Sivun näyttöjä yhteensä

28. heinäkuuta 2011

Miten ääniä ostetaan
Sanoin toimittajalle, joka soitti lehdestä, jotakin tärkeää. Olin unohtanut sen. Sitä oli vaikea palauttaa mieleen.

Puhe oli ajattelun yksinkertaistamisesta. Poliisit, tuomarit ja oikeusministeriön jepet voisivat mennä kauppakorkeakouluun kurssille.

Me myymme turvallisuutta, mutta myyntitaitomme ovat olemattomat. Katselin hajamielisesti verkosta, olisiko vaihdettava tietokone. Olin vähän yllättynyt, että kysymys oli vaikeampi kuin puhelinta hankkiessa. Puhelimissa iPhone on paras, koska se on käsitettävä ja käsiteltävä. Tietokoneissa jouduin tukeutumaan Dellin bisneskoneiden tietoihin, jotta saisin selvän, mitkä näytönohjaimet ja mitkä käyttömuistin on räätälöity pelaajille, joihin en lukeudu.

Asia selvisi. Tarpeisiini paras kone on tämä, joka minulla on tuossa lattialla, Optiplex.

Kerroin tässä blogissa, että sain kirjallisia nuhteita ajettuani Stockmannin parkkipaikalle johtavassa tunnelissa 34 km/h, kun raja on 30. Jäin miettimään, miten mieluisaa nopeuden mittaaminen mahtaa olla. Kustannuksia tuskin ajatellaan.

Mieliesimerkkini dramaattisesta muutoksesta on tietenkin turvavyö. Vastarinta oli rajua, mutta se ajettiin runnomalla läpi. Tiedätte hyvin, että tieliikenteessä kuolleiden määrä on pudonnut 30 vuoden takaisesta kolmannekseen, ja tiedätte senkin, että asiaan vaikutti myös kattonopeus ja useat muut seikat.

Mutta siinä myytiin äänestäjille jotain erittäin helposti ymmärrettävää, ja innovaatio oli lisäksi monille lentokoneista tuttu.

Sellaisella poliitikolla ei ole mitään toivoa menestyksen markkinoilla (eli turhuuden turuilla), joka iskee asian ytimeen ja vaatii vastustamaan hulluutta ainoalla tehokkaalla keinolla, parantamalla alle kouluikäisten ja alle 15-vuotiaitten mahdollisuuksia elämässä. Pääkaupunkiseudulla on ties kuinka monta kymmentä tuhatta lasta ja nuorta, jotka tulevat maksamaan yhteiskunnalle puolitoista miljoonaa euroa ylimääräistä, per nuppi.

Sosiaalipuoli tietää kohtuullisen hyvin, missä nämä nuoret ovat, mutta vaitiolovelvollisuus sulkee suut. (Yritän itsekin yksinkertaistaa ja jätän esitysteknisistä syistä muun Suomen maininnatta, vaikka tiedän, että vaikeudet ja vaarat ovat siellä ehkä suuremmat kuin täällä.)

Puhe on ensi sijassa rahasta. Jopa alkoholismi ja väkivaltaisuus korreloivat tulojen kanssa. Korrelaatio on eri asia kuin syy. Tottakai tiedän, että jos kelvottomille äideille antaa rahaa, he ostavat vain lisää huumeita ja viinaa. Elleivät osta, hamppari miesystävä vie rahat ja tekee niistä selvän.

Mutta kun tämä ei ole totta läheskään kaikissa tapauksissa. Ja kun keinoja on.

Joskus käy luonnolle, kun media vyöryttää tautia tai sairauden uhkaa, vaikka kysymys on kymmenistä ihmisiä, ehkä muutamasta sadasta.

Hulluus on tarttuva tauti. Kovaosaisuus periytyy.

Meidän on oikaistava asenteitamme. Yksikään ääni ei tainnut nousta vastalauseen, kun Kalliossa oleva ruuan jakelupiste joutui ahtaalle kerrostalon asukkaiden valitettua väitetyistä häiriöistä.

Missä sensaatiolehtien toimittajat ja kamerat olivat? Voitteko kuvitella mitään törkeämpää – leipäjonot pois, koska ne vetävät ”epämääräistä ainesta” paikalle ja vaikuttavat lisäksi kielteisesti asuntojen arvoon.

(Kuvassa ei sitten ole malliperheen lapsia, vaan sisaruksia, jotka eivät vetoa ihmisoikeuksiinsa tämän kuvan julkaisemisen takia.)

29 kommenttia:

 1. Tuo Kallion ruuanjakelupisteen häätäminen itse asiassa käynnisti Kallio-liikkeen, jonka yksi tapahtuma, puistokirppis, on huomenna.
  http://www.facebook.com/kallioliike?ref=ts

  Tuossa on yksi uutinen asiaan. http://www.hs.fi/nyt/artikkeli/1135266087057

  VastaaPoista
 2. Hupaisaa ajatella, että markkinointiviestintä, jossa olen ollut mukana hääräämässä, on saanut Kemppisenkin vakuuttumaan että on olemassa hänen "tarpeisiinsa paras kone".

  Kiitos, mutta vaikka merkit vaihtelevat, ei niissä muuta eroa ole. Ne ovat samanlasia. Paitsi mac.

  VastaaPoista
 3. http://kallioliike.org/
  https://blogs.helsinki.fi/eranti/oma-etu-ja-lapiporvarillistuva-kallio/

  Ainakin muutama ääni (joista yksi toki omani) nousi kitisemään mainituista leipäjonoista. Tiedä sitten, mitä saavutettiin/saavutetaan, mutta ainkain joitain tuhansia ihmisiä tämä on kiinnostanut.

  VastaaPoista
 4. Lausui toimittaja joka korosti vapauden läsnäoloa silloin kun piti puhua asiaa sen betonisen möykyn vieressä jonka alle oli haudattu sananvapaus. Siinä möykyssä oli dinosauruksen kuva, jonka alla luki että paskani on museossa. Toimittaja tiesi kertoa että se museo on lasinen ja että se löytyy sen pyramidin vierestä jonne on haudattu kansanvalta. Lähellä jotakin rautatieasemaa kuulemma. Se oli kai jonkinlainen synkän rakkauden sonetti, ja saattoi siitä löytyä jonkinlaisen uskonnollisen elämyksen ja säilymisen salaisuuskin, keskellä voihkeen ja huudon.

  Sinänsä kun kerran haudalla seisoskellaan, niin on hyvä huomata, että usko säilyy paremmin siellä missä se on pakanallisempaa. Uskonnon kolme peruspilaria ovat pakanallisuus, mystiikka ja paikallisuus. Ja kuinka ollakaan, niitä se sananvapauskin tarvitsee elääkseen. Niitä neitsytpatsaiden pakanallisia koristeluja, erotiikkaa, tupakkaa ja kummallisia ihmeitä. Sellaisia yöllisen inspiraation tuottamia äärimmäisiä elementtejä, kuten vaikkapa se Die Weltgeschichte ist das Weltgericht. Tai kuten täällä meillä päin sanottaisiin tästä jähmettyneestä korkeakulttuurista puhuttaessa - maailmanhistoria on maailmantuomio.

  Mutta onhan se hyvä vielä huudella keskellä näitä sammuneiden sielujen tyhjiä asumuksia, joihin kai joskus pesiytyy uusi historiaton ihminen, joka vuorostaan yrittää heittää vettään sinne kosmiseen elämänvirtaan. Varsinkin kun näitä esteettisiä tunnustuksia ei kukaan enää tarvitse täällä kulttuurillisessa ylisysteemissä, jonka perustana on helvetin moinen typeryys ja luomiskyvytön hiljaiselo.

  Ja siksi onkin hyvä muistaa, että kaikki katoava on vain vertausta. Yleisiä päämääriä ei ole.

  Josta seuraa että historiankirjoituskin on vain runoilemista, mikä tietysti pätee myös siihen sananvapauden historiaan. Historian yhtenäisyyshän ilmenee vain aatteena, joka vaikuttaa sen alkuperän ja ylihistorialliseen suuntautuvan päämäärän välillä. Joten siitä kai se johtuu, että se paska on siellä museossa. Siellähän se on muistuttamassa näistä ihmisten aikaansaannosten hajoavista kokonaisuuksista eräänlaisena ruumiin tuotteena. Ja sellaisena nämä erilaiset toimittajat sitä haluavatkin kannattaa ja ylläpitää. Paskallahan ei voi olla sielua.

  VastaaPoista
 5. Ad Tapsa: - minun tapauksessani tavallaan ei. Pidin silmällä periferaalien liitäntöjä ja niiden sijoitusta (edessä vai takana), RAID-tukea ja paria muuta asiaa, joissa on eroja. Laitoksella useimmat voivat tukeutua sisäverkkoon. Minä teen melkein kaiken tietokonetyön kotonani ja erikoisongelma on epätavallisen surkea laajakaista (1-2 Mb/sek.), ja se taas panee rohmuamaan levytilaa. Tällä hetkellä käytössä on 4 ulkoista kovalevyä, mikä on jo hiukan naurettavaa. Voisi olla viisainta ottaa Windowsin serveri ja panna teran levyt pakkaan, mutta toisaalta pilvi on jo päällä.

  VastaaPoista
 6. Näin pitkäaikaisena Kallion asukkaana on tullut nähtyä aika monta kehitysvaihetta asukaskoostumuksessa. Melko selväksi piirteeksi on noussut nuoren "suvaitsevaisen" muuttuminen perinteisiä arvoja kannattavaksi. Tämä tapahtuu a) lähes poikkeuksetta b) yleensä ikävuosien 30 -40 välissä. Osa muuttaa pois ja osa jää, mutta tässäkin talossa on tapahtunut myönteistä kehitystä eli metelöinti ja sekoilu on vähentynyt. Puistossa tuossa alhaalla meno jatkuu entiseen malliin. Spurguja siellä ei enää ole, mutta viikon toistuneesta yölisestä, järjettömästä rummun paukuttamisesta hermostui jo naapurin vanha stalinistikin ja soitti poliisit. Suvaitsevaiset eivät myöskään yhtään pidä siitä että jopo pöllitään. Ei auta vaikka suvaitsevaiselle sanoo, että pyörän vienyt tarvitsi sitä varmasti paljon enemmän kuin omistaja.

  VastaaPoista
 7. Me professorit osaamme arvostaa kirjaa sen kätevien ominaisuuksien vuoksi. Sitä oin niin helppo kuljettaa mukana ja lukea vaikka selällään maaten.

  Nyt sille on tullut verraton kumppani, tämä android-puhein. Onneksi älysin jo vuosia sitten siirtyä googlen leiriin.
  Nyt vain makoilen sohvalla ja kännykällä kirjoittelen Kekkoselle kommenttia.
  -proffa(hc.)

  VastaaPoista
 8. "Poliisit, tuomarit ja oikeusministeriön jepet voisivat mennä kauppakorkeakouluun kurssille." Dosenttisetä Kemppinen sanoi

  Nyt pitäisi vain tietää mille kurssille?
  Löytyykö vielä kurssia Manipulaation perusteet 27A010?
  Vaihtoehtona kurssi Obedience to authority
  Kurssin voi suorittaa kirjatenttinä
  Obedience to Authority: An Experimental View (Paperback)
  By (author) Stanley Milgram, Foreword by Philip Zimbardo €8.37

  tai

  lukuhaluttomille päättäjille pikalinjana http://www.youtube.com/watch?v=BcvSNg0HZwk&feature=related

  VastaaPoista
 9. Yksityinen ylinopeus/parkkeerauskamera vain jokaiselle suomalaiselle päähän sekä perseeseen. Sitten naapureita kyttäämään.
  Kun euro kaatuu - jää Suomesta jäljelle vain velka ja inho toisia kohtaan.

  VastaaPoista
 10. Yhteisöllisyys hakee muotoaan. Perinteisissä kylä- ja perheyhteisöissä ihmiset tuntivat toisensa ja parhaimmillaan pitivät toisistaan myös huolta, etu oli yhteinen. Tehokkaita prosesseja hakevassa sosiaalitoimessa vastaan tullee peruskysymys yhteiskunnan oikeudesta puuttua yksilön integriteettiin, ei niinkään huoli keskinäisestä välittämisestä. Vastauksen ollessa myönteinen tarvitaan osaavia resursseja oikea-aikaisesti.

  Kuka veisi kädestä pitäen eteenpäin, jos asianosainen ei sitä itse halua eikä lähellä ole jaksavia ja kykeneviä läheisiä? Rahoitusta toki tarvitaan kun on tarpeen kuulla ja auttaa, eikä pelkästään vähin erin kuunnella ja opastaa.

  Niitä, joille sosiaalinen kierto on kynnyksen takana, ei lohduttane päivänpolitiikan kamppailu voimavarojen kanssa, vaikka lienee jo yleisesti tunnettua, että kestävintä politiikkaa olisi auttaa alkutaipaleella olevia.

  VastaaPoista
 11. Miksi leipää pitää tarkalleen ottaen jonottaa?

  Ainoa keksimäni syy on se, ettei sitä riitä kuin niille, jotka tulevat tarpeeksi aikaisin paikalle.

  Jos taas viimeinenkin saa limppunsa, koko jono on pelkkää tarkoituksellista köyhien nolaamista. Aukioloajan pidentäminen tuskin on vapaaehtoistyöhön perustuvassa touhussa mikään ongelma.

  VastaaPoista
 12. "Stockan"parkkitunnelin rajoituksen ongelma on, että isolla autolla on vaikea ajaa alamäkeä noin hiljaa ilman vakionopeudensäädintä. Säätimet tavallisesti nappaavat kiinni vasta 30 km/h kohdalla, joten ilman käsisäätöä toimivissa pieni ylinopeus on lähes väistämätöntä.

  Kehä I tunnelissa Lintu/Leppävaarassa ei em. teknistä ongelmaa ole, mutta silti siellä nopeudet eivät millään tahdo sopeutua. Niillä liikennemäärillä ja jatkuvien poikkeusjörjestelyjen slalom-radalla se on varsin vaarallista.

  Kolmas jännä nopeusjuttu on kuinka eri tavalla kuljettajat suhtautuvat moottoriteiden poikkeusrajoituksiin, yleensä tietöihin liittyviin 100-80-60-paikkoihin. Suurin osa hijentää hieman, esim 120:stä 90:een, muutamat ottavat ihan numeraalisesti ja jarruttavat siis rajusti. Joukossa on aina sankareita, yleensä niitä jotka 120-alueella saavat autostaan irti 112,5 km/h, jotka arvelevat ettei tietyö juuri nyt ole käynnissä ja kolkuttavat samaa vauhtia yhä vaan. Lopputuloksena on kaksi kaistaa, joiden autojen nopeuserot voivat olla huimia. Kun sitten joku ohittaa hitaasti kiihdyttävän rekan, on kauhu lähellä.

  VastaaPoista
 13. Hyvä, että joku huomaa ottaa esille tämän hulluuden ainoan tehokkaan vastustamiskeinon, vaikka sillä ei ääniä ostetakaan. Asiasta on syytä keskustella, koska kysymys on merkittävämpi, kuin moni hoksaakaan. Hulluutta piilee tosin muuallakin.

  Hyvä esimerkki hulluudesta, jossa kustannuksia ei todellakaan ajatella, on virkamiesten ajama hanke alkolukoista. En tiedä, missä vaiheessa tämä touhu nyt on, mutta taannoin uutisoitiin, että laitteen oli määrä tulla kaikkiin autoihin vuoteen 2012 mennessä. Onneksi ei vielä kai olla näin pitkällä.

  Rattijuopumus on ollut syynä 80 - 90 liikennekuolemaan vuosittain. Alkolukon kappalehinta liikkuu jossakin 1500 euron tietämillä. Maassa on kaikkiaan noin 2,8 miljoonaa autoa.

  Tästä on helppo laskea, että kaikkien autojen varustaminen alkolukolla maksaa 4,2 miljardia euroa. Siis 4.200.000.000 euroa. Jos kaikki rattijuoppojen aiheuttamat onnettomuudet saadaan eliminoiduksi, kustannus on n. 47 miljoonaa euroa per säästynyt henki.

  Oletettavaa on, että alkolukon käyttöikä on kuitenkin enemmän kuin vuosi. Jos se on 5 vuotta, vuosikustannus on 9,4 miljoonaa euroa per säästynyt ihmishenki, siis olettaen, että kukaan ei enää kuole rattijuopon aiheuttamassa kolarissa.

  En voi välttyä kysymykseltä, olisiko mahdollista säästää nämäkin ihmishenget huomattavasti pienemmin kustannuksin suuntaamalla edes murto-osa alkolukkojen kustannuksista jotenkin muuten? Samoin perustein, joilla pakollisia alkolukkoja ajetaan, voidaan väittää, että jos koko kansa varustettaisiin ympäri vuorokauden pakollisilla pelastusliivellä, maalla, merellä ja ilmassa, pitkästi toistasataa hukkumiskuolemaa vuodessa vältettäisiin. Kustannus olisi tuskin kymmentä prosenttia alkolukon vastaavasta.

  Toinen kysymys on, millaiset kytkökset asiaa ajavilla virkamiehillä on alkolukkojen valmistajiin ja myyjiin ja kuinka nämä ovat mahtaneet hoitaa "yteiskuntasuhteitaan"? Mutta ei kai tällaista sovi edes ajatella?

  Metkaa on sekin, että alkolukon kyseenalaistajat on varsin helppo leimata rattijuopumuksen kannattajiksi, vaikka tästä ei suinkaan ole kysymys.

  Kuinkahan paljon parempi tämä maa ja maailma olisikaan, jos yhteiset rajalliset resurssit ymmärrettäisiin suunnata, jos nyt ei aivan täsmällisesti oikein, niin vaikka edes vähän sinnepäin? Ja kuinkahan paljon tällaisia vastaavia täysin järjettömiä hankkeita vuosittain ministeriöiden uumenissa lymyävät virkamiehet ajelevat läpi noin vain, muina miehinä ja ilman, että kukaan huomaa mitään?

  VastaaPoista
 14. Drammaattiset muutokset ja niiden vastustaminen ovat synnyiltään mielenkintoisia. Kuten tämä turvavöitten vastustaminen. Sitten tulivat katalysaattorit ja ne muka sytyttivät kuumetessaan ruohikko- ja metsäpaloja. Sitten tämä 98-bensajuttu. Ei kulje auto, ei. Moottori menee rikki ja bensaa kuluu.

  Vähän samanlainen huhupuhe ja valehtelu syntyi aikoinaan väitteestä (TM) kopiosuojattujen musiikkilevyjen rikkovan cd-soittimet. Yht`äkkiä keskustelufoorumit täyttyivät ihmisistä joiden cd-soitin oli rikoutunut ko. musiikkilevyjen ansiosta.
  Kysyttäessä tarkemmin minkä merkkinen cd-soitin oli ja mikä kopiosuojattu musiikki-cd oli soittimessa, kukaan väitteen esittäjä ei pystynyt väitettään tarkentamaan. Paitsi kaksi. Sain äänilevytuottajilta kuulla, että 2 musiikki-cd:tä oli virheellisesti merkitty kopiosuojatuiksi. Nämäkin levyt rikkoivat joidenkin soittimen. Eli totuuksia nettiin mahtuu, kun joku niitä tarkoituksella tehtailee.

  Käpylässähän alkavat "kodinturvajoukot" vartioimaan aluetta murtojen ja ilkivallan takia. Tästä ei ole pitkä matka epämääräisen aineksen poistamiseen vaikka väkivalloin. Poliisikin on myötämielinen kotivartiojoukoille.

  Kyllä kiinteistövälittäjät tietävät mikä vaikutus esimerkiksi talossa asuvalla mustalaisperheellä on asuntojen myyntiaikaan ja hintaan. Hirveä sanominen on syntynyt taloyhtiöissä, jos joku on vuokrannut huoneistoja sosiaalitoimelle, syystä että vuokranmaksu olisi vakaata ja varmaa. Hinnat ovat todellakin tulleet alaspäin ja myyntiajat pidentyneet.

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Vaikka sosiaalitädit tietävät omasta mielestään tarkkaan missä on syy ja syyllinen, niin siinä menee monta hyvääkin tapausta hoitoon. Onhan lastensuojelutoimella jo nyt hyvin paljon mahdollisuuksia pakkotoimiin ja niitä käytetäänkin paljon, jos katsotaan vaikka huostaanottomääriä. Kyseessä on sama kuin poliisi saisi kuulemma puoleen ammattimaisen rikollisuuden, jos poliisille annettaisiin vuodessa 50 tappolupaa. Näiden molempien organisaatioiden vallan kasvattaminen on jo nyt pahempi kuin itse tauti, eli syrjäytyneet tai roistot. Niin monta syytöntä syyllistetään.

  VastaaPoista
 17. Ad Tapsa.. Mac OS X perustuu avoimen lähdekoodin Darwiniin, joka on Unix-variantti. Nykyään Mac-koneisiin voi asentaa helposti Linuxin tai Windowsin. Macissa toki on oletuskäyttöjärjestelmänä oma Mac OS X, joka on tätä nykyä erinomainen käyttöjärjestelmä..

  VastaaPoista
 18. Sen sijaan, että valtiovalta määräisi kaikki autoilijat hankkimaan alkolukon, fiksumpaa olisi määrätä kaikki rattijuopot hankkimaan se.

  Vaikka nyt heti niin, että taannehtavasti kaikki uusijat 1-5 vuoden ajalta ja sitten aina käry ja laaki -menetelmällä.

  Mikä estää?

  Ai, että jos ei ole omaa autoa, ja ajaa jonkun toisen autolla... No, jos auton omistaja antaa autonsa kännissä ajavalle, niin oma moka. Alkolukko vaan, niin ei anna toista kertaa.

  Vaikka turhaan tässä vaahtoan, sillä tiedänhän kokemuksesta, että tämän maan byrokraatit eivät tällaiseen suostu. Joko kaikkiin autoihin tai sitten ei yhteenkään. Näin on jämpti.

  Sillä onhan se syrjivää asettaa rattijuopot ja selvänä ajavat eriarvoiseen asemaan.

  VastaaPoista
 19. Lisäys Tapsan kommenttiin:
  Jos kuljetan autossani salakuljetettua viskipulloa,ja jään kiinni, auto menee valtiolle. Sama juttu, jos ammun autoni ikkunasta teeren.
  Mutta kun rattijuoppo ajaa parin lapsen yli ja tappaa heidät, hän saa toki pitää tappovälineensä. Perhe kun ei ole valtion omaisuutta, kuten viina ja teeri.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 20. Kiva kuva! Nukke täydentää kokoonpanon. :)

  VastaaPoista
 21. Minullekin on soittanut toimittaja. Luuli, että olen olymiahopeamitalisti vuodelta 1932, sama kutsumanimi.

  VastaaPoista
 22. Tämä Tapsa se on aina niin nokkela.

  VastaaPoista
 23. Tapsan ehdotus on järkevä. Ja mikäkö estää? Ehkäpä esteenä ovat nurkan takana tehdyt "kättä päälle ja turpa kiinni" -tyyppiset sopimukset.

  Muuta järjellistä syytä ei ole. Voisi olla tutkivalla journalismilla työkenttää tässäkin.

  VastaaPoista
 24. A: "Tämä Tapsa se on aina niin nokkela."

  Olisit nyt sanonut edes, että linjakas, jämerä, periaatteellinen tms. Mutta "nokkela"... sehän on sama kuin pilailija, joka ei ole kaikessa ihan vakavissaan. Mutta minähän olen.

  No, vaikka kiihdyn helposti, niin sinänsä asia on minulle ihan yhdentekevä. Jos kansan valitsemat edustajat ja viisaat virkamiehet ovat sitä mieltä, että 50 kertaa ratista kärähtäneeltä juopolta ei saa ottaa tappovälinettä pois, niin ok.

  Ja jos valtiovalta toimii loogisesti, niin se ottaa sitten tappavat autot pois kaikilta. Ja velvoittaa säilömään ne autourheiluseurojen vartioituihin parkkihalleihin.

  Joku roti näissä auto- ja aseasioissakin on oltava, saatana, sivistysvaltiossa kun ollaan. Ei täällä nokkelat määrää.

  VastaaPoista
 25. Napakasti J.K. sai huomion puolelleen; eipä jäänyt kuin ihmisoikeusloukkaukset ja rikos ihmisyyttä vastaan Tuomiojan reppuun lataamatta. Unohtiko J.K. kuitenkin mainita, että eduskunta, kansanedustajat, säätää lakeja. Se korjailee huonoja jos niin hyväksi katsoo. Olen Tuomiojan kanssa samaa mieltä aselakien kiristämisestä ja nimettömäan, hävyttömän nettikirjoittelun suitsimisesta.

  VastaaPoista
 26. Hmm..

  Funtsin tossa edelliseen, että pitäiskööhään omalla nimellänsäkin kirjooiittaaminen estää?

  Tuomiojan Erkki, edisyksen merkkiköö?

  VastaaPoista
 27. "Miksi leipää pitää tarkalleen ottaen jonottaa?

  Ainoa keksimäni syy on se, ettei sitä riitä kuin niille, jotka tulevat tarpeeksi aikaisin paikalle.
  "

  Vaihtoehto on puluparvimetodi, joka ei oikein kuulu ihmisten normaalikäyttäytymiseen.

  VastaaPoista
 28. Valitettavasti en ymmärrä tätä jonotusihmettelyä. Ainahan syntyy jonoja, kun on hyötyä luvassa kello kaulassa. Jopa reittilentokoneesta jonotetaan ulos hartaudella, vaikka ihan varmasti kaikki pääsevät ulos.

  VastaaPoista
 29. Your pouches will degrade after time, so you will have
  to repair them every once in a while in the abyss. If you have lower defence you
  can survive as well, but it won't be as easy. Once the timeframe reaches 0 to X minutes, the star is about to land.

  Have a look at my web-site ... mining

  VastaaPoista