Sivun näyttöjä yhteensä

22. helmikuuta 2009

Tauno, tavisTuntemattomasta syystä torstaipäivänä junat ja junasillat olivat täynnä noin 16-vuotiaita tyttöjä, jotka ilmeisesti kaikki olivat menossa serkkujen luo Savoon tai sitten johonkin muualle.

Junassa ei siis voinut tehdä työtä eikä torkkua.

Tavanomaisen kälätyksen seasta mieleen jäi ”luuseri”, joka on siis edelleenkin pahinta maailmassa. Tavallisen miehen tarina on siis surkeinta mitä nuori, estrogeenista päihtynyt naishenkilö kykenee kuvittelemaan. Luultavasti sama koskee vastavuoroisesti poikia, joiden jutut eivät ole yhtä paljastavia, koska pojat niin usein keskittyvät yleiseen uhoamiseen.

Joskus puhuttiin Takarivin Taunosta, jolla ei siis tarkoitettu T. Paloa. Veikko Laville se oli Takarivin Taavi. Mutta Tauno - saksalainen oikeusoppinut erehtyi opiskeluaikoinani luulemaan, että ”Tauno” on jokin merkittävä oppiarvo, koska Lakimies-lehden kannella ilmaistiin toimituskunta, Taunot Suontausta, Tirkkonen ja Ellilä.

Voittajaa tarkoittama ”Vihtori” (Victor) ei näyttäisi palanneen muotinimeksi. Jätän kunnioittavasti harkittavaksi.

Ranskan kirjallisuudessa ”luuseeri” on ”un raté”. Tuon ihmistyypin edustaja oli kauan kaunokirjallisuuden perushenkilöitä, kuten Camus’n unohtumaton Meursault, jonka nimi tarkoittaa minulle ääntämyksen mukaan ”kuolinhyppy”, toisella kielellä ”salto mortale”, tanskaksi Kierkegaard. Raté oli Balzacin ja Zolan suuren mielenkiinnon kohde. Linjaa jatkoi elokuvassa Renoir, josta johtaa suora yhteys Truffaut’hin. Hän tosin oli kiinnostunut myös asetelmasta, jossa tavallinen mies (tai kaksi aika tavallista) kohtaa hyvin epätavallisen naisen.

Venäläisessä proosassa henkilö, joka ei tahdo olla luuseri eikä tavis, vaan on mielestään jotain erikoista, käyttää esimerkiksi sukunimeä Raskolnikov. Myöhemmin tavis-luuserin tarinoita on julkaistu esimerkiksi nimikkeellä ”Ivan Denisovitshin päivä”. Elämänpiiri on erikoinen – se ei kuitenkaan ole Kolyma, vaan jokin eteläisempi, epämiellyttävä saari vankileirien meressä.

Vastaan nyt vielä täsmällisemmin kysymykseen, miksi joitakin kirjoja luetaan uudestaan, moneen kertaan.

Kun luin venäläisiä ensimmäistä kertaa, olin oppikoululainen. Olin lukenut Poika Tuomisen kolme kirjaa ja kuullut sukulaisilta tavallisten ihmisten tarinoita Stalinin ajan Neuvostoliitosta. Sana ”venäjä” tarkoitti minulle kieltä.

Kun luin niitä toisen kerran, muun muassa Tshehovin kirjeenvaihto aukaisi minulle sen tavisten ja luusereiden Venäjän, joka oli kukistunut 1917. Kolmannella kerralla varmaan juuri Dostojevski oli jonkinlainen rokotus silloin muodikasta puhdasoppista vasemmistolaisuutta vastaan.

Kun nyt – tässä voi olla välissä jokin lukukerta, olen näissä askareissa, välissä on tietenkin Vankileirien Saaristo ja kaikki se, minkä nyt tiedän Saksasta, Neuvostoliitosta ja Kiinasta.

Saksalaiset olivat, kuten jo Grimmin veljekset ja Goethe ennakoivat, taitavia tekemään vihamiehistään hirviöitä. Venäjällä sitä vastoin tapaamme Dostojevskin ja Tshehovin (Sahalin, monet novellit) henkilöt Solzhenitsynin ja muutamien muiden teoksissa.

He ovat tavallisia ihmisiä. He ovat luusereita. Tiettävästi he katosivat jonain yönä junan kolkkeeseen, eikä heistä ollut turvallista puhua sen jälkeen.

Näiden asioiden jälkeen, kun maailmalla jatkuvasti ojentelevat luisia näppejään kohti valtaa samat kiipijät, jotka eivät tahdo olla luusereita, nämä kuvaukset lukee toisin silmin.

Ranskan suuren kirjallisuuden synti oli myötätunto.

Parhaat venäläiset kuvaavat itseään ja kaltaisiaan jotenkin raa’alla tavalla, joka taitaa olla ainoa rehellinen tapa.

Lukemisesta jää sellainen tunne, että on syytä olla kompastelematta. Joku voi äkkiä kiskaista maailman altasi.

Karamazovin veljekset elävät ja voivat hyvin, mitä nyt joku on hirttäytynyt ja joku kantaa kahleita.

Suurinkvisiittorin viitan alta me tulemme, luku- ja kirjoitustaitoiset lakimiehet, rokotetut ja muutakin opillista sivistystä saaneet.

32 kommenttia:

 1. JK:
  Ranskan suuren kirjallisuuden synti oli myötätunto
  sekä järjen ymmärrys = viisaus.

  VastaaPoista
 2. Koulu-urheilu on ollut aina vastenmielistä. Eräs kerta on jäänyt vahvasti mieleen. N+1 kertaa 400 metrin juoksukilpailuun oli pakko osallistua. Yhtä lukuunottamatta kaikki hävisivät. Ehdin maaliin viimeisenä. Luuseri? EVVK. Mutta suunnistus omalla ajalla oli hauskaa.

  VastaaPoista
 3. Harva näkee arvoa taviksen alta maailman kiskaisemisessa.

  VastaaPoista
 4. K:
  "Tavanomaisen kälätyksen seasta mieleen jäi ”luuseri”, joka on siis edelleenkin pahinta maailmassa. Tavallisen miehen tarina on siis surkeinta mitä nuori, estrogeenista päihtynyt naishenkilö kykenee kuvittelemaan."

  Jos opetusministeri ystävineen olisi junanvaunun vallannut, olisitkohan eroa huomannut?

  Absurdi ajatus tietenkin, koska vain luuseri kulkee junalla.

  K:
  "Ranskan suuren kirjallisuuden synti oli myötätunto.

  Parhaat venäläiset kuvaavat itseään ja kaltaisiaan jotenkin raa’alla tavalla, joka taitaa olla ainoa rehellinen tapa."

  Tästä ei voi olla kuin samaa mieltä! Mikä teennäisyys vallitseekaan suhtautumisessa "jaloon villiin". Luuseri on korvattu jalolla luuserilla. Raaka rehellisyys on kunnioittavampaa, alentuvuutta välttelevää.

  Kaurismäen filmejäkin vaivaa hieman ranskalainen myötätunto.

  Venäläisten piikkilankojen molemmin puolin on melko samanlaisia ihmistyyppejä.

  T.

  VastaaPoista
 5. MUODIKAS VASEMMISTIOLAISUUS YM
  KYTKENNAT

  Hyvin nayttaa Tostoi palvelevan, kun siita eri kerroilla loytyy kaikkea tata!

  Niinhan nuo kiihkomieliset raamatunselittajatkin loytavat omille oivalluyksilleen yha lisaa vahvistuksia raamatustaa ja aani sen kun nousee (ja varisee) !

  Voiskohan sen toisen kerran jalkeen ottaa vuoroon lisaa muita asiaa setvineita. Tulispa ehka muutama lisanakokanta asiaan -- edes luetuksi.

  VastaaPoista
 6. Mikä ihana luuseri-filmi:

  Joel ja Ethan Coen:
  1998 - The Big Lebowski

  VastaaPoista
 7. Hyvän blogin perään sallittaneen häikäilemätön mainoskatko, Mansesta nääs.

  Tulkaa ihmeessä kaikki katsomaan näitä tyyppejä "livenä" Tampereen Työväen Teatterin suurelle näyttämölle: Gogolin Reviisori Sirkku Peltolan ohjaamana, it' s a must!

  Niin, edellytyksenä on tietysti se, että saatte jostain lipun...

  VastaaPoista
 8. Sivuhuomautus valokuvaamisesta. Jos ei ole erikseen tarkoitus kuvata talven (sini)harmaata suttuista hämärää, niin lumiolosuhteissa kannattaa lisätä yksi pykälä kameran automaattiseen valotusarvontaan. Siitä lumi valkenee.

  VastaaPoista
 9. Katherine S. Newman et al. uskottelee vakuuttavasti, että monen kouluampumisen takana on Raskalnikovin kokema paine: omien odotusten, koulumenestyksen ja muun tyhjän puheen perusteella pitäisi olla kovinkin menestynyt, mutta todellisuudessa onkin kiusattu luuseri.

  VastaaPoista
 10. Vain vähän hyvää tulee epäanalyyttisesta luuserikeskustelusta, koska siinä liian moni on täyttävinään tunnusmerkit.

  Ehdotan, että on

  Estettyjä
  - lähtökuoppiinsa oikeasti tai kuvitellusti nitistetyt, lack of equal opportunities

  Hävinneitä
  - niitä, jotka yrittivät turhaan tai ne, jotka asetelma nimesi häviäjiksi ilman omaa tappiontuntua (aiemmin täällä mainitut 100 m osallistujat, jotka eivät kuvitelleetkaan voittavansa)

  Hävittäneet
  - ne, jotka saavuttivat jotakin, mutta sen kadottivat (vrt iskelmä Elämän valttikortit)

  Hävitetyt
  - ne, jotka kohtsivat oikean katastrofin sitä pyytämättä eli mitään tavoittelematta (tyypillisesti sotien siviiliuhrit), tai kokevat niin (erilaiset salaliittoparanoiat).

  Ei tämä mitään selitä, mutta niin kuin keskustelun pohjaksi ja tarkentamiseksi.

  VastaaPoista
 11. Sanasta luuseri: Tänäänkin Hesarin naiskolumnisti vitsikkäin sanakäänetin paheksui alfaurosten aiheuttaneen finanssikriisiin ja maailman pahuuden yleisemminkin.

  Kaiken takana on nainen ja menestyvän miehen varsinkin. Jospa nämä öykkärimiehet pelkäävät eniten sitä naissukupuolen syrjintää ja luuserileimaa. Pahat miehet toimivat siis naisten kannustamana.

  VastaaPoista
 12. Lue minun zarahustru.blogspot.com esim. kesä 2008 tai maaliskuu 2007.

  Tavis on se, joka näkee, ei saa sanoa ja joutuu jonon päähän. Kovis on se, joka ottaa tilaa ennen toisia ja onnistuu junailemaan muiden silmiin suomuja; valuvat näin vätyjen lailla myötäsuunnassa. Pehmis on se, joka pelkää kaikkea ja pilaa tavisten elämää olemalla kovisten kanssa samaa mieltä. Koska ovat vain olevinaan elämässä; ja siksi eivät edes tajua kuolevansakaan. En siis tiedä mikä on pahempaa;kovikset vai pehmikset.

  VastaaPoista
 13. Median tiputuspeli -idealla opetetaan entistä enemmän varomaan sitä, ettei vaaaaaan kukaan pidä luuserina. Meitä pelastaa siksi tavikset. Onneksi he ovat olemassa - ihana tuulipukukansa, johon ei vetoa narsismi.

  VastaaPoista
 14. A:
  Voiskohan sen toisen kerran jalkeen ottaa vuoroon lisaa muita asiaa setvineita. Tulispa ehka muutama lisanakokanta asiaan -- edes luetuksi.
  Miksei vois, sen vain, joka nuoruudessa - siinä vaiheessa kun ollaan otollisia (ääliöitä) - sen oivalluksen päivitys on joku pirun ontologinen riitti, mittapuu jollekin ontologiselle tiedonpuulle, joka kasvaa, ei kovinkaan näkyvästi.
  On kaikkea mikä menee ohi, lukee toisin kun sattuneesta syystä on kerännyt mm. kokemusta ihmisenä olemisesta.
  Toisekseen itse katson, että tämä sivilisaatio on taantuva, monet tieteenalat - huom. eivät kaikki - taantuvat, päättelen kun tutustun niiden uusiin "vaatimuksiin".
  Kestävät taas osat aikanaan valetut jäädäkseen sanoisinko ajallisuuden ylittäviksi silloiksi.
  kertomakirjallisuus jos kolisee, tuossa niistä makua edellä on.

  VastaaPoista
 15. iines.blogspot.com joka sensuroi minun tekstejäni sanoo:

  Blogger Iines sanoi...

  Täydennän edellistä:

  Yritys oli sanoa, että ei voi aina
  tietää olevansa "minä". Voi luulla olevansa Napoleon

  ***

  Jukka Kemppinen esittää muuten blogissaan mielenkiintoisen faktan:

  Tavallisen miehen tarina on siis surkeinta mitä nuori, estrogeenista päihtynyt naishenkilö kykenee kuvittelemaan.

  Tällaisia järkyttävän laiskasti argumentoituja naisvihaisia totuuksia siis tieteen huipulta.


  mutta minä olen Kemppisen kanssa samaa mieltä ja siksi Iines ei minuakaan oikein ymmärrä. Ollaan siis erilailla suhtautumassa siihen, mikä on normaalia miestä ja mikä on omnipotenttia tai sillä lailla jo häiryyntynyttä miestä.
  Minä pidän suomalaista tavista normaalina (vaikka boring kuten minä itse) ja narsistista alfaurosta pelottavana ja uhkaavana ja toivon, ettei minun tarvitse olla sellaisten maailmanvalloittajien tai diktaattoriaineisten kanssa tekemisessä. Niitä on maailmanhistorian aikana riittänyt ja aina naiset retkahtavat ja silti itse itkevät tätä maailman menoa.

  Siinä siis syy. Vill man ha slut eller vill man inte; om man vill ha slut på pinan så måste man definiera intelligens och allmän duglighet från någon annan synvinkel än det gamla vanliga.

  VastaaPoista
 16. ad kaikki taantuu

  eipäs. tieteestä on vain tullut muoti-ilmiö. todelliset näkijät ja tekijät sekoittuvat massaan. Hyvää tiedettä on - aina.

  Kulmakunnan kirkastus hankkiutui ennen ylioppilaaksi, sitten maisteriksi sitten lisensiaatiksi ja nyt kaikki kynnelle kykenevät ovat tohtoreita. Kun menee stokkan vintille nakkelemaan tiiliskiviä, niin joka toinen osuu tohtoria päähän. Muinoin anekdootti taisi koskea merkonomeja.

  Ennen saattoi alleviivautua lukemalla tohtoriksi. Suomessa. Mitä se on... tutkia jotakin ja hankkiutua kuunneltavaksi. Pöh. Ellei sitä pidettäisi nykyisin suorastaan oppivelvollisuutena.

  VastaaPoista
 17. Sitten lopuksi tapahtuu riisuminen, paljaana ja tyhjänä, eikä mitään voi jäädä ulkopuolelle, aikaan ja paikkaan sidottuna.

  VastaaPoista
 18. Ad Rienzi: - kotona Los Angelesissa erotettiin ryhmät wannabe ja havebeen, siis haluaisi olla ja oli.

  VastaaPoista
 19. Ad Anonyymi - valokuvauksesta - ei yksi pykälä riitä aukon korjaukseksi lumella, ellei valkotasapainoa ole säädetty keskiharmaan mukaan. Ei-ammattilaisten kameroiden WB-automatiikka ei tule perässä.

  Tällä kertaa kuva on manipuloitu Fotarilla pimentämällä ja vähentämällä saturaatiota.

  Liittyy ikään kuin aiheeseen.

  VastaaPoista
 20. "Tavallisen miehen tarina on siis surkeinta mitä nuori, estrogeenista päihtynyt naishenkilö kykenee kuvittelemaan.

  Tällaisia järkyttävän laiskasti argumentoituja naisvihaisia totuuksia siis tieteen huipulta."

  Järkyttävää on vain se että näillä estrogeenihumalaisilla on oikeus itse valita sukupuolikumppaninsa. Monissa kulttuureissa on yritetty ja yritetään yhä tehdä kaikki mahdollinen sen välttämiseksi.

  VastaaPoista
 21. Ad Anoyymi - tohtoreista - avaan hiukan:

  on ainakin kolmenlaisia tohtoreita:

  A. Yliopiston opettajiksi valmistuvia
  B. Tutkijoiksi valmistuvia
  C. Muuten vain väitteleviä

  VastaaPoista
 22. Mikä on estrogeenihumalainen nainen (ks. Iineksen sivulla ja Takkiraudan sivulla)? Vai onko se normaali nainen, joka on naimisissa vätyksen kanssa, eli ei-liikkuvan ihmisen kanssa? Jos kulttuuri rupeaa määräämään että mies valitsee sopivan naisen niin pikkuhiljaa pienenee sen suvun estrogeenit tai vitalisuusarvot ja sehän on nähty? Missä maissa on miehet passiivisia? Naiset ovat alistettuja heidän passiivisuuteen.

  Entäs jos se on liekin sammuminen.
  Estrogeeniliekki siis; elämä ja elämänhalu.

  VastaaPoista
 23. jos minä nyt alan, niin vieläkö otat - vai pidätkö taviksena wannabeenä.

  terv variis

  VastaaPoista
 24. JK:
  B. Tutkijoiksi valmistuvia ..
  jotka raskaiden opetusvelvollisuuksien takia ovat myös kohdassa A) ja pätkäduunareina osallisia C:stä (kortistossa).

  VastaaPoista
 25. ""Tavallisen miehen tarina on siis surkeinta mitä nuori, estrogeenista päihtynyt naishenkilö kykenee kuvittelemaan. (Kemppinen)

  Voin tässäkin sanoa, kuten blogissanikin, että olen aina luullut, ettei nuorikaan tyttö tarvitse ajatteluunsa pillua.

  VastaaPoista
 26. itkumuureista

  ystävät pettää, elämä jättää, mutta aina on mahollisuuksia sillä neitokaisella, joka ilmoitautuu vähissä pukineissa klo 24 eräässä osoitteessa :)

  VastaaPoista
 27. ad anonyymi

  joku perkeleen mendel sotki koko pelin. Eihän ne enää tarvitse ketään kakkosukupuoleksi. Todistamme siirtymää kaksineuvoisuudesta yksineuvoisuudeksi. Kun on nuo laboratoriot ja labradorinnoutajat ja kaikki....

  VastaaPoista
 28. ad iines

  eikö tuo lie teeskentelyä blogissasi. Siitähän koko elämässä on kysymys. Ei kai sitä kukaan järkevä filosofi muuten haroisi kohti jonkun tuntemattoman haaroja. Asentokin on niin kummallinen ja puuha suttuista ettei mitään rajaa. Mutta pakkoliikesarja vain toistuu...
  murmelin päivä. Hormoonit armahtavat vasta hautuumaalla,

  VastaaPoista
 29. Kaksi sukupuolta kehittyi jonkinlaiseksi taistelukeinoksi loisia vastaan. En tiedä tarkkaan miten.

  Ja luin erään erittäin mielenkiintoisen tutkimuksen jossa selitettiin että kaikki miehinen pyrkimys valtaan ja vaurauteen sekä niiden ulkoisilla tunnusmerkeillä mässäily on kehittynyt yksinomaan lisääntymisikäisten naisten hankintakeinona. Rahalla, titteleillä jne. ei ole mitään psykologista itseisarvoa vaan ne liitetään naisiin, ja mitä pahemmassa puutteessa miesyksilö on, sitä voimakkaammin tämä tavoittelee maallista hyvää. Ts. pihtarit synnyttävät pyrkyreitä.

  Vastaavasti naisilla on saman evoluutiomekanismin kautta luontainen taipumus etsiä miehiä jotka elvistelevät vallalla ja vauraudella. Näin ollen ko. pissaliisat vain tekivät mitä luonto pani heidät tekemään, halveksumaan köyhiä ja etsimään rikkaita.

  Kaikkein poliittisesti epäkorrekteimpana efektinä moniavioiset kulttuurit (joissa naiset keskittyvät johtaville miehille ja suurin osa miehistä jää kokonaan ilman naista) synnyttävät väkivaltaista käytöstä juuri tämän mekanismin kautta. Seksuaalinen turhautuminen puretaan heimosodilla ja pommi-iskuilla.

  VastaaPoista
 30. Ylempi anonyymi,

  minusta "estrogeenistä päihtynyt tyttö" sopii mainiosti Catulluksen runoihin - voin jopa nähdä silmissäni tämän hehkeyden ja sen, miten tytön elimistö alkaa kiihtyä kun hormoni nousee päähän.

  Tämän päivän itsenäistä valintaa harjoittaviin ja päätöksentekokykyisiin nuoriin naisiin kuva sen sijaa sopii huonommin. Sitä paitsi he päihtyvät enemmän jo välineistä, joita teollisuus tuottaa kiihdyttääkseen heidän estrogeenintuotantoaan. Aika moni heppu on heidän mielestään luuseri.

  VastaaPoista
 31. Iines:
  "Sitä paitsi he [nuoret naiset] päihtyvät enemmän jo välineistä, joita teollisuus tuottaa kiihdyttääkseen heidän estrogeenintuotantoaan. Aika moni heppu on heidän mielestään luuseri."
  Kemppinen:
  "Tavanomaisen kälätyksen seasta mieleen jäi ”luuseri”, joka on siis edelleenkin pahinta maailmassa. Tavallisen miehen tarina on siis surkeinta mitä nuori, estrogeenista päihtynyt naishenkilö kykenee kuvittelemaan."
  Tuntematon:
  "Suomi on hieno tasa-arvoinen maa, jossa saa sanoa ja kirjoittaa mitä tahansa. Harmi vain, ettei kukaan kuuntele."

  VastaaPoista
 32. Iines: Etkö tiedä, että sydän vastaa emootioita, aivot järkeä ja identiteetti (johon kuuluu pillu hyvä nainen) vastaavat tahtoa. Sitä Schopenhauerilaista ominaisuutta jota sinä vanhurskas nainen yrität unohtaa.

  Ole sitten ilman tahtoa: mutta tahdonvoimainen nainen on heti näyttämässä pillunsa ja levittämässä.
  NÄin meidän miesten valtakunnassa.

  Hyi hitto, en tiedä ketä enemmän halveksin; miehiä tai naisia tässä suhteessa:

  Tule katsomaan minua: jos olen nuorena ollut spontaani ja puhunut liikaa, sitä en ikinä enää tee. Olen aivan hillitty. Olen myös muuttanut vaatteeni (jos ärsyttivät tyylittömyydellään) ja mieheni ostaa minulle lähes miesten vaatteita eli housupukuja, duffelin, ratsastussaappaat jne eli en ole hempukka enkä huora. On siis hyvin kaukana minusta.

  Mutta naiset (te iljettävät huorat, oikeat huorat) - te heitätte minut tuleen koska minä kerron, ettette välitä lapsistanne joista olette puhuvinanne.

  Capich. Ja sitä varten - että kykenee menemään sekä naisia että miehiä vastaan pitää OLLA MUNIA.

  AMMUUUUUUuuuuu

  VastaaPoista