Sivun näyttöjä yhteensä

1. maaliskuuta 2021

Kummola


 

Kuvan kirja melkein kummastutti ilmestyessään. Toisaalta olin taannoin tapaamaisillani Kalervo Kummolan, jonka käsitän suurten mittojen mieheksi. Toisaalta en ennen tätä kirjaa oikein ymmärtänyt, miten merkittävä osa maamme uusinta historiaa urheilu- ja viihdebisnes on. Kummolassa ne yhdistyvät. Ja mukana ovat myös sangen monipuoliset poliittiset suhteet. Mies oli eduskunnassa ja valtuustossa.

 

Ensin ajattelin, että urheilujohtajalla on suuri nimi ja aatelisarvo tai hänessä on vähintään vuorineuvoksen vikaa. Sitten vasta muistin, että Kekkonen loi uransa juuri urheilujohtajana ja viimeksi Sauli Niinistö oli Palloliiton johtaja.

 

Vaikeaselkoiset kansainväliset järjestöt, kuten Olympiakomitea ja jalkapallon FIFA pyörittävät erittäin suuria rahasummia, ja tehtävissä on samoja henkilöitä vuosikymmenestä toiseen. Lisäksi esimerkiksi Valko-Venäjällä ja Venäjällä on suuria jääkiekon ystäviä ja Yhdysvalloissa eräät urheilutilaisuudet kokoavat maailman suurimmat katsojamäärät.

 

Kummola pitää perusturkulaista ilmettä eli ei puhu eikä pussaa ennen kuin ajallaan. Nyt kuitenkin maskin takaa paljastuu hämmästyttävän monipuolinen ihminen, jolla lienee johtajan tehtävissä korvaamaton kyky haistaa aikaansaajat ja hankkiutua osaamattomista ajoissa eroon.

 

Miehellä on erikoinen tausta. Hänen itse kertomansa vitsin mukaan hän muutti ulkomaille – Australiaan – oppimaan kieltä ja tapoja. Ja kieltä hän oppi. Turkulaiselle merkonomille se on erittäin merkittävä etu. 

 

Tulee mieleen toinen Turussa työelämään astunut henkilö, jolla ei ollut alkujaan mainittavaa taustatukea, Väinö Tanner. Etäisen maan osuuskauppamiehestä tuli runsaassa kymmenessä vuodessa mahtavan kansanvälisen järjestön alituinen puheenjohtaja, joka osasi esittää asiat julkisesti tavanomaisten vieraiden kielten lisäksi englanniksi, joka oli juuri osuustoiminnan kotimaa. Toinen merkillinen maalaispoika oli muuten Risto Ryti, joka opiskeli kielen ja kansainvälisen kaupan 1910-luvulla juuri Englannissa ja solmi samalla suhteet rahamaailmaan.

 

Kummolan puolue kokoomus taisi huomata aika myöhään, että käytössä oli mies, jonka voi huoleti lähettää Vanuatuun, Pohjois-Koreaan tai Geneveen. Joka paikasta löytyi tuttuja, ja vihollisia.

 

Jari Korkki on poikkeuksellisen päteväksi tiedetty toimittaja. Kummola itse on kokenut kolumnisti. Tulosena on sälekaihtimen mieleen tuova kirja, joka sekä valaisee että peittää. Lukemalla rivien välit viisastuu välittömästi. Myös urheilujohtajan outo tehtävä hahmottuu. Tuot riemastunutta jääkiekkojoukkuetta juhlivaan Helsinkiin, jossa orkesteri on tapiseerannut paikat juuri eri olutmerkin mainoksilla kuin pitkät laskut maksanut kiekkoilijoitten sponsori.

 

En menisi sanomaan asetelmaa helpoksi. Ja tämä on vain yksi esimerkki sadasta.

 

Kummola toi itse hyvänä laulajana karaoken Suomeen. Hän osteli ohjelmakonsepteja ja kehitti niitä etenkin Mainos-TV:lle. Tappiolla hän ei niitä tehnyt. Myös ”tapahtumat” alkoivat varhain. Tämän hetken jäähalleissa ja stadioneilla harrastetaan paljon muutakin kuin urheilua. Esiteltyään aidosti innovatiivista ja maailmalle laajentuvaa toimintaa Kummola toivottaa Jumalan siunausta mainiten ohimennen, ettei kotoa opittu herätyskristillisyys ole kadonnut hänestä jäljettömiin. 

 

 

39 kommenttia:

 1. Korruptio lienee keskeinen tekijä Kummolankin menestyksen taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sas ny. Mitä meirän lätkä olis jossei Kummolaa olis, hä?
   Kerro ny ihan omin sanoin. Ennenku joku saa päähäns nimen joka pukee sua justiin...

   Poista
  2. Ih tarttis tosielämän kommunikaatiota oikeiden ihmisten kanssa. On taas niin häröilyä ollut viime aikoina...

   Tämä kaikella ystävyydellä minkä tyyppiä tuntematta voin sanoa.

   Luv u bro.

   Poista
  3. Jaa? Mun IRL viihtyvyys on silti okei, penkkiurheilun tulostasoa lukuunottamatta.

   Poista
  4. Se että viihdyt okei, ei kerro paljoakaan.

   Poista
  5. Kun oikein jotain rakastaa, ei halua kuulla ikäviä asioita siitä. Uskonto ja kaikki muu. Noin korruptio saa jatkua.

   Poista
  6. Totta, ei niin. Työelämätaidot aivan museokamaa. Hah! Tyly, etäinen ja epäillään ainakin puolesta alle viisi vuotta sitten keksityistä ismeistä.

   Poista
  7. Oikeastaan just päinvastoin - jos hän ei olsi rautaa, joku Valko-Venäjä paistattelisi nyt.

   Poista
  8. Noh nyt, mä olin vasen laituri niiet pakko sanoo vaan et kaikki ketä skrinnaa on pelimiehii, oli visselii tai ei. Ei ketään fiksu ala tohon.

   Asian laita on sill'viisii ett' se on vaan niin.

   Urheilu ei ole sotaa, eikä sotilaspolitiikkaa, muutenhan meillois käteviä matseja eikä sotilasakatemioita. Saati sit et joku yks tyyppi liidais ketä ei ees skulaa. Mut kyl Kummola on tehny paljon, ja intohimon hiffaa. Kotsaa veks Kalelle, siinä se.

   Poista
  9. Urheilupomot ovat urheilijoiden hyväksikäyttäjiä. Jalkapallon korruptioskandaalit ovat uutisotsikoissa, Suomessakin jopa pesäpallo takavuosina!

   Mitäs korruptiosta, kunhan hyvät jätkät tuottaa viihdettä minulle nautittavaksi! Ihan sama kuin huumeiden suhteen: Pablo no hyvä jätkä, mitä nyt ruumiita tulee mutta ei se mua koske...

   Poista
 2. Ad Omnia: - unohdin esimerkin Kummolan televisiohommista - "Hyvät herrat".

  VastaaPoista
 3. Minulle tulee mieleen kolmas Turussa työelämään astunut henkilö: Mauno Koivisto.

  Neljäntenä ja viidentenevänä voisi mainita Matin ja Tepon.

  VastaaPoista
 4. Kristinusko ja alkoholi ovat läntisen maailman pysyvimmät perusarvot. Muut arvot ovat pelkkää paperia, kun oikein koetellaan. Ne erottavat Lännen esimerkiksi islamilaisesta maailmasta. EU:lla ja Venäjällä taas ei tunnu muuta yhteistä enää olevankaan. Jos kahdessa perusarvossa pysytään, urheilu voi kyllä joissakin tapauksissa täysin korvata kristinuskon, alkoholin korkeintaan jollakin sisäänlämpiävällä jamboreella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristinusko ja alkoholi tasaavat kohtuudella toistensa vaikutusta. Liiallisina ne ovat toistensa suoranaiset vastamyrkyt. Urheilu on vapaa agentti.

   Poista
  2. Entä kultuuri? kysyy kenties joku. Se on noihin kolmeen verrattuna pelkkää runkkamista tai hissimusiikkia.

   Poista
 5. Punakone ja vaahteranlehti on kuntoisuusloman arvoista omaksuttavaa.

  VastaaPoista
 6. Kun on nähnyt yhden jääkiekkomatsin, niin siinä samalla on nähnyt ne kaikki. Ihmeellistä tönimistä ja poikittaista mailaa selkään ja päähän.

  Nyrkkeilykehässä on sentään selvät pelisäännöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkinen pahoinpitely jossa lopetetaan vähän ennen kuin toinen on hakattu hengiltä?

   Poista
  2. Se on aivan totta. Toipila päässä on kuva pienen kaukalon ammeriikammallin kiekonpeluusta. Syndit päällä ryskäminen ei ole mieluisaa läheskään kaikille joita peluuttaisi. Tietenkin tähän on jo tullut keino, ulospääsyn nimi on pondhockey. Eikö ole paljon parempaa pelata sitä kuin pipolätkää? Salibändykään ei ole sählyä. Urheilupakkoenglanti tuoreuttaa kieltämme, monokulttuurimme vaihtuu hipsvikkelästi toiseen ja tietenkin aivan huippupaljon parempaan. Amerikan aikuisten oikeesti.

   Poista
 7. Kale, kuten kirjakin häntä kutsuu, taisi vain pitää neljän vaalikauden tauon kunnallishommista. Nythän hän on ei-pormestaripoliitikoista kaupungin suurimmissa saappaissa. Ja antanut suostumuksensa isoimmallekin pallille istumiseen.

  VastaaPoista
 8. Mää vaan tierä häntä mutta oon kuullu verhon takana "siipijengiläisten" pesevän jääkiekkoilulla ansaittuja rahojaan, rahojaan jotka sopupelit kassiin tuovat...
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 9. Olen aikaisemmin lukenut, että Kummola olisi raisiolainen syntyjään, Turun naapurikaupungista siis. Isänsä lienee ollut siellä rakennusmestarina aikoinaan.

  VastaaPoista
 10. Juttelin kerran Kummolan kanssa Koskikeskuksen kahvilassa. Kokoomus tarjosi. Huomasin, että mies osaa ajatella suuresti. Rautatieaseman päälle on rakennettu ja kohtapuoliin valmis Uros areena. Kova naama. Nostan hattua.

  VastaaPoista
 11. Niin väärässä sitä tällainen ei urheilu-uskossa oleva voi olla kun on aina luullut herran olevan jonkinlainen mafiapomon muunnelma.

  VastaaPoista
 12. Sivusta seuranneena: Kummola, Hjallis Harkimo, Hannu Jortikka, nuori paikallispoliitikkolupaus Juhani Tamminen... Nämä nyt ainakin. Kaikkien yhteisenä nimittäjänä hämmästyttävän samankaltainen, poikkeuksellisen viehättävävä persoonallisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, viehättävä!

   Poista
  2. "Heh, viehättävä!"

   Graavin, todella irvokkaan ironian viljeleminen kysyy taitoa. Tunnustan: en osaa!

   Poista
  3. Sivusta seurannut, vai lehtien sivuilta?

   Mainittuja henkilöitä lainkaan tuntematta, yleisenä huomiona, että monet ihmiset ovat todellisuudessa hyvin erilaisia kuin julkinen kuvansa.

   Poista
 13. Jääkiekko on globaalisti ja eurooppalaisittainkin niin mitätön laji että lätkäansioilla juhliminen on aina kollektiivista itsepetosta.

  Futis on noin ziljoona kertaa isompi laji joten kunnia kuuluu Markku Kanervalle jos nyt kunniaa pitää jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Futiksessa pääpallo tekee pöpiksi. Näyttöä on ja paljon.

   Poista
  2. Ja nyrkkeilysi ei aiheuta mitään?

   Poista
  3. Tottakai kilpanyrkkeily on vaarallinen laji, joka pitää ajoissa lopettaa, kun tappiosaldo alkaa kasvaa. Varsinkin jos tulee tyrmätyksi kannattaa lopettaa heti.

   Tasaväkisissä kovissa matseissa on aina vaarana, että voittajakin saa kovia iskuja päähänsä, jotka heikentävät pään terveyttä. Taustajoukoilla ja valmentajalla on suuri vastuu sanoa ajoissa ottelijalleen, että nyt pitää lopettaa tämä touhu kilpailutasolla. Päästä se matokin kuolee.

   Poista
  4. Kummeksuinkin maisterisjätkän asennetta.

   Poista
 14. Biden s. 1942, Kummola -45, Trump -46, Niinistö -48.

  VastaaPoista
 15. Apple suututti facebookin, har-har.. tötteröivät tietopoliisit maailmaa valloittamassa. Siinä se näkyy ettei kauppiassääty osaa edes omaa etuaan ymmärtää. Sille valta on rahaa eikä järkevän hyvinvoinnin työkalu jonka käyttö tulee rajata lainsäädännöllä. Näin se on väkivaltainen.

  VastaaPoista
 16. Nythän se Helsingin kaupunginjohtaja vai ihan pormestari Vapaavuori meni Olympiakomiteaan johtamaan puhetta. Taktinen veto. Voi häntä urheilukin kiinnostaa.

  Oletteko muuten huomanneet että kuten bloggari kirjoittaa, ni Olympiakomitea ja Fifa ja muut kv urh. järjestöt pyörittää järisyttäviä rahasummia. Älykästä niiden toiminnassa on myös riskien ulkoistaminen. Jos Olympialalsista tulee tappiota järjestäjille, ni kuka maksaa? Järjestäjämaa. Olympiakomitea myy vain brändiä joka on henkeä - ja kalliilla. Saa toki korjata jos olen väärässä tässä kustannusten jaossa.

  VastaaPoista
 17. Taisi olla myös karaokea tuomassa maahan. Nythän laji on niitä vaarallisimpia. Timo

  VastaaPoista