Sivun näyttöjä yhteensä

11. huhtikuuta 2024

Yllätys


     Emergenssi on niitä sivistyssanoja, joita ei tarvitse tuntea. Toinen samanlainen on entropia. Jos haluaa säästää aivojaan, voisi vaikka unohtaa kaikki e-kirjaimella alkavat. Esimerkiksi ‘energia’.

Tekoälystä yritän saada ääntäni kuuluville. Valtiovalta on pahasti myöhässä tässä asiassa. Myöhästyminen kostautuu jo kansalaisille.

Esimerkki voisi olla asuntojen hinnat. Google ohjaama paikka on asuntojenhinnat.fi. Tekoälyohjelma Gemini puolestaan vastaa näin:

“Voitko kertoa asuntokauppojen määrästä pääkaupunkiseudulla tänä vuonna

Kyllä voin. Pääkaupunkiseudulla on tehty 10 500 asuntokauppaa tammikuun ja maaliskuun 2024 välisenä aikana. Tämä on 15% vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2023.

Helsingissä asuntokauppoja tehtiin 7 000, Espoossa 2 500 ja Vantaalla 1 000.

Asuntokauppojen määrä on laskenut kaikissa kuntakokoisissa ryhmissä pääkaupunkiseudulla. Eniten kauppoja on tehty Helsingissä, mutta lasku on ollut sielläkin suurinta.

Myyntiajat ovat pidentyneet ja hinnat ovat laskeneet. Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla keskimäärin 3% vuoden 2023 alusta.

Tähän on useita syitä:

Koron korkojen nousu on tehnyt asunnon ostamisesta kalliimpaa.

Inflaatio on syönyt ihmisten ostovoimaa.

Sodan uhka on lisännyt epävarmuutta tulevaisuudesta.

On kuitenkin merkkejä siitä, että asuntokauppa on alkanut elpyä. Maaliskuussa 2024 asuntokauppoja tehtiin pääkaupunkiseudulla 5% enemmän kuin helmikuussa 2024.


Kiitos. Onko sinulla tietoa asuntokaupoista Kirkkonummen kunnassa

Kyllä, minulla on tietoa asuntokaupoista Kirkkonummen kunnassa. Kirkkonummi on ollut viime vuosina yksi Suomen halutuimmista asuinkunnista, ja asuntohinnat ovat nousseet siellä nopeasti. Viime aikoina asuntomarkkinat ovat kuitenkin olleet hieman epävakaita, ja asuntokauppoja on alkanut ilmetä.

Kirkkonummen asuntomarkkinoiden nykytilaa kuvaavat seuraavat seikat:

Asuntokauppojen määrä on laskenut: Tammikuun ja maaliskuun 2024 välisenä aikana Kirkkonummella tehtiin 20% vähemmän asuntokauppoja kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2023.

Myyntiajat ovat pidentyneet: Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaika on keskimäärin 2 kuukautta, kun se vuonna 2023 oli 1,5 kuukautta.

Hinnat ovat alkaneet laskea: Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet Kirkkonummella keskimäärin 2% vuoden 2023 alusta.

Asuntoja on kuitenkin edelleen myynnissä runsaasti:

Myynnissä on tällä hetkellä noin 500 asuntoa, mikä on 10% enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tarjonta on suurinta kerrostaloasunnoissa, joita on myynnissä noin 350 kappaletta.”

Ei mennä faktoihin - esimerkiksi toteutuneisiin kauppoihin. Sitä vastoin pannaan merkille, että tekoäly kertoo viime vuodesta. Alioikeuksissa käsiteltiin 1 500 asuntokauppariitaa. Määrä on mielestäni huomattavan suuri. Se kertoo myös riitojen syitä: virhe, piilevä virhe jne. Promptaamalla se osaa ottaa esiin myyjän tiedonantovelvollisuuden ja ostaja selonottovelvollisuuden. Se kehottaa kääntymään asianajajan ja kiinteistönvälittäjän puoleen.

Emergenssi on iso asia. Tietokone eli sen data ja ohjelmistot ovat oikeastaan osia ja yhdistelmi siitä, mitä koneesen on syöetty. Yleiskielellä kone ei “ajattele”. Kirjoitan tässä epämääräisesti emergenssistä välttääkseni hankalaa sanaa “äly”. Emergenssi tarkoittaa  tietystä kokonaisuudesta nousevaa ja syntyvää uutta ilmiötä, ominaisuutta tai toiminnan tasoa. Kokonaisuus ei ole osiensa summa. 

Näissä esimerkeissä ei ole sellaista, mitä ei löytyisi verkosta. Tavallista tietotekniikkaa on esimerkiksi shakki, sillä tietokone laskee sääntöihin tukeutuen eri vaihtoehdot ja niiden seuraukset. Vaikka mahdollisuuksia on suunnaton määrä ja vastapuolen mahdolliset siirrot on arvioitava, itse asia ei ole suorastaan ihmeellinen. Sen sijaan tekoäly voi transformoida eli siirtyä toiselle tasolle.

Kun kysyin kierosti, minkä värinen kulta-atomi on, tekoäly ryhtyi vastaamaan, mutta huomautin että näkyvän valon aallonpituutta pienempänä se ei ole minkään värinen. Tekoäly myönsi tämän heti todeksi, pyysi anteeksi ja siirtyi puhumaan molekyyleistä ja mainitsi elektronien fluktuaation ja fotonien heijatumisen ja imeytymisen, mutta jätti tällä kohdin sironnan asiaan vaikuttamattomana ilman.

33 kommenttia:

 1. Tekoälyn kiittäminen suorituksestaan on viehättävä piirre. Itsekin laitan promptiin "please". Saakohan sillä eri vastauksia kuin töykeillen? Garbage in - garbage out...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi enemmän syytä haukkua tekoälyä kuin ihmisiä, jotka kommentoivat herran blogia.

   Poista
 2. Biologiassa opetettiin, että emergenssi on kasvin karva. Inhottavimmillaan nokkosen poltinkarva.

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä . Kannattaa kysyä tekoälyltäkin. Harmi, etten ostanut kultaa syksyllä, vaikka intuitio sanoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko harkinnut suunnata katseesi pörssiin?

   Menestyvät yhtiöt maksavat vuosittain osinkoa osakkeenomistajilleen. Nämä haalarikansan verenimijät. AY-liikekin ja Kirkko ovat sijoittaneet rahojaan pörssiosakkeisiin. Jopa eläkevakuutusyhtiöt ovat sijoittaneet miljardejansa pörssiosakkeisiin.

   Miksi sitten emme mekin laittaisi edes jotakin pörssiosakkeisiin?

   Poista
  2. Vanhaa myymälävaras iskulausetta muokaten: sijoittaja (so. keinottelija) syö pöydässäsi.

   Poista
  3. Sijoittajan ansiosta sinulla on koti, pöytä ja ruokaa.

   Poista
  4. Keinottelija on tarpeeton välistävetäjä.

   Poista
  5. Keinottelija ei ole oikea ottelija. Ammattilaiset ottelevat paidattomina.
   Hilpeästi vaan lapset mukaan ja tekoälyllä keinokultaa vuolemaan.

   Poista
  6. "Sijoittajan ansiosta sinulla on koti, pöytä ja ruokaa."
   Ei se sijoittaja sentään mikään Allah ole.

   Poista
  7. Tietenkään ”keinottelija” ei ole oikea ottelija - sehän on siihen jo selvällä saksalla kirjoitettu: Kein ottelija.

   Poista
 4. Kullan atomin väri onkin erikoinen asia. Jos sitä katsotaan yksittäisenä atomina valkoisella valolla, sitä tuskin havaitsee. Pitäisi katsoa kirjoista mikä olisi alin energiataso jolla eksitaatio voisi tapahtua. Virityksen tapahduttua se purkautuu oman elinaikansa päästä takaisin ja päästää valokvantin joka on aina samanenerginen koska elektroni siirtyy erittäin tarkasta energiatilasta toiseen. Elinaika viritettynä on yleensä hyvin lyhyt, femtosekunneista nanosekunteihin. Hihasta vetäen arvelen että tarvittava minimienergia on melko suuri eikä sitä ilmene näkyvän valon kvanteilla. Koska kulta on erittäin jalo metalli, tarkoittaa se sitä että sen ionisoiminen on vaikeata eikä se myös kovin helpolla muodosta kemiallisia yhdisteitä muiden alkuaineiden kanssa. Jalokaasuihin verrattava se ei silti ole.

  Mistä taas johtuu itse materiaalin väri?' Tämä on huomattavasti mutkikkaampi asia. Kulta on amorfinen metalli eikä muodosta kiderakennetta. Värin muodostukseen osallistuu useampia prosesseja plasmavärähtelyistä alkaen. Lisäksi kulta on joillakin aallonpituuksilla hiukan läpinäkyvää.

  VastaaPoista
 5. Taas lehdissä puhutaan vaatimattomista synnytysluvuista Suomessa.

  Kaikki keinot pitää ottaa käyttöön syntyvyyden parantamiseksi. Yksi olisi mahdollisesti se, että sateenkaariporukoiden eheytyshoitoihin pitää panostaa enemmän. Miehelle ei ole autuaanpaa paikka kuin kuin päästä riemuitsemaan naisen reisien väliin.

  VastaaPoista
 6. Tekoäly on laajassa ajattelussa aivotoiminnan rullatuoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rullatuolille tuli siis käyttöä vihdoinkin.

   Invalidit käyttävät pyörätuolia vaikka heille alinomaan ollaan laittamassa alle rullasellaista.

   Poista
  2. https://sancal.com/en/chair-roll/

   Poista
  3. Rullatuolit ovat hienoja. Niitä käytettiin kehräämisessä langan kertaukseen.
   https://www.finna.fi/Record/musketti.M012:S2598:?imgid=1

   Poista
  4. Fiktiivisillä tekoihmisillä ei ole aivoja eikä toimintaa mutta paljon aikaansaannoksia.

   Poista
  5. Aamusella luin Tieto-sanomista että suuryhtiöt kouluttavat tekoälyjään syöttämällä niille myös puhuttua sanaa, jonka mekanismi sitten transkriptoi teksiksi, josta äly oppii lauserakenteita ja ajatusyhteyksiä.

   Koska tietokoneenkin tuleva käyttöliittymä saattaa olla puheohjaus ja sitä totteleva tekoäly, miksei siirtyä suoraan puheentunnistukseen ja puheen käyttöön koneen opetuksessa. Niinhän filosfit tekivät, kunnes joku toi luokat ja niille liitutaulun.

   Onhan puhekin vain symbolikieltä, tosin doubly so.

   Poista
 7. ”… Tietokone eli sen data ja ohjelmistot ovat oikeastaan osia ja yhdistelmi siitä, mitä koneesen on syöetty. Yleiskielellä kone ei “ajattele” …”

  Toisaalta: Kyllähän meillä oli jo 1980-luvun alussa, varsinaisten jokamiehen kompuutterien syntyaikaan, ohjelmointia, joka ei ollut puhtaasti sääntöperusteista. Oli ohjelmia, joissa data itsessään järjesti itseään ”älykkäästi”. Säännöt olivat perin yksinkertaisia, yleisluonteisia, lähes peruslaskutoimituksia.

  Yhtenä esimerkkinä tästä olivat niin sanotut geneettiset algoritmit eli differentiaalinen evoluutio, joissa simuloitiin geneettisiä perusperiaatteita ja evoluutiota. Nämä menetelmien soveltamisalat olivat siis yleisluonteisia, eivät biologisia. Näillä mainituilla menetelmillä voitiin ratkaista ongelmia, jotka ”vanhakantaisella” ratkaisumenetelmillä olisivat olleet hyvin ongelmallisia, osa mahdottomia ratkaista.

  Mutta: Jos oletamme, että maapallon biologinen elämä, ihminen ja hänen aivonsa mukaan lukien, ovat syntyneet ”luonnostaan”, ilman ylivertaista Luojaa, niin tämän systeemin periaatehan tulee voida replikoida ihmisen toimesta, ihmisen käyttöön.

  Tämä yleisperiaate, ”tekoälyhän”, voidaan jakaa karkeasti kolmeen simuloitavaan osaan: aivotoimintaan, biologisiin ”aivottomiin” eliöihin, sekä ”elottomaan” luontoon. Nämähän ovat evoluution portaat. Elottoman luonnon simulointi – siis perusperiaatteen replikoiminen – antaa jo nyt mahdollisuudet yleisten käytännön ongelmien analyyseihin ja ratkaisuihin.

  VastaaPoista
 8. Jos komentais tekoälyä sekoilemaan? Tai! voisi ehdottaa että otas ja keksaise uusi huumorin laji.

  VastaaPoista
 9. Ystäväni kysyi: Mitä teen jos ulosteessani on paskaa? Vastaus: Ota yhteyttä lääkäriin.

  VastaaPoista
 10. Epäilen, että että tuo kehotus unohtaa e-alkuiset sanat on huono neuvo. Ihmisellähän on pyrkimystä muutenkin unohtaa realiteetit. Esimerkiksi energian unohtaminen on tavalliselle kansalaiselle kovin helppoa. Niin kauan kuin liikkuminen ja muu energiaa vaativa struktuuri toimii, sitä ei tule edes ajatelleeksi. Useimpien mielestä on erinomaisen hyvä jos keksitään hiilineutraali energiantuotantomalli joka tuottaa rajattomasti energiaa. Luulen, että ei kukaan ajattele siitäkin seuraavan ongelmia. Sehän tarkoittaa käytännössä vielä suurempia mahdollisuuksia tuhota koko maapallon elämää ylläpitävän elonkehän struktuurit. Ja mikäli poliitikkoja on uskominen, niin hehän ovat täysin valmiita siihen.

  VastaaPoista
 11. Lähdinhän minä kerran maailmalle
  ja minne minä lähdin?
  Yhä harvemmin lähettelen postikortteja
  takaisin, jäljilleni,
  ei siellä ole osoitteita enää
  enkä minä tiedä missä
  maailma on.

  Pentti Saaritsa (1941-2024)
  "Takaisin lentoon", 1982

  VastaaPoista
 12. Mikä tarkoitus on sillä, että tänne kirjoittaa suuri joukko fiktiivisiä henkilöitä, jotka ruoskivat oikeita ihmisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten erottaa fiktiiviset henkilöt? (Itse ainakaan en ole, luulisin.)

   Poista
 13. Ihmetellä saa ja sopii mihin aivojaan on säästettävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä onkin juuri nyt erittäin hyvä pohdinnan kohde. Kaikki nykyajan tuotteet tähtäävät siihen ettei tarvitse tehdä mitään eikä rasittaa aivojaan. Ponnistelua pidetään pahana asiana ja hikoilua eritoten.

   Sitten mennään polkemaan tyhjää kuntosalille ja koetetaan keksiä vaikka sudokuja nenän eteen jotta aivot taas hiukan alkaisivat toimia.

   Poista
  2. "Kaikki nykyajan tuotteet tähtäävät siihen ettei tarvitse tehdä mitään eikä rasittaa aivojaan."

   Entä Ikean kokoa itse-tavaramaailma? Ainakin hiki niitä kootessa tulee heikompihaviselle.

   Poista
  3. Jossain niitä kai osataan jo siirtää ja elinluovutukseen haluttaisiin käyttämättömiä, kenties?

   Mel Brooks - Frankenstein Jr.

   Ellei jo olekin kokeiltu eräisiin USAn presidentteihin, epäillä sopii ja viihtyä.

   Poista
 14. Minua on koko ikäni kiinnostanut Kirkkonummen asuntokauppojen vilkkaus, kertoisitko enemmän? Kiitos.

  VastaaPoista