Sivun näyttöjä yhteensä

23. joulukuuta 2014

LahjojaVanhana ihmisestä tulee sietämättömän omahyväinen ja äärimmäisen perso kehumiselle. Mitä tapahtuu niille, jotka olivat jo valmiiksi sietämättömän omahyväisiä, jääköön eri yhteydessä selvitettäväksi. Kysymyksessä on kuitenkin vain kuolemanpelko ja sen yksi muoto, autettavaksi ja armoille joutumisen kauhu.

Joka pelkää toisten tuettavaksi joutumista, elättelee ihmeellisiä käsityksiä itsestään ja elämästä. Elämä on autettavana olemista.

Erään kerran jouduin esittelemään hyvin vaikeaa riita-asiaa. Se koski perusteettoman edun palauttamista ynnä muuta. En kertaakaan sanonut, ettei ole olemassa muunlaista etua kuin perusteetonta.

Rouva oli harjoitellut Bellmanin epistolan nro 80, joka on vaikea, koska se on näyteltävä. Tunnetila ja näköpisteet vaihtuvat koko ajan. Brechtin ja Eislerin ”Laulu Moldausta” on vastalause Smetanan ”Moldaulle” ja säpsähdyttävä rinnakkaisteos Yrjö Jylhän Laululle joesta. Sen kulkua vastaan maan suurin ja mahtavin on voimaton.

Suomessakin aivojen syvissä poimuissa asuva ajatus vesien vaikutuksesta on jokimatka, jopa koskenlasku. Nykyisin koko historian esityksissä toinen nide on usein nimeltään ”jokilaaksojen kulttuurit”. Se käsittelee Egyptiä ja Kaksoisvirtojen maita. Todennäköisesti mekin täällä pohjoisessa olemme jokilaaksojen väkeä. Norssin yliopettaja Koskimies munasi runollaan kymmenen virran maasta. Toisaalla hän antaa ymmärtää, että nuo kehutut joet lasketaan Oulujoesta alaspäin, mutta toisaalla kehutaan Kemiä, Torniota ja myös Ii-jokea. Joka tapauksessa sivuutetaan kehtomme keinahtelun kannalta keskeisimmät Vuoksi, Kymijoki ja Kokemäenjoki ja tietysti Aurajoki.

Päivän kirjoituksen valokuvassa on keksintö, jota ei ole tunnettu tätä ennen. Se on lahja naapureilta – blogityyny. Tämäkin tahtoi salvata hengen. Yksi tyynyyn tulostetuista kuvista on otettu päivälleen 70 vuotta sitten.

Sen jälkeen on tapahtunut niin paljon. Tänä jouluna päällimmäisiä huolia ovat Venäjä Ukrainassa, Euroopan ja etenkin huono taloudellinen tilanne ja väkivaltaan perustuva islamin osa.

Nämä kolme ovat ihmisoikeuksien murroksen merkkejä. Silloin 70 vuotta sitten lakimiehet muka tiesivät, mikä on oikein, ja saivat apua papeilta, jotka hekin olivat käsittäneet toimensa tuomitsemiseksi. Erikoista ettei tämän hetken taloudellisen taantuman suhdetta arvoihin ymmärretä yleisesti. Eihän nyt ole käsillä arvojen muutos, jollaisia on tapahtunut jatkuvasti. Nyt on sellainen aika, että arvoille annetaan itsenäistä merkitystä. Siten esimerkiksi häikäilemätön kaupallinen saalistaminen esimerkiksi ihmisten terveyden ja ympäristön kustannuksella on joutumassa huoneen huutoon. Kaikkein hätääntyneimpiä ovat eräät amerikkalaiset republikaanit. Herra Putin ja erinäiset imaamit eivät käsitä mielen siirtomaaherruuden ongelmaa – se juna meni jo. Saksalaiset ymmärsivät joskus 1946 – 1948 valssata miekkansa teräslevyiksi ja ryhtyä myymään niitä halukkaille. Eräät toiset takovat lisää miekkoja huomaamatta, että sepät ovat kuolleet sukupuuttoon.

Kansan ääntä paljon tärkeämpi ja mieluisampi on ihmisen ääni, siis puhe ja laulu. Olen kiitollinen puheista, luennasta ja lausunnasta sekä laulusta.

Häälahja jonka hankin itsellemme vuonna 1996, oli B & O:n stereosarja kaiuttimineen (BeoCenter 2500 ja aktiivikaiuttimet). Laitteisto on tietysti teknisesti vanhentunut. Mukana on muun muassa kasettisoitin. Mutta ääni on hieno. Valmistaja on pitänyt huolen siitä, ettei uusien hankkiminen tule mieleen. Hinnat ylittävät äärimmäisen hulluuden rajan.

Niinpä jälkeläiset, joilla muuten on itsellään käytössään Beon paljon vanhempia laitteita, tekivät johtopäätöksen. Verkossa oleva tavara on jo tuhonnut CD-levyt ja myös DVD on menon kengissä.

Vanhojen laitteiden päällä on nyt esineenä kummallisen kevyt Denon DNP-730 AEE2.  Se lukee kovalevyäni, Spotifyä ja tuhansia verkkopaikkoja ja sylkee bittinsä vanhan vahvistimen kautta kovaäänisiin.

Hiukan mietin, olisiko vallitsevan sään huomioon ottaen Winterreise sopivaa iltamusiikkia. Tavallisesti on soitettu Jouluoratoriota, mutta nyt pojat laulavat siinä itse niin että on perusteltu aihe mennä kirkkoon kuuntelemaan. Spotify (Premium) sisältää ällistyttävän määrän urkumusiikkia. ”Enkeli taivaan” kaanon-variaatiot on peruskauraa. Ehkä kuitenkin päädyn vanhaan Walchaan. Rautanyrkki Rogg on yksi mahdollisuus.

Asennustyö kuului lahjaan. Tässäkin tapauksessa lapsenlapset ovat jo osoittautuneet eteviksi. Kuulin kauppiaan revenneen riemusta kuultuaan, että tämän hetken huippua edustava mediaserveri menee 70-vuotispäivän lahjaksi.33 kommenttia:

 1. Hyvää syntymäpäivää Jukalle ja kiitokset edelleen kiinnostavista blogeistasi.
  Iloista Joulua ja Uutta Vuotta 2015

  Tv. Marja-Liisa ja Reijo Paussu

  VastaaPoista
 2. Onnittelut valinnasta: Walcha ja Bachin "gradu" kaanoniset variaatiot on hieno teos jopa Bachin kohtuuttomalla mittapuulla. Iloista joulua!

  VastaaPoista
 3. Onnitteluni 70-vuotispäivän johdostasi ja kiitokset mielenkiintoisista kirjoituksista.
  Onnea ja terveyttä vuodelle 2015
  Tv
  Pekka Nykänen
  Espoo

  VastaaPoista
 4. Synttärionnittelut ja Hyvää Joulua. Päivän blogi on yksi parhaista. Kiitos

  VastaaPoista
 5. Onnea Jukka! Olet isäsi lailla lentäjä ja tähystäjä. Kiitos siitä!
  (Tosin Hämäläis-Unski teki Kullervosta hävittäjälentäjän aaton aaton Hesarissa, mutta lentsikkahan se on sekin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähystäjä! Tuo on hieno! Ehdottomasti samaa mieltä

   AW

   Poista
  2. Komppaan Kaukoa, lentäjä ja ennen muuta tuo Jukkahan on!

   Poista
 6. Hyvää syntymäpäivää!
  Jouluiloa!

  t. Kauhavalla 50-luvulla syntyny ja Etelä-Pohojanmaalla kasvatettu.

  VastaaPoista
 7. Nyt on 70-vuotiaiden "turhapurojen" kulta-aikaa. Vesa-Matti Loiri, tämä komiikan Uuno Turhapuro, täyttää 70 v. 4.1.-15, JK, tämä "juridiikan turhis" puolestaan tänään. Vesku iloitsee Iltiksessä, miten hänellä on ollut aina onnea rakkaudessa, siis niiden "alkuvaiheissa". Tosin avioliittonsa ovat päättyneet eroihin tai leskeksi jäämiseen, mutta onhan tyypillä ollut "upeita" syrjähyppyjäkin, esim. Lenita A:n kanssa. JK:n syrjiksistä ei sen sijaan ole tihkunut tietoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, kas, Grinchkin on saapunut kurkkimaan ikkunoista!

   Poista
 8. Paljon onnea syntymäpäivän johdosta ja kiitos blogisi tuottamista ilon ja oivalluksen hetkistä!

  t. Lea Toivola

  VastaaPoista
 9. Onnittelemme myös siitä syystä että ukkoutumista ei kirjoittelusta huomaa. Hyvää, pitkää jatkoa.

  Lisäämme vielä joulukortin -- https://picasaweb.google.com/lh/photo/9IsWWawGNZbZtZJTCOHeN1Bcvug8LLyMkZzIXas0N2w?feat=directlink

  VastaaPoista
 10. Onnittelut 70-vuotispäivän johdosta. On hienoa, että meillä bloggaajilla on oma lakimies, jolta on voinut saada neuvoja bloggaamiseen liittyvissä kysymyksissä. Erityiset kiitokset siitä ilosta ja hauskuudesta, jota tuotat lukuisille perheille, joissa blogikirjoituksiasi luetaan ääneen.

  VastaaPoista
 11. Onnittelut, Jukka, syntymäpäivänäsi. On ilo kuulua blogisi sankkaan lukijajoukkoon

  Ja itse asiaan: Kymmenen virran maa on Pohjanmaan maakuntaisänmaallisuutta, joten ei sitä pidä moittia eteläsuomalaisten jokien unohtamisesta. Tuo laskutavan epämääräisyys on sekin oire suuremmasta: Mikä on Pohjanmaa? Ei tiedä sitä kenkään.

  Vaasan marssi on ihan samanlainen sekaisin mennyt maantieteen oppitunti. Se alkaa: "Miss' laaja aukee Pohjanmaa, / veet merten virtain vaahtoaa, / me siellä maassa hallojen / niin kasvoimme kuin kuuset sen." Tämä menee melkoista vauhtia. Ensin viitataan laajaan ja aukeaan Etelä-Pohjanmaahan, jonka virrat eivät paljoa vaahtoa. Sitten mennäänkin vauhdilla Merikosken ja Isohaaran partaille. Lopuksi aletaan tunnelmoida hallojen maasta, joka tuo mieleen lähinnä Kainuun kynttiläkuusineen. Näkee, että Topelius haikailee yhden yhtenäisen Pohjalaisen osakunnan aikoihin.

  Yksi yhtenäinen Pohjanmaa on mielekäs vain asutushistoriallisena käsitteenä, jolloin termi tarkoittaa läntisen kirkon piiriin kuuluvien suomalaisten asuttamaa maata Savon luoteis- ja Satakunnan pohjoispuolella. Keskiajan jälkeen on mielekästä erotella Pohjois- ja Kainuu omiksi alueikseen, sillä ne eroavat toisistaan ja Vaasan läänistä kovin voimakkaasti.

  Tällöin myös Kymmenen virran maan kymmeneen virtaan on luontevaa laskea Ii-, Kiiminki-, Olhava-, Kemi- ja Ounasjoet, sillä niiden varsilla on ollut satoja vuosia suomalaista maanviljelystä ja ne eroavat näin ollen varsinaisesta Lapista. Ne eivät ole Lappia vaan Perä-Pohjolaa. Lappi alkaa vasta, kun viimeinen viljankorsi jää taakse. (Eli käytännössä Ounasjokilaaksossa Lappi alkaa rantapellon töyräältä, ihan niin kuin Egypti päättyi aavikon laitaan.)

  VastaaPoista
 12. Olipa hienoa havaita Jarlan kunnianosoitus Kemppiselle kahdeksannelle decenniumille siirrytymisen yhteydessä 23.12.
  Sekä sivun B13 jutussa että Fingerporissa sama Jukka on jäänyt piippuun kiinni.
  Cervuz! Jukka

  VastaaPoista
 13. Hyvää syntymäpäivää ja paljon onnea !

  Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta !

  VastaaPoista
 14. Hervokkaasti onnea ja läimäys olalle. Olet Sinä mies!

  Lukijasi Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 15. Onneksi olkoon merkkipäivän johdosta ja rauhallista ja onnellista joulua.

  VastaaPoista
 16. Paljon onnea Jukka Kemppiselle!
  Kiitos kirjoituksista, niitä on mielenkiintoista ollut
  seurata.
  Va pensiero sul' ali dorati!

  VastaaPoista
 17. Paljon onnea myös Kauhavalta!

  Erinomainen paikka kiittää blogista, jonka lukeminen on jo monta vuotta kuulunut päivittäisiin rutiineihimme. Kirjoitusten kautta on "sivistyksemme" lisääntynyt. Monta kirjaa on luettu, moneen asiaan perehdytty, joista olette kirjoittanut.

  Hykerryttävintä on ihmistuntemuksenne, se, kuinka näette ihmisen.

  Ystävät ovat vuosien kuluessa saaneet tottua siihen, että siteeraan teitä: "Kemppisen Jukkakin sanoi,että..."

  Syntymäpäivälahjaksi 2 kirjasuositusta: Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet sekä Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät (Finlandia -hypetyksestä huolimatta suosittelen!).

  VastaaPoista
 18. Monia armorikkaita vuosia!

  VastaaPoista
 19. Hyvää syntymäpäivää 7-kymppiselle. Upea kirjoitus taas tänään! Rauhallisen Iloista ja Hauskaa Joulua ja Onnea Tulevalle Vuodelle!
  Helena R.

  VastaaPoista
 20. Tervetuloa kerhoon Jukkis ja kaikkea hyvää jatkossa. Besos y sonrisas! Aino

  VastaaPoista
 21. Eihän vanhenemisessa suurempaa onnittelemisen aihetta ole sen jälkeen kun on täyttänyt 15 ja päässyt mopon sarviin!
  Vanhenemisesta onnittelut ja hyvistä teksteistä kiitokset!
  Toivoo Jaakko Järvikyliltä

  VastaaPoista
 22. Yhdyn tähän hyvään kuoroon ja onnittelen minäkin päivänsankaria, vaikka kohtalaisen tuore tulokas näillä sivuilla olenkin. Päädyin näille, jos se jotakuta kiinnostaa, kirjan "Tuolta puolen" herättämänä, kun se kirja kaupassa oli sattunut käteen tartttumaan.

  Toivotan myös paljon hyviä tulevia vuosia mieluisten asioiden parissa! Toivon niihin kuuluvan tämän bloginkin, joka levittää paljon iloa, oivalluksia ja sivistystä myös meille lukijoille!

  VastaaPoista
 23. Kunnioittavat onnittelut bloginpitäjälle, pitkää ikää ja kirjoituksia. Mukava niitä on lueskella.

  Piipun poltto päivälehden haastattelun kuvassa herättää erityisesti luottamusta, kun muistaa menneen maailman arvostetut piippumiehet ja vaatimattomat omat kokemukset harrastuksen saralla.

  Päivälehden haastattelusta heräsi kysymys, kaikella kunnioituksella. Jos oikein muistan, niin Ilmari Turjakin taisi kirjoittaa, että kun pohjalaisylioppilas tuli opiskelemaan Helsinkiin voipaketti kontissa, niin piti kysyä heti poliisilta, että ”Mihinä on yliopisto”.

  Olisiko niin, että siellä lakeudella kasvaneilla suuntavaisto kehittyy heikommin kuin muualla, kun on kiintopisteitä harvemmassa ?

  VastaaPoista
 24. Pitkää ikää ja hyvän joulun toivotuksia.

  Kuluneesta vuodesta kiittäen ja hyvää uutta vuotta toivottaen

  VastaaPoista
 25. Hyvää syntymäpäivää ja rauhallista joulua, Jukka. Ja kiitos päättyvän vuoden blogeista.

  VastaaPoista
 26. Hyvää joulua Jukka Kemppinen ja läheisesi. Kirjoitan siksi, että etsin parhaillaan tietoja isästäsi Kullervo Kemppisestä. En ole kirjaa rakentamassa, mutta eläkepäivinäni olen askarrellut Suomen sodanaikaisen tiedustelun parissa ja tässä yhteydessä Kullervo Kemppisen nimi tuli vastaan. Tiedän sen, että hänellä oli "tähtärin" paperit, mutta tuo Lapin yhteys on jäänyt vaivaamaan mieltäni erityisesti käsivarren osalta sodan jälkeen. Tuskinpa siinä mitään erikoista on. Radiotiedustelun tai Hallamaan yhteyksistä en tiedä, mutta oliko hänen Lapin-vaelluksillaan mahdollisesti muita tehtäviä?

  VastaaPoista
 27. Olen monta tammikuuta pyhittänyt pelkästään Schubertin laulusarjojen kuunteluun, Spotify on niin laaja aitta, että sen avulla voisi rajatua pelkkään Winterreiseen. Keski-Euroopan talven tunnelmat kyllä taitavat vastata enemmänkin meidän syksyä (loka-marraskuu vähälumisina), sillä lumipakkaset herättävät jonkinlaisen hehkuviiniefektin niin, että synkkyys jalostuu lähes iloksi.

  Joulun pyhintä musiikkia on minulle nimenomaan 24-27.12 jaksolle säästämäni Brittenin Ceremony of Carola ja Schützin joulumusiikki, Historia varsinkin.

  VastaaPoista
 28. Kirjoitin tänään kahdelle ystävälle, että en ole seurannut kenenkään blogeja säännöllisesti, mutta nyt ajattelin kokeilla, tuleeko Kemppisen blogeja seuratuksi. Toinen ystävistä sanoi, että hän on seurannut niitä melko paljon ja toisinaan kommentoinutkin. "Mutta tämmöinen hitaampi ei ehdi lukemaankaan niin nopeasti kuin Kemppinen kirjoittaa." Niinpä taitaa olla. Toinen suositus ystävältä oli, että Kemppinen lukee hirveän paljon ja kaiken lisäksi taitaa ymmärtääkin lukemansa.

  VastaaPoista
 29. Lahjoja tarvitsevat vain lahjattomat...

  VastaaPoista
 30. Olipa mielenkiintoinen ja hauska kirjoitus. Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut. Eivät kaikki 70-vuotiaat istu kiikkustuolissa putkiradiota kuuntelemassa, minkä kauppiaskin varmaan havaitsi :-)

  VastaaPoista