Sivun näyttöjä yhteensä

10. maaliskuuta 2011

Joulupukki on juutalainen!
Suomessa Leea Virtanen ja Yhdysvalloissa Jan Harold Brunvand tutkivat akateemisesti kaupunkitarinoita eli urbaanilegendoja. Ilmiö on jotenkin kadonnut ihmisten mielestä juuri nyt kun se elää uutta elämäänsä.

Leea Virtanen julkaisi mm. aiheista Varastettu isoäiti ja Kun kello pysähtyi, ja hänen osoittamistaan tarinoista ainakin surupukuinen nainen eli liftari tai matkustaja joka katosi salaperäisesti hautausmaan kohdalla, on erittäin kansainvälinen. Se on mukana Brunvandin laajassa tuotannossa ”           Vanishing Hitchhiker”.

Päivän uutisista kaksi tuo mieleen urbaanilegendat, toisaalta kaikessa jylhyydessään Välimeren etelärannikot levottomuudet ja kansannousut, toisaalta E10-bensiini.

Tässä blogissa myös arvostamani kommentoijat ovat välillä esittäneet käsityksiä, jotka tuovat mieleeni legendan. Kuvan joulupukki on tässä Coca-Colan kunniaksi. Meitä tuskin kiinnostaa amerikkalainen ”totuus”, että hahmo olisi limsatehtaan keksimä – toiset kuvat osoittavat väitteen vääräksi. Mutta myös meillä, luulisin että Hymy-lehden toimesta tai kukaties sitä ennen, oltiin tietävinään, että jos panee irronneen hampaan Kokis-lasiin illalla, se on aamulla kadonnut.

Esimerkiksi appelsiinista puristettu mehu vaikutta hampaaseen samalla tavalla. Juomaa ei pidetä suussa yön yli.

Otsikon juutalainen liittyy hiukan mutkikkaaseen 60-luvun tapahtumasarjaan, jossa Amerikassa ja Lähi-Idässä Kokista pidettiin juutalaisten valmistamana tai heiltä evättynä. Taustalla oli jokin muinainen ongelma tehtaan sijoittamisesta.

Kaikki tietävät, että Coca-Colassa oli alun perin kokaiinia. Tieto on tosi. Makuaineessa oli koka-pensaan lehdistä ja kolapähkinäistä valmistettua uutetta. Kokaiinia tuossa nesteen sekoitetussa aineessa oli varhaisimman (1902) uskottavan tiedon mukaan noin 0,01 milligrammaa 10 grammassa.

Kokaiinin käyttäjän kerta-annos on ehkä 40 mg suonensisäisesti ja lähempänä 100 mg nenään vedettynä.

Eräs kommentoija väitti tässä blogissa, että juutalainen Eisenhower pakotti 1,7 miljoonaa saksalaista nääntymään hengiltä keskitysleireille sodan jälkeen. Huomautettuani, ettei Eisenhowerin isän juutalaisuus kenties ollut pojan päätöksiin vaikuttanut tekijä  jäin miettimään tuota tarkkaa lukua. Sen sivuutin, ettei Eisenhowerilla olisi ollut valtaa antaa tuollaista käskyä ja ettei sellaista ole olemassa. Se on 1945 esitetty ensimmäinen laskelma kateissa olleista saksalaisista. Sotavankeja ei amerikkalaisten käsissä kuollut juuri lainkaan eli muutama prosentti. Muiden väestösiirtojen vuoksi menehtyneiden määrää on laskettu vuosikymmeniä; DDR ja Neuvostoliitto eivät olleet tässä toimessa yhteistyöhaluisia. Tässä laajimmassa historian tuntemassa väestön pakkosiirrossa menehtyi alle miljoona ihmistä. Tällä hetkellä mainitaan usein luku 600 000 tai 700 000. Kylmän sodan aikana Neuvostoliiton osuutta haluttiin paisutella ja sen päättymisen jälkeen asia muuttui akateemiseksi.

Jostain syystä senkään sanominen ei ole korrektia, että Stalinin vainoissa menehtyi Neuvostoliiton kansalaisia huomattavasti enemmän kuin toisessa maailmansodassa, sotilaat ja siviilit mukaan lukien. Kuinka paljon enemmän, siitä keskustellaan, ja etenkin Ukrainan nälänhädässä kuolleiden noin 6 miljoonan sisällyttäminen lukuun on tietenkin tulkintakysymys. Ilma niitäkin ”enemmän terrorissa kuin sodassa” olisi oikea vastaus yliopiston tentissä.

Legendat ovat tulleet takaisin ja niiden suosittu väline on matkapuhelin, etenkin tekstiviesti, sähköposti ja kaikenkarvaiset verkkosivut, kuten blogit ja Facebook. Aivan kuin kyntömiehen järki olisi kateissa.

Bensiinilaatua koskeva urbaani legenda edellyttää laajoja selostuksia uutisvälineissä. Miksi niin harva ajattelee, ettei öljy- ja autofirmoilla ole varaa erehtyä tällaisessa asiassa. Jossain vain kiertävät jutut. Miksi epäilijät eivät lorauta Coca-Colaa auton tankkiin. Erään 1970-luvun egyptiläisen lähteen mukaan juoman nimikin on pullossa heprean kielen kirjaimin.

Miksi maassa asuvista ulkomaalaistaustaisista tulevat mieleen somalit, vaikka venäläis- ja virolaistaustaisia on kymmenen kertaa enemmän?  - Legendojen hyvin viihdyttävä verkko-osoite on http://www.snopes.com

43 kommenttia:

 1. Sen takia juutalaiset itse lähtevät etelään nauttimaan kun kaupallinen rumba jää talviseen Pohjolaan hoitamaan katetta....miksi siis itse ostella tavaraa kun se on oma keksintö? Jotain sinnepäin (ja silti pidän joulusta).

  VastaaPoista
 2. Juuri kun olin selvinnyt shokista, etteivät enkelit ja Joulupukki olekaan todellisia vaan aikuisten keksimiä valheita, jouduin kouluun.
  Koulussakin puhuttiin miljoonista. Mainittiin Auschwitzissa murhatun yli 4 miljoonaan ihmistä. Samaa lukua esitettiin kirjoissa ja sanomalehdissä, että muisteloissa vuosikymmeniä.
  Luettiin Korkeajännitys-sarjaa ja vihattiin saksalaisia, jotka myös sukellusveneistään käsin ampuivat amerikkalaisia haaksirikkoutuneita.

  Sittemmin selvisi ettei Auschwitzissa murhattukaan kuin hieman yli 1 miljoonaa ihmistä ja ainoat jotka haaksirikkoutuneita sukellusveneistä ampuivat olivatkin amerikkalaiset.
  Ja nämäkin ovat tämänhetkisiä muuttuvia lukuja.
  Mutta ainakin 3 miljoonaa ihmistä pelastui murhatuksi tulemiselta A:ssa. Hienoa.

  Tässä linkki kuinka väestönsiirtoja hoidettiin. Ei suositella naisille, lapsille, eikä vähämielisille:

  http://historianet.fi/sota/2-maailmansota/filmi-nayttaa-saksalaissiviilien-teloituksen

  VastaaPoista
 3. No, eikö P. Nikolaos ollut juutalainen?

  (ducking for cover...)

  VastaaPoista
 4. Legendan mukaan Suomi on rumuuden tyyssija. Rumien hallitsema vähemmistöjen paratiisi.

  Miten sen muuttaisi kauneuden kodiksi? Niiden viihtyä, joilla on silmää estettiselle kauneudelle.

  VastaaPoista
 5. Ad Omnia: JarMom härnää tavalla jota minä en tekisi. Auschwitzin leirin tuhoamisleiri oli aika myöhäinen. Tiedot etenkin ampumalla tehdyistä teloituksista ovat kertyneet hitaasti. Timthy Snyderin "Bloodlands" näyttää olevan kirjakaupoissa Suomessakin.

  "Of the three million Polish Jews killed in the Holocaust, only about seven percent perished in Auschwitz. Nearly 1.3 million Polish Hews were killed, usually shot, east of the Molotov -Ribbentrop line..."

  Lukumäärä on siis mutkikas ja sitä on luultavasti tahallaan venytetty sekä ylöspäin että alaspäin.

  Suosittelen lähteeksi Snyderia, joka on ammattilainen (professori, Yale).

  Hiljan tässä käymämme keskustelu Wannseen kokouksesta meni sekin sivuun asiasta. Saksalaisten käskytys ja pöytäkirjaus vaihteli eri aikoina ja vaatisi muutaman kymmenen sivun johdannon. Hitler esimerkiksi useassa puheessaan lupasi "tuhota" kaikki juutalaiset, mutta tätä koskevaa käskyä ei ole olemassa. Tavallisen kommentti on: ei ollut tarpeen.

  Väite ettei Hitler tai Wehrmachtin kenraalit olisi todella tienneet, on väärä. Tärkeä lähde on sotavankeuteen jo sodan aikana joutuneiden saksalaisten kenraalien ja everstien keskustelut, jotka äänitettiin ja nauhoitettiin salaa. Niissä nämä toisaalta osoittivat olevansa tarkoin selvillä juutalaisten, siviilien ja sotavankien tuhoamisesta ja lisäksi sopivat yhteisestä linjasta sotarikosoikeudenkäynneistä - toimimme vain käskyn mukaan.

  VastaaPoista
 6. Ad Ironmistress: - ei ollut. Oli kreikkalainen. Oli Piispana silloisessa "Aasiassa", nykyisessä Etelä-Turkissa.

  VastaaPoista
 7. Itse asiassa P. Nikolaos oli etnisesti juutalainen. Hänen äitinsä Johanna oli kristinuskoon kääntynyt juutalainen ja isänsä Theofanos kreikkalainen. Parhaat ainekset kristitylle siis ;-)

  Etnisyys lasketaan juutalaisuuden kysymyksessä äidin puolelta, joten tässä on totta toinen puoli siteeksi; Joulupukki todellakin oli juutalainen tässä valossa.

  Kun Joulupukin - siis P. Nikolaoksen - hautaa on tutkittu, on havaittu että Nikolaos oli keskimääräistä lyhyempi ja hänellä oli selkeän arabimainen luusto, Lisäksi hänen nenänsä oli jossakin vaiheessa murtunut.

  VastaaPoista
 8. Cocis-joulupukin piirtäjä tai oikeastaan maalaaja on Haddon Sundblom, jolla on sukujuuret Ahvenanmaalla (isä) ja Ruotsissa (äiti).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Haddon_Sundblom

  VastaaPoista
 9. Valtiovarainministeri Katainen ei ole Joulupukki.
  Viimeksi eilen A-studiossa toimeentulosta toimeentulotuen vähimmäistasolla tämä kokoomuslainen perusteli vähimmäistason alhaisuutta työn vastaanottamisen kannustavuudella.
  Se nyt vaan on niin, että keskuudessamme on vielä paljon työttömiä yli keski-ikäisiä Suomen kansalaisia, suomalaisen kansanperinteen muokkaamine aivoineen, joille ei löydy vapailta työmarkkinoilta sopivaa työtä, vaan jotka jäävät vierestä katsomaan kun ulkomaalaiset perustelevat puzzerioitaan. Kirjoitusvirhe tahallinen.
  Tästä tulikin mieleeni toinen kokomustalainen, tämä Ben Zyszkovitsi.
  Mitä helvettiä se juutalainen täällä tekee meidän eduskunnassamme.
  Eikö sen pitäisi olla isiesiensä maata puolustamassa palestiinalaisia vastaan eikä täällä noukkimassa sattumia meikäläisten lihapadoista.
  (nenäherNe)

  VastaaPoista
 10. Joulupukin nenä lienee murtunut ahtaassa savupiipussa pellinreunaan osuessaan.

  Aikaisemminkin on ollut täällä puhetta "Linkit tähän tekstiin osastossa" tilaamatta ja pyytämättä tulevaan materiaaliin. Nyt se on mennyt näköjään ihan postmoderniksi. Vaatimattomuuttani kiistän osallisuuteni lähettämiseen. Lukea toki saa.

  VastaaPoista
 11. Kaupunkitarinoita E10-bensiinin laadusta ja hinnasta kannattaa kuunnella enemmän kuin virallisia laskelmia. Kahden prosentin kulutusero on laskelma ja väitetty tieto, noin kolmen prosentin hintaero on fakta. Tarinat kertovat 10% erosta kuljetussa matkassa. Tarina varmastikin. Jotkut pakanat mutta ilmeisesti tarkkaan laskeneet kertoivat kulutuksen eroksi 5,7%. En tiedä miten ovat laskeneet, mutta tämä vastaa erittäin hyvin kokemustani oman V6-moottorini kanssa. Ehkä pieni perheauto 90 km/h vakionopeudella...

  Huhut huhuina, mutta tankkaamispäätöksessä on vaikea ylittää matkamittarin ja luottokortin todistamaa. Kuljen selvästi pidemmälle vain aavistuksen kalliimmalla polttoaineella ja menetän ylimääräisen liuottimen vaikutukset, valinta on helppo.

  Kokaiinitarinoista päätellen Kemppisellä on huonot kontaktit, kannattaa vaihtaa toimittaja laadukkaampaan. Julkisen annosteluarvioinnin ongelmaksi saattaa muodostua se, että joku grammansa ostanut ottaa yleisesti luotettavaksi tunnetun kirjoittajan tietojen pohjalta kymmenesosan ns. pohjiksi. Voi tulla paha olo.

  Kokaiinin suonensisäistä käyttöä esiintyy, mutta tämä on yleismaailmallisesti niin harvinaista ja niin surkeaa väärinkäyttöä, että jopa käyttömyönteisimmillä palstoilla nauretaan ja säälitään moista toimintaa. Puhdasta kokaiinia on vain tehtaan sisällä, siellä on myös ensimmäinen lisäainelisäys. Jokainen porras lisää 10-50% jatkeita. Suoneen?

  Parempaa luettavaa: Mikhael Ageevin Kokaiiniromaani ja nimimerkkini takaa löytyvä linkki.

  VastaaPoista
 12. "Eisenhower pakotti 1,7 miljoonaa saksalaista nääntymään hengiltä keskitysleireille sodan jälkeen."
  Oleellisempaa oli se, että hän yhdessä ylipäällikkönsä Rooseveltin kanssa oli antamassa puolet eurooppaa sotakaverilleen Stalinille, mutta mitäs pienistä, nythän tuo puolikaskin on vapaa ja osa Euroopan kansojen onnellista perhettä.

  VastaaPoista
 13. Ei saa sanua Benistä nuin pahasti!

  Hänellä on tärkeä missio istuskella Strindbergin terassilla, tehdä havaintoja ja ilmiantaa Romanian kerjäläisiä viranomaisille!

  VastaaPoista
 14. Jos joulupukin alkuperä ja myöhemmät vaiheet Coca Colan markkinamiehenä kiinnostavat, koko stoorin voi tarkistaa blogistani: http://juhasiro.fi/blogi/?p=1207

  VastaaPoista
 15. Jos Katainen olisi oikeasti huolissaan toimeentulotuen kannustinvaikutuksista, hän kiinnittäisi huomion toimeentulotuen äärimmäisen jyrkkään tulovähenteisyyteen, mikä tekee toimeentulotukiasiakkaalle minkä tahansa hanttihomman vastaanottamisesta taloudellisesti kannattamatonta. Nykyisellään ainoat syyt, miksi toimeentulotukiasiakkaan kannalta työnteko on hyödyllistä (siis sellaisen työn, mitä nämä ihmiset keskimäärin kykenevät tekemään), ovat työnteon positiiviset ulkoisvaikutukset. Palkasta ei jää mitään käteen.

  Toinen asia on, että toimeentulotuen pitäisi olla viimesijainen tukimuoto. Nykyään se ei enää sitä ole, koska ne ensisijaiset on viety kaikilta syrjäytetyiltä pois.

  VastaaPoista
 16. AMMATTILAISUUDESTA

  En tieda onko tarkoitus sanoa, etta Yalen professuuri tai professuuri yleensa olisi tae ammattitaidosta, kun lasketaan keskitysleirien
  ruumiita.

  Tulee mieleen kotimainen Heikki Ylikangas versus Jarmo Nieminen et Co riitely kesan 1944 vainajista. Jotenkin tutkimuksen tunnollisuudessa ja perinpohjaisuudessa tama professori jai hieman heikoille -- minun mielestani!

  Olisi mielenkiintoista kuulla (nahda), milla
  perusteella tama Yalen proffa on hyva tassa
  keskitysleirien ruumismaarajutussa, siis Kemppisen mielesta. Mita ylivoimaista tietoja ja mista lahteesta han kayttaa? Mielenkiintoista joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 17. Kaikkien urbaanilegendojen äiti on valtamedian esittäminen tiedonvälityksenä. Tiedonvälittymiseenhän aivan olennaisesti kuuluu, että vastaanottaja ensin kykenee kokonaisuudessaan ottamaan lähetetyn viestin vastaan ja sitten vielä ymmärtämään sen. Tämän varmistamiseen valtamedialla ei ole mitään keinoja. Valtamedia pitäisikin määritellä viihteen keinoin valittujen ja muokattujen viestien lähettämiseksi tarkoituksena houkutella välineen äärelle tietty määrä asiakkaita, jotka voidaan sitten myydä mainostajille (tai kuten Ylen kohdalla poliittisille päättäjille). Niin syvälle tämä urbaani legenda on juurtunut, että edes alan akateemisten opiskelijoiden julkaisema ”Mediakritiikin vuosikirja” ei ole lukuisissa numeroissaan vielä ehtinyt asiaa aukaisemaan. Mutta siihen kirjoittavathan ovatkin alalle valittuja.

  VastaaPoista
 18. Minäkään en suhtautunut E10-asiaan vakavammin, varsinkaan kun vastaava on tiettävästi ollut Yhdysvalloissa käytössä jo vuosikymmeniä. Mutta kieltämättä BMW-johtajan vkl-puheenvuoro hätkäytti. Vaikken bemarimies olekaan, oli puhujana saksalainen insinööri...

  Yhdysvalloissa joggaava älymystö muuten tuntuu kauhistelevan meitä, joiden kahvissa on ihan oikeasti kofeiinia.

  Onhan objektiivisesti selvää, että koemme somalin vieraammaksi kuin virolaisen tai venäläisen. Legendoilla on usein lyhyet juuret kuin ruoholla; pienikin liraus aihetta saa ne viheriöimään.

  VastaaPoista
 19. Tämä viesti on jokseenkin off-topic, mutta blogistin kirjoittelua aikani seuranneena olettaisin että olisitte mitä ideaalein henkilö valaisemaan seuraavaa toisten kiihkolla ja taas toisten lähes pähkähulluna pitämää kysymystä. Toisaalta…… viimepäivien keskustelun pohjalta tämä aihepiiri voisi olla huomattavasti vähemmän outoa kiihtymystä herättävä - - ja taas toisaalta joissakin tämä voi tosiaan herättää maallista lainsäädäntöä suuremman tunnekuohun. Osaltaan tämä liittyy myös blogistin lempilapseen – tekijänoikeuksiin.

  Eli…… kuka olikaan se henkilö, joka kirjoitti mm. Romeon ja Julian, Macbethin, Myrskyn ja tietenkin nuo kuuluisat sonetit. Keihäänheiluttaja ”Shakes-speare” vai kauppias ja osa-aikainen näyttelijä Stratford-upon-avonista herra Shaksper.

  Tai otetaan hieman takaisin – on ehkä epäasiallista kysyä blogistia ratkaisemaan kysymys, jota toisten mielestä ei ole ja jonka selvittämiseen toiset ovat taas uhranneet koko elämänsä tai määränneet perintönsä käytettäväksi kysymyksen parissa työskenteleville.

  Ei – vaan enemmin tämän Wall Street Journalin..

  http://online.wsj.com/article/SB123998633934729551.html

  "Justice Stevens Renders an Opinion on Who Wrote Shakespeare's Plays".
  The Wall Street Journal (18.04.2009)

  ..artikkelin pohjalta näyttäisi, että suurimmalla osalla Yhdysvaltain korkeimman oikeuden jäsenistä on varsin vahva ja joidenkin mielestä jopa kerettiläinen tai ainakin perinteisestä poikkeava näkemys asiaan.

  Samaisessa artikkelissa kerrotaan kuinka C-SPAN – tv-kanava järjesti vuonna 1987 leikkimielisen oikeudenkäynnin kysymyksestä ja ”tuomareina” toimivat juurikin korkeimman oikeuden jäsenet. Tuo ”oikeudenkäynti” löytyy tuosta linkistä :

  http://www.c-spanarchives.org/library/index.php?main_page=product_video_info&products_id=618-1


  Eli…

  Onko tämä tyystin englantia äidinkielenään puhuvien harrastus ja kiistan aihe - - vai onko tämä lajityypillinen kysymys juristeille ja eritoten korkeimmain oikeuden jäsenille ? Eli olisiko blogin pitäjällä tietoa josko esim. KKO:n jäsenissä olisi asiaan vihkiytyneitä ?

  VastaaPoista
 20. Paloviinabentsiinillä on ajettu ennenkin: http://de.wikipedia.org/wiki/Reichskraftsprit
  Niille, jotka eivät sivistyskieliä ymmärrä (s.o. viitsi linkata), totean, että Saksassa bensiiniin pantiin neljännes petäjäistä jo 1925...

  VastaaPoista
 21. Aina löytyy Johan Bäckmanin kaltaisia dosentteja jotka pystyvät todistamaan että Stalin tapatti vain 306,424 ihmistä. Muut, noin 30 miljoonaa, kuolivat muuten vaan. Ps. Ja elokuussa 1940 yli 96,8 % virolaisista hurrasivat kun Virosta tuli neuvostotasavalta. (Vain 3,2 % piti ampua heti, mukamas.)

  Barbaarisia urbaani legendoja riittää.

  VastaaPoista
 22. Stalinin vainoista on kirjoitettu mm. tällä tavalla: "Jos puhumme stalinismista ja ns. "Stalinin terrorista", jossa tutkimusten mukaan kuoli noin yhdeksän tuhatta ihmistä, on todettava että se oli vain samaa kokoluokkaa kuin uhriluku, joka aiheutui Neuvostoliiton romahtamisesta."

  Oheinen sitaatti löytyy täältä ja otsikon ”Venäjästä ja Neuvostoliitosta” alta. (heh)

  VastaaPoista
 23. Stalinin vainoissa kuoli Applebaumin Gulag-kirjan mukaan (jos en nyt ihan väärin muista) alle miljoona. Lisäksi sitten on nälänhädät (ja sisällissodan aikaiset joukkomurhat, jos kommunismin mustaa kirjaa lukee), jotka tosiaan voi lukea vainoihin tai ei.

  Suomalaisilla sotavankileireillä taas -- ikään kuin se asiaan liittyisi -- kuoli jatkosodan aikana noin 20 000, prosentteina vajaa 30.

  Joskus maailmansodan loppumisen juhlavuonna päädyin keskustelemaan eräiden Liittoutuneiden kansalaisten kanssa Suomen roolista sodassa. Silloin etsin tietoa siitä, kuoliko suomalaisia sotavankeja NL:ssä suhteessa enemmän. Ajattelin, että varmasti kuoli, kun siellä henkeä ei muutenkaan kovin korkealle arvostettu, pikemmin matalalle. Muistelin myös ja muistelen edelleen, lukeneeni jostain, että kuolleisuus oi hurjaa. En löytänyt tietoa.

  Nythän luku näkyy löytyvän Wikipediasta: "Timo Malmin mukaan suomalaisia joutui vangeiksi 3 402, leirillä kuoli 1 388 ja kotiutettuja oli 1 938 eli 57 %."

  En minä Suomen kunniaa sinänsä puolustanut. Harmitti vain, kun joku jenkki ja britti niin voimakkaasti halusivat pitää neukkuja hyviksinä ja suomalaisia pahiksina, siis tämä morbidi diktatuuri ja sen psykopaattien Jooseppi-setä vastaan hengestään kamppailevat pikku demokratian asukkaat. Suomalaisten pahuutta pääsi edustamaan nuo vankien, sotilaiden ja siviilien korkeat kuolleisuusluvut.

  Mutta tuollaisen hengen ne siellä angloamerikkalaisessa maailmassa jotain imevät. Liekö jo koulusta.

  No, eipä Suomenkaan kouluissa kai kauheasti elämöidä noista vankien kuolleisuusluvuista.

  VastaaPoista
 24. Kemppiselle:

  Olen samaa mieltä Hitleristä tai Wehrmachtin kenraaleista, jotka joko tiesivät joukkomurhista ja/tai olivat kuulleet niistä. Luonnollisesti äärimmäisen pieni osa Wehrmachtin upseereista oli tietoisia tuhoamisleirien tapahtumista.

  VastaaPoista
 25. Ad Omnia: - Snyderistä (Yale), Anonyymi on hyvä ja katsoo itse. Minä jo luin, Kirjan saa Suomesta. Lähteissä on kriittisesti käytettyjä 1991 käyttöön tulleita venäläisiä sangen paljon.

  En näe mitään aihetta vertaukseen Ylikankaan suomalaiseen kahakkaan. Tunnen miehen ja asian. Meillä kun oli pikkutarkat luettelot, kysymys asettuu aivan toisella lailla kysymys oli kymmenistä tai sadoista.

  Ylikankaan tulkinta ei mielestäni ole oikea.

  VastaaPoista
 26. Ad Omnia: - puhe siitä, miten Roosevelt ja Chruchill "antoivat" Itä-Euroopan Stalinille osoittaa hyvin syvällistä asiantuntemattomuutta.

  Tapahtuassarja oli kaamea ja Roosevelt oli ajoittain hyväuskoinen. Hänellä oli kuitenkin ainakin seitsenkertainen määrä miehiä ja kalustoa USA:han ja Englantiin verrattuna, ja näillä oli sota idässä kesken.

  Stalinin loukusta selvisivät Kreikka ja Suomi. 1990-luvun lopulla ja nyt 2000-luvulla Venäjällä on ilmestynyt runsaasti asiallisen näköistä kirjallisuutta, jonka mukaan Stalinilla oli tarkoitus vyöryttää koko Eurooppa ja sen jälkeen iskeä ydinaseella Yhdysvaltoihin. Tätä en nykyisille todisteilla usko, mutta kieltämättä Stalin veti kireälle ensin Berliinissä ja sitten hänen seuraajansa Unkarissa.

  Kylmä sota alkoi kuuman sodan vielä riehuessa.

  VastaaPoista
 27. Tuossa hammas- ja kuukka-koola (ruots. coca-cola) -legendassa on sentään pieni totuuden siemen. Juoman happamuus on n. 2,5, mikä on jo aikamoisen reilua happoa. Hammaslääkärit ovat jo vuosia kertoneet, että karies on katoava luonnonvara nuorimmalla väestöllä, mutta hampaiden kiilteen eroosio taas on lisääntynyt, joka taas johtaa uudestaan lisääntyvään kariesin ilmenemiseen myöhemmin. Tämä ei koske pelkästään kuukka-koolaa, vaan myös muita linppareita ja energiajuomia. Että ei sentään yhdessä yössä, mutta myöhemmin.

  VastaaPoista
 28. ARVELUTTAA
  Kun nama keskitysleirien uhrien lukumaarat eroavat noin suuresti, rohkenen epailla, etta kukaan ei ole ihan luotettava. Asia on varmasti paljon tutkittu. Jos joku tutkimustulos tai jotkut tutkimustulokset olisivat lapinakyvan luotettavia, ne varmaan olisivat lyoneet itsensa lavitse tiedeyhteisossa, niin etta ei tarvitsisi luottaa yhteen amerikkalaiseen proffaan. Onko joku nakemys ja joku maara lyonyt itsensa lavitse tiedeyhteisossa? Kommunistiajan venalaisissa raporteissa on yli puolet puppua ja tarkoitushakuista vaarennysta.
  Onkohan venalaisten energia kommunistiajan jalkeen riittanyt vieraalla maalla olleitten leirien juttujen kunnolliseen selvittamiseen?

  Puolalaisten osalta on Katynin metsan nimella mennyt puolalaisten poliisien, upseerien yms
  ylemman luokan likvidointi tutkittu melko hyvin, ja puolalais-amerikkalais-venalaisen komission kirja etenee nimi nimelta, kyla kylalta ja paatos paatokselta. Tutkimuksen ajovoimana ollut puolalaisten isanmaallinen tarve saada asiasta luotettava selvyys.

  VastaaPoista
 29. "Stalinilla oli tarkoitus vyöryttää koko Eurooppa ja sen jälkeen iskeä ydinaseella Yhdysvaltoihin. Tätä en nykyisille todisteilla usko, mutta kieltämättä Stalin veti kireälle ensin Berliinissä..." Kaikista kiehtovin historian kysymys onkin, miksi Truman, joka ei ollut naivi, ei käyttänyt USA:n ydiasemonopolia hyväkseen NL:a vastaan kun hyviä provokaatioita (esim. Berliini 1948) oli, vaan antoi NL rauhassa varustautua ydinasein ja pitää koko maailmaa panttivankinaan lähes 50-vuotisessa kylmässä sodassa. Onkohan kukaan kirjoittanut mitään tuosta "hukatusta voitosta".

  VastaaPoista
 30. Ad Omnia - läntinen tiedeyhteisö on ollut noin kymmenen vuotta varsin yksimielinen Saksan käymän sodan uhreista. Ensimmäisenä joudumme kuitenkin kyseenalaistamaan sanan "keskitysleiri", koska ainakin satoja tuhansia teloitettiin ampumalla. Näitä paikkoja on Liettuassa useita ja kuuluisin voi olla Neuvostoliitossa oleva Babia-Yar. Leireistä toisaalta osa oli työleirejä, jotka oli enimmäkseen suunniteltu niin, etteivät uhrit, esimerkiksi ranskalaiset työmiehet, niissä monta kuukautta eläneet. Tuhoaminen ei siis tapahtunut ampumalla eikä kaasulla. Mukaan kokonaislukuun vain ei? Aidosti aikea kysymys. Sodan lännessä päätyttyä näistä leireistä kotiutettiin ainakin satoja tuhansia.

  Toisin sanoen tämä ei ole mielipdekysymys. Venäläisistä lähteistä, ja valitettavasti israelilaisista olen samaa mieltä. Amerikkalainen ja brittläinen aineisto (tilastoaineisto mukaan luettuna) ei ole millään muotoa sinänsä luotettavaa.

  Sen varmaan kaikki tietävät, että natsit pitivät toteuttamiaan joukkomurhia suurina salaisuuksina ja kehittiviät jo ennen sotia peitenimityksiä.

  VastaaPoista
 31. JK: "...kirjallisuutta, jonka mukaan Stalinilla oli tarkoitus vyöryttää koko Eurooppa ja sen jälkeen iskeä ydinaseella Yhdysvaltoihin."

  Radzinski ainakin on tuota mieltä.

  Liekö urbaanilegendaa, että Churchill ehdotti hyökkäystä Neuvostoliiton kimppuun atomipommein?

  Onko muuten olemassa yhtään englanniksi kirjoitettua sotahistoriaa, jossa kerrottaisiin Suomen tilanne meidän kannaltamme katsoen oikein?

  VastaaPoista
 32. Kiille-eroosiosta: Hammaslääkärini on todennut, että myös Citronelle-kivennäisvesi ja greippi (varsinkin syötynä "venelohkoina") ovat kiilteelle tuhoisia; olen em. herkkujen suurkuluttaja.

  VastaaPoista
 33. Lisäksi on huomioitava tauteihin, varsinkin pilkkukuumeeseen kuolleet eri keskitysleireillä. Tuho oli massiivista ja nälkiintyminen vain pahensi kuolleisuutta. Tavallaan asiaa voisi "verrata" tässä suhteessa Suomen leireillä kuolleisiin venäläisiin sotavankeihin.
  Suomessa käytettiin sodan aikana yleisesti saksalaisten Zyklon B:tä pilkkukuumetta ym. vastaan.

  "Suuri täisota
  Pilkkukuumeen torjunta Suomessa jatkosodan aikana 1941–1944. Talous- ja sosiaalihistorian
  pro gradu – tutkielma, Tammikuu 2006, Helene Laurent, Helsingin Yliopisto"


  Samoin saksalaisten leireillä noin 90 prosenttia Zyklon B:stä käytettiin tilojen ja vaatteiden desinfiointiin. Lähes jokaisessa leirissä oli omat "kaasukammionsa" vaatteiden desinfiointia varten.

  Kuvat ruumiskasoista saksalaisten leireiltä on otettu näistä tauteihin kuolleista, joita aivan sodan loppuvaiheessa menehtyi mittava määrä.

  VastaaPoista
 34. Pilkkukuumeesta vielä:

  Englantilaisten lähteisiin perustuen esimerkiksi Bergen-Belsenissä kuoli pilkkukuumeeseen helmikuussa 1945 noin 6000 ihmistä, maaliskuussa 18.168 ihmistä, huhtikuussa 18.355 ihmistä.
  Englantilaisten tullessa leirille 15.04.1945, siellä oli noin 10.000 hautaamatonta ruumista.
  Huhtikuun loppuun mennessä kahden viikon aikana 9000 ihmistä kuoli. 4000 henkeä kuoli ennen toukokuun loppua.

  VastaaPoista
 35. ISO HAARUKKA
  Wikipediassa on liitteena luettelo natsien keskitysleireista. Ausschwitz-Birkenaun tuhoamisleirin osalta on listattu 1,100,000 -1,500,000 leirilla kuollutta. Eli 400.000 iohmisen haarukka!? Miltei joka toisen leirin kohdalla on kuolleitten maaran edessa lyhenne "Vaeh" eli vahintaan. Nainko huteria nama tiedot ovat? Ymmarran kylla, etta luujauhoksi jauhettujen vainajien maaraa
  on hankala leirin paasta selvittaa. Lahtopaassa
  eli kotiseudulla ehka olisi mahdollisuus jaljittaa sodassa havinneitten maara, vai olisiko tai onko jaljitetty?

  VastaaPoista
 36. EI HITLERIN PUHEET TAI KIRJOITUKSET VIELA KAI TAPPANEET:

  Wikipediassa on ehka kohtuullisen hyva tiivistelma natsien keskitysleiri- ja tuhoamisleirisysteemien synnysta. Siita kay ilmi, etta juutalaisten holokaust oli vain yksi ilmio muitten keskitysleiriryhmien joukossa.
  Marraskuun 1938 juutalaisvainojen yhteydssa vangittiin 50,000 juutalaista, mutta huhtikuussa 1939 heista suurin osa oli vapaana.

  Tuhoamistoiminnan natsit aloittivat 1941 Puolassa, Aktion Reinhardilla (Reinhard Heyndrichin mukaan kaiketi).

  VastaaPoista
 37. SUOMEN TILANNE vv. 1939-1945 MEIDAN KANNALTAMME;

  Viksut englantilaiset ovat keskimaarin aivan vit...maisia suhtautumisessaan suomalaisiin ja sotaan vv. 1941-1945. Olen ollut muutaman kerran hienoilla kutsuilla, joilla viksu britti puhui meille suomalaisille aivan Stalinin aanella ja paatoksella. Ei kannattanut kysya, olisiko Suomen pitanyt antaa menna Soviettiin kuten Baltian maat. --Asia koski minuun siina maarin, etta olin nakevinani vaahtoa taman gentlemannin suupielissa hanen esittaessa kasityksensa suomalaisista vv 1939-1945.
  Olen asunut Britanniassa ja vaitan, etta keskiverto vanhempikaan britti ei kasita,
  etta Suomio taisteli olemassaolostaan.

  Eikos valvontakomissiossakin britit olleet kovempia suomalaisia kohtaan kuin sovietin herrat!?

  VastaaPoista
 38. Iso haarukalle:

  Tuo haarukointi ihmetyttää monia. Saksalaiset pitivät yllä täsmällistä ja kaikenkattavaa kirjanpitoa vangeista. Niin kuolleista kuin elävistä. Jokaisesta junasta joka kuskasi vankeja keskitysleireihin on täsmällisen tarkka tieto olemassa vaunussa olijoiden tarkkuudella.
  Nämä moninaiset kirjanpidot eri muodoissaan ovat olemassa, mutta niitä ei ole kukaan halunnut tutkia tai vertailla.

  Kun parikymmentä vuotta sitten selvisi, että Ausschwitz-Birkenaun kuolinluvuista on vähennettävä kolme miljoonaa, tuli hirvittävä kiire etsiä uusia asiakirjoja ja todisteita sille, että nämä puuttuvat kolme miljoonaa tuhottiinkin muualla.

  Mielenkiintoinen esimerkki löytyy Helsingin Sanomista parin vuoden takaa:

  "Oswiecimin pikkukaupunki Krakovasta 70 kilometriä länteen on suosittu käyntikohde. Syy poikkeaa karmealla tavalla tavanomaisista turistirysistä: paikkakunnan kahdessa keskitysleirissä tapettiin toisen maailmansodan aikana noin neljä miljoonaa juutalaista, mustalaista ja muuta natsien vainoamaa ihmistä.
  Tarkoituksenahan oli vain varastoida ihmisiä lyhyen aikaa ennen tappamista. Leirillä asui pahimmillaan 100000 vankia. Myrkyttämistahti kaasukammioissa oli huimat 60000 henkeä päivässä."


  Tällaiset sekopäiset uutiset kasvattavat vain revisionistien intoa vääristellä asioita, jota ei yleiseen keskusteluun kaivattaisi.
  Tai jos aloittaa keskustelun ko. uutisoinnista, saa itselleen natsi-revisionistin maineen, koska eihän Hesari valehtele.

  Salailua:

  Salailuako!

  VastaaPoista
 39. Lisäys: Nyttemmin nuo 30 miljoonaa sivua Bad Arolsenin asiakirjaa ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ja julkisesti saatavilla.
  Mutta useita satoja tuhansia asiaan liittyviä asiakirjoja, miljoonia sivua tietoa, on vielä kätkössä arkistoissa.

  VastaaPoista
 40. Ihme netsi-Saksalaista menoa tällä listalla. Monessa puheennvuorossa on kiistetty holokaustisen uhrien lukumäärä vaikka se on historiallinen fakta monesta lähteestä. Denialismi on rikos siinä kuin rasimikin. Pyydän ottamaan tämän humioon.

  VastaaPoista
 41. Ad JarmOM: tuo tieto täsmällisestä vankien kirjanpidosta on vain osittain tosi. Se ei pätenyt hyökkäysvaiheessa Neuvostoliiton kansalaisiin eikä esim. Unkari juutalaisiin. Liin arohkea yleistys.

  VastaaPoista
 42. Kemppiselle:

  Aivan totta Neuvostoliiton kansalaisten ja sotavankien osalta.
  Yritin esittää ajatusta jonka mukaan junakuljetusten määrän että henkilömäärien perusteella olisi voitu vertailla esimerkiksi unkarilaisten kuljetusta Birkenauhun, sieltä poiskuljetettujen määrään jolloin selviäisi kuinka moni jäi noina ajankohtina matkalle, eli teloitettiin.

  VastaaPoista
 43. Unkarin nykytilanne on hyvin vaarallisessa käymistilassa.
  Unkari kitkee juutalaiset pois kulttuurimaailmasta. Stipendit ja apurahat käytännössä poistettu juutalaisilta. Juutalaisia erotetaan viroistaan.
  Kummallisinta on, ettei EU puutu asiaan lainkaan vaikka sitä on moneen otteeseen asiasta huomautettu ja sinne valitettu:

  www.sueddeutsche.de/kultur/sorge-um-ungarns-kulturbetrieb-die-grosse-saeuberung-1.1050415-2

  Ja lisää blogissa:

  http://atcainternational.blogspot.com/2010/12/report-arts-freedom-under-threat-in.html

  Näin siinä aina käy. Kukaan ei välitä ennen kuin on liian myöhäistä. Emmekö muka tienneet nyt?

  VastaaPoista