenkin on, että minä ja toivottavasti moni, moni muu on Halla-ahoon tekstejä luettuaan viisaampi tässä asiassa. Minä ainakin tunnen ymmärtäväni ongelmakimppua paremmin. Jos avoimen yhteiskunnan viholliset olisivat onnistunet halla-ahomaiset kommentit sensuroimaan, olisin siis paljon tyhmempi.

  Tämä mekanismi toimii tietysti myös yhteiskunnan tasolle, ei vain minun pääni sisällä.

  VastaaPoista
 25. Sananvapaudesta lynkkaukseen...
  Tällä hetkellä tuntuu siltä, että sinnepäin ollaan menossa. Juuri äsken, luettuani taas kerran viimeaikaisten tapahtumien aiheuttamia lehtijuttuja ja kommentteja (toimittajien ja blogimaailman kirjoittajien ), mieleeni nousi synkkä uhkakuva tulevista tapahtumista. Huomaan kauhukseni myös järkevinä pitämieni ihmisten alkaneen vouhkata kuin heikkopäiset. Puskista huudellaan molemmista suunnista ja kielikuvat muuttuvat hurjemmiksi. Eikö kenelläkään ole rohkeutta sanoa:"Nyt peli poikki ja mietitään hetki ihan rauhassa mihin ollaan menossa."
  "Viha"puheista vaahtoaminen vain lisää "viha"puheita ja kohta olemme toistemme kurkussa kiinni pelkän kuvitteellisen sanan vuoksi.
  Pia Musto

  VastaaPoista
 26. Juoruilevaa ja salaliittoilevaa maailmankuvaa ruokkii iltapäivälehdistö tässä meidänkin isänmaassa. Eikö se Hitlerkin kokenut sellaisen maailmankuvan omakseen? Varmasti muitakin lähteitä sen kaltaiselle ajattelulle ja toiminnalle löytyy, vaikkakaan ei yhtä näkyviä.

  Flaubert kirjoitti kirjeen 1872 Ernest-Aimé Feydeau'lle. Siinä hän totesi - "Kun kirjoittaa elämänkertaa ystävästä, on kirjoitettava kuin kostaakseen hänen puolestaan."

  Se on kuitenkin jotakin muuta, kuin esimerkiksi se mitä se Ilta Sanomat aikanaan kirjoitteli siitä Mika Myllylästä. Ja juuri sen takia hyvä kirjallisuus on tärkeää, on aika vähän mitään muuta joka pitää meidät ihmisinä.

  Siis kun joka päivä joutuu tavalla tai toisella todistamaan esimerkiksi sitäkin näytelmää, jossa se Suomen sielu on käsikähmässä niiden historiallisten ongelmiensa kanssa, kokemassa väkivaltaisesti sellaisia tiloja, jotka luonnostaan olisivat jotakin muuta - tasapainoisia ja toteutettavissa. Ja kun siihen sitten esimerkiksi tuon lehdistön avittamana tarjotaan vain jotakin karkeaa näkemyksellistä tasoa totuutena - ja vain siksi että se kaikenlainen politikointi on ajautunut pahemman kerran metsään. Niin - se salaliittoteoria saa entistä enemmän vettä myllyynsä. Ja samalla ruokitaan asenteellisesti niitä meistä, jotka haluavat vain verta pakkiin.

  Ja kun se Erkkokin antanut julkaisuilleen luvan vääristellä ja liioitella asioita yhä kiivaampaan tahtiin, niin mikä sen helpompaa, kuin uskoa, että kaiken takana on jotakin muuta kuin miltä näyttää. Varsinkin kun samalla vahvasti näyttää ja tuntuu siltä, että me köyhät raukat voimme suoda toisillemme pelkästään kauan sitten kuivettuneita säädyllisyyden murusia.

  Tietysti siinä on sekin, että ihminen on taipuvainen uskomaan apokalypsiin, kriisin etiikkaan ja erilaisiin äärimmäisyyksiin - ja jo pelkästään jännittävien kielikuvien takia.

  Ei se valheellinen juoru, ja sen levittäminen totena liioittelun tms avulla eroa kovinkaan paljoa siitä, kun uskotaan siihen juutalaisten johtamaan uuteen maailmanjärjestykseen jne, tai siihen että se CIA järjestelee jossakin jotakin perkeleellistä. Meillä tietysti on helpompi uskoa pahaa niistä venäläisistä ilman, että asiaa juurikaan jaksaa miettiä, varsinkin kun niitä todisteita on ihan riittämiin. Mutta pitääkö silloinkin kun se kiuas hohkaa kuin helvetin kita, heittää sitä löylyä lisää?

  Ja siihen tuomitsemisen ilmapiiriinkö halutaan rakentaa se mihin halutaan uskoa?

  Ja ne syrjäytyneet ja katkeroituneet työttömätkö sillä hommafoorumilla kirjoittelevat? Ja mikä kansanosa niitä iltapäivälehtiä täällä meillä eniten lukee? Ja minkälaista maailmankuvaa ihmiset niistä oikein itselleen etsivät. Miten se poikkeaa pedofiilien pornoringistä?

  http://www.guardian.co.uk/media/2011/jul/17/sun-on-sunday-launch-prospects

  But there is, of course, an opportunity knocking when the biggest beast in the Sabbath jungle dies. The latest audited figures for June, and last ever for the News of the World, show the dead giant with a still whopping 2,667,428 copy sale – many more than the Star on Sunday (305,978), the People (474,549) and Sunday Mirror  (1,087,796) put together.

  The News of the World's lucrative ABC1 readers (2,926,000 of them on the latest count) might fancy joining the Mail on Sunday 's 3,171,000. Alternatively, many of the NoW's young readers – 4,195,000 under 44 – could find the Mirror more to their taste.

  ABC1 readers = parempi - koulutus, duuni, liksa jne - joka on aika yllättävä tulema… kun ajattelee mitä se News of the World oikein oli. Siis kun sitä paskaa luettiin enemmän kuin esimerkiksi Observer'ia the Sunday Telegraph'ia tai the Independent on Sunday'ta yhteensä.

  Onko kyseessä joku perverssi runkkaamisen tarve, vai eikö niitä hyviä sanomalehtiä osata enää toimittaa? Kentien joku tietää asian paremmin? Ja Erkkoahan kiinnostaa vain raha.

  VastaaPoista
 27. Nyt Kemppinen sanoi sen melko ilmiselvän asian, mikä tässä hullunmyllyssä näyttää koko ajan häviävän sekavan itsehämärtelyn alle. Jollain tavalla tämä hirmuteko näyttää kumpuavan vallitsevan establishmentin (kilpailukyky, itsekeskeisyys ja vieraan pelko) itseltäkin salatusta ytimestä, jonka ilmitulemisen pelko saa ajatukset sekoamaan.

  VastaaPoista
 28. Onko vihapuhe tästä maailmasta? Hyvien ihmisten maailmasta.

  Eikö toista puhdistautumaan vaativa puhdistaudu samalla myös itse?

  Niin kuin Matti Vanhanen astui vaivattomasti Jäätteenmäen paikalle; niin kuin kyynelehtivä Jyrki Katainen erotti Ilkka Kanervan; niin kuin täysvalkoisiin puettuna Mari Kiviniemi eleettömästi käänsi peukalonsa puoluetoveri Markku Kauppisen kohdalla, on nyt Mikael Jungner osaltaan kirkastautumassa vaatimalla Halla-ahoa erotettavaksi, koska Halla-aho on olemassa, ja sehän on rikos.

  Soinin on siis läpäistävä miehuuskoe matkalla luvattuun maahan, jonka porttia kolisutellaan ensi tammikuussa.

  VastaaPoista
 29. Martti Siirala oli aikaansa edellä ja teki elämäntyötään väärässä valtiossa, jos tyypillistä herrahissiä ajatellaan. Pieni piiri ei sietänyt oman tiensä kulkijaa eikä meno näytä uutisten mukaan alalla kohentuneen.
  Suuressa maailmassa, jonne veljensä asettui, Siiralalla olisi ollut itsestäänselvää asemaa. Karjala-kirjoitukset istuvat laajempaan tutkimukseen (psykohistoria, vaikkapa), joka ei tässä ortodoksipsykiatrian luvatussa maassa edelleenkään ole kovin tunnettu alue.
  Absurdeihin näytelmäteksteihin mieltynyt Siirala esiintyi näytelmäproduktiossa harrastuksenaan vielä myöhäisellä iällä.

  VastaaPoista
 30. Niin, eiköhän varsinainen tauti ole se, että joidenkin ihmisten mielestä maahanmuuttoa ja maahanmuuttajia suositaan liikaa. He pelkäävät seurauksia ja oman asemansa puolesta. Pelkäävä ihminen on vaarallinen. Tunne on aina totta, sanotaan. Breivikin kaltaiset kokevat, että heitä ei kuunnella ja että tilanne vaatii nopeita toimenpiteitä. Työskentelin 80-luvulla ammatillisessa oppilaitoksessa, jossa oppilaille kuului ilmainen ateria. Oppilaat eivät pitäneet ruuasta, se ei todellakaan ollut kotiruokaa, johon he olivat tottuneet. Jos joku uskalsi arvostella ruokaa, sanottiin: ei ole pakko syödä. Sitten takanapäin puhuttiin halveksivasti, että millaistahan tuonkin kotona ruoka on. Olisi ollut helppo valmistaa oppilaille mieluista, terveellistä ruokaa, sitä ei vain katsottu tarpeelliseksi. Olisi pystyttävä ottamaan vakavasti myös eri tavalla ajattelevat, kuuntelemaan heitä. Laittomat teot pitää tuomita tietenkin etu- ja jälkikäteen ja estää.

  VastaaPoista
 31. Benjamin Franklin kehoitti kunnioittamaan vihamiehiä, koska heiltä kuuli myös totuuden itsestään.
  ***
  Push ja pull (itse asiassa kylläkin tarkemmin karakterisoituina) ovat alunperin itse asiassa niiltä Kemppisen viikolla tarpeellisiksi mainitsemilta Kauppakorkeakoulun kursseilta (Liiketaloustiede: Markkinointi).

  VastaaPoista
 32. Metsässä, tai Moskovassa? Samapa.

  http://www.youtube.com/watch?v=A3RLHohB13E

  VastaaPoista
 33. Täällähän mentiin metsään ja aavikonkin laidalle.
  Timbuktun pessimistejä kutkuttaa erityisesti Fennoskandia teologisena käsitteenä.
  Kerran erämaahan eksyneet, korpivaelluksen kokeneet ja jo syntymästä synkät säpsähtivät erityisesti erämaan esille tuomista. Etymologiset epäselvyydet vaivaavat. Lännempänä näillä leveysasteilla, jonne eurooppalainen aikanaan vaelsivat ei ollut fenno-ugri-eränkäyntikulttuuria kuvaavaa terminologia, vaan käsite 'big wild' ja 'wilderness' (uninhabeted; desert; not cultivated), villi luonto. Ja sitähän ei Suomesta löydy, vaikka metsähallitus yrittää kuinka kampanjoida Villiä Pohjolaa. Lopuksi: "Minä olen optimisti. Minä uskon pessimismin vapauttavaan vaikutukseen." (Stanislaw Jerzy Lec, Vastakarvaan. Siistimättömiä mietelmiä)
  Tevehdys eräänkin erämaan laidalta

  VastaaPoista
 34. Tyhmyydestä on Halla-ahon kirjoitus, joka kuuluu siihen kategoriaan, jonka jokaisen tulisi lukea. Kyseessä ei ole vihakirjoitus vaan erittely ns. suvaitsevaiston ajatusmaailmasta, jossa totuudella ja johdonmukaisuudella ei ole minkäänlaista väliä. Kannattaa lukea ajatuksella.

  Helsingin Sanomat on nykyisin aivan luokaton painotuote. Ei se kelpaa edes sytykkeeksi enää. Mahdollisesti paras käyttökohden on sienien kasvatusalustana.

  VastaaPoista
 35. Kertokaa nyt mitä on tämä vihapuhe josta nyt niin suuresti joristaan! En ymmärrä.
  Ymmärrän vihapuhetta olevan monenlaista, joista selvästi laittomat ja rikolliset puheet on ehdottomasti karsittava, myös internetistä.
  Mutta on muunlaistakin vihapuhetta. Ihmiset vihaavat mitä milloinkin, mistä syystä tahansa.

  Kuka on se sananvapauden sankari, joka määrittelee vihapuheen.

  Vihapuhe, niin kuin minä sen käsitän, kuuluu sananvapauteen.
  Mielestäni sanavapauden suurin tehtävä on aiheuttaa eripuraa, kiistaa sekä suuttumusta. Sananvapaus antaa mielestäni joissain tapauksissa jopa luvan loukata muita mielipiteitä ja ismejä.

  Jos meillä ei olisi sananvapauden antamaa suojaa edes vihapuheille, olisimme populistipoliitikkojen (lainsäätäjien) armoilla, koska silloin Jungerit, Tuomiojat, Ahtisaaret voisivat määrätä mitä saamme sanoa ja mitä ajatella.

  Jos demokratiamme ei kestä sananvapautta kaikissa sen muodoissa, tulkoon diktatuuri.

  VastaaPoista
 36. "Ja on pidettävä mielessä kysymys, jonka psykoanalyytikko Martti Siirala-vainaja opetti minulle: hänen ammatissaan on mietittävä potilaan ääressä, ”kumpi meistä kahdesta on hullumpi”. On uskallettava kuunnella sairauden puhetta."

  Niinhän se on. Laajalla julkisella keskustelusivustolla psykiatri on - myöhemmin anteeksi pyytämättä - syyttänyt samalta paikkakunnalta olevaa toista kunnallispoliitikkoa mm. identiteettivarkaudesta, keskellä yötä. Se on vain yksi esimerkki miehen toiminnasta. Kannattaisikohan asioita hänestä koota enemmän ja ilmoittaa jonnekin?

  VastaaPoista
 37. Rönkkö yllä: "Soinin on siis läpäistävä miehuuskoe matkalla luvattuun maahan, jonka porttia kolisutellaan ensi tammikuussa."

  Austeria lainaten: "Autiomaassa harhaileminen ei vielä merkitse, että jossain on luvattu maa."

  VastaaPoista
 38. "Tuntematon Sotilas" sisältää paljon kirjailijan mielikuvituksen tuotetta, näin ovat rintamamiehet Linnan joukoista jo kauan sitten sanoneet. Siksi vain, ettei totuus unohtuisi. Romaanina sillä teoksella on oma arvonsa tietenkin.

  VastaaPoista
 39. "Minua hiukan häiritsee se, että kukaan ei uskalla sanoa rumaa sanaa."

  Vittu?

  "Niinpä joudun tekemään sen itse."

  Ei tainnut olla.

  "Tässä linkkejä Karin (ongelma)piirroksiin:"

  URL:eja kyllä, linkkejä ei.

  VastaaPoista
 40. Olisikohan mahdollista saada Jukalta arvostelu teoksesta nimeltä Koraani ja siihen mukaan jokin Sunnien käyttämä hadith-kokoelma? Erityisesti sillä ajatuksella, että maailmassa on lähes miljardi ihmistä, jotka uskovat niihin. Ehdottoman tarkasti ja kirjaimellisesti.

  VastaaPoista
 41. Ad Omnia: - kaksi vastausta. Todellisuutta ei voi kuvatatarkasti, koska ei ole olemassa tarkkaa tietoa, mitä todellisuus on. Kysymys on ollut vuosituhansia esillä. Nykyisin rauhallinen vastaus on "missä asiayhteydessä, missä mielessä". Siten esimerkiksi romaani voi aiheutta vahvan todellisuuden tunteen, joka on tietenkin subjektiivinen.

  En tiedä syytä suhtautua Koraaniin eri tavalla kuin Raamattuun. Tarkka ja kirjaimellinen tulkinta ja noudattaminen on mielestäni molemmissa ajatuksellinen mahdottomuus. Tämä koskee sekä kuvauksia (tarinoita) että käskyjä ja kieltoja.

  "Älä tapa" tuntuu selvältä kiellolta. Siis ei saa tappaa eläintä syödäkseen sen lihan, kasvia lopettaen sen elämän, bakteeria... Selvältä näyttävä kielto tuntuu vaativan lisäystä "toista ihmistä", ja siitä tullaan mm. raskauden keskeyttämisen yhteydessä esiintyviin ongelmiin, anteksiantoperusteisiin (lääkäri aiheuttaa potilaan kuoleman yrittäessään pelastaa tämän hengen) ja puhtaisiin tapaturmiin (peruutat autolla käsittämättömästä syystä auton alle piilkoutuneen lapsen päälle).

  VastaaPoista
 42. Nyt arvon herra Professori vain kierteli ja vältteli asian toiseen puoleen (Koraaniin ja Hadith'iin) perehtymistä. Jos maahanmuuttokriittisyys hätkähdytti ja tuntui kenties inhottavaltakin, lienee perusteltua ensin katsoa mitä on asettumassa puolustamaan.

  VastaaPoista
 43. Pöydällä on litran vesipullo, jossa on puoli litraa vettä?
  Kumpi ajatus on hullumpi, pullo on
  a) puoliksi täynnä?
  b) puoliksi tyhjä?

  Hulluus taitaa olla vain mittausongelma, hieman kuten puheen vihasisällön mittaaminen?

  Mietin usein onko seuraava ajatus hullu:
  Maapallo on avaruudessa hirmuisella nopeudella pyörivä kivenmurikka, jonka pinnalla on alkulimaa, sekä jotain, mikä kuvittelee olevansa älyllistä elämää.

  Oliko Kemppisen päätössääntö seuraava: Jos ajattelee asian olevan hullu, niin asia saattaa olla totta?

  Jos Suomessa on elossa laatukustantamo, niin seuraavasta kirjasta voisi ottaa satavuotisjuhlapainoksen:
  Joukkosielu
  Gustave le Bon
  Otava, 1912

  VastaaPoista
 44. JarMom kyseli vihapuheen perään. Ettet pettyisi odotuksissasi:

  Jumalauta, että minä sitten vihaan sääskiä! Vihaan, vihaan, vihaan!!! Kun kuulen niiden inhottavan ininän tekee vain mieli tappaa, tappaa, tappaa niitä. Mitä enemmän, sitä parempi.
  Kun näen jonkun niistä istahtavan kädelleni ja työntävän inhaa imukärsäänsä ihooni lyön että veri lentää. Oikein nautin, kun näen, että se kuolee. Maksaisin paljon laitteesta, jolla voisin kuulla niiden avuttoman vikinän ja kuolinkorinan.
  Tiedän, ettei mitään elävää saisi vihata. Mutta kun minä en saatana voi sille mitään. Ne imevät minusta verta, tartuttavat tauteja, aiheuttavat kipeitä paiseita, tunkevat itseään silmiin, suuhun, nenään, korviin. Ne ovat vihollisiani. Sanokoot pyhä kirja mitä lystää vihollisen rakastamisesta, minä en siihen suostu. Kun sääski istuu poskelleni en totisesti, totisesti käännä toista poskea. Ruiskutan myrkkyä ympärilleni ja nautin, kun näen sääskien kieppuvan ilmassa kuolleina. Ostan kalliin tappokoneen, jolla voin tuhota kymmeniä tuhansia sääskiä yhdessä illassa. Teen sääskiä syöville linnuille pönttöjä ja nauran ilosta, kun näen niiden nappaavan vihollisiani tappaviin nokkiinsa.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 45. Ps. Se, mitä äsken kirjoitin sääskistä, pätee myös mäkäräisiin. Vihapuheita on nyt siis kaksi. Riittää, kun vaihtaa sääsken mäkäräiseen niin se on siinä. Että minä vihaan myös mäkäräisiä!

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 46. Olin 1980-luvulla yhdeksän vuotta siirtolaisena Kanadassa. Siirtolaiseksi pääseminen oli pitkä prosessi. Hakija ja hänen perheenjäsenensä saivat pisteitä mm kielitaidosta, koulutuksesta ja varsinkin siitä, oliko vanhemmilla ammatti, jota tarvittiin Kanadassa. Jos oli järjestänyt etukäteen työpaikan, sai etuaseman muihin nähden.

  Korostettiin sitä tosiasiaa, että jokainen siirtolaispehe työllistäisi aikamoisen joukon ihmisiä! Pidettiin tärkeänä myös sitä, että maassa jo asuvat eivät kokisi uusia tulokkaita kohtuuttomaksi rasitukseksi ja uhaksi.

  Erikseen olivat pakolaiset. He saivat valtiolta starttirahan kodinperustamiseen, ja heille pyrittiin järjestämään työpaikka (muistaakseni) vuodeksi, jona aikana he voisivat etsiä muutakin työtä.

  Ajateltiin, että siirtolaisen oma kieli, uskonto ja oman kulttuurin juhlat olivat tärkeitä siirtolaiselle. Perustuslakiin on kirjoitettu monikulttuurisuus.

  Lasten katsottiin oppivan englannin tai ranskan koulussa ja ystävien parissa. Pidettiin luonnollisena, että vanhemmat puhuvat lapsilleen omaa kieltään.

  Rasismia ja toisen henkilön uskonnon tai kulttuurin pilkkaamista ei suvaittu. Kun joku oppilas kirjoitti rasistisen lauseen erään koulun seinälle, koko koulu kutsuttiin juhlasaliin, jossa rehtori ilmoitti, että sellaista käytöstä ei sallita.

  Muistelemme koko perhe Kanadaa erityisen sopuisana yhteiskuntana.

  Suomeen palattuamme kauhistuimme avoimen rasistisia ilmaisuja ja eri uskontokuntien jatkuvaa julkista pilkkaamaista mm sanomalehdissä. Ihmettelimme myös aika avutonta ja epärealistista suhtautumista maahanmuutto- ja pakolaisongelmiin.

  Naapurimme olivat pakolaisia Pohjois-Koreasta, Unkarista, Neuvostoliitosta jne ja siirtolaisia manner-Kiinasta, Karibian meren saarilta jne. Edustimme eri uskontoja: naapurimme olivat juutalaisia, muslimeja, Jehovan todistajia, buddhalaisia jne. Meillä ei ollut mitään erimielisyyksiä.

  Pidetttiin luonnollisena, että suurkaupunkiin oli syntynyt myös kiinalainen, italialainen ym yhetsiö ja kaupunginosa.

  En tunne Kanadan nykytilannetta, mutta suosittelen, että Suomen maahanmuuttoviranomaiset tutustuisivat myös Pohjois-Amerikkaan, jossa on pitkä kokemus siirtolaisten ja pakolaisten vastaanottamisesta.

  VastaaPoista
 47. Kemppiseltä jälleen erinomainen kirjoitus. Suosittelen myös toista erinomaista blogistia. Tässä on asiallista analyysia ns. vihapuheesta:

  http://www.hannuvisti.com/blog/files/a2827d42d9975b590ded1e6fe1cf4f7e-1213.php

  VastaaPoista
 48. Emme ole metsässä, olemme ihan pihalla.

  Katsokaapa Aamulehden uutiskuvaa, jossa ilakoivan naurava Soini vastaa Jungerin vakavaan syytölseen:

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194689333414/artikkeli/soini+jatan+jungnerin+kommentit+omaan+arvoonsa+.html

  Eikö kenelläkään nouse karvat pystyyn median manipuloinnista? Mutta onhan tämä sitä sananvapautta. Naurava ukkeli ja vakava asia, jolle ukkeli nauraa. Näin midän alitajuntaamme media muokkaa.

  VastaaPoista
 49. Ai h...tti, eksyttiin, meidän piti vaeltaa tuolla pohjattoman synkkyyden autiomaassa ja vahingossa eksyttiin metsään. Lähdetäänkin tästä kälppimään Synkkyys-tekstin maisemaan. Jos Kemppisellä on aikaa, niin poistaako täältä Timbuktun koirien tilityksen, lisäämme sen synkkyys juoneenne? Tai muutoin ilmenee kahtena.
  Sitä paitsi tekstistä puuttuu kirjaimia joudumme tekemään lähipäivinä korjausliikkeen: keittämään aakkossoppaa.

  VastaaPoista
 50. Ad Omnia: - muuan kysyi Koraanista ja syöksyi aivan omatekoiseen johtopäätökseen.

  En ole asettumassa puolustamaan koraania enkä siihen uskomista. Tuliko selväksi? Puolustan oikeutta uskoa ja julistaa myös ajatuksia, jotka ovat minun mielestäni nurinkurisia, elleivät ne ole rikollisia.

  VastaaPoista
 51. Ad Omnia: - olen samaa mieltä kuin kommentoija: "vihapuhe" on vaarallinen ja harhaanjohtava käsite. Ei vihapuheita ole missään kielletty. Raja on usein mainittu "ad hominem" eli henkilön panettelu, joka on kunnianloukkaus. Hänen ajatustensa, käyttäytymisensä, elämismaailmansa vihaaminen on OK:

  VastaaPoista
 52. Ai niin, tämän erään kansanedustajan (James?) kommentti muuten vaatisi täsmennystä: Kuinka monesta tapauksesta Oslon päällekäynrtiraiskauksia se sata (100) prosenttia maahanmuuttajien tekemiä oikein on? Ainakin Norjan joukkomurhista on sata (100) prosenttia germaanisen rodun edustajien tekemiä.

  VastaaPoista
 53. Mika Laon pulma.

  "Pöydällä on litran vesipullo, jossa on puoli litraa vettä?
  Kumpi ajatus on hullumpi, pullo on
  a) puoliksi täynnä?
  b) puoliksi tyhjä?


  c) Pöydällä olevassa pullossa on ½ kilogrammaa vettä.

  Tättäräärää! Meillä on voittaja!

  VastaaPoista
 54. Harmittavaa kiusata edelleen, mutta kun kerrankin sanoit jotain konkreettista: "Puolustan oikeutta uskoa ja julistaa myös ajatuksia [..] elleivät ne ole rikollisia."

  Lainaan Koraania (9:5) "Mutta kun pyhät kuukaudet ovat kuluneet, niin vuodattakaa pakanain verta missä tahansa heitä tapaattekin. Ahdistakaa ja piirittäkää heitä ja väijykää heitä kaikkialla, mutta jos he kääntyvät (oikeaan Jumalan uskoon), rukoilevat ja antavat almut, niin päästäkää heidät menemään. Jumala on totisesti anteeksiantava ja armollinen."

  Onko tämä Suomen lakien mukaan rikollista tekstiä? (Ja näitä kohtia kyllä sitten löytyy paljon lisää, jos hetkenkin Koraaniin paneutuu. Löytyy toki Raamatustakin.)

  VastaaPoista
 55. Sotakamreerille,
  Et tiedä vihasta mitään, jollet vihaa hirvikärpäsiä.
  salon jussi

  VastaaPoista
 56. Ongelma:

  "Pöydällä on litran vesipullo, jossa on puoli litraa vettä?
  Kumpi ajatus on hullumpi, pullo on
  a) puoliksi täynnä?
  b) puoliksi tyhjä?

  c) Pöydällä olevassa pullossa on ½ kilogrammaa vettä."

  ---

  Tuossahan selvästi ongelmaa pohtivat a) optimisti, b) pessimisti ja c) byrokraatti.

  Insinöörin ratkaisu ongelmaan on se, että kyseessä olevan vesimäärän säilyttämiseen suunniteltuun säiliöön on käytetty tuplasti liikaa materiaalia.

  VastaaPoista
 57. Kaimalle aiheesta Oslon raiskaukset: Tämän http://www.youtube.com/watch?v=K_rHFKRwv5Y
  videon mukaan 83 tapausta vuosina 2006-2010.

  VastaaPoista
 58. JarMom:
  "Kertokaa nyt mitä on tämä vihapuhe josta nyt niin suuresti joristaan!"

  Käsitteelle on hieman erilaisia määritelmiä arkikielessä ja lainsäädännössä. Löydät vihapuheelle määritelmän vaikkapa Wikipediasta: http://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech

  Arkikielessä vihapuheella yleisesti tarkoitetaan viestintää, jossa halvennetaan jotakin ihmisryhmää sukupuolen, kansalaisuuden, ihonvärin, uskonnon, syntyperän, seksuaalisen suuntautumisen tai muun vastaavan ominaisuuden perusteella. Lainsäädännössä määritelmään liitetään usein lisämääreitä esimerkiksi yllytyksestä syrjintään tai väkivaltaan.

  Vihapuheesta oli Iltalehdessä juttu, jossa sille esitettiin hieman määrittelijän näkökulmasta riippuvia eri määritelmiä: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011073014137041_uu.shtml
  Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros:
  - Vihapuheella ei ole kansainvälisessä oikeudessa yhtä määritelmää, mutta aiheesta on runsaasti suositusluontoista tekstiä. Perustuen ihmisoikeussopimuksiin määritelmänä on, "Kaikki kansallisen, rotu- tai uskonnollisen vihan puoltaminen, joka merkitsee yllytystä syrjintään, vihollisuuksiin tai väkivaltaan".

  Hommaforumin perustajajäsen Matias Turkkila:
  - Vihapuheesta on kyse silloin, kun kirjoittaja yrittää tarkoituksella suututtaa muita ja saada heidät toimimaan. Harmaa alue on hirveän iso.

  Euroopan neuvoston ministerikomitea:
  - Vihapuhetta on kaikki sellainen ilmaisu, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuviha, muukalaisviha, antisemitismi tai muunlainen viha, joka perustuu suvaitsemattomuuteen, mukaan lukien äärikansallisuudella ilmaistu suvaitsemattomuus ja etnosentrisyys, syrjintä ja vähemmistöihin, maahanmuuttajiin ja maahanmuuttajataustaisiin kohdistuva vihamielisyys.

  Suomen lainsäädännössä ei ole määritelmää sanalle vihapuhe, mutta siellä määritellään vastaava käsite. Rikoslain 11 luvun 10§ määrittelee kiihottamisen kansanryhmää vastaan seuraavasti:

  "Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

  VastaaPoista
 59. Kiitos nyymiölle vaivasta.

  Tuo rikoslain 11 luvun 10§ on todella koominen ja herätti minussa laajaa hilpeyttä.
  Kirjastot olisi suljettava siksi aikaa kun tutkimuskomissio päättää mitkä kirjat, videot ja muut teokset vedetään pois julkisuudesta.
  Ja sotatilan vallitessa olisi mielenkiintoista etukäteen tietää millaista sotatiedotusta vihollisesta annetaan.

  Nyt voisinkin tässä yhteydessä tehdä ilmiannon eu:sta ja mediasta, koska ne uhkaavat, panettelevat ja solvaavat ja jopa pommittavat idoliani, makeanvedenhallitsija Muammar Gaddafia, sekä antavat tuliaseita siviilien haltuun, jotka kapinoivat Libyan tunnustettua hallitusta vastaan.

  Lisäksi suomalaiset poliitikot ja media solvaa, panettelee ja uhkaa meitä yläoikeistolaisia.

  VastaaPoista
 60. Saahan vihapuhe-keskustelua vielä vähän jatkaa, saahan?

  Mitähän väh.valtuutettu tykkäisi lauseesta: "Anna apinoille tietokoneet niin ne kirjoittavat arabikansoille pyhän kirjan."
  Tämä oli siis esimerkki, ESIMERKKI! Enkä ole tuota mieltä.
  Uskon, että moni viranomainen näkisi tuossa salattua vihapuhetta Koraania vastaan.

  Mutta tässä ei ole mitään vikaa:
  "Mitä tapahtuu kun antaa paviaaneille tietokoneet? Syntyy Hommaforum."

  Tai:
  "Suomen Sisu on täynnä talebaneja."

  Kirjoittaja on demariksi tunnustautuva Kadar Gelle, esiintyy US:n blogisivuilla.
  Minusta erään puolueen (PS) kannattajien nimittäminen paviaaneiksi on vihapuhetta sekin. Siinähän halvennetaan ihmisiä heidän poliittisen vakaumuksensa mukaan. Koska paviaaneja saa tappaa, ovat persutkin sitten kai suurmetsästystä harjoittavalle vapaata riistaa?
  Ettei vaan tämä Gelle yllytä ihmisiä tappamaan persuja? Jokuhan saattaa ottaa tuollaisen kehotuksen todesta.
  Talebanien ujuttaminen Suomen Sisuun (mikä se sitten lieneekään) taas loukkaa talebaneja. Kyllä heillä on tärkeämpiäkin hommia kuin pureskella Suomessa Sisu-pastilleja.

  Salon Jussille tiedoksi: Kyllä, vihaan myös hirvikärpäsiä. Tapan niitä aina kun näen. Samalla laulan suureen ääneen "Syvä iskuni on, viha voittamaton."

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 61. JarMom kirjoitti...
  "Kiitos nyymiölle vaivasta."
  No prob, olisit varmaan löytänyt helposti itsekin.

  "Tuo rikoslain 11 luvun 10§ on todella koominen ja herätti minussa laajaa hilpeyttä."
  No sehän on hieno kuulla että rikoslailla on ollut sinuun laajaa vaikutusta.

  "Nyt voisinkin tässä yhteydessä tehdä ilmiannon eu:sta ja mediasta, koska ne uhkaavat, panettelevat ja solvaavat ja jopa pommittavat idoliani, makeanvedenhallitsija Muammar Gaddafia,"
  Gaddafisi ei ole mikään kansanryhmä. Ei nää nyt niin vaikeita ole.

  VastaaPoista
 62. Taas kerran toivoisi, että ministerin virkavelvollisuuksiin kuuluisi aamun ensimmäisenä virkatoimena lukea vähintään puoli tuntia JK:n blogia ja miettiä sen sanomaan!
  Näen, että Norjan tapahtumien syynä ei ollut liiallinen puhe (internetissä) vaan keskustelun puute. Muistelen lukeneeni jostain, että poliisinkin toimintapa piiritystilanteissa on saada tekijä puhumaan, koska niin kauan kuin puhutaan luodit eivät lennä.

  VastaaPoista
 63. "Kaunokirjallisuus on journalismia useammin onnistunut tässä."
  Onko nykyään ongelma se, että hektinen aika ei salli riittävää kypsyttelyä, jota hyvä ja syvältä luotaava kaunokirjallisuus edellyttää: Linnaltakin meni noin 10 vuotta, mutta niinpä tuloksena olikin osuva suodaltelma sodan ja sen kävijöiden ytimestä eikä mikää sotapäiväkirjan kuvitus. Liekö ainakaan nuoremmilla nykylukijoillakaan aikaa ja kykyä lukea tuollaista kaunokirjallisuutta.

  VastaaPoista
 64. Kiitos Anna Ammellille selvityksestä kuinka Kanadassa siirtolaisuus ja maahanmuutto hoidetaan.

  Meillähän Kanada esitetään mielellään esimerkkinä mamuuden myönteisestä vaikutuksesta yhteiskuntaan. Mutta totuus on siis toinen: myönteinen vaikutus syntyykin tiukasta mamupolitiikasta.

  Jos meillä olisi Kanadan systeemi, persut olisivat saaneet 8 % äänistä, maahanmuuttokriittisiä ei juuri olisi, eikä kukaan olisi ikinä kuullut Jussi Halla-ahosta.

  VastaaPoista
 65. Aivan oikein, Tapsa. Jos maahanmuutto hoidettaisiin järjellä, ei sitä kenenkään tarvitsisi arvostella. Tietenkin, jos meillä tehtäisiin kuten Kanadassa, sveko-punavihreät ymmärtäjämme ulvoisivat, kuinka kauheaa on pisteyttää ihmisiä ja tehtailisivat valituksia kansainvälisiin ihmisoikeusistuimiin. Jälleen syntyisi kauhean kieroutunut tilanne, jossa siinäkään suomalainen naiskirjailija ei viihtyisi.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 66. "Anonyymi kirjoitti...
  Ai niin, tämän erään kansanedustajan (James?) kommentti muuten vaatisi täsmennystä: Kuinka monesta tapauksesta Oslon päällekäynrtiraiskauksia se sata (100) prosenttia maahanmuuttajien tekemiä oikein on? Ainakin Norjan joukkomurhista on sata (100) prosenttia germaanisen rodun edustajien tekemiä. "

  On olemassa sellainen laki, kuin suurten lukujen laki. Maapallolla on julkaistu vino pino "tiedettä", joka on johdettu ajatuksesta, että on olemassa myös pienten lukujen laki.

  Lista saattaa löytyä jostain talousnobelisti Daniel Kahnemanin julkaisusta.

  Raiskaus -> monta havaintoa, voidaan tehdä johtopäätöksiä.
  AAB:n teko -> yksi havainto, ei voida tehdä johtopäätöksiä.

  Nyrkkisääntö hyväksyttävälle tilastolliselle tutkimukselle on parin sadan havainnon otos. Ehkä noita Oslon raiskauksia on jo riittävästi kunnon tilastolliselle tutkimukselle.

  Jos Jonkan väitöskirja olisi annettu luettavaksi tilastoprofessorille, laittaisin ruplat vaihtoehdolle, että olisi tullut hylkäysesitys.

  VastaaPoista
 67. Eräs Kanadassa asuva suomalainen kommentoi taannoin sikäläistä maahanmuuttopolitiikkaa. Sanatarkkaan en tuota kuvausta muista, mutta siitä jäi mieleen eräs mainitsemisen arvoinen seikka: Kanadassa siedetään valtaväestöstä ulkoisesti erottuvia ulkomaalaisia paremmin kuin Suomessa. Jos tämä kovin ihailtu Kanadan malli otettaisiin huomenna Suomessa käyttöön, se tuskin ratkaisisi Suomen maahanmuuttoon liittyviä ongelmia. Esimerkiksi somalit ovat integroituneet yhteiskuntaan paljon paremmin Kanadassa kuin Suomessa. Onko syytä väheksyä ihmisten suhtautumistavan vaikutusta tässä? Kanadan mallin käyttöönotto Suomessa tuskin poistaa suomalaisille tyypillistä epäluuloisuutta erilaisuutta kohtaan. Onhan yleisesti tiedossa, ettei suomalaisten "yhteisöllisyydestä" kärsi ainoastaan maahanmuuttajat. Lukemattomat kouluissa ja työpaikoilla kiusatut tietävät tämän.

  Vähäiselle huomiolle Kanadan mallista on jäänyt myös se, että tämän maahanmuuttajien pisteytys ei koske pakolaisia. Ne tulevat maahan eri reittiä. Jos siis Kanadan malli otettaisiin Suomessa käyttöön, ei sekään välttämättä tyydyttäisi monia äänekkäitä maahanmuuttokriitikoita. Heistä kun moni haluaisi pistää rajat kokonaan kiinni erityisesti muslimeilta.

  0

  VastaaPoista
 68. "jäi mieleen eräs mainitsemisen arvoinen seikka: Kanadassa siedetään valtaväestöstä ulkoisesti erottuvia ulkomaalaisia paremmin kuin Suomessa."

  Maahanmuuttoilmiöt ruokkivat toisiaan.
  Ensimmäisen kertaluvun logiikka ei riitä.

  VastaaPoista