Sivun näyttöjä yhteensä

12. joulukuuta 2012

Miltä näyttää


Pojat vähän jännittivät televisiossa eivätkä onnistuneet esittämään asiaansa eheästi, kun aiheena oli entinen ministeri Häkämies eli toiskielisin sanoin lobbaus ja karenssi.

Sanoin hiljan, että eräs hölmöläinen ei ollut selvilä Luigi Pirandellon näytelmästä käytettyään julkisesti sen nimeä ”Niin on, jos siltä näyttää”. Tai ehkä hän ei ollutkaan hölmöläinen. Muistan että tuo sitaatti kuulosti viisaalta, koska kukaan ei ymmärtänyt, mitä sillä tarkoitettiin.

Ihmisoikeustuomioistuin ja meidän nilkit perässä perustelevat tätä nykyä esteellisyyttä sanomalla, että julkinen uskottavuus edellyttää myös sitä, ettei synny käsityksiä sopimattomasta riippuvuudesta.

Tämäkin kuulostaa viisaalta, mutta ei ole sitä.

Olettakaamme huvin vuoksi, että olisin edelleen hovioikeudenneuvos ja tuomitsisin jonkun Kemppisen epätavallisen lievään rangaistukseen tai olisin jopa hylkäämässä syytettä. Pahalta näyttäisi.

Imatran seudulla on Kemppisiä niin että päät yhteen kolisevat. Oma sukuhaarani lähti sieltä Pietarin seudulla 1820-luvulla. Tarkka vuosi ei ole tiedossa. Mitäpä köyhien kulkemisesta olisi kirjaa pidetty. Eräät sukunimikaimat ovat kuitenkin selvitelleet sukua eli oikeastaan siis nimeä sangen kaukaa menneisyydestä. Nimen kantaja löytyy esimerkiksi siitä kuuluisasta 1600-luvun alun hopeaveroluettelosta, joka on sukututkijoiden hyvä lähde. Kun isäni isä joutui puolestaan selvittämään suomalaisuutensa päästäkseen rajavartioston palvelukseen 1920, jopa minulla on seitsemän sukupolven luettelo sukuhaarani sukunimen käyttäjistä.

Esimerkissäni tuomitsemani henkilö voisi siis olla todistettavasti ei-sukulainen tai sukulaisuus juontuisi 1700-luvulta.

Jos muutamme esimerkkiä ja sanomme, että tuomarin ja tuomitun sukunimi on Mäki tai Eskelinen tai Määttä tai muuta sellaista, perustelun pätevyys osoittautuu kyseenalaiseksi. Oli minulla kerran esiteltävänä oikeusjuttu, jossa oli ammuttu karhu, syyttäjä oli nimeltään Karhu ja tuomari oli Kontio.

Tämä ei ollut pelkkä vitsi. On ollut puhe sellaisestakin karenssista, että esimerkiksi virkamies ja edunvalvontajärjestön edustaja eivät saisi näyttäytyä yhdessä. Menee vaikeaksi. Lähes säännöllisesti komiteoissa ja toimikunnissa on jäseninä virkamiehiä ja esimerkiksi työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajia. He eivät saisi käydä oikeusministeriön parvekkeella tupakalla yhdessä…

Jos ministereille, erityisavustajille ja kansliapäälliköille pantaisiin karenssi eli kielto mennä ”vastapuolen” palvelukseen, heillä pitäisi olla tieto rajoituksesta ottaessaan viran vastaan. Kilpailukieltolausekkeet ovat hyvin tavallisia. Ne ovat usein erittäin oikeudenmukaisia. Kun joku myy liikeyrityksensä, hän sitoutuu samalla olemaan perustamatta uutta kilpailevaa yritystä tai menemättä sellaisen palvelukseen tyypillisesti kahden vuoden aikana.

Tämä on mielestäni tärkeä näkökohta. Se ei ole niin tärkeää, saako ministeri tai vastaava rahallisen korvauksen toimintavapautensa rajoittamisesta.

Väärä ja pelkurimainen suhtautuminen riippuvuusepäilyihin on pitänyt osan virkakuntaamme erittäin edistyneenä. Tietääkseni tilanne ei ole vieläkään muuttunut, vaikka kaikki väittävät olevansa samaa mieltä, että esimerkiksi alituomarin voisi olla hyvä työskennellä muutama vuosi liikejuristina tai asianajajana. Käytännössä sellainen ei onnistu. Tuomarikunta ja ehkä poliisi ja armeija ovat sellaisia pyhäin yhteisöjä, ettei niihin ole ainakaan paluuta, jos on hairahtunut vääränä pidettyyn leiriin.

Se ei ole ongelma, että asianajaja nimitetään korkeimpaan oikeuteen. Hän muuttaa täydellisesti elämäntapojaan, vaihtaa tuttavapiiriä ja sanoo tarpeellisen määrän sinunkauppoja irti.

En vähättele ongelmaa. Suhtaudun erittäin kaunaisesti erinäisiin lobbareihin ja pidän esteellisyyssääntöjä tärkeinä. Halusin vain sanoa, että ongelma ei ole lainkaan helppo. Itse toivon, että jonain päivänä elinkeinoelämän johtotehtävistä palkattaisiin korkea virkamies.

17 kommenttia:

 1. Lasse Lehtinen totesi tänään naamakirjassa: "Lobbari on päättäjän paras ystävä." Suomennan Lehtisen savolaissutkautuksen: "Päättäjä on lobbarin lompakko". Jos joku ihmettelee, miksi Lasse Lehtinen sai aikoinaan tupakkaprogandansa läpi Sanoman mediassa, niin suosittelen lukemaan Lehtisen omat muistelmat...

  VastaaPoista
 2. "Se ei ole ongelma, että asianajaja nimitetään korkeimpaan oikeuteen. Hän muuttaa täydellisesti elämäntapojaan, vaihtaa tuttavapiiriä ja sanoo tarpeellisen määrän sinunkauppoja irti."

  Miehen puhetta tämä. Kyse on paljolti myös stilis- tai estetiikasta: mitä ajattelisimme, jos kuultaisiin taidemesenaatti Peggy Guggenheimin pakaran tribaalitatskasta ja nänniläväristä hänen vasemmassa utareessaan tai näkisimme Timo Soinin television mainosrahoitteisella kanavalla nenäkarvatrimmerimainoksessa iloisena kiittelemässä tuotetta, joka teki hänestä salonkikelpoisen?

  VastaaPoista
 3. Jokseenkin tyhjää löpinää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopeta tämän blogin lukeminen. Keskity siihen Nyyrikkiisi

   Poista
  2. Hönön kommentit ovat kyllä tämän blogin suola!

   Poista


 4. David Swensen nosti Yalen säätiöiden juoksevaa tuottoa antavien säätiöiden varat miljardista yli kaksikymmenkertaisiksi parissakymmenessä vuodessa vuoteen 2008 tultaessa. Uudet säännöt kirjoitettiin juosten ja nekin pilviin alumnien toimesta ympäri valiokuntia,myös Helsingissä Arkadianmäellä. Uusia sijoitusmahdollisuuksia osoittivat etenkin aasialaiset stipendiaatit. Se että omaisuuksien päivänhinta romahti kriisivuosina on jo kiritty melkein kiinni ja nousu jatkuu.

  Samaa tarinaa voi kertoa matkittuna Harvardista, Princetonista…. Yksi Swensenin strategia joka hätkähdytti Suomea oli kantohintojen nousu, koordinoidun hakkuuoikeuksien ja metsämaihin sijoittamisen globaali boomi. Se meni ohi, mutta rahat jäivät. Rahan määrähän kasvaa, joten paperivoitot eivät suinkaan haihdu, ne on korjattu talteen. Suomeen saatiin entistä isomat metsäharvesterit ja robotoidut navetat, joissa maito valmistetaan yhä synteettisemmin Tekesin rakennusluvilla ja valmistustarkkailunöyryytyksillä -koulutet yrittäjät tosin itsesugestiossa ovat ihan reippaita -viimeiseen päivään.

  Tällaiset verkostot kietovat ihmiskunnan firmojen ja etenkin rahafirmojen neuvonantajavaliokuntina ja tiedeasiantuntijoina ja nimitysvaliokuntina. Sisäpiirisyys on ihan laillista niin pitkälle kuin se ei loukkaa viattomia sivullisia sijoittajia julkisissa pörsseissä. Suomessakin nämä enkelipiirit katsovat ostokohteita ja sitten hakevat rahat ostajafirmalleen pikkusilla omilla pääomillaan, ja isolla velalla jota saa näiden verkostojen kautta. Se velka siirretään esimerkiksi takaisin myöntäjälleen Ilmariselle myymällä velka Nordean rahastoon joka tätä saamisomaisuutta vastaan lainaa samalta Ilmariselta yritystodistuksina rahaa hoitaa Ilmarisen antamaa alkuperäistä velkaa.

  Tämä moderni maailma pinnii arabikevättä armeijoiden alta, ei basaarivallaksi, vaan ostoskeskusihanuudeksi, mutta islam vetää pidemmän korren ? Sen verranhan asioista on tihkunut meilläkin pisapäihin, ettei sentään enää kehuskella suhteilla ja saunakerholaisuudella. Niistä on tullut ankara elinehto finanssikapitalismin luotua uusia elegantteja pääesikuntia, jotka vihjaavat näkymättömistä korkeuksista ja etäisyyksistä. Suomessa pomojen ja "isänmaan"partureiden ulkoparlamentaarista ja kolmikannalta paennutta juppiliikettä johtavat usaperäiset headhunterit ja palkitsemiskonsultit. Onneksi jää nostalgia.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 5. Urjalassa on seuraavanlainen ongelma. Kunta omistaa "Urjalan talot Oy" nimisen vuokrataloyhtiön ja yhtiöllä on tietenkin hallitus. Sitten on toinen "Airanteen energia" niminen kaukolämpöyhtiö. Simo Vehmaa (kesk) on Airanteen energian toimitusjohtaja, kunnanvaltuuston jäsen ja istuu Urjalan talojen hallituksessa. Energiayhtiö myy kaukolämpöä kunnan vuokratalo yhtiölle ja Simo toimii kummassakin yhtiössä sekä ostajana että myyjänä. Miten tämä poliittinen ja taloudellinen korruptio yhtälö voitaisiin ratkaista? Minusta pelkkä jääväämien ei riitä hallituksen kokouksessa, vaan Simon tuli erota joko toimitusjohtajan tehtävästä tai luopua politiikasta tai vuokrataloyhtiön hallituksen paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otat esiin erittäin tärkeän ilmiön, jota juristit sanovat itsekontrahoinniksi. Räikeimmillään se johtaa takaisinsaantiin. Holhooja esimerkiksi ostaa holhottavan omaisuutta. Mjuistan erään pöydälleni päätyneen jutun, jossa konkurssin uhkaama isä oli myynyt kalliin henkilöauton kaksivuotiaalle lapselleen ja oli kovin loukkaantunut, kun kauppa ei pitänyt.

   Kysymys on monimutkainen. Se taitaa olla normaalia, että henkilö istuu Vattenfallin luottamustehtävässä ja käyttää kotitaloudessaan sähköä. Pari vuotta sitten taas herätti ansaitusti huomiota, että eräässä kunnassa konsulttitehtävät osuivat kumman usein erään päättäjän puolisolle.

   Poista
  2. Yksi ongelma on, että liikelaitokset piti muuttaa yhtiöiksi.

   Poista
 6. Muistui mieleeni "oudosta etiäisestä" tapaus, kun EU:n huippuvirasta jäi herrashenkilö aivan omaehtoisesti ennenaikaiselle eläkkeelle ja siirtyi miltei heti Suomen eduskuntaan kansanedustajaksi ja samanaikaisesti nautti "pääjohtajatason" eläkettä ja kansanedustajan liksaa..

  Aika veitikka!

  VastaaPoista
 7. Se vaan Häksy-nuorempi tunkee ruutuun entiseen tahtiin sitä sitä vilpitöntä `Äidin kultamussukka´ -lookiaan.
  Se toimi liian hyvin lapsuudessa; syntyi tämä aukoton häsky2:n minä, joka uskoo että se minä-brändi toimii maailmantappiin.

  K: " ... heillä pitäisi olla tieto rajoituksesta ottaessaan viran vastaan. "
  Tietysti. Tämähän on se peruslogiikka, joka muutenkin on monissa asioissa kateissa. sen asemesta kepu ja demarit tyytyvät aina kulloinkin vallassa ollessaan kahmimaan itselleen valtion virkoja - jopa savustamalla niitä vapaiksi.
  Harmillista, sillä tuossa poliittisessa kulttuurissa keskinkertaisuudet korvaavat keskinkertaisuudet.
  Ai, että so what?
  Sattuu sitten taas joskus huono ilma vaalipäiväksi, kun kolmannes äänioikeutetuista jää kotiin.
  Vanha hätäpaska.

  VastaaPoista
 8. Lääketehtaat harrastivat laajamittaista lääkärien lobbausta vuosikymmenten ajan kunnes viime vuosina lääkevaihdon ja patenttien vanhenemissääntöjen vuoksi taloudelliset syyt pakottivat sitä vähentämään. Syötiin korruptioillallisia ja tehtiin korruptiomatkoja, vaikka korruptiosta ei ollut kyse. Informaation hankkiminen uusista lääkkeistä on sen jälkeen on ollut työläämpää, vajavaisempaa ja vähemmän hauskaa ja moni kongressimatka on jouduttu tekemään köyhien kuntien rahoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuona kommentoijan tarkoittamana maasutuksen "kulta aikana" korkeasti oppinut ystavani oli lääkebusineksessa ja mukana maasuttamassa lääkäreita ja organisaatioita. -- Maksa ei kestanyt. Poika on ollut vainaa jo pitkaan.

   Poista
 9. "Itse toivon, että jonain päivänä elinkeinoelämän johtotehtävistä palkattaisiin korkea virkamies."

  Yhdysvalloissahan tätä kokeillaan molempiin suuntiin. Tulos on, ettei virkamies ole puolueeton vaan yksityisen rahan käsikassara.

  Tuon toiveen saattaisi voida allekirjoittaa, mikäli saataisiin oikeasti puolueeton virkamies eikä joko mielipiteiltään tai aikaisemman palvelussuhteen kautta korruptoitunut petturi. Tähänastiset tulokset kytkösten suhteen eivät ole olleet lupaavia.

  Tähän pitäisi puuttua nyt, kun korruptio-ongelma ei ole vielä äjähtänyt käsiin.

  VastaaPoista
 10. "Itse toivon, että jonain päivänä elinkeinoelämän johtotehtävistä palkattaisiin korkea virkamies."

  Ja tätä puolueettoman asiantuntijuuden saamista hallintoon osoittavat esimerkillään kulttuuripuolen virkamiehet, etunenässä eräs Jukka Liedes.

  VastaaPoista
 11. "Ihmisoikeustuomioistuin ja meidän nilkit perässä perustelevat tätä nykyä esteellisyyttä sanomalla, että julkinen uskottavuus edellyttää myös sitä, ettei synny käsityksiä sopimattomasta riippuvuudesta.


  Tämäkin kuulostaa viisaalta, mutta ei ole sitä."

  Nyt JK ei ole huomioinut sitä, että pelkkä subjektiivinen vaikutelma ei EIT:n mukaan riitä vaan sen ohjana täytyy olla objektiivinen peruste, joka perustelusti johtaa tuo ulkonaiseen vaikutelmaan.

  Tuo testi on käytännössä huomattavan toimiva ja lopettaa alkuunsa keskustelun "enhän minä ole mielentäni jäävi, vaikka..."

  Lisää eurooppalaista ajattelua tähän rakenteellisen korruption (hyvä veli -verkostojen luvattuun - mutta lahjomattomaan ! - maahan.

  Nimim "Pitää tasaisesti maasuttaa ettei tarvi hätäpäissä lahjoa"

  VastaaPoista
 12. "esimerkiksi alituomarin voisi olla hyvä työskennellä muutama vuosi liikejuristina tai asianajajana. Käytännössä sellainen ei onnistu."

  Asia onnistuu erittäin hyvin kun se tehdään oikein eli ensin päteväksi lakimieheksi osoittautunut liikejuristi tai asianajaja nimitetäään tuomarivirkaan, joka on hänen työuransa huippu. Tämä onnistuu tuomarien riittävällä palkkauksella motolla minkätasoisen tuomarin haluaisit ratkaisevan esim. Sinun avioerosi jälkeisen lastesi huollon tms.

  Sen sijaan länsimaissa ei ole tapana, että tuomarinistuimelta laskeudutaan enää mualle kuin eläkkeelle - tai korkeampaan tuomarinvirkaa. Jälkimmäinen on ongelma riippumattomuuden kannalta, koska se luo tuomarille sivuvaikutteita (uran edistäminen) tuomarintehtävissään.

  VastaaPoista