Sivun näyttöjä yhteensä

17. heinäkuuta 2011

Kusiaisten kunniaksiToivotan kourallisen keltiäisiä Ilta-Sanomien toimittajan varmaan pitsireunaisiin pikkuhousuihin. Perjantain lehden kirjoitus ”Yök Ötököitä” oli järisyttävän typerä.

Sydämetön toivotukseni on aito. Olen jonkun kerran nähnyt, miten nopeasti pöllipinon taakse pissille poikennut naishenkilö osaakaan riisuutua. Ei siinä ole mitään ilkkumista, mutta lännen laki on, että sopii katsoa, mihin kusee.

Artikkelissa jaetaan runsaasti virheellistä tietoa ja vääriä toimintaohjeita. ”Hirven jälkeen ampiainen on Suomen vaarallisin eläin.” Useiden ampiaisen pistojen saaminen on ”kenelle tahansa hengenvaarallista”. ”Kekomuurahaninen häiritsee luonnossa liikkujia, sillä se virtsaa iholle ja saa sillä aikaan iljettvän poltteen tunteen.” ”Jos huomaat talossasi hevosmuurahaisia, kutsu hyönteistuhooja paikalle.”

Lehden päätoimittajan sietäisi istahtaa muurahaispesään. Nyt nimittäin on sekoitettu samaan keitokseen hyttyset (”inhottava hyönteinen”) ja aidosti tietoa ja toimenpiteitä edellyttävät (hirvikärpänen; puutiainen).

Puutiaisesta ja borrelioosista levitetään virheellistä tietoa valtakunnallisellakin tasolla. Asiasta on uskottavaa informaatiota verkko-osoitteessa www.punkki.net Terveyskeskuslääkärit tunnistavat alkavan taudin, ja se uskoo suonensisäistä antibioottia.

Kenen muun kuin lehden levikkivastaavien etu on levittää hysteriaa? Eikö Suomessa ole jo tarpeeksi ihmisiä, jotka eivät osaa erottaa euroissa eivätkä sairastuneissa kymmentä, sataa ja tuhatta toisistaan?

Epäilen että joku puuhaa jo syksyksi välikysymystä ja joku toinen puuhaa lakia hyttysten ja ampiaisten toiminnan kieltämisestä asutusalueilla. Kuolemanrangaistus käyttöön!

Arvostan naisia, miehiä ja lapsia, jotka eivät pienestä valita. Arvostan taaperoita, joille on opetettu, ettei hyttysen pistosta tai muurahaisen nipistyksestä tarvitse tehdä numeroa. Arvostan aikuisia, jotka tietävät, että hevosmuurahaisten tuhoamia asuintaloja, joista iltapäivälehdessä mainitaan, ei nyt ole aivan vieri vieressä.

Kiusa, vaara ja tuho voi olla suuri. Asiasta on lyhyt esitys ainakin osoitteessa http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/caherc-n.htm (METinfo). Yleisesti www.muurahaiset.net

Iltapäivälehden viisaudella jokainen vaaraton vilistäjä muuttuu hevosmuurahaiseksi ja väki villiintyy. En ole asiantuntija enkä välttämättä edes asiaa ymmärtävä, mutta olen asunut 35 vuotta metsässä puutalossa. Muurahaisia tulee joinakin vuosina huoneisiin, joskus taas ei. Kekomuurahaisten pesästä, jonka näen olohuoneen ikkunasta, olen ylpeä. Lapsille sanotaan, että pesää ei saa sorkkia eikä missään tapauksessa hävittää. Se on muurahaisten koti.

Erikoistoimia ei ole tarvittu. Pöytien pyyhkiminen ja mehulasien tai vastaavien tiskaaminen lienee arkista kyntömiehen järkeä.

Pelkään  tapaavani ennen pitkää jotain muurhaistakin pelottavampaa, nuoren äidin, joka vääntää itkuja, että metsään ei voi mennä, kun siellä on muurahaisia. Ja sitten niitä vaarallisia hirviä.

Miten syvälle solukossa lienee se vimma, jolla jotkut alkavat huitoa ampiaista toiste rauhoittelusta huolimatta. Ampiainen ei yleensä käy ihmisen kimppuun, vaan poistuu omille asioilleen. Ikkunasta sen, mehiläisen, kimalaisen, kukkakärpäsen tai vastaavan voi pahvilappua ja muovista juomalasia käyttäen vangita ja päästää ikkunasta ulos.

Kiitos kysymästä. Tiedän aivan varmasti, mitä on räkkä ja aidosti sietämätön hyönteisseura. Paras näkemäni kuvaus asiasta on muuten Kai Donnerin ”Siperia” –kirjassa. Kun 50 asteen pakkaset ovat menneet, on pari viikkoa aikaa toimia. Sitten tulee räkkä mustana kuin seinä. Sellaista oli Obin alajuoksulla. Kuvaus ei ollut Pohjoisrannasta, ei Espoosta eikä Kirkkonummelta.


23 kommenttia:

 1. Lukematta itse kirjoitelmaa vaan havainnoitsemalla sen aiheuttamia reaktioita kuvittelen, että kyse ei ole toimittajallisesta typeryydestä vaan siitä, että sanomalehden hommat alkavat valua arvojohtajuudesta reaktion aiheuttejuuteen.

  Se on tää Modern Times. Pitää tuottaa puheenaiheita (ja sen avulla tehdä tykkää/ei tykkää -piirejä).

  VastaaPoista
 2. Tämä on aika pitkä stoori - sorry en jaksanut lyhentää enempää.

  "Genuine tragedy is a case not of right against wrong but of right against right — two equally justified ethical principles embodied in people of unchangeable will."
  — George Frideric Handel

  Tulee kyllä mieleen monta muutakin sanomaa mitä se erkkolan väki niin mielellään levittää. Jos niistä nyt tähän vaikka yksi - Libya. Niin kun luin erästä sitä koskevaa juttua, tällaista:

  "Webster Tarpley on historioitsija ja kirjailija, joka asui kesäkuun loppupuolen Libyassa tutustumassa tilanteeseen. Cynthia McKinney on entinen yhdysvaltalainen kongressiedustaja ja nykyinen presidenttiehdokas, joka myös lähti ottamaan selvää, mitä Libyassa oikeasti tapahtuu. Wayne Madsen on veteraanireportteri, joka matkusti Libyaan McKinneyn ja eräiden muiden kongressiedustajien kanssa. Tämä on kooste heidän selville saamastaan tilanteesta heinäkuun 9. päivään saakka.

  Noin miljoona libyalaista asuu kapinallisten, toisin sanoen al-Qaidan, hallussa olevilla alueilla, mutta loput viisi miljoonaa ovat alueilla, joilla ollaan uskollisia Gaddafille. Libyan al-Qaida käyttää nimeä "Libyan islamistitaistelijat" (Libyan Islam Fighting Group, LIFG). Al-Qaidan voidaan käytännössä sanoa olevan palkka-armeija, joka on koottu rähinänhaluisista palkkasotureista. Heidät on nähty aiemmin taistelemassa Balkanilla serbejä vastaan ja Tšetšeniassa venäläisiä vastaan. Rintamalinjoihin vaikuttaa hiukan aina se, kuka heille maksaa, Bilderbergiin kokoontuvat pankkiirit vai USA:n hallitus."

  Ja pääsin kohtaan
  "Kapinalliset ryöstivät Benghazissa sijaitsevan Libyan keskuspankin. He veivät käteisenä 900 miljoonaa Libyan dinaaria ja 500 miljoonaa dollaria valuuttaa. Nyt kapinalliset haluavat jäädytyttää Libyan ulkomaiset varat. Kapinallisten aseistus on alkujaan saatu ryöstelemällä Libyan armeijan asevarikoita, vaikka myöhemmin NATO onkin alkanut varustaa kapinallisia. Aseita varastettiin siten, että järjestettiin muodollisesti rauhanomaisia "mielenosoituksia", jotka muutettiinkin äkkiä asevarikkorynnäköiksi. Al-Qaidan avainhenkilöt johtivat suurta osaa näistä "mielenosoituksista". Ilmeisestikin osalla Goldman Sachsin kautta kadonneista Libyan sijoituksista on tuettu Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn vaalikampanjaa vuonna 2007."

  Niin ajattelin että so what - sehän on maan (?) tapa. Olen n-ä-h-n-y-t pahempaakin.

  No juttu jatkui: "Benghazin kapinallishallintoa pakenevia libyalaisia saapui Tripolin satamaan. Laivaa vastassa oli lauma toimittajia, esimerkiksi Wahington Postin ja Associated Pressin toimittajat. Nainen, joka teki ohjelmaa Ranskan televisioon, yritti löytää pakolaisten joukosta burkan verhoamaa naista, koska hänen piti saada näytettyä ulospäin, että "fundamentalistit pakenevat vapauttajakapinallisia päästäkseen palvomaan äärimuslimi-Gaddafia". Valtalehdistön tarkoituksena näyttäisi olevan saada mustamaalattua Gaddafia niin paljon kuin mahdollista riippumatta mistään muusta.

  Washington Postin ja New York Timesin toimittajat näyttivät lähettelevän sähkeitä, joissa mainittiin esimerkiksi, että Tripolissa on kapinallistoimintaa, koulut on suljettu ja että Tripoli oli kuin aavekaupunki. Tarkoitus lienee ollut viestittää, että Tripoli olisi kapinallisten saartama. Raporteista puuttui täysin se, mikä oli aivan ilmeistä ja kaikkien nähtävillä: elämä jatkui Tripolissa niin normaalina kuin se polttoainesäännöstelyn alaisena voi jatkua. Lapset kävivät normaalisti päivisin koulua eikä kapinallisista näkynyt varjoakaan.

  BBC:llä on jo maine, että se ottaa lausuntoja vain kaikkein kiihkomielisimmiltä Benghazin kapinallisneuvoston jäseniltä."

  jatkuu vielä

  VastaaPoista
 3. ...tämän verran

  Niin mieleeni tuli se kerta kun erään BBC:n toimittajan kanssa… öh hän juoksi, minä kävelin… peräännyin eräältä vertaimevien - no esimerkiksi hyttysten, itikoiden tms - asuttamalta saarelta, jonka lähellä uiskenteli kilpikonnia, ja kun tuolla noin 190 cm / 110 kg toimittajalla oli niin helvetin kiire, niin hän parka pudotti sen Nokian (oli siihen aikaan vielä jotakin) kännykkänsä sinne kilpikonnien ja muiden sekaan - ja sinne se sitten jäikin - kuten myös uskoni heidän, siis näiden BBC:n toimittajien ammattitaitoon - jos älykkyydestä ei puhuta. Sehän on niin vitun henkevää.

  Joten kun en ihan ymmärrä tätä juttuasi - sitä yhtään väheksymättä - sanoisin että jaa jaa ja että kyllä se Handel joka oli kai Händel on aikamoinen sälli.

  Tuttu juttu.

  Mietin hetken… Cecilia Bartolli vai Jochen Kowalski kun löytyvät tuolta levyhyllystäni - Lady Gaga se vaan roikkuu siellä erkkolassa - mutta päädyin lopulta tähän - ah:

  http://liten.be//u42k6

  VastaaPoista
 4. Tunnen hyönteisiä jonkin verran, aloin keräillä niitä 1970-luvulla. Innokkaat ampiaiset huitaisen kertasivalluksella pois kuin tennistä pelaten (en huido!), ja yleensä rauha palaa. 3-vuotiaana pisti käteen ottamani kimalainen. Opin, ettei kannata ottaa käteen. Myöhemmin on pistänyt sekä mehiläinen (kukassa päälle tallottuna) että ampiainen (maapesään tallottuna), ja hengissä porskutellaan edelleen. Enemmän pelkään Suomen poliitikkoja kuin eläimiä — minkään kokoisia.

  VastaaPoista
 5. Arvoisa professori,
  valitettavan pitkällä on suomalaisten luonnosta vieraantuminen. Lähes yhtä pitkällä kuin keskieurooppalaisten.

  Sodankylässä saksalaisturisti näki lehmiä bussin ikkunasta. Kysyi sitten oppaalta, että miten lehmät voivat olla ulkona, eivätkö porot syö niitä. Tarina saattaa olla tottakin, koska se oli oppaan kertomana Inarin paikallislehteen painettu.

  VastaaPoista
 6. "Meni hyvä aihe" sanoi pilapiirtäjä presidentti Kekkosesta, ja jatkoi kuin pääministerin kanssa.

  Ötököistä minullakin olisi pari sanaa, en vaan ole saanut sanotuiksi.

  Minun bravuurinumeroni on ollut poimia amppari ja sitten antaa sen seikkailla kasvoillani. Se kietaisee somat siipensä tötterölle ja on kuin se sanoisi; "vaikea maasto, mutta villi luonto kutsuu!"

  Temppu tehoaa lapsiin ja tehoaisi hui-ampiainen-tätiinkin, jos hän ei olisi jo rynnännyt pakoon tai kimppuun. (huom. riittämätön otos tädeistä).

  VastaaPoista
 7. Tiedoksi kaikille eräretkeilyn ja kalastuksen ystäville, Lapin Käsivarsi on jokseenkin sääsketön tänä kesänä! Niin harvassa on hyttyset ja mäkärät ettei sääskivoiteita saatika huppuja tarvitse varata mukaan. Muualla Lapissa on runsaasti sääskiä mutta Käsivarressa ei juuri lainkaan. Jostain syystä viime kesät ovat olleet niukkasääskisiä Käsivarren alueella. Hyvä niin. Sinne vaan Kemppisen viitoittamia polkuja pitkin, yötöntä yötä viettämään, olkaapa hyvät :)

  VastaaPoista
 8. Ota tyhjä tulitikkuaski.Avaa se puoliksi.Laita avonainen puolisko ampparin päälle, kun se pörrää ikkunassa.Sulje laatikko.Siellä se a pörrää nyt sisällä.Vie ulos.Avaa laatikko.Sinne meni!

  VastaaPoista
 9. Minuakin on kerran pistänyt hyttynen, ja kerran ampiainenkin jalkaan. Kyllä ampparilla vaan aika ärtsyä myrkkyä on, aika kauan pistos aristaa ja on ajettuneena.
  Ennen puhuttiin pihapiirin kotimuurahaisista, jotka ei nouse jalkaan vaikka yrittäis. Olivat tottuneet ihmisiin, noihin talloviin tomppeleihin...

  VastaaPoista
 10. Palokärki viihtyy siinä metsikössä, missä hevosmuurahaiset vaeltavat. Sen lento puiden lomitse on tosi nopeaa ja kiljunta herätttää päivätorkkujan.
  Olen kertonut mökillä vieraileville, että lipputangon juurella oleva muurahaispesä on täällä aina, me vain kesäisin käylähdämme. Ei sorkita paitsi keväällä koivunvitsalla vähän pissitetään ja nuollaan kirpeää muurahaishappoa!

  Rippipäivänä kaupungista käsin Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 11. Oman vanhenemisen huomaa parhaiten siitä, että poliisit ovat nuoria pojankloppeja ja toimittajat tytönhupakoita, joiden juttuja lukiessa ei tiedä nauraisiko vai hirnuisiko.

  Korvessa kun olen kasvanut, en osaa pitää muurahaisia ja muita "ötököitä" muuna kuin harmittomina kanssaeläjinä. Kekomuurahaiset ovat todellakin ystäviä. Elo niiden rinnalla on leppoisaa.

  VastaaPoista
 12. OS puutarhassa on ötököitä jotka popsivat lehtiä suuhunsa niin että varret vain jäävät, niin kylän pikkupojat töihin keräämään leppäkerttuja lasipulloihin ja sitten päästämään niitä vapaaksi sinne missä pahantahtoiset (ihmis)ruuan syöjät viettävät kemuja.

  Leppäkertut eivät pidä kaikista tihutyöläisistä. Jotkut ehkä ovat pahanmakuisia. Pääasia minusta on se, että yritetään olla ruiskuttelematta Agent Orangea tai muutakaan luontoon, siis myrkkyjä. Esimerkiksi tuo Agent Orange, jota käytettiin Suomessa runsaasti vesakkomyrkkynä taannoin, saastutti viattomien ihmisten kaivoja ja tappoi ne ihmiset syöpiin. Pehmytkudos-sellaisiin. Valtionrautatiet (siis ennen yhtiöittämistä) oli yksi innokas puskien myrkyttäjä.

  Amppareilla on samaa myrkkyä kuin kyillä. Kummillakin otuksilla myrkky on voimakkainta keväisin. Kumpaankin auttaa ennakkolääkkeenä kyykortisoni. Ilman sitä voi tulla shokki. Minulle oli käydä niin toissakeväänä. Kyyn pureman jälkeen on mentävä lääkäriin.

  Hyttysiin ja muurahaisiin tottuu. Ennen aikaan me lapset tervattiin jalanpohjat että pääsi juoksemaan ilman että neulaset pistivät missä vain pitkin metsiä. Nykyään sitä kai ei suositella? Vaikka paljain jaloin juokseminen on erittäin terveellistä, eivätkä variksensaappaatkaan ole pahasta?

  Nämä ovat rantamökin asukkaan 50 vuoden asumisen neuvoja.

  VastaaPoista
 13. Setä on nyt vähän ilkeä toimittajatyllerölle.

  VastaaPoista
 14. Ampiaisenpiston lääkkeenä toimii mainiosti vanha metsurien konsti: murustetaan kämmenelle tupakkaa (n. puolikas king size savukkeesta), syljetään päälle. Jos mällin saa painetuksi piston päälle alle minuutissa pistämisestä, niin ei tule paukamia eikä kipuja. Kokemuksesta tiedän, että tepsii myös tupakoinnin vihaajilla.

  Kalevi Kantele

  VastaaPoista
 15. Kaikki kunnia muurahaisille, mutta itikan pisto voi valvottaa koko yön, kun jalka turpoaa allergialääkkeistä huolimatta. Herhiläisen pisto voi olla tappava allegiselle ihmiselle, hänen täytyy kuljettaa adrenaliinia mukana luonnossa liikkuessa, jotta ei tule sairaalareissu.

  VastaaPoista
 16. Kitokset käsivarren sääskitilanteesta raportoineelle! Oli aie käväistä Kuivilla korkkaamassa, niin kuin kesäisin jo monen vuoden ajan, mutta saattaisipa olla somaa vaihteeksi kävellä ainakin Meekonjärvelle, jos kerran ei ole ystäviä kovasti matkassa.
  Ei niin kovin kauaa sitten oli Muotkalla ja Kevonalueella 2 perättäistä sääsketöntä kesää. Oli se maagista nukkua ilman paitaa kesäyötä/päivää taivasalla...eikä espoolaisia missään!

  VastaaPoista
 17. Olen kerran, epähuomiossa istunut kusiaispesään. Se on myös se päivä, jolloin olen ollut kaulaani myöten joessa.

  VastaaPoista
 18. Siis missä lehdessä se paheksuttu ötökkäjuttu on? Minulla on perjantain 15.7. IS eikä sieltä sellaista löydy, ei myöskään lauantain lehdestä.

  VastaaPoista
 19. Vanhan kansan konsti ampiaisenpiston kipuihin on ruokasoodasta ja vedestä tehty tahna. Anoppi läimäsi kunnon klöntin pistokohtaan ja kohta kipu häipyi. Ampiaisethan eivät pistä talon väkeä, mutta olin siinä vaiheessa uusi ja outo vävy.

  VastaaPoista
 20. Totta ja mahdollisesti vähän tarua:

  Kansanperinteen mukaan muurahaispesään istuneelle tai herhiläisten pistämälle ei tule "reumatismia". Toivon, että tämä on totta Sinun kohdallasi, Petja.

  Samaa toivon myös tyttärelleni, jota pisti kanadalaisessa erämaasaaressa kokonainen joukko herhiläisiä, kun hän astui vahingossa niiden pesään. Pikkuveli meloi kanootilla ja huusi järveltä: Sairaalaan! Menimme moottoriveneellä pikavauhtia lähimpään sairaalaan, jossa tytär juoksutettiin pyörätuolissa tehokkaaseen hoitoon ja opetettiin käyttämään adrenaliiniruisketta tulevan pahan varalta.

  Kun minua pisti pikkulapsena ampiainen, mummo sylki piston kohdalle, repi maasta heinätukon multineen ja laittoi sen ampiaisenpiston päälle. Antihistamiinin tunsi jo kansa.

  VastaaPoista
 21. Olipa kerran, ei niin kovin kauan sitten, kaukaisessa maassa jättiläinen. Se hoiteli rauhassa asioitaan, joihin kuului hillitön ahmiminen ja aarteiden rohmuaminen. Jättiläinen oli isompi ja vahvempi kuin kaikki muut ja arveli, ettei kukaan voisi sitä uhata. Eräänä päivänä kuitenkin tuli hyttynen ja pisti jättiläistä nenään. Siihen nousi kipeä paukama. Jättiläinen meni suunniltaan, julisti hyttysten vastaisen sodan ja vannoi, ettei yksikään hyttynen sitä enää ikinä saa pistää. Jättiläinen käski etäämmällä asuvat veljensä mukaansa ja alkoi näiden kanssa ryntäillä ympäriinsä yrittäen nitistää kaikki maailman hyttyset. Tarinalla on surullinen loppu. Jättiläinen kulutti kaikki voimansa ja aarteensa saamatta silti hyttysiä nitistettyä.

  VastaaPoista
 22. William Brantley Slate-lehdestä testasi kivuliaasti itsellään mitkä aineet tehoaa ampiaisen/mehiläisen pistoon.

  Kotiaineista parhaat oli : jää ja etikka/sooda/paija-entsyymi tahna.
  Hunaja ei ollut niin hyvä mutta tepsi sekin.
  Kehnoimmat oli tupakka ja (valkoinen?) sipuli. Sipuli oli kaikkein pahin, se pahensi oireita.

  http://www.slate.com/id/2088863/

  MrrKAT

  VastaaPoista
 23. Luin huolimattomasti. Etikka/sooda/papaija oli vasta toisella sijalla. Ykköstilalle parhaimmaksi mehiläisenpistoon tulivat jää ja hammastahna !

  MrrKAT

  VastaaPoista