Sivun näyttöjä yhteensä

22. syyskuuta 2020

Kolmetoista kuuluisaa kusipäätä
Otsikosta ilmenevä tutkimukseni käsittelee lähinnä merkkihenkilöitä. Esimerkiksi perheväkivalta kirjataan nykyisin aika hyvin. Jos epäilty on tuomari, tutkija, akateemikko tai asessori, asia ei ole vailla yleisempää mielenkiintoa. 

 

Jill Lepore tekee samaa. Hän on Harvardin yliopiston historian professori, syntynyt 1966 ja väitellyt aiheesta, joka koski etenkin USA:n perustajia. Benjamin Franklinin sisko oli veljeään fiksumpi, vaikka ei ehtinyt oppia kunnolla oikeinkirjoitusta. 

 

Uusi kirja ”If Then” kuvaa Simulmatics-nimisen yhtiön nousua ja tuhoa 1960-luvun lopulla. Tai siltä näyttäisi. Itse asiassa se on kuvaus Eisenhowerin valinnasta 1952 ja kirjassa esiteltyjen yhteiskuntatieteilijöiden ja mainosmiesten keskeiseen rooliin, kun John F. Kennedyn valittiin. Siinä välissä Adlai Stevenson oli osoittanut, että asiallinen esitystapa ja televisiomainosten välttäminen ei tuo yhtään ääniä. Lepore kertoo, ketkä varhaisista neroista jouduttiin sulkemaan välillä mielisairaalaan.

 

Joukkoviestinnän varhaisvaiheen kuvaus johtaa suoraan Googleen ja Facebookiin ja siis Instagramiin ja Twitteriin ja Trumpiin.

 

Leporen mukaan asiat eivät ole niin pahasti kuin luullaan. Ne ovat paljon pahemmin. 

 

Jos Trump saisi esimerkiksi sydänkohtauksen, kuten arvoisa edeltäjänsä Ike, tilalle tulisi seuraava ”trump”, koska maailma on niiden, jotka ovat opetelleet kusettamisen taidon ja karistaneet vähätkin estot sen käyttämisestä.

 

Sananvalinta on omani. Aiheesta tiedän paljon, koska tunsin henkilökohtaisesti Manuel Castellsin ja hänen täkäläisen aseenkantajansa Pekka Himasen ja opetin korkeakoululla käyttäen heidän sangen arveluttavalta tuntunutta aineistoaan ja argumenttejaan. Määrällinen muuttuu siinä laadulliseksi ja Schumpeter Milton Friedmaniksi. ”Space of flows” toi yhä useammin mieleen runon ”ei patsast’ eikä napaa, vaan vahva virta vapaa”.

 

Leporen väitteen mukaan mielipidetutkijoiden asettama ryhmä ”ei osaa sanoa” ratkaisee yhä useammin äänestyksissä. Vasemmalla pallonpuoliskolla on laajoja alueita, joita varten tarvittaisiin uusi kategoria ”ei uskalla sanoa”.

 

Tausta olisi se, että ellei ihminen äänestä esimerkiksi oman ihonvärinsä mukaan, poliittinen puhe ei kiinnosta häntä. Eisenhowerin poliittinen ohjelma oli ”suussasulava” ja ”I like Ike”. Edes poliitikkoja ei kiinnostanut, että ennen pitkää puolet maan rahoista oli käännetty sotilaalliseen ja yliopistolliseen tutkimustoimintaan.

 

Olen sivulla 120 eli ei vielä neljännestäkään. Näen itsekin nopeasti tuhoutuneen 1960-luvun äänestäjiä manipuloivan Simulmaticsin ja Balmerin Cambridge Analyticsin välillä – totuus ei ole tiedossa, mutta väitetään Trumpin menestyksen perustuneen pelkästään ennustavaan analytiikkaan ja etenkin sosiaalisesta mediasta koottuun tietoon. Lepore näyttää pyrkivän osoittamaan, että muutos oli peruuttamaton ja alkoi siis jo 1960. Eli kun politiikka muuttui lottoamiseksi.

21 kommenttia:

 1. Monet melkein tieteellisinä esitellyt teoriat, joiden mukaan Trumpin voiton takana ovat salaiset loitsut ja loitsiminen, ovat hämmästyttäviä. Ja koska presidentti kerran on kaikin puolin kyvytön, mahdolliset menestyksetkin ovat sattumaa (tai oikeastaan Obaman saavutuksia).

  Viikko sitten Biden ilmoitti, että Israelin rauhansopimukset UAE:n ja Bahrainin kanssa syntyivät vahingossa.

  Pari vuotta aikaisemmin Obaman ulkoministeri John Kerry todisti Trumpin rauhanaloitteen olevan täysin epärealistinen: rauhasta ei Kerryn mukaan ollut mahdollista edes neuvotella ilman, että palestiinalaiset istuvat samassa pöydässä.

  Ihmeiden aika ei ole ohi.

  Muuten. Pelkästään valkoihoisten äänillä demokraattia ei olisi valittu presidentiksi sitten 1940-luvun. Sikäli BLM.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän tuollaisia loitsuja löytyy?

   Poista
  2. Noilla sopimuksilla kustaan samalla palestiinalaisten muroihin

   Poista
 2. JK: "...joita varten tarvittaisiin uusi kategoria ”ei uskalla sanoa”."

  Tämä on hyvin ajankohtainen huomio.

  Elämme sellaisessa maailmassa, jossa tolkun ihminen ei uskalla sanoa ilmiselvääkään asiaa, koska siitä napsahtaa välittömästi pysyvä leima otsaan.

  Viittaa Kytöpuiston koulun pahoinpitelytapaukseen, ja siihen, mistä vastuullinen mediamme yhteistuumin vaikenee.

  PS. Tämä poliittinen omerta sataa suoraan persujen laariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomautuksena väitteeseen "mistä vastuullinen mediamme yhteistuumin vaikenee: nopealla googlauksella näkee että asiasta on uutisoinut YLE, HS, IS, IL, MTV, Vantaan Sanomat... Mikä on siis se vastuulline media joka vaikenee? Vai onko niin että pahoinpitelyssä, johon tällä kertaa syyllistyy (ehkä, en tiedä) mahdollisesti maahanmuuttaja taustaiset koululaiset, niin vaikeneminen tarkoittaa sitä että ihonväriä ei nosteta otsikoihin? On tyypillistä ja surullista että poru tästä nousee ainoastaan jos (huhuttuina) tekijöinä olisi ns ei-kantasuomalaiset, kun taas tapauksissa jossa asetelma on päivastainen, ei samanlainen huoli tekijöiden ja uhrien etnisestä taustasta ole mitenkään kiinnostava.

   Poista
  2. Kolme lyhyttä: Olitko koulussa, jossa porukalla hakattiin yhtä oppilasta. Minä en, vaikka se oli poikalyseo.

   Hesari kirjoittaa tänään, että Suomi saakin 200 miljoonaa euroa vähemmän EU:n elvytysrahoja kuin on luultu. Vainko "populisti" kokee itsensä huijatuksi?

   Pidän hyvin mahdollisena, että Trump valitaan presidentiksi, kun vastaehdokkaita on vain yksi.

   Poista
  3. Järkevässä maailmassa Trump ei pääsisi mitenkään toiselle kaudelle. Nyt maailma on jotenkin lonksahtanut väärään asentoon ja kaikki akselit eivät ole kohdillaan. Mitä tahansa voi sattua, jopa niinkin että USA:n seuraavan presidentin nimikirjaimet ovat D.T.

   Poista
 3. Samaa mieltä siinä, että Google, Facebook, jne. mitä nimiä tällä yhdellä ja samalla monsterilla nyt onkaan, ovat tämän maailman suurimmat poliittiset vallankäyttäjät. Sitä tehdään, mitä Google & co päättävät.

  Samaa mieltä tästäkin: "... maailma on niiden, jotka ovat opetelleet kusettamisen taidon ja karistaneet vähätkin estot sen käyttämisestä."

  Kova on meilläkin yritys myös tuon suhteen, mutta tuloksista on liian varhaista vielä sanoa. Pitää katsoa hallituskautta vielä hieman pidempään.

  Siemman hallituksen pääministeri Sipilä taas oli täysi idiootti. Heti alkuun hän sanoi suoraan, mitä korjattavas Suomessa on ja ryhtyi sitren korjaamaan. Unohti vallan kokonaan valehtelun, mielikuvapolitiikan, kansan kosiskelun ja koko höttöpuolen.

  Ei niin voi toimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipilähän korjasi vaikka mitä:
   - koulut, niin että PISA-luokitus putosi monta sijaa
   - korkeakoulut, niin etteivät houkuttelisi ulkomaisia opiskelijoita ja putosivar rankinglistoilta
   - kilpailukyvyn, rahansiirrolla palkansaajilta pääomasijoittajille
   - soten, pääomasijoittajien hoidettavaksi korkeammilla maksuilla

   Poista
  2. "Sipilähän korjasi vaikka mitä:"

   Voihan sen noinkin nähdä, kun on sopivat lasit päässä ja lukee vain Hesaria (valtavirtanarratiivi).

   Toisaalta:

   - PISA-tuloksen lasku versus oppilasaineksen muutos ja opettajien valtuuksien puute (vrt. Vantaa, Ruotsi, jne.)

   - Takahuoneiden torkkujat onkin hyvä välillä putsata pois korkeakouluista, (Neuvostolittossa tehokkuutta mitattiin käytettyjen panosten määräällä ts. paljonko rahaa ja rautaa tuupataan jonnekin. Se ei ehkä ole paras tapa mitata korkeakoulujakaan?)

   - No, nythän sitten korjaamme tuon Sipilän ajatuksen siitä, että yrityksiä tarvitaan - lisää Jämsänkoskia on varmasti tulossa.

   - Soten tuho ja edessä oleva kulujen kasvu julkista sektoria painottamalla menee Krista Kuiurun piikkiin. Olisipa hän yhtä tarkka nyt perustuslain suhteen esim. "koronavälineen" ja Suomen parlamentin budjettivallan vesittämisen kanssa.

   Siinä Sipilä mokasi ja pahasti, että kutsui tänne Afganistanin, Irakin jne. rikkaiden peheiden joutopoikia täysihoitoon (Huom. en puhu nyt oikeasti hädänalaisista naisista ja lapsista sotatoimialueilta. He ovat täysin eri juttu.)

   Joten Sipilä jouti mennä. (Ja tuskin hän itsekään takaisin kaipailee.)

   Pointini oli kuitenkin se, että Sipilä sanoi suoraan, mikä on korjattava, miten sitä yritetään korjata ja ryhtyi sitten avoimesti toimeen.

   Tuollainen rehellisyys ja suoruus on järjetöntä. Tuhon tie.

   Smoke and mirrors, mielikuvapolitiikka, unelmahöttö, vastuuton velanotto vain seuraavien vaalien voittamiseksi ja poliitikon oman työpaikan varmistamiseksi, niillä mennään.

   Poista
  3. Huhhuh mitä tavaraa taas. Tässä tilanteessa kaikki vastuulliset valtiot tuhlaavat, riippumatta onko vallassa oikeisto vai vasemmisto. EU:n elvytyspakettiakin yritetään leimata vasemmistolaiseksi tuhlaukseksi, vaikka pääjehuna toimii Merkel.

   Suomessakin kokoomus oli valtiovarainministeripuolueena hörppäämässä velkaa finanssikriisin aikaan, ja ottaisi velkaa nytkin jos olisi asiasta vastuussa. Omaan jalkaan ampuminen tuntuu olevan monien persujen kannattajien ideologian ydin, joten ehkä he tosiaan voisivat olla puoluejohdonkin tasolla valmiita tärvelemään Suomen kansantalouden kulukuripolitiikalla. (Siitä seuraisi helposti vieläkin pahempaa velanottoa, mutta mitä loogisuudesta.)

   Poista
  4. "Huhhuh mitä tavaraa taas."

   Tämä kinaaaminen alkaa olla jo blogistin tarjoaman alustan väärinkäyttöä, mutta lyhyesti: En vastusta, emmekä me "populistit" yleensäkään vastuista elvytystä tässä tilanteessa. Kysymys on vain sen tasosta, kohteista prioirisoinneista.

   Mutta ymmärrän toki, että tällainen ajattelu on useimmille mustavalkoisille ajattelijoille aivan liian monimutkaista.

   Loppuun vielä linkki tätä elvytysasiaa isompaan kontekstiin sijoittavaan erinomaiseen radio-ohjelmaan:

   https://areena.yle.fi/audio/1-50583302

   Poista
  5. "Voihan sen noinkin nähdä, kun on sopivat lasit päässä ja lukee vain Hesaria (valtavirtanarratiivi)."
   Tarkoitatko intersektionaalista valtavirtanarratiivia?
   Uskot siis että Hesari ja Yle ovat juutalaisbolsevistisen salaliiton äänitorvia?
   Minusta taas Suomessa ei ole muita jossain määrin riippumattomia tiedotusvälineitä. Pienemmät lehdet julkaisevat reikihoitoartikkeleita hoitolan mainoksen vieressä ja kulttuurikritiikkiä jossa kritisoidaan kulttuurihenkilön ulkonäköä ja pukeutumista. Reikiä päässä.

   Poista
  6. En tainnut puhua mitään juutalaisbolshevikeistä enkä salaliitosta?

   Mutta jos jollekulle on vielä epäselvää se, että valtamediamme toimittajakunta ja sitä kautta koko media on hyvin voittopuolisesti vihervasemmistolaista, ihmettelen kovasti moista sokeutta.

   Poista
  7. Vihervasemmistolaisuudella tarkoitat intersektionaalista juutalaisbolsevismia.

   En tiedä ketä Hesarin toimittajat äänestävät, mutta uutisissa lehti valehtelee paljon vähemmän kuin sinä. Magneettimedia tai hommafoorumi johon teikäläiset uskovat eivät ole luotettavia tiedotusvälineitä.

   Poista
  8. En tarkoita "juutalaisbolsevismia". En tunne sitä lainkaan, missä sitä on?

   Tarkoitan yksinkertaisesti vihreitä, vasemmistoliittoa ja demareita. Kun toimitus on tätä, on mediakin sitä samaa.

   Magneettimediat ja hommafoorumit ovat taas jotakin outoa fantasiaa, johon en nyt lähde mukaan.

   Mediavaikuttamisessa ei ole kyse valehtelusta, vaan valinnoista. Mitä kertotaan, mitä ei kerrota, missä sävyssä, miten arvotetaan, kuvajournalismin valinnat, jne. Niin se pelaa. Tämän nyt pitäisi olla jo selvää tässä porukassa.

   Poista
 4. Mieleni hämärissä muistan kerran lukeneeni opuksen, jossa oli juttua historian pitkin poikin hallitsijoista, jotka tekijän mukaan olivat olleet juoppohulluja ja muuta sinne päin. Muistan nimistä vain Iivana Julman ja Stalinin. On se ihmeellistä, miten yhteiskunta kuitenkin pysyy suurin piirtein kopillaan, kun ottaa huomioon kaiken erehtyväisyyden, osaamattomuuden, rikollisuuden, mielenvikaisuuden etc.

  VastaaPoista

 5. "koska maailma on niiden, jotka ovat opetelleet kusettamisen taidon ja karistaneet vähätkin estot sen käyttämisestä."

  Joo joo, kerro jotain mitä eivät ole kirjoittaneet jo egyptiläiset neljä tuhatta vuotta sitten.

  Ja onhan sitä näilläkin maankulmilla veisattu jo satoja vuosia, kuinka jo vääryys vallan saapi.

  Niin saa, mutta niin aina.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vääryys aina ottaa vallan, on se siis aina välillä poissa vallasta. Järkevä ihminen pyrkii siihen että vääryyden valtakaudet olisivat mahdollisimman lyhyitä.

   Poista

 6. Trump täräytti YK:n 75-vuotisjuhlakokouksessa Kiinan ryhtyneen biologiseen sotaan. "Kiinaviruksesta" oltiin jo kuultukin, mutta nyt täsmällisesti -kait kiistämisen kumoavia todistusnäyttöjä. Tuskin muuten tuolla Juhlafoorumilla ?

  Että siis Kiina pysäytti kotimaan lennot mutta jatkoi ulkomaisia. Raskauttavaa että sitten WHO:n kanssa uskoteltiin tarttumattomuutta (miksi siis kotimainen sulku !). Noin se puhui. Katso Uutiset eilen klo 20.48 ja neljännes minuuttia.

  Kai passelisti pönttöä eli kertomiskelpoista vuoromestarille. Tämä letkautus osuu ja ei. Ylessä on etevää porukkaa vaikka kuinka mutta sitten myös tätä taistelukärkeä Simulmatics ja Cambridge Analytics -tai Näin naapurissa diplomaatteja.

  Olin tavannut Jill Leporen New York-er-issa ja ihastunut siihen mittaan että ostin tukevan Amerikan historiansa vuodelta 2018. Hintalapussa seisoo 17,90. Se oli ihan toista kuin liiankin monet lukemani US yleisteokset. Oli ihan omansa. Silti juutuin sadan sivun jälkeen ja ajattelin vanhaa kikkaani alkaa lopusta. Unohtui. Nyt kun nousi esiin, katsoin mitä muuta ja minkä näköinen mimmi.

  On pirtsakka kuin omia älyköttäriämme raflaavan rohkeine mielipiteineen. Omaa huonouttani etten osannut innostua Leporen työstä nostaa neekerien osa tai intiaanien kohtalo ja naisten työ historiakuvauksen keskiöön.

  En ennen eilistä ollut hoksannut edes sitä että Lepore oli kirjoittanut -vaikka varmaan paheksumani sorttisen- kirjan The Tea Party´s Revolution and… ja sen ihanan Sarah Palinin kai vääristä näkemyksistä.

  Juuri hänen voittavia näkemyksiähän olen ihastellut Occupy Wall Street ja nyt siis korkean tuomarin nimitysasiassa. Ei muuten ole Rooman Ceisarien Paavin Justinianuksen codexia älypäätä tämä US jyry rekkamies oikeus, vaan käräjäkivien hieromaa takalistoa tämä vaiva ja nollavuoden ekr/jkr jumaluusopillinen sosiaalioppi, aina uusi kuin nouseva kasvuava kansa.

  Helsingissäkin Occupy liike piti sitkeää leiriä Sanomatalon ja Eduskuntatalon jättämässä välissä kunnes Oodi sen tukki.

  Occupy on viimeinkin silmiemme alla voittamassa. Mutta kyllä olikin voittoputkea Wall Streetillä tai vuosisatoja Venetsiassa. Kuten aina ihanammaksi käyvä Johdatus Kaitselmus angosaksien (ml.suomenruotsalaiset ja suomalaisistakin talvisodan hiihtäjät ja Hannu Karpon omintakeiset vääryydenvihaajat ja salahuvittuneet alkuasukkaat, olipa oma ihmisosansa mikä vain), waiheisiin tietää kertoa evankelista Trevelyanin isolla suulla. Kinkerikertauksessa meikällä. Kiva kun ei opi, säilyy tuoreena ja himottavana. Eilen keropäistä.

  Miten sitten tatuointi suojaa nuoria Tuula Haataiselta, Ohisalolta ja kasvatustieteeltä. Ihan hyvin selviävät Herättäjäjuhlille. Se väkihän -ainoana- tietää ettei rahaa saada tai oteta markkinoilta vaan yhteisessä rukousteltassa se syntyy. Pitkään siinä oviaukossa seisoi portsari. Perisyntiä ?

  Olkoot mitä hyvänsä mutta tuskin sukukronikoiden totuus palaa tieteellisenkään lähdehygieenisen metodologian kuivuudessa. Nyt kun London Cityn varkaat vahingokseen opettivat rahan pituuden, siitä kehrätään villapaitaa. Vain mielenvikainen puhuu niukkuudesta.

  Pomot huutelevat. Hakeeko ne lieventävää asianhaaraa, vai uskovatko taas juottavansa käärmekeitoksiaan ? Tuskin menee kurkusta alas, internet-vastakarvavuoraus nääs -ja siksi rohkeasti kummia aikoja päin. Uusi sivilisaatio huulilla ; sormi napilla? Suomi sätkyttelee kroonikkona sikinsokin-koomassaan narun jatkona.

  Terveisiä R&A festareilta. Itse taideteokset senkun paranevat ja taiteilijoiden status. Olen kohta nähnyt puolitusinaa. Turnauskestävyys terästyy vaan. Löytyy ihmisarvoista päivänviettoa telkkaristakin ja kirjastosta. Ja seuraakin on, blogeissa jos ei muuten.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 7. Taas tuli päivän kulttuuriannos blogin ja erityisesti sen kommenttien lukemisella!

  Vatsalihakseni eivät kestä kerralla enempää, kuolen nauruun vaikka sen pitäisi pidentää ikää. Tragikoomista, luonnollisesti aiheeseen sopien.

  Kiitokset arvon blogistille ja myös - kaikesta päätellen - elämstä nauttiville kommentaattoreille.

  VastaaPoista