Sivun näyttöjä yhteensä

26. helmikuuta 2022

Levyjen seikkailut 

Olen kolmen vaiheilla. Mitä tehdä CD-levyille? Ja DVD-levyille? Ensin mainitut olen kaikki kauan sitten kopioinut ja suuri osa niistä löytyy verkon striimauspalveluista. Elokuvissa on itse asiassa aika paljon sellaisia, joita ei löydä aivan noin vain. Päällimmäisenä on se väridokumentti toisen maailmansodan tapahtumista ja seuraavana Chaplinin ”Kultakuume”, joka sekin on monessa mielessä kokonaisen vuosisadan kuva.

 

Myönnän että VHS-nauhat, joita ei olekaan enää kuin muutama, joutavat roskiin ja soitin sorttiasemalle.

 

Arvaisin että juuri nyt ei tule moitteita eskapismista eli henkisestä pakoilusta.

 

Toisilla on tapa lukea jotain uskonnollista joka päivä ja toiset taas keskittyvät ruumiinsa kautta ”elämänhallintaan”. Itse luen jatkuvasti jotain sellaista, joka leikkaa todellisuutta kuin veitsi.

 

Käsillä on Joseph Conradin ”Pimeyden sydän”, joka on siis Gutenbergissa. Siitä on myös hyvä suomennos.

 

Juuri nyt olisi oikea hetki painaa tuo suomennos. Tosin edes erillistutkimuksissa ei osata sanoa suoraan, että kysymyksessä on harvinaisen taitavasti toteutettu kuvaus vaelluksesta äärimmäiseen, mätänevään pimeyteen, kerrottuna sellaisella tavalla, jonka lukija kestää. Conradin toinen minä Marlow siinä muka kertoilee Thamesin suistossa vuoroveden kääntymistä odoteltaessa, miten vähällä ”sivistyksen” edustajasta tulee mielipuoli peto.

 

Tuo teksti näyttää, että hyvä kirjoitus on silmälle ja mielelle vielä vaikuttavampi kuin hyvä kuva. Ympäristöstä ja henkilöistä tulee väkisin mieleen elokuva ”Afrikan kuningatar”, joka on aivan tavattoman hieno. Mutta teksti sisältää tukahduttavan sumun, vihamieliset katseet, mätänevän virtahevon lihan löyhkän, hien tunnun iholla ja selittämättömän kammon, jota viidakko huokuu.

 

Tietokoneen ”muisti” on aika röyhkeä termi. Ei paperikaan ole muisti.

 

Mutta flash pelasti viikkoni. Tietokoneeni (iMac) on toiminut viisi vuotta enimmäkseen hyvin. Helsingissä Machuolto Oy avasi ja puhdisti koneen, joka oli alkanut jatkuvasti sammua ja pyörittää jatkuvasti tuuletinta. Applen alkujaankin hämäräperäinen ajatus yhdistää vanhanaikainen ja liikkuvia osia sisältämätön eli SSD-muisti lienee jo hylätty, kska sellaista ei ole uusissa maceisssa. Nyt tässä on teratavun SSD ja jo tämän lyhyen käytön jälkeen ero tuntuu suurelta.

 

Tiedän: väin pösilöt käyttävät Applen ylihintaisia tuotteita. Olen nyt kuitenkin hyvin tottunut mainioon näyttöön ja kaikki ohjelmani ovat mac-versioita. Myönnän todeksi että olisi aika jättää hulluttelu ja hankkia kunnollinen Windows-kone. Mutta järki on peto, kuten venäläiset valtiomiehet nyt näyttävät havainnollisesti. Siis Apple ja sähkökatkoja ja esimerkiksi lomaa varten todella halpa Chrome Book, jollainen on kokeilujeni mukaan yllättävän näppärä.

 

Tässä mainostaman i huoltofirma muuten teki työnsä kahdessa päivässä ja lisäksi halvalla. Olin tiennyt olevani tietokoneriippuvainen, mutta vailla rakkaita valokuviani ja iltapäiväpasianssia (Pretty Good Solitaire) olin kai hiukan onneton. Nyt voi kuunnella televisiotakin, kun voi samala näpertää koneella.

 

 

17 kommenttia:

 1. "Det är vår bristande solidaritet med Rysslands journalister, hbtq-personer, demokratiaktivister, feminister och fria intellektuella som har lett till en situation där den ryska diktatorn i förlängningen angriper hela Europa. Ett land som överfaller sina egna invånare kommer i förlängningen att göra samma sak mot sina grannländer." Näin kirjoitta Björn Wiman DN:ssä ja etenkin tuo loppuosa kertoo paljon.

  VastaaPoista
 2. Minä olen kuulevinani eron striimatun ja cd-levymusiikin välillä. Ero on pieni ja cd:n eduksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, mihin korva tottuu; minulla ei koskaan cd:n näytteenottotaajuuteen ja bittisyyteen.
   Vaan jos alkuperäisiltä analogisilta mastereilta vedetään musa CD:tä rikkaampiin formaatteihin, toimii.
   Mutta myös kaponen MP3 liukupilkullisena tuntus kuuntelukelpoiselta.

   Poista
 3. Jos sinulla on Kultakuumeen alkuperäinen versio, niin pidä se ihmeessä.

  Nykyään esitetään yleensä 30-luvun huononnettua versiota.

  Vanhempia elokuvia ilmestyy yhä parhaiten Bluraynä. Vuosi 1926 tuli juuri vapaaksi tekijänoikeuksista jenkeistä. Parin vuoden päästä elokuvan parhaat vuodet ovat vapaita, joten voi odottaa hyviä julkaisuja.

  VastaaPoista
 4. Vanhanajan mekaanisella kirjoituskoneella on yksi hyvä ominaisuus mikä puuttuu kai (?) kaikista tietokoneista: se printtaa tekstin samalla kun sitä tekee.

  Ei vaineskaan! Mieluummin kirjoittaa käsin kuin vaikkapa Underwood No. 1:llä tai E. Remington and Sons:illa. Säästyvät hermoparat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä kirjoituskoneessa puolensa. Aikanaan kirjoitin paljonkin mekaanisella ja sitten sähköisellä koneella. Se pakottaa koko ajan ajattelemaan ennenkuin kirjoittaa koska korjaaminen on vaivalloista tai joutuu koko arkin kirjoittamaan uusiksi. Se tarkoittaa sitä että joko kirjoittaa käsin konseptin tai todella miettii koko tekstin rakenteen aivan loppuun asti. Jälkimmäinen tapa on kuitenkin virhealtis ja vaivalloinen.

   Kun 1980-luvun alussa sain käyttöön päätteen jossa oli alkeellinen EDT ja myöhemmin tuli PC jossa Wordstar ja sittemmin Pagemaker, kirjoitus alkoi sujua toisella tavalla. Mutta kirjoittamisen luonne muuttui ratkaisevasti. Silloin vain ryhtyi jäsentelyn jälkeen kirjoittamaan ja sitten alkoi leikkaa-liimaa ja pitkällinen korjailu kunnes teksti jotenkin vastasi alkuperäistä odotusta. Se on luovempaa kuin kirjoituskoneella konseptin mukaan, ellei sitten konsepti ole todella hiottu. Nykyisin päässä on vain päärakenne kirjoituksesta ja oleellinen sisältö pääosin. Kirjoittamisen aikana tapahtuu luova prosessi jossa syntyykin uusia näkökulmia ja uusia ratkaisuja jolloin monesti joutuu keskeyttämään kirjoittamisen. Uusien asioiden selvittelyn jälkeen kirjoittaminen jatkuu kunnes taas.. En taitaisi todellakaan palata kirjoituskoneeseen useammasta syystä.

   Poista
  2. Noin juuri kuin Stenlund kirjoitti.

   Mikisin kaipailu tekstin tulostamisen suoruuteen taas, kuka sitä kaipaisi, ja mihin? Suurinta osaa omasta työstäni , niistä oleellisimmistakin asioista, ei tarvitse tulostaa paperille kuin korkeintaan johonkin loppuasiakirjaan vuosien päästä. Ja hyvä niin.

   Poista
  3. Arvon Anonyymi, älä ole tosikko. Tarkoitin juuri sitä mikä sinulta jäi ymmärtämättä.

   Poista
  4. Tai pakko lisätä, että jos satiiri/ironia on sellaista ettei lukija sitä siksi käsitä, vaan ottaa todesta, vika on kirjoittajassa (= minussa).

   Poista
  5. Satiirin/ironian kuuluukin olla sellaista että sen tajuaa vasta koko tekstin luettuaan, tai hetken päästä. Siksi sitä ei pitäisi harjoittaa verkossa. Mutta Juvenaliksen sanoin: "Difficile est satiram non scribere.""

   Poista
 5. Tämä kommentti liittyy levyihin sikäli, että suurvalloilla on tapana pyörittää yhtä ja samaa levyä aiheesta riippumatta.

  Olen usein ihmetellyt, mikä ihme juttu siinä on, että yksittäiset ihmiset – venäläiset, suomalaiset, jenkit, britit, sakemannit, jopa ruotsalaiset - puhuvat pienissä piireissä ihan fiksuja ja ovat myös.

  Mutta isoissa ympyröissä - etenkin suurvaltoina - ne taantuvat luolaihmisen tasolle, joka kauheasti mölisten ja uhkaillen syytää oikealla tai kuvitteelliselle häiritsijälle kaameita uhkauksia.

  VastaaPoista
 6. Hanki hyvä mies Eye tv for Mac. Tallentaa ja näyttää televisiohommat. Itselläni lienee nyt noin pilkku kahdeksan teraa klassista elokuvaa, mukaan lukien Hedy Lamarrin Hurmio.

  VastaaPoista
 7. Itse olen vetänyt CD- ja DVD-tiedostoistani tietokantaa Offline Search -työkalulle, sillä näitä levyjä ei massana kannata enää backupata.

  Vanhimmat niistä kun ovat varmuuskopioita 1986 disketeistä siirrettyinä ihsn toiselle medialle ja sitten kolmannelle.

  VastaaPoista

 8. Kilotavarana kullanvientiä ja tuontia oli helpompi seurata. Jos oli. Seteleillä vuorasi vaikka toppatakin. Tilisiirrot ja telegraafi ja nyt piiriläisten omatekoiset varjopankit omintakeisine tunnuste/velvoite pimeine rahoineen pakenevat katsetta. Mielikuvituksen kiiruulla ja kirjavuudella.

  Helsingissäkin on ihan oma merkittyjen korttien korttitalo, se oikeastaan on peruskivi kaikelle uudelle rakennuspystytykselle. Miksi sille ei panna pakotteita ?

  No ekaksi. Juuri rahan kvantiteettiteorian mukaan josta ja Kopernikuksesta toissa lauantain FT ja mielipidepalsta muistutti, lisä raha pimeä tai nikkeliplantrattu nostaa hintoja. Sitä inflaatiota.

  Ylöspäin aina vaan kiirulla ettei lukea ehdi. Paitsi jos pudottautuu kelkasta. Penkalla eli lumihangessa voi kaivaa kirjat roudasta. Ja katso ! Inflaatiota onkin useampaa sorttia. Sellasen voi kohdistaa kiinteistöihin, asuntoihin. Valuttaa sitä Helsinkirahaa Ruoholahteen Kalasatamaan Jätkäsaareen ja kuten siis Kopernikus tiesi ja meikä nyt Pakussa, penkassa kiinni ja luveskelee että joo, tostahan ne asuntoarvot eli numeroot€€€€ kasvavakin. Kun muuten ei tarvikkeista tms ollut inflaatiota, niin mihinkä se väli meni ? Taskuihin. No miulla on reikä paitsi päässä myös taskussa ja siksi vuotavat molemmat. Kysy vaikka asiantuntijoilta.
  Mutta FT selitti kiinteistöarvojen kohoamisen Helsingissä. Äskeisimmän kaupan hintaan tasetetaan kokokanta. Joka taseeseen just siihen yläarvoon ja sitten vain tarpeen mukaan swappaamaan tavalliseksikin Alepakelpoiseksi rahaksi, vaikka vartijatoimenhaltijan nenän alla. Kauppalaskun yli menevä osa takaisin varjopankkiin. Tooze asiasta 22.2.2022 Guardian ,ja minäkin kohta elleivät muut kerkiä.

  Swift tuli valuuttavarannon sijaan. Ei ole varantoa säiliötä varastoa toisin kuin Suomen Pankin aikana, haarakonttori ei tarvitse. Eikä kyllä se EKP Frankfurtkaan. Valuutat vierivät maksulinjoilla Swift linjoilla. Höyläävät siivuja.

  Putin ei ole linjoilla. Wanhanaikaisesti hänellä on valuuttavaranto dollareita ja puntia ja eurotkin halusivat Moskovaan. Siltä sai parempaa korkoa ja kun lähtöisin euroFinlandiasta, niin marginaali muhkea, mitä Nordeakin himaan veti ja swiftasi globaaliin omistajien lompsiin. Niitä on lukuisia Larry Flinkin BlacRockissa ja missä. Palvelua myös suomeksi, jos kellä perintöjä vaikka kansakouluopettaja isältä, kultuurisuvun matrialkalta.

  Tällainen muuten oli sen vuorineuvos Erik Tuomas-Kettunen (Alopaeus) Elämänpuu (paperipuu) romaanin takaaja ja rahanainen Helsingissä, eteläHelsingissä. Suomenkielellä nimettyjen Kaivarin Eiran kivikaupungin vuokrankantaja mummo. Koitereessa iso remontti 2022. Rahat mummon aikoina säästöpankeista, swif savottaSuomesta. Aihetta enempäänkin, toiste taas.

  Putinilla on Valuuttavaranto eli rahaa Lännessä, niiden pankeissa ja niiden interbank syvyydessä ja kuohuissa. Niitä on hankala jäädyttää takavarikoida, kun finassikapitalismin arki ja välittäjät varsinkin myös noista Putinin sadoista miljardeista länsivaluuttoja elävät, öljy kaasu nikkeli biteista bitcoineista -elävät ja bonustavat. Häiriö flowssa ja heti kuilun partaalle ja rotkoon. Semmoseen jota 2008 ja 2020 ei edes äkätty, kun jo valtiopankkitieteilijät täyttivät tyhjiötä. Uudella tyhjällä. Start Up ja taas mentiin.

  G7 harasi vielä torstaina tältä osin pakotteita vastaan. Boris Johnson puhui alahuoneessa Laborinkin puolelleen ja kohta hännät Manner-Euroopassa vääntyivät kippurilleen. (Tässä väliaikana on keritty interbank maankamara pönkittää ja vivut siirtää. Kerron heti kun saan ensi maanantaina eilisen FT:een käsiini.) Kopioin siitä ominkäsinväärin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 9. Kerrotaan, että CD-levyistä saa mainion, värisevän ja välkehtivän lintujen pelottimen marjapensaiden ympärille...

  Totta, pahuuden ilmapiiristä on puristettu nuo loistavat "Pimeyden sydän" ja "Afrikan kuningatar", jälkimmäinen viihteellinen ja väliin hauskakin. Kirjan luettuaan on pitkän aikaa pöyristynyt ihmisen pahuudesta, elokuvasta jäävät mieleen Hepburnin voima ja hymy ja Bogartin murahdukset ja se, miten energisesti siinä pannaan vastaan ylivoimaiselle viholliselle.

  VastaaPoista
 10. Pelkästään ihmisen huvittelunhalun takia on pitänyt tätäkin, muoviin säilöttyä korvienmannaa prässätä miljardeja kiloja planeettaa saastuttamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se ole hyvä että sillä sidotaan hiiltä?

   Poista