Sivun näyttöjä yhteensä

19. marraskuuta 2005

Älä sylje lattialle

Olemme siirtyneet tätien valtakuntaan. Ministeriöissä mietitään verovaroin, mitä seuraavaksi kiellettäisiin. Ellei keksitä sopivaa kiellettävää, sitten käsketään.

Ravintolatupakointi kielletään. Alkoholin käyttöä ravintoloissa ei kielletä. Sodan aikana tanssiminen kiellettiin maanpuolustukseen haitallisena. Suurhyökkäyksen aikana viinakaupat suljettiin, koska on jalompaa kuolla luotiin kuin viinaan.

Viiminen sukupolvi, joka oli suhtautunut ikävästi ylettömiin kieltoihin, muuttui 1960- ja 197o-luvun taitteessa kaikenkieltäjiksi. Jos presidenttiehdokas Niinistö olisi sosaiaalisesti lahjakas, hän tarttuisi vasemmiston edustamaan paremmintietämiseen. Väitetään että Niinistö vetelee itsekin poskareita suljettujen ovien takana.

Presidentiksi haetaan "arvojohtajaa". Arvojohtaminen on natsismia. Johtaja määrää arvot. Ennen oli Euroopassa sellainenkin ajattelutapa, että ihmiset järkeilevät itse, mikä on viisainta. Sitten poliitikot menettivät uskonsa kansalaisiin ja alkoivat sanella kieltoja, käskyjä ja nyt siis myös arvoja.

Ehkä peruspalveluministeri ja kaupunginjohtaja kieltävät seuraavaksi piereskelemisen kaupungin ulkoilualueilla? Sellainen on tarpeetonta ja ikävää ja lisää ilmakehän kuormitusta. Seuraavaksi voitaisiin kieltää törkeä julkinen haukottelu yleisellä paikalla. Sellainen on loukkaavaa ja aiheuttaa muille ihmisille henkistä kärsimystä.

Suuri tupakoinnin vastustaja ja kasvissyönnin, kansanterveyden ja peruspalvelujen edistäjä oli Hitler. Hänellä oli tarkoitus kieltää tupakointi SS-joukoissa. On sopimatonta tappaa naisia, lapsia ja vanhuksia tupakka suussa.

Turhanaikaisilla, terveydellä ja yleisellä hyvinvoinnilla perustelluilla toimilla halutaan peittää jotain muuta. Tupakoivat ovat laitoshoidokkeja tai syrjäytviä. Tupakoimattomat ovat hyväosaisia. Kieltopolitiikka on keino sortaa ihmisiä, joilla on valmiiksi vaikeaa. Näkyvä ryhmä tupakoivista on seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevia, etenkin kauniita nuoria naisia. Se on kostettava. On väärin, että joku on nuori ja kaunis.

Outoa ettei viimeksi mainittua ole huomattu yleisemmin. Kun rouva arvelee, ettei äijästä ole enää mihinkään, hänet karkotetaan partsille tupakoimaan ja sitten käsketään lopettaa kokonaan. Vanhat Hollywood-elokuvat on tarkoitus sensuroida. Savuke on seksuaalinen viesti.

Olemme siis täysraittiin presidentti Bushin rattailla.

Tästä ei seuraa hyvä. Yhteisön ja yhteiskunnan tasolla luovuuden ehto on suvaitsevaisuus. Kalifornia oli kuuluisa suvaitsevaisuudesta, mutta ei ole enää. Suvaitsevaisuus tarkoittaa, että annetaan toisten tehdä mitä tahtovat, kunhan eivät silmille tuppaa.

Sotien jälkeinen kansankoti-ihanne oli fasistinen kuvitelma, jossa kaikille päätöksille on omat asiantuntijansa ja virkamiehensä ja ihmiset taivutellaan "hyvällä" sellaiseen, mitä he eivät oikeastaan halua. Kansankoti-haaveen vastakohta ei ole optiokapitalismi, jossa naapurilta viedään tuhkatkin pesästä. Vastakohta on vallan hajauttaminen eli korvan eikä suun yhteiskunta.

7 kommenttia:

 1. Mikä on seksuaalisesti aktiivinen ikä? Kysyy Seksiä harrastava mummo

  VastaaPoista
 2. Se, että tupakoitsijat vonkuvat ja valittavat, on merkki edistyksestä. Liian kauan tässä on eletty röyhyttäjien ehdoilla. Jokainen alkoholiongelmainen lähiöluuseri selittää olevansa Suuri Taiteilija ja väittää viinaongelmansa olevan taiteellisista syistä välttämätön. Jokainen röyhyttävä kiusankappale ulisee kuin pistettävä sika fasismista ja sorrosta siksi että häntä vaaditaan sammuttamaan savupiippunsa astmaatikkojen läheisyydessä.

  Lopultakin elämä ja kulttuuri väännetään irti teidän käsistänne, kaikkien omaisuudeksi. Sääli ettei siihen tarvittu tämän enempää väkivaltaa. Mutta hyvä näinkin, että saamme nähdä tuon kauhun kasvoissanne - se on suuri nautinto.

  VastaaPoista
 3. Myös setien.

  Seksuaalisesti aktiivisella en tarkoittanut toimintaa vaan parinvalintaan.

  VastaaPoista
 4. Aika moni tupakoitsijakin kannattaa kieltoa. Tupakki maistuu, mutta tunkkainen sisäilma ei. Kuulun itsekin tähän ryhmään.

  Toinen hyöty on se, että tupakkitilaan tai pihalle mennään vain röksän perässä. Usealle tupakointi on ulkonäkökysymys, mutta kun se ei onnistu pöydässä. motiivi katoaa ja terveys hyötyy.

  Kaipaako kukaan oikeasti enää aikoja kun virastoissa ja kaupoissa poltettiin?

  VastaaPoista
 5. Nyt meni Panu pahasti yli. Ei edes naurata...

  VastaaPoista
 6. Viittasin, joskin verrattain koeluontoisesti. Linkittäminen sillä tavoin, että tieto viittauksen olemassaolosta ilmaantuisi "links to this post" -osioon, ei näytä onnistuvan.

  VastaaPoista