Sivun näyttöjä yhteensä

7. toukokuuta 2022

Abort



 

Lievästi hätkähdin kuvan kylttiä, jossa osoitetaan tie käymälöihin, kun näin sen ensi matkallani Saksaan 1962. Ahneena sanoille mietin, että latinan ja saksan yhdistelmä ”poissa-paikka” on sama kuin suomeen ehdotettu ”eriö” mutta erilainen kuin ranskan ”toilette”, katon alla oleva eli sivu-koju. ”Vessa” on tietysti eräiden blogini kommentoijien vihaamaa englantia, WC. ”Pikkukamari” on kadonnut suomesta. Turha pyrkiä enää pikkukamarineuvokseksi. Amerikkalaisten ”john” aiheutti vaikean oikeusjutun, jonka Johnny Carson hävisi.

 

Amerikkalaisten taas ajankohtainen aborttikysymys eli Roe v. Wade aiheuttaa vakavan kysymyksen. Onko maan korkein oikeus vetämässä itsensä vessasta alas, kuten on tapana sanoa?

 

Vain kaltaiseni kiihkoilijat tuntevat federalistien paperit ja 1800-luvun alun kiivaan väittelyn tai maan suurimman tuomarin, joka oli John Marshall. Kun sekä liittovaltiolla että osavalioilla on lainsäädäntövalta, tarvitaan menettely törmäysten jälkien raivaamiseksi.

 

Se on toiminut hyvin, koska liian monien lakimiesten maassa on vallinnut kohtalainen yhteisymmärrys siitä, mitkä kysymykset ovat oikeudellisia ja mitkä eivät.

 

Tuohon kysymykseen ei valitettavasti ole ratkaisua. Järkevän ihmisen mielestä raitiovaunulla matkustaminen ei ole mitenkään juridinen asia. Se kuitenkin on, ja niinpä pommilla matkustavalle voidaan määrätä seuraamus. Saksalainen vilpillinen tapa on johtaa roomalaisesta oikeudesta myös aivan uudet asiat. Raitiovaunun matkustaja siis tekee ”innominaattikontrahdin” linjan ylläpitäjän eli kaupungin kanssa. Nousemalla kyytiin hän ilmaisee olevansa valmis suorittamaan tariffin mukaisen hinnan. Ja niinpä kysymys on sopimusoikeudellinen, ei delikti. Delikti on menettely, johon tuomioistuin kohdistaa moitearvostelun, vaikkei se ole rikos. Jos kaivan tuohon pihaan kuopan ja menen yöksi lepäämään, kuoppaan pudonnut mummo onnistuu saamaan minulta korvausta, vaikka laissa ei ole yleistä kieltoa, joka estäisi kaivamasta kuoppia tai taputtelemasta kekoja. Temppuni osoittaa merkittävää välinpitämättömyyttä toisen turvallisuudesta.

 

USA:n korkein oikeus oli aktiivisimmillaan 50 vuotta sitten, jolloin sillä oli käsissään myös rotuerottelu. Oikeudellisen aktivismin loivat kuitenkin tuomarit Brandeis ja Cardozo sekä Holmes jo 125 vuotta sitten. Yksityisyyden suoja eli ”oikeus saada olla rauhassa” toisilta ihmisiltä ja viranomaisilta oli tuomarien keksintö ja mielestäni erinomainen. Paitsi että nyt se on ollut USA:ssa rempallaan pari kymmentä vuotta. Euroopassa on säädetty huonoja lakeja. Se on selvästi parempi vaihtoehto.

 

Luin hiljan kirjan, johon pian palaan. Puhelinmyyjät ovat kuulemma taitavia takertumaan henkisesti ongelmaisiin ihmisiin (ennen sanottiin ”kehitysvammaisiin”), koska monilla heistä on tapa suostua kaikkeen, mitä ehdotetaan, kuten esimerkiksi tilaamaan lehtiä. Siinä on esimerkki yksityisyydestä. Näin ei saisi olla, varsinkin kun juuri vammaiset ihmiset tarvitsevat arjessa ainakin sellaisen neljän nappulan puhelimen, jolla voi soittaa sukulaisia apuun.

 

Äänestäjien manipuloiminen on ikivanha ongelma. Se työllistää silloinkin kun vaalin tuloksella ei ole suoraa merkitystä. USA:ssa kolme tahoa kilpailee ihmisen keinoista päättää omista asioistaan, lainsäätäjä, tuomioistuin ja ihminen itse. Viimeksi mainittu on heikoilla. – Ellei joku tietäisi, niin Suomessa tuo kuvio ei toistu. Itse vierastan ajatusta, että tuomarit olisivat muita pätevämpiä ratkaisemaan aidosti ongelmallisia asioita. 

16 kommenttia:

  1. Lisää sanoja: gå på toaletten/toa/dass/"tuppen" (ovessa kukko). Utedass on monilla kesämökillä (jos ei ole remontoitu nykyhienoksi), hemlighus ei taida enää olla käytössä, ei ole niin hemligt.

    USA menee joissakin asioissa kymmeniä vuosia taakse päin Trumpin nimitysten vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "USA menee joissakin asioissa kymmeniä vuosia taakse päin Trumpin nimitysten vuoksi."

      Asiasta sivuun ja siitä mitään ymmärtämättä: Onko isällä mitään oikeuksia alullaan olevan ja vileä syntymättömän lapsensa elämän suhteen?

      Poista
    2. och i Sverige har de: "göra kabel"

      Poista
    3. Isälle tiedoksi: Heti kun hän alkaa synnyttämään niin oikeudet tulee perässä.

      Poista
    4. "Isälle tiedoksi: Heti kun hän alkaa synnyttämään niin oikeudet tulee perässä."

      Pidän tuota vastausta pikkunäppäränä, mutta suhteellisen pinnallisena.

      Jos lapset eivät mitenkään ole isän asia, turha on sitten myöhemminkään huudella mitään isien roolista lasten hoidossa, elatuksessa ja ylläpidossa.

      Puhumattakaan nyt sitten mistään syvällisemmästä, mitä vanhemman rooliin ja tehtäviin liittyy.

      Onneksi ei ole kohdalle sattunut, mutta jos joku minun lapsen tappaisi, arvelisin ottavani sen melko henkilökohtaisesti, vaikka ao. lasta en itse olisi synnyttänytkään.

      Minusta hyvin kevyt suhtautuminen siköön, siis jo alkaneeseen uuteen elämään, vain kuin johonkin känsään tai kauneusvirheeseen, on jollakin tavoin ongelmallinen ainakin silloin, jos se tehdään vaikkpa tyyliin: "kostoksi tapan lapsesi, etkä sinä voi sille mitään".

      Mutta mitäpä minä näistä tiedän.

      Poista
    5. Jos haluaisi vielä vinoilla, kysyisi mistä tiedät, että lapsi on sinun.
      Harvalle abortti lienee mitenkään erityisen "kevyttä suhtautumista". "Alkaneen uuden elämän" olemuksen pohdinnan voi jättää viisaammille. Yleinen konsensus on että hedelmöitynyt munasolu ei ole ihminen.

      Poista
    6. AIvan mutta sikiö alkaa jo kovasti olla ihmisen kaltainen. Se liikkuu, kuulee ja tuntee. Siinä on jo elämä eikä sitä saa kukaan sammuttaa. Meillä ei ole oikeutta sellaiseen.

      Poista
  2. Minulla ei ole tullut mieleenkään ajatella, että tuomarit olisivat muita etevämpiä ratkaisemaan muita kuin lakiasioita. Miksi helvetissä olisivat?

    Lisäksi nuo lakiasiat, anteeksi etukäteen tahdittomuuteni, ovat usein niin sanottua itse aiheutettuja ongelmia, eivät aitoja. Joku on kirjoittanut pykälän ja muut yrittävät tulkita sitä.

    Sen sijaan hyvän lakipykälän kirjoittaminen on takuulla vaikeaa. Parhaat kun on jo kirjoitettu: älä varasta, älä tapa, älä urputa jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entäs se numero 11 - "älä hättäile".

      Poista
    2. Äläkä keitä karitsaa emänsä maidossa. En nyt muista monesko käsky tämä on.

      Poista
  3. "Parhaatkaan" eivät näy tehoavan esimerkkinä oloon asti, joten miksi urputat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varastamisesta ja tappamisesta heilahtaa häkki, urputtamisesta nyrkki.

      Poista
  4. Alzheimeria sairastava vaimoni joutui puhelinyhtiöiden (Dna ja Telia) rahastettavaksi. Oli vaikea olla luottamatta vaimoon, kun tauti oli vielä alussa nykytilaan verrattuna.

    VastaaPoista
  5. Äänestäjien manipulointi on vanhanaikaista. 2000 muulia manipuloivat äänestystuloksen varmemmin.

    VastaaPoista
  6. Sivujuonteesta, ranskan ”toilette”:n kantasana on ”toile”, ’kangas(pala)’, ja käymälää tarkoittamaan se on siirtynyt yhden edeltävän merkityksensiirtymän jälkeen, sanan laittautumista, ehostautumista tarkoittavasta merkityksestä. Suomessakin ennen puhuttiin ”toilettilaukusta”. ’Katto’, ”toit” ei liity asiaan.

    Yst. terv.,
    Iiro Liukkonen

    VastaaPoista
  7. Toivottavasti Roe vs. Wade kumotaan mahdollisimman pian. Jokaisella lapsella tulee olla oikeus elämään, abortissa on viimekädessä kyse lapsen eikä äidin kehosta.

    VastaaPoista