Sivun näyttöjä yhteensä

26. marraskuuta 2005

Hyvä Tarja

TP 26.11.2005 ./.JK

Kimmo Sasi ei sitten hakenut korkeimman oikeuden presidentin virkaa. Myöskään Niinistö ei hakenut, vaikka hänellä on tuomioistuinkokemusta. Hän oli kuulemma Turun hovioikeudessa ihan hyvä esittelijä.

En tunne Pauliine Koskeloa, kuten minun ikäisenäni ei kuulukaan niin nuoria naisia tuntea. Hän oli aikaisemmin duunissa Luxembourgissa samassa pankissa kuin Niinistö nyt. En tiedä, onko hän näitä rikkaita Koskeloita. Jos on niin hyvä. Presidentti Curt Olson mainitsi joskus, että tuomarin on hyvä olla rikas. Ei tule kiusausta ottaa liikaa sivutoimia.

Joka tapauksessa Koskelo on yksi niitä harvoja, josta tulisi osaamisen ja kielitaidon takia puolensa pitävä EY-tuomari. Kannattaako häntä uhrata korkeimpaan oikeuteen, joka on kuitenkin eräänlainen apinalinna?

Mikko Tulokas on maan parhaita juristeja ja vielä Matti Ylöstalo -vainajan lellipoika. Hän on kuitenkin tyypiltään yksittäistaistelija, kuten eräs tunnettu alikersantti Tuntemattomassa sotilaassa.

Kokemuksen mukaan parhaat presidentit ylioikeuksiin on saatu henkilöistä, jotka ovat jonkin verran tyhmempiä kuin jäsenet keskimäärin. "Vahva" presidentti joutuu heti tappeluun täysinstuntonsa kanssa, ja siihen se aika sitten meneekin.

Yhdysvalloissa Earl Warren oli aivan rumpalipoika verrattuna Hugo Blackiin ja mitä puhtaaseen intelligenssiin tulee, siellä oli silloin Douglas, jonka älyllisessä varustuksessa sekä vääntö että teho olivat mykistyttävät, mutta luonteessa ei taas ollut kiittämistä. Silti Warren onnistui kokoamaan tämän primadonnajoukon jopa yksimielisten ratkaisujen taakse.

Entä Upa eli professori Urpo Kangas? Presidentin vetäminen pakan alta on hyvä ajatus, mutta viimeksi sen teki Paasikivi nimittäessään Tarjanteen, ja se oli aika erikoinen tilanne - korkein oikeus vastusti yksimielisesti äänestettyään 12 - 10 Kekomäen ja Hakulisen välillä.

Kun tässä on hakijoina myös kaksi hyvämaineista ja ansioitunutta juristiprofessoria, tulee auttamatta mieleen etenkin Helsingin tiedekunnassa vallitseva kriisi. Porukka pyrkii pois professorin hommista. Tilannehan alkaa olla erikoinen, kun meillä on maakunnassa juristiprofessoreina joitakin maan parhaita kykyjä. Sanon varmuuden vuoksi, että en tarkoita itseäni.

Korkeimman oikeuden presidentin pätevyysvaatimuksia ei ole mainittu julkisesti. Muistuttaisin kuitenkin tässä yhteydessä, mitä Harry Bortherus mainitsi kauan sitten muistelmateoksessaan presidentti F. Pehkosesta, joka tuli virkaansa kauhistuttavana aikana 1920-luvulla ja oli itse hyvin vaatimattomista oloista raa'alla kyvykkyydellä kohonnut mies -

"Presidentti Pehkosen jäisen ulkokuoren alle kätkeytyi kivinen sydän."

- Terveisiä Penalle.

1 kommentti: