Sivun näyttöjä yhteensä

27. huhtikuuta 2023

Tsaarin kuriiri


 


Luin kirjastani “Elämän varjo”, että lopetan kirjoittamisen, tai ainakin julkaisemisen. Tämä oli luultavasti pitävä lupaus, vuodelta 1995.


https://sites.google.com/site/jktekstejkuvia/

Tuon osoitteen alla on käsittämätön määrä kirjoitustani. Sen lisäksi on olemassa leikkeitä, kuten elokuva-arvosteluja, ja Parnassoon 70-luvulla kirjoittamani, Vaasa ja Kauhava-lehti ja kolumnit ainakin kolmeen hyvin muistamaani julkaisuun. Määrä on oikeastaan anteeksiantamaton. Ei kenelläkään ole niin paljon asiaa.

Kommentoija kysyy epäluuloisen oloisesti tämän blogin lukijamäärää. Se näkyy aina vasemmalla otsikon vieressä. Tänään laskuri osoittaa yli 14 miljoonaa. Se laskee kuitenkin yhteissummaa vain vuodesta 2011, ja sitä ennen vuodesta 2005 katseluja ja käyntejä ja kommentteja oli paljon.

Käytettävissäni olevin välinein näen, että luultavasti suunnilleen samat noin 2 000 ihmistä vilkaisevat jokaisen blogini. Päivittäinen vaihtelu osoittaa, että “lukijoita” on enemmän. Tarkoitus onkin, että spektri olisi laaja.

Tämä kirjoitustyyppi on itse kehitelty. Kyllästyin kirjoittamaan ja lukemaankin kolumneja. Niissä on yleensä vain yksi asia tai kaksi toisiinsa liittyvää per teksti. Itse pyrin siihen, että kirjoituksessa on näennäisesti kaksi tai kolme täysin erilaista aihetta.

Siis: kilpailuoikeus on suurissa vaikeuksissa. Putinin eilinen asetus Fortumin ja Uniperin omaisuuden viemisestä toi heti mieleeni, että meillä oli lapsuuteni kirjahyllyssä Kariston nide Jules Vernen kirjasta, ‘Michel Strogoff’ kahtena osana nimillä ‘Tsaarin kuriiri’ ja ‘Kavaltajan loppu’.

Katselin niitä, ihastuneena kuten aina Vernestä. Oli siinä aikamoinen tekijä, ja merkittävä osa hänen kirjoistaan kestää lukemisen mainiosti edelleen.

Toisen maailmansodan jälkeen ranskalainen Schuman ja nerokas Monnet loivat Euroopan hiili- ja teräsyhteisön, josta tuli EEC ja sitten EU. Saksan talousihme perustui laajasti tähän järjestelyyn, ja samalla katosi Saksan ja Ranskan (ja Englannin) tuhat vuotta kestänyt sodankäynti.

Hyvin nopeasti havaittiin, että “anti-trusti” on yksi keskeinen tehtävä. On estettävä haitalliset monopolit ja pidettävä yllä vapaakauppa-aluetta. Juuri haitallisia rajoituksia, puheessa “kartelleja” koetetaan edelleen estää. Myös suomalaiset ovat saaneet maistaa näitä rajoituksia.

Ukrainan sota on jo rikkonut tämänkin rakenteen. EU-tuomioistuin joutuu miettimään toimintaansa ja periaatteitaan.

Jo nyt valtiot rahoittavat valtiontaloutta ajatellen ongelmallisia yhteenliittymiä, ja erikoisia vaikeuksia aiheuttaa Yhdysvallat.

Vihreä siirtymä ja AI eli tekoäly edellyttävät investointeja, joihin suuryhtiöilläkään ei ole oikein varaa. Inflaatio hillitsemisessä on kova työ. Ukrainan sodan päätyttyä joskus vaikeudet ovat kahta kauheampia. 

Kartellien valvonta ei riitä enää eikä se ole enää edes oikea toimenpide. Tekijänoikeus ja patenttioikeus ovat olleet luvallisia kartelleja taatessaan sallitun yksinoikeuden.

Se ei ole tyhjää puhetta, että yhdistettyä nämä kaksi voivat muuttaa koko maailman taloutta todella paljon. Etenkin uudenlainen energian tuotanto tuulipuistoista modulaaarisiin ydinvoimaloihin on kuin ota ja anna AI:lla ohjattavaksi. Mutta kun AI ei ole mikään Internet. Oikeastaan edes Googlella tai Microsoftilla ei ole riittävää aineistoa ja osaamista siihen. Valtioille AI:n opettamisen edellyttämään valtavaa datamäärää ei parane luovuttaa.

Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.


72 kommenttia:

  1. Ainakin minun välineissäni kävijämäärä näkyy vain ns. internetversiossa läppärillä, mutta ei mobiiliversiossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko ne oikeita kävijöitä vai naputeltuja tekaistuja, luuloteltuja?

      Poista
  2. Patenttien tuottama suojausvaikutus on hyvin perusteltua edelleen vaikka se onkin muuttunut käytännössä erittäin vaikeaksi pienille toimijoille saada toimivaksi. Usein patenttien keksinnöt ovat syntyneet kovan kehitystyön perusteella, osaksi myös hetkellisistä innovaatioista ja keksinnöistä. Patentit ovat siinä suhteessa hyvä ratkaisu että niiden tarkoitus on turvata kehittäjän etu ja sitten myöhemmin vapauttaa keksintö kaikkien käyttöön. Nykyinen kehitysnopeus teknologiassa toimii kuitenkin tätä ajatusta vastaan koska patentin vapautuessa, koko keksintö tai teknologian ala on saattanut lahota pois ja kokonaan uudet asiat ovat korvanneet sen.

    Teollisuudessa suuret toimijat patentoivat ahkerasti ja valvovat niitä, koska niillä on siihen varaa. Pienillä toimijoilla käy niin että jos arkaa tietoa julkistuu patentin myötä, voi samalla vilkuttaa hyvästit keksinnölle. Kilpailijat saattavat röyhkeästi ryhtyä heti käyttämään hankkimaansa tietoa. Syntyy kilpajuoksu jossa alkuperäinen keksijä ei välttämättä ole voittaja vaan se jolla on valmis koneisto keksinnön tuotteistamiseen, kuten kiinalaisilla yrityksillä usein on. Sellaisessa tilanteessa on keksijän oltava mielellään jo pari kierrosta edellä kilpailijoita ja reagoitava oikealla tavalla kun alkaa tulla vihiä patentin rikkomisesta.

    Estäminen voi olla vaikeata siinä vaiheessa mutta toiminta pitääkin olla kehitysrintamalla ja koko ajan edellä. Se vaatii resursseja ja siksi monet ovat luopuneet patentoinnista kokonaan. Sellaiset toimijat tuottavat teknologiaa joka on rakenteellisesti suojattu niin hyvin että kilpailijat eivät pääse käsiksi oleelliseen tietoon. Sama koskee patentoijia. Yleinen periaate patenttien laatimisessa on jo pitkään ollut että patentissa pitää antaa harhaanjohtavaa tietoa ja jättää ydinkysymykset kertomatta. Tarkoitus on antaa kuva että kyseinen teknologia on patentoitu vaikka tarkkaan katsoen niin ei olisi, vain jotakin sen suuntaista on mennyt läpi tarkastajilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta loppuosasta: En usko, että sellaisesta harhautuksesta on mitään hyötyä. Parempi säästää nekin rahat.
      - ar

      Poista
    2. Näin nimenomaan on toimittu jo pitkään. Ei todellakaan ole syytä paljastaa ydinosaamista ja tilalle pannaan näennäistä tietoa. Tämän voi jokainen todeta oman alansa patenteista huolellisella tarkastelulla. Nykyiset teknologian patentit ovat todella mutkikkaita ja syvälle meneviä mutta sitä käytetään juuri hämäämiseen. Patenttivaatimuksetkin voivat olla sivujen pituisia loogisia väittämiä. Pienemmässä yrityksessä ei ole resursseja sellaisten laatimiseen.

      Poista
    3. Tietenkään innovaatiota, joka pystytään salaamaan, ei kannata patentoida. Mutta sellaisia taitaa olla vähän. Suuret yhtiöt (joista tässä on kyse), paitsi että näpertelevät runsaasti pikkupatentteja, ovat myös patentoineet tärkeitä käyttöön ottamiaan tekniikoita tarkoituksella saada niistä standardeja. Huippuesimerkki on Qualcomm, joka on sillä tavalla rahastanut valtavasti CDMA-tekniikkaan perustuvilla patenteillaan.
      Sitäpaitsi, eihän jollekin tyhjänpäiväisyydelle hämäysmielessä haettua patenttia edes myönnetä.

      Poista
    4. Qualcommin patentit ovatkin jo kaikin tavoin lahonneet.

      Tyhjänpäiväisiä patetteja on olemassa. Niitä voi löytää kun ryhtyy selamaan myönnettyjä. Yleensä kyse nykyisin on siitä että patenttihakemusta tarkastavalla ei ole mitään mahdollisuuksia verifioida patentin toimivuus vaikeissa tapauksissa. Heidän on tehtävä päättelynsä paperien ja oman koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella. Ei ole aivan helppo tehtävä.

      Poista
  3. Satuin lukemaan Kotiliesi-lehdestä toimittaja Essi Salosen 27.10.2018 kirjoittaman jutun
    "Pohjalainen opettaja sai tietää olevansa orjan jälkeläinen: Venäläisten viemä Esa on suvun suurmies". Siinä kerrotaan Napuen sodan ja isonvihan aikana 1700-luvun alussa venäläisten tekemistä tuhotöistä ja ryöstöistä Pohjanmaalla, mm. Isossakyrössä.
    Napuen taistelussa venäläisten ja ruotsalais-suomalaisten joukkojen välillä Kyrönjoen jäällä ja peltoaukeilla kuoli muutamassa tunnissa 3000 suomalaista ja ruotsalaista sekä 1500 venäläistä. Monet pitäjät menettivät suuren osan miehistään.
    Kaiken lisäksi venäläiset ottivat orjikseen tuhansia lapsia, tyttöjä ja poikia sekä naisia. Tyttöjä ja naisia myös raiskattiin. Heistä osa palasi aikoinaan takaisin kotiseudulleen Venäjältä, jopa Aasian puolelta, pitkien taivallusten jälkeen.

    Venäläisten tavat eivät näytä muuttuneen yhtään kolmessa sadassa vuodessa. Ukrainaa on tuhottu ja sen kansalaisia tapettu silmittömästi, jopa lapsia ryövätty ja viety Venäjälle venäläisiin perheisiin tai leireille uudelleenkasvatettaviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hohhoijaa näitä "kumpujen yön" -miehiä.

      Poista
    2. Justiinsa joo, venäläisten rikoksista ja julmuuksista pitää vaieta.

      Poista
    3. Historiallisia totuuksia ei voida sivuuttaa. Kovin monet asiat ovat karmivia kidutuksineen, raiskauksineen ja murhineen. Niitä tapahtui satoja vuosia sitten ja niitä tapahtuu juuri kun tätä luet. EMme voi niiltä sulkea silmiämme.

      Poista
    4. Olipa tältä anonyymilta kommentoijalta uskomaton näkemys. Miten niin kumpujen yöstä? Toivoin hartaasti, että tulet järkiisi ja sinulle ei käy samoin kuin tuhansia ukrainalaisille on jo käynyt. Toisaalta kaltaisesi putinistit pitäisi jättää omaan arvoonsa. Voisit ottaa reppusi ja menne sinne kumpujen yön valtakuntaa ja nauttimaan ns. ohjatusta vapaudesta. Kaikella ystävyydellä sanoo Oscari, DSPE. FM. Pd'H.

      Poista
    5. Amerikan teot intiaaneja kohtaan, saksalaisten ketävaan kohtaan, käännyttäjien saamelaisia kun noitarummut ja ihmiset hävitettiin. Onko joku sota ollut toisenlainen?

      Poista
    6. Rauhoitu hieman ja vedä henkeä.

      Poista
  4. Toistan itseäni Kemppisen masentavan tekstin edessä.

    Olen huomannut, että ikäisemme ihmiset, joita aivosoluihin laskostuva amyloidi-proteiini vielä ei ole taamonut, ovat varsin ärtyisiä ja lyhytpinnaisia - yhtä vihapuheisia kuin Helsingin Sanomien tämän päivän lehden kanta (27.4.).

    Toisto koskee Simsonin häitä ja se löytyy Tuomareiden kirjasta (14.): mistä johtuu termi vasikointi? (lähde HS/su parin viikon takaa)

    Tekstin voi käydä lukemassa perhe- tai vihki-Raamatusta.

    Huomautukseni liittyy Kemppisen termiin (kavaltaja) hänen luonnehtiessaan itänaapuria.

    VastaaPoista
  5. “…Putinin eilinen asetus Fortumin ja Uniperin omaisuuden viemisestä toi heti mieleeni…”

    Minullekin tuo toi heti mieleeni, että onko Putin typerys, kun noin kauan kesti. Olisin olettanut, että Putin olisi jo ajat sitten ottanut oppia lännen sanktioista.

    Vieläkään Putin ei osaa peliä kunnolla, koska toisin kuin blogisti lausuu, tuota omaisuutta ei viedä, vaan se asetetaan siirtokieltoon. Länsi on tässäkin asiassa nokkelampi, koska se elättelee sellaista aietta, että nyysitään Venäjän sanktioitu omaisuus ja annetaan se Ukrainalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäjä kyllä keksii ryöstöilleen hämääviä nimiä, sen se osaa. Ja panee uhrin vielä maksamaan korvauksia, kuten muistamme. Eihän se nytkään muka ole sodassa tai hyökännyt yhtään minnekään, vaan natsistiset natomaat syytävät rikollisia valheitaan rauhantahtoisesta erikoisoperaatiosta.

      Jälleen yhden sukupolven silmät avautuivat, vaikka kauan se kesti.

      Poista
  6. Lue linkin takaa Riitamaa. Se on Suomi. Parhaita rauhanrunoja kertoessaan sodasta oksettavasti. Parhaita tosiaan, vaikka sitä on paha sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän. Jos antaa ansaittua tunnustusta, subj ja obj saavat osakseen vihaa. Näin Riitamaassa.

      Poista
  7. Kemppinen näkyy olevan kartelli.

    VastaaPoista
  8. Elä blogisti intoo. Jahka saahaan Kainin ja Aapelin keissi seuraamustesa kanssa perattua, muitten sotien kanssa käy nätimmin. Jos mikä niin sota on ikuinen, niin että aikaa piisaa. - Älä NN intoo, sanoi isoäiti isälleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kemppinen (blogi) ei juuri vaahtoa, houkuttele mihinkään ryhmään tai aatteeseen, yritä hyötyä kenestäkään, vihaa lukijoitaan, kosta kommentoijilleen, määräile, opeta, toista itseään, tee karhunpalveluksia.

      Tämä on erilainen blogi.

      Mikä on sitten Kemppinen (blogi) verrattuna sen kirjoittajaan ja kommentoijiinkin? Ainakin minulle nimi Kemppinen tarkoittaa tätä itseään, siis itseään uudistavaa ja toteuttavaa blogia. Sen ratkaisut kiinnostavat ja houkuttavat, eivät koukuta mikä olisikin väkivaltaa, alistamista ja väärää vallankäyttöä. Henkilö, kirjoittaja Kemppinen jää taustalle toisin kuin toisten julkisissa kirjoituksissa. Se sopii lukijoille, jotka ovat uuskriitikoitten jälkeläisiä.

      Kemppinen ei ole propagandaa.

      Tällainen blogi palvelee hyvin ainakin ikäihmisiä, jotka ovat elämäntyönsä joka alueella ja vaiheessa tehneet kaikkensa ja ovat valmiita jättämään viestikapulan nuoremmille ja valmistautuvat hyvillä mielin ja viisaasti kuolemaan. Tässä ja heissä on viisautta mutta ei halua mestarointiin.

      Kemppinen on kiinnostava blogi. On kiinnostavaa katsella sen tekemiä ratkaisuja ja valintoja. Täällä saa olla rauhassa sillä tavalla että se on samalla viisaan lepoa.

      Niin kuin Teivas Oksala sanoi, kirjallisilla teoksilla on oma kognitionsa, niin tällä blogillakin.

      Uskonto ja puoluepolitiikka alkavat vanhasta ihmisestä olla luotaantyöntäviä, ja kaikenlainen besserwisserismi ja joutuminen seuraamaan kenen tahansa kiusaamista hengiltä. Sikäli on hauskaa että maailmassa on myös jotain muuta.

      Kemppinen (blogi) rakentaa ja klanssaa sitä josta voi puhua sanoilla hyvä elämä.

      Muitakin ajatuksia blogi herättää ja varsinkin tänne eilen annettu kirjallisuusaineisto. Siitä kuulisi enemmänkin. Vaikka jonkinlaista Miten kirjani ovat syntyneet -juttua ja kaikkea muuta.

      Poista
  9. Mitäpä noista Vernen kirjoista. Mutta postmodernistinen romaani yliopistomaailmasta, Americanasta ja atomin tuhoamasta Suomesta on hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten atomi tuhoaa Suomen, joka koostuu atomeista?

      Poista
    2. Atomiase on aika hyvä veli.

      Poista
  10. Luin HS:n pääkirjoituksen, johon tässä blokissa viitattiin. Lainaus kyseisestä kirjoituksesta menee näin:

    ”… Venäjä viesti päätöksellään, että tällaista tapahtuu Venäjällä, jos lännessä otetaan lisää venäläistä omaisuutta haltuun… Venäjällä ei ole oikeusvaltiota eikä pysyvää omaisuudensuojaa…”.

    On hilpeätä huomata, että Suomessa ollaan puupäitä, tosin vajaakanttisia. Että me vallan vimmastutaan, kun perkeleen ryssät tekevät samaa kuin me itse.

    VastaaPoista
  11. Jutun alussa annetut kirjat ovat aika jysäys. Ikävä sanoa mutta hirveän hyviä. Hirveä lukea mutta pakko. Vaikka fiilis on että ei sellaisia voi kirjoittaa, ovat kuin tulleet valmiina kirjoina. Aika viiltäviä kyllä mutta sitä se kai on kun asiat sanotaan halki.

    Ne ja tämä omintakeinen blogi keskusteluineen ovat esimerkki joidenkin erityisesti postmodernistitohtorien ja professorien monitekstisestä ja -lajisesta kirjoitustyöstä, joka rikkoo tai ylittää rajoja ja jossa keksastaan uutta sanomista ja sanomistapaa. Filosofiaa se oikeastaan on. Kaikilta se ei onnistu, vaikka he aiheittensa tai esim. kristillisyytensä takia saisivat nimeäkin.

    Jotenkin ärsyttävää että tänään jaettua tuotantoa on olemassa. Niin ärsyttävää ettei halua sanoa näistä kirjoista mitään, ja parempi se kai olisikin. Siksi en sanonutkaan. No sanotaan vaikka kiitos. Vaikka katarsista eivät ne tuo vaan jonkinlaista olisiko se sana kipua. Tai ei se ole. Niissä on hiivatinmoista voimaa ja intensiivisyyttä. Minkäs sille voi.

    En halunnut kirjoittaa tätä. Mutta tehty mikä tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin oksetti aikoinaan Riitamaa, se on parasta sotarunoutta. Mutta hirveää, siinä olet oikeassa. Muuta en ole lukenut. Täytyypä katsoa.

      Poista
    2. Ompa outoa jos kirja oksettaa ja aiheuttaa vatsakipuja. Onko se yleistäkin kommentoijalla?

      Poista
    3. Tuo kirjallisuuskritiikki kuulostaa ripulilta. Lopuksi tuli ruikku, ja koko maha huilulla.

      Poista
    4. Ota Reckeweg nelosta. Vatsavaivasi johtuu toisesta kirjoittajasta, ei Kemppisen loistavista Riitamaan runoista.

      Poista
    5. Terve asenne, kun sairas kommentti aikaansaa vatsataudin. Ralf Gothónille Rauma oli ymmärrettävästi karmea asuinpaikka. Kun hän pois muutettuaan joutui käymään siellä, hän sai joka kerta vatsataudin.

      Poista
  12. Onkohan toiset katsoneet linkitettyjä kirjoja? Katsoin kaksi. Toinen erinomainen, toisesta ihmettelee miksi se on julkaistu, se on keskeneräinen ja avuton.

    VastaaPoista
  13. Kemppinen on aina hauska kaunokirjallinen blogi yllättävine juonenkäänteineen ja tuoreine henkilöhahmoineen. Vain pahasti masentunut masentuu siitä.

    VastaaPoista
  14. Niin, kirja Tsaarin Kuriiri tuo minulle aina muiston Latovainion Terävän kansakoulun ensimmäiseltä luokalta. Koulussa oli lukittava kaappi kirjojen lainaamista varten ja satunnaisesti valitsin Tsaarin Kuriirin. Luin sen aika nopeasti läpi ja palauttaessani opettaja ihmetteli. Myöhemmin oppitunnilla hän muiden kuulleen tenttasi minua, luinko oikeasti sen kirjan, -myönsin kokonaan lukeneeni. Opettaja kait epäili ja tenttasi vielä että mikä kohta erityisesti jäi mieleen. En osannut mitään mainita äkkiseltään. Opettaja sanoi että hänelle itselle erityisesti jäi mieleen kohta jossa kuriiri sokeutui hehkuvan miekan tuonnista silmien eteen. Sittemmin se kohta painui minunkin mieleeni, koska kuriirihan ei sokeutunut koska silmissään oli niin paljon kyyneleitä muistaakseni ystävänsä kohtalon vuoksi. Nyt aina muistan ajatella miten huonon konstin nuo rosvot olisivat valinneetkaan ja epäuskottavan kirjaan kirjailija pannut.

    VastaaPoista
  15. Kemppinen on uusi lukkarin koulu. Suomalaisten lukutaito on miinuksella.

    Some ja ihmisten suhtautuminen kirjoitettuun osoittaa, miten helppo porukoita on jymäyttää. Ihminen katsoo että korkean virkamiehen ja tiettyä ihmiselle mieleistä puoluetta edustavan tyypin väitteet ovat aina totta. Ihminen uskoo sen mikä vahvistaa hänen harhaluulojaan.

    Ovatko suomalaiset aina olleet yhtä alttiita manipulaatiolle kuin tänään? Tämä ei ole vain lystikästä vaan myös vaarallista. Tiedämme mihin tämä johtaa ja on jo johtanut. Jos yhtään tuntee historiaa, tietää mitä tällaisesta seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat olleet, netti vain toi sen esille.

      Poista
    2. Ovat. Ja seurasi jo: liityimme Natoon.

      Jos historiaan haluaa verrata, niin kuulumme nyt liittoutuneisiin, kun vanha vainoojamme on akselivaltojen pääpiru. Demokratia vastaan diktatuuri.

      Sinustako valitsimme väärin?

      Poista
    3. Paskat housuissa pelotteluvalinta ei ole valinta.

      Poista
    4. Kommentaattori 1: "...Ovatko suomalaiset aina olleet yhtä alttiita manipulaatiolle kuin tänään?...”.

      Kommentaattori 2: ”...liityimme Natoon…Sinustako valitsimme väärin?...”.

      Sinänsä mainiota, että ihmiset itse todistavat oman ajattelunsa kehnouden. Kommentaattori 2 puhuu aivan toisesta asiasta kuin kommentaattori 1, eli kyvystä arvioida saamaansa informaation oikeellisuutta. Ei ole tekstin ymmärrystä ja oma päähänpinttymä estää järkevän keskustelun.

      Poista
    5. Komm1: "Jos yhtään tuntee historiaa, tietää mitä tällaisesta seuraa."

      Mihin Komm1 siis viittaa, jos ei juuri siihen, mihin Komm2 hänen oletti viittaavan?

      Mihin manipulaatioon, historialliseen prosessiin ja siitä seuranneisiin ikäviin asioihin?

      Poista
    6. "...Mihin Komm1 siis viittaa, jos ei juuri siihen, mihin Komm2 hänen oletti viittaavan?..."

      Jos en juuri olisi maistanut hienoa Laphroaig viskiä, tuskin viitsisin vastata. Mutta näin ollen: Komm1 esittää argumentin, hän ei viittaa mihinkään. Komm1 kysyy: ” Ovatko suomalaiset aina olleet yhtä alttiita manipulaatiolle kuin tänään?...”.

      Kommentti: ”Sinustako valitsimme väärin?”, on aivan irrelevantti vastaus.

      Mutta älä välitä.

      Poista
  16. Tämä blogi ei ole tai sen ei pitäisi olla tsaarin kuriiri. Lukijana odotan että se alkaa paljastaa tsaarin eli byrokratian ja virkamiesten - ml. professorit ja lääkärit - demokratiaa ja tasa-arvoa romuttavat toimet. Mikä ruokkii itsekkyyttä ja halpamaisuutta? Ei sitten tuntuvat palkankorotukset auttaneet hoitoalalla, vaikka meille vuosia uskoteltiin niin. Hyviä aiheita kemppiseen.

    VastaaPoista
  17. Hyvä kun 2000 päivittäisiä “lukijoita” on prikuissa.

    VastaaPoista
  18. Saksan ihmeet eivät koskaan ole tienneet hyvää.

    VastaaPoista
  19. Kauhava-lehteen kirjoittamisen voinee jo antaa anteeksi, kun siitä on paljon aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turun Sanomia pitäisin jo aika pahana rikkeenä.

      Poista
    2. Kolumnitkin käypäsiä. Juttu "huuhaa-kirjoista" loistava.

      Poista
  20. Omasus, kilpailu ja aiaiko tärkeintä?

    VastaaPoista
  21. "Ukrainan sodan päätyttyä joskus vaikeudet ovat kahta kauheampia." Näkyy tuo jatkuvan aina loputtuaankin. Hyväkö?

    VastaaPoista
  22. Hyvä blogi vaatii toteutuakseen hyviä lukijoita. Anteeksi, kommentaattoreita.

    VastaaPoista
  23. ”Tuo kirjallisuuskritiikki kuulostaa ripulilta. Lopuksi tuli ruikku, ja koko maha huilulla.”

    Blogisti näemmä kerää vain kävijämääriä. Joskus ennen oli toisin.

    VastaaPoista
  24. Viime aikoina on kirjoiteltu Kemppisestä eli blogista, millainen se on. Ei niin paljon siinä käsitellyistä asioista.

    Ehkä tässä blogissa kiinnostavinta onkin kerronta ja asenne tai oikeastaan tarkoitusperä.

    Olenkohan väärässä mutta olen huomaavinani, että blogi tarjoilee erilaisia kattauksia näkemyksistä. Ei käy selvästi ilmi, mitkä ovat kirjoittajan omia ja mitä hän muuten vaan esittelee tyyliin repikää siitä. Joten näkemykset eivät ole pääasia eikä hyödytä miettiä, mikä on kirjoittajan kanta.

    Blogi antaa näytille aineksia ja mielipiteitä ja panee kommentoijat kovan eteen: näiden on selvitettävä mikä mitäkin on ja otettava siihen kantaa. Ja parhaassa tapauksessa opittava ajattelemaan ja arvioimaan. Sellaista teki myös Sokrates. Ja sellaista tekevät parhaat kaunokirjailijat. Tietokirjailijat sen sijaan eivät, vaan he luulevat välittävänsä tietoa.

    Kysymys tiedosta ja tietämisestä, urautumisesta ja vapautumisesta olisi ydinasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viisas vaikenee. Myös viisaalta vaikuttavalta haluava vaikenee. Hyvä niin.

      Poista
  25. Jos terminologinen kommentti sopii niin huomauttaisin, että voimalaa pitää sanoa voimalaksi eikä puistoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi voimala, voimala.
      Monta voimalaa, puisto.

      Poista
    2. Tuulivoimalapuisto - voiko näin sanoa?

      Sitten toiseen asiaan. Se ns talouskuri on veikeä ja vaikea juttu. Kokemuksesta nykyään tiedetään, että useilla talouskuria harjoittaneilla euromailla on nyt enemmän velkaa kuin ennen säästökuuria.

      Pelkistetysti sanottuna talouskuri tarkoittaa, että valtio alentaa budjettivajetta joko lisäämällä verotulojaan ja/tai leikkaamalla menojaan. Molemmat toimet vähentävät reaalituloja, mikä leikkaa kysyntää ja alentaa tuotannon ja talouden kasvua. Kun on lähdetty monivuotisen jatkuvan ja lopulta hulvattoman velkarallin tielle, niin paluu sieltä valtion budjetin tasapainottamiseen siten, että tulot ja menot saadaan tasapainoon, sepä ei käykään helposti ainakaan toiveikkailla julkilausumilla.

      Poista
    3. Onko "bilpark" puisto, jossa voi kierrellä autolla, vai sittenkin pelkkä parkkialue?

      Poista
    4. Tietyn alueen tuuliturbiinit muodostavat yhdessä tuulivoimalan, koska ne yhdistetään samaan kytkentäyksikköön, josta yhteys jatkuu valtakunnanverkkoon. Vertaa usean turbiinin vesivoimala.

      Poista
    5. Niin tai näin, mutta voimantuotannon kohdalla puistosta puhuminen on kyllä sanan väärinkäyttöä

      Poista
    6. Puisto on paikka, jossa kasvaa puita.
      Suisto on paikka, jossa on joen suita.
      Muisto on mielentila, jossa on muita.
      Luisto on tilanne, jossa luistaa.
      (Luisto ei ole paikka, jossa on luita. Miksei?)

      Voimaloiden ryhmittymä olkoon voimaloisto. (Vastaanväittäjä on roisto.)

      Poista
    7. Miten joella voi olla suu?

      Poista
    8. Blogi on paikka jossa luista ei mikään
      eikä voi nähdä länteen ei itään.

      Siellä on pankolla vanhoja ukkoja
      päässä ja silmillä tuohitukkoja.
      Niille on turha yrittää kääntää
      todeksi totta. Ne aina kun vääntää
      mielensä luuloja ympärilleen
      ja toisten on oltava siinä ja silleen
      tai ukot lyövät nyrkillä nenää
      ja tekevät kaikille tenää.

      Aina on unta makailevalle
      ja nyrkkiä oikeessa olijalle.

      Tulepa pirtistä auringon alle.
      Jätä siis pankot ja nurkkien pölyt,
      ukoille jääköön omat mölyt.

      Siis menen sinne kuin päiväkin loistaa,
      hyvä on ukkojen horinat poistaa
      mielestä, antaa valolle aikaa.
      Lintujen kanssa lauluni raikaa.

      Pois meni taakka, pois meni suru,
      paikoilleen äijä jäi löttökuru.

      Poista
    9. Onhan blogissa myös akkoja
      noita kullankeltaisia mehukkaita lakkoja,
      mikset niillekin jakele pikasakkoja?

      Poista
    10. Joen suun olemassaoloa voi käydä kysymässä Joensuussa.

      Poista
    11. Nainen ei saa olla mitään mieltä,
      muuten tulee sapiskaa sieltä.
      Naisten on oltava palveluskunta,
      tai heidän päälleen sataa lunta.
      Syntyvät blogistin kylkiluusta
      ja kommentit hältä suusta.
      Jos nainen on ahkera kimalainen,
      on kohtalo blogissa paskamainen.

      Poista
    12. Se hyvin eli
      ken mielisteli.
      Niin naisen osa on ollut aina
      jo vihdoin mieleen paina.
      Miehille kuuluu valta ja mahti,
      niin marssittaa elämän tahti.
      Kahvit tyttö keitä
      ja mielistele heitä.

      Poista
    13. Niinhän se on että moni on kuollut nettirääkkäämiseen. Eräs sen uhri on menettänyt terveytensä puolessa vuodessa, ja nyt verenpaine huitelee hirveissä lukemissa eikä mikään auta. Riittääkö, että joillakin on saastaisista heitoistaan hauskaa?

      Poista
  26. Aku Ankka -sitaatti on paikallaan.

    VastaaPoista
  27. On käsitteitä, jotka pitää määritellä uudelleen, ajantasaistaa. Sota. Työ.

    VastaaPoista
  28. Kiitos linkistä. Osa teksteistä on ennen lukemattomia, erityisesti kolumnit, tai sitten en vain muista niitä. Tämän blogin perusteksti on yleensä mielenkiintoinen, joskus erinomainen, ainakin osaksi, ja siksihän blogia luetaan. On jotain uutta näkökulmaa, provosoivastikin, ja kielellisesti virkistävää. Elämänkokemusta ja suurta tietopohjaa. Kommenteissa on joskus turhaa jankkaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://sites.google.com/site/jktekstejkuvia/

      Tätä sivustoa ei löydy. Onko asia korjattavissa?

      Poista