Sivun näyttöjä yhteensä

18. helmikuuta 2016

Vanha vanha talo
Maalla oli ja ehkä on tavallista, että ihminen elää koko pitkän ikänsä samassa talossa, johon hän syntyi. Kaupungissa lienee jokin määrä kivitalohuoneistoja, jotka ovat kulkeneet suvussa perintönä. Muistelen vierailleeni sellaisissa.

Tämän talon tonttia hankittaessa ja paikkaa suunniteltaessa olin kovastikin mukana. Erilaisista täysin hyväksyttävistä syistä kukaan siitä porukasta, joka juoksenteli perustamisasioissa sinne tänne, ei ole tällä seudulla nyt, mutta kaksi käytännössä samaan aikaan muuttanutta perhettä on.

Siis noin 43 vuotta pääkaupunkiseudulla samojen seinien sisällä. Halusin selvitellä tunteitani, koska eilen oli kummallinen päivä. Raanasta tulee kunnan vettä. Tuleeko meistä nyt sosialidemokraatteja? Eräät tuttavat tietävät, että kunta myrkyttää veden ja valtio lähettää säteilyä.

Ei tullut otetuksi pulloon porakaivon vettä. Makustellen sanoisin, että kivennäispitoisuudessa on jokin ero ja että kunnan vesi maistuu hiukan järveltä. Vedenottamo onki Meikolla, joka on merkittävä ja hieno paikka.

Elämän korkeita hetkiä ovat ne, jolloin huomaa, ettei kuule jotain, tai mitään. Kaivopumpun sydäntä kääntävä vinkuminen on poissa!

Ajattelin maalata pumppukojun ovelle kyltin ”Bad Jorvas – nauttikaa vesiämme” ja alle ”vaarallista nautittavaksi – farligt att förtäras”.

Olen jokseenkin varma, että spriipulloissa luki ”ulkoisesti” ”utvärtes”. Hammaslääkäreillä oli kaapit täynnä pirtua ainakin Alkon lakon aikana vappuna joitakin vuosikymmeniä sitten eli vuonna 1985. Hyväntahtoinen eläinlääkäri saattoi antaa reseptin ja kai fortiksella myös siveltiin ja hiveltiin paiseita ja ajoksia.

Tiedämme kirjallisuudesta, että niinkin lähellä kuin Kauniaisissa (Grankulla) ja etenkin Iisalmen seudulla Runni-nimisellä paikkakunnalla käytiin ”nauttimassa vesiä”, joilla arveltiin olevan edullinen vaikutus terveyteen. Ainakin paremmat ihmiset kerääntyivät sellaisiin paikkoihin puhumaan ikäviä asioita toisista paremmista ihmisistä. Jos taas kysytte, missä oli Kaivopuiston kaivo, voin näyttää sen kartalta. Kaivohuone oli näitä paikkoja aikojen alussa.

Vesien tehoon liittyi paha maku. Jotkut terveysvedet sisälsivät rikkiä ja maku oli sen mukainen.

Eräs tietämäni henkilö kuuli Kiilopäällä silloin vapunaattona -85, että Muorravaarakan tuvan varauspuolella oli tavattu korkkaamaton viinapullo. Kuulija kirosi miehekkäästi koltan sekaisella saamen kielellä ”bjargalak”, ja kohta Skiidu kävi. Vielä samana iltana sankari heilui maisemissa juovusten käsissä.

En kuule pumpun ääntä ja yöni makaan rauhassa, kun pannuhuoneen paineita ei tarvitse pitää silmällä yösydännä.

Puolen vuorokauden muistelemisen jälkeenkään en millään muista, mihin vuodenaikaan, miten ja millaisella autolla muutimme tänne Kalliosta. Ainakaan se ei ollut niitä Viktor Ekin muuttoja, joissa kuljetetaan tuhkatkin tuhkakupissa. Ei meillä ollut sellaiseen varaa.

Kun yritän muistaa, mieleeni tulee vain lapsen kipparilakki. Tuollainen muistikuva on tavallisesti peräisin valokuvasta mutta tässä tapauksessa ilmeisesti ei. Muuraman punainen kerrossänky oli jo vanhassa paikassa. Työmaan vuoksi oli pidetty niin paljon kokouksia, että lapset tunsivat uudet naapurinsa. Esileikkikouluun he menivät omin neuvoin metsän läpi. Se oli ruotsinkielinen laitos, jota veti tant Ingeborg. Suomenkielistä ei ollut. Kauppias (Bruno) kuuluu olevan hengissä. Hänen suomen kielensä ei ollut kehuttavaa. Koska hän toi kuitenkin ostokset pihaan tai portaalle, oli perusteltua kerrata siirtomaa- ja sekatavaran ruotsinkieliset nimet, jotta sai mitä halusi. Sipuli on esimerkiksi lök ja sipulimakkara on lökkorv.

On se sääli etteivät nämä puiset, modulirakenteiset talot oikein tulleet muotiin. Rakennuksen pitkän iän salaisuus on muunneltavuus. Kaikkia väliseiniä on siirrelty ja yksi uusi uloke on tehty, tämä huone jossa kirjoitan. Katto on tehty myöhemmin. Bungalowin rakennevika oli tasakattoisuus, joka ei käytännössä toimi näillä rajoilla.

Ulkoseinät ovat niin ohuet, että rakennusalan ihmisten mukaan rakennuksista olisi ollut tuskin suojaa pakkasella. Se ennustus osoittautui vääräksi. Hyvin tarkenee eivätkä paikat liioin homehdu.

Yksi tämän talotyypin leviämistä jarruttanut tekijä saattoi olla pystytystyön tarkkuus. Toleranssit ovat niin pieniä, että normaali timpurin pinna ei sellaista kestä.

Voisi kysyä Mankkaalta ja Heikkilästä, jossa on samoja, saman ikäisiä taloja, kuinka siellä on pärjätty. Firmakin kuuluu olevan olemassa.

”Aikamoisia kanakoppeja”, sanoi täällä käynyt kunnanjohtaja, ei nykyinen eikä edes edellinen.

Sanoin että perusratkaisun ja mm. ikkunajaon takana oli Bauhaus, etenkin Mies van der Rohe ja Walter Gropius ja että myös Le Corbusier oli käynyt kuumana.

”En ole koskaan kuullutkaan”, sanoi kunnanjohtaja, ja meni.

Perinne kuuluu jatkuvan ja voimistuvan paikkakunnalla. Tietämättömyydestä, jonka on vaivalla hankkinut, on toki pidettävä kiinni.

Edeltä ilmenevissä olosuhteissa lukija hyväksynee, että skoolaamme kaivovedellä ja vain vertauskuvallisesti.

Käteni ei tärise, koska moreeni ja savi ovat nyt näkyvissä ilman tavanomaista vehreyttä.

Kuva on, kuten kotiseuturakas lukija heti huomaa, Jorvaksen Shelliltä. Miten sinne ajetaan, se onkin eri juttu.


32 kommenttia:

 1. Landella on aina epäilyttävän hiljaista. Kalliossa on harvoin epäilyttävän hiljaista. Joskus herään sellaiseen ja köpitän ikkunaan katsomaan, ettei Paasitornissa pala punainen lyhty. Olisi harmillista jos vallankumous jäisi jälleen kokematta.

  VastaaPoista
 2. Suomen kansa on tehnyt sietämättömän kulttuurisen harharetken täyttämällä laaksot, kukkulat ja rakkaimmat rannat anakronistisilla talotehtaitten mennen maailman onnen ja pysyvyyden harhakuvilla eksymällä Bauhausin ja kumppaneiden viitoittalalta tieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaiti, kauneus edellä!sunnuntaina, 21 helmikuuta, 2016

   Niitty on pellon äiti.
   Pihaniitty puutarhassa on sairauden oire.
   Talouskeskus tulee rakentaa kalliolle, kukkulalle ja olla niin ettei rähmä ja ryönä valu ruokamultia päin.
   Miksi talouskeskus on huonerakenteiden oppikirjassa v.lta huh-huh?
   Mikä jäi?

   Voe äere minkä teit kun mut tähän sotkit!
   Minkä mä pikkunen paimenpoika voin?

   Poista
 3. Ehjän näköisiä ovat kuvan vasemmanpuoliset vihreät pallukat. Talviliukkailla voi useampi auto niihin sivuttain liukua vinossa pihassa.

  VastaaPoista
 4. "Hyväntahtoinen eläinlääkäri saattoi antaa reseptin ja kai fortiksella myös siveltiin ja hiveltiin paiseita ja ajoksia"

  En ole varma olenko seuraavan muisteluksen kertonut jo aiemmin. Oli kevät 1963. Joukko uusia ylioppilaita oli kokoontunut ja valmistautuivat lähtöön Evijärvelle erääseen blogi-isännälle kovin tutulle huvilalle..

  Viereemme karautti nuori kunnanlääkärin sijainen urheiluautollaan. Onnitteli meitä ja ihmetteli kas kun kukaan ei ollut tullut kysymään häneltä reseptiä.
  Tavallisestikin aina reipas nuori nainen TP astui rohkeasti esiin ja sanoi olevansa mielellään ensimmäinen.

  Resepti heltisi. Apteekissa pulloa antaessaan hymyilivät meille osaa ottavasti. Reseptissä luki: "Korvantausten kuivaamiseen." Ei se yhtään häirinnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähisukulaisiin kuuluva konitohtori väitti että oikeastaan spriille ei enää nykyaikana ole mitään lääketieteellistä käyttöä.

   Hienommissa teknisissä jutuissa, esimerkiksi vastakehitetyn filmin pikakuivaamisessa on tentussa haittana se että denaturointiaineista pyrkii jäämään kalvo tai väriläikkiä lopputulokseen. Isopropanoli haisee pahemmalta ja taitaa olla vielä syttymisherkempää. En tajua miksi Alko ei saa myydä fortista vaikka desilitran-kahden pulloissa.

   AW

   Poista
  2. Meillä mummi metyleenisinellä vain kutinat ja oltiinhan sitä tsyrran kanssa sinelmillä niinettä. Kuinka emme joutuneet torjumaan yltiöpäisiä epäkohteliaisuuksia saati syytöksiä? Mmjaa, no se on seikka joga mummi reippaasti perusteli ammattilaisen tavoin, kuten tuleekin: spir. fortius - pulloa ei mummin kokoisen ollut mukava pidempään pidellä joten "Tulepa avuksi, tulloja tulukeepa niin minä kihnutan!"ja sujui. Imeytyihän se kutaanistikin joten riuskat otteet ja noin.
   Oli kysymyksiä! ..ja mitäs sitten kävi!?

   Kuinkahan moni sotasairaalassa oli mummin opettama? Ja mihin ne kutinat katosivat?

   "Pitää sairastaa topakasti että saadaan peti vapaaksi!"

   A. Ylppö kävi Merikannontiellä harvakseltaan ja sokerinkin käyttö oli hienovaraisempaa kuin monesti olen kuullut kerrottavan. No, mummi olikin ylihoitaja joten ei se ole mikään 'kovin kumma'. Sosä ei osunut olemaan kotona, en muista kertaakaan niin käyneen.

   "Kerran vain ja samalla kaks', ekan ja vikan." muistan hyvin. Ampumaoppeja.

   Poista
 5. Kivasti vaihtelee näkökulmat maailmaan. Koska näemmä pytinki on ihan oman tahdon tuotos, hieman kiinnostaa tarvittiinko tuohon projektiin arkkitehtikikin? Muuten sen alan kirjoittelijoista fiksuin on Hullu arkkitehti oman käden rakennusprojekteineen.

  VastaaPoista
 6. Onnellinen se ihminen, joka saa kauan asua samassa talossa, mieluiten sukunsa omassa. Lopulta kuitenkin kutsuu meille kaikille yhteinen kuoppa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Fatherland. Huippusutkaus.

   Nk. balloon frame joka Länttä asutettaessa on piirtynyt romanttisena sieluihimme on miellyttävä joskin hiilloksesta on sanottava että tunti tuumaa kohden on sääntö. Kahdeksantuumaisen puuelementtirakenteen kypsennyskyky on eläinkuvaston perusteella varmasti riittävä.

   Ehdotan ammattiavuksi kysyvän luonteista puhelua palotarkastajalle. Paljonko arvelette maksavan kun paikkaan kk tilaa palotarkastajan?

   Vastaus on näin aluksi ei :)

   Helsingin pelastuslaitoksen hinta on samaa luokkaa kuin muuallakin. Ilmainen.

   Palotarkastaja on Stadin Brankkareilla kahdeksankymmenen prosentin todennäköisyydellä nainen. Tämä tiedoksi ellei se selviäisi asenteesta!

   Poista
 7. Raikasta vettä ja merituulta. Ooja!

  VastaaPoista
 8. Niin,

  Olen seurannut niitä Heikkilän modulitaloja ja kovin moni on muutettu tasakatosta piilokourullisiksi matalaharjaiseksi katoiksi. Lehdet ja neulaset tukkivat kourut ja menevät helposti tukkoon. Yläpohjan eristys perin ohut, -siis juuri se isolointi joka on tärkein.

  Mitä veteen tulee niin käsittääkseni vettä tulee sekä Espoon kautta Päijänteestä ja Meikosta. 80-luvulla ennen Päijännettä ja Meikon puhdistamoremonttia vesi maistui toisinaan kovin mutaiselta, enää ei. Katselin tuota vesitornia joka on sitä samaa mallia kuin Jyväskylässä romahtanut. On näemmä vahvistettu säiliön kriittisiltä kohdiltaan teräsbetonipannoilla ja NMT, GSM antennimasto jo päältänsä poistettu.

  http://3.bp.blogspot.com/-hOPgNBaL9YQ/Sh5mcBuGIhI/AAAAAAAAFqA/0DhGIzwEgSE/s320/p1010061.JPG

  -Murphy

  Kaipa jätitte/laitatte sen porakaivonne jonkinlaiseen toimintakuntoon palvelemaan kesäaikaista nurmikon ja perennoiden kastelukäyttöä?

  VastaaPoista
 9. Hauska kuulla, että saatte vihdoin vettä ilman pumpun vinkunoita.

  Mutta jäin kuitenkin ihmettelemään; ollaanko siellä Kirkkonummella tyystin amerikkalaisia republikaaneja, kun kunnan vesi tekee sosiaalidemokraatiksi? Kaiken lisäksi kunta myrkyttää vielä vedenkin ja valtio lähettää säteilyä, vaarallista!
  /Y

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bernie Sanders for president!

   Poista
  2. G'day to you matey, no worries!

   Poista
  3. Sana solisaliratti kirjoitetaan sosialisessa mediassa kuinka tahdotaan mutta sosialidemokraattisemman puolueen nimen kirjoitusasua myöten menneenä ei voida nähdäkseni enää siirtyä peliin jossa vain kikkailuheitoista saa kaksi pistetta.

   Vasemmalta on varaa lähestyä keskemmälle kuten myös oikealta vasemmalle. Väylä on riittävä moneen.

   Publikaani

   Poista
 10. Tytär löysi helsinkiläisen kaverin, jonka suvun omistuksessa on ties kuinka monta arvoasuntoa pääkaupungin eteläisissä kaupunginosissa. Sikäli "lupaava" suhde;
  suunnitteleekin jo siihen sopivaa avioehtoa...

  Meillä taas on täällä 60-luvun murenevan elementtitalon asunto, johon on tulossa katto- ja putkiremontti. Ei siis hääppöiset näkymät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nii jos kaverin nai ni noinni mut joo mut hei miksei ja vapaus se varmasti voittaa...
   Olen käynynnä Lousissa, Piusissa (Butte, Montana Wy.), Ratulaatissa, Miiamissa...
   I've been everywhere, man, J. Cash.

   Poista
 11. Pääkaupungissa on tosiaan taloja yhdellä suvulla, jos Heikinheimoon on uskominen. Olimme Ludviginkadun pitkässä ruokajonossa, jossa mies ehti kertoa johtajamme päivittäisen harrastuksen: kerrostalojen ostaminen stadin keskustasta. Jono venyi, oli aikaa kuunnella.
  Tiskillä näet nojaili käymässä oleva Tawaststjerna syöden baakelsia ykkösoluen kera ja jutellen tarjoilijoille mukavia. Yllään karvakaulustakki, vaikka oli lämmin kesäpäivä. Koko porukka kunnioitti, syystä, ja Erik sai kertoa tarinoitaan, vaikka jono piteni koko ajan. Heikinheimo ihasteli esimiehemme kivaa harrastusta.
  Tennistunnilta palannut Henrik Tikkanen myhäili Heikinheimon juttuja. Itse kuuntelin uutena ihmeissäni ja tarkoin. En aavistanut lainkaan, että olen keskellä Suomen elävää kulttuurihistoriaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan huolta oli veikkosilla veneilystä. Asia oli kiperä mutta siihen ei oltu puuttuvinaan.

   Poista
 12. Bungalov taisi tai taitaa olla aika elitistinen talo. Meillä oli unelma joskus 70-luvulla hankkia se appivanhempien tontille Vantaalle. Kävimme keskusteluja firman henkilöiden kanssa. Yksi heistä sanoi, että jos talo rakennetaan, niin se on ensimmäinen Vantaalla. Homma kaatui, koska Aravasta tuli päätös, ettei se rahoita omakotitaloja. Seuraavana vuonna kyllä rahoitti.

  Ps. En millään muista kuka USA:n presidenteistä tokaisi, että joku hänen vieraistaan oli bungalov: ei yläkertaa. Onko Kemppisillä (ei siis Kemppisellä) yläkerta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietystikkin on. Alakerta on vaan jätetty pois kulkemisen helpottamiseksi.

   Take a left turn at Albuquerque.

   Poista
 13. Pohjoisin paikka Suomessa, jossa olen sattunut käymään, on Kuortane. Siksi voin puhua vain Etelä-Suomen vesistä. Minusta tuntuu, että Viron vedet ovat jotenkin luonnollisemat kuin Suomen. Tiedän, että kaloja on Suomessa paljon ja Pirkanmaan järvet ovat selkeävesisiä enimmäkseen, mutta jotakin niiltäkin puuttuu. Se jotakin on kasvien haju. Meillä ei ole paljon järviä joiden ranta olisi ilman kasveja kuten Pirkanmaalla. Suomen järvet ovat liian steriilit minulle. Virossa on paljon soita, niisä järviä ja pieniä jokia. Suomessa olen nähnyt vain yhden, Aurajoen ja se ei näyttänyt kovin puhtaalta. Minusta tuntuu, että Viron luonto on villiimpi (vielä) ja siten jossakin mielessä puhtaampi. Sama koskee metsiä. Etelä-Suomen puut ovat kuin porkkanat - kaikki yhtä pitkiä ja suoria. Ehkä tämä on se hinta jonka suomalaiset ovat joutuneet maksaman elintasostaan. Jos minulta kysytään, niin se on aika kova hinta. Paljon puhutaan nykyään siitä, että enemmän ihmisiä on hyvä. Ja vielä välttämätönkin talouskasvun ylläpitämiseksi. Ei minusta se ole tarpeen. Siis talouskasvu. En tarvitse sitä. Nyt kun kaikilla on autot, tuntuu että ihmisiä on Virossa paljon enemmän kuin neuvostoaikaan, vaikka onkin parisataa tuhatta vähemmän. Ennenvanhaan Tallinnasta Tarttoon matkustaminen oli mulle iso asia. Perheeni teki sen kerran vuodessa ja se oli tapahtuma. Tartossa ihmiset puhuivat kummasti ja kukaan ei osanut venäjää. Tallinnaa (siis missä itse asuin) kutsuttiin Tartossa venäläisten kaupunkiksi ja sinne mentiin etelästä harvoin. Jokaisella kaupunkin virolaisella oli isoäiti jonka luo matkustettiin kesäisin junalla ja isoäitin luona oli metsässä pieni joki tai järvi, jossa oli 'oma' uimapaikka. Paljon on tästä muuttunut. Omia uimapaikkoja ei ole enää. Kaikkialla ovat vieraat autot. Pitää mennä tosi paksuun metsään jotta ei näkisi niitä. Tämä on ollut minulle vapauden hinta. Isoäidit asuvat nyt kaupunkeissa. Ja jos jossakin löytyi tummaihoinen Tallinnan merimieskoulun kasvattiin jälkeläinen, niin kaikki rakastivat häntä, koska hän oli erilainen. Sellainen oli esimerkiksi kuuluisan pyöräilijämme Kirsipuun nykyinen vaimo. Nyt tehtään projektejä. Jos projekti tuo maahan rahaa, lisää autoja ja esimerkiksi multikultuurin, niin isoäideiltä mielipidettä ei kysytä. Koska heillä ei ole rahaa eikä autoja eikä he puhu englantia.

  VastaaPoista
 14. Liekö Tsernobylin laskeuma steriloinut Pirkanmaan vedet? Tampereen Pyhäjärveä steriloivat raskasmetallit, ja lannoittavat Ratinan paskavedet, kalankudut vie säännöstely. Kekkonen raiskasi joet voimaloilla, tukinuitolla ja turpeen levityksellä, ja savon kepulaiset viimeisteli tuhon loppumattomalla lehmänpaskalla.

  VastaaPoista
 15. Ratavaltiokeskuksen puutarhaosastolle tehtäväksi somistaa kaukoliikenteen radanvarret, koska risukot ja talouspuut ovat niin yksitoikkoinen näkymä.

  VastaaPoista
 16. Kuinkahan kauan nykyiset pientalot ovat asuinkelpoisia? Maaseudulla hirsitalot kestivät pitkään, jos niitä hoidettiin hyvin, katot aina kunnossa ja silleen. Asuimme lasten ollessa pieniä vuokralla viisi kesää Itä-Uudellamaalla kesäsaaressamme maalaistalon vanhassa 1700-luvun päärakennuksessa. Uusi komea kaksikerroksinen päärakennus oli vuosisadan alussa toiminut pensionaattina kesävieraille, jo yli satavuotias siis sekin nyt. Se oli täynnä tyylihuonekaluin kalustettuja asumattomia huoneita, perhe käytti vain tupakeittiötä, muutamaa makuuhuonetta ja joskus harvoin salia.

  Vanhan talon tuvassa oli oma tunnelmansa, katossa kaksi paksua, kirveellä veistettyä hirttä, leveät lattialankut, vanha tupakalustus, suuri leivinuuni mutta myös pieni uusi keittiöosasto. Puolipaneeli ja tapetit sen seudun tyylin mukaan. Mieleen jäivät ne hetket, kun sai istua siellä yksin keinutuolissa ja kuunnella hiljaisuutta - lapset päiväunilla tai pihalla leikkimässä. Kamareissa oli myös muistoja menneiltä ajoilta, mm. pitkävartisia piippuja kuin Alastalon salissa ikään. Varallisuus oli peräisin isoista metsistä, pellot olivat pieniä tilkkuja. Pihapiirissä oli myös vanha aitta täynnä vanhoja tarvekaluja, oikea kotimuseo.

  Täällä Länsi-Uudellamaallakin niitä 1700-luvun taloja on vielä pystyssä ja käytössä. Meidän jälkeemme se vanha talo modernisoitiin varovasti sisältä nuoren isännän perheelle asuttavaksi, nykyisin hänen perillistensä vapaa-ajan asuntona mutta käytössä siis edelleen. EG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksusta talon tuntee.

   Kade leivinuunista :)

   Poista
 17. Täytyy vielä lisätä, kun kirjastossa katselin sitä Menneisyytemme jäljet -teosta, niin siellä oli kuva Pernajan vanhasta pappilasta, jossa on keskiaikainen kellari. Veljeni perheellä on ihan saman näköinen vapaa-ajan asuntona, mutta voi olla että siinä kuvassa on yksi ikkuna "liikaa". Lähetin sen kälylleni tarkastettavaksi. Heidän talonsa olikin ollut Pikku pappila, mutta "hyvin keskiaikaiselta se näyttää", sanoi käly kellarista. Aikoinaan, kun he taloa ostivat, pitäjässä oli ollut kovasti polemiikkia siitä, voiko pappilaa myydä suomenkieliselle. Olisihan se hauskaa, jos suvussa olisi "keskiaikainen kellari" EG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan nehnu, taasko uusi tapaus.lauantaina, 20 helmikuuta, 2016

   "Täytyy vielä lisätä jne."

   EG parka. Mutta no, kuinka se olikaan kun en nyt saa sen päästä kiinni? Oireisiin kuuluu hirmuista tarvetta saada kertoa kaikkea kaunista ja viheliäisen kiintoisaa ja mikä mielenkiintoisinta; oireet alkavat jo ennen kirjoigtamistapahtumaa potilaan tietäessä kohta misiin saavansa lukea tuoretta uunilämmintä Kemppisen olotilan tuntua ja voivansa lisätä jaettuun kauneuteen omaansa.

   Mm-m. Olisihan se hauskaa vaikkakin sen on katsannoltaan terveen vainoamisharhaisenkin myönnettävä ettei täysin ymmärrä kuinka nyt onkin niin faniutunut.

   Mm-m.

   Meitä on melkoinen joukko jo. Vastuu on omanlaisensa jokaisella ja upeahan tämän toimintataito on ja uskon että tulee jäämään opin kirjanmerkiksi useammille kuin vielä arvaammekaan.

   Blogistanian Avain ripustetaan nauhassa kaulaan ja sotaveteraanien kuoro kajauttaa voimansa ilmoille erästä jäsentään keskellään varjellen, kuten hyvin on jo harjoiteltu ja osattavaksi tiedetään.

   Poista

  2. Kiitos EG huomioistasi. Pääsin aasinsillalleni ! ja jatkan finanssikriisipinttymästäni, jos Kemppinen suo ja jaksaa.

   Pappilat ja meno niissä häiriköi sos.dem. kunnallisjärjestöä. Ja muitakin edistyksen edistäjiä. Ne julistettiin luontaiseduiksi -oikeasti 24/7 työpisteitä, ja siis verotuskohteiksi. Papit läksivät kiltisti. Nyt kun kodit ovat finanssipiirien ja vuokrallepanobisneksen saalistusmaata Suomessa, niin pari sanaa uutuusleffasta The Big Short.

   Subprimen kiihdytys kriisiin oli nopeata vuodesta 2004 kun Greenspan alkoi kohotella korkoa. Kohta asuntohintakehitys jäähtyisi. Kohta kiinnelainojen uusiminen aleneviin korkoihin (edeltävä pitkän pitkä jakso) olisi ohi. Kohta private label lainoista rakennetut uudet pyramidiobligaatiot eivät saisi AAA luokituksia eivätkä kävisi kyselemättä kaupaksi maailman eläkesäätiöihin sijoitusomaisuutena.

   Private label oli lisä US aravaan, joka on se Fannie ja Freddie, nyt elokuulta -08 kansallistettuja. Tätä ennenkin sosiaalipolitiikan instituutioita. Ne ottivat kantaaksen amerikkalaisten pankkien asuntolainojen tappiovastuut vakuutusyhtiöaktina, ja vieläpä ostivat kokonaisia lainoja paikallispankeista itsellensä rahoittamalla sen ottolainaamalla eläkevaroista ja korkorahastoista (Mutual Money Market Fund). Nämä puolivaltiolliset Fannie Freddie löysivät isot ostajat obligaatioillensa myös öljymaiden valuuttavaranto laitoksista ja vihdoin Kiinasta.

   Fannie ja Freddie olivat Aravaa, Roosevelt kevytvaltiollista kapitalismia. Niiden takaamien ja peräti ulos pankeista ostamista lainoista oli tiukat normit, mukaan lukien asuntohintakatot kuten meidänkin Aravassa.
   Sitten 1990-luvulla lainojen arvopaperistaminen eli pankeistaan ulostyhjentäminen "pääomamarkkinoille" kuten vakuutusyhtiöihin/säästöpankkeihin (=darmstadtin tyhmät), sai vauhtia valvonnan ja keskuspankkien katsellessa päältä 1 % uuseliitin syntymäjuhlaa.

   Ostajia piisasi rahaa tulvivassa de-reguloidussa maailmanajassa. Yksityiset tulivat apajalle. Ne eivät noudattaneet Fannie Freddie varovaisuutta vaan luotottivat ketä hyvänsä neekeriä nouseviin asuntohintoihin uskoen, ja paisuvin luottoerin. Olihan niille jatko-ostajat valmiiksi katsottuina institutionaalisten sijoittajien piireissä. Ne siirtyisivät kohta oman pankin taseesta -rahaa vastaan- seuraavan sijoittajan taseeseen.

   Ihan komea pykälävierto-rakennelma, ihan upeata tilastotiedettä. Ihan aidosti Jumalan työtä, kunka asialla Goldman Sachsin silloinen ja nykyinen toimitusjohtaja Lloyd Blankfein paljasti olevansa. Herran tiet vain ovat arvaamattomat, paitsi Suomessa.Jukka Sjöstedt

   Poista
  3. "Jaettu kauneus", olipa ihan runollisesti sanottu, vaikka varmaan ironiseksi tarkoitettu.

   Niin, katsos, kun on näin monta vuosikymmentä elänyt ja moneen osallistunut (ja aina mielellään tyrkyttänyt mielipiteitään), niin alkaa olla kokemuksia ja muistoja asiasta kuin asiasta, sitä olen itsekin ihmetellyt. Kun lisäksi on positiivinen elämänasenne, niin elämän on oppinut ottamaan huvittuneesti, jo kotoperäisesti, vaikeuksista huolimatta. Lisäksi on hauska kirjoittaa, vaikka tulos ehkä vaikuttaakin tyhmältä. Syndroomia on kyllä pahempiakin. Blogin fani kyllä, mutta syystä toki, kuten monet muutkin. Monenlainen asiantuntemus, huumori ja sanankäyttö ovat aika lyömätön yhdistelmä.

   Mikään "parka" en kyllä tunne olevani, mutta eihän siitä höperyydestään itse kärsi. Jos sinua ärsyttää, niin hyppää toki yli, kun huomaat tämän kirjainyhdistelmän. Lukijaparka. EG

   Poista
  4. Eckerön postilaituri. Jaettu kauneus, Delad skönhet.
   Todella Anteeksi.

   ,.unetta ja ölvittä kyll harmitta!

   Jos olin poliittisesti korrekti pyydän anteeksi, nyt.

   I.H

   Poista