Sivun näyttöjä yhteensä

2. syyskuuta 2020

RyssävihassaOtsikko osoittaa, että puhe on taas Trumpista.

Kiihkeimmät heimomieliset nuoret allekirjoittivat ennen kirjeensä ”ryssävihassa”. Ja perään nimi, Elmo Kaila tai Elias Simojoki tai Urho Kekkonen.  Viimeksi mainittu otti sitten välimatkaa 30-luvun alussa. Kaksi ensin mainittua kuolivat pois, kuten myös kiihkeäksi tiedetty Kai Donner.

”Ryssästä saa puhua vain hammasta purren”, siteerasi Kari Immonen väitöskirjassaan 1987 tutkittuaan Neuvostoliittoa suomalaisessa julkisuudessa sotien välisenä aikana. Tutkimus oli hyvä ja tervetullut. Tuo ”ryssävihassa” oli kerran Akateemisen Karjala-Seuran kielenkäyttöä, mutta tunnettu laajasti.

Matti Klinge perusteli 1970-luvulla, että ilmiö oli poliittinen ja lähinnä saman vuosisadan perua. Minusta tuota tulkintaa on aika tarkastella uudestaan.

Kysymyksessä on myös rasismi, suuri ”aate”.

Suomessa jotkut selittivät sotiemme alkuvaiheessa, että ryssää on ammuttava silmästä sisään, ettei nahka pilaannu, ja että ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi.

Ryssä ja kommunismi ovat eri asioita. Miettikää Kiinaa tai Vietnamia. Kenraalikuvernööri Bobrikov ei ollut kommunisti. Asialla oli poliittinenkin puolensa. Venäjä piteli Suomea etäällä Ruotsista ja Neuvostoliitto nimitteli vahingokseen sekä ennen sotia että niiden jälkeen osaa demareista fasisteiksi, ja kylmä sota teki oikeistosta neuvostovastaisia eli Amerikkaan nojaavia. Muistetaanko, että KOP:n johtaja Paasikivi oli kokoomuspuolueen nokkamies? Kekkonen oli ei-sosialisti.

Lapsena ihmettelin, miksi kaksikielinen inkerinsuomalainen isoisäni ei halunnut puhua venäjää eikä käyttää kielitaitoaan, vaikka rahasta oli tiukkaa. Venäläisyys ei ole ollut hyvä ajatus, eikä se ole sitä edelleenkään. Vaikka täällä asuu nykyisin runsaasti venäläisiä, en ole kuullut kenestäkään, joka olisi muuttanut Suomesta Putinin Venäjälle, koska siellä on parempi olla kuin Suomessa.  Kai heitä on?

Brexit muutti EU:n, ja Trumpin koko politiikka näyttää perustuvan viharyhmien rakentamiseen. Jo ennen koronaa peli oli sekaisin, ja nyt vielä pahemmin.

Tulkintani mukaan Suomi hakeutui EU:in asemoituakseen länteen niin selvästi, että Putin varmasti tajuaa. Ainoa maa, jota meidän on huolellisesti seurattava turvallisuutemme takia, on Venäjä.

Kysynpä suoraan, mihin ne uudet hävittäjäkoneet tarvitaan ja ketä vastaan? Olemme karhun kainalossa. Mikä olisi pelottavampi naapuri kuin köyhtynyt ydinasevaltio, joka ryskyttää työkseen naapureidensa rakenteita?

Brexitin ja Trumpin jälkeen olemme tutussa tilassa: yksin. 

Venäjä ja Trump? Kavereita kyllä, mutta…? Rasismin (jota sanotaan välillä nationalismiksi) pahin ongelma ei ole se, että se on väärin. Pahinta on se, että se on tyhmää. Esimerkki: mitä Saksa olisi saanut aikaan juutalaisten ja muutaman miljoonan venäläisen tuella? Mitä Trump olisi saanut aikaan liittoutumalla Euroopan kanssa ja pysäyttämällä Brexitin? Sieltä tulee Kiina kumminkin, ja kovaa. Ja Suomi? Milläpä täi rykii, kun ei ole keuhkoja.

24 kommenttia:

 1. Vai oli se Kekkonen sielläkin - Vihan Veljien johtavassa troikassa (pahoittelut, jos tuo jälkimmäinen sana tässä yhteydessä koetaan sopimattomaksi)! Tuon ainakin Klinge ja Nygård siis näyttävät aikoinaan pimittäneen.

  VastaaPoista
 2. "...Trumpin koko politiikka näyttää perustuvan viharyhmien rakentamiseen"

  Hulluhko mies Trump on, mutta kyllä hän on saanut - ja saa nyt taas tässäkin blogissa paljon myös aiheetonta arvonnousua.

  Paljonko USA:n jakautumiseen ja nykyisiin mellakoihin on vaikuttanut se, että sikäläiset demarit eivät koskaan hyväksyneet vaalitulosta Johannes Virolaisen tyyliin: "Kansa on puhunut ja pulinat pois" ?

  Vaalituloksen hyväksymisen sijaan demarit aloittivat heti vaalien jälkeen voimakkaan vihakampan ja kummallisen ajojahdin Venäjä-tutkintoineen ja ovat siitä lähtien jakaneet kansakuntaa kaikin voimin. Tuo kampanja on niin hurja, että jopa sellaisen merentakaisen marginaalivaltion kuin Suomen valtamedia on aivan kiimassa Trump-vihassan. Ei uutislähetystä ilman Trumpia.

  Media tukee ja ihannoi mellakointia ja väkivaltaa. Eipä taida rauha noilla kovin äkkiä palata Amerikkaan.

  Clitonin mafialle Trump taisi siis olla liian kova pala.

  Saksasta ja juutalaisista tasan samaa mieltä. Aatulla olisi ollut pommi jo ennen USA:aa, jos hän olisi ymmärtänyt juutalaisten potentiaalin. Tuo nyt vain yhtenä esimerkkinä. Juutalaisten panos olisi mennyt läpi koko yhteiskunnan ja sodankäynnin. No, aikamoiset seuraukset silläkin olisi voinut olla eikä kaikilta osin niin kovin valoisat muulle maailmalle, tokko edes Saksalle.

  Britit taas - heille on kovin vaikea alistua Saksan ja Ranskan komentoon. Tuosta vapaudestaan he ovat valmiit maksamaankin. Ja säästiväthän britit jo 80 miljardia siinä, että eivät joudu osallistumaan "koronaelvytyspaketin" nimellä kulkevaan tulonsiirtoon Ranskaan, Italiaan jne. Ja tuo 80 miljardia on vasta käsiraha siitä rahaliikenteestä, mitä tulossa on.

  Kiina tulee. Valinta on joko täysi sota tai sopeutuminen. Suomen kannatta katsoa, että se ei joudu näissä iltamissa oven väliin saranapuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kirjoitettu Matias K. Ja arvostukseni myös Jukka K:lle, joka ei sensuroinut kirjoitustasi.

   Poista
  2. Jukka K ei koskaan sensuroi kirjoituksia niiden mielipiteiden tähden. Hänellä riittää itsetuntoa ja intelligentsiaa suvaita omastaan poikkeaviakin mielipiteitä. Samaa viisautta soisin poliittisille päättäjillemmekin.

   Poista
 3. Venäjäntaitoiset suomalaiset eli yleensä inkerikot ja entiset Venäjän armeijan upseerit olivat kysyttyä tavaraa sotilastiedustelun puolella 1940 eteenpäin. Lienevät edelleen -- mieleen tulee nimi Alafuzoff.

  VastaaPoista
 4. Itse olen kuullut tuon heiton silmään ampumisesta perusteella, "ettei liha pilaannu". Nähdäkseni useimmiten kyse on mustasta huumorista, jolla yritetään käsitellä äärimmäisen ikävää asiaa. Terveestä ihmisestä ei ole hauskaa ampua toista ihmistä. Mitenkäs Jylhä kirjoittaakaan huumorista? "Naurulla piestään kuolemaakin./Ivan ruoskalla selkää sen mustan kaakin."

  Toki on sitten aidosti sairaita tyyppejä, joille ajatus venäläisen nylkemisestä tai syömisestä on kohottava mielikuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravannahka on aikanaan ollut niin arvokasta, että vakaakätinen pienoiskiväärillä metsästäjä on tosissaan yrittänyt saada "penniläisen" osumaan orkkua silmään.

   Poista
  2. Olen täysin samaa mieltä nimimerkki E. A.:n.

   Lisään omasta puolestani sen, että tuollaisten "sutkausten" ottaminen julkaisemaansa tekstiin jo sinänsä kertonee jotain hyvin olennaista kirjoittajansa "sielutieteellisestä" tilasta käyttääkseni Arvo Lehtovaaran vanhan oppikirjan terminologiaa.

   Poista
 5. "Milläpä täi rykii, kun ei ole keuhkoja."

  Mitä vielä. Pääministerin ja Tytinkin mukaan Suomi on rikas maa ja hallitusohjelmassakin lukee, että Suomi on kokoaan suurempi.

  VastaaPoista
 6. Eikös dosentti Bäckmanilla sentään ole ainakin toinen jalka Venäjällä? Niistä Putinin Venäjää fanittavista kun on kyse.

  VastaaPoista
 7. "Vaikka täällä asuu nykyisin runsaasti venäläisiä, en ole kuullut kenestäkään, joka olisi muuttanut Suomesta Putinin Venäjälle, koska siellä on parempi olla kuin Suomessa. Kai heitä on?"

  On niitä oudompiakin loikkareita. Yleensä DDR:stä yritettiin loikata länteen, vaikka joitakin ammuttiin piikkilanka-aitoihin. Toisin ajatteli Angela Merkelin perhe, joka loikkasi lännestä itään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus 1990-luvun alussa joku paikallinen kaheli hiihteli rajan yli Sallasta Venäjälle ja anoi turvapaikkaa. Miestä pyöriteltiin hetken ajan Murmanskissa ja Pietarissa, minkä jälkeen hänet palautettiin Suomeen. Suomessa mies jätettiin rangaistukseen tuomitsematta täysin vailla ymmärrystä olevana. Sakkojen sijasta tuli siis pitkä mielisairaalareissu. Vääräleuat veistelivät, että ihan samalla lailla kävi 1980-luvulla toiseen suuntaan loikanneille.

   Poista
 8. Mitäs syytä Suomella sitten olisi rykiä sen enempää kuin nytkään? Asiallisista asioista suora puhe on se, millä parhaiten pärjätään. Ja eiköhän venäjälläkin se tajuta. Heidän kannaltaan sitä parempi mitä vähemmän Venäjästä Suomessa uutisoidaan. Kun kerran hyviä uutisia ei sieltä tule kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mitäs syytä Suomella sitten olisi rykiä sen enempää kuin nytkään?"

   No kun luonto tuntuu panevan osalla suomalaisista niin kovasti vastaan (nykytilaa).

   Poista
 9. Terveellinen kirjoitus.

  Putinin ja Trumpin yhteyksistä on paha sanoa mitään kun ideologia värittää keskustelun.

  Kansallisvaltioiden - westfalenilaisen järjestelmän tämän hetkisen vaiheen - ongelma on kyvyttömyys reagoida.

  Loppuu tietotaito, nuppiluku tai varallisuus. Jos ruoka uhkaa vähentyä tai huonontua, "kapina" alkaa lähestyä. Ja sitten taas seuraa että "se meni kapinassa".

  Vaihtoehto? Olisi niitä mutta ne eivät käy kun jonkun varallisuuteen tai valtaan koskettaisiin.

  Jossakin vaiheessa yritetään luoda enemmän keskitetty järjestelmä jossa yksi keskeinen toimija on YK ja sen läheiset organisaatiot.

  Mutta sekin epäonnistuu, kuten kaikki muutkin ovat epäonnistuneet.


  VastaaPoista
 10. Hyvä kirjoitus, selkeä, tasapainoinen analyysi; eipä ole vastaanväittämistä.

  VastaaPoista
 11. Eilisestä, 1. syyskuuta blogin kuvasta.

  Siinähän on suuri osa Suomen historiaa.

  Ruotsi taustalla. Venäjä etualalla.

  Puuttuu vain Neuvostoliitto ja Suomen tasavalta.

  Lukija Laihialta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne Suomi ja Neuvostoliittokin kuvassa mukana. Punagraniittinen kivi on suomea. Ja Neuvostoliitto näkyy muistomerkin historiassa. Kapinoivat tsaarin sotilaat repivät pallon ja kaksoiskotkan alas tsaarinvallan kaatuessa, ja silloin kun ne palautettiin obeliskin huipulle, muistaakseni 1970-luvulla, hysyttiin ensin idästä lupaa, ettei Neuvostoliitolla olisi mitään sitä vastaan.

   Ja kuvaajan selän takana kauempana on Tehtaankatu, Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän suurlähetystöineen.

   Poista
 12. Toki olisi joltain säästyttykin, jos olisi annettu Bobrikovin venäläistää maa. Ja suurena saavutuksena varmaan joku pitäisi sitäkin, jos kaikki nyt osaisivat venättä. Isoisänkään ei olisi tarvinnut pitää kynttiläänsä vakan alla. Mutta jostakin syystä tuntuu, että pikemminkin virolaiset ovat ryssänvihassa toisin kuin suomalaiset. Mistähän se mahtaa johtua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miltä sitten olisi säästytty? Venäläiseen hallintomalliin suostumalla olisimme nyt yksi vähävenäjä muiden venäläisen imperialismin kanssa kärvistelevien reuna-alueiden joukossa.

   Länteen suuntautuminen ja muutama aseellinen kahakka itään päin 1900-luvulla ovat kuitenkin tehneet venäläisillekin selväksi, että emme halua heidän vasallikseen. Kekkonenkin teki mitä tehtävissä oli. Piti Venäjän armeijan itärajan takana silloin, kun Moskovassa haluttiin integroida Suomi suoraan sotilaalliseen yhteistyöhön.
   Lienee ollut historiamme tärkeimpiä löylyjä, mitä UKK heitteli vastaukseksi Tamminiemen saunan kiukaille Beljakovin ehdotellessa yhteisiä sotaharjoituksia.

   Poista
 13. Russofobiaa vastaan olisi saatava rokote siinä missä koornavirustakin vastaan. Sitä voisi sitten toimittaa esim. Ulkopoliittiseen instituuttiin.

  VastaaPoista
 14. Kaipa tuo ryssä- muslimi- ja hurriviha on piilevänä meissä suomalaisissa, aktivoituen kuin koronavirus aina sopivan kohteen löytäessään.

  VastaaPoista
 15. Mummo osasi venättä, kertoi äiti hänen kuoltuaan. Oli kivennappoisena tyttönä vuosia piikomassa Pietarissa. Puna-armeijan kuorolaisia esiintyi Sisä-Suomen kaupungissa. Olimme mummon kanssa kahdestaan yleisössä ulkoilmalavalla. Väliajalla mummo kävi juttelemasa parin kuorolaisen kanssa sivummalla, nauroivat ja elehtivät. "Osaako ne suomea?" ihmettelin minä, alakoululainen. "Kylhä hyö. Moni siel ossaa", mummo sanoi ja hymyili.

  VastaaPoista
 16. Minä vain mietin yöllä ja naureskelin itsekseni mitäpä Stalin, Molotov ja Paasikivi olisivat twiittailleet toisilleen tai kirjoitelleet blogeihinsa.

  VastaaPoista