Sivun näyttöjä yhteensä

7. joulukuuta 2014

Paljon rajaa

Teknisistä syistä kirjoituksen kartasta on yllä vain osa. ”Ilmailukartta 1952” löytyy osoitteesta


Timo Meriluoto on tehnyt valtavan työn skannaamalla vanhoja ja uusia karttoja. Joukossa on todellisia kaunottaria.

Jos olisin julkaisemassa kirjaa ulkopolitiikasta tai idänsuhteista, kuvan kartta sopisi kansikuvaksi. Samalla voisi valehdella, että ”suomettuminen” on merkitty karttaan. Selityksistä käy ilmi, että vinoviivoitettu itäraja on lentokieltoaluetta.

Tiedän hyvin, että isäni harjoittama ja mainostama Saariselän retkeily oli poliittisesti arka aihe. Lieneekö presidentti Kekkonen selvittänyt KGB:n miehilleen, että yleisön huomion kiinnittäminen valtakunnan rajaan oli luonteeltaan viatonta. Tosin en ole täysin varma, että se oli luonteeltaan viatonta.

Presidentti Sauli Niinistö on vaivihkaa palauttanut tasavallan presidentille sen aseman, joka tuohon tehtävään liittyi ennen vuoden 1999 suurta perustuslain muutosta. Suomalaiset ajattelevat tällä hetkellä, että ulkopoliittinen ja taloudellinen tila ovat niin vakavia, ettei niitä pääministeri osaa hoitaa. Kyllä siihen tarvitaan presidentti. Ja näiden toiveiden mukaan Niinistö menettelee.

Niinistö ja kaikki muut toistelevat, että meillä on 1300 kilometriä maarajaa Venäjän kanssa. Kukaan ei koskaan sano, mitä tämä lause tarkoittaa. Loogisesti ajatus voi olla, että joku voi yrittää tuon rajaa takaa tänne tai sitten täältä sinne.

Itse ehdottaisin tulkinnaksi edellistä vaihtoehtoa. Tosin marssireitti Narvikista Kantalahteen on täyttä totta edelleen. Sen haavoittuvuus kävi kuitenkin ilmi jo vuonna 1940. Tuskin tilanne on pahasti parantunut.

Norja tuomitsi Suomen ja Ruotsin Naton ulkopuolelle liittymällä itse jäseneksi heti 1949. Ruotsi tosin oli toiminut USA:n uskollisena liittolaisena noin vuodesta 1942, jolloin siellä huomattiin, että Saksan ei käy hyvin. Tiedossa ei ole, että silloin aloitettua yhteistyötä signaalitiedustelussa olisi koskaan purettu.  Mutta Norjalla on yhteinen maaraja Venäjän kanssa ja vielä hyvin pahassa paikassa.

Mitä Cambridgessa majailevat historiantutkijamme oikein tekevät, kun eivät julkaise vuoden 1862 rajarauhasopimuksen taustapapereita. Putinin joukko tuskin lakkaa kiroamasta, että ”Suomen Jäämeren yhteydestä” luovuttiin niin kevytmielisesti. Pääsy Petsamonvuonolle on hankala. Kyllä Ruija olisi pitänyt saada osaksi keisarikuntaa. Toisaalta Ruijanrannan asuttaminen enemmän tai vähemmän uskollisille suomalaisilla onnistui yli odotusten.

Seuraava mielenkiintoinen liike tulee olemaan rautatie Rovaniemeltä Jäämerelle. Sitä on suunniteltu ainakin vuodesta 1880 ja sen pudottaminen eduskunnan asialistoilta 1920-luvulla oli käsittämätön virhe, joka oli osoittautua sotilaallisesti kohtalokkaaksi 1939 ja 1941.  Ehkä se otetaan esiin nyt Soklin varjolla.

En ole onnekseni itse kuuntelemassa kuulutusta ”Anteripään asema, viisi minuuttia. Juna Nellimiin lähtee raiteelta kaksi.”

Uutinen jota emme tule kuulemaan illalla, emme huomenna emmekä koskaan. Mitä Suojelupoliisi sai selville Itsenäisyyspäivän anarkistien mielenosoituksesta?

Ketä näyteikkunoiden särkeminen ja autojen potkiminen auttaa? Venäjää.

Kenen asiaa tuo esiin mielenosoituksen sijoittaminen Itsenäisyyspäivään? Venäjän.

Mikä on Venäjän lännen politiikan tämänhetkinen keino. Horjuttaminen. Mikä on horjumisen näkyvin muoto tätä nykyä? Mielenosoitukset.

Onko suomalaisia jo järjestetty Venäjän politiikan ja propagandan palvelukseen? On.

Mikä oli mielenosoituksen teema? EU:n vastustaminen. Kenellä toisella on sama päämäärä?

Olen pahoillani, että langetan tässä varjoa epäilemättä kunnollisten ja yhteistä hyvää edistävien mielenosoittajien ylle. Mutta en erikoisen pahoillani. Hyvää Itsenäisyyspäivää itse kullekin säädylle.

23 kommenttia:

 1. Voihan olla, että professori K on Venäjää syyttäessään oikeassa, mitä kyllä hieman silti epäilen.

  Enkä kyllä osaa olla kovin huolissanikaan näistä hulinoista. Meinaan, että olen nähnyt sellaisenkin ajan, jolloin Venäjä-propagandaa edistyksellisyyden valekaapuun kätkettynä rummutettiin, toitotettiin ja tungetttiin kansan kurkusta alas ihan toisella volyymilla ja valtamedioiden voimalla. Tunkijoina oli tahoja, joiden rinnalla joku ketkudosentti trolleineen on pilakuvasta repäisty variksenpelätin.

  Silti tämäkään voimallinen vyörytys ei tehonnut kansan terveeseen osaan, ainoastaan sinisilmäisiin tuulihattuihin ja selkärangattomiin lurjuksiin. Molempia toki riittää edelleem yli oman maan tarpeen.

  Tämän henkien taistelun rinnalla nykymellakat ovat porinaa lattekupissa.

  VastaaPoista
 2. Onko Jukka ollut koskaan linnan juhlissa? Kullervo?

  VastaaPoista
 3. Edellinen presidenttimme ei ollut suuri kansanjohtaja, emme kai tarvinneet sellaista, mutta hänkin on tavallaan viisas. "Elämme kahden todellisuuden välissä". Puhuuko tässä Euroopan todellisuus? Venäjän todellisuus taitaa tällä hetkellä olla vahvimman todellisuus. Näyteikkunoiden rikkojillakin todellisuuksia on vain yksi - se, jossa ikkunoita rikotaan ja hevosia hakataan, koska niin täytyy tehdä. Kansallisrealisti jakaa todellisuuden aina kahtia - länsi ja islam, Suomi ja Venäjä. Miten suuresta osasta omaa todellisuuttamme joudumme luopumaan torjuaksemme ulkopuolelta tulevaa uhkaa? Sotiemme veteraanit osoittivat erään rajan paikan.

  Tekstistä puhuttaessa mainittiin joskus vain kirjoittajan ja lukijan käsitys. Todellisuuksia on kuitenkin aina, aina enemmän kuin kaksi. On pahuksen huono idea hukuttaa nämä veneenkeikuttajat vain siksi, että he pelaavat nyt sen toisen todellisuuden pussiin.

  VastaaPoista
 4. Heikoissa kantimissa ovat Venäjän horjutusoperaatiot Suomessa, jos ne noiden muutamien ikkunoita potkivien hörhöjen varassa ovat.

  Itse en tätä muutamalla känniläisellä vahvistetun meidän piskuisen äärivasemmistomme ja anarkistiemme touhua virallisen Venäjän arkkikonservatiiviseen menoon osaa yhdistää. Hörhöjen jo vähän väsynyt pieni performanssi - siinä se.

  Jos horjutusta on tulossa ja tekeillä, se on jossakin aivan muualla.

  "Alati syvenevän" EU:n kritiikki ja liittovaltiokehityksen päättäväinen torppaaminen Cameronin tapaan on sitten jo aivan toinen juttu.

  VastaaPoista
 5. Näissä mellakoissa ei ole kyse mistään politiikasta vaan ovat keino hankkia elämyksiä ja hermokiihoketta osallistujilleen. Ruotsissa kahden osapuolen välisiä mellakoita on käyty vuosikausia, eikä ole mahdotonta, että keskenään tappelevien taustalla vaikuttaisi sama ulkomainen taho.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hermokiihokkeesta jos olisi kyse niin eivät jaksaisi odottaa linnanjuhlia.

   Poista
 6. Jänniä yksityiskohtia löytyy tuosta kartasta. Yllästunturin korkeus 740m, ja maisematie yltää vain puoleenväliin Äkäslompoloa, ja siitä eteenpäin katkoviivana kohti kylää. Se oli sitä aikaa kun Lompolossakin oli vielä hiljaista..

  VastaaPoista
 7. "Presidentti Sauli Niinistö on vaivihkaa palauttanut tasavallan presidentille sen aseman, joka tuohon tehtävään liittyi ennen vuoden 1999 suurta perustuslain muutosta." En ymmärrä , mitä Sauli Niinistö on tehnyt ?

  "Ruotsi tosin oli toiminut USA:n uskollisena liittolaisena noin vuodesta 1942, jolloin siellä huomattiin, että Saksan ei käy hyvin" Milloin Ruotsi lopetti erittäin kannattavan kaupan kolmannen valtakunnan kanssa , joka oli hyvin tärkeää Saksan sotatarviketeollisuudelle ?

  Taidettiin saada tavanomaiset kehut sisusta ja urheudesta Yhdysvaltojen suunnalta itsenäisyyspäivän kunniaksi, Kummalle puolelle rintamaa Yhdysvallat toimitti sotatarvikkeita, Suomelle vai Neuvostoliitolle ?

  Älä ota liikoja pultteja pienen anarkistijoukon mielenilmauksesta, se hukkuu kohinaan.

  VastaaPoista
 8. "Ketä näyteikkunoiden särkeminen ja autojen potkiminen auttaa? Venäjää."

  Haluan kuitenkin uskoa, että kyse on sisäsyntyinen: kyse on yhteiskuntamme nykymenon syrjäyttämistä, jotka haluaisitvat lisää valtaa tai rahaa itselleen. Heihin auttaisi vanha kapinoinin lääke: hirttää tai aateloida, molemmissa tapauksissa vaikenevat kuin kiltit lapset.

  Samoin on hyvä muistaa, että kyse on noin parista sadasta henkilöstä. Tuon suuruinen joukko saadaan kokoon kannattamaan mitä tahansa hullutusta.

  En usko, että Venäjällä on nyt halua horjuttaa Suomea ennekun Ukrainan juttu on selvä. Sitten on aika kutsua suomalaiset Moskovaan neuvottelemaan pohjois-euroopan vakiinnuttavasta sopimuksesta. Eikä sinne auta olla menemättä kun palovakuutusta ei ole hyvissä ajoin otettu.

  VastaaPoista
 9. Olen minä ollut Linnan juhlissa. Pääosaa tuntui esittävän televisiokamera. Sen eteen änkesivät ihan vimmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläisellä on ollut aina henkilökohtainen hyväksyttävä syy olla poissa Linnan itsenäisyyspäivän juhlista.

   Ei ole ikinä tullut kutsua.

   Prkl.

   Poista
  2. Perseennuolijoitahan ne sinne vain kutsuukin.

   Poista
  3. Olet siis joka vuosi saanut kutsun

   Poista
 10. Eikö olisi ennemmin epäilyttävää, jollei täällä kukaan koskaan kootusti rähjäisi edes malliksi? Noista ikkunansärkijänulikoista ei kyllä ole vieraanvallan agenteiksi kuin natohattuisille. Toimivat toisaalla. Vähän kun zoomaa karttaa ulospäin huomaa, että Suomi Venäjän murheista kaikkein pienin. Minusta on viisainta pysyä sellaisena.

  VastaaPoista
 11. Itsenäisyyden ääreen hiljennyttiin perinteisin menon - siis sotia muistelemalla. Asian vakavuus oli tajuttu hyvin YLEn aattopäivän uutisissa, joissa oli viiden minuutin raportti tuiki tärkeästä "itsenäisyyspäiväaiheesta". Kysymys oli siitä, miten puolustusvoimat on varautunut kuljettamaan sankarivainajat kotipitäjän multiin tulevissa sodissa.
  Ahdistaa tämä maa. Visti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vainajat kotipitäjän multiin -juttu oli todella eriomainen veto.

   Suomi varustautuu mahdollisiin koviin aikoihin rauhallisesti, päättäväisesti ja pragmaattisesti. Aloitetaan siitä päästä, että kun mahdollisissa kapinoissa kuitenkin kuolee porukkaa, miten heidät hoidetaan. Ei esimerkiksi siitä päästä, että sota on mahtavaa, liput liehuvat ja poikamme rientävät sotahulluina tykkien eteen.

   Minusta tuo viestii hyvin realistista maanpuolustustahtoa ja on viestinä paljon vahvempi kuin pinnallinen ja hetkellinen sotauho. "Tämä ei ole fantastista, mutta tarvittaessa asialliset hommat hoidetaan. Asiallisesti."

   Toki koko sodankäynnin doktriinimme on on uudistuu myös. Ja siihen tämä vainajien huollon muutoskin liittyy.

   Poista
  2. Sama täällä. On tuntemattomat sotilaat, soihtukulkueet, sotilasparaatit, sankarihaudat ja linnanjuhlat. Tuntuu siltä kuin sodista olisi kulunut muutama vuosi, ja Suomi eläisi jatkuvan painostavan uhan alla. Samalla tämän arvosteleminen tuntuu väärältä, jos kuitenkin edustan niin pientä vähemmistöä, ja 2,4 miljoonaa ihmistä televisioidensa ääressä on oikeassa.

   En kuitenkaan voi sille mitään, että mieleen tulee miss Suomi kilpailut ja kuinka niitä seurattiin koko kansan voimin. Jokin on muuttumassa, vielä löytyi juhlinnan keskipisteeseen 101 vuotias veteraani .

   Poista
 12. Anarkistit vastustavat kansallisvaltiota. EU ja anarkistit ovat siis objektiivisesti samalla puolella.
  Euvostoliitto tosin kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

  VastaaPoista
 13. Eliitti juhli yli prameassa juhlassaan. Reippaat nuoret kansalaiset näyttivät mitä tuleman pitää eliitille. Me menemme nyt kohti oikeudenmukaisempaa valtiota.

  VastaaPoista
 14. Me olemme eliittiä, siis te lukijat ja minä.

  Valitan, ei sille mitään voi, ainakaan jos pitää kiinni käsitteen tavallisimmasta merkityksestä. "Valtaeliitti" on sitten hiukan eri asia.

  VastaaPoista
 15. Oikein hyvä kirjoitus. Putin harrastaa monilla tavoin psykologista sodankäyntiä.

  VastaaPoista
 16. Mahtaisiko se tarkoittaa samaa kuin kesäkuussa 1941, että joku haluaisi mennä täältä sinne?

  VastaaPoista