Sivun näyttöjä yhteensä

3. heinäkuuta 2011

Ajatusvirhe II

Vastakkainen kanta lääkäriasiassa johtaa kysymykseen aktiivisesta ja passiivisesta kuolinavusta eli eutanasiasta. Tilanne menee mahdottomaksi, jos kuka tahansa lääkäri rupeaa kollegojaan viisaammaksi tulkitessaan ”tuloksetonta kärsimysten pitkittämistä”.

Esimerkki ei ole itsestään selvä. Saksassa tuomittiin pieni määrä lääkäreitä ja Ruotsissa ei valitettavasti ketään epäinhimillisistä toimista vajaamielisiä kohtaan. Sotien jälkeen tuomioistuimet uskalsivat viimein julistaa lukemattomien eurooppalaisten ällistykseksi, että totteleminen voi olla rikos. ”Noudatin vain käskyä” oli satojen tuhansien henkilöiden puolustus. Yleensä se tehosi, muta onneksi ei aina.

Lääkärin on joskus toimittava omantuntonsa eikä lain mukaan, useimmiten ei. Vastaavanlaisia ammatteja on paljon. Tuomarin on paha hylätä velallisen ajamaa velkomiskannetta sillä perusteella, että hänen tuli velallista sääli ja velkoja on tarpeeksi rikas jo ilman tätä rahaa. Jos tuomari on tuota mieltä, hänen pitää kanteen hyväksyttyään juosta tuomitun perään ja lahjoittaa hänelle omasta lompakostaan summa, joka hetki sitten tuomittiin maksettavaksi. Ele voi olla kaunis, mutta ei viisas.

Toimiminen esimerkiksi ”Anne Frankin päiväkirjasta” ilmenevin tavoin juutalaisperheen piilopaikan ilmiantajana tai hollantilaisen poliisin ominaisuudessa Auschwitzin junaan saattajana on juuri suvaitsemattomuuden suvaitsemista.

Moni vakuutti – usein kai valheellisesti, usein kai rehellisesti – olleensa näissä tehtävissä suurissa sieluntuskissa. Ne tuskat eivät paina verrattuna sellaiseen suvaitsemattomuuteen, että eräiden omituisesti määriteltyjen ryhmien – kuten homojen – elämistä ei suvaita, vaan heidän surmataan. Natsijohto tiesi mitä oli tekemässä. Siksi yksiselitteisiä tappokäskyjä löytyy vähän. Osa arkistoista on Neuvostoliitossa, joka ei ollut kiinnostunut suvaitsevaisuudesta eikä laillisuudesta, mutta sitä vastoin hyvin kiinnostunut asiakirjoista, joita käyttäen ihmisiä voi uhkailla ja kiristää. Juutalaisvainot jatkuivat Neuvostoliitossa ja Puolassa vielä toukokuun 1945 jälkeen.

Hollantilainen poliisi saattoi siis olla sitä mieltä, että juutalaiset ovat ikäviä ihmisiä, mutta ei heitä nyt kuitenkaan tappaa tarvitsisi.  Tämä on suvaitsevaisuutta. Kun hän toimi toisin, hän edisti suvaitsemattomuutta. Jos hän teki sen peläten omaa henkeään, tilanne on taas toinen.

Mielenkiintoista kyllä, sellaisia tietoja ei näytä olevan olemassa, että joku saksalainen tai Saksan vasallimaan viranomainen olisi saanut maksaa suvaitsevaisuutensa hengellään. Jopa Itärintaman pahoista pahimpina pidettyjen joukkomurhaspesialistien (Einsatzgruppe) tehtävistä pyydettiin ja päästiin vähemmän kammottaviin tehtäviin.

Tästä jälkimmäisestä ongelmasta on kirjoitettu monta hyvää kirjaa. Yksi niistä on Styronin ”Sofien valinta”. Mutta oman hengen vaarantaminen käskyjä noudattamalla oli tietenkin sääntö, ei poikkeus. Sen tekivät (lähes) kaikki sotilaat.

Kun edellä on ollut puhe elämän kunnioittamisesta, ihmisestä ja yksilöstä, olisiko mielettömien ja hirvittävien käskyjen totteleminen ihmisen lajipiirre vai kulttuurien kehityksen ydin?

Miten tähän filosofiaan liittyy poliittinen aate, jonka mukaan maahanmuuttajien määrää on vähennettävä ja maassa jo olevien muukalaisten olot on muutettava ikäviksi?

Ei mitenkään. Tuo on aidosti mielipide, poliittinen kanta, joka koskee yhteisten asioiden hoitoa. Jokaisella on oikeus tuohon mielipiteeseen ja sen ilmaisemiseen. Mielestäni ei ole erikoisen vaikeaa osoittaa rajaa tuon mielipiteen ja väestöryhmiin kohdistuvan väkivallan välillä.

Syrjintä on väkivaltaa.  Suomessa ja periaatteessa EU:ssa valtiolla on monopoli syrjintään ja muuhun väkivaltaan. Valtio saa syrjiä esimerkiksi esimerkkieni lääkäreitä, edellyttäen että asiasta on säädetty laissa. Tuo edellytys täyttyy Suomessa.

Kunnianloukkaus on nyky-yhteiskunnassa henkistä mukilointia eli siis väkivaltaa. On lupa kirjoittaa: kansanedustaja NN, vastustan mielipiteitänne enkä voi hyväksyä niitä. Ei ole lupa kirjoittaa: kansanedustaja NN on lurjus ja sika, jota pitäisi pistää turpaan. Ihmisarvoa on kunnioitettava, vaikka se ei ole tieteellisesti perusteltavissa. Ihmisen asenteet ja mielipiteet eivät vaikuta hänen ihmisarvoonsa.  

32 kommenttia:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=FS615pLRids&feature=related

  Nyky-Israelin politiikka on mielestäni erittäin fasistista. Se on surullista. Ja vaarallista. (Ensiksi mainitulla ei ole merkitystä, toiseksi mainitulla on.)

  Einsatzgruppe ryhmästä - lukemani perusteella - sai erota ilman rangaistusta. Tai tietysti siitä sai tietyn häpeänleiman kun asetoverit antoivat ymmärtää että oot "vitun lälläri". (Ja tämä v-lälläri joutui toiseen yksikköön. Jossa hänen asemansa todennäköisesti ei parantunut.)


  Sukupolvemme, johon myös J. Kemppinen kuuluu, on käynyt vain "kylmää sotaa". Joka on helvetin hyvä, niin.

  VastaaPoista
 2. Niitä on noita velkomisjuttuja montaa sorttia,heitäkin. USA:n
  talo+tontti -kiinnelainat nousivat kauhisteltaviksi Lehmanin
  konkurssin jälkeen,varsinkin alalaji subprime, jota neekerilainaksi nimiteltiin.

  Jenkeissä kotilainasta pääsee sillä eroon että muuttaa pois.
  Perhe ei näet voi kiinnittää itseänsä,vain kiinteistö vastaa
  velasta ja siirtyy pankille. Siitä on pankin omansa revittävä.

  Hyvinvointivaltiossa vastuullisuutta rohkaistaa takaajakummien
  toimesta, varovaisuuteen kehoitetaan perimistoimien ulottamisella velallisen muuhunkin omaisuuteen. Ja vihdoin:
  pankilla on oikeus perheen tuleviin ansioihin. Yhteenvetona
  voisi sanoa että Suomessa kiinnitetään perhe,Amerikassa
  velan kohdetavara.

  Suomessa asuntolainaa ammennetaan kuuman kysynnän ja
  jäädytetyn tarjonnan sanelemin tasapainomitoin. Pisatestattu
  matematiikka ja lukutaito yhdistettynä kirjastolaitokseen, luo
  itsenäisen velanottajapersoonan. Pankinjohtajan holhouksesta on päästy, asiakas on kuningas ja kilpailuttaa asuntovelkaansa nousevin kierroksin -tai siis hienostuneemmin alenevin marginaalein. Saitko 0,9:llä ? Otitko 3 vaiko 12 kk euriborilla ?
  Elegantti puhe sorisee.

  Uusi velka on uusi raha systeemiin. Kun Kreikka lainasi
  saksalaisesta pankista,luotiin rahaa tyhjästä.Taseoikealle (ikkunapuoliko ?) pankki kirjoitti Kreikan valtiokonttorin tilille
  euroja ja tasevasemmalla (omaisuussarake) pankki ilmoitti
  saman verran uusia saamisia Kreikalta.

  Kun sitten Kreikka kulutti lainaeurojaan,pankin tase Saksassa
  alkoi vääntyä vinoon. Mutta onneksi siten,että omaisuuspuoli
  pysyi arvossaan (=saamiset Kreikalta). Mutta kun kirjanpitolaki vaatii puntit tasoiksi, pitäisi taseoikealle saada täydennystä.
  Onnellisimmillaan asia oikeni,jos kreikkalainen osti mersun.Raha palasi pankkiin,Saksaan,mersumyyjän tilille.
  Ja taas oli tase oikein.

  Jos se kreikkalainen rakensikin talon ? Raha meni väärään pankkiin. Onneksi on tämä systeemi. (Asiasta hiiskutaan jo
  suomeksikin "systeemiriskinä"). Saksalaispankki ei saa talletusta. Tase on yhä vinossa. Mitä tehdä ? Mennä interbankmarkkinoille eli lainata naapuripankista. Naapuri saa
  saamisvaateen (omaisuutta) ja tarvitsija taseensa pystyyn.
  Tallettajavelkojien ja muiden lainanantajien (naapuripankki)
  jäljiltä taseen kumpikin puoli näyttävät taas samoja numeroita.

  No nyt näiksi naapureiksi kelpaa suomalainenkin ja toki
  asia pitää hyödyntää. Suomessa on rutosti talletuksia kun
  on tuota asuntovarallisuuttakin kiitos isojen lainamittojen.
  Varjopankkimaailma otetaan kuviin. OKO Nordea Sampo
  strippaa asuntolainasaamisiaan Varma Ilmarinen Fenniaan.
  Pankki saa eläkemaksutulon.Sillä lainotetaan uusi asuntoasiakas,laina siirretään Varma Ilmarinen Fenniaan.
  Perheen ottama laina vilistää perheen talletustilin kautta asunnon myyjälle. OKO Nordea Sammon Tase kallistuu.
  Talletuksia (asunnon myyjillä) on liikaa (vastaava saaminenhan on jo VIF:ssä). Mitä tehdä ? Siirrättää asiakkailla heidän talletuksensa pankista pankin rahastoihin. Ja niistä Saksaan
  -pankkeihin. Ja niistä lisää Kreikkaaan. Eli Suomella on kiinni
  Kreikassa asuntokuplansa. Ei sen kummempaa.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 3. summa summarum: muita paitsi vakavia rikoksia saanee suvaita, koska vain sellaisia on estettävä tai ainakin ilmoitettava poliisille. ei tarvitse hyväksyä ainuttakaan rikosta. joskus on tosin vaikea päätellä onko rikosta tapahtunut. joskus paheksuminen on rikollista mutta suvaittavissa.

  VastaaPoista
 4. "Jokaisella on oikeus (tuohon) mielipiteeseen ja sen ilmaisemiseen."

  Tämän pitäisi olla Suomessa jokaiselle itsestään selvää. Mutta kun ei ole.

  Muistan, kun vuosi-kaksi sitten joku onneton lappalainen murjaisi tv-haastattelussa, että hänen mielestään helsinkiläinen lesbo ei sovi paikallisen lehden päätoimittajaksi.
  Voi luoja, mikä meteli siitä syntyi! Miehelle sateli tappouhkauksia ja hänet alennettiin matoakin matalammaksi kaikissa etelän medioissa. Mielenkiintoista oli, ettei yksikään lakimies tai lain valvoja puuttunut asiaan. Olisi riittänyt, jos vaikkapa eduskunnan oikeusasiamies (vast.) olisi sanonut saman minkä Kemppinen tuossa yllä.
  Lähinnä kai feministiemme toimesta Suomeen on kehittynyt lain yläpuolella leijuva koodisto, joka sanelee, mitä saa sanoa ja mitä ei. Kun kansanedustaja kertoi lehdessä tuttavansa pojan sanoneen, että neekeriukko, hänet miltei paistettiin elävältä. Siis knsanedustaja, ei tuttavan poika eikä neekeriukko.
  Olemme kovaa kyytiä matkalla yhteiskuntaan, jossa jo sana=teko. Mielipiteet kyllä sallitaan, kunhan ne ovat täsmälleen samat kuin kulloinkin hallitsevalla mielipidejohtajalla.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 5. Pitää sietää (suvaita), mutta ei silti tarvii mitään kavereita olla. Opetus saatu Niinistö/Kataise4lta.

  VastaaPoista
 6. En tullut tarkistaneeksi, onko joku NN-nimikirjaimilla varustettu kansanedustaja vielä hengissä. Näistä neljästä puolet oli nimeltään Niilo Nieminen.

  VastaaPoista
 7. Viisaan blogistimme pohdintaa elämän ja ihmisarvon itseisarvoisuudesta voisi kehitellä siihenkin suuntaan, että koko kysymys on vain ihmisen sairaan itsekeskeisyyden ja hybriksen tuote.

  Kun puhutaan arvoista, niitä ei kannata edes yrittää argumentoida tieteellisesti. Ei ainakaan enää tieteellisen sosialismin kuoleman jälkeen. Arvothan ovat vain jonkin joukon laajemmin tai suppeammin keskenään jakama mielipide. Yhtä köykäisiä tai painavia kaikki.

  Kannamme suurta huolta suvaitsevaisuudesta, rasismista,ilmaston lämpenemisestä, maapallon tulevaisuudesta, terveellisestä ruokavaliosta ja vaikka mistä. Humpuukia kaikki.

  Maapallo on avaruudessa lentävä kivi, jonka pinnalle on ilmaantunut jonkinlaista syhelmää - elämäksi kutsuttua. Erityisen hupaisa elämänmuoto on ihmiset, jotka ovat kovasti touhussaan itsestään, korkeakulttuuristaan, humanismistaan sun muusta, mutta eivät huomaa, että nehän (ihmiset siis) ovat vain geenien väline monistua ja taistella elintilasta darwinistessa prosessissa.

  Vihreille ja muille puunhalaajille helpotukseksi: Ei maapallolla mitään hätää ole. Syhelmä sen pinnalta poistuu, kun aurinko jokusen ajan päästä laajenee punaiseksi jättiläiseksi. Jo miljardin vuoden kuluttua valtameret alkavat höyrystyä ja siitä homma sitten etenee asianmukaisesti. Maapallo suhtautuu tähän kaikkeen aivan rauhallisesti. Suhtautukaamme mekin.

  VastaaPoista
 8. "henkistä mukilointia eli siis väkivaltaa"

  Suomessa siviililain ajatellaan olevan kapitalismia, pelkästään suuryhtiöiden taloudellisten oikeuksien käsittelyä. Näyttää puuttuvan käsite 'tort', joka koskee myös yksityisiä ihmisiä ja heidän oikeuksiaan.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tort

  Internetissä rehottavat monet toisten ihmisten kiusaamisen, häpäisemisen, maineen pilaamisen muodot, identiteettivarkaudet jne. Kaikkki tehdään vapauden nimissä.

  Bloggaajat ja varsinkin blogeihin kommentoivat saattavat olla kuin ilkeät lapset hiekkalaatikolla tai koulunpihalla ja pahempaakin. Poliisi on voimaton, sillä mitään lakia ei ole apuna. Olisi kiinnostavaa kuulla mielipiteesi tästä aiheesta. Luin kirjoituksesi, jossa kerroit Ruotsin uudesta laista.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi, joka ajattelet, että kaikki on pelkkää "itsetehostusta ja hybristä"... No, jos naapurin vuokrakasarmin metallia soittava sekokäyttäjä raiskaa 8-v vanhan tyttäresi (joka soittaa pianoa) taloyhtiösi pommisuojassa... niin toteatko vain että "sattuuhan tämmöistä. ja sitä paitsi aurinko sammuu muutaman miljoonan vuoden päästä."

  VastaaPoista
 10. Ad Anna Amnell: - totta. Tort on common law -perinne ja sitä tarvittaisiin eräissä tilanteissa. Toisaalta vahingonkorvauslakimme perusteella ajetaan jatkuvasti tort-tyyppisiä juttuja eli rnagaistusta ei vaadita mutta kanteen perusteena on sopimuksen sijasta oikeudellisesti moitittava menettely.

  Meillä ei kuitenkaan ole kahta syytekynnystä, kuten anglosaksisessa maailmassa, trot erikseen ja rikosjuttu erikseen.

  Tort-jutuissa on usein käytössä jury.

  VastaaPoista
 11. Saako kerrostalon yhtiön hallitus häätää asukkaat ja pakkolunasta osakehuoneiston itselleen silläperusteella, että siihen muutti romaaniperhe?

  Mielestäni ei ja sehän olisi etnistä syrjintää ja ihmisoikeusrikkomus.

  Eräs "haalee kaalee"..

  VastaaPoista
 12. "...Vuokrakasarmin metallia soittava sekakäyttäjä ..."

  Lienee jo myöhäistä ja turhaakin kommentoida kommenttia, mutta:

  Tottakai maailmani sortuu blogistin kuvaamassa tilanteessa. Mutta ketäpä se kiinnostaa ja mitäpä sillä on väliä tässä suvaitsevaisessa pikku kuplassamme. Minun tulee vain ymmärtää sekakäyttäjän ongelmia ja tukea häntä hänen vaikealla taipaleellaan.

  Voinko itse asiassa tehdä muuta kuin ajatella, että "sattuuhan tämmöistä. ja sitä paitsi aurinko sammuu muutaman miljoonan vuoden päästä." ?

  Eipä taida paljon auttaa persujen tai Päivi Räsäsen äänestäminenkään. Pitää löytää laajempi, ja ns. elämää suurempi perspektiivi.

  VastaaPoista
 13. virkamies voi suvaita vähemmän kuin kadunmies. Sen vuoksi virkamiehet vaikuttavat joskus melko suvaitsemattomilta.

  VastaaPoista
 14. Ad Erkki K. Laakso: - ei saa. Katso esim. Fnlexistä asunto-osakeyhtiälaki 8 luku, etenkin 81 §.

  VastaaPoista
 15. Hybris-anonyymin kirjoitus oli selväjärkisyydessään esimerkillinen. Sekakäyttäjä-anonyymin kysymys sen sijaan oli ainoastaan merkillinen.

  Tietysti se sekakäyttäjäraiskaaja, joka ei siis ole neekeri, täytyy hirttää munistaan lähimpään lyhtypylvääseen, mutta so what, aurinkohan sammuu kuitenkin 5 miljardin (ei siis miljoonan) vuoden kuluttua.

  Hybris-anonyymin sanoman kova ydin oli se, että lopettakaa luonnon suojelu - luonto on 10 miljardia kertaa vahvempi kuin me, se ei suojelu kaipaa. Me kaipaamme.

  Aamen.

  VastaaPoista
 16. Niin.

  Ystäväni Eero, jota (jostain kumman syystä?) joskus arvostin, sanoi, että jos dinosaurukset aikanaan olisivat osanneet ajatella, ja sitä kautta puhua, he olisivat sanoneet: "Mehän ollaan oltu täällä aina. Ja tullaan olemaan."

  Hmh.

  Tällä apinalajilla, josta minä olen osa, on kieltämättä vielä matkaa niihin satoihin miljooniin vuosiin jona aikana nämä läskiliskot maapallolla tallustelivat.

  Ps. Aurinko - tämä lähitähtemme - sammuu viime tietojen mukaan vasta 5 miljardin eikä 5 miljoonan vuoden päästä.

  Ohoh!

  Minusta se on lohduttava tieto.

  VastaaPoista
 17. Erkki K. Laaksolle:

  Onneksi osakkeenomistajalla ja taloyhtiöllä on usein lunastusoikeus.

  Romaaniperhe muutti erääseen tuttuun taloyhtiöön. Joka päivä noin 5 autollista porukkaa kylässä ja pihagrillillä istumassa. Helluntalaisten kitara soi. Autoja korjaillaan ja kauppaa käydään. Taloyhtiön asukkaiden polttopuut poltettiin kahdessa päivässä. Grilli varattu jatkuvasti.
  Viime talvena hommasivat 20 metrin vesiletkun. Jäädyttivät sillä keittiön kraanan kautta vanhan tenniskentän luistinradaksi. Sähköt kaapataan yleisistä tiloista.
  Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle näillä tempauksilla. Huomautukset ei auta.
  Ja tämän omin silmin nähnyt olen. Ei millään pahalla...

  Siinä meni asukkaiden fiilikset. Jostain syystä.

  VastaaPoista
 18. JarMom - Tuolla vertauksellani tarkoitin etnistä kysymystä ja siitä johtuvaa syrjivää käyttäytymistä. Sehän on selvä se, että niin Romaneja, kuin meitä haaleitakin on moneksi, mutta jos ei aiheuta häiriötä ja muutoin on kaikki ok, niin menettely on silloin tuomittavaa.

  VastaaPoista
 19. Mitä tuosta opimme? Romaanit ovat sosiaalisia, uskonnollisia, osaavat iloita elämästä vaikkapa luistelemalla! Jospa muutkin asukkaat olisivat kaivaneet luistimet kaapin pohjalta ja menneet mukaan. Romaanit eivät ole vielä muuttuneet TV:n ääressä istuviksi tuppisuiksi, joiden lapset eivät tunne isovanhempiaan ja muita sukulaisiaan.

  VastaaPoista
 20. Joo, ajatusvirhe, eli luistinradan kastelu onnistui taloyhtiön saunan vesipisteen kautta... se on aika monta kuutiota kulutusta.
  Kiintoisa huomio oli taksikuskien huomautus, ettei tuosta taloyhtiöstä asunnot kaupaksi mene "mustalaisten" takia. Eivät muuten menekään.

  Erkki K. Laaksolle:

  Ymmärtääkseni tuota lunastuspykälää käytetään hyvin usein hyväksi, jos taloyhtiöstä on myyty asunto vaikkapa mustalaisille, somaleille tai vastaaville.

  VastaaPoista
 21. JarMom ::

  Blogistihan jo vastasi tähän kysymykseen "Erkki K. Laaksolle", joten mikäli sinulla on parempaa tietoa, niin annapa vaikka ennakkoratkaisuista vinkkejä?

  "Ymmärtääkseni". Mitä se on/oli?

  VastaaPoista
 22. Keskiluokan moraali on sitä, että köyhien auttamisesta pitää antaa kovempia rangaistuksia. Lakikouluun pitäisi laittaa ihmisyyden parhaimmat kyvyt, joiden moraali ei ole keskiluokkaista, ja vallata oikeuslaitos. Muuten siellä välkkyy vain pedon hammas, jonka tukka on siisti kammattu.

  VastaaPoista
 23. Nyymiölle:

  Pyyhitään tuo "ymmärtääkseni" pois, koska "tiedän" osakkaiden, tai taloyhtiön hallituksen käyttävän lunastusoikeutta hyvin usein hyväksi silloin kun taloyhtiöön on muuttamassa joidenkin kannalta epätyydyttäviä asunnon ostajia.

  VastaaPoista
 24. Minulle ei pelkkä "tieto" jostakin laittomasta, moraalittomasta menettelystä riitä, vaan jään kaipaamaan esim: "hovi ta KKO:n ratkaisuja asiasta"..

  Sehän on selvä se, että meitä on moneksi ja mitä erilaisimpine moraali- ja käytöskoodistoin omaavia persoonia, joista toiset "kusee hammasta purren housuun ja toiset avaavat vetoketjun ja tekee pakottavan tarpeensa tienposkeen"..

  Ystävällisesti "JarMom;lle"

  Erkki K. Laakso
  Alavus

  VastaaPoista
 25. Nyymiölle, eli Erkki K. Laaksolle:

  Yhtiöjärjestyksen mukaisen lunastusoikeuden voi kuka tahansa osakkeeenomistaja/hallitus laillisesti hyödyntää ilman "hovi tai KKO:n ratkaisuja asiasta".
  Lunastusoikeutta taidetaan kutsua yleisimmin "mustalaispykäläksi".

  VastaaPoista
 26. Rasisti on aina rasisti, vaikka "pannulle heittäisi" runsaan voin kanssa. Et nyt halunnut lainkaa ymmärtää "JarMom", että lunastuspykälän sovellettavaksi (laillisesti), pitää osakehuoneiston omistajan viettää esim. "häiritsevää elämää toistuvasti tai jättää määrätyltä ajalta yhtiövastikkeensa maksamatta tms. (laissa säädetyt edellytyksen lunastamiselle on täytettävä).

  Sinun "mustalais, Somali tai vaikkapa Äpärä" - pykäliä ei ole kuin korviesi välissä. Esitäpä yksikin esimerkkitapaus, jossa yhtiön osakkeenomistaja tai hallitus on käyttänyt lunastuoikeutta sillä perusteella, että osakehuoneistossa asuu mustalainen tai mainitsemasi vähemmistön edustaja, joka on säntillisesti maksanut vastikkeensa ja viettänyt säädyllistä ja rauhallista elämää (häiriötöntä)?

  Tule ja putoa sinäkin jo tälle vuosituhannelle sieltä 30-40- luvuiltasi JarMom..

  Nyymiöt ovat kaltaisiasi nimimerkin takaa ja puskista huutelijoita, sillä minä kirjoitan omalla nimelläni!

  Erkki K. Laakso
  Alavus

  VastaaPoista
 27. Tarkoitamme eri asioista.

  Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla ns. lunastuslauseke. Se tarkoittaa, että muut asunto-osakeyhtiön osakkaat tai yhtiö itse voivat lunastaa osakkeen kaupanteon jälkeen.

  2. Luku 11 §
  Osakkeiden lunastaminen

  Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että osakkeenomistajalla tai nimeltä mainitulla julkisyhteisöllä on oikeus lunastaa uudelle omistajalle siirtyvä osake ilmoittamalla lunastusvaatimuksestaan yhtiön hallitukselle. Yhtiöjärjestyksessä on tällöin määrättävä:....


  Aivan erityisen ystävällisesti:

  JarMom

  VastaaPoista
 28. Joka romaania kirjoittaa, kirjoittaa "romaanit" kun pitäisi kirjoittaa "romanit". Anteeksi kirjoitusvirheeni.

  VastaaPoista
 29. AA: "Romanit eivät ole vielä muuttuneet TV:n ääressä istuviksi tuppisuiksi, joiden lapset eivät tunne isovanhempiaan ja muita sukulaisiaan."

  Kulttuurin takia on pakko oppia tuntemaan - miten muuten tietäisi, kenen yläpuolella ei sovi asua ja keitä pitää väistää.

  VastaaPoista
 30. Keään ei tarvitze väistää, sillä mustapukuset miehet ja naiset ovat asuttaneet suomea jo 600 vuotta!

  yst.terv

  EKL
  Alavus

  VastaaPoista
 31. Tässä nyt eräät kirjoittajat näyttävät sotkevan asioita. On eri asia kun taloyhtiö ottaa osakkaan asunnon haltuunsa maksimissaan kolmeksi vuodeksi oman tai vuokralaisen laiminlyöntien, häiriön tai maksuvelvoitteiden laistamisen takia ja toisaalta osakehuoneiston kaupan jälkeen tapahtuva mahdollinen lunastusmenettely. Jälkimmäisessä tapauksessa ei ole kyse syrjinnästä vaan osakkaan etuoikeudesta. En sitten tiedä mitä osakas mahtaa ajatella. Ensinmaititussa tapauksessa ns. rasismikorttia käytetään häikäilemättä hyväksi ja viisas isännöitsijä pitää huolen todisteista ja annetuista varoituksista. Kyse on pitkälti perusoikeuksien järjestyksestä. Kotirauha osakkaille v. eksoottinen värinä tai äänekkäämpi elämäntapa. Tai jotain.

  VastaaPoista
 32. Nyymiölle:

  Eipä tuossa juurikaan asioita sotketa.

  Tuo kaupan jälkeen tapahtunut lunastusmenettely on hyvin yleistä, ainakin minun kokemusten mukaan, jos taloyhtiöön on muuttamassa-ostamassa mustalaisperhe, tai jokin muu vastaava, jollekin sopimaton ryhmään kuuluva.
  Varsinkin vanhemmissa (lue: kalleimmissa) taloyhtiöissä hallitus tai varakas osakkeenomistaja lunastaa tällöin asunnon itselleen. Viimeksi äskettäin tuossa Bulevardilla...

  VastaaPoista