Sivun näyttöjä yhteensä

5. marraskuuta 2005

Tieteessä tapahtuu

Korkeajännityssarjassa on ilmestynyt Rintamalottien Korkeajännitys - Neidot kansan urhokkaan.
Kustannusosakeyhtiö Revontuli on julkaissut Legendat-sarjassa Talövisodan tarkka-ampuja Simo Häyhä, valkoinen kuolema ja Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni, leijonamieli 1919-1949.

Martti Turtola - milloin kutsut nämä tyypit Sotahistoriallisen seuran jäseniksi?

Muutoin mieltäni on kiihdyttänyt Stanfordissa professorina oelvan Franco Morettin Graphs, Maps, Trees. Abstract Models for a Literary Theory.

Moretti on liikkunut samaan suuntaan kuin jo kauan ihailemani Edward R. Tufte, jonka kolmea kirjaa informaation visualisoinnista käytetään vakiintuneesti monissa yliopistoissa, Suomessa ainakin Teknillisessä Korkeakoulussa. Ainakin minä käytin siellä professorina ollessani. - Nythän Tufte tunnetaan Wired -lehden haastettelussa lausumastaan: Power corrupts, PowerPoint corrupts absolutely.

Mutta Moretti on oivaltanut, ettei ole välttämättä järkevää tutkia hyvää kirjallisuutta. Hän tutkii romaanikirjallisuutta. Tiedot vuosittain julkaistujen nimmeiden määristä 1700- ja 1800-luvulla ovat todella mielenkiintoisia, varsinkin lukijalle, jolla on käsitys Suomen vastaavista luvuista.

Ja vastaavasti - meitä oli 30 vuotta sitten joukko nuoria miehiä, jotka toimme puoliväkisin epäpyhien aiheiden niin kuin roskakirjallisuuden, sarjakuvan ja arvottoman musiikin tutkimuksen yliopistoihin. Nyt tämä Morettin havainto kiinnittää huomion siihen, että Marton Taiga ja Outsider todella olivat hyvin merkittäviä sotavuosien henkisen maiseman luojia ja tulkitsijoita. Outsider oli sitä kauan. Olen sitä sukupolvea, joka ajoi hulluna polkupyörällä kotiin ruokatunnille kuuntelemaan Kalle-Kustaa Korkkia radiosta. - Mutta kuka muistaa, mikä oli Kalle-Kustaa Korkin ammatti? - Kansainvälisen öljykartellin agentti. Pekka Lipponen (ei sukua Paavolle) oli ekspurtti- ja impurttialan liikemies.

1 kommentti:

  1. Valitettavasti Korkin ja Paul Templen veroisia sarjoja ei enää tehdä.

    VastaaPoista