Sivun näyttöjä yhteensä

21. syyskuuta 2020

Doyle II 

Kuka kävisi ostamassa minulle piipputupakkaa (Capstan tai Rattray’s Marlin Flake tai Three Nuns tai Erinmore) Tukholman Sturegallerietin Brobergilta tai Kööpenhaminasta W. Ø. Larsenilta? He eivät lähetä millään ilveellä, koska EU on kieltänyt. Käsimatkatavarana saa tuoda niin paljon kuin jaksaa kantaa, ja kannattaa sanoa, että nämä tulevat teknisesti omaan käyttöön eli eräälle vanhalle hupsulle.

 

Sherlock Holmes poltti shagia, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Minusta se on sätkätupakkaa. Holmesin merenvahapiippu osoittaa, ettei Doyle tiennyt tätäkään piipunpoltosta. Sellainen on vaikea käsitellä eikä alkuunkaan hintansa arvoinen. Suomesta saa Kasarminkadulta ja Turun teatterin läheltä aivan erinomaisia briar-piippuja, joita taas Lontoosta ei enää löydy helpolla. Yletön tupakointi oli Sherlock Holmesin yksi tunnusmerkki. Minulla on tuossa virginia-rasia, jossa on hänen siluettinsa kannessa.

 

Tuollainen tupakointi on ylimielisyyden merkki (vertaa Stalin), jonka Doyle muuttaa taitavasti ylivoimaisuuden merkiksi.

 

En halua kuvitellakaan, millaista olisi lukea Doylea ja Laurie R. Kingiä selvin päin.

 

Viime aikoina olen lukenut enemmän kvanttikenttäteoriaa, josta Tim Maudlinin yleisesitys on sangen hyvä. Ihmisiä, jotka selviytyvät Diracin yhtälöistä ja niiden kehittelymahdollisuuksista ongelmitta, ei ole Suomessa monta kymmentä. Arvaan että Dirac ei ollut kuullutkaan Holmesista. Raittiusmies Hitler kuuli hänestä liian myöhään. Doyle kuvasi 1890-luvulla, miksi Englanti ei taipunut fasismiin 1941. Täytyy olla todella lahjakas nähdäkseen, että Englanti oli puolihullujen valtakunta. Itse toivon että joku lähettäisi Boris Johnsonille ”Baskervillen koiran” ristisiteenä tai pikkupakettina.

 

Taiteella on vain yksi tehtävä. Olla viihdettä. Taiteen tehtävä on viihdyttää lukijoitaan niin että arjen murheet unohtuvat vähäksi aikaa. Se on suorin tie taikuuteen, koska oikeastaan taide on mahdotonta. Kuunnelkaa jokin yli kymmenestä Bachin pienemmästä fuugasta, niin myönnätte totuuden. Tämä on mahdotonta. Eikä säveliä myöskään ole olemassa. Ne ovat kuulija oman hermoston virittämiä harhoja eli täynnä odottamattomia takaisinkytkentöjä.

 

Sherlock Holmesin lukija ei viitsi kysyä itseltään, mistä tämä mielenkiinto murhiin joukkomurhien maailmassa. Vuosisadan hirvittävimpiin rikoksiin kuului tarpeeton I maailmansota. Ilman sitä meillä olisi nyt kunnollinen biologia-tiede eli ei koronaa eikä hallitsematonta ympäristöongelmaa. Pyssyjen sijasta olisi jo kehitetty hiilidioksidia syöviä viruksia. 

 

Laurie R. Kingin keino on luoda sangen hyviä akvarelleja kiinnostavista henkilöistä ja maustaa ja lisäksi höystää tarinat huvittavan kiinnostavalla kulttuurihistorialla. Yhdessä niteessä vilahtelevat Palestiinassa sekä Gertrud Bell että T.E. Lawrence, toisessa tulkkina häärii Lissabonissa Fernando Pessoa eli yksi hyvin suurista runoilijoista. Lisäksi viktoriaanisen kulttuurin vääristymistä on paljon hyviä kohtauksia. Juuri niihin perustuvat poliittisten järjestelmiemme pahat viat, kuten edustuksellisen demokratian toimimattomuus ja nyrkkivallan helppous. 

 

Paras puoli Kingin kirjoissa on että niistä tulee mukava olo. Toteutus on hieno ja taustatyö tehty hyvin. Holmes säilyy mysteerinä. Hän on kuuluisampi kuin Beatles, jotka olivat kuuluisampia kuin Jeesus. King on uusimpia hyvin pitkässä rivissä. Dekkari on pohjimmaltaan keino ymmärtää ihmisiä. Ristisanatehtävä ei ole. Ikuinen häpeä Ruotsin akatemialle, joka ei antanut Doylelle nobelia.

27 kommenttia:

 1. Shagtupakka oli vissiin tehokeino korostaa Holmesin eksentrisyyttä. Doyle lienee kyllä tiennyt mitä se on kun korostaa vielä sen pahaa hajua. Merenvahapiippu taisi olla toisessa, myöhemmässä kirjassa. Minulla on yksi, on hyvä.

  VastaaPoista
 2. Lukeminen voi olla huvittavaa monellakin tapaa ja tietysti selvimmin, jos siinä on huumoria. Juha Hurme sanoo viimeisimmässä kirjassaan jäljittäneensä kotimaisesta kirjallisuudesta ja vähän muustakin, vaikkapa iskelmistä n.s. viisasta naurua, joka on hyväntahtoista iloa elämästä ja sen moninaisuudesta. Se on erilaisuuden hyväksyntää ja sen elementtejä ovat itseironia ja ennakkoluulottomuus. Tyhmyys, typeryys ja ahdasmielisyys ovat sen tulilinjoilla.

  Paljon sellaista on löytynytkin. Kieli itsessään voi saada lukijan hytkähtelemään, kuten vaikkapa juuri Hurmeen oma teksti, sanavalinnat, kielikuvat, tai tämän blogin kirjoitukset. Sellainen on mukavaa lukemista.

  VastaaPoista
 3. Ei hiilidioksidi ole mikään myrkky vaan elämän edellytys maapallolla. Fotosynteesi nääs tarvitsee hiilidioksidia toimiakseen. Sitäpaitsi aktiivinen ihminen tuottaa hengityksessään hiilidioksidia noin 1.00o kiloa vuodessa. Huippu-urheilijat tietenkin paljon enemmän.

  Pahimpia ongelmia on hengitysilman pilaantuminen ja meriin kerääntyneet muovilautat. Länsimaat ovat vieneet muovijätteensä köyhiin maihin. Näistä maista muovijätteet ovat kulkeutuneet jokien kautta meriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se happea hengittäville myrkky kun pitoisuus nousee tarpeeksi suureksi. Ja jo pienempi pitoisuus lisää kasvihuoneilmiön vaikutusta.

   Poista
  2. Ilman kasvihuoneilmiötä maapallo olisi elinkelvoton.

   Poista
  3. Kasvihuoneilmiö teki Venuksesta taatusti elinkelvottoman.
   Ja maa seuraa perässä.

   (Se äskettäinen fosfiini-uutisjuttu Venuksesta on enempi hype-ankka).

   MMM...

   Poista
  4. Tasapainosta on kysymys. Myös voimakkaampi kasvihuoneilmiö voi tehdä maapallosta elinkelvottoman. On pysyttävä "Goldilocks Zone"-alueella.

   Poista
  5. Tämä taas tätä Toipilan persuluonnontiedettä. Millähän maapallo ja ihmiskunta mahtoi pärjätä kasvihuoneilmiön alkuun saakka? Siis kasvihuoneilmiön sellaisena kuin me muut sen ymmärrämme.

   Poista
  6. Miten "muut" sen kasvihuoneilmiön oikein ymmärtävät? Nimittäin esimerkiksi vesihöyry on kasvihuonekaasu. Ilmakehässä se voimistaa kasvihuoneilmiötä. Vesihöyryn arvioidaan aiheuttavan kasvihuoneilmiöstä noin 36–70 %.

   Hiilidioksidia on aivan turhaan demonisoitu mm mukamas "myrkkynä". Elintarvikkeitakin pakataan hiilidioksidin suojakaasuun säilyvyyden parantamiseksi.

   Poista
  7. "Millähän maapallo ja ihmiskunta mahtoi pärjätä kasvihuoneilmiön alkuun saakka?"

   Kenenkähän luonnontiede tässä nyt heittää? Ennen kuin ryhtyy kovin ylemmyydentuntoisesti huutellemaan, kannattaa tarkistaa edes peruskoulutasoiset faktat.

   Vinkki: googlaa "kasvihuoneilmiö" ja arvioi sen jälkeen Toipilan kommentin todenperäisyys uudelleen.

   Poista
  8. Toipilas ja Matelias väittävät että hiilidioksidin lisääntyvästä pitoisuudesta ilmakehässä ei tarvitse olla huolissaan koska se on niin "luonnollista". Väite on väärä. Tieteellinen näyttö sanoo toisin.
   Eivät muuten ne muutkaan kasvihuonekaasut taida olla vähenemään päin.

   Poista
  9. "Toipilas ja Matelias väittävät että hiilidioksidin lisääntyvästä pitoisuudesta ilmakehässä ei tarvitse olla huolissaan koska se on niin "luonnollista". "

   Sanoinko todella noin?

   Tarjosin vain vakiintunutta määritelmää siitä, mikä kasvihuoneilmiö on, miten se on ylläpitää elämää maapallolla ja toki mennessään liian pitkälle, se aiheuttaa myös ongelmia. Näin ymmärsin Toipilankin tarkoittavan.

   En hyväksynyt vihreiden puoluetoimistossa tehtyä uutta - perusfysiikan faktaat täysin ohittavaa - määritelmää kasvihuoneilmiöstä enkä hiilidioksidista puhtaasti vain myrkkynä. Ilman hiilidioksidia maapallolla ei ole elämää - ei myöskään ilman kasvihuoneilmiötä.

   Olen valmis keskustelemaan ilmastonmuutoksesta luonnontieteellisten faktojen perustella, mutta en uskonnollisen hurmosliikkeen tai kyynisen laskelmoivan valtapolitiikan ehdoin.

   Ilmiö ei ole ollankaan niin triviaali, kuin meidän "luonnontietelijämme" täällä ilman perustietoja väittävät. Olen jonkin veran tutustunut asiaan ja koulutuskin on tässä suhteessa kohtalaisen hyvässä kunnossa.

   Poista
  10. Maapallolla oleva fossiilinen hiili eikä auringon lämpösäteily tällä etäisyydellä riitä siihen, että täällä lämpötila karkaisi venuksenkaltaisiin elinkelvottomiin lukemiin.

   Ei ihminen pysty hävittämään elämää maapallolta. Itsellemme voimme kyllä elämän tehdä paljon vaikeammaksi. Jo muutaman metrin merenpinnan nousu olisi melkoinen katastrofi.

   Tähän mennessä ihmiskunnan historian aikana lämpimämmät kaudet ovat olleet ihmisyhteisöille kukoistuksen aikaa ja kylmät kaudet kurjuutta. Nyt ei oletettavasti ole asiat samoin.

   Poista
  11. IPCC:n käyttämä "tiede" muistuttaa epäilyttävästi tupakkateollisuuden käyttämää "lääketiedettä".

   Ilmastoasioissa on kysymys mielettömän isoista monien miljardien rahoista kuten päästökaupassa ja rahoituksen saamisessa ilmastotutkimukseen.

   Poista
  12. Tarkoittaako T. että myös "omena päivässä pitää lääkärin loitolla" on propagandaa ja humbuugia koska omenakin on miljardibisnes maailmalla? Vai mikä tämä miljardi-argumentti oikein on käyttöarvoltansa? Kestääkö se edes biljoonien öljytaalojen painon alla kutiansa?

   MMM...

   Poista
  13. Millä kompetenssilla toipilas lainausmerkitsee "tieteen" tässä yhteydessä? Aiemmista puheista olen päätellyt ettei hän ainakaan meteorologi tai ilmastotieteilijä ole, joku humanisti kenties. Kirkkoslaavin tuntija?

   Poista
  14. Sikäli kun olen ymmärtänyt, IPCC:n käyttämä data ja laskenta-algoritmit ovat kaikki julkista tietoa, ja tälläkin hetkellä sadat ellei tuhannet tiedeihmiset kåyvät niitä läpi yrittäen etsiä virheitä. Jos se onnistuisi olisi se varmasti sensaatiouutinen. Ei ole vielä onnistunut. Juutalaisbolsevistiseen salaliittoon meteorologian takana en suostu uskomaan.

   Poista
  15. Sen luulisi olevan sensaatio, ettei tiedotusvälineet ole ottaneet juuri lainkaan huomioon toisenlaisia tutkimustuloksia ilmastosta kuin IPCC:n tietoisesti manipuoloituja tutkimustuloksia. IPCC hylkää sellaiset mittaustulokset, jotka eivät sovi eivätkä tue haluttua lopputulosta.

   Netistä löytyy erittäin paljon täysin erilaista tietoa, jota IPCC levittää. Vain muutamia nimiä mainitakseni:

   Professori Kari Mielikäinen, opettaja Simo Ruoho, tietokirjanen Ilmastonmuutosuudelleen tutkittuna II, Fysikaalinen tiede, yhteenveto päättäjille ja paljon muuta.

   Taitaa laumailmiön sosiaalinen paine estää tehokkaasti toisenlaisten tutkimustulosten pääsyä poliittisesti korrektien asenteiden rinnalle, jottei kuuliaisista kukaan joutuisi muuttamaan käsityksiään.

   Poista
  16. Minun on vaikea uskoa fundamentalistiemme fanittaman dogmatiikan dosentti Juha Ahvion uskovan juutalaiseen salaliittoon mutta hän (Ruben Stiller 15.10.2018 jossa Stiller, Enqvist ja Ahvio maailmanlopuista) väitti että IPCC on maailmanhallitukseen tähtäävä systeemi ja ilmastonmuutos olisi poliittinen salaliittohuijaus. Maailmanhallituksethan on fundamentalisteille aina saatanan juonia.

   Äskettäisen Vaasan yo:n kyselytutkimuksen mukaan 58% perussuomalaisista kuvitteli että ilmastonmuutos on pääosin tai täysin luonnollista eikä niinkään ihmisestä.
   Tässä harhassa heti perässä oli kristillisdemokraatit 40%:lla ja Liike Nytiläiset populistit 39%:lla.

   Tieteessä ei tosiasioista pidä päättää populisteilla/kansalla. Suomen kansa on tyhmää kun 80% kuvittelee elävänsä ekologisesti.

   MMM...

   Poista
 4. Hiilidioksidia syövä virus lienee jo olemassa. Sen nimi on viherhiukkanen. Tosin se vaatii toimiakseen energiaa eli auringonvaloa koska hiilidioksidista energiaa ei kemiallisilla menetelmillä taida olla revittävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsh, piti tarkistaa keskikoulun biologian tietonsa. Viherhiukkanen samoin kuin mitokondrio lienevät alun perin bakteereita. Virus ei itse syö mitään eikä pysty saamaan isäntäsolua tekemään semmoista mitä se ei muutenkin osaa, paitsi kopioita itsestään.

   Poista
 5. Musiikin kohdalla arvio pitänee paikkansa. Kuvataiteessa tarkoitukset ovat laajemmat. Tarkoitus on tuottaa tarinoita, harhautusta ja illuusioita. Jotkut ovat viime aikoina väittäneet että taiteen tehtävänä olisi tuoda esille rumuutta, sitä kyllä vastustan. Taide nimenä viittaa taitoon eli poikkeukselliseen kyvykkyyteen tuottaa jotakin joka hämmästyttää positiivisessa mielessä katsojia. Siis kauneutta. Nykyaikana ollaan liu'uttu ulos tuosta.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse koen tehtäväkseni kuvata todellisuutta sellaisena kuin sen koen. Palkän kauneuden tavoittelu itseisarvona muistuttaa ajatuksena vankien soittamaa kamarimusiikkia keskitysleirillä. On silläkin tietysti ollut arvonsa.

   Poista
  2. Arvostan ihailtavan kamalan kauheuden odotuksen luojat, jännittävän elokuvamusiikin ja hirviöiden tekijät.

   MMM...

   Poista
 6. Ensimmäisen ja toisenkin maailmansodan merkittäviä syitä olivat kieroutunut kunniallisuus ja velvollisuuden tunne ,upseereilla ja virkamiehillä kuin myös valtioiden johtajilla. Venäjä katsoi velvollisuudekseen suojella Serbiaa. Britannia ei voinut jättää Ranskaa Saksan armoille. Tämä ilmiö ilmenee myös Holmes tarinoiden naisten lojaalisuudessa rikollisia miehiä ja miessukulaisiaan kohtaan.

  VastaaPoista
 7. Kemppinen, tuo sun kikkasi on jo nähty kymmeniä kertoja. Ensin turautat jonkun provosoivan väitteen, ja seuraavassa postauksessasi vedät puheesi takaisin.
  Hyvin halpahintaista, eikä edes hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuushan voi olla paljon inhimillisempi: Jukka turauttaa mielipiteensä estotta eetteriin, ja jos se aiheuttaa vastustusta, hän kääntää takkinsa.

   Ihan Marxin opin mukaan: jos ette pidä mielipiteistäni, minulla on kyllä muitakin.

   Poista