Sivun näyttöjä yhteensä

9. tammikuuta 2007

Elävät kuvat

Nämä levyt on juuri purettu Amazon uk:n paketista. Ei tule asiointia tullin kanssa, kuten Amazon.com:in kanssa joskus. Arvonlisäverossa on jotain outoa. Tosin jenkki-amazoninkin lähetuykset tulevat Euroopasta. Ymmärrän asiasta vain sen, että Amazo on ryypännyt alkuperäisen ideansa loisia toisten firmojen varastojen turvin.

Amazon myös vedättää asiakkaita. Kaman tilaaminen ei onnistu, ei edes Saksasta, ja se on varmasti hinnoittelukysymys.

Tiedän. DVD:t saa halvemmalla muualta. Minulle tämän firman hirmukallis ja huippunopea toimitusvaihtoehto on iso asia.

Kuten nyt Bronowski, jonka paluun huomasin ja arvelin paneutuvani noin 663 minuuttiin ohjelmaa sopivan hetken tullen.

Herätteenä toimi nyt luonnollisesti Planet Earth. Oksukaisen ja Paksukaisen hinnan romahtamista olin seurannut pidempään. Ei käy kaupaksi. Ei ymmärrä nykyinen polvi, enkä sitä oikeastaan ihmettele.

Muistan kun näytin "Chump in Oxfordin" vieolta kahdella päivällisvieraalleni, joista toinen oli lordi ja toinen "champ" from Oxford.

Olivat ihan tukehtua.

Olemme siirtyneet kolmekymmentä vuotta sitten voimakkaan visuaaliseen aikaan, mutta emme huomanneet sitä.

Bronowski on käisttämättömän hyvä. Se on paljon parempi kuin muistin. Se pyöri englannissa vuonna 1973 ja heti perään Suomessa. Sitten Bronowski kuoli.

Hän oli puolalaissyntyinen matemaatikko ja väitteli Cambrdigessa ja toimitti kirjallisuuslehteä yhdessä Empsonin kanssa. Toisin sanoen hän roikkui aika legendaarisissa porukoissa. Sodan aikana hänen toiminta-alueensa oli operations research, ja se herättää valtavaa kunnioitusta. Tuosta alun perin matemaattisesta aiheesta polveutuu systeemiteoria ja alan avainsanoja ovat mallintaminen, optimointi, jonoteoria, graafit ja peliteoria.

Koska matematiikka ja kirjallisuus eivät vielä riittäneet, hän ryhtyi atomintutkija-ystävänsä Szilardin kanssa tunkeutumaan väkivaltaisuuden ongelmaan heittäytymällä biologiksi. Hän askarteli samojen asioiden kanssa kuin Jared Diamond nyt ja siis vaistosi biologian laskennalliset mahdollisuudet. Siitä tuli kova jutu 25 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Filit ovat kuvaltaan ja osittain ääneltään nyt katsottuina heikonpuoleisia. Sillä ei ole mitään merkitystä katsojalle. Kuvan rakeisuuden unohtaa minuutissa, koska esiintyjä on niin hurja, pieni ja ruma mies, joka ei vouhota mutta on niin hirvittävän innostunut asiastaan, että se ei voi olla vaikuttamatta.

Kuinkahan monta kaunista ystävyyttä tämä televisio-ohjelma on todellisuudessa aiheuttanut? Luulisin sen vaikuttaneen erittäin voimakkaasti tiedekäsitykseen. Voimakkaimmat vaikuttajat ovat usein ne lapselliset asiat, jotka kohtaa alaikäisenä ja arvostelukyvyttömänä. Melkein kaikki kemian ja fysiikan nobelistit ovat päätyneet uralleen saatuaan joululahjaksi pikku kemistin varusteet tai Mekanon.

Ilmainen vihje Antti Hautamäelle ja Esko Aholle (Sitra): kiinnittäkää huomiota joululahjoihin. Niistä riippuu Suomen innovatiivisuus.

Bronowskin "The Ascent of Man" on yhteydessä Attenboroguhin "Planet Earthiin". Britit eli siis BBC ja aikoinaan ITV ovat kiinnittänet hurjasti huomiota kuvakerrontaan. Molemissa sarjoissa, joita erottaa 30 vuotta, on samalla tavalla reipas leikkaus häikäilemättömine siirtymineen asiasta toiseen ja kolmanteen, ja molemmissa on revitty kameroista ja optiikasta irti kaikki.

Ensimäisen osan ("Lower than Angels") aika äärimmäinen kamera-ajo tyypin naamasta pitkin hirmuliskon luurankoa korkealle katonrajaan ei unohdu heti.

Epäilen sitäkin, että Bronowskin simälasien alituinen välähteleminen on samaa perua kuin vanha brittiläinen asianajokikka, monokkelilla häikäiseminen. Valon ja heijastuminen väisteleminen antaa kuulusteltavasta luihun ja epäluotettavan vaikutuksen. Nykyisin jopa psykologit tietävät katseen merkityksen kommunikaatiossa, ja vieläpä elokuva-arvostelijat ovat käsittäneet, miten suunnattoman taitavasti esimerkiksi James Stewart ja Tauno Palo näyttelivät silmillään - ennen kaikkea tuo katse vasemmalle ylös...

Ydinkysymys, esimerkiksi verrattuna television esittämiin tusinadokumentteihin, näyttäisi olevan rytmitaju, kuvan sisäinen ja kuvien välinen rytmi. Se on niin vaikea asia.

Ongelma tuli komeasti esiin Paul Cézannea koskevassa dokumentissa, jossa jengi kiipeili lopulta myös Mont St. Victoirella ja vertasi valokuvia Cézannen maalauksista aitohin näkymiin - katso perkele se on jättänyt pois tuon pienen kivenkinkaman, tasapainon takia tietysti...

10 kommenttia:

  1. Minä muistan Bronowskin 70-luvulta televisiosta.
    Mies on varmasti tuntenut Tolkienin, jostakinhan hobitit ovat kotoisin.

    Yhtään yksityiskohtaa en muista ohjelmista, mutta muistan sen sätkyilevän innostuksen, joka teki minuun likimain eroottisen vaikutuksen. Siitä voisi tehdä vaikka blogimerkinnän joskus.

    Mitä Ahoon ja siihen luovuusstrategia paperiin tulee, niin juuri muutama päivä sitten, mietin blogillani sitä miten sanat syntyvät. Tiedän keksineeni eräitä sanoja, jotka ovat levinneet tuttavapiiriini: "roskeljooni", "vilistealainen" ja "mursuta".

    Neljännestä minulle kenties tuttavani antavat ansiotonta arvonnousua, sillä en itse muista keksineeni ilmaisua "myötänolo". Yhtä kaikki, minusta se ei ole mukavaa; myötänolous. Omasta puolestaan voi vaikka sitten tehdä asialle jotakin tai ottaa opikseen, mutta toisen puolesta nolostellessa, se tunne voi helposti kääntyä kuin varpaankynsi ahtaassa kengässä ja syödä kunnioitusta toista kohtaan. Ei sillä että minä olisin koskaan Ahoa kunnioittanut.

    VastaaPoista
  2. Mahtaako tässä Ohukaisessa ja Paksukaisessa olla Horns-niminen pätkä. Se on hervottoman hauska. En ole kai koskaan nauranut niin makeasti.

    VastaaPoista
  3. Ennenkuin lukuisat lukijasi ryntäävät hankkimaan DVD:tä, huomautan, että kirja on suomennettu, Ihmisen vaiheet. En tiedä, avautuuko kirjasta Bronowskin persoonallisuus. Minäkin näin ensin sen TV:stä -70-luvulla, hankin sitten kirjan ja nauhoitin sarjan VHS:lle -80-luvulla, jolloin se uusittiin.

    Bronowski ei ole ihan Ridge Forresterin näköinen. Ehkä tavallisen näköiseen (tavallinen = useimmillahan meillä on sisäisesti ja ulkoisesti persoonallisia piirteitä) ihmiseen on helppo samaistua. Sisäisesti Bronowski oli suuri persoonallisuus, ja pani persoonallisuutensa peliin, sellainen on harvinaista nykyisten sliipattujen juontajien aikana. Sarjan jokainen jakso on loistava, mutta sarjan huipennus saavutetaan mielestäni jo 3. viimeisessä jaksossa Tieto vai varmuus.

    Ilmeisesti Bronowski ei halunnut lopettaa niin synkissä tunnelmissa, vaan 2 viimeistä osaa ovat Sukupolvi sukupolvelta ja Pitkä lapsuus. Sarja teki minuun pysyväisluontoisen vaikutuksen. Useimmat jaksojen nimet muistan ulkoa.

    Toivottavasti en nyt paljastanut liikaa juonta :O).

    VastaaPoista
  4. Ad Juha Vahe:

    Ja kirjaa myös myytiin hyvin, vaikka se oli niin hieno yhdistelmä lapsenomaisuutta ja syvää ymmärrystä.

    Se oli kuitenkin yllätys, että elokuva oli talvehtinut niin hyvin nämä 30 vuotta ja yli. Harvoin niin käy.

    Myös tiedot ovat ainakin alussa hyvin kohdallaan, vaikka juuri ihmisen polveutumisesta on tullut niin paljon uutta - "Lucy" löydettiin vasta kun B:n ohjelma oli ajettu ulos.

    Ja koko ajatus DNA:n koodin merkityksistä.

    VastaaPoista
  5. Einstein’s interest in science began at the age of five when he was given a compass as a present,

    VastaaPoista
  6. Osia näytäisi löytyvän myös Googlesta
    http://video.google.com/videosearch?q=ascent+of+man+bronowski

    VastaaPoista
  7. Prospero ilmeisesti tarkoittaa Laurel & Hardy -elokuvaa "Saps at Sea" aka "Lattapäät lainehilla" (1941), jonka alussa torvitehtaalla työskentelevä Ollie saa hermoromahduksen.

    Kyseinen leffa löytyy L&H -boksista, jota muutenkin sopii suositella kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille.

    VastaaPoista
  8. "Ei sillä että minä olisin koskaan Ahoa kunnioittanut."

    No ainakin yksi suoraselkäinen teko mieheltä löytyy. Aho luotsasi Suomen EU:n jäseneksi vastoin patavanhoillisen puolueensa enemmistön mielipidettä ja suomalaisten EU-ennakkoluuloja.

    Nykyjohtajiemme suurin päämäärä ja mielihalu näyttää sitävastoin olevan kansan mielistely ja yleisen mielipiteen virran mukana kulkeminen, etenkin näin ennen vaaleja.

    Visiot on aika vähissä.

    VastaaPoista
  9. Tilasin scifi-kirjoja pitkin maailmaa aikaan ennen Amazonia. Silloin piti käydä tullissa kuittaamassa, paketti avattiin, joka kerran täytyi ilmoittaa, että kyseinen kirjakauppa ei ole sukulainen (en ymmärrä vieläkään, miksi). Sitten jonotettiin maksamaan tulli ja saatiin kirjat.

    Huvittavinta oli, että tullimiehet kerääntyivät aina joukolla katselemaan kirjojani, ne kiersivät kädestä käteen, ja minulta kyseltiin, millainen tämä on ja mikä voi olla kirja, jossa on tuollainen kansikuva.

    VastaaPoista
  10. Laurel&Hardy boxista löytyy kaikki
    tarpeellinen paitsi jostain syystä
    pois jätetty pitkä leffa Bonnie Scotland. Asteikolla 1-10 siitä
    huolimatta 11. Kulttuurimme perus-
    kiviä.

    VastaaPoista