Sivun näyttöjä yhteensä

4. huhtikuuta 2024

Yletöntä


 



Yksikseskös yskiskelet?

Kyllä maar.

Kommentoijille tietoon. Kaikki tämän blogin kirjoitukset ja kommentit ovat verkossa. Hakuruutu on vasemmalla ylhäällä. Näin on ollut koko ajan.

Hämmästelen aika usein itsekin, että olen kirjoittanut jostain tietystä asiasta. 

Yritän haalia rahaa - pari tonnia auttaisi alkuun - koska aion siirtää itse kirjoittamaani tekoälyn (AI) käytettäväksi. Niin saan parilla haulla tiedon, mitä ja milloin olen kirjoittanut esimerkiksi punaisesta terrorista vuonna 1918 ja Väinö Tannerin 1919 julkaisemasta puolustuspuheesta, josta hän sai tuomioistuimessa rangaistuksen. Tanner ei siis itse osallistunut sotaan millään tavoin. 

Tekstin luin ennen kuin Jaakko Paavolainen oli alkanut kirjoittaa tutkimuksia aiheesta punainen terrori - valkoinen terrori - vankileirit Suomessa.

En tiedä, milloin ja missä kirjoitin, että punakaarti ja jääkäriliike olivat Suomen ensimmäiset väkivaltaiset nuorisokulttuurin ilmentymät. Sekä tekijät että surmansa saaneet olivat lähes kaikki 17-22-vuotiaita.


Tekoälyllä vältyn indeksin eli henkilöhakemiston laatimiselta. Se olisikin valtava työ. Olen kokeillut jo paljon.


“Kyllä maar” lienee muuten lyhentymä sanonnasta “Kyllä, kautta Maarian”. Siis neitsyt Marian. “Moro” on ruotsissa “morgon”, ja “gumoron” eli “god morgon” on edelleen käytössä. “Moi” esiintyi jo keskiajalla alasaksassa eli Suomessa kauppiaiden käyttämässä kielessä, ja tässäkin kysymyksessä on sana “Morgen”. Taidanpa sanoa naapurin kissalle “hyvää aamua”. 

Erikoista, että oppikoulussa opettaja selitti vaikka miten sanonnan “How do you do” merkitystä. Sananmukaisesti se tarkoittaa “miten te teette”. Muistaakseni opettaja ei sanonut, että “mitä kuuluu” olisi luonteva suomennos. Siihen vastataan “mitäpä tässä”. 


Itse ole käyttänyt perhepiirissä esimerkiki sanontaa “miten teidän korkeajalosukuisuutenne suvaitsee voida”, “hur er högvälbördighet unnar må”. 


Pyysin Tarja Haloselta kerran kirkosta poistuessamme (kirkkokonsertti), että hän myöntäisi minulle todellisen salaneuvoksen arvonimen ja hohtokivillä varustetun nuuskarasian, ja hän lupasi harkita asiaa. Pena tuntui kannattavan ajatustani. Mitään ei kuitenkaan kuulunut. Erkki Tuomiojaa puhuttelin hänen ministeriaikanaan “teidän ylhäisyytenne”, mutta Eki ei ole huumorimiehiä. 


Kielenkäytössäni vilahtaa välillä Tuomas Anhavan joskus ainakin minuun kohdistama puhuttelu “teidän vähäpätöisyytenne”. Tuomas joka oli insinööri-isän poika Keski-Pohjanmaalta, oli käytännössä kaksikielinen, ja oli oppinut etenkin esiviktoriaaniseen englantiin kuuluneen kielellisen kurrtiseeraamisen suomentamalla jopa Goldsmithiä (Wakefieldin kirkkoherra, Tammi 1953).


Luultavasti yleisesti sekava ja osittain harhaanjohtava tekoälyn esittely johtuu huonosta suomennoksesta, joka olisi saanut sekä Anhavan että hänen kovin arvostamansa Harry Järvin hirmustumaan. Tekoälystä tulee mieleen, että liiketapalautakunta oikein kielsi käyttämästä sellaisia sanoja kuin “tekonahka”. Tekohampaista saa puhua, ja peruukki on suomeksi tekotukka. Auschwitzin leirin lähellä olleessa jättiläistehtaassa yritettiin kehittää muun muassa tekokumia (Buna).


66 kommenttia:

  1. Tavallisesti perättömiä levittelevän tahon mukaan aikoinaan eräs suomalainen ulkoministeri oli vastassa lentokentällä, kun Englannin kuningatar Elisabet oli tulossa vieraillulle Suomeen.

    Ministeri opetteli sanomaan oikealla ääntämyksellä eikä millään tankeroenglannilla “How do you do”. Sitä ministeri hoki ja hoki mielessään, kun kone laskeutui ja kuningatar astui koneesta punaiselle matolle. Jännityksestä kankeana ministeri kumarsi syvään kuningattarella ja lausui hyvällä englannilla "Who are you...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisitko kiltti ja vain oma itsesi, vitseittä? Tai no. Kylläpä meidän täytyy tämä hyväksyä...

      Entäs kun kolme salaliittoteoreetikkoa meni baariin?
      Kyllä ei ollut sattuma, se.

      Poista
    2. Miten alkaa satu?

      Kolme viisasta ja älykästä oikeistolaista meni baariin...

      Poista
    3. Juuri niitä kolmen mentäviä satulinnoja lisää jostain, ei mitään kiirettä.

      Ihan vaan aivan heti, ja mieluimmin liikkuvaksi rakennettuja, ei haittaa vaikkei kulkisi kuin vähän vajaa kahtasataa.

      Jarruistakaan ei ole niin väliksi, jos olen ymmärtänyt asian laidan oikein. Nehän menee ulkomaille, siis vientituote ja vielä täsmävientituote. Kuulemma pitäisi olla sitä vientiä suosimassa. Tai poliit-, eikun työmarkkinaosapuolien kesken sopuisammin.

      Poista
  2. Sinänsä on vähän ikävä, että Lipponen aikanaan kieltäytyi valtioneuvoksen arvonimestä. Ymmärsi ilmeisesti, että arvonimen vastaanottaminen olisi käytännössä sitonut siihen, ettei voi pyörittää rahakasta konsulttitoimintaa.

    Näyttää pahasti siltä, että valtioneuvoksen arvonimi on jäämässä historiaan. Kyllä sen voisi harkita antaa parille vanhemmalle valtiomiehelle tai -naiselle, jotka ovat poistuneet aktiivipolitiikan riveistä eivätkä ole tahrineet itseään myymällä suhteitaan ja mainettaan yksityisille. Edellytyksenä pitäisi olla pitkäaikainen ministeriys, eduskunnan puhemiehenä olo ja/tai kohtuullinen menestys presidentinvaaleissa. Lipponen, Aho ja Marin eivät siis tule kysymykseen, koska he ovat myyneet sielunsa vähän liikaa ulkovalloille. Itselleni tulee mieleen Vanhanen ja Haavisto, joista voisi hyvin leipoa valtioneuvoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ehkei sitä titteliä voi enempää pilata, onhan noilla toki meriitit; Kun koko muu maailma puolisti sananvapautta ja länsimaisia arvoja syöksyi vanhanen ja halonen pyytelemään anteeksi iraniin "pila"kuvia, sen jälkeen suomessa islamin arvostelu onkin ollut kiellettyä neuvostoliittolaisen sananvastuun hengessä. Haaviston suurimpina saavutuksina voidaan pitää sitä, että korvasi pitkällisen ajojahdin jälkeen Heidi Hautalan joka ei suostunut valtion tuottavia omistuksia myymään ja haavosto on ollut monessa vastaavassa mukana jo fortumin pörssiin viemisestä lähtien. noista voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan. Tietysti jos valtioneuvos nimetään iraniin suomesta käsin tai sen mukaan kuinka paljon on valtion omaisuutta ohjanneet yksityisiin taskuihin niin varmasti ovat tittelinsä ansainneet.

      Tuo islamin tukeminen juontuu jo siltä ajalta kun neuvostoliitto tuki muslimi valtiota jotka ovat näille "hyviä ja vapaita".

      Poista
    2. Lisään vielä sen, että Vanhanen oli myös varmasti historian pätevin puhemies; ministerit kiittelivät noin puolet vastausajastaan puhemiestä toisen puolen käyttäessään kysymyksen esittäjän kiittelemiseen hyvästä kysymyksestä, _ei kertaakaan nuijaa tarvinnut vanhasen auktoriteetissään kopauttaa, ei kertaakaan tarvinnut keskeyttää koska kiitos tulva oli niin vuolas ja jatkuva tämä jos mikä oli tehokasta ajankäyttöä.

      Poista
    3. Sosiaalidemokraatit ovat perinteisesti kieltäytyneet valtioneuvoksen arvonimestä, tunnettuina esimerkkeinä myös Väinö Tanner ja Kalevi Sorsa. Nimitystä on pidetty monarkian jäänteenä.

      Poikkeuksen teki Karl-August Fagerholm, jonka pohjoismaiseen huumorintajuun ehdotus sopi. Ehkä se oli Kekkosen oma idea.

      Poista
    4. Kelpaisikohan Kiäriäinen? En ainakaan muista hänen ryvettyneen missään erityisesti, kaikin puolin rehti ja menestynyt poliitikko, mutta hänellä on tosiaan jo ministerin arvonimi, riittänee yhdelle ihmiselle.

      Poista
  3. Tätä yletöntä lakkoilun himoa ihmettelen.

    Nimittäin eihän poliittista lakkoilua voida kesken kaiken lopettaa, koska sillä ei ole ollut mitään vaikutusta maan hallitukseen. Sehän olisi häpeällinen tappio AY-porukoiden johtajille, ettei mitään muuta saatu aikaiseksi kuin pelkkää vahinkoa palkanmaksajille ja valtion taloudelle. Irtisanomiset, lomautukset ja työttömyys vain kasvavat.

    Eikös nyt kuitenkin lakkoilla niin kauan kuin liittojen lakkokassat kestävät ja pankit suostuvat rahoittamaan lakkoja. Nyt ei ole enää millään mitään väliä vai mitä sanovat salaperäisissä kokouksissaan lakkojohtajat keskenään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäpä se oonki ihmettelylakossa. Ettes olis kumminkin rikkuri joka ei ymmärrä mikä on työtaistelu? Se on toistaiseksi laillinen keino saada (vieläpä vapaaehtoisen, toistaiseksi) työhön osallistumisen ja sen työn tekemisen riemun ja auvon lisäksi rutkasti enemmän palkkaa kuin mihin työnantajien ymmärrys riittää. Jos pitäisi ihmetellä ilmaiseksi niin tokkopa olisin missään ihmettelyliitossa minäkään. Sotilasjunttaa saattaisin ihmetellä ilmatteeksi, en oo ihan varma kyllä siitäkään.

      Poista
    2. Eivät ainakaan AY-johtajat ole ilmoittaneet sanallakaan, että nyt lakkoiltaisiin palkoista.

      Poista
    3. Sää se oot sitte vähän viimeistä edellinen ja peset kait mäntysuovalla teemukin kun muille tarjoot ja naureskelet sitten kun sen makua kummeksitaan naama nyreänä ja sössötät että "Hyvvää, eikö? Jaa mitekkä niin pesinkö mukin, ihavvarppiin pesin ja kahteen kertaan kylmällä vedellä huuhtelinkin vielä." mutta ei sekään suussa arvellakseni täsmälleen tämän yhden kerran niin paljon maistu kuin toi paskanjauhanta joka on niin omahyväistä että siihen pystyy vain täysin amoraalinen kuusivuotias pikkutyttö joka täytyy saada kaikkein kallein nukkekoti koska iskä on ainaski suuramiraali.

      Sellainen Dönitz.

      Poista
  4. Täälläkin yritetään haalia rahaa kokoon, mutta vain leipään itselle ja penakoille, että eipä ainakaan täältä tipu älyttömien älylatausten hoitoon.

    Puolet kuukaudesta aina kerjuulla, terveiset vain sille osalle kansaa, joka tuntee olevansa maailman onnellisimman maan eläväinen. (Ja varsinkin näitä kouluampumisia kun ajattelee.., tai Ukrainaa, Gazaa jne...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisään vielä ihmistä ja sen kehittelemää tekoälyä ihannoivien aamupuuron silmäksi tekstiä mediasta Israelin sotavoimien menetelmistä: ""Pommittakaa mitä vain voitte" -lähteiden mukaan Israelin tekoäly valitsee, kenen kotiin tehdään ilmaisku."

      Poista
    2. Pelkätkö terveiset, paljaaltaan? Eikö nyt edes rukkaskädellä poskelle niin että kuuluu reipas paukahdus? Jos edes pikkuisen, edes metsurinsaappaalla takamukseen toimitettu ponteva kommentti? Taas on mietittävä tämänkin politiikan seurauksia, ainakin kunnes pöllit metässä lahoavat pitkällään ja meillehän se tulee sekin syy siihen syntiin sitten puitavaksi että pane leipään puolet petäjäistä Paavo, kovan onnen laps' kun luottamuksen oman maan herroihin vei halla tai muu kummitushallantie. Mullan on viikon verran kuussa tuo kaupan ruoka vaan pysynyt hyvänä, punalapputuotteilla pärjännyt muuten mutta ellei olis köyhäinapua niin kyllä olis reikiä vyössä niin että kahteen kertaan ympäri pitäis kietoa. Tupakit on yks aski kuussa, että joo on se kova se tupakantuska ja sen vuoksi en ilkeä ollakaan tarjoamatta täysin kellekään yhtään. Tupakkamiehellä pitää aina olla toiselle tarjota. Monilla on, ja olen kiittänyt koreastikin mutta sosiaalista kommunismiahan se on, sitä on vihattava ja se haisee ja pitää kieltää.

      Poista
  5. Alin määräaikainen apusihteeritorstaina, 04 huhtikuuta, 2024

    Puheenjohtaja Kemppinen avasi kokouksen ja käsitteli
    - kielellisten ilmausten ja tarkoitteiden välisen kuilun,
    - titteleiden riemut,
    - muistimateriaalin hallitsemattomuuden,
    - huumorien kohtaamisen ja kohtaamattomuuden,
    - (teko)älyn jäykkyyden.

    Poistoja ja lisäyksiä voi esittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esitän ylimääräisen apusihteerin apulaisen virkaa perustettavaksi. Määrärahoistaan tunnetut tahot ovat olleet jo pitkään ymmärtävät että ylimääräinen tarkkuus ei maksa mitään mikäli siihen sattuisi löytymään tähtitieteellinen määrä voimavaroja kuten päivänvalo. Ei se yötä pilaa jos löytyisikin.

      Poista
  6. Olipa hyviä uutisia. Olen näetsen turhaan etsinyt kohtaa, jossa ihmistä puhutellaan matalaksi ja lämpimäksi lehmänläjäksi. Ja monia muita kohtia.

    VastaaPoista
  7. Joopa joo. Itse puhuttelin kerran korkeaa kirkonmiestä sanoilla: Teidän Armonne, johon kirkkoherra tietysti heti korjasi sen, keneltä se armo on oikeasti peräisin. Huushollin koiraa tapasin joskus lähestyä sanoilla 'Kysyisin nöyrimmästi, haluaisitteko kenties pissille?' Katsoi vähän pitkään. No mutta, tuo otsikkorivi on puutteellinen; se oikeasti kuuluu 'Itsekseskös istuskelet, yksikseskös yskiskelet' ja se pitää osata sanoa virheittä suurella nopeudella.

    VastaaPoista
  8. Hakematta tuli mieleen että AI voisi tehdä sen indeksinkin tuosta vain ja kenties jatkossa ylläpitää sitä. Se voi tehdäuseita erilaisia indeksejä aiheen mukaan. Jatkoksi túlpahti mieleen että tuloksethan voisi laittaa tämän blogin oheisaineistoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oheisaineistoa olet itse, ja me muutkin.

      Poista
  9. Kansakoulun käynyt, Kittilän murretta puhuva äitini (1904 - 1998) ei koskaan puhunut tekohampaista vaan ostohampaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitisi oli ikäluokkaa, jossa tuo ”kansakoulun käynyt” luettiin meriitiksi, nykyisin vastaisi melkein ylioppilasta. Yleensä rahvas oli käynyt vain pari luokkaa kiertokoulua.

      Poista
  10. Tekohengitys saattaa joskus auttaa, tekokuidut ovat olleet tarpeellisia joskin niihin on vähän kyllästytty, tekopyhä kuulostaa tosi kielteiseltä.
    "Ers välborenhet", "Ers högvälborenhet" tulee mieleen kirjoista. "Ers Excellens" käytetään vieläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luomukeinoälyni ei aivan tunnistanut edellä olevia vaan herkesi uteliaaksi. Tekopyhäpäivän verran mietittyään se ilmoitti ei ottavansa mokomaan osaa ja päätään alkaneen särkeä.

      Poista
    2. "Teidän korkea-arvoisuutenne" tarkoittaa perimmiltään että kyseessä on persoonaan liitetty erillinen ominaisuus, jota puhutellaan, ei henkilökohtaisuus.

      Poista
    3. Eivätköhän tuontapaiset puhuttelut päinvastoin nimenomaan tarkoita instituutiota, ei persoonaa. Esimerkiksi satunnaista joukkoa suurlähettiläitä puhutellaan eksellensseiksi. Ja kruunun tuntumassa olevia kuninkaallisia teidän kuninkaallisiksi korkeuksiksenne, vaikka olisivat törppöjä tai rötöstelleet. Kreivi puolisoineen on vanhastaan ollut teidän armonne ja teidän jalosukuisuutenne, vaikkei olisi vähääkään armollinen ja vaikka kuningas olisi lyönyt kreiviksi vasta pikkuisen ennen.

      Poista
  11. Luen par'aikaa Touko Perkon kirjaa "Kaksi vapaussotaa" ja siinä tuli esiin myös tuo seikka että punaiset ja valkoiset olivat nuoria ihmisiä. Hyvin nuoria olivat varsinkin ns. Lentävät osastot jotka syyllistyivät raakoihin teloituksiin. Sodan loputtua heistä moni meni suorittamaan asepalvelusta ja osa vielä odottamaan kotiin asepalveluksen alkamista.

    Lieneeköhän mitään tutkimusta kuinka nuo lapsisotilaat ovat jälkeenpäin selvinneet noista hyvin traumaattisista kokemuksistaan joiden niiden on täytynyt olla vielä kehittymässä olevalle psyykkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun isoisäni osallistui siihen 18-vuotiaana keskisellä pohjanmaalla, jossa onnekseen ei kovin kovia taisteluja käyty.

      Poista
    2. "psyykkeelle"

      Yleinen taivutusvirhe, jos sellaiseen sallitaan isommin ärtymättä puuttua. Nominatiivin pitäisi silloin olla "psyykke". Psyyke → (all.) psyykelle.

      Toinen yleinen erhe, jota näkee usein tutkimuksissakin lehtiteksteistä puhumatta, on "suureellinen" pro suurellinen.

      Poista
    3. Niihin aikoihin ei edes 15-vuotiasta juuri lapsena pidetty.

      Poista
    4. Kuinkas kun Helsingin yössä uudemman sotatoimen aikoina nuoret kantoivat katoille Madsenin pateja, eivätkä olleet kuranttia a-tarviketta ne kiireellä valmistetut kotimaiset niin muutaman metrin päässä putken suusta roiskahtivat kranaatit ja eräskin herrasmies tästä kertoessaan mainitsi että kahdeksantoista sirpaletta osui päähänsä mutta onneksi yksikään ei läpäissyt kalloa.

      Oliko sellainen suikka?

      Taisipa olla että nuoret urheat miehenalut eivät olleet arkajalkaista sorttia. Ei sunkaan heitä hissiin päästänyt olisi kukaan. Oliko miten paljon valoa porraskäytävässä, pimennyksen aikaan, enpä osaa arvella. Silti lentokoneille edes jonkin verran keljuja, ne laukaukset.

      Poista
    5. Psyyke taipuu tosiaan niin kuin tuossa edellä sanotaan. Mutta perustelua voi miettiä. Taipuuhan jotenkin samanoloinen "liike" "liikkeeseen". Mutta se onkin vanha suomalainen sana astevaihteluineen.

      Poista
    6. "psyykkeelle" on toki virhe, mutta vähän toista sorttia. Siinä yritetään taivuttaa vierasperäistä sanaa suomen kielen mukaisesti. Vrt. "lääke", "lääkkeen", "lääkettä", "lääkkeelle", "lääkkeisiin".

      Hyperkorrektiudestahan tässä on kyse. Ennen jotkut sanoivat "pieno", kun "piano" kuulosti epähianolta.

      Poista
    7. Vilkaistuani Wikipediaa sen sodan kohdalta oli siellä kuva lapsisotilaasta,,Otto Tikka, muistinko oikein. En kehtaa kertoa miksi en vähän pätkän vertaa innostu aiheesta, enkä sen tiimoilta käytävistä pohdiskelevista itsen ja oman noukan nostelumielessä ähelletyistä tekoviisauksista joissa ei ole mitään hyödyllistä tai opettavaista. Jos sitä mieltä, mielipidettä olisi siedettävä vaieten että 'kuule paras panna suuta soukemmalle tai muuten' niin sitten kyllä voisin ottaa asiakseni selittää tehokkain keinoin kuinka asiallisesti sotaa voidaankaan käydä. Ei se ole edes vaikeaa. Se voi olla ihan kivaa, niin kuin viinankin juominen, joskus. Hyvä on ja sellaiseksi laskettava että täällä Kemppisen pottukuopassa on tilaa ja hinkaloita joissa kökötellä, joskin haju on ajoittain mitä melkoisin koska yksi kylmettynyt peruna ja niin edelleen, kylläs tiedätte.

      Sitä lukisi kyllä itseajattelevista ohjuksista joita koko ihmiskunta joutuu säntäämään karkuun. Vähänkö olisi jännää olla sellaisen suunnittelutyössä mukana. Menee se tämä harhaviestiminenkin kyllä ihan lupsakasti että siin' suhtees', en menis valittaan. Aatelkaas, jos se ohjus vielä muuntelisi itseään ja koko kööri joutuisi kiihdyttämään aina vaan. Jaa, ettei oliski jo, ihan nurkan takana?

      Poista
    8. Väärin muistat, se on Onni Kokko, ja väärin menee muutenkin, etenkin asenne on väärä eli opettavainen, ilman mitään suspantsia.

      Poista
    9. Juu kiitokset. Ei ollu florettia niin huitasin vesurilla. Casus belli? Voiko, voisiko olla epäkohteliaisuus? Aina on varaa olla kohteliaampi.

      Lapsisotilaita näen päivittäin. Liikun julkisilla, niin hekin, täysi-ikäisiä mutta sen vain näkee sillä kerran lapsisotilas - too late.

      Olen kylmä mutta aivoni minun aattelisi vaikken tahdo, enkä voi mitään sille että ei ole mitään ylösrakentavaa nähtävissä. Sine ira et studio. Työ jatkuu. Ajoittain olen piilosilla sillä vakaumukseni on turvaava, ei sotiva.

      Jatkakaa kaikin mokomin, mielenkiintoisia kohtaamisia.

      Poista
    10. Mikä juuttaanmaan
      vehje on suspantsi🤔

      Poista
  12. Juttujen ja vastauksien sekä hakuruudun olemassaolo on fakta. Mutta niistä ei johdu mitään. Ei ainakaan että niiden avulla löytyisi tarpeellinen, etsittävä aines. Ihmettelee Helsingin kone ja veturiveistämö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelystäsi ei kyllä johdu mitään tarpeellista ainesta, jolla ongelmaasi voisi joku ehkä auttaa.

      Poista
  13. Mä olen edelleen valmiina osallistumaan siihen joukkorahoitukseen, "Kemppinen: Vapaita kirjoituksia helsingin sanomista ennnen sananvastuun aikaa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaten olen minä. Kesken vielä sen erään kirjan ansainta, ja polveen tarttis proteesin mutta Murhat ja julmat työt on se kolumni joka - otsakkeen kuvan lisäksi - sai minut aikoinaan vangikseen.
      Paljonko tarvitaan?
      Vanhaa sotilaspassia ei ole antaa, ja sekin oli jo kerran uusittu mutta osallistun mielihyvin talkoisiin joista uskon saavani paremman omantunnon kuin monesta muusta puoliväkisellä pelehdinnällä leijaillusta pöljyydestä joissa teeskennellään jäykistynein hymyin sitä yhtä täyttä totta. Ygh, karmeeta scheissea jotkut kehtaakin, mutta toisaalta kyllä niiden klovnien konekiväärien piiput onkin puuta. Siinä sitä haaskataan hyviä harjanvarsia.

      Poista
  14. "Moi" esiintyi jo keskiajalla alasaksassa eli Suomessa kauppiaiden käyttämässä kielessä, ja tässäkin kysymyksessä on sana “Morgen”

    Eipäs olekaan.
    FT Santeri Junttila on tutkinut asiaa ja todennut, ettei tämä vanha "huomenta -teoria" pidäkään paikkaansa. Junttilan mukaan moikkailu juontaa juurensa hollannin sanasta "mooi" (kaunis, hyvä). Tervehtiessä toivotetaan siis kaunista ja hyvää!

    "Moin" (Suomessa lopun ännä on pudonnut pois) on yhä tervehdyskäytössä ainakin Pohjois-Saksassa ja Hollannissa, juutit käyttävät muotoa "mojn". Englanninkielisestä Wikipediasta löytyy peräti artikkeli aiheesta hakusanalla "Moin".



    VastaaPoista
  15. Eivätkö puukkojunkkaritkin olleet nuoria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikenikäisiä olivatten. Puukko kourassa hallitsivat Alahärmää ja Ylihärmää ja joitakin lähipitäjiä. Valta ja omaisuus oli se jota tavoittivat. Lopulta saivat joko puukosta tai matkasivat Sipiriaan.

      Poista
  16. Tampereen Koulukadun jääkiekkokaukaloon tehtiin sähkön ja kemian avulla 1950-luvulla keinojää, jollainen se oli ainakin puoli vuotta. Sitten joku välkky esitti, ettei se mitään keinojäätä ole, vaan ihan tavallista jäätä, joka tehty uudenlaisella tekniikalla. Sen jälkeen keinojää muuttui tekojääksi ja sellaisena se on pysynyt siitä alkaen. Siellä kävin katsomassa Suomi-Neuvostoliitto maaottelua vuonna 1957.
    Vanha nokialainen, joka ei siis tarkoita kännykkää.

    VastaaPoista
  17. Otsikon kuvan imponoimana tietenkin juuri juutalaisen kauppiaan pukutarjous on mikä on, kaksilla housuilla edullinen ja kaikkea parhautta kolmelta vaatturilta mutta mitä kaupankäyntiin tulee niin käteltyäsi arabia kaupan päätteeksi pitää muistaa laskea sormet.

    VastaaPoista
  18. Leireillä vangit olivat kuin teuraseläimiä joille saatettiin tehdä mitä tahansa, koska tahansa eikä heillä ollut pienintäkään ihmisarvoa. Pakkotyössä heidät näännytettiin hengiltä antaen joko mitättömän vähän ravintoa tai sitten ei mitään. Kun menivät heikkoon kuntoon heidät joko kaasutettiin tai ammuttiin. Suuri osa vangeista vietiin portilta suoraan kaasutettavaksi tai ammuttiin. Sitä ennen heidät riisuttiin kaikesta arvokkaammasta.

    Keskitysleireihin kytkeytyi erilaista tuotannollista toimintaa pakkotyön ja vankien tavaroiden ja kultahampaiden ryöstelyn lisäksi. Vankien hiukset otettiin talteen ja myytiin peruukkeihin. Teloitettujen vankien ihoa yritettiin käyttää joihinkin tuotteisiin. Silmälasit ja muut henkilökohtaiset tavarat, kuten kengät ja vaatteet pyrittiin ottamaan talteen kun olivat vielä myytävässä kunnossa. Oli yhtä ja toista jota koetettiin valmistaa vankien ruumiinosista mutta enpä mene yksityiskohtiin.

    Saksalaiset tekivät tiliä näistä tapahtumista todella voimallisesti, harvan kansan kyetessä samaan. Tuossa naapurissa on eräs valtio joka ei ole tehnyt mitään tiliä aivan samankaltaisten tapahtumien jälkeen. Siellä vankeja oli kymmenkertainen määrä ja kohtelu yhtä julmaa. Päinvastoin, he asettavaat syytteeseen jokaisen joka uskaltaa edes puhua asiasta tai tutkia tapahtumia. Jos he saavat menneisyydestä jotakin ikävää selville, heidät viskataan vankilaan moneksi vuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin Mao-tse tungin aikaisesta Kiinan villitsemisestäkäänmei sitten ollut juuri mihinkään. Tulos oli surkea, kiinalaisia kansalaisia ei saatu keittämään edes patarautaa pahoillaan saatikka varpusia hävitettyä ja jotenkin tuntuu että paras keino olisi kaiketikin ollut myydä koko Kiina vähittäismaksua vastaan ulkomaille. Ensin vähän natoilua ja lakkoilua muttei mitään työntekoa, tehän tiedätte. Pelkin päätöksin toteutettua diktatuuria, pakko saada sitä kyllä edes kokeiltavaksi jokin määrä.

      Kaikkea kivaa tehdä täytyy mikä kielletään, ja tennarit vilkkuen karkuun juoksee räkänokat nää. Heh.

      Poista
  19. Täälläpä plogitantereen tietotus- ynnä kummastelulaitoksen kolikellarissa on ihmeteltynä seorraavanlaene mietintö

    Ne on sitte kummia noi ulukomoan puhheet ku niissä ei oo peljvarraa. Sekkii prittipoju elikkä muu kunkku on että it is, isn't it (vai ei ou iiteealalla), että se on, se onko eikö.

    No. Ja äh. Mee mäkkeen.

    Ja sitte että ekskuusmee bät I think. Juuet, aenakkaa saa antteeks. Ja isolla iillä niinku erräät täälä, niijja itekki juu,, paitsi että kahella jos on ihan pakko.

    Sepä nii onnih semmonen seikka ettäku Niiettä
    Mitäettä, Ottiatuota lyyään pöytää ni siinä se on. Eikä miniän persiissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko minussa vikaa, kun näen, että tämä kommentti vastaa eniten sitä, mistä Kemppinenkin puhui?

      Poista
    2. Kyänää päriäät. Ekkömuka?

      Ehkä parit bisset ja jtn biisejä. Tai jtn.

      Vanha malmilainen sanonta: hih-kika-lol, parempi snadi duimis ku buli laimis.

      Mitä tulee Isoon Blogin Kemppisen juttuihin niin olisihan se - jos vaikka tarkastaa helahoidon käyttöohjeen jonka on kiriuuttanu meillekki Vaasaan Jaakkoo. Sen kun kuulis ääneen, vakaumus voiski kasvaa. Harjoitellen täällä päässä ollaan, vaan paikalla.

      Sitte on tietenkin Hjalmari. Nortamon nuoret neidot juu, ja kengitten nirkot.

      Vähän on varottava, etei Jaakko Tepon Jälkitauti käy sitte.

      Että kyllä on. Ellet ole sattuman kautta peräti sukua elikkä muu lähityyppinen ihminen.

      Poista
  20. Jolsei joku itsesuojeluvaistoisempi rassukka osannu imeä lapasta ja nauraa niin tässäpä oiva vihje, katsokaas kun minä meinaan että paskat mitään saunaa tai taloa saatikka jotain kotterotiskoa pihaa rumentamaan, merta sen olla pitää ja vene jossa on hissi eikä sen akanlätynänkään kanssa nyt niin suurta ja komeeta ollu mutta Sota, sen saatana kun pääsisi koittaan. Ja katon sitte videoita, enimmäkseen justiin kotimaisia. Esmes Oho, vähän pierettää on sellaanen. Pitäs vaan olla venäjänkielinen tekstitys?

    VastaaPoista
  21. Seuraamistani blogeista tämä yllä oleva juttu useimpine kommentteineen on toiseksi huonoin ja kilpailee huonoimmuudesta. Paljonko viisaalle köyhälle maksetaan tällaisen roskan lukemisesta, entä hyvästä kommentista? Nimittäin jos lukevalla ja kommentoivalla ihmisellä ja hänen ainutkertaisella ajallaan on mitään arvoa. Ja jos hän käyttää rahan hyväntekeväisuuteen, ei nettisaastan ruokkimiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh sentään. Totisesti minä sanon sinulle Anonyymi, että älä tuomitse, jottei sinua tuomittaisi.

      Sen toki myönnän, ettei minunkaan lukutaitoni riitä kaikkien kommenttien ymmärtämiseen. Blogisti itse on kyllä sen verran ylivoimainen, ettei minulla ole osaamista eikä eväitä arvostella häntä muuta kuin myönteisesti.

      Poista
    2. Eeku rahat männiit lakkokassaan, suoraan liiton tilille kaekki. Muuta ku tekemisen vaeva, halavalla tehty eekä niinku hallituksen hommat.

      Poista
    3. Niitten paljastaminen ruokkii niitten rasvaista itserakkautta. Joten.

      Poista
    4. Noh, mutta säästyy. Paistama ne omassaan.,

      Poista
  22. Itsensä ympärillä valhemaailmassa piehtaroivat ovat samanlaisia kuin ne, jotka vaikenivat juutalaisvainoista silloin ja vaikenevat nyt ja niin tehdessään vainosivat ja vainoavat juutalaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä juutalaisvaino on trendikästä ja vähän väliä kuulee aivan samoja vaatimuksia juutalaisten tuhoamisesta kuin oli ilmassa 1930-luvun lopulla Saksassa. Ovatko vaatimuksia esittävät siis natseja? Olemme erittäin vaarallisella tiellä.

      Netanyahu on poikkeuksellisen raaka ja väkivaltainen mies joka mielellään tuhoaisi kaikki palestiinalaiset alueeltaan, etenkin Gazasta. Se ei kuitenkaan tee syypäitä kaikista israelilaisista viime kuukausien ikäviin tekoihin. Pahuus ilmeni ensin palestiinalaisterroristien julmassa hyökkäyksessä ja siitä sota syttyi. Nyt palestiinalaiset maksavat siitä kauhistuttavaa hintaa.

      Poista
    2. Romanien kohtalo oli myös karmea. Heitä olikin reippaasti suurempi määrä kuin muita sen joukkomurhan uhreiksi joutuneita. Eivät tehneet kohtaloaan tiettäväksi. Pidän sitä viisaana.

      Poista
  23. Vanhana on korkea aika alkaa puhua totta. Jos valhe ja pilkka ovat olevinaan huumoria, ollaan pahasti hakoteillä. Kuten psykiatri kirjoittaa, psykiatrikin voi sairastua. Professori samoin. Sellainen sairaus tartuttaa laajasti ympäristöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nou, (b)log you.

      Terapeutilla on terapeutti, kapellimestarina kapuesikuva, kaupungilla esikaupunki ja Lapissa onkin sitten se suopunki.

      Kun nyt tuli puheeksi niin varttikoltan kanssa keksaistiin zerorissa semmonen uus musalaji, suopunk.

      Mitäs pidät ja mitäs sun korvat onkaan nyt?

      Poista
  24. Suurelle yleisölle Anhava tuli tutuksi hänen lukiessaan Yleisradiossa persoonallisella äänellään erinäisiä kirjallisia helmiä. Mitenkähän hän tähän rooliin ajautui, kun muuten karttoi julkisuutta? Ja kuinkahan kauan sitä kesti? Tätä puolta ei muuten mainita hänen lyhytelämäkerroissaan Wikipediassa tai muualla.

    Yleisradiosta puheen ollen, muistelen erään Kemppisen toimineen siellä omanlaistensa kepeänvakavien ohjelmien studioisäntänä.

    VastaaPoista
  25. Verraten tiheä muoviaivoryteikkö. Lamoavasti kasvavat, huomioidakseni.

    VastaaPoista