Sivun näyttöjä yhteensä

12. syyskuuta 2020

Oikeusoppia aikuisille ja edistyneille 

R. Rosvo oli sekä nuori että kaunis. Ikään kuin tämä ei olisi riittänyt, hän oli saanut opetuksen omalta isältään. Mutt’ tyttö, jota lempi, hän oli petturi. Ja siksi tuli Roopesta nyt julma ryöväri.

 

Joka sana on totta. Tämä kaikki ja paljon muuta on painettu oikein kirjaan. Jos kirjassa on aakkoshakemisto, hakusana on Rosvo-Roope. Sanat Raf. Ramstedt.

 

Tämäkin kävi mielessäni, kun kolmisenkymmentä vuotta sitten kahvia juodessani tulin maininneeksi hyvän ystäväni X:n, jonka muuten valoisaa luonnetta ja elämänkulkua varjostaa se erikoinen seikka, että hän tappaa ihmisiä. Tuossa vaiheessa hän oli istunut pakkolaitoksen eristyssellissä yhtäjaksoisesti toistakymmentä vuotta.

 

Silloinen ystäväni – välimme kärsivät, kun myöhempinä vuosina ilmeni, että hänen mielestään etenkin köyhä sadan Saimaan saaren ja hienon sukutilan omistaja sai luonnollisesti vetää höplästä kaltaisiani Helsingin herroja koska meillä herroilla on varaa maksaa – sanoi tuntevansa miehen. Se oli ällistyttävä tieto. Kysyin asiasta seuraavan kerran Kakolassa käydessäni ja näin oli. Ystäväni oli Savossa kuulemani perusteella osoittautunut roistoksi jo kansakoulun ala-asteella,. Hän oli rikkonut jonkun luokkatoverin polkupyörän ja jättänyt ojentumatta nurkassa seisottamisesta ja jälki-istunnosta.

 

Perheessä ei kuulemma ollut mitään elinkeinoa, lapsia oli ja tuli – ymmärsin että äiti olisi ollut ”ylleinen” – ja ystäväni isä oli, sikäli kuin tiedettiin, kadonnut sodan melskeisiin.

 

Rosvo-Roopen kriminelli toiminta oli siis naisen syytä, kuten asiat yleensäkin ovat. Korkeimman luokan lauluntekijä Hj. Nortamo, joka vihasi raumalaisia ja Rauman murretta ja muutti Poriin heti kun kynnelle kykeni, kirjoitti hänkin tarinan ”Uiskoton ja petollinen Juulia”. ”Sinä vasempaan ja oikeahan katsees loit sekä yhdelle ja toiselle sä suukon soit, sinä keimailit ja silmiäsi vilkutit ja tansseit että kotia sä nilkutit.”

 

”Yksi kisälli sun rakkautes sitten sai, mutta kysyä mun sentään sinä sallit kai: Mitäs sanot, jos mä ammun siihen kuulia, sinä uskoton ja petollinen Juulia.”

 

Nortamon elämäkerta on muuten erinomainen ja sisältää monin kohdin muuta kuin luulisi. Epäilen ettei sitä lueta ääneen Nortamo-seuran istunnoissa, mutta kirjoittaja Tapio Niemi lienee raumalainen.

 

(Jos joku ihmettelee, mikä panee minut ilkeilemään kunnon raumalaisille, selitän että minulla on siellä sukua. Kiusoittelu on ruma perinne, johon olen kasvanut kiinni, koska omassa kasvuympäristössäni oli tapana vastata hellyydenosoituksiin lyömällä nyrkillä, seipäällä tai aidaksella. Kieltämättä ennen käytettiin puukkoakin, mutta se saattoi vetää paikalle poliiseja ja muita asiattomia.)

 

En ole toistaiseksi nähnyt aihetta muuttaa oikeuspsykiatrista käsitystäni. Tavallisimmin ihmisen menettely, käyttäytyminen tai luonne selitetään ensimmäiseksi mieleen tulevalla väärällä perusteella.

 

Voitte kokeilla: juu-miehiä löytyy lähimmästä kuppilasta, jos menette kertmaan, että Putin tai Lukashenka on niin hankala tapaus siksi että hän on todellisuudessa kotoisin Kortesjärveltä (tai Vimpelistä). Tieto herättää innostusta ja nostattaa oivalluksen ilmeitä. Kokeilkaa itse!

9 kommenttia:

 1. Ongelmat ovat neuvottelu kysymyksiä. Pitäisi välttää riitaa ja raastetta...
  Mutta kun ei. Me ollaan Putinoita kaikki, ihan jokainen.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 2. Tunnen joitain todella vaikeita ihmisiä. Silleen tavallisen ihmisen mittakaavassa vaikeita, ei juristin kuvailemia lehdissä mainitsemisen arvoisia, ihmisentappoon auliita. Äitinikin oli niin kovaluonteinen, että tappoi kissanpennut, kun ei miehistä siihen ollut.

  Mutta niistä vaikeista: jotenkin keskenkasvuisia ovat, toimintatavat kuin esiteini-ikäisillä, jos ei tahtoaan saa läpi.

  Änkyrää on vaikea muuksi muuttaa. Parempi vain pitää etäisyyttä.

  VastaaPoista
 3. Balladi Rosvo-Roopesta oli aikanaan oppikoulun lukukirjassa, ja opettaja pani pohtimaan, että ihan oikeastiko Rosvo-Roope hiljaa hirtettiin. Edelleen olen sitä mieltä, että enemmän kuin oikeasti.

  VastaaPoista
 4. Kylläpä virkistyin, olipa kivaa tekstiä. Mutta kyllä vähän kaikki muukin "selitetään ensimmäiseksi mieleen tulevalla väärällä perusteella." Eikä siinä kyllin. Kuulija kuulee selittelyt aina miten haluaa omien päänsisäisten mörköjensä ohjailemana. - Vasen oikea, vasen oikea, oikein väärin, rahat käärin.

  VastaaPoista
 5. Omatekoista etymologiaa tuohon edelliseen. Mörköhän tarkoittaa jotain selittämätöntä pimeydessä olevaa (<mörk ´tumma´ru) eli tuossa tiedostamatonta ja ajatusperustan kyseenalaistamattomia ja reflektoimattomia itsestäänselvyyksiä.Siellä lymyävät arkkityypit. NAINEN, ROSVO ym.

  VastaaPoista
 6. Hei, siis Kemppi! Hillitse hiukan noita "kapakkajuttujasi"! Ihmisikään et ole viinaa juonut ja et kapakoita kolunnut, joten Kauhavan kapakkien suhdetta Kortesjärveen tai Vimpeliin (Putinista ja Lukasenkasta puhumattakaan!), Sinä et tiedä! (En kyllä minäkään!) Kuhan puhelet lämpimiksesi. Vaan hauskaa näitä silti on lueksia. Sateisen lauantain tekemättömyyden keskellä, heh!

  VastaaPoista
 7. Hirtämme hiljaa ympäriltämme mielestämme epäkelvot ihmiset. Tutustuin kerran eräässä ruumiillisten vaivojen hoitolaitoksessa mieheen, joka oli kertomansa mukaan rikollisena istunut toisessa niistä valtion laitoksista, jonne voidaan eristää käytännössä määräämättömäksi ajaksi. Tunnen näitä asioita, joten vakuutuin monta kertaa kohdattuamme tietyin kysymyksin hänen rehellisyydestään. Hänet oli sittemmin, pitkän, pitkän ajan kuluttua vapautettu, ja hän oli muuttanut suurella paikkakunnalla pienkerrostaloon äitinsä omistusyksiöön tämän kuoltua. Kaikin tavoin häntä oli siitä yritetty savustaa ja savustettiin koko ajan, vaikka hän sanoi elämänsä olevan tasaisen hiljaista ja rikkeetöntä. Naapureita oli muuttanut hänen takiaan pois. Ikääkin oli karttunut. Kansaneläkkeen aika koittaisi kohta. Mietin, että kun ihminen halutaan tehdä olemattomaksi, silloin hän vasta olemassa onkin ja hyvin räikeällä tavalla. Ei näihin kysymyksiin löydy yksiselitteisiä vastauksia. Mitäpä siihen osasin erotessa tupakkakopissa sanoa: "Olet sovittanut tekosi. Koeta pärjätä!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis löytyi yksi henkilö, joka on valmis vakuuttamaan mainitun henkilön kelpo kansalaiseksi. Turussa, Vantaalla, Vaasassa tai Kuopiossa lie aikansa kuntoutunut, ja epäilemättä asianomaiset lääkärit ja muut viranomaiset osaavat ammattinsa.

   Itse en olisi valmis vannomaan rehellisyyttä ja kunnollisuutta kenestäkään. Edes itsestäni. Kissastani voin vakuuttaa, että siinä on kunnon rehti kissa. Olen myös tuntenut muutamia kelpo hevosia ja koiria.

   Ja veljestäni voisin sanoa, että hyvä veli on. Ei pahaa sanottavaa.

   Poista
 8. Mitä mieltä olet Pentti Linkolasta ja hänen kirjallisesta tuotannostaan?

  VastaaPoista