Sivun näyttöjä yhteensä

2. huhtikuuta 2024

Kuuntelu


 Ystäväni kertoi, että hänen isänsä teetti Kallion lukiossa äidinkielen opettajana jokaisesta oppitunnista pöytäkirjan. Oppilaat saivat ehdottaa lisäyksiä ja poistoja, kun se luettiin seuraavalla tunnilla ääneen. 

Ihmettelimme sitä, että hänen isoisänsä oli ollut pappina Inkerinmaalla Toksovasssa, kun oma isoisäni oli siellä lapsi ja rupesi käymään Pietarin suomalaista yhteiskoulua.

Olin siirtynyt kysymykseen, miten syrjityn Kallion kouluun ja sen vaikutuspiiriin ajautui ehkä vielä enemmän ilmaisutaidoissa loistaneita oppilaita kuin aina mainittuihin Norssiin ja Ressuun. Kallio rakennettiin ja jopa katuja nimettiin venäläiseen tapaan linjoiksi, koska asukkaiksi tuli venäläisiä aliupseereita.

Ystävän isä oli vuosikymmeniä jo ennen sotia, siellä virassa, ja siirtyi sitten kouluneuvokseksi. Eräälläkin Kallion koulun luokalla istuivat Lassi Nummi, Anu Kaipainen ja Paavo Haavikko. Tällä hetkellä noiden kulmien nimiä on Pirkko Saisio, jonka koulusta en tiedä. Ja nyt koko koulu on tapaus sinänsä, ilmaisutaitoon keskittynyt.

Ennen opettaja puhui korokkeella ja oppilaat eivät kuunnelleet. Nykyisin oppilaat hoitavat harrastustoimintaansa etenkin takariveillä, ja opettaja ei kuuntele.

Kun olin perustamassa Aalto-yliopistoa, ajoin voimakkaasti Matti Alahuhtaa käynnistämään uutta korkeakouluamme. Kun ponnahtelimme hänen ja hänen silloisen esimiehensä kanssa Kaliforniassa, minuun teki syvän vaikutuksen, että Alahuhta kuunteli kuin paras lääkäri. 

Kerran hän kysyi minulta Berkeleyn ja Stanfordin juridiikan opetuksen hyviä ja huonoja puolia. Lopulta puhuin puoli tuntia ja jouduin hakemaan välillä lisää kahvia. Hän ei kysynyt mitään eikä tehnyt muistiinpanoja, mutta lähipäivinä huomasin, että kaikki oli mennyt perille ja analysoitu. Muun muassa että hyvin kalliseen ja erittäi korkeatasoisen Stanfordiin otettiin lukemaan patenttioikeutta vain kolme uutta opiskelijaa vuodessa. Leimasin ajatuksen huonoksi, koska myös Kaliforniassa  hyvä vaisto ja pettämätön neuvottelutaito ovat arvokkaampia kuin patenttioikeus. Tämä vaikea oikeudenala ei ole tiede. Siitä ei ole ainakaan hyötyä, että asianajaja osaa syvät opit paremmin kuin tuomari, jotka muuten ovat erittäin hyviä hekin ja tyypillseti väitelleet myös jotain luonnontieteestä.

Huvituin kun luin, miten herra Gore keksi vahingossa Goretexin, sai patentin ja joutui pitkin oikeudenkäynteihin, jotka kilpailijat luulivat voittaneensa. Väärin. Kun oikeudessa jauhettiin polymeerien prosessointia uutuuden ja keksinnöllisyyden kannalta, tämä hyväkäs kehitti kankaitaan, joita nykyisin käyttävät kaikki armeijat, poliisi, palokunnat ja avaruuslentäjät. Hän oli käsittänyt, että liiketoiminnassa etumatka on paljon tärkeämpi asia kuin patentti. Kunhan muistaa “kuolemanlaakson”, joka tulee ensi innostuksen jälkeen. Ja muistaa sen, miten tavaton ja lopullinen uudistus oli faksi…

Firmojen ja yksityisten elämän jo mullistanut tekoäly ei tukeudu oikeuksiin. Minulle neuroverkot ja luonnollisen kielen todennäköisyydet selitettiin vuonna 2001. Tekoälyn ajatus on sama kuin Goretexin. Se toimii eri tavoin eri suuntiin. Goretexin huokoset ovat niin pieniä, ettei vesipisara mahdu niistä läpi, mutta kuitenkin niin suuria, että ihon lämmön tuottama vesihöyry pääsee. Neuroverkon voi kuvitella tällaisten monimuotoisten siivilöiden kerrostumaksi, jossa signaaleilla on tiet myös takaisinpäin. Mieleen tulee myös sienen juuriverkko: kum vaaan tulee kivi, kasvava verkko peruuttaa ja kiertää kiven.

Kiinan ja Venäjän kasvojen tunnistus on rahan kaatamista itse luotuun ongelmaan. Euroopassa on ainakin kuvitelma ihmisistä, joita ei tarvitse erikoisemmin valvoa. Sivilisaatio on kannettava vankila Ihminen kuljettaa mukanaan omia rajojaan - kaltereitaan, kuten kieltoa vahingoittaa toiia ihmisiä.

AI mullistaa Suomessa lainkäytön, tuomioistuimet, hallinnon, verotuksen ja kodit. Minua naurattaa ajatus, että jo tällä hetkellä voisin lopua kaikista valokatkaisimista Muun muassa Airamilla on ilmainen järjestelmä, joka yhdessä älylamppujen kanssa korvaa ulko- ja sisävalot ja käyttää haluamiani kirkkauksia ja värilämpötiloja. Koska se suuri AIn toiminta-alue on energia, odotan kovasti vihreää vetyä. Se toimii jo.

Ja jos lukija kysyy itseltään fiksusti, miksi tietomme asiasta ovat niin hajanaisia ja vajaita, vastaus on sotilasteknologia. Samaan aikaan kun Putinin poika syytää kallista metallia Ukrainaan tietäen, että enintään joka miljoonas luoti osuu, Natolla on koko maapallon magneettikentän seuraamiseen perustuva tekoälymalli, jolla atomisukelluvene “näkyy” myös mannerjään alta. Sellaisen metalliesineen vaikutus magneettikenttää on täysin toinen kui veden ja jään. 


68 kommenttia:

 1. Jounin kanssa joskus juttelimme siitä, että molempien äidit olivat syntyneet maaliskuussa 1933. Anu Kaipainen näyttää tosiaan päässeen ylioppilaaksi Kalliosta vuonna 1951, lokakuussa 1928 syntynyt Lassi Nummi jo vuonna 1948.

  Suomen oloissa puhe hyvistä ja huonoista kouluista on vähän koomista. Omasta koulustani pääsi ylioppilaaksi vähän ennen minua Hannu Himanen ja vähän minun jälkeeni Kari Peitsamo.

  Oma koulumatkani ei koskaan ollut läheskään kilometrin mittainen. Tyttäreni kävi samantapaisesta syystä alustajan mainitseman Norssin. Maantieteellisesti humoristisempaa on, että meidän Nokian yhteiskoulumme oli ennen hallinnollista evakuointia perustanut Jaakkimassa Veikko Vennamon isä.

  Hyviä ja huonoja opettajia tietysti on. Meillä oli erityisen hyvä fysiikan opettaja, joka kuunteli. Hän tiesi, ettei monia oppikirjojen keskeisiä väittämiä ole kovin helppo puolustaa, kuten sitten Nobel-palkintojen arvoisesti ilmenikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli aikoinaan kanssa reilu kilsanmatka kouluun joka metsän läpi oli metka(nythän ne on viher-raiskattu ja kulttuuriasutettu) mutta oman lapsen kohdalla joutui muuttamaan kun sen hetkisestä asuinpaikasta koska reilukilsan matka oli liian vaarallinen puhumattakaan muusta ajasta. Pahimpia oli jotkut stalinistitaistolais opettajat kun niiden kanssa ei saanut olla erimieltä onneksi niitä ei ollut enää korkeammilla asteilla joihin niiden kyvyt ei olisi kyllä riittänytkään..

   Poista
  2. Siis haluat ehdottomasti ottaa esiin ne kommunistipuolueen edustajat? Eikös tuo ole vähän häpeä, että koulun taso on tuollainen?

   Poista
  3. Olikohan tämä kommentti "kommunistipuolueen edustajista" tarkoitettu minulle, vai Lassi Nummen ja Paavo Haavikon tapaisiin kommunisteihinko viittaat? Peitsamon Kari oli kouluaikoina kokoomuslainen ja sittemmin kai kommunistikin. Viimeksi lienee lähtenyt perussuomalaisista.

   Poista
  4. Pahoittelen, jos sekaannuin anonyymien väliseen keskusteluun.

   Poista
  5. Himasen historia ...

   Poista
  6. Peitsamon Karin tavatessani olen pitänyt yllä pikkukiusallista yleisöolentohahmoa joka kysyy alvariinsa että Hejsan monttumaestro, kuule - mont aks älpykkää sää ny ookkaan tehny, viime aikoina😋?

   Viimeksi: "Otts nyh... Enny niin tiä mutta kyä niitä monta o."

   Ainakin eräässä vaiheessa hän oli Suomen eniten levyttänein artisti. Miäs uskoo nääs tyävoittoon.

   Poista
 2. Mielenkiintoisia näkökohtia ja mieleenjohtumia.
  Pietarin suomenkielistä yhteiskoulua kävi myös erään ystäväni äiti, ja tällä ystävälläni on jotenkin ylhäinen käytös ja muodolliset tavat samaan tapaan kuin edesmenneellä anopillani, joka tosin kävi vain syntymässä Pietarissa mutta jonka äiti asui siellä vuosikausia hovikultasepän rouvana. Kaupungistako sellainen käytös lienee tarttunut?

  Pirkko Saisio kävi myös Kallion lukiota, mutta kertoo olleensa huono oppilas, laiska ilmeisesti. Lukion ensimmäisellä luokalla joulutodistuksen keskiarvo oli ollut 5,9, ja siinä oli sentään kiitettävät äidinkielessä, uskonnossa ja psykologiassa, ainoat aineet, jotka kiinnostivat silloin. Myöhemmin hän on saanut katua, että historian ja vieraiden kielten kohdalla aika oli kulunut hauskanpitoon. Äidinkielen opettaja oli kyllä lohduttanut vanhempia, että älkää huolehtiko, kirjailija siitä näyttää tulevan. Koulussa oli ilmeisesti erittäin hyviä, inspiroivia opettajia.

  Alun perin ruotsalaisesta Oatly-kauramaitoa valmistavasta firmasta muistelen jotain sellaista, että he käyttivät suuria summia markkinointiin eri puolilla ennen patentointia ja siten saivat hyvän etumatkan. Nyt tuotteita myydään parissa kymmenessä maassa. Minäkin sitä kahviini laitan, mutta pitänee mennä toiseen kauppaan ostamaan kotimaista, kun yksi omistajista näyttää olevan kiinalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pyrin välttämään kiinalaisia tuotteita, mutta tarjonnan perusteella kovin moni muu ei välitä. Samoin ihmettelen, kuinka kukaan itäeurooppalainen voi enää ostaa autonsa Muskilta?

   Poista
  2. Ruotsalaiset ne onnistuivat(?) taas kaupallistamaan ja myymään ympäri maailmaa jotain, jota he eivät itse edes keksineet.

   No, okej, Oatlylla on kaupallinen patentti, mutta itämerensuomalaiskansat osasivat tehdä kaurasta "maitoa" jo satoja vuosia sitten. Se maito ei ehkä tosin kelpaisi kahvimaidon korvikkeeksi, koska se hapatettiin. Oatly taas lisää omaan tuotteeseensa runsaasti sokeria, jotta se varmasti maistuisi nykykahvittelijan suussa makoisalta. Yrittivät, ryökäleeet, vielä ensin väittää, että kaikki sokeri on muka peräisin viljan omasta tärkkelyksestä.

   Poista
  3. Kauramaito muuten hyvä esim. kahvissa, mutta hampaille ja yleisesti elimistölle muutenkaan se ei ole hyväksi koska siinä on sokeria aika tavalla. Ovat tutkineet jo, ettei huhua tää.

   Poista
  4. Oatlyn tuoteselosteessa näyttää olevan 3,4% sokeria, "kauran luontaisia sokereita". Joko tieto on virheellinen tai sitten lisätty sokeri piilotetaan johonkin muuhun yhteyteen. Joka tapauksessa, jos päivässä juo mukillisen kahvia ja muuten rajoittaa sokerin kulutustaan, määrä on niin vähäinen, että elimistö ei siitä kärsi. Tietenkin, jos kahvia lipittää pitkin päivää, sillä voi olla merkitystä, mutta hampaitahan voi suojata juomalla lopuksi vettä, imeskelemällä ksylitol-tablettia tai syömällä palan juustoa, mutta silloin saa taas liikaa tyydyttynyttä rasvaa... Eikä muutenkaan sovi "syödä" vähän väliä ja ksylitolistakin seurasi jotain, olikohan se vatsavaivoja... Siis juo pelkkää vettä! - Aamukahvin jälkeen syön yleensä pari pähkinää, hammashygienistin neuvosta.

   Poista
  5. Rooibos ja kotim. hunaja. Villiluomulla voitto kotiin. Rosentit on tasan. No ehkä ei yhtä palio molempia ainakaan aamulla heti mutta mitenkä vaan. Vaatii kuumaa vettä. Tietää sitte kauheeta rojektia tiettyki. Siinä tulee ne munat mukavasti kans kuumaksi. Pekonista ei nyt sovi puhua ku se on ihan sian oma asia palionko se tykkää laihduttaa.,

   Poista
 3. Olin armeijan jälkeen 70-luvun jälkeen jonkin aikaa tutkimusapulaisena Vaasan vesipiirissä. Samantyyppisissä tehtävissä siellä oli ollut myös ko. M. Alahuhta., jonka suku oli tietääkseni lähtöisin Alahärmästä. Hän ylsi urallaan myöhemmin vähän pidemmälle. Sieltä oli myös paras biologianopiskelukaverini, jonka perhe oli myös Alahärmästä. Hän menehtyi valitettavan aikaisin.
  Kalliossa taas vietti viimeiset vuotensa paras koulukaverini Pohjanmaalta.
  Hän ylsi lopuksi valtiovarainministeriön korkeaan tehtävään. Rauha heidän muistolleen!
  Valtiovarainministeriön korkea virkamies.

  VastaaPoista
 4. Vetyä on helppo tuottaa, ongelmia aiheutavat fysiikan lait. Olipa mainittu vety vihreää tai ei-vihreää, on hyvä tarkistaa perusasioita:
  - vedyn energiamäärä ei mitenkään erityisen runsas, nesteytettynäkin vain noin 25% dieselöljyyn verrattuna, kaasumaisena 350 bar paineessa alle 10%
  - kallista tuottaa, sähkö arvokkaampaa käyttää sähkö sähkönä
  - ei verrattavissa nestekaasuun, erittäin pieni molekyylikoko tuottaa systeemeissä suuria vuoto-ongelmia systeemeissä kun materiaalien molekyylirakenteet vedyn 'näkökulmasta' varsin huokoisia
  - hajuton, väritön, erittäin räjähdysherkkä
  - nesteytettynä nesteytys ja säilytys vaatii vähintään -253 C lämpötilan (siis miinus 253!), syövät runsaasti energiaa, myös materiaalien kestävyys näin alhaisissa lämpötiloissa ongelma
  Vetyä toki voi käyttää ja käytetään, mutta vain varsin spesiaaleissa tapauksissa. 

  Suomessa tietous vedyn ongelmista on valitettavan  olematonta. Siinäpä lienee syy tänne rapakon takaa ilmaantuville varsin epämääisille yhtiöille, jotka lupaavat miljardeittain investointeja maahamme. Päättäjille jäitä hattuun, tarkistakaa faktat ja unohtakaa päiväunet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kirjoitus.

   Meillä Suomessa on kummallinen ja jotenkin kovin lapsekkaan kehittymätön tapa aina hurahtaa milloin mihinkin kaiken pelastavaan käärmeöljyyn. Johtuuko tuo kaipuusta takaisin Nokian ihmeaikaan, poliitikkojen ja kouluttamattomien toimittajien tietämättömyydestä vai mistä?

   Vety ei tosiaankaan ole energianlähde. Se on vain tapa säilöä sähköenergiaa toiseen mutoon erittäin huonolla hyötysuhteella ja erittäin vaikeasti hallittavaksi.

   Tokikaan mikään ei ole insnööreille mahdotonta, mutta kaikki ei ole taloudelliesti eikä luonnonkaan kannalta järkevää. Kaikkia viimeisiä salomaitamme ei kannata parturoida luontokatoaavikoiksi tuulimyllyjen ja johtokatujen alta, vain siksi, että Saksa tarvitsee halpaa energiaa, kun se ei jääräpäisyyttään halua perua järjetöntä ydinvoiman kieltämispäätöstään.

   Tuulivoiman yksi ongelma on sen heikko laatu. Välillä sitä on tokuttomasti liikaa ja suraavalla hetkellä sitä ei ole lainkaan. Tämä häiriköinti tuhoaa koko energiamarkkian toiminnan varsin tehokkaasti. Vedyn käyttö "akkuna" toki auttaa tähän, mutta sen prosessin hyötysyhde on toivottoman heikko. Metsiä pitää tuhota sen takia aivan kohtuuttomasti.

   Poista
  2. Mainitsemasi ominaisuudet vedylle ovat tosia. Vety on hankalasti käsiteltävä ja vaarallinen aine. Kaiken huipuksi sen molekyyli on todella pieni ja se pihisee metallinkin läpi hiljalleen, muoveista puhumattakaan.

   Vetytaloudelle on kuitenkin perusteensa ja päätekijä on tuotetun kaasun liikuteltavuus ja se että se voi toimia välivarastona sähkön tuotannossa. Aurinkokennoilla voidaan ajoittain tuotta paljon enemmän kuin kulutetaan ja se on hyvä saada talteen ja kuluttaa myöhemmin. Litiumakut ovat kalliita yksiköitä, lyhyikäisiä ja kuluttavat valtavasti luonnonvaroja ja kaivannaisteollisuus aiheuttaa suuria haittoja.

   Vetyä poltettessa ei päästöjä synny. Pakoputkesta tulee ulos vain puhdasta vettä.

   Poista
  3. Päivän viherpesua tänään oikein mitalla 'ensimmäisenä' maailmassa! Helenin päättäjät eivät viherpesuinnoissaan ole tainneet kuunnella asiantuntijoitaan (joilla ainakin olettaisi olevan tietoa faktoista). Olen vakuuttunut, että tähän 'maailmanluokan hankkeeseen' alkaa pian ilmaantua nk. haasteita, kunnes homma hiljaa haudataan...
   AI:lla on aivan varmasti suurta merkitystä nykyisten toivottoman tehottomien akkujemme kehittämisessä. Niiden jonkun prosentin kehityshyppäyksillä ei ole kummempaa merkitystä, vaan vasta kun päästään johonkin yli 70% ja sitten siitä eteenpäin. Tehokkaat akut saattavat hyvinkin perustua jo muutoinkin suunnattomia mahdollisuuksia antavaan orgaaniseen kemiaan. 

   Poista
  4. Kuulemma on keksitty natriumakut. Merestä saa suolaa.

   Poista
  5. Akkujen hyötysuhde ei olekaan se juttu energian varastoinnissa, ainoastaan kulkuneuvojen akuissa. Nimittäin energiaa syntyy ajoittain tuotantojärjestelmissä liikaa (vesi-, tuuli- ja aurinkovoima) ja se pitää saada talteen nopeasti ja oltava edelleen nopeasti purettavissa hyötykäyttöön. Jos vaihtoehtona on energian käyttämättä jättäminen eli haaskaaminen, ei hyötysuhteella ole mitään merkitystä. Vety esiintyy tässä ketjussa edukseen.

   Orgaanisten akkujen käyttöikä ei ole kovin pitkä. Niillä saattaa olla tulevaisuudessa oma osuutensa. Energiatekniikka on rajussa murroksessa eikä kukaan pysty sanomaan mihin tuotantomuotoihin lopulta keskitytään ja mikä on se lopullinen akkuteknologia.

   Poista
  6. Ainoastaan Jumala tietää mutta ei kerro.

   Poista
  7. Orgaanisten akkujen iän ei tarvitse olla erityisen pitkä, koska valmistuskustannukset olisivat todennäköisesti varsin alhaiset ja kierrätyskin vaivatonta. Tiedä sitten patenttikustannuksista.
   Energiatekniikka on todella hurjassa murroksessa ja uskoisin AI:lla olevan iso merkitys näissä peleissä, joissa toimivat innovaatiot akkuteknologiassa ovat äärimmäisen arvokkaita tuottojen ollessa miljardeina pikkurahoja.

   Poista
  8. Eikö Matias K. tiedä että insinööreille on mahdotonta syödä säilöttyjä suolakurkkuja yksinänsä sillä käsien käyttö on kielletty eikä pää mahdu purkkiin?

   Poista
 5. Pääsi unohtumaan mainitun koulun oppilaista Tarja Halonen, tosin vain nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja Halonen on muuten merkittävä henkilö muttei kirjailija.

   Poista
  2. Niin, Tarja Halonen. Jospa se olisikin vain naiseus, mutta kun muutoinkin maxime persona ingrata. Parempi väki kun ei yhtään tykkää. "Yleiset syyt".

   Poista
  3. Halosen tykkäämättömyyteen on muita syitä joita on aiemmin käsitelty täällä. Kuka tykkää, kuka ei.

   Poista
  4. Luetelluista Anu Kaipainen ja Pirkko Saisio kuulostavat naisnimiltä.

   Poista
  5. ... ... kuulostavat naisnimiltä."

   Mun isoisoukki oli nimeltään Anu.

   Poista
 6. Loppuuko vaarallinen amerikkalainen sodan ja ampumisen normalisointi ja ylistys, toivottavasti. Kas kun se pahiten osuu Suomen lapsiin ja nuoriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syy ampumisiin on amerikkalaisissa? Näin hullua puhetta en ole vielä nähnyt kuin Trumpin sanomana. Ent Venäjällä tapahtuneet ampumiset? Siellä tapetaan vastaavissa tilaneissa kymmeniä ihmisiä joka viikko. Tai Ruotsi?

   Poista
  2. "Syy ampumisiin on amerikkalaisissa?"

   Sivustaseuraajana: Yhteiskunnan militarisoituminen tuo muassaan kaikenlaista hyvin ikävää. Suomea militarisoivat nimenomaan USA ja Nato - ja meidän nilkit liki innosta itkien perässä.

   Poista
  3. Venäläisen median kulutus suomaalaisten toimesta on minimaalista. Hollywoodia sen sijaan.. niin no. Die Hard vaan, Matrix.

   Poista
  4. Fisher Price: my first gun.

   Poista
  5. Kouluampumisen taustalla oli vakava koulukiusaaminen, ei amerikkalainen kulttuuri. Näin on ollut useimmissa vastaavissa tapauksissa tässä maassa jo pitkään. Koulukiusaaminen on lopetettava. Se aiheuttaa vakavaa vahinkoa uhreille jotka kärsivät siitä lopun elämäänsä ja kiusaajat pääsevät kuin koira veräjästä. Monesti on havaittu etteivät opettajat puutu lainkaan asiaan vaan kääntävät selkänsä ja kiusaaminen jatkuu vuodesta toiseen. Samaan aikaan koulun rehtori esittää julkisuuteen "meillä ei kiusata" tai "meillä on kiusaamisvapaa vyöhyke" tai "me puutumme jokaiseen tapaukseen" jne. Kun asiat sitten kärjistyvät, uhri joutuu eroamaan koulusta, siinä kaikki.

   Nyt on myös nähty mitä on Ylen ja HS:n todellinen journalismi. Ne ovat kuin korppikotkat haaskalla repien irti kaiken tästä surullisesta tapahtumasta esittäen "informaatiota" asiasta ja pöyhistellen tekopyhillä itsehyveellistävillä jutuilla. Monet ulkopuoliset ovat menneet samaan lankaan ja esittävät koomisia lausuntoja vaikka eivät ole mitenkään asiaan osallisia.

   Poista
  6. Mutta voisivatko nuo kiusaamisen aiheet, mallit ja syyt tulla amerikkalaisesta kulttuurista?

   Poista
  7. "Nyt on myös nähty mitä on Ylen ja HS:n todellinen journalismi. "

   Minnekäs unohdutit kritiikissäsi sepitejournalismin kehdot eli iltapäivälehdet?

   Poista
  8. HS:n "eläkeläis"-painoksia ( mikä oli aamulla Hesarissa pienellä on isolla iltapäivälehdesssä).

   Poista
  9. Ilta-Sanomat kuuluu Sanoma-konserniin jo pitkään. Iltalehti kuuluu samaan roskalukemistoon, enimmäkseen vailla sisältöä.

   Poista
  10. Omituisia tätityyppejä oli telkkarissa höpöttämässä omiaan ihan pissihätäsen näköisinä.,

   Poista
  11. Ja täällä höpöttää omituinen kukkahattusetä anonyyminä.

   Poista
  12. Äls ny E. R. onhan meillä naapurikansantaiteilija Ville Haapasalo, ja hatsapurin möttöset. Milloinkaan se tulis telkkariin se luistelushow? Teki isoon työn siellä🤗

   Poista
  13. Oli muuten perivenäläiseen tapaan vuntsittu tuo että mikäs siinä nyt on että pikkujutut mättää ja voisko siitäki syytellä impperialistia... Tosiasiaksi jää että koko sotatantereeksi tahdottu kaksinapainen maailmanselitys on lapsellista ja uuden chindianarkuutta, palvelee parhaiten harvoja ja eräät höttöpäät ronklaavat sen kans aivan liiaksi.
   'Nii juuri kuin arvasinki' sano entinen renki hirressä, 'yliarvostettua nämä herrojen kiikut ja liikut, taidanpa mennä vonkaamaan jos sais panna piik
   - keskittyä tärkeämpiin kansantuotteisiin.'

   Mutta monesta rengistä voikin tulla hyvä isäntä, vaan monestako isännästä saa hyvän rengin!

   Poista
 7. Luotuaan Aalto-yliopiston, maan ja taivaan vetäytyi hän viisaan lepoon, otium sapientis, käyttämään öljylamppua Berkeleyssa toki väitellen sujuvasti mistä vaan raijatessaan neuroverkossa vettä jos kohta jäätäkin ihmeauton kyytiin mutta tahalteen ei vahingossa valvomalla ihmisiä ihan tavan vuoksi onhan se vähän pakkokin sellaisten vapauksien omaksujalle vain prosessoituaan heidät uuteen uskoon perustamassaan lahkokunnassa tieteenaloineen, kirkkauksineen ja värilämpötiloineen ja kävi näytteenomaisesti kalistelemassa heidän kaltereitaan voimakkaasti ihmeekseen uudistaakseen Suomessa verotuksen, lainkäytön ja tuomiovallan magneettikentän veroisesti järjestelmällä joka erittäin kalliisti rinnastuu aina vesihöyryiseen kaikkien armeijoiden voimaan mannerjään alla syvästi siellä opiskeltuaan kaiken mentyä perille kuin sattumalta vaikka hän oli luonnontieteen oppinut kaikkien toisten tieteitten vanha humanistiprofessori patenttitieteittenkin kaikin voimin erittäin korkeantasoisine aikaansaannoksineen kaikilla ajateltavissa olevilla ja olemattomilla aloilla. Sole sen pituineen vaan jatkuu usque ad.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaisit ehkä jotain rakentavaakin sanoa eikä tuollaista henkilöön käyvää retoriikkaa joka vaikuttaa aika typerältä.

   Poista
  2. Hieno keskustelu Jumalasta. Teologiaa täällä ei ole ollutkaan.

   Poista
  3. Muistettakoon Kari Suomalaisen sufilaiseen välähdyksen verrattavisssa oleva pilapiirros jossa komitea kokoontuu pohtimaan seikkaa Jumala. Valtavalla kämmenellä.

   Poista
 8. Rohveetta, tykkänään rohveetta. Ennustaa kuluneen päivän sään kuin Pekka Pouta konsanaan. Tietäen että Jumala on kuollut.

  VastaaPoista
 9. Magneettikentistä valvontaverkko? Itse asiassa omakohtaista kokemusta on:

  Tein harrastuksena kotiin magneettikentän tosi herkän mittarin, pahviputken sisälle rihmalangan varaan pieni magneetti, johon liimasin taskupeilin palasen. Lähelle suuren kaiuttimen magneetti joka lähes kumosi maan mg-kentän. Herkisti sen tosi herkäksi. Taskulampulla ja linssillä tein optisen viisarin metrien päähän seinään. Kerran osoitin oli laidassa. Luulin että joku oli särkenyt. Kun liikautin kaiutinmagneettia kalibroidakseni kuntoon, huomasin että heiluu villisti. Sitten tajusin: Magneettimyrsky! Auringosta. Isän armeijakompanssinkin viisari heilui silmissä. En ole koskaan ennen enkä jälkeen semmoista myrskyä nähnyt.

  Niin se valvontaverkko. Kun isä tai veli käynnisti pihalla auton, niin satojen ampeerien akkuvirrat väräytti mun magnetometriä melko rajusti. Mutta myös talon läheisellä tiellä kulkeva auto väräytti viisaria selväsi VAIN jos se kulki nopeusrajoituksen mukaan. Ylinopeutta ajava ei ehtinyt heilauttaa jähmeästi reagoivaa mg-viisariani.
  Eli minulla oli karkea magneettikenttään perustuva nopeustutka.

  Ideaa saa käyttää.

  VastaaPoista
 10. Joku jarruttaa tutkimuksen valmistumista. Haulla on mahdoton löytää asioita, toiminto on mitätöity pitkältä aikaa. Miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei kato, vissiinki se vaan on retuperän tietotaitojutska, tai vai voisko se olla sellainen viimmesempäälle kiero ja kauhee salajuoni, joo - se se on! Kylä tää niin tiedetään, ei täällä olla ensimmäistä apupappia pelastuusveneeseen evääks ottamassa nääs.

   Poista
 11. Ihmisessä ylin arvo luotettavuus, se ettei koskaan valehtele.

  VastaaPoista
 12. Minulle on kerrottu, että vety on tehokkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Lisäksi sen karkaamista säiliöiden ja putkien ulkopuolelle on lähes mahdoton estää. Voi siis olla, että vetyteknologia on vain yksi harhapolku näiden monien muiden harhapolkujen joukossa? Tiedä sitten, jos vedystä rakennetaan jotain suurimolekyylisempää kaasua? Joku tässä voisi ehkä tietää asiasta enemmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vety on hiilen ohella orgaanisten molekyylien perusosa. Se on yhtä tärkeä kuin hiili.

   Poista
  2. Valitettavasti ei pelkistä vetyatomeista mitenkään onnistu. Joidenkin muiden atomien kanssa kylläkin. Yleisimmin juuri sen hiilen kanssa, josta yritään päästä eroon. Myös ammoniakkia jossa vety on sidottuna typpeen on juuri tullut käyttöön ensimmäisenä polttomoottoreihin laivoissa.

   Poista
  3. Kv. alusrekisterinumero?

   Poista
 13. Tämä ei ole oikeastaan kommentti Leolle eikä vinoilua. Tuli vain mieleen, että sanat "vedystä rakennetaan jotain suurimolekyylisempää" on hyvä kuvaus kosmoksen historiasta.

  VastaaPoista
 14. Koulukiusa oli ennen leppoisaa suomalaisena. Nyt amerikkalaisena se on tappavaa.

  Suursikalat kanalat ja niiden kaltaiset työpisteet ja koulut ovat amerikkalaisia.

  Suomi maailman amerikkalaisin tuhoaa itse itsensä, raiskaa ja tappaa lapsensa ja naisensa.

  Pohjalaiset toivat tänne natsisaksan ja Amerikan. Jo riittää.

  Suomi suomalaiseksi suomalaisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittee se kiukuttelloo. Otko löylyt ottanu millo viimeksi? Onko tullu kallaa? Miteppä. No, entäs tuo - se rakkauselämä? Eläpä kehtoo kertookkaa, ollaan ihmisiksi, eiks vaan!

   Poista
  2. Pyhiä jenkkejä ei saa Suomessa arvostella?

   Poista
  3. Paappaskin arvostellen muutamia pyhiä jenkkejä niin otettaan ja selvitettään saako eli eikö.

   Tässä näitä olis, pyhyyden kans voi olla kuitenki vähän krongelia mutta arvostelua sen ei luulis haittaavan:
   - G. Washington
   - perustamisasiakirjan allekirjoittajat
   - Johnny Cash
   - John Wayne
   - Ronald Reagan joka muuten oli letkeä heppu mutta kertoi vitsejä hyvin, varsinkin sen kolmijalkaisen kanan juttu oli etevä

   Poista
  4. Jenkkejä ei saa näemmä kuin palvoa ja eihän täällä Suomessa enää juuri muita tunnetakaan.
   Mihin on kadonnut eurooppalaisuus?

   Poista
  5. Se mihkään kadonnut oo senkin pelleälytekopäällikkö. Kato vaikka KD r. p. Hae vaikka jollain ihme jutulla. No. Sori kun olin nolo. Senkin herra Pii Poo.

   Poista
  6. Oikeammin hyvä.

   Kh-krhm.

   (Oppilaat tiesivät että nyt, nyt tulee ohje loppuelämän varalle.)

   "Aine alkaa suoraan asiasta. Ja päättyy asiaan. Ei mitään alkulirutuksia. Eikä mitään loppusätkähdyksiä." (I. Turja, Se kuusi ja se kivi)

   Miettikääpä samalla kun minäkin kumpia nuo edellä ovat. Ainakin ovat kuin kylvökoneen vantaista. Itävyys hyvä myös.

   Poista
  7. Kenen missä teoksessa suomi on suuri sikala?

   Poista
  8. Arto Salminen: Lahti. Ainakin. Saanko palkinnon?

   Poista