Sivun näyttöjä yhteensä

15. maaliskuuta 2011

Koti uskonto ja isänmaa 2:0
Uskonnon tehtävä on lohduttaa raskautettuja ja raskauttaa lohdutettuja.

Isänmaallisuudesta roomalaiskatolinen John F. Kennedy sanoi 50 vuotta sitten: älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä teidän hyväksenne, vaan kysykään, mitä te voitte tehdä maanne hyväksi.

Luulen nyt kirjoittaneeni kuusi näennäisesti viatonta blogitekstiä lyhyen ajan kuluessa saartaakseni lukijan monesta suunnasta. Uskonnollinen puhe on tässä vertauskuvallista. Kohtalainen yksimielisyys vallitsee siitä, että Raamattua on luettava sen keskustasta käsin, ja keskusta on kolme tai neljä evankeliumia. Niissä ei puhuta esimerkiksi homoseksuaalisuudesta eikä naispappeudesta, mutta sen sijaan paljon esimerkiksi avioerosta ja prostituutiosta. Ydin on kuitenkin kaksoiskäsky: tehkää toisille niin kuin haluaisitte itsellenne tehtävän. Älkää menkö Mika Waltarin erehdykseen, että miten voi rakastaa itseään kun on niin huono ja kovassa krapulassakin.

Itse eli minä on se väline, jota käyttäen voi tehdä jotain.

Kirjoittamalla loukkaavia asioita esimerkiksi isänmaallisuudesta ja kansallistunteesta halusin luoda tilanteen, jossa voin kysyä isänmaan ja Suomen kansan miehiltä ja naisilta: mitä te olette tehneet ja mitä te aiotte tehdä maanne ja kansanne hyväksi?

Milloin aiotte lopettaa valituksen? Milloin väsytte kasaamaan kieltoja esteitä eli vetämästä piikkilanka-aitaa suomalaisuuden ympärille?

Me elämme kielessämme ja me elämme menneisyydessämme. Ellei meillä ole äidinkieltä, emme osaa nähdä edes unta. Ellei meillä ole omaa maisemaamme, me emme osaa rakentaa tulevaisuutta.

On tarpeetonta väittää, että Suomi on parempi kuin Venäjä tai Ruotsi tai Somalia. Ei elämä ole mikään maaottelu. Me eli te, jotka luettu, ja minä, joka kirjoitan, olemme tässä maassa ja kielessä ja tämä on osa meitä.

Jottemme harhaan kääntyis – jottei kansamme nääntyis – me voimme estää 1800-luvun pikkuporvaritaiteilijoiden sairauden, pitkästymisen ja inhon (Langweil und Ekel – l’ennui et la nausée), joka johti ensimmäiseen maailmansotaan.

Samaan aikaan Suomessa: meillä oli sata tuhatta ihmistä, jotka saivat aikaan suuria: sonniyhdistyksiä, osuusmeijereitä, omankielisiä kansakouluja, sahatavaraa, jopa kirjallisuutta.

Kun synnyin, suomalaiset olivat ainoana maana maailmassa torjuneet asein suurvallan maahanhyökkäyksen, jonka tarkoitus oli tehdä kertakaikkisesti loppu siitä, mitä täällä oli rakennettu. Kun kasvoin, englanninkieliset historioitsijat olivat alkaneet kirjoittaa, kuten he tekevät edelleen: Suomesta oli tullut Neuvostoliiton nöyrä satelliitti.

Täytyy varmaan olla täällä asunut, jotta ymmärtäisi, että me emme ole koskaan olleet Paasikiven – Kekkosen linjalla, vaan aina Mannerheimin. Mannerheimin viaksi on näinä aikoina pantu jopa ne vuoden 1918 julmuudet, jotka olivat perinteistä saksalaista sodankäyntitapaa. Itse hän oli alkujaan niin venäläistynyt, että osasi opettaa meille tuleville sukupolville poliittisen viisauden: älä koskaan luota venäläiseen. Ole ystävällinen ja varo turhia provokaatioita, mutta älä hetkeäkään luota isovenäläiseen, joka on jo orjuuttanut 50 kansakuntaa.

Haluaisin suistaa puhetta ”kansallisesta kilpailukyvystä”. Kansallinen kilpailu on verisen 1900-luvun ajatuksia. Ranskalainen paroni de Coubertin astui näyttämölle samassa ovenavauksessa kuin muutkin rasistit. USA otti värillisiä joukkueeseensa 1932 ja harmi oli suuri, kun he heti voittivat kultamitaleja. Ruotsalaiset olivat jo pidempään vihjailleet, että suomalaiset eivät oikeastaan olleet mongoleina sopivia voittamaan mitaleja. Mitäpä suomalaiset sellaisilla.

Meille on kykyä osallistua jopa solisteina kansakuntien konserttiin.

26 kommenttia:

 1. Mannerheimin linja jatkoi piispa Henrikistä polveutuvaa perinnettä olla hyvän puolella pahaa vastaan.

  "Aika hyvä ihmiseksi", pääteltiin lopputuotoksesta HY:n ja HS:n viime viikkoisessa seminaarissa (mutta ei hirmuhyviä, heitä varten on Hanken ja HBL).

  Muumioita monottava Mooses haluaakin pystyttää virtuaalisen Berliinin muurin itärajalle.

  Ja koska ajan henki vaatii yksilöille oikeutta päättää omasta identiteetistään, esittää oppilapsensa Jutta Urpilainen kielikysymysten keskittämistä pääministerin alaisuuteen.

  VastaaPoista
 2. Huh, olipas taas niin ällöisänmaallista tekstiä blogistilta että oikein!

  VastaaPoista
 3. Erkki K. Laakso - Kerropas nyt kaikille lukijoille juurta jaksaen suhteestasi tähän Jacob Södermaniin, jonka tekemisiä niin tarkasti aina seuraat ja jonka aina tuot kirjoituksissasi esiin. Ole hyvä, palstatilaa on!

  Mistä kaikki alkoi ja miksi sinulla on tuollainen hieman negatiivinen asenne Södermaniin? Onko Söderman kenties tehnyt sinulle tai perheellesi joskus jotain pahaa? Vai mikä oikein mättää?

  VastaaPoista
 4. Löytyyhän raamatusta meille jotain Kemppisen tämän päivän epistolaan liittyvää: Jeesus. Hänellä ei ollut kotia, uskontoa eikä isänmaata. Hyvä jos resuinen paita päällä. Mutta oli hän hyvä suustaan.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että resuinen paita. Hänellä oli ylipapillinen asu joka oli kudottu niin ettei saumoja ollut joten sotilaat vetivät pitkää tikkua kun sitä ei voinut jakaa osiin.

   Poista
 5. "Ja sitten jakoivat rahat.....(ensin hyväksikäyttivät ryhmänä ja lopulta jakoivat rahat). Näinkö? Se oli taustalle menevä asia; ilmankos heitä nauratti."
  aika hyvä ihmiseksi 2

  VastaaPoista
 6. Nyt ei pitäisi kommentoida, mutta jossain se raja menee minullakin. HR:n tapa ottaa joka ikiseen aiheeseen mukaan ruotsinkieliset/ruotsinkieli Suomessa, on ääliömäisyydessään ainutlaatuista. Johdonmukaista tietenkin, mutta järjetöntä.

  VastaaPoista
 7. Viihdyttävää oli seurata miten pontevat pohjalais-Loviisat iskivät kuin yksi toisensa tukkaan, ja Aarnet luimuilivat!

  Miksi ruotsalaisten sekakansa pitäisi suomalaisten sekakansaa enemmän tai vähemmän arvossa kuin itseään; tätä arvoitusta on joutunut miettimään, - ja sittenhän meillä on venäläisten ja ukrainalaisten blandi, josta ei voi tarjota paljonkaan muuta kuin taruja.

  VastaaPoista
 8. Veit jalat suustani. On hyvä olla suomalainen. Siitä saa olla ylpeä ja hyvillä mielin. Minulla on ympäri maapallon paljon nuoria ystäviä, jotka opiskelevat suomea, ihan vain koska se on niin kaunis kieli. Siitäkin sopii olla ylpeä.

  VastaaPoista
 9. Heli Laaksonen on kiertueella! Hänen visertelynsä saa sielun hyppelemään katrillia.
  Kielessä on elomme!

  Auringossa Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 10. - Valokuvan kaikki kolme kelloa näyttävät eri aikaa!

  - Mutta jos ne näyttäisivät samaa aikaa, ei tarvittaisi kolmea kelloa.

  VastaaPoista
 11. Raamattu ei tunne myöskään käsitteitä tasa-arvo tai isänmaa. Jeesus sanoi seuraajiensa olevan vieraita ja muukalaisia maan päällä: Joh. 15:19 : Jos te maailmasta olisitte, niin maailma omaansa rakastais; mutta ette ole maailmasta, vaan minä valitsin teidät maailmasta, sentähden maailma vihaa teitä.

  Isänmaan sijaan muukalaisuudesta ja pakolaisuudesta raamattu kertoo paljon; VT:ssa kielletään sortamasta muukalaista. Kun Jeesus oli vielä pikkuvauva, Joosef ja Maria pakenivat Egyptiin kuningas Herodeksen vihaa. Kun Herodes sitten oli kuollut, oli hänen poikansa Arkelaus hänen sijassaan Juudean kuninkaana, joten he palatessaan asettuivat varalta Galileaan.

  Jeesus ei kumonnut raamattua vaan täytti sen; juutalaisessa jumalanpalveluksessa pappeus oli säädetty Aaronin pojille. Jeesus valitsi opetuslapsikseen ja apostoleiksi vain miehiä, mutta todistajiksi naisia.

  Jeesus ei myöskään maallista säätyä ollut kumoamassa; mutta Jumalan edessä ihmiset ovat yhdenvertaisia. Jeesuksen tienraivaaja Johannes sanoi sotilaille: älkää kenellekkään väkivaltaa tai vääryyttä tehkö, vaan tyytykää palkkaanne..

  Avioeron ja kaiken huoruuden ja haureuden synnin Jeesus tuomitsi jyrkästi, eikä antanut siihen lupaa. Armahtamiaan hän varasi: älä enää syntiä tee..

  VastaaPoista
 12. Komea teksti ! Kiitos Kemppinen !

  VastaaPoista
 13. Ad Anonyymi - Eiköhän pysytä blogistin aihealueessa, mikäli on "kommentoitavaa". Se, että Jacob Söderman/Erkki K. Laakso broblematiikkaa on "vilahdellut" täällä, johtunee siitä, että prof. Jyrki Virolainen on asiaa revitellyt, kuten tekee parahillaan blogissaan.

  Virolainen lienee hermostunut siittä, kun olen täällä Kemppisen blogissa vertailun vuoksi maininnut hänellä olevan sensorisormi herkässä?

  Mikäli jotain haluat tietää, niin ei ole vaikea klikata tuota kuvaani, niin pääset blogiin: http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

  Tuliko nyt ymmärretyksi?

  VastaaPoista
 14. Kiitos asiallisesta kommentistasi, Erkki!

  Käykäämme nyt kaikin katsomassa Erkin omassa blogissa, mistä on kysymys asiassa Erkki vs. Jakke.

  VastaaPoista
 15. Erkki, myöhästyneet onnittelut hääpäiväsi 13.12.2010 johdosta!

  PS.

  Terkkuja myös MIralle!

  VastaaPoista
 16. "Anonyymi kirjoitti...
  Erkki K. Laakso - Kerropas nyt kaikille lukijoille juurta jaksaen suhteestasi tähän Jacob Södermaniin, jonka tekemisiä niin tarkasti aina seuraat ja jonka aina tuot kirjoituksissasi esiin. Ole hyvä, palstatilaa on!

  Mistä kaikki alkoi ja miksi sinulla on tuollainen hieman negatiivinen asenne Södermaniin? Onko Söderman kenties tehnyt sinulle tai perheellesi joskus jotain pahaa? Vai mikä oikein mättää?"

  Hei tää anonyymityyppi on tyylin perusteella selvästi Virolaisen Jykä! Hehe, aika noloa..

  VastaaPoista
 17. Minä en liittäisi "kansallisuutta" kieleen jota kansalainen puhuu -- jos pitää olla jokin "kansalainen".

  On tietenkin mahdollista, että olet järkeillyt itsesi pyörryksiin ("Sarjakuvan maailmat"; "Sinä olet alligaattori! Missä on sinun alligaattorilupasi?")

  VastaaPoista
 18. Eipä tuosta entisestä Suomesta ole mitään enää jäljellä.
  Edes 10.000 tämän päivän parasta ihmistä eivät saa mitään aikaiseksi.
  Meitä on petetty. Meitä on kusetettu. Kukaan ei huolehdi kenestäkään, mutta silti uskomme kaiken ja keräämme että suurin sydämin lahjoitamme rahaa avuntarvitsijoille. Silti meitä kusetetaan.

  Jopa Punainen Risti.
  Viimeisin kouluammuntatapaus keräsi kansalaisilta miljoonia. Onko kukaan kysynyt mihin rahat menivät?
  Onko kukaan kysynyt paljonko Punainen Risti laskutti tuolloin vapaaehtoistyöstään ja ilmaisesta avustaan. Rahasummat ovat lähes kauhistuttavia.
  Meitä on petetty.

  Ehkä se uskonto on sittenkin monelle ainoa asia mihin kannattaa uskoa, ennen kuin kirkko pettää.

  VastaaPoista
 19. Olisko tossa Erkissä vähän Jaken näköö?

  VastaaPoista
 20. Toi anonyymityyppi on selvästi "hönöä."

  VastaaPoista
 21. Olisiko tuo edellä hehettelevä anonyymityyppi ollut hieman hönössä?
  Tuollaiset kommentit ovat nolo asia blogistille, joka sellaisia julkaisee.

  VastaaPoista
 22. Sananvapau on noloa ja vielä nolomapaa on sen käyttäminen.

  VastaaPoista