Sivun näyttöjä yhteensä

22. maaliskuuta 2011

Tyhmyyden ylistykseksi
Kiirehdin puolustamaan tietämättömiksi pian leimattavia lajitovereitani HS:n gallup-paljastukselta, joka kieltämättä oli järisyttävä. Neljännes demarien äänestäjistä oli käsittänyt puolueensa olevan hallituksessa, merkittävä osa vihreistä ei tiennyt, että puolue on hallituksessa, osa perussuonalaisille viivansa vetävistä arveli, että Soini on jo ministeri jne.

Otsikkoni ei ole pilkantekoa.

Ei kai kukaan luule vakavissaan, että äänestäjäkunta eli ns. kansa osaisi jäsentää kysymykset paremmin kuin ne 200 urhoollista, jotka asettuvat potkittaviksi Arkadianmäelle? Siellä eteen tulevista kysymyksistä niin monet ovat niin vaikeita.

Iskulauseen mukaan äänestäminen on kansalaisvelvollisuus. Tämä on tietysti pötyä. Kansalaisvelvollisuuksia ei ole olemassa. On perusoikeuksia, joita ennen vanhaan sanottiin kansalaisoikeuksiksi, mutta nyt ne kuuluvat kaikille täällä oleskeleville, myös muille kuin kansalaisille.

Verojen maksamistakin sanoisin mieluummin velvoitteeksi kuin velvollisuudeksi. Kaikilla tuloa saavilla ei ole tuota väitetty velvollisuutta, ja tietyistä tuloista ei peritä veroa. Vero aktualisoituu viranomaistoimella.

Äänestäminen on oikeus, ja oikeuden voi jättää käyttämättä. Minulla voi olla vahva oikeus, esimerkiksi rahasaatava, mutta voin jättää sen käyttämättä eli saatavan perimättä. Minulla kuuluu olevan oikeus tilata ”7 päivää” erikoishintaan, mutta tuota oikeutta en aio käyttää.

Parlamentaarinen edustuksellinen demokratia tarkoittaa todellisuudessa vastuun jakamista. Äänioikeutetuilla on tietty mahdollisuus ilmaista vaalissa kannatustaan tai vastustustaan. Jos on kannattanut esimerkiksi ydinvoimaa, sitten tietää, kun paukahtaa, että ajatus ei ehkä ollutkaan erinomainen. Jos on vastustanut, voi motkottaa enemmistölle.

Valtio ei ole sama asia kuin Joulupukki. Äänestäminen ei tarkoita jonoon asettumista, jotta saisi lahjat runsaat, rikkahat. Se on epämiellyttävien velvollisuuksien jakamista: sinä hakkaat halot, minä kannan vedot, hän lakaisee lattiat.

Kun olemme itse päättämässä, voimme välttää sen, että jokin ihmeellinen esivalta ilmaantuu komentelemaan meitä. Kun ulosottomies heittelee kortilla ja käskee maksaa, tiedämme ainakin hiljaa mielessämme, että ainahan on maksettava, eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu.

Jos rosvojoukko tunkeutuu maahamme ja asettuu taloksi, tiedämme että tapahtumassa on vääryys. Luultavasti emme voi tehdä mitään. Mutta näissä nykyisissä oloissa meillä on mahdollisuus valita itse omat rosvomme.

Mussolinin valtaan nousua helpotti 20-luvulla suuresti se, että kolmannes aikuisista miehistä eli äänioikeutetuista ei osannut lukea eikä kirjoittaa. Hitlerin valtaannousua ei estänyt se, että äänestävä kansa oli peräti hyvin koulutettua. Venäläisiltä, josta tuli neuvostoliittolaisia, ei sitten kysyttykään mitään, kun Lenin keksi soveettien (kaikki valta neuvostoille!) sijaan proletariaatin diktatuurin, ja hänen ja sitten Stalinin kaverit päättivät, ketä on kulloinkin pidettävä proletaareina.

En menisi väittämään, että demokratia toimii sitä paremmin, mitä valistuneempia äänestäjät ovat. Hiukan epäilen, että suuri valistuneisuus ja yleisten asioiden harrastus lamauttaa asioiden hoitoa. Olen ollut katsomassa, miten 100 asianajajaa tai 200 etevää oikeusteoreetikkoa äänestää. Siitä on kuulkaa leikki kaukana!

Kärjistys: jos meillä olisi yhteistyökykyinen, valistunut äänestäjäkunta, emme tarvitsisi perustuslakia.

Lueskelin pitkästä aikaa Arvid Järnefeltin (juristi, upseeri) ”Vanhempieni romaania”. Teoksessa käsitellään kaikkia viime viikkojen päätöksentekoon, vastuuseen ja vastuuntuntoon liittyviä ongelmia huomattavasti syvällisemmin kuin nyt julkaistuissa artikkeleissa ja puheenvuoroissa. Teos on ilmestynyt 1928-1930. Yksi teema on perustuslakia loukkaavan lain noudattamatta jättäminen. Kirjassa kuvataan käyntiä Tolstoin luona ja mainitaan, että muuan Gandhi oli saanut vaikutteita passiiviseen vastarintaansa suomalaisista.

43 kommenttia:

 1. Sanoisin kyllä että asevelvollisuus on kansalaisvelvollisuus. Asiasta on oikein laki. Tosin tasa-arvon vastainen, kun velvollisuus koskee ainoastaan miehiä. Mutta ei ulkomaalaisia. Vain Suomen kansalaisia.

  VastaaPoista
 2. Kaikesta huolimatta, aika suuri osa, väittäisinkö jopa, että erittäin suuri osa oppineista ei ikinä ole lukenut muuta kuin pikkukoululaisen omia oppikirjoja.

  Pänttääminen on pahasta, sanovat monet, ehkä nykyinen koulutusjärjestelmäkin.

  Niin se on, pääkaupungin ja presidentin voi hyvin tarkistaa wikipediasta.

  Tyhmän tyhmyys ei ole yllätys, intelluktuelli tietää pääkaupungin ja hallituspuolueet - asiakysymyksistä - että sellaisiakin on olemassa.

  Paitsi omalta alalta, jolta kirjoitusten lainaaminen sujuu sujuvasti.

  VastaaPoista
 3. Mielestäni seuraan politiikkaa aktiivisesti. Se on parasta tositeevee viihdettä, niin paperilla, netissä kuin siinä televisiossa.

  Ainoa huono puoli tässä tositeeveessä, jossa äänestetään putoajia. On se, että vaalit on vain kerran silloin harvoin. Siinä välissä, media manipuloi viestiä kuin göbbelssien ja jusuloiden bob unelmassa vaan voi.

  Siksi ihmettelin kun kehä 3. menin eteen päin. Kauniin naisen ( KOK), kuva siellä tien varressa oli. Pelkkä kuva. Ei mitään viestiä tai sisältöä. Mutta onneksi oli rahaa julkaista oma kuva autoilijoiden iloksi.

  sitten illalla luin tämän:
  http://seandodson.wordpress.com/2011/03/21/ed-unplugged-the-rise-of-private-man/

  Veroista ja velvoitteista. Anna keisarille mikä keisarille kuuluu. Mutta älä potki rahanvaihtajien pöytiä, ole nöyrä ja kumarra herraa

  http://haapavaara.wordpress.com/2011/03/21/jyrki-i-tulevaisuuden-aurinko/

  Hyvää päivää, ja hyvää yötä Suomi. Perustuslaki? Onko se voimassa? Kyllä kansainväliset pankkiirit ovat tärkeämpiä, että kupla saadaan sodaksi, ja valta uudeksi feodaaliksi.

  VastaaPoista
 4. Jos Arvidilla olisi stetson päässä ja hapsupaita päällä, niin jopa olisi Kit Carsonin näköinen mies.

  EHkä Kemppinen tarkoittaakin että Suomeen tarvittaisiin Tex Willer kavereineen laittamaan asiat kuntoon.

  VastaaPoista
 5. Kun suuret kansanjoukot äänestivät luokkapuolueitaan, kuten maaseutuväestö Keskustapuoluetta (ent.maalaisliitto) ja tehdastyöläiset Sosiaalidemokraatteja, yhteiskunta alkoi ottamaan paremmin huomioon sen kansanosan, joka oli heikompien lähtökohtiensa vuoksi jäänyt ilman koulutusta tai terveydenhuoltoa.

  Kun nämä puutteet sitten on korjattu, ja hyvinvointiyhteiskunnan maksajat ja edunsaajat ovat melkein samaa joukkoa, on politiikan suurten tekojen aika ohi.

  Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituskriisiä pyritäään sitten ratkomaan loputtomilla organisaatiouudistuksilla, kun ei haluta tunnustaa, että etuuksien parantamisessa on menty liian pitkälle.

  Lisäksi suurin osa ns. hyvinvointivaltion etuuksista menee varakkaalle keskiluokalle, melkoinen osa suorastaan rikkaille.

  VastaaPoista
 6. Ad Anonyymi: - ymmärrän vitsin, mutta Järnefelt oli äärimmäinen väkivallan vastustaja. Siinä mielessä vertaus lännenmieheen ei kilahdda lainkaan.

  VastaaPoista
 7. Italia on sentään Mussolinin ajoista -silloin harvat olivat valituista valituimpia - muuttunut perusteiltaan moneenkin kertaan iloisten ja nauravaisten itsehallinnollisten maaksi, josta suomalainenkin eliitti huviloillaan nauttii.

  Sen sijaan il capon näköisten portinvartijoiden Suomi on yhä luku-ja kirjoitustaidottomana syntynyt voittajan saneleman perustuslain maa.

  On toki valon merkkejä: Ilta-Sanomat on pyytämättä ja yllättäen poistanut monikymmensivuisen Sotamarsalkka-liitteensä kioskien hyllyiltä ja markkinoi Marskia lasten ystävänä!

  VastaaPoista
 8. Ainakaan minulle ei tullut yllätyksenä HS:n gallupin tulokset. Erno Paasilinna totesi jo ammoin että tavallinen kansa on äärimmäisen tyhmää. Maalla ihmiset ovat peräti umpityhmiä. Näin taisi Erno todeta.

  Jos muistatte sarjan "Hyvät Herrat" -90 luvulta jossa Kauppaneuvos Paukku saunotti tunnettuja suomalaisia poliitikkoja, Halosesta lähtien, niin muistanette senkin että erään kyselyn mukaan sadat tuhannet suomalaiset luulivat että tämä "Tollo" jota esitti Eero Melasniemi, oli oikeasti demarien puoluesihteeri. Näin nätisti menee fakta ja fiktio sekaisin osalta kansaa. Ihan äänestyskelpoisia ihmisiä ovat kuitenkin. Pelottava ajatus.

  Matti Ranin ei saanut kävellä kadulla rauhassa kun naiset pysäyttelivät häntä ja kyselivät neuvoja naistentauteihin. Miksi ihmeessä? No kun Mattihan on oikeasti Pentti Karvala, naistentautien erikoislääkäri. Voi pyhä sylvi sentään..

  Kyllä kansa on ihan oikeasti tyhmää, Erno ei puhunut palturia. Osalta pitäisi ottaa äänestysoikeus konsanaan pois. Ihan oikeasti.

  VastaaPoista
 9. Tolstoin, Järnefeltin oppi-isän, päivistä mikään ei ole muuttunut. Ruumiillista työtä tekevän rahvaa ja erikoisoikeuksia nauttivan herraluokan yhteinen onni on oman edun tavoittelu voimakkaamman asettamin ehdoin.

  Koska kaikki kansalaiset ovat yhteiskunnassa enemmän tai vähemmän loisia, niin sen eliitin olisi syytä omata ymmärrys henkisyyden ja epäitsekkyyden merkityksestä oman elämän vaikuttimina. Nähdä ihmisessä se Tolstoin mukaisena dilemmmana eläimen ja enkelin välillä.

  VastaaPoista
 10. Tämä oli nerokas vertaus: "Minulla kuuluu olevan oikeus tilata ”7 päivää” erikoishintaan, mutta tuota oikeutta en aio käyttää."

  Tästäkään oikeudesta en ollut tietoinen, enkä koe itseäni erityisen onnelliseksi kuultuani siitä.

  Se mietityttää, missä määrin ihmisen päässä menevät asiat sekaisin, esimerkiksi kaikenmaailman mainoskampanjat ja sitten toisaalta yhteiskunnalliset asiat. Vaikkapa tämä Seppälän kampanja, jossa käytetään eduskuntaehdokkaita malleina - se on omiaan sotkemaan yrityksen voitontavoittelun ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen hämärää välialuetta. Toki puurot ja vellit ovat olleet ennenkin sekaisin, mutta silti...

  Kuka enää kohta ymmärtää mistä asiasta milloinkin on loppujen lopuksi kysymys?

  VastaaPoista
 11. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Ei ole mitään varmuutta olemassa siitä että monikaan pomomme, esim. Paavo Lipponen, olisi tosissaan sisäistänyt toisen maailmansodan olevan peruuttamattomasti ohi.

  Puhutaan yhteisestä hyvästä ja isänmaallisuudesta ikään kuin kuoleman vaara olisi ovella kurkkimassa. On menty kasvottomina kasvottoman rahavallan kelkkaan.

  VastaaPoista
 12. Hyvännäköinenkin vielä (Arvid Järnefelt)!

  VastaaPoista
 13. Etteikö tässä tyhmäksi tuntisi oloaan. Kun kerran isommat kertovat valmiin totuuden.

  Stubb kertoo Libyaan hyökätyn, koska siviilien tappaminen pitää lopettaa. Lopettaa? Milloin se alkoi?
  Sitten joku Ali Baba soittaa puhelimella jostakin, että joukkomurha käynnissä jossakin ja lehtien otsikoissa tämä joukkomurha kaksi päivää mainitaan.
  Ainoat siviilit jotka olen Libyan kuvissa nähnyt, ovat ase kädessä stailaavia.

  Lukikohan ne päättäjät jo aiemmin, että olemme tyhmiä ja siksi toimivat.
  Taustalla soi op. 44 ja 62a.

  On se vaan hyvä että ollaan tyhmiä. Joku voisi muutoin esittää sen kysymyksen.

  Mä olen Gaddafi-fani. Gaddafi on mun Mickey Rourke, joka sanoi: "Vittu tätä tyhmyyttä, etkö vois auttaa".

  VastaaPoista
 14. "Kärjistys: jos meillä olisi yhteistyökykyinen, valistunut äänestäjäkunta, emme tarvitsisi perustuslakia."


  Tuo kärjistys tosin edellyttää jonkinasteista dogmia joka on useassa tapauksessa yhtä rajoittava ja vain "konklaavin" tulkittavissa niinkuin perustuslakikin.

  Älymystö ei ole kansan ongelma vaan päinvastoin. Uskonnoista, politiikasta ja taloudesta on sekoitettu sellainen coctail että sen maku on paradoksaalisesti hullaannuttanut ja kahlinnut kaikki ja – kaiken.

  VastaaPoista
 15. Tuo ensimmäinen anonyymi toi esille hyvän huomion. Vuoden 2007 asevelvollisuuslaki mahdollistaa vain kansalaisten varusmiespalveluksen. Vanha asevelvollisuuslaki antoi lääninhallitukselle luvan julistaa kansalaisuudettoman maassa pysyvästi asuvan henkilön asevelvolliseksi. Tämä olikin oikeus ja kohtuus; kansalaisuudettomasta tullee ennen pitkää Suomen kansalainen ja hän nauttii jo nyt, täällä asuessaan, Suomen laillisen esivallan hänelle takaamaa vapautta ja lain turvaa.

  Käytännössä nykyään olisi erittäin tärkeää, että maahanmuuttajanuorukaiset, joilla ei toistaiseksi ole maan kansalaisuutta, saataisiin myös varusmiespalveluksen avulla integroitua yhteiskuntaan. Olisikin säädettävä asevelvollisuuslakiin pykälä, jossa määriteltäisiin, että asetuksella erikseen säädettävien maiden kansalaiset (lähinnä Somalia ja jotkut muut protestoimaan kykenemättömät kehitysmaat) sekä kansalaisuudettomat henkilöt (palestiinalaiset ja vironvenäläiset), ovat Suomessa asevelvollisia, jos

  a) heillä on pysyvä oleskelulupa
  b) he täyttävät kansalaistamisen nuhteettomuusedellytyksen
  c) he eivät ilmoita, ettei heillä ole "pysyviä siteitä Suomeen".

  Tämä mahdollistaisi, että Suomen kansalaisiksi pian tulevat ulkomaalaisnuorukaiset saisivat käydä armeijan normaaliin aikaan, jolloin se häiritsee elämää kaikkein vähinten. Toisaalta, jos joku ilmoittaisi, ettei hänellä ole "pysyviä siteitä Suomeen", ei tällaiselle tarvitsisi kansalaisuuttakaan vähään aikaan antaa.

  VastaaPoista
 16. Jos ei ole minuutta eli syvintä arviointikanavaa ei voi mitenkään tietää mikä on mikä ja mikä on ulkoota opittua ja mikä on päättelyä ja mikä on poliittista ja mikä on vain väitetty, että on polittista. Ei enää erota sanoja merkityksistä ja se ei ole oppimisen asia vaan seikka joka tulee jostain ulkoa, ehkä kemiallisesti tai geneettisesti (poistetaan ns. vaarat, eli tyhmennetään kun ei sanat enää merkitse ja se on hyvän orjan ominaisuus koska tyhmä menee aina massan mukana kun omat hoksottimet ja laskentavälineet puuttuvat eli aivot niiden varsinaisessa merkityksessä).
  Paha skenario: uskon, että kun puolue väittää, että toinen puolue torpedoi jotain se on yhtä hyvin oman puolueen sisältä tullut kompetenssi joka syötetään toiselle puolueelle ikäänkuin aseena ja sitten toopet menevät ja ampuvat alas oman esityksensä sanomalla että oli toinen puolue.
  Kyllä omaan jalkaan voi ampua kuinka monta kertaa vaan jos ei erota missä on minä ja missä alkaa me.

  VastaaPoista
 17. Varmasti olen oikeastikin tyhmä, kun en millään käsitä, miksi seuraavan hallituksen hallitusohjelma on jo tänään virkamiehen (tähän nimi) kaapissa, kun me vasta aiomme ruveta valitsemaan sitä kansaneduskuntaa, joka tulevan hallituksen valitsee ja sen ohjeistaa. Jossakin varmasti on sellainen valtiosääntöoppinut tai muu viisas, joka voisi jos haluaisi kääntää kauhistukseni riemukkaaksi myötäkääntyneisyydeksi.

  Samalla voisi selvitä sekin mysteeri, miksi vihreät voivat hallituksesta toiseen osallistua ydinvoiman lisärakentamiseen. Hypoteesini on ettei sillä ole h.p. väliä, koska asia on joka hallitusta neuvoteltaessa jo valmiiksi päätetty. Saate: Näin hulluja siwistyksen puutteessa ajattelen!

  Ja vielä; tätä ei pitäisi edes sanoa, mitä merkitystä kansanvaalilla sitten on? Signature: Nimetön tollikko rapakivialueelta.

  VastaaPoista
 18. Sr. Doutor; Jossakin juhlavassa yhteydessä, kirkossa tai muussa, olen usean kerran kuullut sanottavan "kansan vaaleissa ilmaisema tahto". ja joka kerran mieleni on ylentynyt. Olen ylpeänä ja seisomaan nousten katsonut kanssalaisteni rivejä. Vapaa Suomen kansa!

  Jos tuo ilmaisu ei olisi voimassa, sen täytyisi olla lakimiesten toistensa kiusaksi laatima nokkeluus, ei, sitä minä en kestäisi!

  VastaaPoista
 19. Anonyymi on oikeassa siinä, että kun etujärjestö-puolueiden aika on ohi, niin mistä sitä tietää mitä puoluetta/henkilöä kannattaisi äänestää?

  Ellei siis seuraa erittäin tarkkaan politiikkaa. Näin tekee ehkä 5 % kansasta.

  Yritän nyt vihjata, että syy kansan äärettömään tyhmyyteen, jossa iso osa ei tiedä edes hallituspuolueita, johtuu vain siitä, ettei puolueiden välillä ole enää mitään merkittävää eroa. Erot ovat niiden johtajissa, jotka kaikki edustavat poliitikkoina mallia broileri.

  Mistä tietää mitä puoluetta äänestää antaessaan äänensä esim. Donnerille? Tämä hyväosainen änkyrä vaihtaa puoluetta kuin paitaa ja älykkyydestään huolimatta perustelee kantojaan usein aika tyhmillä tunnepuuskahduksilla.

  Tai mistä tietää, millaista näkemystä kannattaa äänestäessään Pappa Thorvaldsia - liberaalia ruotsalaista vai jämähtynyttä sosialistia?

  Entäpä avoauto-Jungner, kirppu-Kiljunen, stalinisti-Laakso tai stasi-Tiusanen - kaikki karvarintaisia työväenluokan miehiäkö?

  Eihän todellakaan esim. SDP ole enää pitkään aikaan ollut työläisten puolue, vaan kunnan ja valtion pikkuvirkailijoiden puolue, jossa joukon jatkona on muutama ay-aktivisti.

  Meillä on työministerinä hum.kand., joka ei ole ikinä tehnyt kunnon palkkatyötä, ja kuitenkin hän on sieltä edustajien paremmasta päästä.

  Eli kun puolueissa ei ole eroa, edustajat voivat periaatteessa edustaa mitä puoluetta vaan - läpimenoakaan ei ratkaise teot vaan tunnettuus, niin olisiko syy tähän kansan "tyhmyyteen" löydettävissä vaikkapa itsesuojeluvaistosta tai myötähäpeästä?

  VastaaPoista
 20. Kannattaisiko jarmomin lähteä oikein ihmiskilveksi Tripoliin?

  VastaaPoista
 21. Kemppinen puhuu itse pötyä väittämällä ettei kansalaisvelvollisuutta ole Suomen maassa.
  Puolella meistä se on, asvelvollisuus.

  Jokaisen täysjärkisen ja kuntoisen Suomen miehen on täytettävä tämä Kansalaisvelvollisuus.
  Siitä ei pääse kunnialla vapaaksi kuin käymällä armeija!

  VastaaPoista
 22. Jukka
  Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että Arvid Järnefelt olisi ollut upseeri?
  terv.
  Antti

  VastaaPoista
 23. Ad Antti Tuuri: - voin olla väärässäkin, mutta Vanhempieni romaanissa (II Osa VIII) lukee: "Samana kesänä oli Kasperin ja minun kuitenkin oltava kaartin pataljoonan mukana Krasnoje Selon leirillä asevelvollisuuttamme lopettamassa..."

  Pitäisi selvittää, oliko vanhan väen aikana sama käytäntö kuin itsenäisessä Suomessa - terve ja raavas ylioppilaspoika päätyi puoliväkisen vänrikiksi. Itse en tiedä.

  3. osa C: "olin kaartin mukana vapaaehtoisena Krasnoje selon leirillä..."

  Ehkä arvaukseen liittyy tieto, että Arvid oli aatelismies, aatelia sekä isän että äidin puolelta, ja kenraalin poika.

  Arvidin fil maist ja oikeustutkinto mainitaan kaikissa lähteissä, samoin lähtö käräjiä istumasta.

  Tämmöinen Tapio Kopponen on kirjoittanut Järnefeltistä. En pitäisi outona, jos Arvid olisi sordinoinut asiaa, koska hän oli niin syvästi ja lopullisetsi väkivaltaa ja pakkojärjestelmiä vastaan.

  VastaaPoista
 24. Ad Omnia: - saa sanoa hiusten halkomiseksi, mutta asevelvollisuus koskee vain määrätyn ikäisiä miehiä, jotka ovat Suomen kansalaisia. "Kanslaisvelvollisuus" kuulostaa minusta ainakin täysi-ikäisiä kansalaisia, kaikkia.

  Siksi olen sitä mieltä että "kansalaisvelvollisuus" on retorinen termi.

  VastaaPoista
 25. Tuolla alkupuolella Riku Riemu sanoi: "Niin se on, pääkaupungin ja presidentin voi hyvin tarkistaa wikipediasta."

  Olisi kyllä parempi opetella painamaan mieleensä ajoissa vissejä asioita. Sillä eipä aikaakaan, kun tohtori kysyy itsekultakin ajokorttia hakevalta, että kukas se onkaan nyt presidenttinä tai pääministerinä.

  Ei ole aina google käsillä ja rappeutuuhan muistamiskyvytkin jos ei aivojaan koskaan rassaa.

  Kysymyksillä ilmeisesti pikatestataan dementoitumisen alkua/astetta myös ikääntyneemiltä ihmisiltä.

  VastaaPoista
 26. Vanhassa väessä oli järjestelmä, jossa armeijaan saattoi mennä vapaaehtoisena. Käytännössä kutsunnoissa kysyttiin vapaaehtoisia ennen arvontaa. Jokainen vapaaehtoinen vähensi arvottavien määrää yhdellä ja palvelusaika oli sama kuin arvotuilla. Ylioppilaalla vuosi, kansakoulun käyneellä kaksi, muilla kolme.

  Armeijaan menneestä vapaaehtoisesta leivottiin pääsääntöisesti aliupseeri, koulutaustasta riippumatta. Ylioppilaista ja keskikoulun käyneistä koulutettiin usein myös reservinupseereja. Käytännössä ylioppilas palveli alokasajan miehistössä (pääasiassa kirjurina), yleni sitten nopeasti jefreitteriksi ja kävi jonkinlaisen upseerikurssin. Varsinaisen upseeriylennyksen sai vasta, kun oli osallistunut Krasnoje Selon leiriin. Tämä tehtiin varsinaisen palvelusajan päätyttyä, sillä palvelukseenastumisaika ja leiri eivät sopineet toisiinsa ihan täsmälleen.

  Käytännössä vanhan väen kroonisena ongelmana oli reservin upseerien ja aliupseerien puute. Kumpiakaan ei ollut riittävästi liikekannallepanoa varten. Armeijalla oli kahdeksan vakinaista pataljoonaa, mutta lkp-vahvuus oli 16 tarkk'ampuja- ja 32-reservijalkaväkipataljoonaa. Se on muuten enemmän kuin nykyisten maavoimiemme jalkaväen vahvuus.

  Todellisuudessa Suomen sotaväellä oli reserviupseereja parhaimmillaan n. sata eikä aliupseerireserviä ollut nimeksikään. Kantahenkilökuntaa ei ollut riittävästi edes ra-vakanssien täyttämiseen. Liikekannallepanossa Suomen sotaväeltä olisi puuttunut useita satoja upseereja ja tuhansia aliupseereja.

  VastaaPoista
 27. "Älymystö ei ole kansan ongelma vaan päinvastoin. Uskonnoista, politiikasta ja taloudesta on sekoitettu sellainen coctail että sen maku on paradoksaalisesti hullaannuttanut ja kahlinnut kaikki ja – kaiken."

  Koska maailma on aivan konkreettisestikin nyt mennyt kalleen, ensin vuoden 2004 tsunamin ja nyt tämä Japanin jälkimmäisen seurauksena ja islamilaisen maailman tasapaino on ihan yhtä kallellaan kuin kuu heidän tunnuksessaan, niin haittaako mitään, jos sitä vähän vielä kallistan.

  Itselleni aiheutti melkoisen aivomyllerryksen tieto siitä, että jo 1945 Egyptistä Nag Hammadista löytyneistä koptinkielisistä kirjoituksista on selvinnyt - joiden sanotaan olevan niitä Jeesuksen aitoja ja alkuperäisiä sanoja saviruukkuihin kätkettynä, mitkä sen aikaiset vallanpitäjät kokivat uhkana - että Jeesuksella onkin ollut kaksoisveli nimeltään Tuomas.

  Onko asia siis käsitettävä niin, että Jumalalla oli kaksoispojat, mutta vain toisen hän tunnusti omakseen?

  Ymmärrän hyvin, että katolinen kirkko halusi nämä kirjoitukset tuhottavaksi, koska Jeesuksen ristiinnaulitseminen yhteiseen hyvään kerättävien aneiden muodossa olisi tuhonnut koko taivaan kaupallisuuden ja voinut vahingoittaa jopa nykyisiä sijoitusmarkkinoita, ellei kaikki olisikaan ostettavissa ja myytävissä.

  Eikä järkytystäni helpottanut tieto siitäkään, että Jeesus oli myös islamisteille se ainoa oikea profeetta ennen Muhammadia, joka oli kuuluisa verinen sotapäällikkö, ja syrjäytti Jeesuksen vasta 600-luvulla.

  Enpä ole tämän jälkeen ihmetellyt, että äiti Maria kummitteli niin Fatimassa kuin myös vuosia Egyptin Zeitounissa lähellä Kairoa aina Tsekkoslovakian miehityskeväästä lähtien sadoille tuhansille ihmisille.

  VastaaPoista
 28. Pahoittelen, jos edellisestä viestistäni jäi puuttuumaan maininta, että poimimani lainaus oli viestiketjusta edeltä!

  VastaaPoista
 29. Nyymiölle:

  "Oikein"? Ihan oikein ihmiskilville.

  Tästä hyvästä lahjoitan sinulle koodin jolla pääset pelaamaan uutta Battlefield 2-peliä, jossa yksi Libyan karttapeli.

  EDHQ-KBKS-G2BQ-QBTJ

  Koodi toimii 5 pelaajalla. Peliä voit pelata:

  http://battlefield.play4free.com

  VastaaPoista
 30. "Vanhempieni romaani" olisi syytä kääntää venäjäksi (jollei ole jo tehty) ja panna myyntiin itärajapaikoillemme. Se kertoo niin tarkasti ja hienosti suomn ja venäjän kansojen yhteisistä ja eroavista kosketuskohdista ettei tosikaan -- vaikkapa nuorikon matka "suomeen". "Vanhempieni romaani" on tulkki kulttuurisista ymmäryksistä.

  VastaaPoista
 31. AD Erastotenes Aleksandrialainen: - ohoh. Kiitos. Jo on kommentoijat, kun tällaiseenkin asiaan tulee täsmällnen vastaus!

  Sivullisemmille - "vanha väki" eli Suomen kaarti lakkautettiin myöhemmin. Liekö moni huomannut, että poliittinen, perusteltu epäluulo pelasti nuoret suomalaiset miehet maailmansodalta.

  VastaaPoista
 32. Minulla on korea todistus isoisän jefreitterinarvosta vuodelta 1904, olisiko vanhan väen lakkauttamiseen liittyvä. Isoisä oli sen jälkeen töissä postissa. Onko minun käsitykseni siitä, että oman sotaväen lakkauttamisen jälkeen hekilöstöä rekrytoitiin aika laajasti juuri postiin, rautateille ja poliisiin, ihan väärä?

  AW

  VastaaPoista
 33. Nyymiölle Jeesuksen kaksoisveljestä Didymos Judas Thomaksesta.

  Tuomaan evankeliumi on liitetty koptilaiseen kirjallisuuteen ja samalla gnostilaisuuteen. Kirjoitettu ehkä 200 jkr, mutta luultavasti sisältää hyvinkin aitoja lainauksia Jeesukselta.
  Syyrialaisen kirkon mukaan Tuomasta kutsuttiin "kaksoseksi" ja pidettiin apostolina ja J:n kaksoisveljenä.

  Apostoli Johanneksella oli myös kaksoisveli nimeltään Jaakob, "Ukkosen pojat". Nämä olivat Jeesuksen serkkuja äidin puolelta. Tosin huhutaan Jaakobin olleen Jeesuksen kaksoisveljen.
  Lainaus Tuomaan kirjasta Jeesuksen sanomana kaksoisveljelleen:

  "Nyt, sillä on sanottu, että olet
  kaksoseni ja todellinen ystäväni, tutki itseäsi, ja opi kuka olet, millä tavalla olet, ja kuinka
  tulet olemaan. Koska sinua tullaan kutsumaan veljekseni, ei ole sopivaa että olisit
  välinpitämätön itseäsi kohtaan. Ja minä tiedän, että olet ymmärtänyt, koska olit jo valmiiksi
  ymmärtänyt että minä olen totuus. Niin kauan kuin siis olet seurassani, vaikka et ymmärtäisi,
  sinä olet jo valmiiksi tullut tuntemaan, ja sinua tullaan kutsumaan 'hän joka tuntee itsensä.
  Sillä hän joka ei ole tuntenut itseään, ei ole tiennyt mitään, mutta hän, joka on tuntenut
  itsensä, on samalla saavuttanut tiedon kaiken syvyydestä. Niin siis, veljeni Tuomas, katso,
  mikä on hämärässä ihmisiltä, se on sitä, mitä vastaan he välinpitämättömästi tappelevat."

  VastaaPoista
 34. Asiaan olennaisesti liittymättä, ohessa linkki melko mielenkiintoiseen tutkielmaan Suomen aliupseereista itsenäisyyden aikana. Asiaahan ei ole hirvittävästi tutkittu kun sotahistorian tutkimus maassa on keskittynyt lähinnä laskemaan kenraalien krapulapäivien määrää ja viime aikoina Mannerheimin homostelua.

  https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/12075/marpaa.pdf

  VastaaPoista
 35. Ad Jukka,

  kiitos kaunis. Sen verran vielä nipottaisin, että tarkalleen ottaen "Suomen kaarti" on eri asia kuin "vanha väki". "Suomen kaarti" tarkoitti "Hänen majesteettinsa henkivartioväen 3. suomalaista tarkk'ampujapataljoonaa", joka oli Suomen sotaväkeen kuulunut kaartinjoukko-osasto. Lain nojalla se oli ainoa suomalainen joukko, jota sai käyttää sotiin ulkomailla. Osasto oli koostunut ammattisotilaista 1800-luvun alusta, mutta muuttui varusmiesjoukoksi 1880-luvun alussa.

  "Vanha väki" oli laajempi käsite. Se tarkoitti "Suomen sotaväkeä", joka koostui Suomen kaartista, seitsemästä tarkk'ampujapataljoonasta, Suomen ratsuväkirykmentistä, Suomen kadettikoulusta sekä 32 reservikomppaniasta.

  Reservikomppaniat olivat suomalainen innovaatio. Niissä palvelivat ne, joita ei arvottu vakinaiseen väkeen. Jokainen mies kävi "reservissä" yhden kuukauden vuodessa kolmena perättäisenä vuonna. Isoisäni puhuu edelleen kertausharjoituksista tätä ilmaisua käyttäen: "Sinä olit kuulemma reservissä viime viikolla." Sota-aikana jokainen komppania olisi laajennettu linjajalkaväkipataljoonaksi. Lyhyen koulutuksen saaneet yksiköt olisivat olleet käyttöarvoltaan kehnoja ja kelvanneet lähinnä vartiotehtäviin.

  Käytännössä Suomen sotaväki oli riittävä siihen, ettei Venäjä suunnitellut 1800-luvun lopulla käyttävänsä liikekannallepanossa venäläisiä jalka- tai ratsuväkiyksiköitä Suomessa. Suomeen olisi lkp:ssä jäänyt vain venäläisiä tykistö-, pioneeri- ja viestijoukkoja.

  VastaaPoista
 36. "Sivullisemmille - 'vanha väki' eli Suomen kaarti lakkautettiin myöhemmin. Liekö moni huomannut, että poliittinen, perusteltu epäluulo pelasti nuoret suomalaiset miehet maailmansodalta."

  Olisiko ollut jokin tietty alue, tietty rooli Suomen kaartin miehille I maailmansodassa? Minne heidät olisi lähetetty?

  VastaaPoista
 37. Ad Anonyymi: - Romanian rintamalle. Isäni isä oli. Hän kun sattui asumaan, kuten lähes sata tuhatta muutakin suomalaista, Rajajoen ja Pietarin välisellä alueella. Olivat onnettomat luopuneet Suomen passistaan, luullakseni kepolottelumielessä, muutama vuotta ennen maailmansotaa.

  Epäiluyttävien puskurivaltioiden sotavoimista 1914 on kirjoitettu loputtoman paljon. Kuten sanottu, Suomessa niskoittelu asevelvollisuutta vastaan oli tehnyt tehtävänsä, ja korkea taho ajatteli, että parempi kun eivät paukuttelu pyssyjä.

  VastaaPoista
 38. Kiitos vastauksesta. Kun aikoinaan luin 1900-luvun alun elämästä, en nähnyt tätä näkökulmaa missään. Suurlakon aikaan surtiin sitä, että kaarti oli lakkautettu.

  Blogisisko

  VastaaPoista
 39. Mitään, järisyttävää ei ollut HS-Gallupissa. Ainoa erikoinen asia on, miten yleistä on tyhmyys gallupin päivittelijöiden keskuudessa.

  Tyhmyys on silti vain osa ihmisyyttä, siis täysin hyväksyttävissä. Kemppinenkin osoittaa sitä tällä kertaa, ja jos nyt halutaan, voisin tehdä pidemmän tekstin - mutta jos asiaa pohtii hieman, huomaa asian pitävän kutinsa. Eikä siinä ole mitään pahaa :) Jokaisella meillä on puutteellisuutemme, mikä on inhimillistä.

  VastaaPoista
 40. Mainitaan vielä että Suomen kaarti oli ns. Vanha kaarti, nimitys, joka on arvo eikä viittaa joukko-osaston ikään.

  VastaaPoista
 41. Terveiset aurinkokohteesta.

  Miten rentouttavaa olikaan käydä maassa missä
  kaikki halusivat olla ystävällisiä
  ja kohteliaita toisilleen.

  Suorastaan tuli lapsuus mieleen.
  Niin muistan, että sellainen aika
  olisi joskus täälläkin ollut.

  Lapsuudesta nousee myös mieleen,
  sattuneesta syystä,
  suom.ruots kirjailijapoliitikko,
  joka heitti kehään ennenkuulumattomat,
  niin.. paskahommaaahantäääon,
  samaan aikaan kun toiset yrittivät todistaa omaa
  erinomaisuuttaan, kuka sujuvastirähmällään,
  kuka sujuvastikumarassa.
  olihan toki opittu jo ymmärtämään
  kumartamisen/pyllistämisen vaarat...

  Muudoin, todistettavasti
  marsalkka Mannerheim on nähty julkisesti pyllistäneen.
  Vähintäänkin heinäpellolla heiluessaan.
  m.o.t.

  Mitä yleisö vielä kaipaa ??

  Sanokaapa viisaat,
  muistelen joskus lukeneeni että
  presidentti virkaan astuessaan
  virkavalallaan sanoutuu irti puoluepolitiikasta.
  Onko näin.
  Vai uumoilinko vain.


  Marc-Andreeesta.
  Se vain on niiin vaikea soittaa nuotteja
  jos osaa paljon - runsaasti - ylenmääräisesti.
  Kovin hauskaa se ei valitettavasti ole
  kuulijoille aina.

  Kuultuani vuosikymmeniä sitten Sergio Fiorentinon
  tulkinnat Nocturnoista, tiesin löytäneeni
  jotain autenttista.
  Michelangelin muista tulkinnoista heräsi ajatus
  kuulla hänen nocturnonsa.
  Mutta huomasin sen pikimmiten mahdottomaksi.
  Samasta syystä, mitä E.T.Tawastsjerna kirjoitti
  v.68 Prahan konsertista.

  VastaaPoista
 42. Nyymiö kiittää JarMomia Jeesuksen koptinkielisten sanojen käännösversiosta koskien J:n sanoja kaksoisveljelleen.

  On aina yhtä mielenkiintoista pohtia Jeesuksen sanojen sisältämiä ajatuksia suhteessa siihen, että miten hän itse tuo esille käsite-erot, että uskooko vai uskooko uskoon.

  VastaaPoista
 43. Kiitos ja ylistys niille, jotka yhä muistavat Arvid Järnefeltin. Upseeriksi rauhanmiestä ei kannata kuitenkaan tituleerata, sillä hänen sotilasuransa rajoittui isän käskystä suoritettuun asepalvelukseen Suomen kaartissa. Isä oli kenraali, mutta Järnefelt itse oli filosofian kandidaatti (pääaineena venäjän kieli) ja lakitieteen kandidaatti.

  VastaaPoista