Sivun näyttöjä yhteensä

18. lokakuuta 2023

Kerronta



Hayden White, josta kommentoija mainitsi, oli ja on merkittävä henkilö. Tutkijana hän perusteli, ettei historianfilosofia pyyhi näkyvistä historiallista kertomusta.


“Narratiivi” eli kertomus tapahtumista pyrkii aina pintaan. Jos asia ei tunnu enää kovin polttavalta, tältä päivältä on kammottava esimerkki, Gazan sairaalan tuho.


Puolella maailmaa tuntuu olevan “tieto”, että Israel sen teki. Minustakin tuntuu samalta, mutta tietoa ei ole. Bidenin äsken uutisissa esittämä maininta, että tekijä oli “vastapuoli”, ei tunne aivan mahdottomalta - mutta tietoa ei ole.


En rohkene odottaa, että vakuuttavaa tietoa saadaankaan. En ole halukas uskomaan mitään kovin hyvää Israelin nykyisestä johdosta, mutta toisaalta nyt tapahtunut on myös sotilaallisesti todella suuri asia. Jos tekijä siis oli Israel, se ei ainakaan tavoittanut mitään myönteistä. Olisiko järkevää ajatella tänään, että tapaus oli tavalla tai toisella “vahinko” eli siis jotain muuta kun se, mitä tavoiteltiin, oli tekijä kumpi tahansa?


Aiheemme viittaa myös Belgiaan. Siellä ammuskeli mies, joka oli omaksunut Ruotsista narratiivin, joka nähdäkseni selvästi ei ole tosi. Ampujan kerrotaan sanoneen jotain ruotsalaisten viranomaisten harjoittamasta islamin uskoisten järjestelmällisestä vainoamisesta muun muassa viemällä heiltä lapset.


Tätäkään asiaa en tietenkään tiedä - mutta eikö Venäjä käyttänyt hiljan samaa väitettä eli että Suomessa viranomaiset ottaisivat huostaan venäläisten lapsia? Ja se ei ole totta, että sosiaaliviranomaiset vainoaisivat Suomessa venäläisiä kansallisuuden takia.


Asian vakavuus näkyy Ruotsi-esimerkissä. Mielelestäni kiihkeä poliittinen islam on ottanut Ruotsin kohteekseen, ja tässä ja jossain osassa rikollisjoukkojen toimintaa käytetään hyväksi ruotsalaisten pehmeyttä ja hyväuskoisuutta.


Kunpa emme joutuisi samoihin ongelmiin. Meillä on joitakin vuosia vähintäänkin vihjailtu, että vieraskieliset maahanmuuttajat olisivat maallemme merkittävän suuri ongelma.


Minusta suurempi ongelma on, miten saamme ylimalkaan rahamme riittämään ja mitä tekevät Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat.


Ahtisaaren kunniaksi palauttelin mieleen menneitä asioita ja jäin miettimään, eikä Suomen yksi ongelma ole nivelrikko.


Olemme aika kovia olemaan rähmällämme milloin kenenkin edessä. Aikoinaan tuo suuri ja ihana oli Saksa.


Se ajatus, että “hoitaisimme omat asiamme” täällä etäisessä maankolkassamme, on valitettavasti vastuutonta fantasiaa.


Ei auta itku markkinataloudessa.



49 kommenttia:

  1. "Historia" on tosiaan aina viitannut sekä historiankirjoitukseen että tarinankerrontaan, ja esimerkiksi naapurimaissamme Ruotsissa ja Venäjällä sama sanakin tarkoittaa yhä molempia. "Historian isää" Herodotosta arvostellaan myös "valheen isäksi", mutta hän on rehellinen kertoessaan, ettei tiedä totuutta, vaan "kertoo kerrottua", joskus kolmena versiona, joista mihinkään ei usko mutta kertoo silti, koska ne ovat hyviä. Emme tiedä, miten totta on tarina Kroisoksesta ja Solonista, mutta yksi parhaista se on.

    Suomen historiankirjoitus oli henkisen maanpuolustuksen osa kylmän sodan päättymiseen saakka. Nyt tuntuu taas siltä, että kansallismielinen historiankirjoitus on nousussa. Puhutaan totta mutta sopivina viipaleina rajatuista kapeista tunneleista. Mielestäni vahvin on se, joka pyrkii kohtaamaan koko totuuden rehellisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniin musiikkikappaleen nimi "Historia del amor" on suomennettu "Rakkauden satu".
      Kuulolla Kunnaksen Ilka

      Poista
  2. Olimmeko todella rähmällään Suur-Saksan edessä?

    Eivät ainakaan pohjoisen korpisoturit, jollainen isänikin oli. Olen aiemmin kertonutkin, miten hän ennusti sotapäiväkirjassaan ”meikäläisten” aloittavan kohta maihinnousun tms - ja heti perään tarkensi tarkoittavansa tietysti liittoutuneita, ei saksalaisia.

    Suomalainen rahvas samastui jo silloin demokraattisiin länsimaihin, ei diktatuureihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä nyt on uskottava suomalaisten enemmistön Rytistä lähtien kiihkeästi toivoneen länsiliittoutuneiden voittoa, jos kerran joku korpisoturi tuollaisia on jutellut.

      Kumma vain, että esimerkiksi yksi suomalaisen sivistyneistön keulakuvista, V. A. Koskenniemi, kirjeessään Aale Tynnille puhui sodan lopputuloksesta "katastrofina".

      Poista
    2. Suomessa oli saksalaismielisiä mutta vähän ja merkittävästi sitä vähemmän oli natsimielisiä. He olivat todellisia harvinaisuuksia.

      Poista
    3. Saksalaiset itse tehokkaasti torppasivat suomalaisten Saksan ihailun toimillaan Lapissa syksyllä 1944. Olavi Paavolainen Synkässä yksinpuhelussa mainitsee karjalaismummon kommentoineen kuultuaan radiosta Muonion polttamisesta: "en minä aiemminkaan saksalaisista pitänyt, mutta nyt minä niitä vihaan". Olkoon lausahdus sitten peräisin mummolta tahi muualta mutta se mielestäni varsin hyvin summaa nk. kansan tunnot saksalaisista.

      Poista
    4. Isäni kirjoitti sen sotapäiväkirjaansa kesällä 1944, joten se on siltä osin fakta. (Olen sen joskus tännekin kopioinut.)

      Länsiliittoutuneet tukivat II maailmansodassa Neuvostoliittoa, mutta ei se siitä länsimaata tee, itäisestä diktatuurista, joka paljasti taas karvansa.

      Toivomme varmaan molemmat, että ”meikäläiset” voittavat myös Ukrainan sodassa?

      Poista
    5. Hyvä Tapsa, eihän K sanonut Suur-Saksasta mitään. Oliko se Englanti ketä nousi maihin Hangossa 3.4.1918, eteni Helsinkiin ja ohikin, kuten Willy Heinz?

      Englannista vai Ranskastako löytyi prinssi Suomen kuninkaaksi, joka oli välttämätön jos halusimme olla oikeasti pohjoismaisen valtioperheen jäsen.

      Se kiero Kekkonen vältti täpärästi pääsemisen Uuden Euroopan urheiluliiton, johtoon, johon olisi ollut hyvin sopiva. Maila Talvio, kuinka toimelias kansainvälinen kultturitoimija, Englannin suuntaanko ja j.n.e

      Poista
    6. Neuvostoliitto survoi yya-sopimuksen kurkustamme alas. Saksan Kinkel Brysselin yössä veti Suomen ohi juopon kreikkalaiskomissaarin EU:hun. Jahka arkistot 50 vuoden päästä avautuvat, nähdään, että Yhdysvallat teki Natosta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

      Poista
    7. Todellakin. Kemppinen viittasikin ehkä punakapinaan eli sisällissotaamme. Tuo ”suuri” hämäsi… Minulla oli isoisäkin molemmilla puolilla, siis sama mies, punikki ja vapaussoturi (onneksi tässä järjestyksessä).

      Ikinä ei ole liian myöhäistä vaihtaa kantaansa, kuten Nato-jäsenyydestäkin näemme. Olisiko tällainen joustavuus peräti meidän suomalaisten geneettinen ominaisuus?

      Mutta olimmeko 1918 enemmän rähmällämme Saksan edessä kuin 1941? Kemppinen viittasi ehkä molempiin?

      Mutta ihan aikuisten oikeasti me olimme rähmällämme venäläisten edessä 70-luvulla. Niin moni silmäätekevä oli siinä mukana, ettei asiaa voi vielä kunnolla edes tutkia. Tai jos joku tutkii, se sivuutetaan olkia kohauttamalla.

      Putinin Venäjä on vähän eri asia, sillä siinä meitä narutettiin ihan vain puhumalla.

      Poista
    8. Suomen heiveröinen ja kokematon "valtiovalta" eli poliitikot olivat pahasti pihalla eivätkä tienneet miten valtiota pitäisi kehittää. Johonkin oli ryhdyttävä ja kuningasajatus oli kuningasajatus. Jostain oli aloitettava ja royalismi oli vielä siihen aikaan Pohjolassa vallalla, on muuten vieläkin, aivan turhaa irvailla asiasta.

      Poista
  3. Itse olen etsinyt narratiivia, tai sitten vain ihan faktaa siitä, mikä on Viron kautta Suomeen tulevan kaasun todellinen alkuperämaa. Mistään ei tietoa ole tullut vastaan.

    VastaaPoista
  4. Ruotsalaiset joutuivat muslimien silmätikuksi muiden vuoksi, ensimmäinen Koraanin polttajahan oli tanskalainen, toinen hullu iranilainen. Jossain kysyttiin, miten ruotsalaiset nyt suhtautuvat tällaiseen maalitauluksi tulemiseen. Eivät mitenkään erityisesti, heillä on hyvä resilienssi, oli vastaus. (Tulipahan käytettyä yhtä muotisanaa.) On siinä kuitenkin poliitikoille purtavaa.

    "eikä Suomen yksi ongelma ole nivelrikko." On se ainakin meidän savolaisten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "heillä on hyvä resilienssi"

      "Kumipallona luokses pompin...", kiekui M. A. Numminenkin kesällä kerran Skansenin lavalla. Jotkut alkuasukkaat näkyivät pitävän pilkkanaan.

      Poista
    2. Kyllä kaikki tämä on jostain tarkkaan organisoitu. Naruja pidellään piilossa Kremlissä ja Ankarassa. Unkarin lakeijadiktaattori antaa sivustatukea.

      Poista
  5. "Mielelestäni kiihkeä poliittinen islam on ottanut Ruotsin kohteekseen ,,,"

    Miksi ihmeessä juuri Ruotsin, tuon suvaitsevaisuuden, muita korkeamman moraalin, monikulttuurin, hövelin sosiaaituen ja avoimuuden mallimaan? Miksi juuri tuon maailman valon ja kaikkien kansojen tulevaisuuden haavekuvan kiihkeä poliittinen islam on ottanut kohteekseen?

    Itse en usko, että vieraskieliset ja yleensäkään kielikysymykset sinänsä olisivat ongelma. Käsittämätöntä schwiizerdütschiaan pökeltävä aivokirurgi Bernistä ei suurempaa yhteiskunallista vaaramomenttia tuota.

    Enemmänkin uskon, että ongelma on kyvyttömyys tunnustaa se, että jos tulijoiden kulttuurinen etäisyys kohdenmaan menoon nähden on maksimaalisen suuri, sopeutuminen ei tahdo onnistua. Syntyy rinnakkaisyhteiskuntia omine lakeineen ja valtajärjestelmineen (heimokulttuurit ja sitä kautta mafiat, jotka vihaavat vastaanottajamaata ja sen kansalaisia).

    Miksi tuota pääsääntöä ei voida tunnustaa, vaikka asiasta on aivan valtavasti näyttöä kaikista länsimaista, joihin porukkaa on pitkän kulttuurisen etäisyyden takaa tullut?

    Erityisen paljon näyttöä tästä on maista, joihin voi tulla suoraan anteliaalle sosiaalituelle. Asia on toinen, jos muuttaja menee maahan, missä on heti sopeuduttava ja integroiduttava tai kuoltava nälkään, kuten oli tilanne esim. Suomesta Amerikkaan muuttaneiden kohdalla aikanaan. Ja kaikkein muiden tuohon sulatusuunniin menijöiden kohdalla myös.

    Mutta arvelen, että kovan edessä tämäkin tabu vielä puhkeaa ja joudutaan toteamaan, että maahanmuuton laadulla on väliä. Ruotisissa tähän ollaan jo heräilemässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maahanmuuttajien laadulla on väliä: ei parane päästää perusuomalaisia maata pilaamaan.

      Poista
    2. Usein on kyse tietämättömyydestä. Brysselin ampuja mm luuli, että Ruotsin hallitus ahdistelee islaminuskoisia ja ottaa heidän lapsensa haltuunsa. On helppoa aivopestä sellaista ihmistä, jolle lapsuudesta saakka on useaan kertaan päivässä selvitetty yksinkertaisia opinkappaleita sekä sitä, että imaamin tiedot ovat tosiasioita.

      Poista
    3. Tuo aivopesukommentti on niin totta.

      Poista
  6. Katsoin useita valokuvia kohteesta ja sanoisin (sotkettujen) jälkien perusteella että Qassam.

    Ei syvää kuoppaa, suurimmat tuhot palaneesta aineesta, räjähdys suhteellisen pieni ja pinnassa, paljon pikku kuoppia autojen tukevammissa rakenteissa. Pelleissä ei, ne ovat taipuneet. Qassamissa on amatol-räjähdekärkeä terästetty kuulalaakerin palloilla. Ikkunat ympäristössä rikki ja vaurioita vain kattojen räystäsosissa.

    Palo on ulkonäöstä päätellen polttoainepalo. Ja video siitä -- kuvattu kauempaa ja aidan läpi -- näyttää että sen kuvaamiseen oltiin valmiudessa paikalla.

    Johtopäätökset omiani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin videon ja ääninauhan jotka erittäin vakuuttavasti osoittavat että Hamas oli toheloimassa.

      Poista
    2. Entinen CIA-analyytikko Larry Johnson taas uskoo että kyseessä oli Israelin laukaisema Hellfire-ohjus termobaarisella taistelukärjellä.

      Poista
    3. Uudet videot räjähdyspaikalta osoittavat että kyse ei missään tapauksessa ole Israelin ohjuksesta vaan ilmassa räjähtäneestä omatekoiseta pikkuohjuksesta joka on sytyttänyt valtavan tulipallon sairalan parkkipaikan ylle. Kuolonuhreja väitetään olleen lähes 500 mutta todellisuus näyttää olevan jotain aivan muuta. Väheksymättä uhreja, heitä näyttäisi olleen muutama kymmen.

      Poista
  7. Mielestäni blogistin kirjoitus on erittäin perussuomalainen. (Kommenttini ei sisällä mielipidettä asteikolla hyvä-paha.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin perusjärkevä. Hän vain tuli niinsanotusti sohaisseeksi kepillä.

      Poista
    2. Kirjoituksesi paljastaa pahanlaatuisen persuallergian. Näet joka puolella persuja joita vihaat jos joku esittää mielipiteen tai faktaa joka ei sovi sinun ajatusmaailmaasi. Herra Blogisti esitti faktaa.

      Poista
    3. Persu se taas uhriutuu...

      Poista
    4. En ole persu, luulet taas. Olet ilmiselvästi vainoharhainen

      Poista
    5. Et läpäise ankkatestiä.

      Poista
  8. Rahan riittävyys on tietenkin vakavan huolen aihe ja ongelma, koska kuulumme eurojärjestelmään, jota emme voi mitenkään kontrolloida.

    Palaamalla omaan kelluvaan markkaan olisi turvallinen ratkaisu. VaIn oman maan kelluvassa valuutassa on minkä tahansa markkinatalouteen tukeutuvan valtion turvallista velkaantua, koska oman maan keskuspankista eivät rahat lopu ikinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipä maksaisi muutaman miljardin. Ei lopu keskuspankista raha.

      Poista
    2. Esimerkiksi Islanti, Tanska, Norja ja Ruotsi pärjäävät hyvin omilla kelluvilla valuutoillaan. Niinhän pärjäsi Suomikin, kunnes törkeästi erehdyttiin liittymään eurojärjestelmään. Vatipäät johtivat Suomen harhapoluille.

      Poista
    3. Roskaa. Juuri viime viikolla oli uutisia siitä miten Ruotsi ei pärjää. Tanskan valuutta ei ole kelluva vaan sidottu euroon. Norjan pärjäämisessä ei valuutalla ole mitään merkitystä.

      Poista
    4. Onko arvoisalla Anonyymillä esittää joitakin talouslukuja, joihin perustaa väitteensä?

      Yksi merkittävä vertailuluku Suomen ja Ruostin välillä on valtion velkaantuminen.

      Euroalueen tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Ruotsin velkasuhde laski viime vuonna 33 prosenttiin vuotta-aikaisemmasta 36,5 prosentista. Suomessa velka suhteessa bkt:hon nousi samaan aikaan 73,0 prosenttiin 72,6 prosentista. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa, että kehitys eriytyy entisestään.

      Ruotsilla on vielä sellainen merkittävä etu puolellaan, kun Ruotsin valtio kykenee velkaantumaan omassa kelluvassa valuutassaan, kun taas Suomi on valkaantumut euroissa.

      Poista
    5. Onko arvoisalla väitteen alkuperäisellä esittäjällä esittää niitä talouslukuja nykytaistolaisten poliittisten iskulauseiden sijaan? Todistustaakka on aina väitteen esittäjällä. Velkasuhteesta huolimatta viime aikojen uutiset ovat kertoneet miten helisemässä ruotsalaiset ovat oman inflaationsa kanssa. Painokone ja bittigeneraattori voi suoltaa rajattomasti seteleitä mutta mitä hyötyä niistä on on eri asia, kun Ruotsikaan ei ole maailmassa yksin.

      Poista
    6. Ei niillä punavihreiden mantrojen hokijoilla ole mitään substanssia väitteiden taakse. Argumentit loppuvat koko ajan ja silloin käydään solvaamaan muita keskustelijoita.

      Poista
    7. Mitäs helkkarin punavihreää vakaassa valuutassa on?
      Tänään muuten uutisoitiin Ruotsin keskuspankin tilanteesta
      https://www.hs.fi/talous/art-2000009944336.html
      Ei se taida sielläkään olla tämä Toipilaan haikailema tilanne, että jos rahat uhkaavat loppua, niin tehdään niitä sitten vaan lisää.

      Poista
  9. Nyky EU on kyllä aika perverssi tarina vain OnlyFansille kertomuksesta EUn uudet vaatteet. Joutosakki lähi-idästä ja Afrikasta on lähetetty meidän riesaksi. Varmaan heille on luvattu neitsyitä ja fattan ylläpito pyhässä sodassa vääräuskoisia vastaan. Totuudella Gazan sairaalapommituksesta ei ole väliä. Lähi-idän arabimaat tietävät, että Israel lännen tukemana haluaa palestiinalaisongelmalle lopullisen ratkaisun. Länneltä on Mojo kadoksissa. Afrikka suuntaa katseensa itään ja Länsi menettää otteensa siitä. Lähi-itä löytää öljylleen markkinan idästä. Usa osoittaa tukea Israelille kahdella ruosteisella lentotukialuslaivueella. Putin neutraloi ne Mustameren yllä partioivilla Kinzal ohjuksia kantavilla hävittäjillä. Nato on tyhjentänyt asevarastonsa Ukrainaan ja nyt pitäisi löytää aseita Israelille. Eiköhän Brics ota molemmat alueet hellään huomaansa. Niin, ja olemme maksattaneet laskumme muille maille. Sille on tulossa loppu.

    VastaaPoista
  10. Lapsiasioilla saadaan kansat kuohumaan. Putin keskeytti kymmenkunta vuotta sitten yhtenä vastatoimenaan adoptiot Venäjältä Yhdysvaltoihin väittäen siellä suhtaudutun leväperäisesti hyväksikäyttätapauksiin. Ja nyt hänestä on annettu pidätysmääräys juuri (ukrainalais)lasten takia.

    VastaaPoista
  11. Rahat menevät vanhuksiin, päättäjät ja media uskovat.

    VastaaPoista
  12. Nivelrikon syy ei ole ylipaino ja Sofi Oksanen erottuu joukosta käyttämällä käsitettä "narraatio".

    Bidenin käsite "suoraan ampumisesta" on mainiolla lailla kaksimielinen Gazansairaala- vastine.
    Bidenin esikunta on kunnossa siinä kuin PS:kin, jossa on totistettu, että tuulivoimalan lähellä alipaine saattaa räjäyttää lepakon, jonka keuhkot eivät luustoo kiinnittynä alipainetilahtessa jousta.

    Ihmisellä sama mekanismi oli käytössä Alfonso XII aikana, jollon tubia hoidettiin ilmarintaihoidolla: siitä huolimatta kuningas kuoli jo 37-vuotiaana, mutta hänellä on Madridin ylivoimaisesti kookkain ratsastajapatsas ja kansa rakasti häntä (ja perussuomalaisten työmiestä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yeinen syy nykyaikana nivelriikkoon on liikunnan puute. Jos siihen liittyy vielä ylipaino, etenee se nopeasti. Pelkkä ylipaino jo rikkoo nivelten pehmeät pinnat.

      Poista
  13. Sanat eivät ole kenenkään omaisuutta, niitä saa viljellä. Mutta valehtelu esim. huumori- tai missä vaan mielessä ja muu ilkeys ja eriarvoistus on kuvottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karta lapsi valhetta, puhu aina totta. Leikissä ja todessa puhu aina totta. Älä narraa kalaakaan.

      Poista
  14. Kaikki sodat ovat pankkiirien sotia.

    Sodalla luodaan enemmän "varallisuutta" eli velkaa kuin rauhalla.

    Ammatti joka sopii pehmeäkätisille joista ei tule "piänsä elättäjjää".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustelut? Mikä pankki aloitti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan? Mikä pankki aloitti Kiinan invaasion Veitnamiin?

      Poista
    2. Ja missä luuraa Hamasin pankki?

      Poista
  15. Ostin eilisiltana Pikku Jaskan grillistä hodarin ja kävelin Simonkatua muutaman askelen saadakseni selville, mistä oli peräisin infernaalinen, fanaattinen melu, joka oli suoraa huutoa. Siellä vastustettiin "Israelin terrorismia". Ensimmäisenä tuli vastaan Palestiinan lippuun kääriytynyt Suomi-neito, jolta kysyin, eikö olisi paikallaan protestoida myös Hamasia vastaan. Sain vastaukseksi toiveen mennä tekemään niin muualle. Ajattelin kyllä silti mennä väkijoukon läpi pyytämään mikrofonia johon olisin huutanut "alas alas Hamasin terrorismi". Valitettavasti en toteuttanut tätä. Tapahtuma oli Israelin suurlähetystön lähellä. Poliisi oli suojamuurina.

    Mitä Lähi-Itään tulee, olen Daniel Barenboimin ja Yuval Noah Hararin linjoilla.

    Ystäväni oli juuri kertonut olleensa torstaina kuuntelemassa Eduskunnan täysistuntoa. Asia, joka oli tullut hänelle täytenä yllätyksenä, oli puheenvuorojen jatkuva häirintä välihuudoilla. En tiennyt minäkään tästä ilmiöstä, enkä ole kuullut siitä mediasta. Onko ilmiö uusi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku Jaskan grillillä kävin minä, ja repliikki oli näköjään tullut anonyymina.

      Poista