Sivun näyttöjä yhteensä

28. toukokuuta 2022

Päivän sana(kuva © Le Monde)

Ylen uutinen kuuluu näin:

 

”Entinen presidentti Donald Trump vaati perjantaina jyrkkää muutosta Yhdysvaltojen lähestymistavassa mielenterveysongelmiin ja koulujen turvallisuuden uudistamiseen.

 

Trump puhui Yhdysvaltain suurimman asealan lobbarijärjestö NRA:n vuosikokouksessa Houstonissa.

 

– Meidän on muutettava jyrkästi lähestymistapaamme mielenterveysongelmiin. Lähes kaikilla näillä epämuodostuneilla mielillä on sama profiili, kertoo uutistoimisto Reuters hänen sanoneen.

 

Trump torjui vaatimukset tiukemmasta asevalvonnasta ja sanoi, että kunnon amerikkalaisille pitäisi sallia ampuma-aseet, joita he tarvitsevat puolustautuakseen "pahaa" vastaan.

 

– Pahuuden olemassaolo on yksi parhaista syistä aseistaa lainkuuliaiset kansalaiset, hän sanoi National Rifle Associationin jäsenille.

 

Trump syytti tapauksen politisoinnista demokraatteja. Yhdysvalloissa demokraatit ovat pitkään esittäneet kiristyksiä aselakeihin.

 

Hän kritisoi puheessaan myös Yhdysvaltain Ukrainalle antamia apupaketteja ja sanoi, että rahat olisi pitänyt käyttää koulujen turvallisuustoimiin.

Lähteet: STT, AFP, Reuters”.

 

Asia on hyvin vakava. On tuskin mahdollista, että Trump ei olisi republikaaneille erittäin merkittävä poliittinen voima. Nähtävästi USA:n meneillään oleva prosessi ei riipu edes Trumpista. Hänelle on seuraajia, jotka näyttävät yrittävän ylittää esikuvansa.

 

Ongelma on laaja. Äänestäjien mielessä abortti on suuri asia mutta kouluampumiset ei. Keinoksi ehdotetaan aseistautunutta poliisia jokaiseen maan kouluun ja yleisemmin ”hyvien amerikkalaisten aseistamista pahoja vastaan”.

 

Tuo viimeksi mainittu kuulostaa jäätyneeltä sisällissodalta.

 

Yksiselitteinen ja asian kannalta tarpeeton viittaus Ukrainaan kuulostaa tietoiselta Putinin asian edistämiseltä ja vihjaavan, ettei Ukrainan tapahtumilla ole merkitystä.

 

Hiukan oudosti mielessäni pyörii moskovalainen kadullakulkija, joka Suomen televisiouutisissa piti ”erityisoperaatiota” hyvänä asiana, koska ”maailmanherruuttamme ei saa vaarantaa”. Venäjällä siis olisi maailmanherruus, luultavasti siksi että sillä on runsaat ydinaseet.

 

Trumpin maailmankuva onkin hyvin venäläinen. Sillä ei ole merkitystä, paljonko omia kuolee. Sikäli kuin sisäisiä ongelmia esiintyy, mielisairaalat täyteen. Vähin muunnoksin tuota voisi samoa myös kiinalaiseksi ajattelutavaksi.

42 kommenttia:

 1. Coincidedia oppositorum.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. USA, Venäjä ja Suomi eivät 2022 ole vastakohtia.

   Poista
  2. Totta, inssi hallitsee vastakohtiakin keksimällä keinot ja toteuttamalla ne.

   Poista
  3. Vastakohtia ei saa päästää esille. Ei naisia ääneen Venäjällä, Trumplandiassa, ei oikeistolandiassa Suomessa. Videant consules. Ei ainoatakaan naista edes kommentoijaksi, paitsi mies joka naisen etunimellä suitsuttaa miehille. Se tapa hirmuvallan pitävi.

   Poista
  4. Suomessahan on naishallitus jo kolme vuotta ja lisäksi vasemmistolainen. Mikä on mennyt niin pahasti väärin? Eniten äänessä ovat vihreät ja vasemistoliittolaiset ajaen omaa vyörytystään.

   Poista
  5. Lukekaapa tuoreesta Kanavasta Luostarisen ja Salokankaan tutkimusartikkeli poliittisesta iltapäivälehdistöstämme. Iltalehdessä Sipilää suorastaan ihannoitiin, mutta Marinia läimäillään olan takaa. Ero juttujakautumissa on räikeä.

   Poista
  6. Aseenkanto oikeus on perustavanlaatuinen valkoisen miehen perustuslaillinen oikeus. Oma ase edullinen ja toimiva systeemi luoda turvallisuutta itselle ja perheelle. Jos verrataan asetta ja lakia, niin laki on pelkkää tekstiä paperilla, se tarvitsee toimiakseen kalliin hallinnon ja valvonnan. Ase kodinturvana on ennalta ehkäisevä varkaiden tunkeilijoiden varalle, sillä luodaan myös turvaa vääriä ideologioita vastaan joita tunkee ovista ja ikkunoista nykyään. Ase ennalta ehkäisee vallitsevaa rikollisuutta ja vieraiden ideologioiden tunkeutumista omalle reviirille.

   Poista
  7. Kuinkahan paljon Suomessa on näitä syntymässään säikähtäneitä Anonyymejä Aseenkantajia? Noin 15-20%?

   Poista
  8. Taidat trollata, mutta jos et, miten selität sen, että vaikka rikollisuutta USA:ssa ennaltaehkäistään kymmenien miljoonien ampuma-aseiden voimin, on sitä silti siellä monin verroin enemmän kuin meillä?

   Poista
  9. Tässä oivaltava nimetön toimii kuten ampumahaluton viisas jahtivieras, käy vertauskuvallisesti kusella etumaastoon että riista hoksaa väistää.

   Muutenhan syntyisi reipas kina ikiaikaisesta kysymyksestä vetääkö sormi liipaisinta vai liipaisin sormea ja se onkin nähty, eikä selvää saatu.

   Pääkaupungin lasiseinäisessä mediatalossa on lystikäs näkökanta ampumaurheiluun ja metsästykseen mutta muu Suomi harvaan mutta kattavasti sijoittuneine kummallisine kansalaisineen nauttii silti Tapion antimia kuten ennenkin, luvanvaraisesti ja lain vaatimia lukollisia säilytyskaappeja vahtien. Tätä jonkin verran kummeksutaan idyllisissä puutarhakaupunginosapuolueissa ja tietenkin Tuomiojan toimesta mutta se ei kuulu tähän oikeastaan ollenkaan sillä se on enimmäkseen aivan oikeaa urheilua, kilpa-ammuntaa muuta mukavaa ajankulua jota ei sovi sotkea, ei ainakaan politiikalla.

   Poista
 2. Kiihkeä NRA:n kannataja totetaa DN:ssä, että jos aserajoituksia ryhdytään toteuttamaan siitä seuraa sisällisota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole positiivinen eli kannata, älä vastusta.

   Poista
 3. Trump vaikuttaa hyvin ristiriitaiselta ja osin omituiselta tapaukselta. Presidenttikauden alussa vaikutti siltä, että sällissä on jotain hyvääkin, mutta loppukausi meni aivan mönkään.

  USA:ssa oli vaaleissa loppusuoralla kaksi heikkoa ehdokasta, joista valita. Ehkä vähemmän vaarallinen valittiin. Siis ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsestäsikö paha pappi saarnaat.

   Poista
  2. Ilmeisesti aika harva itsessään mitään vikaa huomaa, huomaa, huomaa...

   Poista
  3. Venäjällähän on sama ilmiö: uusi pressa vaikutti alussa järkevältä, mutta pieleen meni arvio. Eikä ensi vaaleissa ole edes muita ehdokkaita.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Elämme historiallisia hetkiä.

  Trump kertoilee vain mitä hänen pienessä ja hyvin rajoittuneessa päässään liikkuu. Hänellä ei ole tiedossaan edes alkeita maailmanpolitiikasta , kertovat hänen kanssaan tekemisissä olleet. Päätän lähetykseni Kemijärven metsistä tähän.

  VastaaPoista
 6. Trump, Putin ja Niinistö puoluetovereina näkevät ja puhuvat samoin. Niinistö toistaa, että Putinin sisimpään on kertynyt paljon pahaa. Jokaiselle tapahtumat ovat hyvän ja pahan taistoa jossa hän on hyvän puolella. Toisin ajattelu on pahaa ja sairasta. Kaikilla heistä on kirkko, koulutuslaitokset ja media talutusnuorassa, ja toisessa kädessä ruoska.

  VastaaPoista
 7. Miten Trump - tai kukaan aseidenmyyjä tai viranomainen - ratkaisisi, ketkä ovat tasapainoisia kansalaisia ja siis "hyviä amerikkalaisia"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on helppoa: hyvin toimeentulevat valkoiset miehet.

   Poista
 8. Tänään uutisoitiin NRA:n märän unen toteutumisesta. Joku oli aloittanut väkijoukkoon ammuskelun puoliautomaattikiväärillä, kun yksi kohteista, vieläpä naispuolinen, vastasi tuleen ja ampuja kuoli.

  VastaaPoista
 9. Perisuomalainen amerikkalainen strategia on kateiden ja keskinkertaisten diktatuuri. Ahl- ja mulkvistit sulkevat Kivet "hoidettaviksi". Pois tieltä siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksis Kiven kyseessä ollen ei häntä suljettu sairaalaan pois kenenkään tieltä, hänen ystävänsä toimittivat hänet hoitoon ihan syystä. Mielenterveysongelmien taustalla kyllä oli Ahlqvistin, kulttuurielämän auktoriteetin murskatuomio Veljeksistä, ja siitä seurannut taloudellinen katastrofi, mutta Kivelle kyllä annettiin sairaaloissa niin hyvää hoitoa kuin senaikaisella ymmärryksellä Suomessa osattiin antaa.

   Poista
  2. Uusimmat tiedon - tai pikemminkin tulkinnan - mukaan Aleksis Kivi sairasti neurosyfilistä eli kupan tertiääriastetta ja siihen kuoli. Olisi se kaiketi miehen kaatanut ilman Ahlqvistiakin.

   Poista
  3. on esitetty ettö Kivellä oli myös fyysisiä sairauksia joita ei silloin kyetty hoitamaan. Borrelioosia on epäilty ja se saattaa selittä ongelmia.

   Poista
 10. Sikäli kuin sisäisiä ongelmia esiintyy, mielisairaalat täyteen ajattelijoita ja vihattuja, väärää puoluetta olevia kirjailijoita. Kaikki diktaattorit vihaavat kirjailijoita. Sikäli jos kaikki ei mene suunnitellusti, työttömyystyrmätkin täyteen ja ovelle vartio, ettei sieltä kukaan palaa. Silloin kukkoilu on helppoa tunkioilla.

  VastaaPoista
 11. Satakunnasta ja Pohjanmaalta lähtöisin olevasta suvustamme suuri osa asuu USA:ssa. Viime kesänä edesmenneen serkkuni mies oli Vietnamin sodassa hävittäjälentäjänä - siviilissä viestintäalan professori Louisianassa. Bob Dylanin ensimmäiset äänitykset tapahtuivat sukulaispoikani mankalla (ko. sukulainen esiintyi sivumennen mainiten Martin Scorcesen elokuvassa). Olivat olleet lukiokavereita 50-luvulla. Dylan kävi sittemmin ainakin kerran Suomessa Ruisrockissa Turussa.


  VastaaPoista
 12. Viikolla TV:n (YLE) "Itse asiasta kuultuna" oli vieraana entinen Suomen mielenterveyssuran johtaja ja monessa muussa mukana ollut psykologi Pirkko Lahti. Ohjelma on luonnollisesti saatavilla YLE/Areenalta.

  Lahti on monen muun ohessa ollut jäsen Euroopan neuvoston kidutuksenvastaisessa komiteassa (CPT), jolla on ollut Suomen käynneillään toistuvasti huomautettavaa suomalisen psykiatrisen sairaalahoidon tahdonvastaisista toimista.

  Tämän päivityksen lettereissä muuan jo toteaakin, että US, RUS ja Suomi ovat samalla puolella aitaa.

  Itse olen tehnyt yli 50 vuoden aikana työni psykiatrian erikoislääkärinä eri puolilla aitaa ja Suomea.

  Kemppinen on Trumpin puheen siteerauksessaan oikeilla jäljillä, mutta huomautan, että APA (US Psykiatriyhdistys) ja AMA (US lääkäriliitto) ovat saaneet aikaan lääkäreiden keskustelun lopettamisen USA:ssa liittyen Trumpin terveyteen (goldwater-rule).

  Asiaan on puuttunut Suomen Lääkärilehden vastuu-päätoimittaja toiselta puolen (sanomisen vapaus) sitä tarkastellen (SLL 21-22, s 953, Pekka Nykänen, DI),

  VastaaPoista
 13. Mahtoivatko sulkakynin ja peruukein aseistautuneet lainlaatijat olla sittenkin viisaita päättäessään että vallankaappausyritysten ja despoottien varalta kansan on syytä olla asistettu? Kuitenkin piilukkopistoolein ja musketein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku tuossa mättää, koska ainoa potentiaalinen despootti Yhdysvalloissa on asehullujen henkinen johtotähti Trump.

   Poista
  2. Eihän se mätä, vaan natsaa. Asehullut tuntevat omansa.

   Poista
  3. Hommat oli vissiin uudisraivausta (kansanmurhaa) varten mietitty ja kumma että vieläkin on hiukan kiukkuisen alkuperäisväestön ihmisiä jäljellä mutta paukkurautojen ylitarjontaa siihen määrään ettei järjen ääni kuulu. Voi olla että se on koko kelmi se Manitou.

   Sivuseikkana saamme sauhutella fransmannin nimiinsä saamaa kasvia joka sisältää tehokasta kasvinsuojeluainetta. Ollaan kulttuurihistorian koe-ihmisiä, että kauanko tätä voidaan jatkaa ja paljonko maksaa.

   Poista
 14. KOE. Selaimesta poistettu kielto "third party cookiesien" hyväksynnästä. Nyt näyttää google-nimeni näkyvän kommentoijana. Tätä ennen onnistui vain Anonymousina viestiminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KOE. Ratkaisu Google-nimen kohdalla on siis joko poistaa "third party cookiesien" kielto kokonaan, tai tehdä tämän websiten kohdalle poikkeus. Ja ensin pitää tarkistaa, huolehtiiko kiellosta selain vai selaimen lisäohjelma.

   Tässä tapauksessa se oli Chrome-selaimen ominaisuus.

   Poista

 15. Olin minä tullut ajatelleeksi, että vaikkapa pappisdynastioiden sisäisistä ja välisistä kirjeenvaihtoaarteista löytyisi asiaa jos mistä. Ja kartanoiden tahi isotilallisten piirongeissa varmastikin tiedetään viedä sukukunnioita eteenpäin. Vaikkapa vain paperilla. Sellainen kai on sosiaalinen luonto -ja sivilisoitu varsinkin. Mutta ne tulipalot ne tulipalot ja mätä kellareissa. Laho päässä.

  Jotain hyvää Ruotsistakin. Siellä on uutislehtykäisiksi ja muiksi aikakoneiksi itsestään muuttuneita präntejä kaupunkiarkistoissa porvarisääty, ja ylimyslinnoissa vaikka huru.

  Ja nehän kertovat Suomesta ! Sellainen Kaisa Kyläkoski ahkeroi automaattidigin jms. keinoin ja omin snajuin tällä kentällä meikänkin iloksi ja kummaksi. Että tavaraa on ja keinotkin kahlata data äärettömyyksissä.

  Sitten nykytollolleni ovat fennomanian isot Hainari tai Yrjö Koskinen + tosi komein fennokustantajineen. Ja lukijoineen luokkaretkillään.

  Silkasta nolouden tunteesta, mutta samalla riemusta osua noihin nimiin eli sellaisiin pohdintoihin kuin mitä wanhoissa maissa 2022 käydään ajatusten eli ihmismaailman avartamiskeksi Kännykkävankilasta, mainihten mitä siinä repaleiseksi lukemassani Arkistopoistossa sanotaan asesepistä eräässäkin ajassa paikassa tilanteessa. Sellainen oli Savosta via Värmland via Intia, länsi, asevienti high tech ; turkisten ja skalpeerajien metsästys putkipyssyillä joita itse tehtiin luonnonvesi rikastamasta rautaliejusta. Miten se putki taottiin tai taiteltiin ja jotta lukkopäästä sankki ruuuti sinkautti kuulan karhunnahan -ja turkin- läpi. Sitten pakokarku ja keihäin kimppuun kuin digiohjatut satelliittidegeneroituneet Hedgetalentit.

  Kysy pääluottamusmieheltäsi tai piispaltasi dynastioiden nykynimiä, työläiskuvilta ampujien ja jeeppiensä rekkareita, Eirasta ja Kyrkslätistä. Voi niitä hakea gorillagrogeiltakin. Ällöttävät pomot.JS

  VastaaPoista
 16. Mistä kertoo, että aseet innostavat täällä enemmän kuin rauhantyö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikkapa siitä, että "rauhantyö" oli kommunististen diktatuurien peitenimi sortopolitiikalleen. Nyt naamiot on riisuttu ja moni yrittää unohtaa missä tulikaan oltua mukana.

   Poista
  2. Miten nykyvenäjä riisuu kommunismin naamioita, sehän on ryöstökapitalistinen valtio pahimmillaan?
   Olet pahasti ajastasi jäljessä, toveri!

   Poista
  3. Nykyvenäjällä toinen ihminen ryöstää toista. Neuvostoliitossa asia oli täsmälleen päinvastoin. Tosin nykyoligarkit ja neukkulan apparatschikit ovat samoja ihmisiä. Kommunismia ei ole ollut satoihin vuosiin missään paisi joissain harvoissa metsästäjä-keräilijäyhteisöissä.

   Poista