Sivun näyttöjä yhteensä

6. tammikuuta 2023

Erreyspojat



Errauspoika on tiettävästi ylivuotinen hirvenvasa, kukaties myös peura tai poro, joka ei oikein osaa vielä tulla toimeen ihan itse.


Otsikko on siis sukupuolirooleja ajatellen hiukan kiperä. En ollut tullut ajatelleeksi, että eräissä yhteyksissä “poika” tarkoittaa poikasta, joka voi olla siis uros tai naaras tai jotain muuta.


Ajatus on peräisin tiedonhausta. Lakimiesliitto näyttää muuttuneen nimeltään Juristiliitoksi. Ja juuri olimme päässeet pilailemasta, ettei moni ymmärtäisi, että junan lähtö piti ennen “katsoa Turistista”. Julkaisu “Suomen kulkuneuvot” sisälsi aikataulut ja tunnettiin tuolla nimellä.


En ole syyllistynyt viime aikoina asiattomaan oleskeluun asemalla. En siis tiedä, joko ne asemahallin isot taulut on uudenaikaistettu. Muistan nimittäin, miten syvästi ihastelin isoja tauluja, joissa numeroilla varustetut peltiliuskat pyörivät vähän väliä. Varhainen kokemus digitaalisesta todellisuudesta on kirkosta. Suntio nosteli pellistä leikatut numerot taululle näyttääkseen kansalle veisattavien virsien numerot. Toimeen tarvittiin kevyt puoshaka.


Luin jouluna Henrik Meinanderin seikkaperäisen mutta hiukan hattaramaisen kirjan Kalevi Sorsasta. 


Luulen että meillä alkaa olla jo historian maistereita, jotka ihmettelevät, kuka olikaan Kalevi Sorsa. Ahti Karjalainen varmaan muistetaan, ei poliittisista ansioista, vaan juoppoudesta. Esko Aho näyttäisi käyvän taistelua historian taivaanrannan alle vaipumista vastaan, ja Paavo Lipponen on samoilla teillä. Paavo Väyrysestä tuli poliittisen pyrkimisen känsämaratoonari. Jotkut parin vuosikymmenen takaisista suomalaisista suurmiehistä ovat tyystin unohtuneet.


Itse olin kiinnostunut kirjasta, koska en ihan tiennyt, miksi Sorsasta ei tullut tasavallan presidenttiä, vaikka piti. Kirjan luettuani en tiedä sitä vieläkään. 


Demarit saivat kaksi presidenttiä ihmeellisen sähläyksen jälkeen. Ahtisaari, juuri Sorsan alkujaan ulkoministeriöön sangen heikolla koulutustaustalla tunkema demari valittiin. Ei sillä, viimeksi ohi normaalin pätevöitymistien ulkoministeriöön oli tahdottu Max Jakobson. Paasikivi oli aivan oikein pitänyt hänen kirjaansa “Diplomaattien talvisota” erinomaisena.


Muistan että valinta herätti melkein raivoa oikein ajattelevissa porvaripiireissä, ja Ahtisaaen tiedettiin munaavan maamme kansainvälisen maineen, ellei muuten, kompuroimalla humalaisena. 


Suurlähettiläiden vuotuista kokousta sanotaan tuttavallisesti käärmenäyttelyksi. Monista muisteluteoksista ilmenee, että työpaikka ei ole helppo. Tasavallan presidentin homma taitaa olla oikeasti ikävä. Kun osaisi tehdä jotain, ei saa. Kun saisi tehdä jotain, ei osaa.


Ennen virkoihin kannusti halpa viina ja mahdollisuus ostaa ihan Mercedes. Molempien viehätys on saattanut mennä. 


Halosen valintaa Meinander sanoo tapaturmaiseksi. Miten lienee ollut, mutta Tarjan nostattama innostus kyllä suli, ja siinä oli työ, että hän pääsi toiselle kaudelle. Sauli Niinistön taakse oli koottu vahvat voimat, ja äänestyksestä tuli tiukka.


Sorsa oli hihakortti. Hänestä tuli ensin puoluesihteeri yllätykseksi melkein kaikille. Hän oli taustaltaan, kuten Halonenkin, “oikea demari”.  Sorsa sai nuorena tilaisuuden viettää pari vuotta Pariisissa ja käytti ajan hyvin. Vielä vanhempana valtiomiehenä häntä ajateltiin merkittävään YK:n virkaan, johon hyvä kielitaito olisi ollut avain. Takaressuun meni, kuten pajatson pelaajat tapasivat sanoa, samoin kuin meni Max Jakobsonilta YK:n pääsihteerin tehtävä.


Sorsasta ei mitään pahaa. Poliittinen toiminta Neuvostoliiton puristuksessa ja Itä-Saksan salaisen poliisin tiedonjanossa oli oma lukunsa. 


Toin tähän maininnan Jakobsonista eräästä syystä. Yleinen käsitys suurvaltasuhteista ja Suomesta niiden pienenä pelinappulana ei ole välttämättä oikea. Jakobson piti luontevasti ja laillisesti yhteyttä USA:n päättäviin tahoihin ja tietysti CIA:hen. Kekkosella oli vuosikymmeniä käytettävissään toimivia yhteyksiä länteen- Itse en usko, että Lännen politiikka olisi voinut olla erityisen pitkäjänteistä. 


Se kysymys, jonka ympäriltä Putin aloitti Ukrainan sodan, eli valtaryhmittymien etupiirijako, oli ollut esillä jo 1943 huipputapaamisissa. Esimerkiksi Kreikka rajattiin länteen mutta Puola itään. Mikä ratkaisi Suomen aseman, se ei ole välttämättä tiedossa.



31 kommenttia:

  1. Itsekin lakimiehenä pidän Lakimiesliiton nimenmuutosta hölmönä. Tasa-arvoa ilman muuta kannatan, mutta tässä on kyse myös muusta. Juristi on kansan korvissa maksusta advoseeraava henkilö eli asianajaja tai lupalakimies. Liitto kuitenkin yhdistää kaikkia lakimiesammatteja, ja mukana ovat myös tuomarit, syyttäjät, poliisilakimiehet, ulosottomiehet, oikeustieteen professorit ja niin edelleen. Eihän kansa niitä juristeiksi ymmärrä eikä nimitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakimiesliitto on toisella kotimaisella vanhastaan Juristförbundet. Mutta ruotsissa ei olekaan omakielistä lakimies-sanaa. Lagman on laamanni.

      Poista
    2. Pitäisikö naispuolinen ruotsinkielinen laamanni (jos sellaisia on) nyt sitten johdonmukaisuuden nimissä muuttaa lagkvinnaksi tai hienommin lagdamiksi?

      Poista
    3. Ei kun nykyopin mukaan sukupuolesta riippumatta lagperson.

      Poista
  2. Kekkonen oli yhteydessä CIA:han kautta vuosikymmenien, mutkan kautta. Monet ovat jo halunneet unohtaa sen että NL rahoitti kommunisteja Suomessa ja samaan aikaan SAK/SDP saivat satoja miljoonia markkoja CIA:lta NL:n vastaiseen toimintaan. Tarkoitus oli että kommunistien valtaanpääsyä ei tapahtuisi. Suurta vaaraa ei todellisuudessa ollut koska vain hyvin pieni osa kansasta oli sillä kannalla. Kekkonen oli asioista hyvin perillä ja pelasi tälläkin ilman että laajemmat joukot asioista käsittivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä "uus-suomettuminen" ei siis lopultakaan ole mitään uutta?

      Poista
  3. Kalevista ja Maxista en tietenkään tiedä mitään, Halosesta vähän enemmän, mutta sitä jäin miettimään, noin eläinelämän kannalta, missä vaiheessa lakkaa olemasta errauspoika. Mitä on, kun tulee toimeen ihan itse? Vähän kävelee ja löytää ruokaa? Vaan kun peto pomppaa pusikosta ja raatelee, tuliko se raadeltu aikuiseläin sitten toimeen ihan itse? Se kai kuitenkin luonnossa on yleisin kohtalo, niilläkin, jotka tulevat toimeen itse.

    Saa tämän käsittää politiikaksikin.

    VastaaPoista
  4. Suomen asema oli sovittu Jaltalla ja Potsdamissa varsin yksiselitteisesti osaksi Neuvostoliiton etupiiriä. Tämä oli sekä sotilaallinen tosiasia että Englannin pitkäaikaisen politiikan mukainen ratkaisu. Iso-Britannia totesi Judenitšin ja Murmanskin kampanjoiden epäonnistumisen jälkeen, ettei sillä ole kykyä vaikuttaa strategisesti ratkaisevalla tavalla Itämeren pohjukassa tai Jäämeren rannikolla. Tämä tehtiin selväksi myös suomalaisille, kun Englanti kieltäytyi kehittelemästä mitään Baltian Locarno-sopimuksen tapaista tai antamaan turvatakuja. Me jäimme ulkopoliittisesti yksin jo 1921-22, mutta emme sitä itse tajunneet ennen kuin suunnilleen vuonna 1935.

    Sodan jälkeen Englannin ulkopolitiikka lähti siitä, että olisimme tulevassa sodassa osa neuvostoblokkia, ja he ajoivatkin Pariisin rauhansopimukseen tiukat sotilaalliset rajoitteet, joilla oli tarkoitus rajoittaa Neuvostoliiton kykyä hyödyntää Suomen , Bulgarian ja Romanian sotilaallista potentiaalia.

    Vasta suunnilleen vuosien 1949-52 välisenä aikana lännessä hiljakseen huomattiin, että Suomi ei ollutkaan täysin itäblokissa, ja tätä hiushalkeamaa rautaesiripussa pitäisi hyödyntää. Suomi teki parhaansa mahdollistaakseen tämän ja saadakseen lisää liikkumatilaa. Sekä Paasikivi että Kekkonen pitivät myös länsisuhteista huolen. Siinä missä Viljuna oli Kekkosen luvalla KGB:n agentti, Jakobson vuorovaikutti CIA:han ja britteihin päin. Ja olihan meiltä valtavat määrät väkeä vaihtomatkoilla USA:ssa: Koli, Juva, .... Suomalaisen yhteiskunnan johtopaikoille oli pitkään epävirallisena vaatimuksena, että on viettänyt jonkin aikaa Yhdysvalloissa.

    Neuvostoliitossa tapahtunut ymmärrettiin varmaan todella vasta 1960-luvun lopussa. Vastareaktiona oli Kovalevin suurlähettiläskausi ja muutamaa vuotta myöhemmin Ustinovin ehdotus yhteisistä sotaharjoituksista. Meille onneksi Brežnevin kaudella Neuvostoliiton johdon henkinen kyky aidosti repäiseviin ratkaisuihin oli aika rajallinen ja molemmat episodit jäivät lähinnä osoittamaan suurvallan vaikutusmahdollisuuksien rajoja.

    VastaaPoista
  5. Niin, Sorsan kompastuskiveksi muodostui Valco. Sorsa oli vierailulla tehtaan loppuvaiheissa, aikna jolloin yhtiö oli jo siirretty Valmet Automationin alle lopetettavaksi. Sorsaa rassasi kaikki lisärahoitukset joita oli pitänyt ennen sitä. Vennamo paasasi valkosorsasta ja hiosti. Illanvietossa Sorsa kertoili että hän kävi katsomassa Ovakolla entistä työpöytäänsäkin (oli ollut harjoittelijana tovi, puheittensa mukaan). Saattajana oli Kaartinen Valcon työhönottaja -puoluetoveri Imatran demareita. Tunnelma oli apea ja lopun alku aistittavissa. FinnValco ei sitten enää jatkanut vuottakaan ja merkittävä osa kuvaputkien valmistuslaitteista rahdattiin Intiaan, osa työtovereistani meni mukaan käynnistämään toimintaa.

    VastaaPoista
  6. Eikös erauspaoika(nen), ainakin yhdellä r:llä, ole emon omilleen karkottama karhunpentu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Eikös erauspaoika(nen), ainakin yhdellä r:llä, ole emon omilleen karkottama karhunpentu?"

      Noin se on minullekin. Kieli on lopulta melko tapauskohtainen juttu.

      "Erreys tarkoittaa minulle erehdystä. (Toki erehdyspoikainen on toki mahdollinen asia sekin. :) )

      Eraus taas tarkoittaa minullekin eroa, erottamista.

      Poista
  7. Sorsan ura oli ehkä katkolla jo v. 1969 puoluesihteeri vaalissa . Puoluejohtaja Rafael Paasio ilmoitti , että jos Pekka Korvenheimo valitaan niin hän eroaa puolueen johdosta. Olisiko silloin Sorsa ilman puoluesihteeriyttä valittu eduskuntaan seuraavan vuoden vaaleissa.
    Vuoden 1993 SDP presidentti ehdokkaan vaali oli siitä erikoinen , että kuka tahansa sai käydä äänestämässä ,ja niin monta kertaa kuin halusi. Jolloin monet äänestivät sensaatio hakuisesti .Eivät kulunutta kasvoa.

    VastaaPoista
  8. 90-luvun lopun äijätunkkaisuus ja lamavuosien jälkeinen jonkin sortin muuttumattomuus loivat pohjan sille, että moni hauras mieskin koki naisehdokkaan varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Vastalause setäilylle, tässä on kalapuikkoviiksiä katseltu aivan tarpeeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän näitä asioita kabineteissa päätetty vaan kansa valitsi omin käsin vaaleissa ketkä toimivat heidän edustajinaan. Valittujen joukossa oli naisia yhtä lailla, kansan halun mukaan. Sitä nimitetään demokratiaksi.

      Poista
  9. Muistanpa, miten kesäkuun alun valoisana sunnuntaina ("kun nuor' ol' ylioppilas") olin matkalla kaupungille. Samassa bussissa joukko vanhempia tätejä keskusteli vilkkaasti edellisiltana yllätysnimenä puoluesihteeriksi nousseesta Kalevi Sorsasta. Olivat varmaan matkalla Urheilupuiston päätösjuhlaan. Olin itsekin kuullut tuon nimen ensi kertaa vasta lauantai-illan tv-uutisissa. Meinander kertoo tuon illan tapahtumista: Konserttitalon kiivaasta junttauksesta ja siitä, kuinka Sorsa kivenheiton päässä sijainneessa Vähäväkisten ravintolassa oli pihvinsyönnin lomassa itsekin tarjoutunut tehtävään jollekin pöytänsä ohi kulkeneelle vaikuttajalle. Ilmeisesti pappa-Paasion tuki nosti suurelle yleisölle tuntemattoman Unesco-miehen valtiollisen vaikuttajan nousukierteiselle uralle.

    Meinander kyllä pariin kolmeen kertaan sivuaa Sorsan roolia suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan keskeisenä rakentajana. Tuon jo aikaa päiviä pahasti rapautumaan päästetyn ns. hyvinvointiyhteiskunnan, jonka viimeisetkin muruset arvattavasti kohdakkoin lakaistaan rikkasankoon. Elämäkerrassa tällaisella aihepiirillä olisi mielestäni kuitenkin pitänyt olla keskeinen asema kaikenlaisen pikkupiirteisen "pelin politiikan" kuvauksen sijasta. Ehkäpä kontrasti nykyaikaan olisi kuitenkin silloin noussut liian räikeänä huutomerkkinä lukijan silmien eteen. Toinen Sdp-vaikuttaja Jacob Söderman totesi aikoinaan lehtitiedon mukaan ihailleessaan kesäillan auringonlaskua rantasaunansa kuistilta: "Ei tätä kaikkea mikään kunnallisjärjestö olisi luonut." Samaa voidaan mielestäni mutatis mutandis todeta jo mailleen mennen hyvinvointivaltion noususta. "Kunnallisjärjestö" vain pitää korvata erään puolueen nimellä.

    Sorsa oli ajan merkki ajoiltaan. Siihen kuului myös häneen kohdistunut ilmeinen viha, joka sai monenlaisia ilmentymiä, aina pilapiirrosten irvokkaan mitätöivästä, ylisuurta kravattia kaulassaan roikottavasta hahmosta alkaen. Valtion tuolloinen finanssipolitiikkako (public spending) se kirvoitti vuosikausia liikkeelle lasketut huhut milloin minkin kommunistimaan tiedustelupalvelun "agenttina"? Ratkaisevaa tien katkeamiselle kai oli se, että Sdp:n omassa piirissä tehtiin päätös presidenttiehdokkaan asettamisesta kaiken kansan äänestyksellä, jota ei edes äänestyskertojen suhteen kontrolloitu. Tuon "oman piirin" tai fraktion poliittista sijaintia ei liene vaikea arvata.

    VastaaPoista
  10. Sorsan valinnasta SDPn puoluesihteeriksi 1969 minulla on sisäpiiritietoa, jonka olen kai täälläkin joskus ammoin kertonut. Isäni kuului nimittäin kyseisen puoluekokouksen menettelytapavaliokuntaan, jonka tehtävänä oli hakea, valita ja ehdottaa sopivaa ehdokasta puoluekokoukselle.

    Hän kertoi, että alussa oli useitakin nimiä, joita he yksi kerrallaan ehdottivat Paasiolle. Tämä vei ne eteenpäin, mutta palasi aina sanomaan, että ei kelpaa, ehdottakaa muita.

    Joskus aamuyön tunteina Rafu tuli taas ja sanoi, että tässä olisi tällainen Sorsa, nuori pätevä mies, kielitaitoinen ja ryvettymätön, syntymädemari, että miten olisi, otetaanko hänet? Valiokunta huokaisi helpotuksesta ja teki virallisen ehdotuksen, jonka puoluekokous hyväksyi.

    Kuuntelin kyllä kirjamessuilla Meinanderin esityksen, mutta tätä ei käsitelty muuten kuin sanomalla sen olleen Paasion valinta. Miten lie kirjassa asia kuvattu, en ole vielä lukenut.

    Mutta muistelen isäni kertoneen, ettei Paasio paikan päällä tyrmännyt ehdokkaita, vaan vei ne aina johonkin harkittavaksi, puoluejohtoon oletin.

    Kaikkihan me tiesimme silloin, että SDPn puoluesihteerin pitää olla ulkopoliittisesti ryvettymätön, nimenomaan neukkujen silmissä. Se oli niin selvä fakta, ettei sitä sen kummemmin kyseenalaistettu tai paheksuttu.

    Mutta oliko Sorsa neukkujen valinta, kuten on vihjattu? Vaikea uskoa, eikä isänikään siihen edes vihjannut. Eikä hän varmasti olisi sitä tiennytkään.

    PS. Verratkaamme asiaa vaikka siihen, miten Suomi - ja etenkin Ruotsi - haluavat nyt olla hyvin ystävällismielisisissä suhteissa Turkkiin ja ymmärtää sen turvallisuushuolia. Kutsukaamme sitä vaikkapa termillä ruotsittuminen.

    VastaaPoista
  11. Suomi oli erityistapaus, ja jäi välitilaan. Siinä sopassa oli Leningradin turvallisuusintressit, sotilaallinen hanttiinpano saappaat jalassa, Teheran ja se seikka, jonka aika usein unohdamme: Stalin oli yllättävän hyvin perillä Suomen suunnan historiasta, ja esim. vertailu Puolaan sattuneesta syystä hieman kivistävä aihe. Jos 1945-1991 nähdään jonkinalaisena aidalla keikkumisena, niin ei se ihan huonostikaan ole nähty. Mutta ei sitäkään voi kiistää, etteikö siinä olisi ollut tarpeettoman syvään menoa, ja toisaalta salasuhteita eri muodoissaan Lännen kanssa. - Olin aika pettynyt Meinanderin kirjaan, tilaustyön pitelemät näkyivät selvästi. - Mitä tulee kysymykseen, miksei Taisto Kalevista tullut presidenttiä, me, ainakin osa meistä, jotka olimme Sorsan kampanjanavuksessa Sampolassa, näimme viimeistään siinä tilaisuudessa, että "tilausta" ei ollut. Vaihtoehto oli jo kentällä, Martti Olavi Kalevi Ahtisaari. Kummajainen hetki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan tämän SDPn ehdokasäänestyksen taustoja tutkittu? Muistan toki tapauksen hyvin itsekin, ja näkemykseni oli jo silloin, että Sorsan takia mielensä pahoittaneet saivat junailtua demokratian nimissä koko kansaa koskevan äänestyksen normaalin jäsenäänestyksen tilalle.

      Ihmettelin jo silloin, että se meni läpi. Yhtenä tekijänä oli Ahteen Matti (jota olin tukemassakin hänen ensikampanjoissaan erään alueen SNKn pj:na) ja kyllähän Kalekilla muitakin vihollisia oli.

      Seuraavissa vaaleissa sitten Tartsa maksoi potut pottuina. Sellaista on politiikka.

      Poista
  12. Jussi Lähteen, aikalaislähitodistajan juttu kannattaa lukea, ehkä se oli blogin heräte, yksi nisitä? https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000009280621.html

    VastaaPoista
  13. Eikös se mennyt niin, että demareiden sisäisessä äänestyksessä presidenttiehdokkaasta saivat kaikki kansalaiset äänestää ilman demareiden jäsenkirjaa. Tämä temppu suosi Ahtisaarta.

    VastaaPoista
  14. Kissanpoikakin voi olla tyttö!
    Ja linnunpojista sukeutua isona naaraita!

    Itse olen luullut (ja kuullut) käsitettä "erauspoika" käytettävän vain karhuista. Poropoikien (eikä -tyttöjenkään) ei tarvitse missään elämänsä vaiheessa hortoilla yksikseen - elleivät ne nyt välttämättä jostain syystä halua -sillä kovasti sosiaalisina sorkkaeläiminä ne lyöttäytyvät aina yhteen laumoiksi, porotokiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karhunpoika sairastaa. Muni munat kirjavaiset niistä pojat kuori.

      Poista
  15. Se on erausvasa. T. Sellaisia ampunut ja syönyt

    VastaaPoista
  16. Näin kirjallisuuden harrastajalle Kalevi Sorsasta tulee mieleen, niin, kirjallisuuden harrastus ja oikein opiskelu, teki gradunsakin sisällissodan syistä Joel Lehtosen Putkinotkon puitteissa, kirjoitteli runojakin mutta eipä Tammen kustannustoimittajana ymmärtänyt Kalle Päätalon tekstin arvoa vaan torppasi hänen esikoisensa. Sitten oli se pilakuvien kravatti ja Salora- ja Valco-sotkut. Ne sotkut ja vastustajat ja kilpailijat omassa puolueessa lienevät estäneet merkittävän poliittisen uran huipentumisen presidentiksi. Vai olisiko hän ollut liian kauan esillä?

    Sorsalla olisi ollut ranskalaistakin silausta, ei vain parin vuoden verran vaan puolen kymmenen. Naistenlehdet kertoivat, että krooninen nuhakin parani Pariisissa, kun ei enää ollut maitoa tarjolla juotavaksi ja söi sitten vain kovia ranskalaisia juustoja. Sen muistan siksi, että yritin parantaa omaa vaivaani samoin keinoin, mutta ei se auttanut. Niitä lehtijuttuja.

    Ahtisaari kompensoi vähäistä koulutustaustaansa vuosilla YK:n palveluksessa päästyään luiskahtamaan sisään ja taidoillaan rauhanneuvottelijana. Tulihan siitä sitten se Nobelkin. Hän oli arvostettu ulkomailla, mutta kompuroi kotona. Kansa pilkkasi, ja aallon pohjana oli se hävytön TV:n hupiohjelma. Oli hän varmasti kehityskelpoinen ja itsetuntokin oli korkealla, mutta senkin vuoksi kansa vieroi. No menivät nekin kuusi vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö Ahtisaari ollut Lasse Lehtisen löytö?

      Poista
    2. Lasse Lehtisen nimiin Ahtisaaren keksiminen on pantu, mutta vaalin tulos oli melkein traumaattinen suurelle osalle naisäänestäjiä, kun naispresidentin saaminen vihdoinkin oli niin lähellä. Sisareni sanoi peräti itkeneensä, vaikka ei varmasti ollut mikään RKP:n kannattaja. Seuraavalla kerrallahan se onnistui, mutta eivät kaikki naiset olleet silloinkaan tyytyväisiä, mutta nyt poliittisista syistä. Naisasian nimissä se nieltiin.

      Poista
    3. Helpotti kauheasti, kun lopetimme myös Hesarin tilauksen. Kirjastossa joskus tätäkin aviisia vilkaistuani valminnan oikeutus vain vahvistui. Entisaikojen Hesari oli uutislehti ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Joskus yritti olla jopa presidentin tekijä. Nyt se on sanomalehtipaperille painettu MeNaiset.

      Poista
    4. Oliko Ahtisaari joutunut hukaan?

      Minusta Ahtisaari on yksi vuosikymmenien parhaita presidenttejämme vaikka demarit koettiva kampittaa häntä ja lopulta onnistuivatkin. Nobel-palkinto meni oikeaan osoitteeseen ja sillekös kateellisia riittää siinä leirissä.

      Poista
    5. Vuoden 1994 presidentinvaalin ratkettua joku ns. tavallinen ihminen totesi lehtihaastattelussa olevansa sanomattoman tyytyväinen, ettei "se" lopultakaan päässyt tepastelemaan presidentinlinnan parketille. - Minä myös, minä myös - ei sitä kiistää voi, kuten Runeberg sanoi. Valittuunkaan en ollut tyytyväinen, poliittisista syistä (taustavoimat!), mutta nielin sen pienempänä pahana.

      Poista
  17. Vatuloitte paljon joutavia presidenteistä täälläkin. Hesarissa parhaillaan on vuoden alkajaiksi toistettu katsaus kustakin itsenäisyytemme aikaisesta pressasta, että kyllä niistä elämäkertojen lisäksi saa paremman kuvan kuin muutamankin jokaisen aihemöykyn ympärille tikkunsa kanssa tonkimaan laittautuvan besserwisserin kommentista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älkää vatuloiko! Älkää tonkiko! Lukekaa Hesaria.

      Poista