Sivun näyttöjä yhteensä

3. tammikuuta 2023

Tieto II


 


Nuorempi kansa ei onneksi tunne kysymystä “onks tietoo”. Sen esittäminen ei liittynyt puhutellun tietomäärään. Se oli kiertoilmaus, joka tarkoitti: haluaisin ostaa luvattomasti eli siis muualta kuin Oy Alkoholiliike Ab:n toimipaikasta väkijuomia. “Pimeä pullo” oli lain kieltämä, siis kuten “musta porsas” säännöstelyaikana.


Eilinen äkillistä ja suurta muutosta povannut kirjoitukseni tekoälystä tarkoitti oppivaa, oikeastaan syväoppivaa sovellusta.


Näinkin kirjoitin ja tällaisem vastaukse sain.


“What is the Vivaldi piece played with sopranino recorder in Truffaut's film La Savage?” (Mitä Vivaldin kappaetta soitettiin sopranino-nokkahuilulla Truffautin elokuvassa “Villi”.”


Vastaus:


“The Vivaldi piece played with a sopranino recorder in the film "La Savage" (also known as "The Wild Child") is a concerto for sopranino recorder, strings, and basso continuo in C major, RV 443. This concerto is part of a set of six recorder concertos that Antonio Vivaldi composed, which were published together as his Opus 10.

In the film "La Savage," the character Jean Itard (played by François Truffaut) uses the Vivaldi concerto as a way to communicate with Victor, a young boy who has been raised in isolation and has no language skills. As Jean Itard plays the music on the sopranino recorder, Victor begins to mimic the sounds, eventually learning to speak and read.

I hope this helps! Let me know if you have any other questions.”


Vastaus on siis koneen keräämä ja lähettämä. 


Truffautin elokuva vuodelta 1970 jäi monien mieleen, ja musiikki erikoisesti. Tuon kappaleen löytäminen on suhteellisen vaikeaa. Kappaleen sisällyttäminen asiayhteyteen oli oivallinen ja hyvin yllättävä veto. Mielestäni se on myös tuon elokuvan ydintä.


Kokeiluissani kävi ilmi, että kun kysyin englanniksi Bergmanin elokuvaa “Kuiskauksia ja huutoja”, AI ei tuntenut sitä. Sen sijaa se löysi elokuvan “Huutoja ja kuiskauksia” ja arvasi musiikinkin melkein oikein. Bachin soolosellosarja, mutta väärä (oikea on sarjan 5 Sarabande).


Valehdeltaessa, että Citroen-auton tyhjäkäynti pätkii, AI neuvoi katsomaan ilmanpuhdistimen ja sen jälkee puolan (ignition coil). Se oli asiantuteva vastaus. On kerran sattunut, ja korjaamollakin ilmiö pani miehet miettimään.


Kysymykseen, missä puola om ja miltä se näyttää, ohjelma ei voinut vastata, koska sillä ei ollut kuvia eikä pääsyä kuviin.


Tämä on nyt ongelma. Ohjelman chatbox väittää, ettei sille ole opetettu tavallisimpia tietokatoa, esimerkiksi Kongressin kirjastoa.


Joka tapauksessa tämän käänteen mukana tulevat ennennäkemättömät turvallisuusongelmat (sota, rikollisuus) ja lähes loputo määrä kysymyksiä, jotka liittyvät yksityisyyteen. Ja tässä ja nyt käsillä on vasta prototyyppi.


Kuvassa oleva tyyppi on Ai-ai -silmäeläin.


27 kommenttia:

  1. Eipä pöllömmin, aika näppärä vastaus.

    Onko myös musiikin muutamasta sekunnista näytettä tunnistava tekoäly samaa sukua, sitähän on jo ties kuinka kauan opetettu, nyt se osaa jo vihellystaidottomankin vihjeestä esittää vaihtoehtoja jotka ovat usein hauskasti lähellä vaikk'eivät osukaan? Joskus nolomman puoleinen laulelu on avuksi, siinä on jo melko reipas määrä oltava nk. varveja jossain, hörpännee sähköäkin sellainen aparaatti. Liekö renderöintifarmien klusterien laskenta verrattaessa paljoakaan, näissä hakuperustaisissa on tietty oltava hajautettu rakenne.

    VastaaPoista
  2. Kävin katsomassa elokuvan "Polta nämä kirjeet". (Ruotsi 2022). Draaman eräällä kohokohdalla toinen pääosanesittäjä-mies korjasi toisen Citroen-auton ("vakoilija-Sitikka") mm vaihtamalla puolan. Näin draama sai jatkua loppuunsa. AI? Jaa-a.

    VastaaPoista
  3. AI on huomattavan huono jäljitettäessä kirjan tai elokuvan nimitietoja, koska se yrittää ensin kääntää nimen itse (eikä ala hakea kirjoittajan/auteurin mukaan lokaaleista tiedostoista). A glitch.

    VastaaPoista
  4. Tieto: Tänään pikkupoika menee taas nukkumaan perheen kunkkuna. Arvostetun perheen poika kaikkien lellikkinä ja itsensä ja jokaisen mielestä muita joka suhteessa parempana. Huumenuorimies menee taas illalla ja yöllä pelottelemaan mummua ja vaatimaan hänelle mielestään kuuluvaa rahaa. Elokuvat rakentuvat miehen katseelle. Esimies kerää aineistoa saadakseen ylivoimaisen naiskollegansa heitetyksi kortistoon. Monisairas mies ehtii vielä myöhään illallakin aiheuttaa vaimolle päivän viimeiset huolet ja ylimääräiset työt. Mies ehtii pilkata ja haukkua vaimon ja äidin valmistamat ja hänen eteensä kantamat herkut. Aikuinen poika estää äitiä käyttämästä äidin tietokonetta, jonka on ottanut jo kauan sitten vain itselleen. Poika ja tyttärenpoika vaativat käyttöönsä äidin palkan ja äidinäidin. eläkkeen. Poika, mies ja pojanpoika ehtivät sanoin, ilkeyksin ja nyrkein pahoinpidellä. Hemmo K-i menee nyt kuten monet vuodet nukkumaan paikallisen nokkamiehen julkisesti netissä pilkkaamana ja häpäisemänä ilman että kukaan sanallakaan puuttuisi asiaan. Poika- ja miesklikit kiusaavat, rääkkäävät ja pelottelevat, laskevat suuria saldojaan ja suunnittelevat huomisia toimiaan tyttöjen ja naisten panemisesta heille kuuluvalle paikalle. Maailman onnellisimmassa maassa. Maan onnellisimmassa maailmassaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka lohduttaisi Nyytiä?

      Poista
    2. "Kuka lohduttaisi Nyytiä?" Siinäpä paljonpuhuva vastaus kommenttiin, jossa oikeaotteisesti puututaan Suomen tilanteeseen ihmisoikeuksien toteutumattomuudessa, eriarvoisuudessa ja rakenteellisessa ja muussa väkivallassa. Koska blogeissa pitäjä on vastuussa myös kommenteista, vastaus on tulkittava hänenkin ja hänen edustamiensa tahojen kannaksi.

      Poista
    3. Kerropa omin sanoin mikä erityinen oikeus naisilta Suomessa puuttuu joka miehillä on? Kerropa mikä velvoite miehiltä puuttuu joka naisilla on? Kyse on nyt suomalaisista kansalaisista, ei lähdetä hakemaan esimerkkejä arabimaista.

      Poista
  5. No - kaikki ristikkojen ratkojat tietävät:sormieläin => AIAI. 60 vuotta ratkonut

    VastaaPoista
  6. Leikkii loppuunsa saakka ihminen. Nyttemmin koneisiiin itsestään siirtämällään älyllä, tai "älyllä'". Ihan miten vuan.

    Voisi kai sitä tekoälyäkin testata ymmärtääkö se vitsien piälle. Vai joko se omia osaa tehdä.?

    Citikan puolasta tuli mieleen: "Nuoremmalle kansalle" jolla hatara huntti lienee eilisen itäblokin maista, heitän tämän jo kulahtaneen vitsin (oliko se vitsi?) jonka mukaan muutamakin Polski Fiatin kuski on aikoinaan köijätty telkien taakse kun auto jätti tielle ja konepellin alle kurkattuaan kuski erehtyi parahtamaan, että koko puolan johto on vaihdettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään taitaa olla väkeä, joka tosissaan luulee elämän Suomessa olleen 1970-luvulla tuon mukaista.

      Poista
    2. Sorry, tarkennan: Tuo oli 1970-luvulla (tai 1980-) Suomessa kerrottu (kehitelty) vitsi puolalaisesta autoilijasta puolalaisella maantienlevikkeellä. Tuskin puolanjohto-tiuskaisu Puolassa olisi miliisiä saanut paikalle ryntäämään sen enempää kuin Suomessakaan.

      Tietämättömmyys tuli tällä kuitenkin todistettua kun vitsin pointtikin piti rautalangasta vääntää.

      Poista
  7. En kyllä näe tuossa Truffaut-kysymyksessä mitään merkkejä tekoälystä, pikemminkin hyvin tehdystä algoritmista joka osaa yhdistellä keräämänsä tiedon järkeviksi lauseiksi.

    VastaaPoista
  8. Toimiihan se AI tiedon louhinnassa melko hyvin jo.

    Mutta koettakaas kysyä siltä jotain vaikeata, esimerkiksi ratkaisua johonkin yksinkertaiseen tai jopa vaikeaan matematiikan ja luonnontieteen kysymykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnetko itsesi peilistä? Paljonko painat? Onko kielelläsi rajoja?

      Poista
    2. Ajatelin kokeilla chatGPT:tä mutta oli kovin kuormitettuna. Youtubesta löytyi video:

      https://www.youtube.com/watch?v=K0cmmKPklp4

      jossa sitä testattiin tähtitieteen tenttikysymyksillä. Tulokset eivät olleet kovin imartelevia.

      Kyseinen tekoäly on pääasiassa tiedon louhintaan sopiva kunnes saavat sen myös paremmin tekemään laskelmia tunnettujen kaavojen parissa. Silloin se kykenisi vastaamaan edes alkeellisiin kysymyksiin oikein. Siitä on vielä huima matka siihen että se kykenisi ratkaisemaan luonnontieteen ja matematiikan todellisia ongelmia joita edes fiksut opiskelijat eivät kykene tekemään.

      Poista
  9. Ruotsista kuuluu hälyttäviä uutisia. Nimittäin lähes 13 prosenttia 16–65 vuotiaista ei omaa riittävää luku- ja kirjoitustaitoa. Siis Ruotsissa asuu tällaisia ihmisiä noin 800.000 henkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa absoluuttinen lukukin taitaa olla suurempi + ne jotka lukevat mutta eivät ymmärrä mitään lukemastaan.

      Poista
    2. Onkohan mielikuvitukseni syytä, että epäilen Toipilan olevan mieliaiheensa kimpussa?

      Poista
  10. Ai-ai on sormieläin. Apinalaji, jolla on kuudeskin sormi.
    Esko Rantanen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kädellinen (lahko Primates) toki, mutta ei suinkaan apina, vaan puoliapina (alalahko Strepsirrhini). Sen sijaan kummituseläimet (heimo Tarsiidae) kuuluvat meidän "oikeiden" apinoiden kanssa samaan alalahkoporukkaan (Haplorhini).

      Mitä taas sormien lukumäärään tulee, kyllä niitä ai-aillakin vain viisi on. Se kuudes on ns. valepeukalo, joka on kehittynyt pienestä ranteessa sijaitsevasta jänneluusta.

      Aiheesta ilmestyi tutkimuskin muutama vuosi sitten (American Journal of Physical Anthropology, Volume 171, Issue 1/2019). Muista nisäkkäitä vain joillain kontiaisilla (ent. maamyyrät, Talpidae) ja isopandalla on vastaavanlainen valepeukalo. Jälkimmäisestä on evoluutiobiologi Stephen Jay Gould kirjoittanut mainion esseen, joka löytyy kokoelmasta "The Panda's Thumb: More Reflections in Natural History" (1980).

      Poista
  11. 214-miljoonaisen Brasilian jälleenvalitun presidentin Luiz Inacio da Silvan sanotaan oppineen lukemaan ja kirjoittamaan vasta 10-vuotiaana! Lapsena ja nuorena hän oli työskennellyt kengänkiillottajana. Nyt hän taas johtaa yhtä maailman suurimmista valtioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin nuorena!

      Nykyäänhän meillä on näitä dasilvoja, jotka ei osaa lukea ja kirjoittaa peruskoulusta päästettyäänkään, olen lukenut.

      Poista
    2. Nuo sinun dasilvasi ovat virtasia ja korhosia.

      Poista
  12. Taidanpa alkaa myydä pimeää ainetta pimeässä pullossa pimeillä markkinoilla...

    VastaaPoista
  13. Virallisen oloisia vastauksia näyttää tuottavan. Sopii ainakin perinteisistä ensyklopedioista pitäville.

    VastaaPoista
  14. Lukekaapa Harri Nykäsen kirja Likainen Harri. Siinä saavat kyytiä herrat ja narrit Sorsa mukaanluettuna

    VastaaPoista