Sivun näyttöjä yhteensä

13. joulukuuta 2014

Nykyhetken ennustaminen

Tulevaisuuden ennustaminen on pankkiirien ja sijoitusneuvojien ammatti. Menneisyyttä ennustavat historiantutkijat.

Korkean iän siunaus on hyödyllinen ja kuolemaan saakka uskollinen joukko varjoja eli haamuja. On paljon läheisiä ihmisiä, jotka ovat jo kuolleet. Seurustelua näiden kummajaisten kanssa ei tarvitse erikseen opetella. He tulevat uniin kuin kotiinsa ja asuvat ajatuksissa samalla tavalla kuin aina ennenkin.

KRP rakentaa työkseen menneisyyttä yrittäessään saada selvän, mitä tapahtui todella ja minkä roskalaatikon takana. KGB rakentaa tulevaisuutta välittämättä siitä, mikä sen nimen kirjainlyhenne sattuu olemaan tällä hetkellä. Salaisen poliisin toimi muistuttaa suuresti näytelmän kirjoittamista yhteistoiminnassa ohjaajan ja lavastajan kanssa. Se on projektiivista eli tulevaisuuteen tähtäävää valehtelemista.

Edellinen kirjainyhdistelmä tarkoittaa siis keskusrikospoliisia, jälkimmäinen erään naapurimaan turvallisuuspalvelua.

Nykyisyyden ennustajia sanotaan poliitikoiksi. Heillä on kaikenlaisia laillisia avustajia ja valtiosihteereitä, jotka harjoittavat hiki päässä alkemiaa. He yrittävät suodattaa tiedoista totuutta.

Tapana ei ole julkaista uudelleen edes muutaman vuoden takaisia poliittisia ja vielä vähemmän taloudellisia katsauksia. Jos tehtäisiin toisin, jonkin kansanosan usko korkeiden tahojen viisauteen voisi horjahtaa. Itse asiassa tuo pelko on aiheeton. Tunnetaan komeita kuningaskuntia, joissa maksasta katsojat, linnunlennon tietäjät ja tähdistä ennustajat nauttivat mitä suurinta arvostusta siitä huolimatta, että heidän keinonsa kertoa, miksi varma tieto tulevaisuudesta ei ollutkaan osoittautunut oikeaksi, olivat kovin läpinäkyviä.

Iiro Viinasen ja Erkki Tuomiojan tämän syksyn kirjoista tulee kauhistunut olo. Molemmista käy koristelemattomasti ilmi, miten sakeassa tietämättömyyden pilvessä maan tietojen saannin kannalta etuoikeutetuimmat vaelsivat. Hyvin monien muiden muistelmateosten ja elämäkertojen rinnalla nämä kaksi ovat järkyttäviä siksi, että uskomaton oli vastikään tapahtunut. Pyhä ja ikuinen Venäjä oli romahtanut ja seurauksista tiedettiin vain, että ne ovat arvaamattomia.

Vaikka kuinka miettisi, Rytillä ja Mannerheimilla oli käytettävissä jonkinlainen kristallipallo, jolla näki tulevaisuuteen. Molemmat tekivät pahoja ennakointivirheitä kansalaissodan aikaan mutta muuttuivat erehtymättömiksi pian sen jälkeen.

Tässä ja nyt näkee vain sen, että kaksi suurta puoluetta on valinnut väärin puheenjohtajista äänestettäessä. Antti Rinne ja Alexander Stubb ovat viisaita miehiä ja lahjakkaita. Se ei taida auttaa heitä.

Politiikka on nykyisin myyntiä ja markkinointia. Ratkaisut tehdään mielipidetutkimuksilla, joita pitäisi ehkä nimittää mielikuvatutkimuksiksi. Vaikka kommentti ”gallupit ovat gallupeja” tarkoittaisi jotain järjellistä, mitä ei pidä luulla, sitä ei kuitenkaan olisi syytä käyttää.

Todellisuudessa erilaiset äänestykset ovat jo kauan olleet irvokkaita näytelmiä, joita järjestetään hyväuskoisille. Mielipidetiedustelut ajaisivat saman asian harvemmalla. Vielä vähemmällä päästäisiin tarkkoihin tuloksiin käyttämällä mediayhtiöiden tavoin kunnon järjestelmää. Tilastollisesti moitteeton, pitäviin väestötietoihin perustuva järjestelmällisesti kierrätettävä perusyleisö saisi televisioihinsa, tietokoneisiinsa ja älypuhelimiinsa laskurit. Sipilän, Rinteen ja Stubbin hitit eli heitä koskevat katsojien bruttosekunnit ratkaisisivat kulloisenkin hallituksen ja sen kokoonpanon. Nyt häipymässä oleva taipuma nuorten ja alaikäisten käyttäjäryhmien hyväksi on helppo poistaa laskennallisesti. Nuo ryhmät roikkuvat enemmän sähköisissä laitteissa kuin esimerkiksi eläkeläiset.

Toisen Niinistön, Arhinmäen ja Soinin kannatuksella ei ole merkitystä. Se on väärin, mutta hovinarreja ei oteta valtaneuvostoon. Väärän kuninkaan päiviä järjestetään tarvittaessa. Ainakin Babyloniassa oli sellainen tapa, että vuorokauden mittaisen valtakautensa päätteeksi valekuningas teloitettiin.

Seuraava pääministeri on Matti Vanhanen. Sipilä saa niin suuren menestyksen, että politiikalle on pohja. Ensimmäinen ongelma on Paavo Väyrysen syrjäyttäminen. Todennäköinen tapa on Sipilän siirtyminen ulkoministeriksi. Valtiovarainministeriksi löytyy sopiva sadomasokisti, ei tarvitse epäilläkään. Pääministerin on osattava se, missä ensin Katainen ja sitten Stubb epäonnistuivat, ajatella ja puhua työttömyyden, valtionvelan, EU:n, sote-hankkeen ja Ukrainan vaikutuksesta toisiinsa. Se on kokonaiskuva. Nuo asiat vaikuttavat toisiinsa. Koska luultavasti Venäjä hyökkää edelleen ja USA toimittaa lisää aseita viimeksi tänään kerrotun mukaisesti, ensimmäinen kysymys on EU:n vaihtaminen Natoon. Iso Britannia näkyy tuon ratkaisun jo tehneen, samoin kuin luultavasti Ranska. Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.
22 kommenttia:

 1. Valitettavasti Matti Vanhanen on melko tyhmä mies.

  Ja täysin selkärangaton EU:iin päin.

  Sekin on täysin valheellinen myytti, että kepulaiset olisivat edes jotenkin puolustaneet suomalaista maataloutta siellä EU:n neuvottelupöydissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhanen on selkärangaton, mutta mihin päin? Hänen pääministerikaudellaan venäläiset aloittivat systemaattiset ilmatilanloukkaukset. Vanhanen selitti tv-uutisissa, että suomalaiset ja venäläiset voivat hoitaa tällaiset asiat keskenään ilman "ulkopuolisten", kuten EU:n, apua.

   Viimeisen 20 vuoden aikana Matti Vanhanen on ollut ainoa pääministeri, joka luulee Suomen kuuluvan Venäjään eikä Euroopan unioniin.

   vuorela, tampere

   Poista
 2. Joillekin kirjainyhdistelmä KGB on niin rakas, että se peittää näkyvistä kirjainyhdistelmät CIA ja NSA.

  VastaaPoista
 3. Kadunvarsi pysäköinti ei onnistunut, jarrut eivät taaskaan toimineet. Kevyt törmäys. Toisessa autossa joko oli peräkärry tai ei. Miten päin se oli pysäköity ei ole varmaa. Yhdessä tutkittiin vaurioita, onneksi ei löytynyt. Nainen oli Venäläinen, lähempänä neljääkymmentä, ystävällisesti hymyilevät silmät. Muistutti hämmästyttävän paljon saman ikäistä Maureen O' Haraa.

  Kävin välillä tutustumassa Mannerheimin turvajärjestelyihin sodan aikana, en tiennytkään että vartiojoukkojen vahvuus oli 5000 miestä, yksityiskohtia en tietenkään paljasta.

  Olin saapunut naisen kanssa lapsuudenkotiini. Kutsuin hänet vierailulle huoneeseeni, lupautui tulemaan jos ensin siivoaisin hieman. Isä ja äiti eivät olleet kotona.

  VastaaPoista
 4. Persujen Jytky pani vanhojen puolueiden perinteisen sulle-mulle -vallanjaon ja vuorottelun pahasti sekaisin ja ennen kaikkea se teki niistä viestinnässään täysiä idiootteja. Ne puhuvat kansalle nyt kuin kaljakuppiloiden taantuneimmille dementikoille, koska luulevat, että siellä ovat tulevan vaalivoiton avaimet. Persujen voitto perustui iskevien sutkausten takana olevaan asiaan - ei muutaman tyhjän sanan toisteluun. Tätä ei ole ymmärretty.

  Äänestäjiä ei voisi enempää aliarvioida, kuin mitä nykymeno tekee - "isille ja äideille töitä, rakennemuutos, investoinnit liikkeelle, uusia työpaikkoja,..." Mutta yhtään mitään ei tapahdu ja kaikki uskottavuus puuttuu.

  Katainen oli hyvä voittamaan vaaleja, mutta vain nousukauden aikana. Mainostoimiston audiotulostin, "kaikki on niin fantastista,-...",. No, Stubb sentään twiittaa lisäksi.

  Tässä tilanteessa, missä kansan kriisitietoisuus ja muutosvalmius on selvästi ohittanut hallituksen kriisitietoisuuden, menestyvät Sipilän ja Vapaavuoren kaltaiset asialinjan edustajat, joilla on sanojensa takana substanssia ja vastaavasti varsin pidättyvä lavashow.

  Vaalit toki pitää käydä ensin, mutta eiköhän tehdä se hallitus niin, että PM on Sipilä, VM Soini ja TEMiä johtaa edelleen Vapaavuori, jolla alkaa jo olla näyttöjä. Muilla ministereillä ei sitten niin suurta väliä olekaan.

  Demareita ei valitettavasti voi hallitukseen ottaa, koska ne ovat ankkuroituneet "saavutettuihin etuihin" ja menneeseen maailmaan niin lujasti ja koska heidän tilanteensa on niin epätoivoinen, että liikkumavaraa ei ole.

  "Kyllä kansa tietää." Kuunnellaan sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin.
   Eivät persujen äänestäjät mitään peräkammarin poikia olleet. Pirkka-Hämeessäkin eri kuntien valtuutettujen tulojen keskiarvoissa sijoittuivat Aamulehden tekemässä tilastossa hyvin.

   Viime vaali oli protesti. Ei äänestyskopissa ollut ketään kurkkimassa. Meillä on vielä vaalisalaisuus. Toisin kuin naapurissa. Oli kuulemma vaikea löytää sen yhden pannaan pannun puolueen listoja.

   Ennen viime vaaleja tv-tentissä juontaja kysyi mistä leikataan. Urpilainen siihen että asevarustelusta ja Katainen perään kuin papukaija että asevarustelusta. Hetken luulin olevani supervallan kansalainen. Hirvitti vastaukset kun on tullut seuratuksi Ria Novostia.

   Ajattelin, etten koskaan näitä puolueita äänestä.


   Nyt on hakusessa persuista natomyönteinen filosofian tohtori. Sellainen löytyy täältä Tampereelta. Tärkeää on, että joka puolueesta yritettäisiin hakea vankkaoja Naton kannattajia. Kepu on tässä suhteessa hankala tapaus. Pentikäinen, joka ei tullut valituksi EU-parlamenttiin oli yksi harvoista.

   Vanhanen on luikuri. Eräässä tv-haastattelussa häneltä kysyttiin Natosta. Hän totesi että jäsenyys on poliittinen, ei taloudellinen ratkaisu, mutta kun se tulee kalliiksikin!!
   Eli sivulauseessa heti kielsi päälauseen toteamuksen.

   Merkillepantavaa on Häkämiehen kuuluisan Venäjäpuheen jälkeen Ria Novostin reaktio, joka oli sellainen että Suomi varmaan menee ensi vuonna Natoon, koska se tulee sille sotataloudellisesti edulliseksi. Reaktio oli varsin laimea siihen saakka, kunnes Hesarin Moskovan kirjeenvaihtaja meni sitä paikallisesti kummastelemaan ja kun oma eduskuntamme oli Häkämiestä kyselytunnilla hiillostanut.

   Samainen HS kirjeenvaihtaja tapasi Putinin lehdistötilaisuuksissa kyselle Putinilta, tyyliin että eihän Suomi saa liittyä natoon eihän. Hän selitti kolumnissa myöhemmin käytöstään sillä, että on itsekin natovastainen.

   Mielenkiintoista on muuten, että Erkko oli ilmeisen kallellaan ja säikky itänaapurin suhteen. Liekö kirjeenvaihtaja tämän oivaltanut?

   Poista
  2. Matiasko haluaa luopua eduistaan? Alennettaisiko eläkettäsi?

   Poista
  3. Olen melko varma, että eläkkeiden tasot laskevat reaalisesti siinä missä palkkojenkin pitää laskea. Sisäinen devalvaatiohan meillä on menossa, kun ulkoista emme valitettavasti nyt voi tehdä aiempien ratkaisujemme johdosta (toisin kuin esim. Ruotsi). No, eläkkeet voisivat laskea vähän enemmänkin, koska ne ovat ei-aktiivisen väestön vastikkeettomia syytinkejä ;)

   Yksi ehto tähän kuitenkin liittyy. Ja se on julkisen sektorin reipas ja rapsakka saneeraus. Ei, en sanonut, että kaikki sairaanhoitajat ja poliisit erotetaan heti. Toistan, en sanonut, että etulinjan sairaanhoitajat ja poliisit erotetaan. Pitäisiköhän toistaa vielä kolmannen kerran...?

   Saneerataan kaikki se, mitä on etulinjan takana, ja saneerataan se hyvin, koska sitä ei ole koskaan tehty. Poistetaan turhat tehtävät ja osa "tarpeellisistakin", koska niihin ei nyt ole varaa kuten ei ollut 1990-luvullakaan ja pärjättiin sitä silloinkin. Puretaan sääntötehtaat ja niihin liittyä lupa- ja valvontaviidakko. Puretaan tyhjää käyvä "hankehelvetti" ja julkisella rahalla pyörivä "palveluteollisuus". Parhaiten tämä käy irtisanomalla sääntötehtailijat, "tarkastajat" ja terävöittämällä rahanjakoa "sote-klusterille".

   Tehdään tämä aivan yhtä kevyin mielin kuin miten metallimies lähtee muutaman viikon YT:illä vientiteollisuudesta (isompi menetys se on). Eikä olla tässä kovin tarkkoja sen suhteen, mitä Brysselin byrokratia sanoo. Pannaan asiat sujumaan, keskitytään olennaiseen.

   Tiivistäen: Sisäien devalvaatio on sisäinen devalvaatio. Nykyiselle julkiselle sektorille meillä ei ole maksajaa. Joten mm. eläkkeet pienevät ja hyvin koulutettua työvoimaa vapautuu julkiselta puolelta vientiteollisuuden tarpeisiin. Hieno homma.

   Poista
 5. Vanhaa kaartia, jolla on kepulainen käsitys totuudesta, näyttää jonottavan Sipilän ovella. Karsinnassa tulee itku ja hammasten kiristys.
  Olen tässä odotellut Berliinistä uutista, jossa ilmoitetaan, että Itä-Preussi on ikuisesti pyhää Saksan-maata. Sitten päästään taas jakamaan Puolaa tälläkin vuosisadalla. Pannaan vauhtia tapahtumiseen.
  Teemasta saisi kelpo pelin joulupukin konttiin, tseh Rovio!

  Lunta luo Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 6. Maailmankaikkeuden tunnetuin ennustaja Nostradamus teki tuhansia ennustuksia, joista kai muutama on toteutunut, ja nekin väkisin vääntäen. Onnistumisprosentti siten todella onneton. Suomesta esim. Erno Paasilinna osui selvästi useammin. Sääli ettei Suomesta löydy enää suuria ajattelijoita ja näkijöitä. Joku Himanen on lähinnä vitsi.

  VastaaPoista
 7. Taasko itsenäisyyshattu kaniin hmph.

  VastaaPoista
 8. Soinista ei ole ministeriksi pelkästään jo fysiologisista syistä. Mies on niin patalaiska ja huonossa kunnossa ettei kuuna päivänä jaksaisi nykyisten ministerien työtahtia. Muistaakseni hän taisi itsekin haikailla lähinnä puolustusministerin postia. Siinäkin hommassa pitäisi puhua pakkoruotsia.

  Toisaalta taas olisi kiva nähdä Soinin hikoilevan ja kärsivän VM:nä. Siinä hommassa kun ei paljon sutkautukset auta. Yksi ministeri ei Suomea kaada, onneksi.

  VastaaPoista
 9. Esittäisin kunnioittavasti venäjämielisen hallituksen ulkoministeriksi Jorma Ollilaa (en Ollilan jormaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eipä nuilla juuri eroa taida olla.

   Poista
 10. Punamultaa ja junttien hallitusta pukkaa! Pääministerinä Juha "Kakkara" Sipilä, ulkoministerinä Timo Soini ja valt.varainministerinä jatkaa oikea "junttien juntti" eli Antti Rinne. On siinä kansalla taas ihmettelemistä, miksi Suomen talous ja työllisyys ei vain lähde kasvuun, vaikka äänestäjät ovat valinneet niin kelpo puolueet maan johtoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pukkaa. Käytännönläheinen ja toimintakykyinen hallitus tekee mitä tehdä täytyy, eli virtaviivaistaa hallintosyheröt ja tekee työnteosta kannattavaa. Armeijalle järstyy rahaa ja Natosta ja ulkomaiden kahinoista pysytään visusti sivussa. 2018 Suomi on kondiksessa; työttömyys alle 7%, teollisuuden pyörät pyörii ja maassa rauha vaikka maailmalla ei olisikaan. Ennenkaikkea ahdistava ja alakuloinen ankeuden ja ahneuden ilmapiiri, mihin kahdeksan kokoomusvetoista vuotta on kansakunnan ajanut on silloin poissa. Ja sekös twitteraudipöhisijöitä ihmetyttää.

   Poista
  2. Ja perään voisi oikeutetusti kysyä, mikä nostaa mainitsemasi henkilöt äänestyskoppien hämärään valokeilaan? Olisiko niin, että vaihtoehtoiset nimet pelottavat vielä enemmän? Tai että luottamus on menetetty?

   Poista
 11. Eikö se ollutkaan Felix Leiter, joka masinoi Maidanin laukaukset? Entä tämä nykyinen Dnepr-joen hallitus, kukahan sille maksaa palkkaa? Toivottavasti nykyhallitus ei ole Hesarin tarjoaman tiedon varassa. Toki Kerrykin todisteli MH17 alasampujaa somesta herutetulla tiedusteluaineistolla jättäen tiedusteludatan käyttämättä.

  VastaaPoista
 12. "An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur." : Axel Oxenstierna

  VastaaPoista
 13. "...Iiro Viinasen ja Erkki Tuomiojan tämän syksyn kirjoista tulee kauhistunut olo. Molemmista käy koristelemattomasti ilmi, miten sakeassa tietämättömyyden pilvessä maan tietojen saannin kannalta etuoikeutetuimmat vaelsivat...".

  Molemmat kirjat lukeneena ei voi kuin hämmästellä sitä, kuinka on mahdollista, että Suomeen on syntynyt kaksi ihmistä, jotka tietävät aina kuinka tulisi toimia, ovat aina oikeassa ja kuinka kaikki muut ovat väärässä. Nämä henkilöt ovat vieläpä toimineet samassa hallituksessa! Kyllä on universumi ihmeellinen paikka...

  VastaaPoista
 14. S-marketissa näkyi olevan jo wenäläistä wc-paperia, (ei-käytettyä.)Ostettiin eukon kanssa x-traa. Mitä kepuun tulee, sodanjälkeinen suomen historia on kyllä erinomaisesti osoittanut heidän hallitsevan idän kanssa suhmuroinnin ja lehmänkaupat kaikkein parhaiten. Vanhanen päänimisteriksi tai Sipilä tai Väyrynen. Ihan yks hailee.

  VastaaPoista
 15. Tulevaisuutta ei hyvin voi ennustaa koska
  - uusia keksintöjä (iPad..) ei voi ennustaa
  - ihmisen(johtajien) päänsisäisiä typeryyksiä ei voi ennustaa
  - ennustajan oma pää tai toisten pää ei kestä niin typeriä ennustuksia ja siksi ne joutuu sisäiseen tai ulkoisen sensuurin kynsiin

  VastaaPoista