Koulusta ja lukutaidosta - tänä vuonna julkaisin lukiolaisille tähdätyn lukemiston “Tekstin kohina”. Jatko olisi valmiiksi jäsennetty. “Tekstin jyly” rakentuu muista kuin kaunokirjallisista teoksista - historia, yleistajuisesti esitetty luonnontiede. Apua ja opastusta sain Turun yliopiston opettajainkoulutuksesta. Sekä poikani että miniäni työskentelevät siellä.
Painopiste ei ole lukio eikä edes yläaste, vaan ala-aste ja esikoulu: kaikki oppivat lukemaan ja meidän vanhempien on lisäksi opetettava pienille tapaa lukea. En pidä painettua kirjaa erikoisen pyhänä. Olen kirjoittanut näytöltä luettavaa ehkä enemmän kuin juuri kukaan muu maassa. En tosin lapsille. Se ei kuulu osaamiseni. Mutta aloitin kustannusalalla 19-vuotiaana toimittamalla ja suomentamalla lastenkirjoja Otavassa, siis noin 60 vuotta sitten.
Itse en ole dementoitumassa. Halusin lähinnä kiinnittää huomion kielenkäyttöön. Sanojen merkitys muuttuu. Miehuusvuosinani oli B-mielisairaaloita. Vanhempieni voiman vuosina käytettiin sanaa “hullujenhuone”. Noin sata vuotta sitten laitoksen nimitys oli virallisestikin “hourujenhuone”. ‘Kunnalliskoteja’ ei ole enää. Kun kävin koulua, kaikki tiesivät, missä kunnalliskoti on. Kansanterveyslaki (1972) oi valtava muutos, joka muutti maatamme sinä kuin peruskoulukin.
Sääli etteivät ihmiset mielellään edes keskustele siitä, mitä mieltä ovat aikaisemmin olleet ja mitä vastustaneet. Itse olen tiennyt varakkaita maanviljelijöitä, jotka olivat raivoissaan kylvöheinästä. Eihän heinää tarvitse eikä saa kylvää! Se kasvaa itsestään.
Kirkko, kuten Mikko Juva selvitti väitöskirjassaan, vastusti ainakin vielä 188-luvulla köyhien avustamista ja lääkärin hoitoa, koska sellainen oli Jumalan tahtoon ja säätämykseen sekaantumista.
Ja näkökulmaa laajentaen: Sokrates tuomittiin kuolemaan nuorison villitsemisestä ja Jeesus jumalanpilkasta. Etenkin äkkiä iskevä dementia on kauhea isku. Rauhallisemmin vallan ottava versio on lempeä. Muuan sukulaiseni piti kauppaa terveyskeskuksen vuodeosastolla, koska oli ollut kauppias. Sekin naapurihuoneen asukas, joka luuli lääkäriä murhaajaksi, kävi “ostoksilla”. Kaikki nauttivat.
Esikoulun opettajat selittivät joutuvansa opettamaan pikkulapsia leikkimään. Monet eivät nykyisin osaa. Minulle ihmisenä olemiseen kuuluu keskeisesti leikkiminen, ja klassikko Huizinga osui oikean pannessaan pikku kirjan nimeksi “Homo ludens”, leikkivä ihminen. Tietenkin monet eläimet leikkivät ja jopa ottavat rooleja.
Foucaultin väitöskirja hulluuden historiasta ilmestyi 1961 ja oli hyvin merkittävä. Vähän vähältä hän tuli itse hulluksi, mitä yleensä ei voi välttää tällaisessa tilanteessa. Kuvan “hullujen laiva” oli keskiajan ajatus. Kaupungin hullut kerättiin laivaan ja lähettiin jokea alavirtaan seuraavan kaupungin vaivoiksi.
Kuuluisia hulluja oli jopa kuninkaina, viimeksi kai Englannissa Yrjö III. Tässä kirjoituksessa käytetään sanaa “hullu” historiankirjoituksen tavan mukaan. Ennen kuin oli oikeita lääkäreitä ja perusteltuja käsityksiä taudeista, “hullu” oli täysin todellisuudentajunsa menettänyt ihminen. “Höperö” taas on vanhaa suomen kirjakieltä. Joku oli “vanhuudenhöperö”.
Mikko Juvan 1950 tarkastettu väitöskirja oli nimeltään Suomen sivistyneistö uskonnollisen vapaamielisyyden murroksessa 1848 - 1869. (Toinen, myöhempi väitöskirja käsitteli puhdasoppisuuden aikaa.) Sanottiinko siellä tosiaan tuollaista? En muista.
VastaaPoista> "Kansanterveyslaki (1972) oi valtava muutos, joka muutti maatamme sinä kuin peruskoulukin."
VastaaPoistaNiin olivat. Eivätkä niitä mitkään nykyään vallan päällä olevat "fiskaalikonservatiivit" olisi luoneet. Kun on nääs tämä "kallis ja köyhä aika", mistä jo Kustaa Vaasan alamaiset valittivat.
Näin se siis on! Blogisti taas kirjoittaa hienoa asiatekstiä kaikesta mikä muuttuu. Niin ja kaikki muuttuu jatkuvasti, sanatkin ja eritoten niiden merkitykset. Muuten, leikki on lapsen työtä, siis sitä jokainen lapsi tarvitsee kehittyäkseen oikeaksi ja hyväksi aikuiseksi.
VastaaPoistaProfessorina, joita sanot tappajiksi, puhuit dementiastasi. Noin yleisellä tasolla on sanottava, että professoreissa on paljon sitä ja mielitauteja potevia. Joku sekoilee useita kertoja opinnäytteen virallisena tarkastajana (unohtaa mitä on jo pari kertaa juuri sanonut ja lukee lyhyessä ajassa uudelleen samoja kohtia paperistaan). Joku tulee johtamaan työpaikan kokousta räkäkännissä. Joku saa kesken virkkeen kokouksessa aiheettoman ja silmittömän raivokohtauksen alaiselleen, jonka on pakko poistua erään toisen työtehtävän takia kokouksesta kuten jokaisen on joskus tehtävä (hänelle se oli ainoa poistuminen kokouksesta koskaan). Joku sanoo että hänen työhuoneeseensa johdetaan kaasua patterin kautta. Joku käy illan pimeydessä viemässä alaisensa huoneesta pöytälampun (ja katuu myöhemmin). Joku käy iltaisin kollegan työhuoneessa kähveltämässä kirjoja. Joku käskee nuoren alaisensa tutkimaan erään kollegan tietokonetta niin että kukaan ei huomaa. Joku soittelee rehtorille toistuvia mustaamispuheluja eräästä kilpailijastaan. Joku torpedoi alaisen tutkimussuunnitelman kirjoittamalla että koska hän itse tutkii niitä samoja kirjailijoita, hänestä on kuin alainen veisi häneltä PAIJUN (vaikka juuri se tutkimusaihe on sovittu laitoksen harjoittamaksi). Joku tuppautuu taas kerran meriitin toivossa alaisensa hankkeeseen, jollaiseen hän vastaavasti ei kertaakaan pyydä alaista, ja kun alainen kohteliaasti evää sen, professori alkaa julistaa että koko sitä aihetta (sanotaan vaikka postmodernismia) ei ole Suomessa olemassakaan. Joku saa aikaan latinan professuurin vaihtamisen eräänlaiseen kulttuurihistorian pestiin, vaikka jokainen tietää, kumpi on arvokkaampi ja tärkeämpi yliopistolle, humanismille ja tiedemaailmalle. Joku saa tarkastajat antamaan tutkielmasta alemman arvosanan kuin nämä tahtoisivat, ja sanoo syyksi että arvosanaa voi myöhemmissä tilanteissa käyttää perusteena ratkaisuihin. Joku muuttaa gradun arvosanan korkeammaksi heti kuultuaan opiskelijan isän olevan korkea sotilashenkilö. Joku kirjoittaa vuodesta toiseen alaiselleen virkaviestien alkuun Enkeli-ihminen, ja sitten muuttuu tätä kohtaan totaalisen päinvastaiseksi. Joku sanoo kokouksissa väärin sellaisen alaisensa nimen, jonka kanssa hän on yksikössä ollut kontaktissa 35 v. Joku soittelee ennen viranhakuprosessia ihmisille haukkuen alaistaan oudoin väittein, jopa tämän parhaalle professoriystävälle. Kun alainen on kerran keväällä saanut vaikean anemian takia kuumetta ja väsymystä, professori levittää ”tietoa” että tämä sairastuu aina keväisin. Tässä muutama suuntaa antava esimerkki ahlqvisteista.
VastaaPoistaMinäkin olen tällaisia kohdannut ja ovatkin aika ikäviä tapauksia. Valta turmelee ja kalakin alkaa mädätä aina päästä.
PoistaBlogistin lähestymiskulma on vaativa. Pieniä virheitä on ja tarkennettavaa. Erityisesti B-mielisairaala-käsite (Aapeli: Siunattu hulluus, Taipale: Prinsessa) olisi tarkennettava.
VastaaPoistaJoku koiranleuka on sitä mieltä, että maassa tarvittiin pien- ja maanviljelijöille poliittisia luottamusasemia, jonka takia tiheä ja todella kallis verkko luotiin.
Kun verkostosta luovuttiin, tuli tilalle 1991 lama ja yli 20 000 sairaalapaikaa supistui alle 3000, mutta tilalle ei tullut psykiatrista ja luvattua avohoitoa vaan sydän-, verisuoni-, syöpä- ja tukielinsairaudenhoitoa reilusti yli tarpeen ja veronmaksajan maksukyvyn.
Nyt sitten on hankkeessa eutanasialainsäädäntö tilanteen laukaisemiseksi. Asialla alkaa olla kiire, koska boomerit ovat kohta kuolleet pseudo-eutanasialla ja avustetulla, lain sallimalla avustetulla itsemurhalla.
Lisäksi itsemurhien määrä on puolittunut järjen valon lisääntyessä.
Sitten oli vielä erikseen "pikkuhassuja", kuten eräin seuduin sanottiin. Paikalliskirjallisuuteenkin päässyt kuulu tapaus oli 1900-luvun alkupuolella elänyt Kirveen Antti, "koko maailman palomestariksi" tituloitu. Antti oli ilmeisesti lievästi kehitysvammainen. Hänen kustannuksellaan toteutettiin mitä kekseliäimpiä piloja. Kaupungin vosikkakuskitkin, joilla oli pukiltaan aikaa tarkkailla ympäristöään, keksivät juoksuttaa Anttia pitkiä matkoja milloin minkin tekaistun jutun perusteella. Ja Anttihan juoksi. Pika-ajurit saivat palkakseen "hyvät naurut".
VastaaPoistaEntisajan maailma tuntuu olleen nykyiseen verrattuna tavattoman julma - näennäisesti. Erään lehden "50 vuotta sitten" -palstalla toimittaja kuvaili, miten vielä ainakin 1960-luvulla tavallisia kansanihmisiä kohdeltiin viranomaisissa äärimmäisen tylysti. Omakohtainen muisto: Olin pikkupoikana 1960-luvun alussa isäni kanssa palaamassa rautateitse Itä-Suomesta. Jäimme päiväksi Helsinkiin. Helsingin rautatieaseman "tatsuunamiehet" ja ennen muuta -naiset tuntuivat myöhemmin luetun valossa käytökseltään identtisiltä niiden varhaisten edeltäjiensä kanssa, jotka Matti ja Liisa kohtasivat Lapinlahden asemalla. Isäni, tavallisen suomalaisen kansanmiehen, puolesta hengähdin huojentuneena, kun astuimme ovesta ulos ja viimeisiään vetelevä kaunis Skohan talo nousi katseenvangitsijaksi.
Noihin aikoihin radiosta kaikui usein laulu Sånt är livet/Kaikki muuttuu. Vuosikymmen myöhemmin Georg Ots kysyi laulussaan, "muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan". Konservatiivihistorioitsija Pentti Renvallilla oli jo paljon varhemmin vastaus valmiina: toki muuttuu, nimittäin se yhteinen kansa. Hänen tunnettujen teesiensä mukaanhan (esim. Suomalainen 1500-luvun ihminen oikeuskatsomustensa valossa, 1949) keskiajan ja varhaisen uuden ajan rahvaanihminen oli käytökseltään "oikosulunomainen": saattoi esimerkiksi kaataa ajamansa lantakuorman tielle kesken matkaa, jos harmitus kohosi ylikorkeaksi. Sama syy oli tietysti myös 1500-luvun lopun talonpoikaiskapinan, nuijasodan, taustalla: eivät pahaiset, toisin kuin aateli, ymmärtäneet "Suomen kokonaisetua". Myöhemmin on tosin todettu, että Renvallilla taisi olla enemmän mielessään vuosi 1918, ehkä myös kesä 1940.
Ymmärtääkseni nykyään katsotaan, ettei ihmisen käyttäytyminen perimmältään ole muuttunut miksikään sitten viime jääkauden päättymisen. Aikojen saatossa muuttuvat mentaliteetit ovat tietenkin aivan eri asia. Jos rautatieaseman lippuluukulla (onko sellaisia enää?) tai muualla tätä nykyä saa osakseen erilaista kohtelua, se johtunee vain yleisen demokratisoitumiskehityksen esiin pakottamasta pintasilauksesta. Jatkuvasta uutisvuosta päätellen esimerkiksi koulumaailmassa ja arvattavasti myös työelämässä jatkavat voittokulkuaan metsästäjä-keräilijäväestön ja varhaisten agraariyhteisöjen lait terävöitettyinä nykyajan pirullisilla "snapchateilla" ja mitä kaikkia heitä onkaan.
Professori- ja lääkärikultti on vaaraksi jokaiselle ja koko yhteiskunnalle. Myös professoreille ja lääkäreille. On kaikkien nähtävissä, mitä se on saanut aikaan. Moni on toisistaan riippumatta sanonut minullekin, että yliopistot ovat maan vaikeimpia ja pirullisimpia työpaikkoja. Miksi muuten valmistellaan tappo-oikeutta lääkäreille, jotka samalla kaksinaamaisesti vastustavat itsemurhaa? Onneksi moni tuntee lääketieteen ja lääkärien toiminnan historian. Jokaisella on oikeus kantaa vastuu omasta elämästä ja kuolemasta. Sen ulkoistamisen vaikutuksista kertoo paljon, että professorit nauravat jutellessaan alaisestaan, jonka he ajoivat itsemurhaan. Surun häivää ei heillä ole. Puhumattakaan katumuksesta.
VastaaPoistaKun et kerro ketkä professorit nauravat, etkä kuka se itsemurhan tehnyt oli, emme usko vuodatuksesssasi olevan sanaakaan totta.
PoistaLienee jokaisen tiedossa, keiden alaiset ja opiskelijat ja missä yliopistoissa ovat tehneet itsemurhia. Minua ei ainoakaan ihminen pitkän elämäni aikana ole saanut kiinni valheesta, toisin kuin esim. monia blogisteja. Joten syytä vaan: syytät itseäsi.
PoistaNimekäs bloggarilääkäri on toistuvasti kirjoittanut, miten vähän jälkeenjääneet surevat ja välittävät itsemurhista. Olet varmaan hyökännyt hänenkin kimppuunsa?
Tapanani ei ole nimetä ihmisiä jotka käyttäytyvät epäinhimillisesti. Täytyisikö aloittaa? En tee niin ainakaan saadakseni mielettömiltä mielisuosiota. Enkä muutenkaan aloita. Sat sapienti.
Taas aloitat lauseen "Lienee jokaisen tiedossa...". Minun tiedossani ei ole. Minulle tutkintoani (tekniikan alalta) lukuun ottamatta korkeakoulumaailma on täysin vieras. Siksi haluan että perustelet hyökkäyksesi. Muuten en näe niille (ne toistuvat tämän blogin kommenteissa joka päivä) mitään muuta syytä kuin kiusanteko.
Poista"Minua ei ainoakaan ihminen pitkän elämäni aikana ole saanut kiinni valheesta, toisin kuin esim. monia blogisteja. Joten syytä vaan: syytät itseäsi."
PoistaHyvin pujoteltu. Minulta ei ole onnistunut vaikka olen yrittänyt olla jäämättä kiinni.
Kiusantekokommentin kirjoittaneelle. Olet oikeassa, omankyynäspään oikeutta käyttäviä ai saa paljastaa. Oikeuden etsintä ja vääryyden julkistus on kiusantekoa vailla vertaa, kuten kaikki tietävät.
PoistaAina on omassa kuplassaan eläviä. On sanottu, että maan parhaasta yliopistosta lähetetään toisiin yliopistoihin ne, jotka eivät siellä… Mutta aina on heitä, jotka sanovat: minulla ja lapsillani on aina ollut työtä, minä ja lapseni luemme paljon, minulla ja lapsillani menee hyvin…
VastaaPoistaOn niitä, jotka eivät välitä, että meillä on Euroopan vähiten kirjallisuuden tunteja. Tai että kouluissa ei voi luettaa kokonaisia kirjoja. Tai että kielitaito haurastuu, ja sen mukana ymmärrys, empatia, yhteistyökyvyt ja oikeudenmukaisuus.
Niitä, jotka eivät tiedä tai välitä siitä, että luku- ja kirjoitustaito heikkenee vuosi vuodelta. Jotka eivät muka ole kuulleet, että parhaat professorit iloitsevat päästessään eläkkeelle, korjailemasta vuosi vuodelta surkeampia graduja – ihan jo kieliasultaan avuttomia ja täynnä sellaisia virheitä, jollaisia ei ennen nähnyt.
Joka ainoa pitkäaikainen kollegani eri yliopistoista, myös Turun OKLstä, kertoo samaa. Entisenlaista kunnon opetusta ei siellä ole, tiedot ja taidot ovat heiveröisiä. Kursseja suoritetaan opiskelijoitten välisellä juttelulla, ja tenteistä saa hyvän tuloksen näkemättä kurssikirjoja. Myös opiskelijat kertovat, että vaikka olisi innostunut kirjallisuudesta ja valinnut sen erikoistumisalaksi, sitä ei yliopistossa opi. Entisenlaisia tyylikausi- ja analyysikursseja ei ole. Kun haluaisi tietoja Minna Canthista tai mistä tahansa, niitä ei saa missään lukujen vaiheessa. Hän jää pelkäksi nimeksi.
Kaikesta tästä on paljon tietoja ja aineistoa, kuten yleisen lukutaidon ja kielenhallinnan heikkenemisestä. Mutta jotkut elävät omassa laivassaan, jota kaleeriorjat soutavat. Silmänkääntö ja vääränrahanteko lyövät leiville.
Leikistä: Koirani pentu, 6 v. sai toisen pentueensa: 8 niitä tuli. En päässyt näkemään pentueen elämää livenä, mutta kohtuumäärän videoklipsejä niiden touhuista, joka oli leikki. Mitä nyt maitoa välillä emolta, joka oli huolehtiva, kärsivällinen, osallistuva, mutta ei päällepäsmäröivä, vaan selvästi jakoi huomiotaan - tasapuolisesti. Harva asia ilahduttaa ja innostaa näin vilpittömästi. Sitäpaitsi yksi pennuista jää sukuun, joten tulemme tapaamaan kunhan aika tästä välistä häipyy pois. Haluan muun muassa nähdä sen kun uusi tulokas kohtaa minun koirani, siis isoemonsa, joka on leikkisin 10 vuotias koira, minkä olen ikinä tavannut.
VastaaPoistaElämme omituisia aikoja monessa mielessä. Avaruutta on valloitettu vaikka kuinka paljon. Lääketiede on kehittynyt yhä paremmaksi ja ihmeellisemmäksi. USA:ssa joku mies on saanut sian sydämen, kun oma sydän oli loppu.
VastaaPoistaEntäs politiikka ja äänestäjien ymmärrys? USA:ssa äänestäjät vaikuttavat olevan vieläkin tyhjäpäisempiä kuin Suomessa. Trump on nähty - liian oikukas ja arvaamaton USA:n presidentiksi. Biden on olemukseltaan niin hauras ja heikko, ettei voi jaksaa jatkaa presidenttinä. Jo vaalikamppailurumba vie loput voimat. Vaihtoehtoina ovat hullu taikka höperö USA:n presidentiksi. Miksei löydy muita vaihtoehtoja?
Hyvä Toipila! Trumphan oli vielä joitakin vuosia sitten persujen pääidoli.
PoistaVenäläisittäin asia nähdään näin: miksi vanha rosvo on parempi kuin uusi rosvo? Koska vanhan taskut ovat täynnä.
PoistaReuter teki faktantarkistuksia presidenttien aloittamista sodista toisesta maailmansodasta lähtien eikä yksikään päässyt puhtain paperein mutta mainitsi toki Truman-opin.
Maailman suurin talous on menettämässä ykkösasemansa ja kipuilee maailmanpoliisina, vaikutukset tuntuvat kaikkialla, mitä pienempi talous sitä voimakkaampina.
Sietääpä varoa moista.
EUn Kiinan suhteet ja Intian suhteet ovat arvaamattoman tärkeät mutta kyllä niitäkin joku jossain Pentagonin kellareissa tekoälykoneeseen syöttää, skenaarioita joissa ei EUn etu suinkaan ole etusijalla aivan kuten jokaisen suuremman sotakoneiston hallitsijoiden hoveissa on aina ollut tapana tehdä. Tästäkään ei selviä puhtain paperein kukaan, muun uskominen on lapsellista.
Sotavoimiin nojaavassa taloudessa on ikävä vaara se konkurssi. Käy köpelösti kaikille jos tulee maailmansotatalouden pankrotti. Pieniä on silloin joulukaloiksi Napoleonin ja Hitlerin venäjänreissut, kyllä on paras pitää kiinni silakankalastuksen kiintiöistä. Kun yhtäällä ollaan isänmaallisia ja vaaditaan öljyä poltettavaksi ja toisaalla ruokaa syötäväksi niin luulisi ettei ole vaikea valita kumman on tuhlattava rahojaan enemmän joukkotuhoaseisiin.
Trump taitaakin olla realistisempi kuin hoksaamme kun niin hyvin ymmärsi Pohjois-Korean johtajaa, doktriinissa ei ole suurta periaatteellista eroa ellei viihdeteollisuuden puutetta lasketa, USA on tehnyt siitä komean vientituotteen, lisäksi Pohjois-Koreassa ollaan äärimmäisen säästeliäitä ja sekös viehättää kaupan alan megalomaanikkoa.
Nyt äkkiä niitä kotimaisia lämpöydinaseita että saadaan huomiota.
Kerrankin pääosin samaa mieltä. Minusta tosin sen toisen vika on ainoastaan ikä ja hauraus, ei höperyys. Politiikan algoritmeja ohjaileva tekoäly tuntuu tässä tapauksessa toimivan kuin Amazonissa tai Youtubessa: Tarjoilee aina vaan lisää sitä samaa. Aikoinaan oikeastaan ihmettelin mistä sinne se Obama yhtäkkiä onnistuttiin löytämään kun täällä päin ei oltu koko tyypistä kuultukaan, jonkinlainen Ahtisaari-ilmiökö?
PoistaTekoäly hävisi typeryydelle.
PoistaOnnittelut kirjasta. Jo ennen sen ilmestymistä pyysin sitä esiteltäväksi maailmanlaajuisella foorumilla. Mutta eihän kustantaja vastannut mitättömyydelle. Olisin kuitenkin kirjallisuudentutkimuksen ammattilaisena laatinut asiallisen arvion. Ainoa valtavaan juttumäärään sisältyvä kritiikkini, jossa on kielteistä, koskee Leena Kirstinän hirveää Lyhyttä kirjallisuuden historiaa, jossa ei ole mitään hyvää. Vaikka joku Kemppisen näköinen professori kirjoittikin siitä nätisti. Ei liene ollut väliä, mitä virheitä ja merkillisyyksiä hinnaltaan kallis ja tarkoitetusti yhteiskunnan koululaisille ostama kirja syötti heille olemattoman vähinä kirjallisuuden tunteina. Tärkeintä, että kaveri sai hyvän arvion roska/haittakirjastaan, vai mitä? - Olemme me muutkin sepittäneet satuja, lehtiä ja kirjoja pieninä ja sitten kouluikäisinä, mutta ei ole tullut mieleen mainita niistä missään kenellekään.
VastaaPoistaNo ehkä nyt hiukan kielen muuttumisesta. Kun 40 vuotta sitten kasarmin ruokalan edessä parveili epämääräinen joukko, joka ei ollut missään ns. muodossa, oli se bordelli. Kuulin noin 20 vuotta sitten, että se olikin härdelli. Ja nyt se kaiketi on jo jonkin aikaa ollut häröpallo. Ellei sitten ole taasen muovautunut muuksi.
VastaaPoistaHassu ku kissantassu hän on en sano ken.
VastaaPoistaSanojen kanssa täytyy kyllä olla tarkkana. Nythän meillä on - lehtitietojen mukaan - pahamaineisen n-sanan lisäksi jo vähintään yhtä hirviömäinen r-sana, jota ei sovi käyttää edes historiallisessa kontekstissa. Eikä varsinkaan niin sanotussa turvallisemmassa tilassa, jollaisia kuulemma kaikki Helsingin kaupungin julkiset tilat ovat.
VastaaPoista(Sitä vastoin turvallisia tiloja ei ole olemassakaan, koska täyttä turvallisuutta - edelleen kuulemma - ei pystytä sataprosenttisesti kellekään takaamaan. Sic.)
Pitäisitkö tästä kirjasta nettiesityksen eräässä tapahtumassa ja samalla vähän lukutaidon tilanteesta?
VastaaPoistaToteutunee? Olisi hyvä ja ajankohtainen asia.
Poista