Sivun näyttöjä yhteensä

14. helmikuuta 2009

SekatavarakauppiaatEn välitä kertoa, mistä tämä tuli mieleen. Tshehov kirjoitti ystävälleen Suvorinille: Taidetta on puolustettava, jottei teatteri joudu sekatavarakauppiaiden käsiin.

(En muista, mihin perustuu käsitykseni, että Henri Troyat oli romaaneineen ja kymmenine elämäkertateoksineen roskakirjailija, vaikka kuuluikin Ranskan akatemiaan 30-luvulta alkaen. Tshehov-elämäkerta kumminkin on hyvää, kivipestyä kerrontaa, ja Troyat oli Venäjällä syntyneenä ainakin keisarillisen Venäjän oloihin perehtynyt.)

Tshehov oli tarkka. Hän kirjoitti vain siitä, minkä tunsi. Hänen isänsä oli tekopyhä ja raaka sekatavarakauppias Taganrogista. Taganrog on Mustan meren pohjukassa Asovan meren rannassa oleva kaupunki, jossa ei kuulemma valmisteta muuta kuin ikävyyttä, vetelyyttä ja liejua.

”Sisäistä tapahtumista” on aina varovasti pilkattu. En käsitä miksi. Näytelmässä henkilö voi esimerkiksi kesken oman höpötyksensä käsittää, että hänen vaimonsa vihaa häntä eikä hän ole todellisuudessa isänsä poika. Puhe muista asioista jatkuu mutta katsoja käsittää sisäisen tapahtuman, jonka jälkeen mikään ei ole ennallaan.

Tshehov neuvoi myös kavereitaankin varomaan henkilöiden mielentilojen ja aikomusten kuvailua: ihmiset on selittävä teoillaan ja toimettomuudellaan. Suomessa tämä tunnetaan Veijo Meren ohjeena – ei pidä kirjoittaa, että nyt Joose Keppilän oli paha olla.

Ulkoisten tapahtumien jäljittely näyttämöllä on vastaavasti aika arvotonta temppuilua, opetettuja koiria, tanssivia hevosia.

Juuri tätä Stanislavski ajoi takaa. Oli liikuttavaa kuulla, että nuori ohjaaja (Karukoski) oli vienyt näyttelijänsä pitkälle leirille, jossa ei saanut katsoa televisiota, kiroilla eikä harjoittaa vapaata kansalaistoimintaa (seksiä), mutta virsiä kyllä veisattiin (elokuva kertoo lestadiolaisnuorista). Stanislavski keksi juuri tämän ajatuksen, joka tietenkin kauhistutti rahoittajia. Idean otti muina miehinä käyttöönsä USA:ssa Lee Strasberg perustaessaan Actors Studion.

Viimeksi näitä Tshehovin ajatuksia selitti (ominaan) Marlon Brando dokumenttiohjelmassa.

Troyat ja useimmat muut selostavat kyllä Tshehovia väärin. Ei hän ollut mikään impressionisti. Ehkä hän ajatteli näin: taulu, alaston. Miksi taulussa ei esiinny kissaa? Alastomasta näkee, ettei maalari ole kiinnostunut naisista. Viivasta näkee, että hänellä on mielessään muutakin kuin sovinnaisen aiheen toteuttaminen. Siis: jos hänellä on ollut mielessään kissa, olisi maalannut sen, ja akan, vaatteissa.

Gallen-Kallelan taulu on Suomen tshehovilaisin ja aikakauden parhaita. Pisteaita on uusi ja viljelykset niin laajat ja hyvässä kunnossa, että nainen ei voi olla vanha emäntä, vaan ruotimummo. Vatsan pulleus vaikuttaa nälkäpöhöltä.

Tämä on vastaus eilisille kommentoijille, jotka kummastelivat väitettäni romaanin poikkeavasta asemasta kunnianloukkausta tai yksityisyyden suojaa koskevissa jutuissa.

Vaikka kirjailija maalaisia mallia käyttäen ja mainitsisi todellisia nimiä, kirjallisuus tarkoittaa yritystä ylittää nähty ja kuultu. Reportaasi ja haaskakirjallisuus ovat normaalisti vain tapahtuneen kirjaamista.

Tshehov ajatteli, että kirjailijan on asetuttava kertomuksensa henkilöiden käytettäväksi. Hän ei saa mennä niiden ja lukijan väliin. Hänen ei pidä ryhtyä tuomariksi eli arvioimaan heitä ja heidän tekojaan. Sen saa tehdä lukija.

Näin, tuhannen taistelun jälkeen, on olemassa mielipidesuunta, jonka mukaan kirjallisuus ja taide ovat arvokkaita asioita. On vastakkainenkin mielipide, ja se on hyvinkin varma asiastaan.

Parhaat kirjailijat kirjoittavat kaiken, siis kaiken, todellisuuden ja omien muistojensa kautta. Huonommat väittävät keksivänsä itse jotain. Ei sellainen ole mahdollista.

”En minä halua parantaa maailmaa enkä opettaa”, Tshehov sanoi kirjeessään. ”Ei minulla ole siihen kykyä eikä edellytyksiä. Ei minulla ole muuta kuin lahjakkuuteni – oleellisen näkeminen.”

Sahalinin nähtyään hän saattoi kirjoittaa Moskovan kirjalliselle kermalle, älymystölle ja johtaville ajattelijoille: tehkää jotain hyödyllistä! Ottakaa pätkä puhelinjohtoa ja hirttäkää itsenne lähimpään pylvääseen!

Tshehovin ajatuksissa on jotakin ajatonta…

26 kommenttia:

 1. "ei pidä kirjoittaa, että nyt Joose Keppilän oli paha olla."

  Joo, mutta sitten se on jotenkin hienoa, kun evankeliumikirjoittaja kirjoittaa, että "Jeesus tuli murheelliseksi". Lauseen "murheellisuus" tuottaa juuri saman mielikuvan kuin se vanha kasvatusmenetelmä, jolla äiti luo syyllisyyden ja häpeän tunteen sanomalla ylitunteellisesti, että "nyt äidille tulee paha mieli". Se on hirveä tapa hylätä lapsi, ja se, että "JEesus tuli murheelliseksi" on minusta samanlainen hylkääminen. Sitä muuten on varmaan käytettykin jossain yhteydessä - "Jeesus itkee, kun näkee sinut tekevän noin..." Auts.

  VastaaPoista
 2. Vai johtuuko siitä, että kaikki on mahdollista, että mikään ei ole aidosti uutta.

  VastaaPoista
 3. Taidetta on puolustettava...

  No mitäs hittoa tämä google oikein tarkoittaa että toukokuun 5. päivään mennessä pitäisi ottaa jotain yhteyttä ja esittää kommentti/huomautus henkilökohtaisesti, koska muutoin joku tuomioistuimen päätös on sitova, koskien googlebooksetlementtiä.

  Ei perkele. Nyt varastetaan kulttuuria. Romaanit, oppikirjat, väitöskirjat ja muut kirjoitukset, nuottilehdet, kartat, kaaviot, julkaistaan ilman lupaa googlessa.
  Joku amerikkalinen paskatuomioistuin on tähän antanut luvan, ellei sitä henkilökohtaisesti jotenkin kiellä tms.
  Vitun punukit. Roskaväki näköjään taas haluaa ilmaiseksi kaiken.

  Google saa oikeuden skannata tekijänoikeuden alaisia kirjoja ja lisäosia yhdysvalloissa jne...
  Sitä se tekee kun vasemmistolainen nekeri on presidenttinä ja joku homonluonteinen ja -näköinen hinttariluistelija jonain johtajana googlessa. Joo, varastakaa vaan kaikki.

  www.googlebooksettlement.com/intl/fi/Final-Summary-Notice-of-Class-Action-Settlement.pdf

  Ei voi ola totta mitä nämä talikalla perseeseen istutetut lakimiehet taas ovat keksineet sananvapaudesta.
  Joskus tuntuu että vain äärimmäisen raaka väkivalta auttaa näihin onnettomiin.

  No, ainakin neljää omaa teostani tämä koskee.
  Ketä googlessa voisi käydä vetämässä nyrkillä nenään ja kuinka tämä googlen harjoittama varastaminen saataisiin loppumaan?
  Ehkäpä äärimmäisen raaka väkivalta on sittenkin ainut tie saada asiat hoidettua ja nämä vasemmistolaiset opensource-paskiaiset kuriin. Ainakin se toisi hyvän mielen.

  VastaaPoista
 4. JK: "Tshehov oli tarkka. Hän kirjoitti vain siitä, minkä tunsi."

  Voi, kunpa ymmärtäisimme näiden lauseiden sanoman muissakin toiminnoissamme. Myös he,jotka "maahanmuuttokriittisyyttä" yltiöpäisesti harrastavat.

  Aloitan tänään, lauantaina 14.2.09 kahdenkymmenenkuuden (26), kahdeksasta eri maasta saapuneen pakolaisen kertomusten äänitykset, paperityöt ja valokuvauksen SKS:n kansallisarkistoon tallentamista varten. Työ kestää arvioni mukaan 3kuukautta.

  Haastateltavista kaikki ovat tavalla tai toisella ystävikseni tulleet.

  Ja kun näin useasta ihmisestä/kansallisuudesta on kysymys, joukossa on hyvin erilaisa tapauksia.

  Yhdestäkään en kuitenkaan, puoli vuotta heidän kanssaan nyt jo päivittäin työskennelleenä, tavoita niitä profilointeja, joita "kylmänotkolaiset" harrastavat miltei työkseen muutamilla internetin foorumeilla.
  He tunkevat probakandaansa jopa kanaville, joihin niiden välittämä asiayhteys tuntuu vähintään talikonannoksilta navetan takaa.

  JK:"Tshehov neuvoi myös kavereitaankin varomaan henkilöiden mielentilojen ja aikomusten kuvailua: ihmiset on selitettävä teoillaan ja toimettomuudellaan."

  Tosi on:

  JK:"Tshehovin ajatuksissa on jotakin ajatonta…"

  Kiitos.

  VastaaPoista
 5. Äitini mielestä kaikki kirjallisuus olisi pitänyt hävittää, sillä ne eivät olleet totta, tai ne jotka olivat, loukkasivat ihmisiä.

  Sitä hän tarkoitti, vaikka sitä hän ei sanonut.

  VastaaPoista
 6. Tulin lukijana tosi iloiseksi, kun Sinervon Runoilijan talossa kirjan ohella sain lukea myös kirjekokoelmaa -
  Tuula Hökkä (toim.): Kirjoittamisen aika. Eeva-Liisa Mannerin kirjeitä 1963-1969, Tammi 2006

  Jos lakaistaan roskat pois kirjoittajan ja lukijan päältä - Tshehovin isä oli sekatavarakauppias, mutta kukas se jo nuorena poikana pisti perheen elinoloja parempaan reilaan! Tuleva kirjailija.

  Muuten olen sitä mieltä, ettei kädet puuskassa tarvitse odottaa, että asiat tapahtuu ja tarjoillaan juuri niin tai noin; kyllä ihmisellä on kyky ymmärtää näkymätön näkyvässäkin.

  Rasismia vastaan ystävänpäivänä - tule ja tuo kaverisikin! klo 12. keskustelu Soropissa ja klo 13 kulkue - Joensuu.

  VastaaPoista
 7. Asian vierestä: Onkohan Kemppisen radio-ohjelmia saatavana jossain päin Internetiä? Rupesin kuuntelemaan ohjelmaa vasta viime kesänä ja mielellään niitä vanhempiakin ohjelmia kuuntelisi.

  VastaaPoista
 8. . . . ketunhäntä kainalossa ?

  Mutta miksi valaat ja lakimiehet voidaan yhdistää ja miksi ammatinvalinta perustuu valaisiin?

  Syy on siis Prince of Whales ja The Prince of Wales. Kun näitä ei osata lausua oikein, tullaan vihapäälle ja päätetään, ettei itseään tulevaisuudessa naruteta tai nolata missään asiassa.

  http://jarmom.blogspot.com/

  VastaaPoista
 9. Taksikuski teki vaikutuksen kommentoidessaan (minulle liiankin) asiantuntevasti alkanutta TV-sarjaa Pietari Suuresta. Oli lukenut Troyatin kirjoittaman elämäkerran. Muistan, että eräässä ylioikeudessa virastomestaritkin harrastivat troyateja. Ilahtuivat, kuten taksimieskin, kun mainitsin kirjoittajan kuolemattomaksi akateemikoksi. Luulen, että nimitys "roskakirjallisuus" olisi pilannut tunnelman.

  VastaaPoista
 10. "Sitä se tekee kun vasemmistolainen nekeri on presidenttinä ja joku homonluonteinen ja -näköinen hinttariluistelija jonain johtajana googlessa."

  Onks tällanen julkinen kirjottelu edelleen sallittua Suomessa?

  VastaaPoista
 11. Hyttysen ininää ja perskärpäsen surinaa ei kai vielä ole kielletty?

  VastaaPoista
 12. Valto Ensio (Heikkinen) kirjoitti...

  JK: "Tshehov oli tarkka. Hän kirjoitti vain siitä, minkä tunsi."
  Voi, kunpa ymmärtäisimme näiden lauseiden sanoman muissakin toiminnoissamme.

  Niin.
  Kerranhan mulle esitettiin ammatilliseen työhöni ja osaamiseeni liittyen, että kirjoittaisin arvioita tietoteknisestä ratkaisusta, ihan noin vain kääntämällä jostain lähteistä - testaamatta itse tätä tekniikkaa, sen käytettävyyttä ja soveltuvuutta tarkoitukseensa.
  Minä jotenkin vielä käsitin, että "näin tehdään".

  VastaaPoista
 13. Romaani voi olla myös hengenvaarallinen; ainakin sen kirjoittajalleen. Tänään lauantaina tulee tasan 20 vuotta kuluneeksi siitä, kun Iranin uskonnollinen johtaja Khomeini julisti kirjailija Salman Rushdielle fatwan.

  20 vuoden aikana ei rauhan uskonnon näkemykset sananvapaudesta ole kovin lientyneet. Näin HS tänään:

  "Iranin viranomaiset vakuuttivat keskiviikkona, että Rushdien saama kuolemantuomio on edelleen voimassa."

  VastaaPoista
 14. Mitä jos Salman Rushdien puolesta "kaikki" ryhtyisivät niin ponnekkaaseen allahin pilkkaan kuin vaan ikinä osaavat - muutama sata miljoonaa fatwaa voisi olla liikaa rauhan uskonnollekin...

  VastaaPoista
 15. Jarin ajatus on melenkiintoinen. Netissä se voisi onnistuakin. Loppu uskonnollisen fundamentalismin huntuun kätkeytyneelle "sovinistiselle" yhteiskuntajärjestykselle.

  Mitähän siitä sanoisivat muut fundamentalistit täällä hallaisten ahojen maisemissa?

  VastaaPoista
 16. Arvoisa JarMon, oletkohan mennyt hakoteille? Eikös ole olemassa tieto, että Google haluaa skannata vain amerikankielisiä teoksia. Ja mitä meillä on niiden kanssa tekemistä. Jos joku onneton on kirjoittanut amerikaksi, niin voi voi! Pitäisi käytää vain omaa kieltä. Ja toiseksi, eihän varmaankin sinunkaan teoksiasi edes kukaan lue. Ole rauhassa, ei ne tule edes Googleen!

  VastaaPoista
 17. Taannoin luin Abu Dhabin lentokentan siivo(ama)ttoman vessan seinasta: "Muhammed paskansi taalla ja sen huomaa!".

  VastaaPoista
 18. Kiellettyä... ehdottomasti. Tarkkailkaa toisianne. Se on hippa, joka ekana suistuu normista.

  VastaaPoista
 19. Voitko katsoa miten Elisa-laisten tapa tulla sopivasti kesken, silloin kun kaksi ns. muuten toisista tykkäävät -tyyppiä keskustelevat? Miksaavat summapelinä?

  Hitto tätä maailmaa. Nyt pitää lopettaa tämä seksi-valvominen, koska se on enemmän ase kuin mitään muuta.

  VastaaPoista
 20. Alexius:

  4 teosta on minulla sillä amerikan kielellä siellä amerikassa ja hieman muutakin materiaalia. Joskaan ei aina oikealla nimelläni.
  Kaipa niitä on hyvinkin reilusti aikoinaan painettu.

  VastaaPoista
 21. Ad JarMom

  Ota tyynesti se googlen tarjoama 50 000 dollaria per kirja vai oliko se Zimbabven ruplaa ja laita sen jalkeen teoksesi ilmaiseen jakoon. Kiusa se on pienikin.

  VastaaPoista
 22. Nyymiölle:

  Onks tällanen julkinen kirjottelu edelleen sallittua Suomessa?

  Hyvä kysymys. Tekstini, se sinua ärsyttävä kohta, oli suoraa käännöstä/lainausta amerikkalaiselta foorumilta. ;)

  VastaaPoista
 23. Tshehov oli eksistentialisti...

  VastaaPoista
 24. tsehov ei nähnyt tulevaisuuteen ja sosialismin rappioon. Kaikki puhelinlangat on rosvottu. Ei ole mihin hirttäytyä. Vai pitäisikö taivutella ratakiskoja. Tai odottaa junaa. Kunhan on varaa maksaa henkilökunnan palkat. Jos ne kirsikat sitten vaikka myrkyttäisi.

  VastaaPoista
 25. Joose Keppilän ON paha olla.

  VastaaPoista
 26. Onkohan Kemppisen radio-ohjelmia saatavana jossain päin Internetiä?

  Ei ole, koska YLE ei osaa.

  VastaaPoista