Sivun näyttöjä yhteensä

10. tammikuuta 2023

Luku



Olen ollut monta kertaa sanomaisillani, että on todella mukava olla, kun ei ole tulevaisuutta. Tarkoitan ikääni ja odotteita, joita ei pahemmin enää ole.


Nyt tulee mieleen, että paljon erehtynyt filosofi Heidegger sanoi sen kauniimmin. Ihmisen perustunne on huoli, die Sorge. Haluan ymmärtää tämä arkisesti. Huoli töistä ja määräpäivistä, huoli asuntolainan lyhennyksistä, huoli kymmenien ihmisten tilanteesta ja voinnista - juoko ystäväni N elämäänsä hajalle; ymmärtävätkö N ja M hajoittavansa aiheetta avioliittoaan lastensa vahingoksi; pitäisikö ostaa uusi auto kun nykyinen juoksuttaa korjaamolla vähän väliä; olisiko käytävä parturissa…


Perinteinen keino on panna asiat jonkun toisen syyksi, esimerkiksi kommunistien tai porvareiden tai naapurin.


En koskaan ymmärtänyt, miksi armeijassa aina karjuttiin “luku”. Periaatteessa oli hyvä varmistaa, ettei kukaan varusmies unohtunut metsään. En liioin miettinyt, miksi koulussa piti mennä jonoihin ulko-oven eteen, kun järjestäjä soitti kellolla välitunnin päättyneeksi.


Olen jatkuvasti varoitellut, ettei tässä esittämiäni asioita pidä uskoa. Elleivät tietoni ole vanhentuneita, ne ovat kummallisia.


Niinpä sanon rauhallisesti tietäväni - tietäneeni - yhtä ja toista vahvassa valta-asemassa olevien ihmisten sopivuudesta tehtäviinsä. Siis esimerkiksi turvallisuudesta vastaavien vartijoiden esimerkiksi Isossa Omenassa.


Hyvin yleisesti erilaisiin tehtävin hakeutuu ihmisiä, jotka eivät lainkaan sovi niihin, esimerkiksi yleislääkäreiksi henkilöitä, jotka vihaavat ihmisiä. Ennen oli poliiseja, jotka ihannoivat väkivaltaa. Kukaan ei aikoinaan eikä ehkä vieläkään huomannut, että Pentti Haanpää oli koonnut teokseensa “Kenttä ja kasarmi” juuri sellaisia ihmisiä. Tietääkseni kapitulanteissa todella oli vaivoiksi asti eri asteisia hylkiöitä 1920-luvulla. Yksi syy oli palkkojen surkeus. Toinen syy oli moraalinen värisokeus, jota kansalaissota oli lietsonut. Kolmas syy oli virheellinen luulo, että simputus on hyvä koulutuskeino.


Olen tuntenut ihmisiä, jotka olivat erikoisen soveltumattomia alituomareiksi, hovioikeudeeuvoksiksi ja korkeimman oikeuden jäseniksi. Kelvottomia asianajajia ja asioitsijoita tunsin paljon.


Otan tämän puheeksi lisätäkseni julkiseen keskusteluun esimerkin. Huonosta tuomarista ei pääse eroon. Tuomarin on oltava riippumaton etenkin poliitikoista, joista yksi on tasavallan presidentti. Tästä johtuu, ettei tuomarille, joka oikeasti ei ymmärrä juuri mitään ratkaisemistaan oikeusjutuista, mahda mitään. Tietämissäni tapauksissa, joissa tuomari on oikeasti erotettu, oli kaikissa kysymyksessä hyvin vakava mielenterveysongelma, johon liittyi paha alkoholismi.


Eli repliikkini on lyhyt: soveltumattomien henkilöiden poistaminen työtehtävistä on usein vaikea oikeudellinen ja työmarkkinaongelma.




72 kommenttia:

  1. Joskus tulee mieleen, että työnantajan (myös yhteiskunnan) on joskus helpompaa maksaa korvaukset ja sakot kuin pitää aktiivisessa palveluksessa henkilöä joka ei jostain syystä ole työhönsä sopiva.

    Jossakin vaiheessa tähän törmätään myös aloittaneilla hyvinvointialueilla ja saattaa olla että joku näistä "sotkuista" päätyy julkisuuteenkin.

    On vaarallista jos johtavassa asemassa oleva on tyhmä, ahkera, raitis ja fyysisesti hyväkuntoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytännössä tyhmyys ei ole se ratkaiseva tekijä, ehkä yletön tyhmyys, vaan se miten työnsä hoitaa ja miten kohtelee työtovereitaan ja alaisiaan. Jos on luonnehäirikkö ja kiusaaja luonnoltaan, ei siinä äly ole hyväksi, päinvastoin.

      Poista
    2. Perustetuista hyvinvointialueista puheen ollen. Miksi virkoja ei pantu auki? Hyvinvointialueiden pääkonttoreista taitaa tulla jäsenkirja-pikkupoliitikkojen brezneviläisiä suojatyöpaikkakeskuksia. – JRi.

      Poista
    3. Kyllä ne ovat olleet haettavina ihan normaalisti.

      Poista
    4. Tekstiä Lapin hyvinvointialueen nettisivuilta: ”Aluehallitus päätti myös jatkaa sisäisen ilmoittautumismenettelyn ilmoittautumisaikaa toiminta- ja työkyvyn tuen johtajan, mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon johtajan, sairauksien ehkäisyn ja hoidon johtajan, somaattisen erityissairaanhoidon johtajan, päivystyksen ja valmiuden johtajan ja strategiajohtajan osalta.” Siis: … sisäisen… . Eli minun olisi pitänyt käyttää sanamuotoa: ”Miksi kaikkia h-alueen pääkonttorin virkoja ei pantu avoimeen hakuun?”. – JRi.

      Poista
    5. En tiedä tarkemmin, mutta tilanne kuulostaa siltä että kyseessä on tehtävät jotka jatkuvat entisestä pienin muutoksin. Olisiko koko Suomen terveydenhoitohenkilökunta pitänyt irtisanoa ja kaikki panna hakemaan avoimessa haussa omia tehtäviään?

      Poista
    6. Ei "koko Suomen", ainoastaan h-aluiden pääkonttorien kaikki virat auki. – JRi.

      Poista
  2. Blogisti osasi hienosti pukea sanoiksi omat kokemukseni muutamasta tuomarista ja vähän muutenkin noin yleisimmin.

    VastaaPoista
  3. Olin poikien kesäleireillä 1950-luvun puolivälissä, joita johti myöhemmin Karhuryhmän perustajana tunnettu Johan Rinne. Ryhmästä en osaa mitään sanoa, mutta Rinne oli erittäin ystävällinen ja maltillinen mies.

    Muistona leireistä jäi päällimmäiseksi kultaseppäliikkeen agentti Esko Toivosen, eli Eemelin, vierailu. Meitä poikia nauratti kovin, kun Eemeli keskeytti esittämänsä laulun, päräytti suupieltään ja sanoi: "Arska, älä prassaa!" Luullakseni myös Rinne naureskeli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olimme menossa poikaporukalla Pohjanmaalla Huvikeskukseen kyseisen Eemelin "päristelyesitystä" seuraamaan 60-luvun alussa. Viereisen syntymätaloni kohdalla hän pysäytti mersunsa, ja kysyi meiltä: "Tiedättekö pojat, missä on H.?"
      Samassa paikassa myös aloitteleva iskelmälaulaja Eino Grön pysäytti mersunsa ja kysyi meiltä, missähän on H. ollessamme sillonkin menossa esitystä seuraamaan. Tuskin pääsimme silloin sisään, en muista.

      Poista
  4. Vaikka viittaus ostosten vartijoiden liikainnokkuuteen on selvä näkisin että meillä on asiat tältä osin Ruotsia paremmin. Siellä palkattiin n. 7 000 poliisia pääsyehtoja helpottamalla jonka seurauksena pidätysprosentti romahti ja kansa otti käyttöön termin kesäpoliisi.
    Täällä hyödynnetään osin varusmieskoulutusta. Päällekkäisyyden seurauksia on.

    Ensisijaisesti neuvoin, ohjein ja kehoituksin, vasta sitten ellei tämä tepsi on lupa voimankäyttöön. Tämä lukee joka tapauksessa opetusmateriaalissa aivan aluksi.

    Kenttäpiispa emeritus Seppo Kangas piti luentoja aiheesta kuri. "Kuri on usein väärin ymmärretty sana. Ei kurin tehtävä ole rankaiseva. Hyvä kuri on ennen muuta opastava, ohjaava, neuvova."
    Tämähän onkin sinne ohjeisiin päätynyt, kuinkahan?

    Simputtamista on kitketty puolustusvoimissa jo pitkään nk. herkkusienimenetelmällä. Siinä jokainen ilmitullut tapaus käsitellään kun se nostaa pimeästä päätään.

    Tapahtuneiden virheiden ja tutkimusten ollessa kesken ei vartioiden ohjeistuksesta vastaavien häpeä ole riittävä. Julkinen anteeksipyyntö ei olisi liioittelua, muutoin tahriutuu monen pienipalkkaisen parhaansa mukaan tekemä työ, palvelualan valinneilla on työn ilo olennainen osa työssäjaksamista.

    Ellei ryhtiä pahoitteluun löydy on vähintä esittää mitä tullaan tekemään ettei vastaavia virheitä enää tapahdu.

    Alalla on hyvä kuri päässyt höltymään, palvelualalla on ensioletuksena että pitää ihmisistä. Muutoin on vaikeaa oppia työssäjaksamisen edellytyksiä.

    VastaaPoista
  5. Päinmakuuttamisessa piilee kuolemanvaara.

    VastaaPoista
  6. Elikkäs johtoporras levittelee käsiään ja toteaa samalla: Kuolo korjaa, minä en.

    VastaaPoista
  7. Nyt on järeätä tarinaa, Kemppinen.

    Koska itselläni on 30 000 ihmisen kokemuspohja "otiltani", en voi niiden perusteella vastata - kun on tuo lääkärin vaitiolo.

    Mutta sen tohdin sanoa, että kun psykiatrisen diagnosoidun (DSM V, ICD 11) ihmisen potilas-status muuttui mielenterveyskuntoutujaksi, peli taisi olla menetetty.
    Ainakin puoliksi.
    On aika lailla helpompaa olla potilaana hoidossa kuin saada Vastaamossa mielenterveyskuntoutusta.

    Mietin joskun nuoruudessa Muorravaarakan kämpän saunan terassilla (siis rantakivellä), miksi haluan psykiatriksi (shrink, kallonkutistaja, erikoislääkäri jne), mutta en keksinyt. Kun nyt tuo klinikka (300 000 käyntiä, 4 miljoonaa km ratissa) 1967-2021 on ohitse en vieläkään tiedä.

    Mutta sen tiedän, että valintani oli oikea, vaikkakaan ei kaikkien mielestä.

    Jopa Harry taitaa sen tietää, onhan hän kovia elämässään kokenut.

    Psykiatriassa on USA:ssa olemassa goldwater-rule. Se tarkoittaa, ettei julkisuuden henkilöä saa diagnosoida, jos ei henkilö ole käynyt "otilla" ja antanut lupaa asiansa käsittelyyn at yellow paper.

    Siksipä en väitä, että Harrylla olisi mitään diagnoosia, mutta monella sellaisella on, jonka tauti ihan turhan takia on lääkäreiden toimesta tuotu parrasvaloihin.

    Toivoisin, että sama omerta koskisi myös muita viroissaan "viisastuneita".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo on ymmärtää, miksi olet psykiatri ja korostat sitä. Valoa kansalle antaa kirjoittamasi totuus (?), että psykiatrin vaimo saa diagnoosin. Olen varma, että sisimmässäsi tiedät, mitä teet ja miksi. Mutta peittoat sen kaiken muun alle. Montako vaarallista, elimistöä ja mieltä vahingoittavaa pilleriä olet kirjoittanut ja itsemurhaa aiheuttanut? Kun olet niin tarkka, osannet sanoa. Tieteen historia kannattaa tuntea, mutta se ja siitä koituvat asiat painetaan vasiten villaisella. Sen tunteva ymmärtää missä mennään.

      Poista
    2. Tässä sanotaan siis: en voi kertoa mutta uskokaa minua sillä minä tiedän.

      Poista
    3. Kuinka tämä eroaa sokean taluttamisesta sokean toimesta?

      Olletikin että ei ole muuta kuin terveisiä tutuille, voidaanko olla aiheen vakavuuden huomioiden kerralla tällä siinä katsannossa jossa saatetaan saada selvyyttä ja vastaisen varalle arvioida kuinka toimia, vai onko pelkkä päteminen psykologisella massalla tässä juuri kuten hengen erehdyksessä vienyt tapaus ostoskeskuksessa?

      Kysyn suoraan, kuinka monta vuotta olet A. L. toiminut esimiestehtävissä järjestyksenvalvonnan ja turvallisuusalan työssä?

      Poista
    4. Olen asiaa yrittänyt arvioida, anonyymi, koska sitä jo opiskellessa ja työnohjauksessa opastettiin, enkä ole ollut yksin: on niitä kuolleita.

      Muuan sotakirugi (Sauerbruch) arvioi, että kohtalokkaita hoito- ja diagnoosivirheitä on 4%.

      Ihan niin korkeaa lukua en ole osaltani arvioinut, mutta syytöksesi, anonyymi (tunnistin toki Sinut), on kyllä ihan relevantti.

      Kts myös "Ei loitsu eikä rukous" (Mauri Sariola).

      Antti Liikkanen

      Poista
    5. Kun peli on koko idea tulee kyetä hyväksymään että välillä omaan maaliin tulee jotain ei-kivaa, selvää ettei alalla voi jatkaa jos tämä liiaksi häiritsee. Sittenkin, nollatoleranssi saa aikaan jänniä, vaikkei olekaan reaalinen tavoite.

      Poista
  8. Seuraavankin kertaerän poliisihakijat joutuvat lukemaan pääsykoeartikkelin, jossa puhutaan kurista ja stressistä. Poliisi rinnastetaan balettitanssijaan: kummankin työ vaatii kurinalaisuutta ja harjoittelua, koko kehon suorituksia, joissa ei ole varaa virheisiin. Hakijat lukevat myös, miten äkillinen stressireaktio syntyy, miten se vääristää aistihavaintoja ja miten silloin tekee huonoja taktisia päätöksiä.

    Poliiseilla on käytössä iPREP-menetelmä, jonka avulla olisi tarkoitus tunnistaa ja hallita oma stressireaktio vaativassa voimankäyttötilanteessa. En tiedä, kuinka toimiva hienolta kuulostava menetelmä on, mutta poliiseilla sentään on jotakin. Mitä on vartijaraukoilla? Tai tuomareilla? Luulisi, että stressiä niilläkin aloilla riittää. Hoidetaanko sitä mitenkään? Onko edes työnantajan järjestämää kivaa viikonloppujoogaa? Vai pidetäänkö omaa päätä niin pyhänä ja yksityisenä, että asia ei kiinnosta, kunhan ei ala heilua kirves kädessä työpaikalla?

    En jaksa uskoa, että kaikki kelvottomiksi osoittautuneet olisivat lähtökohtaisesti kelvottomia. Työ muuttaa. Kaikilla suunta ei ole toivottu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saunaillat ja erillismökkeily.

      Poista
    2. Oli vallesmanneja joiden tapana oli vaatia poliisilain ensimmäisen pykälän ensimmäisen momentin kirjallinen osaaminen alaisiltaan.

      Poista
    3. Tuomarit ja vartijaraukat? Rambo ja Rokka?
      Menetelmä?
      Kuullostaa kivalta, todella uutta ja mielenkiintoista. Voitko kertoa lisää, tämä on varmasti arvokasta tietoa?

      Poista
    4. Mikähän siinäkin on, ettei nykyään enää voi kirjoittaa eikä lukea sanaa "kiva" ilman piilopilkan häivähdystä? Mutta juu en voi kertoa mitään uutta, saati arvokasta.

      Tuo psykiatriakeskustelu on minusta kiinnostava ja aiheellinen. Mikäli siinä vainotaan jotakuta henkilönä, minulta jää ymmärtämättä se. Mutta jos kerran vartijoiden ja tuomareiden ammattitaidosta ja -etiikasta keskustellaan, kai psykiatreistakin saa jotain sanoa. Jos ei saa, on syytä huolestua. Minä mietin toisinaan, miten minäkin vähäisenä opettajana vaikutan monen lapsen elämään, kun kirjaan pedagogisiin asiakirjoihin, kuka mitäkin osaa ja mistä syystä tarvitaan erityistä tukea. Ei minun kirjauksiani valvo kukaan. No, aluekoordinaattori valvoo silloin, kun tukipäätöstä haetaan, mutta eipä hänkään tiedä, millaisia ovat ne lapset, joista kirjoitan. Diagnooseja niissä papereissa ei toki ole saanut olla enää vuosiin. Mutta ne kaikki toimintakuvaukset - niin, ne ovat lopultakin vain kuvauksia siitä, kuinka oppilas X toimii minun seurassani. Kovin paljon tämä ei ketään kiinnosta, koska kyse on lapsista.

      Ja vaikka toisin voisi luulla, tuo yllä oleva ei sitten pyrkinyt rinnastamaan opettajien ja psykiatrien toimintaa. Valtaa vain ajattelen, uskoa sen oikeutukseen ja kyvyttömyyttä nähdä, milloin tilanne on vinksallaan. Ammattialasta riippumatta.

      Poista
  9. Oltiin bussilla menossa Kiinanmuurille ja pysähdyttiin matkalla niiden historiallisten kivisten eläinveistosten luona, jotka Paavo Väyrynen teki kuuluisiksi kiipeämällä kivihevosen selkään, mikä tietysti näytettiin kotimaan lehdissä. Jatkettiin matkaa hyvän aikaa, kunnes huomattiin, että yksi puuttui. Nuori opas oli unohtanut ottaa luvun, laskea päät. Retki venyi parilla tunnilla. Mikä lienee ollut oppaan kohtalo, tuskin unohti toista kertaa, jos vielä sai jatkaa työssään.

    Tehtäväänsä soveltumattoman vakinaisen virkamiehen, opettajankin, erottaminen on hyvin vaikeaa. Täytyy tehdä iso moka, pahanlaatuinen virkavirhe, ennen kuin saa potkut. Yksityisillä se on helpompaa, ainakin isojen teollisuuspomojen kohdalla, joita työmarkkinasopimukset eivät suojaa. Itse on sovittava etukäteen isot erorahat, mutta se nyt ei koske suurta joukkoa. Pitäisi pystyä kehittämään testejä, joilla voitaisiin ihmistä palkattaessa taata työhön soveltuvuus. Ehkä mahdotonta, ihmiset sitä paitsi muuttuvat.

    VastaaPoista
  10. "Hyvin yleisesti erilaisiin tehtävin hakeutuu ihmisiä, jotka eivät lainkaan sovi niihin, esimerkiksi yleislääkäreiksi henkilöitä, jotka vihaavat ihmisiä." Kommentoijia ja siis ihmisiä ylenkatsova, pilkkaava, halventava ja vihaava tekisi hyvin ihmisiä - ihmiskuntaa - kohtaan lopettamalla bloginsa. Ja jos pakkomielteinen narsisti ei heti pysty siihen, niin jo huomenna ainakin sulkemalla kommentoinnin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän tuota siteerattua lausetta muuten paikkansa pitävänä, mutta "Hyvin yleisesti" vaihtaisin ilmaisuus "Joskus".

      Poista
    2. Ei kannata noin pahasti suuttua vaikka joku kohta osuikin liian lähelle.

      Poista
  11. Ennakkoilmoitusten mukaan tulevan hallituksen muodostavat KD, PS, KOK, Liike Nyt ja mahdollisesti RKP, jos kykenevät vaihtamaan puheenjohtajansa. Pääministeriä vaihdetaan sulassa sovussa siten, että Sari Essayjah aloittaa, sitten Orpo ja lopuksi Purra. Tällä vältetään se, että mahdollinen sopimattoman, istuisi liian kauan pääministerinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi parka, mitä pahaa olet tehnyt....

      Poista
    2. No perkele, kielletään puolueet perustuslaissa...

      Poista
    3. Äänestäjät ovat valinneet viime vaaleissa liian tyhmiä eduskuntaan ja sitä kautta hallitusvaltaan.

      Kokoomus on valunut liian lähelle vihervasemmistoa, joka on aika käsittämätöntä. Tulevissa hallitusneuvotteluissa Kokoomuksen on pakko ryhdistäytä, jotta hallitus saa kunnollisen hallitusohjelman aikaiseksi. Valtion menot on laitettava tärkeysjärjestykseen johtotähtenä tavoite suomalaisten hyvinvointi ensin. Koko Suomessa on vähemmän ihmisiä kuin monessa suurkaupungissa EU:ssa. Meillä ei ole voimavaroja koko maailman pelastamiseksi. Meidän pitää pelastaa ensin itsemme.

      Poista
    4. Pöljä ennuste. Pääministerin vaihtaminen merkitsee aina uutta hallitusta kaikkine koreografioineen ja uusine alkuineen. Muita ministereitä kyllä
      voidaan vaihtaa.

      Poista
    5. Ennen 2019 eduskuntavaaleja eräässä puoluejohtajapaneelissa (taisi olla MTV tai Elinkeinoelämän Keskusliitto) kysyttiin: kuka kieltäytyy hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa? Kätensä nostivat Rinne (sdp), Orpo (kok) ja Henriksson (rkp). Andersson (vas) tokaisi: tuollaisia kysymyksiä ei saisi esittää. – Ilta-Sanomien 10.1.2023 paneelissa samaan kysymykseen nostivat kätensä Marin (sdp), Ohisalo (vihr) ja Andersson (vas). Paneeliin oli kutsuttu vain kuuden suurimman puolueen puheenjohtajat, Henriksson ei siis ollut mukana. Anderssonin kanta on siis muuttunut. Myös Orpon kanta on muuttunut hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Ohisalo ei ollut puolueen puheenjohtaja 2019. Sdp:n kanta on sama, vaikka eri puheenjohtaja 2019. – JRi.

      Poista
    6. Äänestäjät ovat todellakin valinneet llian tyhmiä, siksi meillä on persut ja osin kokoomuskin riesanamme.

      Poista
    7. Kun mediassa ja näköjään täälläkin esitetään, että hallitus on liukunut kovasti vasemmalle, ja varsinkin sen eräät puolueet. Asiapohjalta haluaisin tietää, mitä tuo vasemmistolaisuus eli sosialismi varsinaisissa asioissa ja teoissa oikein on ollut. Esimerkiksi ympäristönsuojelu ei ole vasemmistolaista. Eikä mikään koronaan liittyvä tai työperäisen maahanmuuton pieni helpottaminen. Eikä minkään julkisen palvelun rahoituksen puutteellisena pidetty taso, Nato-hakemuksesta ja Ukrainan tukemisesta puhumattakaan. Yritys- ja maataloustuista kyllä voidaan tässä keskustella.

      Poista
    8. Ääni kokoomukselle on siis ääni persuille.

      Poista
    9. Toipilalle huomauttaisin, että aika hyvin ollaan onnistuttu siinä itsemme pelastamisessa verrattuna muuhun Toipilaa pelottavaan muuhun maailmaan. Toivottavasti enin kansasta ei kuitenkaan halua Suomen muuttuvan tunkkaiseksi Euroopan peräkyläksi.

      Poista
    10. Moni haluaa muuttaa Suomen Yhdysvaltain peräkyläksi ja ovatkin päässeet siinä aika pitkälle.

      Poista
    11. Minkälainen on tunkkainen peräkylä? Onko naapurimme Ruotsi sellainen vaiko ei ole? Automaattiaseet laulavat Ruotsin kaduilla. Ruotsissa ammutaan noin 50 ihmistä vuodessa. Tunkkaista vai värikästä ja reipasta meininkiä?

      Poista
    12. Tunkkainen peräkylä on sellainen jossa "toipilat" hallitsevat keskustelua epätotuuksineen.

      Poista
    13. Ihan sama mikä on tappamisen metodi. Suomessa on enemmän henkirikoksia suhteessa väestöön kuin Ruotsissa. Suomi on Euroopan neljänneksi vaarallisin maa pienten Baltian maiden jälkeen. Ruotsi kaukana takana.

      Poista
    14. Suomeen pitäisi hankkia lisää maahanmuuttajia että väkivaltaa saataisiin vähemmäksi. Sloveeneja vaikka, ei baltteja.

      Poista
    15. Susia myös lisää kun eihän nuita näe vaikka kuinka olisi metsissä ikänsä rymynnyt. Enämpi siellä on mettäautoteitten kääntöpaikoilla tulihtalla istuksivia, älyvehkeitten ruuduilta koiriensa juoksua seuraavia paksuja makkaranpaistajia kuin metsän eläimiä. Ja satoja metriä pitkät, tienposkeen pysäköidyt maasturiautojonot värittävät kilvan ruskaan painuvaa maisemaa..

      Poista
  12. Otetanpa yhdistävä sotainen linkki tuosta "kuvituskuvan" "maihinnousukengästä".

    Sotahistorian tutkija, dosentti Jussi Jalonen näkee Suomessa merkkejä sotapsykoosista. Jotkut näkivät samoja merkkejä jo viime keväänä, mutta silloin huudettiin sakilla avuiksi "omaishoitajaa" - kenties jopa pakkopaitaakin? - Mites Jalosen kohdalla mahtaneekaan asia tasiutua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko lausua muutama sana sotimisesta.

      Ne, jotka tekopyhästi paheksuvat Halla-ahon puheita ja kirjoituksia, eivät ole käsittäneet sotimisen tarkoitusta. Sodassa vihollinen pyritään tuhoamaan sekä kalusto että miehistö niin, että sota loppuu viimeistään siihen, kun toinen antautuu tai pakenee. Sitäpaitsi, kun hyökkääjä ei noudata minkäänlaisia sotimisen kansaivälisiä sääntöjä, niin puolustaja jää todella heikoille, jos puolustaja alkaa sodan melskeissä lukea sääntökirjaa ja vedota sääntöihin. Sodassa on puolustajan käytettävä kaikki keinot selviytyäkseen hengissä. Tekopyhyys sotatoimissa osoittaa suurta naiviutta ja tyhmyyttä omaksi tappioksi. Sodassa tappio merkitsee kuolemaa.

      Poista
    2. Olipas tekopyhä kommentti.

      Poista
    3. Sivistyneet ihmiset, varsinkin sivulliset, toimivat toisin.

      Poista
    4. Ei sinulla ole pakkoa lausua yhtään mitään, muttet taaskaan persuna ymmärtänyt olla hiljaa....

      Poista
    5. Jos Halla-Aho ei olisi valehdellut olevansa pasifisti, hänelle olisi armeijassa opetettu tämä juttu.

      Poista
  13. Kun puolue, tiede, lääkärit ja professorit päättivät, kuka on kelvoton mille hyvänsä alalle, jälki oli siisti. Ylivertaiset eli juutalaiset poistettiin, ja puolueelle, lääkäreille ja professoreille vapautui luritus- ja rahastuspaikkoja vihreällä oksalla.

    VastaaPoista
  14. Siivoojat ovat hyviä paikallaan. Miksi he eivät esiinny julkisuudessa itsekehuisesti, vallanhimoisesti ja parhaimmistoa häpäisten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ammattitutkinto. Siistijä, työehtosopimus. Näistä voi aloittaa aprikoinnin. Ei ole pakko ellei tahdo tai kiinnosta.

      Asian laita on kuten on nuohoojankin, tarpeen ja välttämätön, likaista ja maksaa mutta koska jonkun se on tehtävä eikä sitä voida jättää tekemättä ei tule arvella mikä on nuohoojan sosiaalis-monetaarinen status kilpailutaloudessa jossa teräväsanaisin apina saa vähiten paskaa selkäänsä.

      Poista
  15. Äly tuhoaa hyvyyden ja oikeudentunnon. Professori, arkkipiispa, medisiinari, päätoimittaja jättävät ruman jäljen missä toimivatkin. Sama menetelmä on ei-älykkäillä eläinkunnan uroksilla. Jos olisi valittava korkeaan asemaan poliitikko, professori, kirkonmies, medisiinari, päätoimittaja yms., olisi valittava periaatteiltaan ja etiikaltaan ylivertainen. Ei koskaan varakkaaseen perheeseen syntynyttä moraalitonta ja pahatapaista tyyppiä, joka pikkukidinä oppi hirmuhallitsijaksi. Oppi käyttämään nyrkkejä, kyynärpäitä, pahan puhumista, klikkiytymistä, leimaamista, vetoamista, puolueellisuutta, ihmisten hyväksikäyttöä, liukasta mutta vastuutonta jutustelua, liehittelyä ja vetoamista tuttavuuksiin. Vaara pyörii heidän ympärillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri osa hirmuhallitsijoista on syntynyt kurjiin oloihin, heitä on piesty ja pahoinpidelty "skideinä" ja muutenkin elämän alkutaipaleet ovat heillä olleet yhtä takkuamista. Osviittoja tähän aiheeseen antaa Yle Areenan 12 diktaattoria-sarja jos ei jaksa tyrannien elämäkertoja kahlata.

      Poista
    2. Suomen tällä hetkellä potentiaalisin diktaattorihallitsija lapsuuden kiusaamiskokemuksien perusteella ja sittemmin tietyin mielipitein ja -toimin politiikassa kiipeillyt henkilö toimii nyt ulkoasiainvaliokunnassa murhaavine mielipiteineen. Toivoa vain sopii, ettei tästä herrasta sen isompaa kihoa ruveta leipomaan kansan "syvien rivien" voimin.

      Poista
  16. Moni toimittaja ja vaikutusvaltainen blogisti toimii demokratiaa vastaan ja väkivallan puolesta käyttäessään giljotiinia (so)mediassa.

    VastaaPoista
  17. Ihmisen mieli on suuri tuntematon.

    Eri ammatteihin valikoituminen on vähintäinkin samanlainen kuin musta aukko. Esimerkkinä vaikka suoritusammattien huippu: liikennelentäjä.

    Valtaosa Finnairin ja sen edeltäjän Aero Oy:n lentäjistä oli menneinä vuosikymmeninä entisiä sotilaslentäjiä. Syykin oli selvä: iso raha. Finnairilla tienasi moninkertaisesti Ilmavoimiin verrattuna. Ja kaikki luontaisedut päälle ja se suuren yleisön arvostus hiveli.

    Mutta alalle rekrytoinnissa oli luonnoillisesti iso psykologinen ongelma. Sotilaslentäjän optimi psykologinen profiili tavoitteli ennen ja luullakseni edelleenkin kylmähermoista henkilöä, joka jatkaa vaaroista piittaamatta vaikka ns. normaali ihminen jo luovuttaisi. Heille sattui ja tapahtui. Myös kaksi Aeron isompaa onnettomuutta. Liikennelentäjä on taas bussikuski, joka lentää tylsän turvallisesti paikasta A paikkaan B.

    Tätä tuli mietittyä sinivalkoisilla siivillä matkustaessa. Vuosia sitten pääsin keskustelemaan British Airwaysin liikennekoneen ohjaamossa tästä aiheesta. Koneen päällikkö oli myös entinen sotilaslentäjä ja hän myönsi tämän ongelman. Hänen mielestään BA:n lentäjät siviilityöhön päätyessään olivat sellaisia, joilla oli ylenmääräinen riskinottohalu jo karsiutunut sotilaslentäjän uran aikana. Mahdollisesti myös lopullisesti. Sotilaslentäminen antoi kokemusta, mutta hänkin oli kokonaan siviilikoulutuksen kannattaja liikennelentäjäksi haluaville. Ongelma on kuitenkin se raha. Ilmavoimissa lentokoulutuksen maksaa valtio ja siviilissä se on itse maksettava.

    Pentti Manninen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös hyvin varakas rock-yhtye-rumpali pääsee BA:lle töihin ja BA muistaa käyttää asiaa promotiossaan.

      Poista
    2. "Ihmisen mieli on tuntematon."

      Ei asia ihan nuin yksiselitteinen liene vai huvikseenko "pää"alalle ihmisiä kouluttautuu?

      Aika paljonkin on saatu ihmismielestä seleville. Ainakin jos kuuntelee ja lukee alan asiantuntijoita. Vaikkapa nyt Psykiatrisen vankisairaalan vastaavaa ylilääkäri Hannu Lauermaa.

      Paljonhan aivoissa edelleen tutkimista riittää, ja siinä, mitä kaikkea, ja miksi, niiden käskytyksestä ihminenkin tekee -tai jättää tekemättä-, mutta ehkä isommassa kuvassa osataan tarkkojakin profilointeja tehdä soveltuvuudesta vaikkapa lentokoneen ohjaimiin. (Ei siihen hommaan taida ilman pään "läpivalaisua" päästäkään)

      Poista
    3. Tosiansa imponoivaa sanottavaa.
      Tunnen - kohteliaana nimettömäksi jätän henkilöyden - työnsä tehneen lentokapteenin jolla on herttainen ärrävika, kuten tuota tavataan kutsua, häntä se ei vähääkään käytettävän englanninkielen kyseentullen häirinnyt.

      Mitä tulee kykyyn kohdata äärimmäisiä tilanteita, en voi uskoa että mikään tai millään voidaan milloinkaan tulla mittaamaan tai saamaan varmuutta suorituskyvystä joka ylitttää inhimilliset voimavarat. Melko selvää ja helppoa, yleisesti hyväksytään ettei joka ratikkaan riitä astronauttikuljettajaksi päässyttä pyrkijää.

      Ystäväni kertoi erinomaisen viihdyttäviä tarinoita joita en voi täällä saattaa tietoon.

      Tunnen myös eläköityneen jäänmurtajaa kipparoineen miehen. Hänellä ei ollut ärrävikaa.

      Ongelma on kuitenkin raha, eikö selvästi tarpeellisissa töissä saatu palkka tulisi laskea sinne credit -puolelle, yleensä ja suurimmaksi osaksi?

      Poista
  18. Päissään työpaikalla hillunut, alansa resurssit muualle lahjoittanut ja alaisensa kortistoon heittänyt professori saa ymmärtäjiä puoluetovereista ja muista hyötyjistä. Jopa hyvien kritiikkien kirjoittajia epämääräisistä julkaisuista. Hänen omat juttunsa ovat skandaalimaisia, ellei niitä ole tarkastanut ja apukirjoittanut pari nimettömiksi jäävää kollegaa.

    Eettisyyden rima on isokenkäisillä maan rajassa, joskus sen alapuolella. Professorivalinnoissa puoluepolitiikka ja sulle-mulle-verkosto näyttelevät liian suurta roolia, ja kaikessa muussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan sitä taipaleen varrella tullut nähdyksi ja koetuksi erinäisiä "pikku Pol Poteja" erinäisillä laitoksilla.

      Poista
    2. Eivät kaikessa. Eivät vielä anonyymissä kommentoinnissa, Luojan lykky! Täällä aina ampumarata jonne on vapaa pääsy mutta pientä tarkkuuttamista vaaditaan, tulee toimia lain ja hyvien tapojen myötä, vaikka mieli tekisi täräyttää mutkan ohittaneitta suorasuuntauksella perään.

      Poista
    3. Mistähän tuollainenkin käsitys professorivalinnoista on syntynyt. Jonkinlaista kähmintää ja kotiinpäinvetoa niissäkin saattaa olla, mutta eipä juuri puoluepoliittista. Valtion tutkimuslaitosten proffan nimikkeellä varustetut johtajat ovat nykyään valitettavasti eri juttu.

      Poista
    4. Kuvassa on oikean jalan jalkine.

      Poista
  19. Keskisuomalainen yli 10 vuotta blogiani ja muita e-yhteyksiäni vainonnut kirjallisuustiede-ihminen ja kirjailijaseuran nimenkäyttäjä näyttää päässeen tavoitteeseensa myös arvoisan Kemppisen kautta.

    Minulle ei jää muuta mahdollisuutta kuin vetäytyä, koska vainonnan käsittelyyn asemassani ei ole viranomais-tietä.

    En tiedä, miten bloginpitäjä on tässä kohden päästänyt henkilööni ja lääkärin ammattitoimeen kohdistuvan tuntemattoman hyökkäyksen läpi eikä se minulle kuulukaan.

    Kiitän Kemppistä vuosikausien häiritsemättömästä seurasta ja toivotan Kirkkonummelle hyviä "frosted winter"-päiviä. (puuterilumivuodenaika, yksi kahdeksasta).

    (En luonnollisestikaan totta vie toivo tälle viestilleni julkisuutta, mutta en myökään sitä voi enkä aio kieltää.
    Minulla on "Kemppinen"-toimijaan ainoastaan tämä blogi-yhteys, enkä aio uutta viesti-yhteyttä virittää.)

    Lapissa Nuutinpäivän ("uusi Nuutti") aattona

    -aLii-
    antti.liikkanen1@live.com
    anttiliikkanen.net

    VastaaPoista
  20. Olet ollut sanomaisillasi, että on todella mukava olla, kun ei ole tulevaisuutta.

    Oli aikoja, jolloin menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus heittelivät kuperkeikkaa omassa mielessäni. Ne ajat eivät olleet mukavia.

    Nyt tulevaisuus on selkeä ja hallinnassa mielen tasolla. Mutta en oikein tiedä, mitä ajatella tulevasta, en ole nuori minäkään. Toistaiseksi olen elossa. Mutta rohkeutta toivoisin itselleni.

    En voi vaikuttaa juuri mihinkään ympärilläni. Mutta koen, että vastuu on minun, mitä teen tai jätän tekemättä tässä pienessä elämässäni.

    Hilkka

    VastaaPoista
  21. Jos nyt armeijassa simputusta on ollut, niin Mannerheim oli ainakin aikaansa edellä. "Hän näki, että ilman mittavaa kehitysloikkaa Suomen armeija ei pystyisi laittamaan (sic!) mahdollisessa sotatilanteessa kampoihin puna-armeijalle." (Mannerheimin sotataito 2022 s. 247)

    VastaaPoista
  22. Ison kalliin kengän jäljet on pienikenkäisen pyyhittävä.

    Siivooja

    VastaaPoista
  23. Moni ei alkuunkan sovellu blogin pitoon.

    VastaaPoista