Sivun näyttöjä yhteensä

29. helmikuuta 2016

Metsän peitossa
Metsän peittoon joutuminen tarkoitti eksymistä. Eksyneen silmät saattoivat kääntyä yllättäen niin että hän äkisti huomasikin harhailleensa kotikulmillaan.

Metsähallituksen julkaisu ”Metsiin kadonneet” löytyy tuolla nimellä verkosta. Se on kirja useiden vuosien aikana tehdystä investoinnista, joka tuotti käsittämättömän määrän uusia löytöjä.

Kirjasta haluan viestittää niille, joita kiinnostavat sotien Suomen maastosta löytyvät jäljet ja etenkin arkeologian, käytännössä kivikauden harrastajille.

Bonuksena on metsäluonto. Kirja on tehty erittäin hyvin ja valokuvat ovat oivallisia.

Uusia esihistoriallisia löytöpaikkoja on kolmesataa ja historiallisia 2200. Menetelmä on ollut laserkeilaus ja sen jälkeen paikalla käyminen.

Keilauksen tuloksiin voi yleisetsi tutustua maanmittauslaitoksen suurenmoisessa karttapaikassa www.paikkatietoikkuna.fi

Se ei ole kaikkein helpoimpia käyttää, mutta äkkiä sen toisaalta oppii. Haku – paikannimi. Karttatasot – vinovalovarjoste.

Äkisti ja hätäisesti selostaen laserkeilaus muistuttaa tutkan toimintaa, vaikka kysymyksessä on siis lasersäde, jonka kimmoamisen intensiteetti lasketaan. Säteitä voidaan lähettää kerralla kevyesti miljardi. Tietokoneohjelma laskee tiedot ja tuloksena on tyypillisesti reliefi. Eräässä kirjan kuvassa on kymmenen hiilimiilua – kuvaus on tässä tehty ilmasta. Erottelukyky voi olla huima. Rakennuksia näin kuvattaessa päästään millimetrin eroihin.

Viimeksi mainitsemassani Kansalliskirjaston restauroinnissa salit sokkeloineen oli kuvattu pistepilviksi niin että esimerkiksi luettelosalin korinttilaisten pylväiden kruusauksista on nyt todella tarkat tiedot.

Raunioituneita tai kadonneita rakenteita haettaessa käytettävissä on joukko fysikaalisia menetelmiä. Muinaistutkija ”näkee” paksun maakerroksen läpi jopa muinaisen asumuksen tolpan paikan.

Juuri nyt ilmestyy paljo kirjoja, jotka todella muuttavat vakiintuneita tieteellisiä käsityksiä. Mittausten lisäksi ajoitusmenetelmät ovat nyt aivan toista kuin kymmenen vuotta sitten.

Esihistorian tietojen mullistuksen yksi osa on Venäjän ja etenkin Ukrainan seudun– näillä näkymin nyt keskeytynyt – nousu. Samalla kielentutkimus on edistynyt huimasti. Nyt tiedämme, että maanviljelys ei levinnyt Eurooppaan nykyisen Turkin seudulta, vaan Mustan meren pohjoispuolelta ja että kerran ihannoitujen indoeurooppalaisten (”arjalaisten”) edustajia eivät olleet Akhiulleus ja Odysseus, jotka edustavat samoin kuin yhteinen jumalattarensa Pallas Athene maailmaa ennen indoeurooppalaisia (”vanha Eurooppa”).

Tämä viimeksi mainittu muuten liittyy Harald Haarmannin uuteen kirjaan ”Auf den Spuren der Indoeuropäer”, johon palaan pian.

Metsähallituksen kirjasta käy välillisesti irti, että sotaromukin kiinnostaa ihmisiä. Se on ymmärrettävää, että paikalliset käyttivät puimakoneitaan Rovaniemellä Lapin sodan aikana jängälle pakkolaskun tehneen Junkersin bensiiniä. Sekin on selvää, että rakenteista ja varustuksista vietiin kaikki hyödyllinen, nauloja myöten.

Sitä vastoin lievää huoltakin aiheuttaa jokamiehen metallinpaljastimien suuri suosio. Niillä haeskellaan myös aseita ja ammuksia, jotka voivat olla tosissaan vaarallisia. Myös arkeologisia löytöjä niillä on tehty. Mahtavatko löytäjät tietää, että osaamattoman hätäisesti tekemä kaivaus käytännössä tuhoaa löydön?

Suomessa löydöt ovat sittenkin aika vaatimattomia. Arkeologit eivät hekumoi ainakaan kirjoituksissaan kuvittelemalla, miltä tuntui pudottaa tuohon tuhannen vihollisen miekat ja tikarit. Tanskassa on sellaisia paikkoja. Viikingin ja heidän edeltäjänsä – kirjallisuudessa merovinkiajasta käytetään nimitystä ”vedeltid” – tottuivat nopeasti ryöstämään nimenomaan jalometalleja, vaikka rahan lyöminen oli vasta tulossa uudelleen muotiin. Lihavasta piispasta voi kuulemma vaatia lunnaina 15 kiloa hopeaa. Siksiköhän lähetyssaarnaajina suosittiin vähäarvoisempia prelaatteja?

Metallikausista ensimmäinen oli kultakausi. Sitä löysi erinäisistä paikoista jopa helposti ja se tuli muotiin, vaikkei sillä oikeastaan tee mitään. Kyllä nykyisen Itävallan suola on toista.

Silti perinne ja ehkä oma taikauskoisuus vaikuttavat. Niin sanottu Agamemnonin kuolinnaamio on kuvanakin hurja näky ja Tanskassa museossa näytteillä oleva kuparikautinen kulta-aarre aurinkovaunuineen saa nääntyneenkin turistin ainakin pysähtymään.

Suomesta on tavattu yksittäisiä kultaesineitä ja jokin määrä loistomiekkoja. Rahakätköjä on, mutta ne ovat pientä Gotlantiin verrattuna.

Kiinnostavia ovat uusimman tutkimuksen osoittamat pullonkaulat, joiden aikana täällä melkein kuoltiin sukupuuttoon, ja nyt onneksi väistyvän ”suomensukuisten kansojen” tutkimuksen, genetiikan ja sen alueella etenkin Y-kromosomin piiristä löytyvät todisteet maan asutuksen kirjavuudesta.

Sitä en lakkaa ihmettelemästä, että Lappi oli niin kauan ja usein Oulua myöten Karjalaa (siis samaa kulttuuripiiriä kuin Karjalana nykyisin tuntemamme).

Paha pullonkaula – ja ainakin minulle aika uusi korostus – oli 500-luvun puoliväli jKr. Suosittu selitys on kaksi erittäin suurta tulivuorenpurkausta, joista on myös kirjallisia tietoja eri puolilta Eurooppaa ja Aasiaa.

Sellainen saa mielikuvituksen liikkeelle. Suomi käväisi taas melkein pohjalukemissa ja kaikkialla Euroopassa oltiin suurissa vaikeuksissa. Olisiko Justinianuksen rutto ollut jotenkin yhteydessä äkkikylmenemiseen ja aliravitsemukseen? Ja miten tähän sopii se, että Kiina ja luultavasti Intia nousivat huimaan kukoistukseen? Kysymyksiä. Kysymyksiä.

Paraatikuvassa kirjoittaja joitakin vuosia sitten; kuvan yhteys aiheeseen on arvoitus.

49 kommenttia:

 1. Hauskasta kuvasta havaitsee huomattavan aivotilavuuden! Sille on löytynyt käyttöä :).


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikeä vekara, ihan kuin jo ymmärtäisi huumoria, jotain hauskuuksia kuitenkin. EG

   Poista
 2. Silmään pisti tuossa lyhenne jKr. Suomessahan hyvissä TV-ohjelmissa käännösteksteissä ei tuota (kristin)uskonnollisperäistä ilmaisua enää tohdita käyttää. Vaikka kuinka ohjelman asiantuntija - kuten se monikonsonanttisukuniminen, joka luennoi Rubensista ja Holbein juniorista taannoin - pudottelisi vuosilukuja määreillä B.C. ja A.D. tekstissä lukee eaa tai jaa. Jaa, ei, tyhjiä, poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lueskellut viime päivinä tätä Sapiens-kirjaa. Kyllä alkaa tympäistä jatkuva eaa. ja jaa. (pisteen kanssa). Ellei passaa kirjoittaa eKr ja jKr, niin eikö voisi kirjoittaa yksinkertaisesti esim. 2016 ja -2016. Kyllähän jokainen hahmottaa lämpö- ja pakkasasteetkin.

   Poista
  2. Mitä välii? Katolisen kirkon viisaat teologit saivat lasketuksi jo yli viisisataa vuotta sitten, että ajanlaskun alkukohdaksi otettuna vuonna Jeesus ei ainakaan syntynyt, ja siitä lähtien nollapistettä on pidetty vain sopimuksena jonka muuttaminen on turhan työlästä, varsinkin kun todellinen ajankohta, jos ko. henkilö on ollut olemassa, voi heittää kymmeniä vuosia suuntaan tai toiseen.

   AW

   Poista
  3. On sillä sikäli jokin näppäilyllinen ero että mikäli on oppinut näppäilemisensä jo kirjoituskoneen aikana niin etumerkin tuli ennen olla tavuviiva kun vuosituhannet ja -sadat jätettiin pois. Helpompaa oli kirjoittaa koko luku. Tapa näkyy olevan mm. Kemppisellä. Ajatusviiva on muuten tavuviivaa pidempi.

   Poista
 3. Joitakuita visualisointeja maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistosta voi katsoa osoitteessa https://www.flickr.com/photos/65726513@N00/albums/72157622857163259. Näkyvissä on mm. jäävuorten synnyttämiä aurausvakoja Pohjanmaalla, syntyaikaan paikalla lienee ollut vettä n. 100 m. Etenkin Lapin länsiosissa näkyy jääkauden jälkeen tapahtuneiden maanjäristysten synnyttämiä maa ja kallioperän siirroksia. Kivikauden aikaiset asumuspainanteet ovat havaittavissa samoin kuin eri-ikäiset linnoitusaskareet (WWI, WWII. jopa vanhat Sandelsin tykiasemat Toivalassa). Löytyypä 300 vuotta 'kadoksissa' ollut kaivoskin Vaasasta.

  PS. Kannattaa katsoa Original size -koossa.

  VastaaPoista
 4. "ryöstämään nimenomaan jalometalleja, vaikka rahan lyöminen oli vasta tulossa uudelleen muotiin."

  Eivätkö jalometallipalat olleet pitkään ennen varsinaista rahaa arvon mitta ja maksuväline. Olen ymmärtänyt, että niihin lyötiin painonmitta tms, mistä aikaa voittaen syntyi lyöty raha.

  VastaaPoista
 5. "Olisiko Justinianuksen rutto ollut jotenkin yhteydessä äkkikylmenemiseen ja aliravitsemukseen?"

  Tämmöisen teorian olen lukenut jostain jo aikaisemminkin. Yleensähän epidemiat liiovat liittyneet sotiin tai nälänhätiin, jotka ovat johtuneet ilmaston- tai säidenmuutoksista.

  Intian ja Kiinan kukoistus ei sulje tuota pois: jos kyseessä oli tulevuorten aiheuttamana ei-globaali ilmastonmuutos, nuo maat eivät yksinkertaisesi joutuneet vaikutusalueelle.

  VastaaPoista
 6. Varmaan olemme samaa mieltä siitä, että Justinianuksen rutto tuhosi Rooman valtakunnan lopullisesti. Justinianuksen armeijat olisivat todennäköisesti vallanneet ainakin Italian. Paikallishallinto toimi goottien jäljiltä vielä pääosin roomalaiseen tapaan, ja uusi alue olisi todennäköisesti ollut liitettävissä keisarikuntaan aika kivuttomasti. Keisarikunnan arvovalta oli valtava.


  Ruton jälkeen ei ollut armeijaa, Italiasta oli hävinnyt roomalaistyylinen paikallishallinto, eikä Rooman keisarikunnan ydinalueella Kreikassa ja Anatoliassa ollut väestöstä jäljellä kuin ehkä puolet. Varmasti ilmaston kylmeneminen aiheutti huonompia satoja, heikensi yleistä ravitsemustilannetta ja pahensi näin ruton tuhoja, mutta tuskinpa rutolla ja tulivuorenpurkauksilla on selvää yhteyttä. Oli vain huono tuuri.

  Meillä Suomessa on unohdettu nykyään suuri sankari: Juho Vesainen ja "Iin ja Limingan miehet". Näiden sinänsä tarkoitukseton rajakahakointi sai aikaan suuria: Kaarle-herttua kiinnostui Perämeren seudusta ja lähetti retkikunnan valtaamaan sitä kautta Vienaa. Eihän itse retkestä mitään tullut, mutta retkikunta perusti Oulun vanhalle karjalaiselle kauppapaikalle ja vakiinnutti Ruotsin sotilaallisen läsnäolon Kymmenen virran maassa. Sen koommin niitä jokia pitkin ei ole soudettu polttamaan kirkkoja tai kokemaan suomalaisten lohipatoja. Vanha kivikaudelta saakka käytössä ollut kauppareitti katkesi, meidän eduksemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä Vesaisen (joka tunnetaan myös Pekkana) "rajakahakat" olivat seurausta taistelusta Pohjois-Suomen omistuksesta, jota Pähkinäsaaren rauha 1323 ei kyennyt ratkaisemaan. Ruotsi kannusti pohjalaisia ja savolaisia laajentamaan elinpiiriään, jota seurasi parisataavuotinen ryöstö- ja kostoretkien sarja, joista tässä pieni tiivistelmä:

   1377 novgorodilaisten ryöstöretki Oulujokisuuhun
   1404 novgorodilaisten hävitysretki Pohjanmaalle
   1415 novgorodilaisten ryöstö- ja hävitysretki Oulunsalon kauppapaikalle
   1431 novgorodilaisten ryöstöretki Pohjanmaalle
   1454 novgorodilaisten hävitysretki Liminkaan, Iihin ja Kemiin
   1461 novgorodilaisten ryöstö- ja hävitysretkin Iihin ja Kemiin
   1478 novgorodilaisten ryöstö- ja hävitysretki Pohjanmaalle
   1489 venäläisten hävitysretki Oulujokisuuhun
   1496 venäläisten ryöstö- ja hävitysretki Tornion ja Siikajoen väliselle alueelle
   1517 venäläisten ryöstöretki Pohjanmaalle
   1526 venäläisten hävitysretki Pohjanmaalle
   1555 venäläisten ryöstö- ja hävitysretki Iijokialueelle
   1573 suomalaisten hävitysretki Vienaan
   1574 venäläisten hävitysretki Oulun erämaahan, myös 1575
   1575 suomalaisten hävitysretki Vienaan
   1579 venäläisten ryöstö- ja hävitysretki Oulun erämaahan ja Ylikiiminkiin
   1580 suomalaisten hävitysretki Vienanmerelle; Hannu Garpin retki
   1581 venäläisten hävitysretki Iin ja Simon väliselle alueelle
   1582 venäläisten ryöstö- ja hävitysretki samalle alueelle
   1583 venäläisten hävitysretki Pohjanmaalle
   1584 venäläisten ryöstö- ja hävitysretki Oulun erämaahan
   1585 venäläisten hävitysretki Oulun erämaahan ja Muhokselle
   1586 venäläisten hävitysretki Oulujärvelle
   1587 venäläisten hävitysretki Oulujokivarteen Sanginjoelle saakka
   1588 venäläisten hävitysretki Oulunsuuhun Liminkaan asti
   1589 iiläisten (Pekka Vesaisen) partioretki Vienaan; venäläisten hävitysretki Iihin ja Liminkaan; Pekka Vesaisen partioretki Petsamoon
   1591 Baggen sotaretket Kuolaan
   1592 venäläisten hävitysretki Muhokselle, Liminkaan, Siikajokivarteen; Baggen sotaretki Vienaan
   1593 aselepo
   1595 Täyssinän rauha

   Olen lueskellut näistä asioista siksikin, että juureni vievät Oulujoen varteen, ja yhdellä 1500-luvun retkellään vienalaiset tappoivat esi-isänikin.

   Poista
  2. Kaarle herttua tuli kreivin aikaan, kun palavia kirkkoja alettiin rakentaa kivisten sijaan.

   Poista
  3. "Justinianuksen rutto tuhosi Rooman valtakunnan lopullisesti. Justinianuksen armeijat olisivat todennäköisesti vallanneet ainakin Italian."

   Ehkäpä sittenkään ei: keisarikunta tuskin olisi ilman ruttoakaan olisi kestänyt langobbardien ja nouseman islamin välissä.

   Lisää mielenkiintoista pohdintaa aiheesta Venning If Rome hadn'T fallen.

   Poista
  4. Mistä Tapsa sait nämä yksityiskohdat?

   Poista
  5. Islamin nousu ei ollut väistämätön ilmiö. Se oli mahdollista lähinnä siksi, että pitkään jatkunut sota oli uuvuttanut juuri sopivaan aikaan sekä Parthian että Itä-Rooman. Jos Rooma olisi ollut voimissaan, tilanne olisi ollut ihan erilainen. Ilman ruttoa ei myöskään langopardeista olisi ollut ongelmia, sillä heidän valtakuntansa olisi tuhoutunut. (Toki Galliassa olisi ollut jokin toinen barbaarivaltakunta vastassa.)

   Toki eräs perusongelma oli luonteeltaan pysyvä. Syyriassa ja Pohjois-Afrikassa oli paljon harhaoppisia kristittyjä, joita syrjittiin rankasti. He muodostivat pysyvän viidennen kolonnan, joka olisi myöhemminkin mennyt vihollisen puolelle.

   Poista
  6. Hillitön kommentti tuo "Kaarle herttua tuli kreivin aikaan"... Sanontahan syntyi vasta vuonna 1637 kenraalikuvernööriksi tulleesta kreivi Brahesta...

   vuorela, tampere

   Poista
  7. Mistäkö Tapsa sai yksityiskohdat? Wikibediassa on koko lista, ei sen kopsaamiseen sen suurempaa lueskelukokemuksia tarvita. Sen sijaan jonkun esi-isän puolentuhatta vuotta sitten tapahtunut, täsmällisenoloinen murhatapa-, aika ja paikka panee epäilemään pelkästään hyvää mielikuvitusta.

   Poista
  8. Kyllähän se kateutta herättää, että jotkut tietävät juurensa kahta sukupolvea pitemmälle.

   Poista
  9. Japanilaisilla on suuria suvussa pysyneitä yritysalan jättiläisiä, en nyt keinottele tähän tämän luovempaa käännöstä keiretsun tilalle. Honda, Suzuki, Kawasaki ovat kaikki vanhojen samuraisukujen nimiä. Totta, ne ovat arbitraarisia; nimet ovat ulkokohtaisin perustein otettuja sillä suvuilla ei ennen ensimmäistä samuraita ollut nimeä. Kuitenkin vanhimmat yritykset jotka ovat toimineet yhtämittaa ovat vain vajaa 390 -vuotiaita.
   Mistä tämä ero?

   Kyllähän se herättää ajatuksia, hilpeän epämiellyttäviä ajatuksia. Genealogian kanssa sillä on varsin vähän tangeeraavaa osaa. Kateus hoidettu?

   Poista
 7. Venäläisyys on aika hyvin siivottu Suomen historiasta. Kansalliskirjaston rahoitus taisi tulla Venäjän keisarin rahakirstusta.

  Yliopiston museon tilat ovat kai saneerauksessa, tuleva käyttäjä taitaa olla Valtioneuvoston kasvava hallinto.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_I:n_rintakuva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yliopiston museoon ei yliopistolla ollut mielestään varaa. Museolla on nyt yksi sali päärakennuksen uudella puolella, muttei se koko Arppeanumia korvaa

   Poista
  2. Vilkolla on aiheesta hyvä kirja Suomi on venäläinen.

   Poista
 8. "Mittausten lisäksi ajoitusmenetelmät ovat nyt aivan toista kuin kymmenen vuotta sitten."

  Tätä voisi jossain yhteydessä - vaikkapa Haarmannin kirjan yhteydessä - selostaa lisääkin. Olen kuvitellut, että radiohiilen jälkeen ei ole tullut uutta.

  VastaaPoista
 9. Kovasti anteeksi Kemppiselle, sillä kommenttini ei nyt liity käsittelemääsi aiheeseen kuin vertauskuvallisesti "Metsän peitossa"-otsikkoon, mutta informaatiotarkoituksessa sen nyt tahtoisin julki.

  Jos Kuulitoukaja sattuu vielä paikalle, niin neuvoisin lukemaan täsmätietoa maahanmuuttajien tekemistä raiskausrikoksista Suomessa, hänhän on ollut niiden "hälyttävästi" lisääntyneestä määrästä niin kovasti huolissaan, että voi hieman huokaista helpotuksesta.

  Muutenkaan ei liene oikea tieto rakkaassa naapurimaassamme pahasta, koska tuoreimpien tietojen mukaan Virossa eletään yleisemminkin pahojen ennakkoluulojen vallassa maahanmuuttajien luonteiden ja käyttäytymisen suhteen, ja jonka perusteella ei haluta kantaa vastuuta pakolaisista yhdessä EU:n muiden jäsenvaltioiden tavoin.

  Eli Yleisradion Suomen kansalaisten maksamilla verovaroilla tuottamiin uutisiin, joihin kokemukseni mukaan voi huoletta luottaa, pääsee tästä linkistä katsomaan, mikä nyt on raiskausrintamalla tilanne: http://yle.fi/uutiset/yle_selvitti_yli_sata_turvapaikanhakijaa_epailtyina_seksuaalirikoksesta__joukkoraiskauksia_kaksi_perattomia_tapauksia_useita/8707863

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkoa luova ominaisuus näissä Lähi-idän ja Afrikan poikien toimissa on niiden täydellinen ennakoimattomuus. Juuri arvaamattomat katu- ja puskaraiskaukset ja alaikäisten (valkoihoisten) valikoituminen uhreiksi on tyypillistä. Ja täysin poikkeavaa noista "raiskaavathan suomalaisetkin" -pottunokista.

   Ymmärrän vanhempien tietyn varovaisuuden, jos oma lapsi esim. koulumatkallaan kohtaa noita reippaita veijareita pävittäin ja joukoittain. Tällaiseen varovaisuuteen (pelkoon) ei tässä maassa ennen ole ollut perustetta, mutta nyt on.

   Poista
  2. Matias-peesaaja: eikö edes faktatieto, tilastot ja uutisissa poliisien haastattelut istahda järkeen ja kohtuullista lainkaan "kriittistä" pohdintaasi ja pelonlietsontamieltäsi?

   Mitä muuta pelkäämisperusteisiin tulee, niin kyllähän se on paskapuhetta, etteikö tässä(kin) maassa varovaisuuteen ja pelkoon ole ennen maahanmuuttajiakin aihetta ollut; kannattaa lukea vaikka katu- ja kylätappeluiden historiaa, ja ihan vaikka erilaisia tutkimuksia milloin mistäkin uhista jotka pelkoja aiheuttavat. Flunssaakin pelätään toisinaan niin paljon, että terveyskeskusten oville jonoja ilmaantuu, ja kuinka kauheaa aikaa elettiinkään kun HIV astui arjen uutiskuvista arkeamme terävöittämään. Mihin hävisi Tshernobylin tapaisten tapausten pelot? JFK ja Palmekin murhattiin...

   Kun itse laitan lapseni jokaikinen päivä tuonne kaupungin halki johtavalle koulutielle, niin kyllä minä autoilijoista muistan varoittaa, mutta kertaakaan en iltaharrastuksiinsa lähtiessäänkään ole vielä heitä osannut varoittaa "reippaista veijarijoukoista". Johtuisiko "varomattomuuteni" ehkä siitä, että näitä "veijareita" istuksii omankin keittiönpöytäni äärellä myötäänsä, heitä on lapsillani koulutovereina ja erinomaisina palloilutovereina saleilla jne.? Eli en ole antanut aiheettomien pelkojen ja ennakkoluulojen pilata ainoalaatuisia tutustumismahdollisuuksia itseltäni enkä perheeltäni muualta tulleisiin: Elämäni heidän myötään on viimeiset 10 vuotta olleet oikein opettavaisia. Minulla ei olisi ikinään ollut mahdollisuutta lähteä vaikkapa Kongoon sen perän kulttuuriin tutustumaan, saatika että olisin päässyt Kambodjalaisten tai Norsunluurannikkolaisten maailmaan tutustumaan. Ystävinäni on myös afgaaneja, irakilaisia, iranilaisia jne... Somalit ovat mitä sydämellisimpiä ihmisinä ja ystävinä...

   Irtaannu hyvä mies mustavalkolehtien vaikutuspiiristä ja katso maailmaa paljain silmin. Kyllä siellä ihan kaikkea on. Viha ja terrori, sodat ja tappamiset rumentavat näkymää kauheimmalla tavalla, mutta kyllä suurimmat pelkojen aiheet todistetusti ovat juuri niillä ja niiden kotimaissa joita vastaan provokaatiotasi harrastat.

   Poista
  3. Väitän ettei ole. On ne sen verran laihoja ja arkoja että reipas urheilijaneitokainen saa olla vähän varovainen ettei tule pysyvää haittaa tai vammaa kun 'turpiin hutkii.' Koripalloilijat ja lentopalloilijat, ei pään alueelle. Salibandymimmit, kampilla ketoon ja karkuun. Ei tämä ole mikään risuaitaa valmistava nälkiäislauma jota viisi ahdistelutapausta viidellä paikalla pelottaisi. Tottumiskysymys ja urheilukuntoisuus.

   Poista
  4. "... eikö edes faktatieto ..." Kiitän palautteesta.

   Faktatietopa hyvinkin. Pointtini oli tutkitusti 17 kertainen todennäköisyys ja ennen kaikkea tekojen täydellinen ennakoimattomuus ja arvaamattomuus. Se tekee jotkut joissakin tilanteissa hieman varovaisesksi.

   Juuri julkaistu *turvapaikanhakijoiden* raiskaustilasto on vasta muutaman talvikuukauden aineisto, koska vastahan vyöry alkoi ja tuo tarkastelu on rajattu vain turvapakanhakijoihin - ei koko ongelmaryhmään.

   Oma kysmyksensä on myös se, miten tänne pyrkivät nuorukaiset ovat valkoituneet suhteessa lähtömaiden väestöön. Ei ehkä se kaikkein kesyin aines? Kysymys on suhteellisen kaukana toistaan olevien kulttuurien kohtaamista. Siinä voi joskus olla pientä kitkaa ja syntyä mittatappioita, mutta mikäpä uhri olisi liikaa vastineeksi saatavasta "säpinäkulttuurista".

   Mutta mitäpä tästä kinaamaan. Kesällä saamme taas lisää porukkaa ja statistiikkaa - suhtautukaamme siihen täysin vailla huolia ja pelottomasti.

   Selvyyden vuoksi vielä: Ihonvärillä ei ole tässä mitään tekmistä, se ei merkitse mitään.

   Poista
  5. Yhä vain sanon höpsis. Kun näiden ilmaan heitettyjen nuppineulojen alle astetaan neliömetrin neulatyyny niin kyllä siihen useampi neula osuu kuin alkuperäisen kokoisista neulatyynyistä nypittyihin. Siinä seitsemäntoistakertaisuuden selitys.
   Satunnaista tappelustamista ja raiskaustapauksia on aina ollut. Nollatoleranssi on hyvä tavoite. Silti kyse on vain kömpelöstä asenteellisuuden aikaan saamasta tarkastelun vinosta näkökulmasta. Tietysti tulee kipinöitä kun on kitkaa. Entä sitten? Ei se ole niin suuri ongelma kuin palkansaajien tulotasoon suoraan vaikuttavat päätökset. Ulkomaalaisten aiheuttamat järjestyshäiriöt ovat sisäasiain ministeriön poliisihallinnon virkamiesten työnä. Poliisi on nähnyt hyväksi ottaa käyttöön sakotuksen jossa käsiksi käymisestä saa 15 - 40 päiväsakkoa. Se sillä siis selvä. Poliisien palkat ja virkojen määrät ovat ennallaan ja siihen perehtymiseen voi olla syytä. Euroopan pakolaiskriisin tiedot wikipediassa eivät ole ajantasaiset mutta vaikka olisivat on Suomen pylväs mitätön Saksaan verraten. Kiinnittäisin huomioni keskemmälle eurooppaa, tapoja integroida pakolaisia asujaimistoo tullaan tarvitsemaan. Ennalta voidaan vaikuttaa ja tuleekin yrittää. Asumisviihtyvyydestä jotakin ymmärtävänä aprikoin onko keinokivinen korttitalo millään tavoin sopiva. Tässä on silmittömän hyviä mahdollisuuksia kotimaiselle talotuotannolle. Ensin on tietysti tehtävä pikku tutkimus asiakkaiden keskuudessa. Kuullostaako nyt siltä että höyrähtänyt utopisti yrittää mahdottomia? Hyvä! Parhaaseen pyrkimisessä on parhaat mahdollisuudet saada kaikkia tyydyttävä tulos.

   Poista
  6. "Yhä vain sanon höpsis."

   Utopioilla on toki paikkansa, mutta ei ohjaksissa.

   Katsoitteko eilen A2-turvattomuusillan? Jos ette, Areenasta löytyy. Itse olin erittäin hämmästynyt. Kerrankin vastinetta Yle-verolle.

   Onko nyt käynyt niin, että päätoimittajat ovat itsekin lukeneet oman julistuksensa paremmasta journalismista ja saman tien siirtyneet "heikkosaattoisten" sormi pystyssä ylhäältäpäin opettamisesta kaikkien kuuntelemiseen ja monipuolisen ja laaja-alaisen tiedon välittämiseen ja aidon ja kattavan keskustelun fasilitointiin?

   Olen toiveikas, että näin tässä nyt tosiaan kävi. Ne, joille tulee Hesari, seuratkoot sen uutisoinnin ja asenteen muutosta, avautumista laajempaan todellisuuteen. Veikkaanpa, että se tapahtuu myös. Väyrystä mukaillen "yksisilmäisyyden aika on ohi".

   Jos optimismini osoittautuu katteelliseksi, tämän vuoden Bonnierin Suuri Journalistipalkinto kuuluu ilman muuta MV-lehdelle, joka herätti ns. valtamedian unestaan tähän päivään.

   Poista
  7. Onneksi vain olkoon M. K., eihän tämä ole media-arvoltaan vähäisimpiä julkaisuja. Jatka toki asioiden kehittymisen seuraamista valitsemastasi tiedotusvälineestä. Älä unohda ulkoilla ja kysyä satunnaisilta vastaantulijoilta eivätkö he voisikin olla samaa mieltä kanssasi, kysyen rauhalliseen sävyyn ja hiukan aprikoiden saavuttaa usein varsin kelvollisia tuloksia. Muistathan kuunnella myös vastauksia. Niiden ääni on aina oikeassa. Kyllä kansa tietää, vaikka se onkin keskimäärin keljusti äänensä käyttävä.
   Parhainta toivoen.

   Poista
  8. "Onneksi olkoon..." Lämmin kiitos ja tervehdys sinne omaan kuplaasi myös. Jos kuplan kalvossa on edes vähän läpikyvyyttää, naapuriin kannattaa kurkistella myös. Itse kunkin tässä.

   Selvennys vielä: Sisällön suhteen MV-lehti on lähinnä pelkkää p:ta, mutta tarvittiin juuri tällainen iso kasa p:ta ja siihen paljon klikkauksia, jotta valtamedia heräsi, hätääntyi ja tajusi oman kuplansa, rajoittuneisuutensa ja kovin vinon ja vastenmielisen asenteellisuutensa. Syteemi toimii, eläköön sananvapaus. Valtamedian pussiin ja laadunparannuksen tämäkin lopulta menee.

   Lisää juttua asiasta tässä (Yle/ Heikki Peltonen, Valtamedia ja valemedia):

   http://areena.yle.fi/1-3238993

   Mitä kansan viisauteen tulee, sitä ei kannata väheksyä ainakaan demokratiassa. Muuten tulee Jytkyjä. Tähän menessä kansa versus kellokkaat -kisassa kansa on ollut oikeassa mm. seuraavassa: eurokriisi/ Kreikan velkojen takaisinmaksu, EU tuoma autuus noin yleensä ja erityisesti toiminta "rauhan projektina" (sotaahan se nyt lykkää), haittamaahanmuutto, elintasopakolaisuus ja sen ennaltaehkäisy, "Kallion kupla",... vain muutamia mainitakseni.

   Tausta-ainestoa tästä:

   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wisdom_of_Crowds

   Poista
  9. Pahoittelen tilankäyttöä, mutta pakko on lisätä vielä tämä Tanskan "Ylen" uutispäällikön avautuminen:

   https://www.youtube.com/watch?v=GfopL5Mmt0Q

   Siinä koko juttu pähkinänkuoressa.

   Poista
  10. Niin, tähän päivään kun todella herää, saa nähdä, kuinka vammaiset, mamut, mustalaiset, homot, lesbot tai degeneroituneesta massasta muulla tavalla erottuvat maapallon ihmislajin edustajat saavat silmilleen sylkeä, lyöntejä, uhkauksia ja muuta vihapuhetta. Niin että kuka täällä todellakin saa edelleen, jälleen ja taas pelätä ihan kirkkaalla päivänvalolla asioilleen uskaltaessaan?

   Ja että joku mustavalkolehden oksettava "journalismiko" palkintopallille! Edes leikkimielellä ei kukaan asioita punnitsemaan kykenevä tuollaista viitsisi esittää.

   Poista
  11. No onpas nyt löylyä kauhassa ja kymmenen ilmassa, alkaa olla lämmintä jo.

   Ohjaksissa olevien komentelua on tarpeen kutsua kriittiseksi suhtautumiseksi ja varsinaista ohjaksissa olemista vallankäytöksi. Yhteiskuntarauha on muu kuin vallankumous joka vältetään leivoksilla. Tämä uuskiero epärahvaanomainen tapa puhua voi olla keino joukkojen valikoitumiseen muussakin kuin jytkypolkassa. Sanon taas että on jäänyt käytöstä ajatus jossa eduskunnan luottamukseen perustuva hallitus kykenee toimimaan ja sopimaan Äitien ja Palvelijoiden palkkojen kohtuullisesta riittävyydestä eikä rinta rottingilla juokse maailman suurimman oravanpyöräharhan kilpailuissa. Ellei kuva selviä niin maksalaatikko ja mukeloitten ja mummujen rinnuksille tipahtanut kilpailukyky jää tänne. Sekö nyt on se yhteiskuntasopimus josta ollaan EKorressa niin huolissaan?
   Ellei hallitus kykene parempaan ja eduskunnan perkaama todellisuus niin näyttää on olemassa epäluottamus josta väsätty lause johtaa Yht. kunt. rauhanturvaajien eroon ja näin johtoportaassa tulee henkilöstövaihdosten johdosta silinterien vaihtoviikot. Se siitä pään kylmänä pitämisestä. Rauhankohtuullistamista.

   Poista
 10. "Suomesta on tavattu ...jokin määrä loistomiekkoja."

  Niin väittihän joku tutkija Hesarissa joku aika sitten, että niiitä olisi jopa tehty Suomessa. Ei kai tuo mahdoton ajatus ole, joku sitkeä seppä, jolla oli paikallinen mahtimies "sponsorina" on hyvinkin voinut yritys/erehdys-menetelmällä löytää ns laatuteräksen salaisuuden, vaikkakaan ei tietysti ns uthberth-laatuisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli Mikko Moilasen väitöskirja, jonka sisältöä selostettiin Hesarissa 2.3.-16

   Poista
 11. Justinianuksen rutto oli 541-542 jaa.

  Äärimmäiset säätapahtumat oli 535-536 jaa joka näkyy Irlannin tammien vuosirenkaissa voimakkaana kapenemisena, myös 542 jaa oli kylmä tapahtuma. Tämä tai nämä näkyvät myös Suomen ja Ruotsin puiden vuosirenkaissa sekä Kalifornialaisissa ja Chileläisissä puissa. Viljan- ja ruoantuotannon vaikeuksia ympäri maapallon Euroopassa, Kiinassa ja kuivuutta Perussa.
  Grönlannin ja Antarktikan mannerjäiden vuosikerrostumissa näkyy huomattavia hapokkaita sulfaattipitoisuuksia vv. 533-534.

  Viimeisimmän tutkimuksen mukaan syynä olisi ollut tulivuorenpurkaus P-Amerikassa ja sitten muutaman vuoden päästä 539-540 toinen tulivuorenpurkaus jossain tropiikissa.
  Niiden pöly peitti aurinkoa ja viilensi maata, monille sitten kohtalokkaasti.
  Nälän heikentämiin iskee taudit.

  VastaaPoista
 12. Ahhaa. Dire Straits. Private investigations.
  "It's a mystery to me,
  the game commences,
  for the usual fee,
  plus expences."

  - "Aito Helvetian Suola"
  - "Parantakaa janoanne!"

  Metallinpaljastimet ovat melko kivoja.

  Miinaharava tuo mieleen katajanauloilla kootun antimagneettisen pienvenosen josta johtaen mieli miettii ettei niitä raivattujen kenttien miinoja Itämerellä juuri purettu vaan miinoja räjäytettiin ampumalla tykillä. Pohjalla on ja pysyy vielä tosiaankin riittävä määrä kertakäyttöisiä elämänvaarantamiskappaleita, kaatopaikkana Itämeri toimii surkeasti, siellä on hyvä säilyttää mm. shamppanjaa.
  (Psst! Tässä kilpailu ON kaikkien etu. Valmistakaa Tekin kallista uppojuomaa GPSn avulla.)
  Maan sisässä voi olla myös tomeria jytkösiä. Sellainen kenttätykin jöötti kun päättää kukkia niin eipä jää tumpelo kitumaan.

  VastaaPoista
 13. Nuoremman matruusin gestalt on vaikuttava ja ilmekin on siinä määrin ilmaisuvoimainen että voi arvata keilauskarttojen tutkimisen olevan professorin lempipuuhaa. ISSltä voisi olla mainio näköala mutta mitään kovin valtiollista sieltä ei erotu. Syöte näkyy jonkin teeveekanavan tauko-ohjelmana öisin.

  Mikähän mahtoi olla syynä merimiespuseron suosioon? Ne housut kun ovat myös käyttäjälähtöistä suunnittelua, niiden nopea riisuminen kengät jalassa on mahdollista. Pikkulapsille passeli idea tarpeen tullen!

  Minkä vuoksi juuri merimiespusero on ollut niin muodikas? Jokin romanttisuus on ympäröinyt koko merenkäynnin gloorialla jolla ei ole katetta. Purjelaivojen aikaan tämä oli toisin. Työ oli vaarallista, kuluttavaa ja toisinaan päällikkö varustamon pihdeissä niin kovilla että suorastaan raakuuksiin syyllistynyt; Toivo vaikkapa esimerkkinä. Kaphuurnareita tavanneena en kummemmin ihastele koko aihetta, tässä tosiasiat ovat jotensakin häijyjä miellettäviä.

  Villahousut ovat kyllä pätevät. Välillä olivat villavaipat pois muodista, nyt niitä taas kehutaan. Kyllä villat ovat parhaimpia high-techmateriaaleja ja käytössä sen huomaa. Villapa on mieluisa niille jotka pitävät ulkonaolemisesta! Sen saattaa päätellä lampaista, ehkä. Teseman mustat sukat ovat lujaa laatua ja merinovilla seostettu keinoaineilla joiden suhteet on valittu onnistuneesti. Kovin kehun koska ansaitsevat sen. Martat urakoivat parisen tuhatta paria villasukkia varusmiehille kuutisen vuotta sitten, se oli reipas teko. Eihän nyt voida ajatella ettei Suomessa enää osattaisi sukkia kutoa. Kun se nyt ainakin on jo todistettu olevan toisin, sekä koneilla kaupallisesti että mummoenergian avulla.

  Mikä on mummoenergian mittayksikkö?

  VastaaPoista
 14. Tukholman Narvavägenillä sijaitseva Historiska museet on suomalaisillekin kävijöille tuttu paikka. (Mahtaneeko ent. nimen Statens historiska museum jääminen pois käytöstä liittyä "moderaattien" valtakausiin?) Itse tosin suosin ehdottomasti kernaammin taide- kuin esinemuseoita, mutta "Natsun" kiinniolo tuntuu jatkuvan tietymättömiin.)

  Historiska museetin kuulussa "Guldrummetissa" kimaltelevat esihistorian aarteet väsyttävät paljoudellaan ja samankaltaisuudellan. Yhden aina etsin silmiini: Suomeen päätyneen kultaisen kaularenkaan, jonka päiden tarueläimet viittaavat vahvasti germaaniseen eläinornamentiikkaan. Tuo aarre on kirjojen mukaan valmistettu ehkä 200-luvulla jKr.[näin!]. Korpraali Johan Ekbomin silmiin se sattui hänen ilmeisesti muokatessa peltotilkkuaan Nousiaisten pitäjässä vuonna 1770. Gustaf-kruununprinssin äidin Lovisa Ulrikan perustama "Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien" sen lunasti kokoelmiinsa, joten tätä suomalaista "Elgin marbles" -aarretta ei liene edes koskaan harkittu luovutettavaksi takaisin (nykyiseen) löytömaahansa, vaikka vanhan Ruotsin valtakunnan länsipuoliskosta on tehty ylenpalttisesti samankaltaisia löytöjä, kuten jokainen paikalla käyvä voi itse todeta.

  VastaaPoista
 15. Metallinilmaisin on niin koukuttava kapine, että kyllä se kohta varmaankin kielletään.
  Aina pitää muistaa mainita tuo räjähdyksen vaara. Ylipäätään vaara.
  Voihan sitä ihminen varoa vaikka mitä, voi olla myös varomattakin vaikka mitä.
  Kulttuurilaitoksessa koettu liiallisen esteettisen elämyksen tuottama aivoverenpurkauksen vaara huolettaa minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ällös huoli. Korkeakulttuurin paineenalennus voidaan suorittaa suoranousuna tai etapeittain.
   Alkuun harjoitellaan opettelemalla ulkoa Sisäkumi-Siimeonin CV. Sitten teoriaa sovelletaan uimahousuissa ilman rotannahkaviittaa. Allasharjoittelun tulosten tultua hyväksytyiksi voidaan myöntää kans.väl. korkeakultturilaitospätevyys.

   Joe Smith
   k.v. Lontoon seikkailia

   Poista
  2. Kiitos neuvosta. Mieli keveni heti.

   Itse teen aivoverenpaineentasausta menemällä mielenkuohun hetkellä yksinäiseen paikkaan. Tuijotan ajokorttikuvaani ja toistan ääneen: olen sentään aika kova jätkä ja kaikki muut ovat minuun verrattuna ääliöitä. Sitä toistan ääneen, kunnes loppuu itku tai nauru, mitä sattuu tulemaankaan.
   Mutta tuo on elegantimpaa - ja vieläpä johtaa siihen kulttuurilaitospätevyyteen. Allasharjoittelu toki huolettaa.

   ps. minäkin muuten olen k.v. seikkailia (Inari)

   Poista
  3. Päälle kuumaa mehua ja ehkä jokin pikku leipomus kuten varttineliömetrin pitsa tai jänis. Onkohan niissä tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita? Ajokortissa ei ainakaan ole. Sillä on kyllä näppärä krapsia maksamakkaraa hapankorpulle.

   J. S., sosiaaliortopologian dosentti, v.t. ylikäyttöpäällikkö, päivystävä jänisterapeutti ja kanipsykologi.

   Porin tuonnin autosta ostin hyvän ilmakon. Kolmekymppiä! Rappusilta osuu kaivopumpun valurunkoon joka kerran heittämällä. Taidankin ostaa kuteja. Haasteita pitää olla.

   Poista
  4. Allasharjoittelujakson suorittamisen puoleen, mikäli pläsähtää jääkuoriseen suonsilmäkkeeseen kivuten ripeästi viihtyvyyssyistä pois itselleen nauraen voidaan katsoa allasharjoittelu hyväksytyksi mutta se ei vielä oikeuta Suomen Suopotkupalloliiton tuomarinpätevyystutkintoon. Se oikeuttaa kyllä pilliin viheltämiseen ja tasajalkaa hyppimiseen.

   Sama (suunnilleen)

   Poista
 16. Minä levitän maksamakkaraa ratuleivän päälle Inarin kunnan kirjastokortilla, mikä on muutenkin mainio kortti.
  Se antaa kirjanlainausluvan lisäksi maastoliikenneluvan, laajennetun metsästys- ja kalastusoikeuden Oulun ja Lapin lääneissä ja paikoin myös Norjassa. Lisäksi se antaa oikeuden talloa uhan alaisia kasveja, jos haluaa.

  Poliisin ja rajamiehen yhteispartion kysyessä kelkan papereita olen sen myös esittänyt. Rajamies totesi asian olevan kunnossa ja toivotti hyvää matkaa. Poliisi näytti hämmästyneeltä, mutta se olikin Rovaniemeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut huomaavinani saman ilmiön.

   Kirjastokortissani lukee blanka. Teholainausteni jäljiltä on ehkä palauttamatta levyllinen reippaita marsseja. Mitenkähän kaikki kirjat lukenut kirjaston täti suhtautuu? Ajattelin ehdottaa osamaksusopimusta, ts. se tavallinen ilme ja sanon että anteeksi kamalalla tavalla, kyllä tuon korvauksia ensi kerralla. Katuvin ilmein, tietysti.

   Kevään tullen olen vaihtava vaatteita. Kaupunkiasusteista alkaa suojaava pihkakerros olla kokolailla poiskulunut. Lisäksi moottorisahaan tarvittava öljy on vähissä. Myymälä on kuitenkin aivan lähellä, käyttöpaikan ja myymälän välimatka on vain 220 km eikä edes tarvitse kulkea jalan. Pidän sivistyksestä, kuten tiet, sillat, rautatiet ja rautatieasemien pikabaarit, erityisesti kirkonkylien baarit ansaitsevat huomion.
   Niissä on jotain muuttumatonta joka herättää mielenkiinnon. Se on mahdollisesti oluthana tai wc-pytty, tai sanomalehdet. Miksi niiden lattia kallistelee kun sulkee silmät?

   Poista