Sivun näyttöjä yhteensä

25. maaliskuuta 2011

Poliittinen ohivalinta vai monivalinta




Tämä ei ole politiikkaa, vaan kulttuurihistoriaa.

HS:n vaalikone on aika hyvä. Sen ongelma on metodinen: mitä kysytään. Sieltä todellakin löytyy kannanottoja. Mutta sekä järjestelmä että lukijoiden heikko keskittymiskyky edellyttää helppoja kysymyksiä.

Kysytään käsiaseista, vaikka lakia muutettiin juuri, pari viikkoa sitten, ja kysymys ja vastaus ovat helppoja käsittää. Uudessa laissa on määräys, jonka mukaan naulainta ei pidetä aseena. Eräässä Tervon novellissa rosvo jysäytettiin jalkaterästä kiinni lattiaan juuri naulaimella. Niin se käy, kun osaa.

Ensimmäistä kertaa käsitän nyt, mitä P. Arhinmäki puuhaa. Olen pitänyt häntä jotenkin omituisena. Se oli väärä käsitys. Kysymys on vain mielipide-eroista ja varmaan sukupolvista.

Olen pitänyt P. Väyrystä mulkvistina jo 1960-luvulla. Ilahdun lukiessani hänen vastauksensa. Ne blogin kommentoijat, jotka ovat hämmästyttäneet minua väittämällä, että minulla on kova tarve olla oikeassa, ovat oikeassa. Väyrysen mielipiteet ovat yhtä luotaantyöntäviä kuin hän itse.

Vanhat, mieskohtaisesti tuntemani henkilöt eivät yllätä. Tuomioja, Donner, eräät vihreät – saa sellaisen vaikutuksen, että he ovat jopa vakavissaan. Donner kiteyttää ”Euron kaatuminen olisi suuri onnettomuus”. Tuomiojalla on sama korjaamaton puute kuin ennenkin, epätaiteellisuus.

Jos tuosta luonnehdinnasta vaadittaisiin tilille, sanoisin että taiteellisuutta on mielestäni taito innostua naiivisti mutta samalla vaistota tilanteet paremmin kuin kukaan. Jossain kirjassa, en ole varma sen nimestä, mutta risti siinä oli kannessa, sanottiin että on oltava viisas kuin käärme ja viaton kuin kyyhkynen. Ja luulen että puhe oli taitelijoista.

Juristilla ja insinöörillä on kansanperinteessä huono maine oikeiden vastauksien osaajina. Toinen tietää paljon ns. ankarasta vastuusta vahingonkorvausoikeudessa ja toinen säteilynopeudesta sieverteinä, mutta kumpikaan ei osaa sanoa, mitä Japanissa olisi nyt tehtävä. Jokainen äänestäjä tietää kohta, mitä Japanissa olisi ollut tehtävä toisin.

Itse olen huono juristi. Insinöörinä olisin voinut pärjätä, tuskin kuitenkaan diplomi-sellaisena. Olen myös huono ihminen. Postissa tuli poliisilta huomautus. Olin ajanut 34 km/h parkkihalliin, jossa suurin sallittu vauhti on 30 km/h. Ennen pitkää saan vielä sakkoa.

Syy moneen murheeseen on auttamaton halu löytää asioiden keskinäisiä suhteita. Jatkuva mielenkiinto 1900-luvun historiaan johtuu myös siitä, että sekä natsismi että kommunismi ovat niin päteviä esimerkkejä pseudotieteestä. Tiede on ihmislajin kehityksen toiseksi korkein vaihe (korkein on taide), mutta tieteellä on tapa kuohua ulos astiasta kuin Samarin-pulverilla. Tiedemies käyttää asemaansa ja arvovaltaansa virheellisten käsitystensä tukemiseen. Salainen taka-ajatus on, että jos on etevä fysiikassa, ymmärtää myhös biologiaa paremmin kuin biologit.

Onneksi äänestäjistä suuri osa ei mielestään ole erikoisen eteviä. Onneksi äänestäminen on muuttunut vaalikoneiden osoittamalla tavalla monivalintatehtäväksi, sellaiseksi jossa pannaan rasti ruutuun tietämällä tai arvaamalla. Ja kansallinen eliitti on kuin entiset ohivalintanumeroiden haltijat. Heillä on pikainen pääsy sinne minne yhteinen kansa joutuu jonottamaan ruuhkaisissa keskuksissa.

Ongelma on tietenkin selvä. Mitään rakenteellisesti mielekästä kokonaisuutta ei voi redusoida eli palauttaa muutamiksi monivalinnoiksi, koska ymmärtäminen tarkoittaa hyvin täsmällisesti sitä, että on ymmärrettävä muutakin kuin se, mitä kysytään. Eräs jo muodista mennyt ajattelija (Husserl)  käytti termejä ”elämismaailma” ja ”odotushorisontti” (Jauss). Oikein hyviä termejä. Maailmaa ei voi ymmärtää, mutta sitä voi elää. Maailman on asiaintila.

Onneksi eduskunnan ei tarvitse olla etevä. Sellaista vaaraa ei ole näkyvissäkään. Eduskuntatalo on eräänlainen Pasilan Konepaja, jossa valmistetaan vanhentuneita vetureita ja vaunuja. Sellaisten rakentamiseen ja ylläpitoon sopii monivalintakin.

16 kommenttia:

  1. Kyllä ne Japanissa tietävät mitä tehdä kun vain hierarkkinen komento saadaan toimimaan:

    http://www.iltalehti.fi/japani/2011032413427648_ji.shtml

    Tuossa olisi mallia Pekka Saurille, joka jo muutama aika sitten lupasi laittaa Helsingin jokavitunkesäisetjaympärivuotiset katukaivannot koordinaation piiriin. Tuloksia ei vielä ole näkynyt.

    VastaaPoista
  2. Tartutaan nyt sitten yhteen pikku asiaan. Onko kapitalismi sitten tiedettä?

    VastaaPoista
  3. Ei ole saatavissa mitään varmuutta siitä, että monikaan blogisti tai pomo-Paavo, esim. Lipponen tai Väyrynen, olisi sisäistänyt toisen maailmansodan olevan peruuttamattomasti ohi.

    Puhutaan isänmaallisuudesta ja yhteisvastuusta tai pohjoismaisen hyvinvointivaltion puolustamisesta(Donner, Tuomioja)ikäänkuin pyövelinmiekka, nahkurin orsi, karhu tai joku tulennielijä kurkkisi ulko-oven takana.

    Mutta ei auta valittaa. Pitää luoda kansankielistä älymystöajattelua.

    VastaaPoista
  4. "Onneksi eduskunnan ei tarvitse olla etevä. Sellaista vaaraa ei ole näkyvissäkään. Eduskuntatalo on eräänlainen Pasilan Konepaja, jossa valmistetaan vanhentuneita vetureita ja vaunuja. Sellaisten rakentamiseen ja ylläpitoon sopii monivalintakin."

    Asiahan on jo hoidettu sillä, että EU on yritysten välinen järjestely, niin kuin sitä perustettaessa sanottiin. Pankit kuuluvat kuormaan,ja napostavat siitä. Kansaa ja sen edustajia tarvitaan moneen.

    VastaaPoista
  5. Ad Omnia: - kapitalismi ei ole tiedettä, ei edes taloustiedettä. Se on nimitys ilmiöryhmälle, jonka rajaamisesta vallitsee erimielisyys

    VastaaPoista
  6. Blogisti näytti meille taas Damokleen lumikielekkeen. Kun hän on myös runoilija, olen alkanut etsiä siitä viestiä ja varoitusta ajastamme ja epäiltävästä linjanvalinnasta. Jos Arhinmäki piirtelisi lumikielekkeitä muureihinsa, se havahduttaisi Kalliossakin, ja Pasilassa.

    VastaaPoista
  7. Jotenkin kyllästymisasteeseen saakka olen kuunnellut tätä sanahelinää aina ennen vaaleja. Isänmaallisuus, oikeudenmukaisuus, vastuu, vaje, hyvinvointivaltio ja monet muut yleiskäsitteet tipahtelevat ennen vaaleja monenkin eduskuntaan pyrkivän ja siellä jo istuvan suusta. Aika ei riitä missään vaalikeskustelussa kuin pintaraavintaan.
    Joka neljäs vuosi Yle lähettää jalkapallon MM- kisoja liki kuukauden ajan kuusi tuntia päivässä.
    Miksi ei voitaisi ajatella, että tulisi vaikkapa verotusta käsittelevä kuusituntinen ohjelma, jossa mukana olisi myös asiantuntijoita eri aloilta,pienyrityksen edustaja jne. Käsiteltäisiin verotusta mahdollisimman laajasti, sen vaikutuksia valtion budjettiin, yritykseen, yrityksen johtoon, omistajiin, kansalaisiin jne. Lukuja esiin ja käsitteiden yksityiskohtaista selventämistä kehiin. Myös lukuja verotuskäytäntöjen vaikutuksista kunkin kohderyhmän käteen jäävistä nettotuloksista. Näinkin pieni asia, kun sähköveron kaksinkertaistumisen vaikutus pienyrityksen tulokseen ainakin minua kiinnostaa. Saati sitten sähkön kWh- hintojen kovat nousut. Voiko edes ajatella, että valtio voisi vaikuttaa myös sähköntuottajien energiahinnoitteluun, ei pelkkiin siirtomaksuihin?
    Samanlainen aihe käsiteltäväksi laajasti voisi olla energiapolitiikka, vanhusten hoito, koulutus jne.
    Jollei kuusituntinen ohjelma riittäisi, niin kaksi lähetyspläjäystä per viikko sitten.
    Olen diletantti näissä asioissa, kuten varmaan kirjoituksestanikin huomaa, mutta kun minulle ei vaan tahdo riittää puolueen puheenjohtajan toteamukset "työllisyyden hoito on ykkösasia" tai "veronkantoa maksukyvyn mukaan". Toki hienoja ilmaisuja, mutta yksityiskohdat tuppaavat jäämään hämäriksi.

    VastaaPoista
  8. Jotta Mannerheim valtionhoitajana suostui pitkin hampain, erottamisen uhalla ja kauan vitkuteltuaan, allekirjoittamaan tasavaltalaisen hallitusmuodon v. 1919, täytyi sitä muuttaa niin, ettei eduskunta voinut erottaa presidenttiä, josta tuli vahvan kuninkaan korvike.

    Nyt kun presidentin valtaoikeudet on riisuttu eikä hänelle enää edes kateta lautasta Euroopan pöydissä vaan hänen on syötävä omassa keittiössään, voisi siinä olla kunniakansalaisena vaikka Paavo V. Mutta mieluummin joku kulttuurissa marinoitunut.

    Päinvastoin kuin Mannerheim ja Koskelo me tavikset tyydymme eduskuntavetoisuuteen ja käymme ilomielin kuin neuvostoliittolaiset heinäntekijät Paasilinnan tv-dokumentissa äänestämään ensin itsemme oloisia lainsäätäjiä ja sitten tuota kokonaisuuden näkijää.

    VastaaPoista
  9. Jos kansa on tyhmää, kuten Hesarin tutkimuskin todisti, niin ei kai sen kansan edustajatkaan voi kauhean eteviä olla.

    Totta puhuen eduskunta kuvastaa kansaa erinomaisesti: siellä on tasamäärä järkeviä, haihattelelijoita, julkisuudenkipeitä ja änkyröitä.

    Toisin sanoin: viisaita & ahkeria, viisaita & laiskoja, tyhmiä & laiskoja, tyhmiä & ahkeria.

    Niin kauan kuin valta ei ole tuolla neljännellä ryhmällä, asiat sujuvat.

    VastaaPoista
  10. Jo pari vuosikymmentä sitten sain itseni kiinni pihalle analysoinnista, ja olen sen jälkeen koittanut suhtautua elämään ja ympäristööni vähän nöyremmin. Hyvien ja oikeiden vastausten (mielipiteiden) sijasta sen jälkeen elämäni onkin täyttynyt pelkillä kysymyksillä.

    JK kirjoitti:

    "Maailmaa ei voi ymmärtää, mutta sitä voi elää. Maailma on asiaintila."

    Albert Einstein on sanonut (Wikisitaatit):

    "Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys."

    Maailman voi tietysti ymmärtää myös vallitsevana asiantilana, mutta mikäli siihen sukeltaa nöyränä, on löydettävissä myös sen käsitettävyys ja ymmärrettävyys kokonaisuutena.

    Näyttääkö maailma kuitenkin erilaiselta, jos sitä katsoo vain sisäpuolelta tai ulkopuolelta, mutta ei kokonaisuutena?

    JK kirjoitti:

    "Tiedemies käyttää asemaansa ja arvovaltaansa virheellisten käsitystensä tukemiseen. Salainen taka-ajatus on, että jos on etevä fysiikassa, ymmärtää myös biologiaa paremmin kuin biologit."

    Tähän kokonaisuuteen liittyen:

    Koska jokaisen atominytimestä on löydettävissä mielivaltainen reagointi, joka määrä reaktion lopputuloksen joko sattumana tai tuntemattoman tarkoituksen mukaisesti, eivätkä aikaisemmin kuvittelemamme luonnonlait määrääkään tuota omenan tippumasta puusta ja reagointia, niin olisiko sittenkin biologien hyvä udella ydinfyysikoilta, että minkälaisia uhkakuvia tätä kautta muodostuu heidän luonnon uudelleenmuokkaukselleen esimerkiksi geenimuuntelussa?

    Entä mitä tämä löydös merkitsee niin filosofialle kuin psykologiallekin, mikäli joku vaivautuisi katsomaan maailmaa kokonaisuutena?

    Entä kosmologien aurinkomyrskyuutiset, joiden seurauksena suurin uhkakuva on se, että sähköt katoavat palloltamme jopa kymmeniksi vuosiksi - ja mikäli tämä pitää paikkansa - mitä tapahtuu kaikille nyt maapallolla oleville ydinvoimaloillemme?

    http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/57419-katastrofi-voi-iskea-vuonna-2012-%E2%80%93-syyna-aurinko

    http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Ulkomaat/1194667677686/artikkeli/viime+viikon+aurinkomyrsky+saattoi+olla+vasta+esimakua.html

    VastaaPoista
  11. Sibbe on paska säveltäjä.

    VastaaPoista
  12. Vaalikoneesta äänestyskoneeseen ei ole kuin harppaus.
    En perustele, koska tämä on taiteellinen oivallus enkä sitä paitsi osaisikaan.
    Poliitikkotyyppinä julkisuuskuvaltaan Hannes Mannisen tyylisillä harmailla puurtajilla alkaisi olla kysyntää. En tunne mannista. Taiteellinen oivallus tämäkin ja epäpoliittinen.
    (nenäherNe)

    VastaaPoista
  13. Taiteellinen kommenttini kansanedustaja Hannes Mannisesta saa uusia ulottuvuuksia, kun juuri avasin telkkarin ja Manninenhan se siellä klo 19.20 kolmosen uutisissa. Asia oli ilmassa ja nappasin sen kommenttiini sattumalta.
    (nenäherNe)

    VastaaPoista
  14. pitäisi päästää pigsit kumoon (portugal, ireland, great britain, spain) siirtykööt käyttämään vaikka puntaa. kun siellä hiukan halpenee ja romahtaa, oikeat sijoittajat tulevat... ei toisten maiden veronmaksajat. pigsien takaaminen on samaa kuin entisen menon turvaaminen. portugalin hallitus kaatui -> suomiko maksaisi viulut...

    VastaaPoista
  15. g on siis greece (http://en.wikipedia.org/wiki/PIGS_%28economics%29)

    VastaaPoista
  16. Seinälläni on kopio virolaisen mestarikirjailijan A. H. Tammsaaren mietelmästä: "Maailma ei või mõista ega seletada, teda võib ainult vaadelda ja vaatlusi väljendada." Viron väljendada ei sitten tarkoita 'väljentämistä', vaan esim. julki tai ilmi tuomista.

    VastaaPoista