Sivun näyttöjä yhteensä

16,175,448

27. huhtikuuta 2025

Sir John Soane



https://www.soane.org/ 

Soane inhosi voimaperäisesti poikaansa ja kävi pitkän oikeudenkäynnin tehdäkseen tämän perinnöttömäksi ja yhtä pitkällisen kampanjan saadakseen lobatuksi lain, jolla valtio osti hänen kotinsa ja kokoelmansa Lontoon Holbornessa, rajoittamattomin okuksin vuodests 1837, jolloin hän itse suvaitsi kuolla. Niinpä kävin poikani kanssa tuossa kotimuseossa ja olisin mielelläni ostanut sen hänelle, mutta ei ollut rahaa.

Ehkä se ei olisi ollut hyväksikään, koska toisin kuin verkossa kerrotaan, kotimuseo on juuri keskeneräisyydessään täydellinen. Se on lähempänä aikakonetta kui Heinlein, Asimov ja Clarke voisivat edes yhdessä kuvitella.

Mutta aikakausi sattui olemaan sellainen, että tämä Soane, hiton kauaskatseinen arkkitehti ja etevää piirtäjä, oli koonnut ympärilleen esineistöä, joka elää pysyvästi. Jutun kuvasta arvaa, että seinillä on kavereiden penselöimiä tauluja, kute siis Turnerin. Ja on Reynoldsia ja Hogarthia…

Mennessään tai tullessaan voi sylkäistä katuvarren “Bomber” Harrisin patsaalle. Hänen käsialaansa olivat Saksan kaupunkien siviileille suunnattoman tuhoisat toisen maailmansodan pommitukset, amerikkalaisten järjestelemää Hampuria lukuun ottamatta, ja ihmisenä hän edusti sitä englantilaisuutta, jota Soame ei edustanut. 

Varsinainen Harrisin muistomerkki on “Tenavat”-sarjakuvan Ressu. Harris lensi I maailmansodassa juuri samalla lentokoneella kuiin Ressu eli Snoopy kuvitelmissaan, Sopwith Camelilla. “Kirottu” punainen paroni Richthofen lensi Fokkerilla.

Siinä on samoilla kohdin myös Bush House, joka liittyy mielessäni suomalaiseen propagandaan Lontoosta käsin. Ainakin Matti Rossi ja Anselm Hollo, jotka tapasin kunnioituksesta läähättäen ollessamme Matti Turusen kanssa Lontoossa 1965, työskentelivät siellä BBC:n maailmanpalvelun aalloilla suomeksi. Joten muistoista palavat lukuisat Lontooseen sijoittuneet suomalaiset, kuten lasteni setä Harjunpää, joka oli merimiespappina internoituna sotien aikana ja pelastautui sitten Kaliforniaan Berkeleyn professoriksi. Hänellä oli sellainen silmä ja korva, että hän osasi soittaa Matteus-passion pianolla ulkoa, mutta puolison valinnassa samaa lahjakkuutta ei ollut. Ja kun tuo juovuttaviin juomiin mieltynyt puoliso oli virolaislähtöinen Selma, mieleeni tulee myös Erkki Tuomiojan “Häivähdys purppuraa”. Kertomus virolaisista Hella Wuolijoesta ja hänen Lontoossa viihtyneestä kommunistisiskostaan Salmesta uhmaa kaikkia uskottavuuden lakeja, ja on totta.

Kävelymatkan päässä on vielä yksi hyvin mielenkiintoinen kotimuseo, Churchillin komentobunkkeri. Hän se muuten todellisuudessa keksi Saksan pommitukset. Bunkkerissa on tuhkakupissa puoliksi poltettu sikari ja sängyn alla puolillaan oleva pissapotta, jonka neste ei liene aitoa. En muista nähneeni vaaleita haalareita (boilersuit) ja koppalakkia. Churchill oli oikea eversti ja oikea sotakirjeenvaihtaja (buurisodasta). Sotahistoria, josta hän si nobelin, on puuta heinää, mutta hän rikastui englantia puhuvien kansojen historialla kirjoittamalla kuin W. Manchester eli äärimmäisen vetävästi ja panemalla ainakin puolet omiaan sekaan. Manchesterin Churchill-elämäkerran “The Last Lion” keskimmäinen osa kannattaa lukea.

Henkilö, jolta alkujaan sain vihjeen Soanen kotimuseosta ja neuvon ostaa Burberryn vahakangastakki, antoi Sir Robin Jacob, joka vei minut poikani kanssa Gray’s Inniin lounaalle. Se on se uudempi lakimieskerho, vasta 1400-luvulta. Naulakko oli täynnä tuomareiden mustia viittoja ja valkaistusta karvasta tehtyjä peruukkeja. Kun kirjoitin Robinille, että tuo mukana ollut poikani oli luettuaan fil maisterin kirjallisuudesta ja historiasta innostunut lakitiedosta ja väitellyt tohtoriksi, hän vastasi “kuka olisi uskonut - ihan mukava poika”.

Se takki veti kalpeaksi jopa Klingen, joka yritti hammastella siitä niin että sanoin, että näitä nkin yleensä vain kuninkaallisilla, Kari Raiviolla ja minulla ja veteli vuorista näkyville hovihankkijan merkkejä kruunuineen. Minua miellyttää takin takaklaffissa oleva tasku, johon voi taitella matkalla murhatun peltopyyn tai sitten iltapäivälehden. Tavallinen rahvas käyttää nykyisin ranskalaisten duunareiden sinistä työtakkia, jossa on isot taskut (chore jacket). Ennen insinööreillä ja korjaamopäälliköillä oli epämääräisen keltainen, reiteen ulottuva takki, jonka alla oli oikea puku, jos piti tekeytyä yllättäe herrasmieheksi. Enoni piikittelynimitys autokorjaamolla oli “keltainen vaara”. Robin näytti minulle, mitä on olla tuomari. Täytyy osata erehtyä. Robin oli ollut lordi Denningin esittelijä ja Denning puolestaan oli aloittanut opintonsa uurastamalla loppututkinnon puhtaasta matematiikasta Oxfordissa. Sitten hän ei kuitenkaan päässyt heti oikeustieteelliseen. Erehtyminen kuuluu lakiiin, matematiikkan erehtymisen pelko. Denning ei pitänyt oikeusteoriasta ja sanoi, että matemaatikko tarvitsee pyyhekumin, kun taas filosofille riittää kynä ja paperi, koska hän kuitenkin julkaisee kaiken.

“Sääntömääräinen realismi” tarkoittaa tätä. Jos ihminen on liian lahjakas, hän ei harjoittele tarpeeksi. Ja säännöt, ne ovat harjoittelemista varten. “Periaatteita” voi keksiä omasta päästään. Dennng johti aikaisemmasta säännön “pakottamalla aikaansaatu ei ole sitova sopimus”.

Siksi nämä putinit ja trumpit menestyvät aikansa. Sen sijaan että saisivat toiset vakuuttuneiksi, he pakottavat.

Meilläkin todistellaan, että hyvä tuomari on parempi kuin huono laki. Olaus Petrin tuomarinohjeissa lukee kuitenkin:” 8. Hyvä ja älykäs tuomari on parempi kuin hyvä laki, sillä hän voipi asetella kaikki kohtuuden mukaan. Mutta missä paha ja väärä tuomari on, siinä ei auta hyvä laki mitään, sillä hän vääntää ja vääristelee sitä oman mielensä mukaan.”



34 kommenttia:

  1. Tarkoitatko Burberryn sijasta Barbourin vahakangastakkia? Voihan Burberrykin niitä tosin tehdä tai olla joskus tehnyt. Minulla on Barbourin malli (Beaufort), jossa on tuollainen reteen kokoinen, veden- ja verenpitävällä materiaalilla sisäpuolelta vuorattu riistatasku takana. Mainio takki, hovihankkijan leimat löytyvät. Takki on ikuinen, jos sitä viitsii öljytä joka vuosi (ja jos kropan linjat pysyvät). Takkiin saa myös päällys- ja vuorikangasta paikkaustarkoituksiin. Ainakin ennen rotsin pystyi lähettämään Englantiin kohtuukustannuksin huollettavaksi. Tuskin enää.

    VastaaPoista
  2. On se niin kammottavan väärin, että rikkaatkin kuolevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paras heissä ei koskaan kuole. Raha on ikuinen.

      Poista
  3. Ad Omnia: siis Barbour, ei Burberry.

    VastaaPoista
  4. Suren sitä, että tämäkin bloggari joskus katoaa näiltä näppäimiltä. Kuka sen jälkeen kirjoittaa näitä laaja-alaisia, hauskoja ja sivistäviä juttuja? Kiitos näistä nautinnollisista henkevistä hetkistä, tuovat paljon iloa ja lohtua tähän ahdistavaan aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elä huoli, pian tekoäly korvaa ihmisälyjen tuotteet mennen tullen ja sekunneissa. Voit tilata tiede- tai filosofiaesseen illaksi, liirumlaarum-novellin aamuksi ja jos päivällä on aikaa, sano sähköisen värkin mikkiin, että kirjippäs älytoosa mullen jännittävä dekkari kun niin tuntuu tylsältä elämä. Paksun romaaninkin se huitaisee minuuteissa kun vain aiheen antaa.

      Eikä nuita tartte edes itse lukea kun toiveensa voi esittää myös haluamallaan lukijanäänellä äänikirjana, ehkä pian jopa elokuvanakin, jossa haudasta nousee vaikkapa Philip Marlowe viskin ja tupakin römentämin äänin.

      Poista
    2. Näen jo sieluni silmin mainoksen:

      Osta ihmisen omin käsin kirjoittama kirja!

      Naputeltu aidolla kirjoituskoneella aanelosille keittiön pöydän ääressä, tapahtumat omasta päästä ja kuulopuheista, särpimenä mustaa kahvia ja naukku koskenkorvaa, ilman mitään lupia ja tapoja, vain totuus niin kuin sen omin silmin näin ja omin korvin tutuilta kuulin. Huom. vain käteismaksu paperirahalla paikan päällä.

      Poista
    3. Tällee siis tiättekste skrivataan sit ku osataan, sit ku ne lirularulorujutskat on dusattu veks.
      Sit rupee futaan snygemmin.

      Kertojanääni siis et mut mennää asiaa, ei se mihkää katoo!
      Justha säki dusasit itte snadit fillit toho, hö?

      Tää on siis siin mieles niiku se höntti djoukki rumpaleista et miksei ne koskaa pysty kirjottaa lukua 11?
      Ku ne ei tiä kumpi ygönen tulee ekaks.

      Et sillee mehä päästää kato messii, omal tavallaa, hiffaatsä? Tätä ei oo iksäksi vieläkää missää, ei ees lähelle. Tää on Big Deal!

      Iso K. on erikseen.

      No joo on se kyl vähä kieroki, mut nii pitääki. Se on se auktoriteetti, sitä ei mikää kasvata nii hyvi ku vaikeneminen.

      Ette kyl arvaa mikä haku mut ekaks tänne toi aikonaa?
      Levysepän levityspiirustus. Kuinka todennäköstä?

      Poista
    4. Ja Mark Solms totesi tv:ssä, että hän vielä omana elinaikanaan (63 v) kehittää tietoisuuden koneellekkin.

      Poista
  5. Tuomiojan kirja on toki Häivähdys punaista, ei purppuraa. Vahakangastakki on Barbour, kuten joku korjasikin. Ja ranskalainen työtakki kutsumanimeltään Bleu du travail.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. "Häivähdys purppuraa" on Alice Walkerin Pulizer-palkittu romaani (1982), josta tehtiin nopeasti myös suosittu elokuva.

      Poista
    2. eihän todellako no himpattu no ei hätiä kaikki uusiks vaa

      Itekkä tiiä montako rammaa mä painan mut ei hätii

      Aina voi olla parisataa rammaa väärässäki ku tänki kokone.

      Poista
  6. Aika pitkälle on tultu, kun tälläkin kommenttipalstalla näkyy jo haikailtavan yksilöterrorin ylösnousemusta, jotta maailman saisi mieleisekseen. Vielä 2004 silloinen pääministeri Matti Vanhanen tervepohjaisesti totesi lausunnossaan, että terroristin muistoksi tai kunniaksi ei ole syytä minkäänlaisiin huomionosoituksiin, kun jotkut suomalaiset olivat ehdottaneet/vaatineet silloin sadan vuoden takaisen "Bloomsdayn" juhlistamista.

    Kommenttini on tietenkin nykytilanteessa mahdollisimman epäkurantti: "Kaikkihan me...". En tosiaankaan välitä mahdollisesta deletoinnista; parempi niin kuin täällä roikkua samanmielisten hengennostatusta häiritsemässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missään muualla kuin evlut kirkossa ja täällä ei tällaista kohtaa. oysukuab puhuu ja muilta turpa tukkoon.

      Poista
    2. Bloomsday juhlistaa James Joycen romaanihahmon ilmoitushankkija Leopold Bloomin yhden päivän kulkua Dublinissa. Kirjassa ei tapahdu terroritekoja sen enempää Bloomin kuin toisen päähenkilön Stephen Dedalusinkaan toimesta.

      Poista
    3. Kyllä terroriteko siinäkin kirjassa mainitaan. En jaksa tarkistaa, mutta muistaakseni Schaumanin nimi ei kuitenkaan esiinny.

      Poista
  7. Kuinka ollakaan eilen (28.4.) Yleltä tuli Joanna Lumleyn Euroopan metropolit/Pariisi -jakso. Siinä hypähdeltiin Notre Damelta mielenosoitukseen (Che tarra takinkauluksessa) Moulin Rougeen, mutta viivähdettiin toki hetki Shakespeare ja kumppanissa. Se jäi ehtimättä, kun sen kerran olin Pariisissa, 1993. Pitäisi ottaa aika ja lento, käydä tuollakin Miellyttävä selvitys kulttikaupan historiasta ja nykyisyydestä, lettutaikinalla paikalleen liimatuista kokolattiamatoisaan yms. YLE Areena, alkaen 28:oo https://areena.yle.fi/1-62030301

    VastaaPoista
  8. Maailmassa, jossa kunnollisia vanhuksia pidetään jokaisen häiritsijänä mutta tappajaprofessoreja (äijän termi) ja murhaajapsykiatreja (median termi) kuunnellaan, on kunnon ihmisen edessä valittavana vain yksi tie. Sen verran minuakin on myös täällä ruoskittu, piinattu ja halvennettu. Tämän jälkeen tiedän mitä on tehtävä. Peskää kätenne rexonalla ja rasvatkaa kuononne tokalonilla ja yrittäkää päättää mitä rahallanne teette.

    VastaaPoista
  9. Pilkkaamiseen, alistamiseen ja eristämiseen perustuvaa lystinpitoa Suomi ei kaipaa. Sitä riittää päivänpolitiikassa, mediassa, somessa, työelämässä, tiedemaailmassa, ihmisoikeusloukkauksissa ja halpamaisissa kirjoituksissa. Omanlaisten ja sitä kautta itsen palvonta ja nuoleminen on nousussa ja tekee yhä useammista syyttään uhreja. Samalla on tärkeä eri keinoin evätä sananvapaus niiltä, jotka eivät ole positiivisia eli rikkaita porvareita. Maalle ja kulttuurille on häpeäksi tämä arvojen alennusmyynti. Jokainen on siitä vastuussa. Siinä ja monessa muussa on edelleen valinnan vapaus. Syö tai tule syödyksi. Erittäin tärkeää on, että jokainen tietää mitä tekee ja miksi ja mitä se aiheuttaa toisille. Kun tappajaprofessorit ovat ajaneet opiskelijoiden palvoman assistenttinsa suidariin, he nauravat vielä pitkän ajan kuluttuakin puhuessaan asiasta ja hänestä. Kun tärkeän alansa asioitten kuntoon panijaksi pestattu professori on muutamassa vuodessa ajanut alansa alas ja heittänyt kortistoon parhaat alaisensa, kuka puhuu asiasta ja toimii tilanteen korjaajana? En ole huomannut monia sellaisia tässä professorien palvontafoorumissa. Päin vastoin. Oma ala, oma napa ja oma raha ovat ainoa tärkeä.

    Mitä psykiatreihin tulee, heissä on todella fiksuja ja vastuuntuntoisia. Kaikki eivät vuodesta toiseen julista että lopulta jää vain ilkeys ja vuodesta toiseen näyki, pilkkaa ja julkisesti mustaa ketään. Kaikki psykiatrit eivät ole psyykkisesti sairaita. Itse asiassa kaikeksi onneksi ei monikaan. Kaikki eivät murhaajia sanan missään merkityksessä.

    Äärimmäistä itsekkyyttä eli oman itsen ja jälkeäisten pyhittäminen ylimmiksi palvonnan kohteiksi ei kaikeksi onneksi ja kaikesta huolimatta ole äärimmäiseen muotoonsa kehitettyna ole kovin paljoa. Animaalinen ahneus ja tuhovimma ei ole ihmisellistä. Voi olla jo lähitulevaisuudessa, kunhan se nostetaan arvokkaaksi ja seurattavaksi esimerkiksi. Toiset nähdään silloin oman itsen alempiarvoiseksi palvelijoiksi.

    Joka teistä tahtoo olkoon suurin, olkoon kaikkien palvelija. Ei siis se, joka tekee toisista alamaisiaan ja pilkan kohteita.

    Napoleonit eivät ole suurimpia.

    Runoilijaprofessori Ahlqvist ei ole oikeassa eikä oikealla asialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. August Ahlqvist ansaitsisi jo Suomen kansalta anteeksiannon ja kunnian palautuksen. Hän oli savolaisen piikatytön avioton poika, joka nousi omilla kyvyillään ja ansioillaan huipulle.

      Harvoin yksi sokea piste - tässä tapauksessa kyvyttömyys nähdä Aleksis Kiven arvoa - leimaa koko ihmisen jälkimaineen niin kuin Ahlqvistille on käynyt. Se on kohtuutonta.

      Aulikkioksaset pestään puhtaiksi verisen stalinistisen terrorisysteemin ihannoinnista ja edistämisestä - se leimataan harmittomaksi nuoruuden idealismiksi, vaikka oikeasti se oli natsismiin verrattavan hirmuvallan ihannointia - kun taas kunniallinen tiedemies on yhden sokean pisteen takia leimattu ikuisiksi ajoiksi.

      Se on kohtuutonta.

      Poista
    2. Ahkqvist tuhosi Aleksis Kiven kirjallisen tuotannon ja fyysisen elämän. Hän ei toipunut siitä kun paineet ja rasitukset olivat jo muutenkin pahemmat kuin kohtuuttomat, köyhyyttä, nälkiintymistä, nöyryytyksiä, sairauksia.

      Poista
    3. Kiitos Ano X erinomaisesta kommentistasi!
      Ahlqvistin ’Kivi-munaus’ oli yhden hlön, taistolaisuus ison suureksi osaksi edelleenkin täysin häpeämättömän porukan.

      Poista
    4. Tärkeä kommentti kaikkia koskettavasta sivistyksen surmasta. Siihen kommenttiin kohdistuvat murskaheitot ovat nekin omalla tavallaan merkittäviä: ne ovat havaintoesimerkki suoliston läpi kulkeneen aineksen heittelystä täällä. Näennäiskeskustelu estää oikean ajatustenvaihdon. Jos olisin pitkän tekstin kirjoittaja, poistaisin siitä sinänsä arvokkaan viimeisen virkkeen niin nähtäisiin, mihin paskanjauhajat seuraavaksi pureutuisivat. Jos olisin blogisti, kirjoittaisin asiallisen päivityksen tuon arvokommentin sisältämästä asiasta, olkaa niin hyvä.

      Poista
    5. Miksi vainoat entisiä taistolaisia?
      Oletko jumiutunut taisteluhautoihin.

      Poista
    6. Tuskin Ahlqvistin uralle mitään haittaa siitä oli, että hänen isänsä oli kenraaliadjutantti, vapaaherra Johan Mauritz Nordenstam ja kasvatusisänsä maanjako-oikeuden puheenjohtaja, varatuomari Karl Stenius.

      Poista
    7. Kiven teilaaja ansaitsee laajaa julkisuutta jatkuvasti. Ei vain ainutlaatuisen julmuutensa, törkeytensä ja aikaansaannoksensa tautta vaan ennen muuta siitä, mitä kaikkea hän edustaa: sotaisen ja julman geeni- ja epigeeniperimän mahti, tappoprofessorius, professorit ja tutkijat oppiaineensa ja sen lähitieteiden tuhoojina ja alasajajina, sen tärvääjinä mikä Suomessa on arvokkainta, virkaeliitin turmeltuneisuus ja hirveät teot, sen ikuinen kateus ja väärämielisyys, pahan hengen nostatus parhaimpia vastaan, sanalla sanoen Suolen kulttuuri ja sen läpi käyneet ainekset.

      Poista
  10. Eräistä yleisesti keskustelluista syistä juuri nyt ei tee mieli käydä New Yorkissa, vaikka paikallisen kulttuurin tukeminen kai useimmille sopiikin. Mutta vaalien tai parien jälkeen pitänee tarkistaa, miten Frick Collectionin remontti on onnistunut.

    VastaaPoista
  11. "BBCn maailmanpalvelun aalloilla suomeksi" ooh...

    Grundig Satellit oli kova rauta niihin aikoihin. Merimiesten radio.

    Olen koukussa NPRn ohjelmiin, se Amerikan Yle. Prairie home companion on verraton. Kuulkaa itse. Internet, kas.

    Paljon on puhetta mutta tottakin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grundigin heikkous oli se että sen sisuskalut oli tehty huonosta muovista ja se kertakaikkiaan mureni käsiin nopeasti.

      Poista
    2. Oma aikoinaan pitkän matkan purjehduksilleni hankkimani G Satellit pelittää edelleenkin, nyt keittiöradiona, kuin uusi!

      Poista
    3. Omani sain velipojalta joka perämiehenä toi sen maahan. Päälliskuoret olivat lujat mutta laite vähitellen lakkasi toimimasta. Kun avasin sen, sen radiotekniset osat, kelat ja säätökonkat ym. olivat muuttumassa jauheeksi. Viritykset olivat menneet sekaisin eikä niitä voinut palauttaa kun osat olivat pieninä murusina laitteen pohjalla. Kun sormella tökkäsi osia, ne murenivat heti.

      Poista
  12. Laki ja oikeus. Ikiaikainen työmaa niille joita asioiden järkeenkäyvyys kiinostaa.

    Uskomusopit ovat myös erittäin viehättäviä.

    Blogiprofessorin erityinen erottuvuus on erikoisessa ja hankalassa luonnontieteiden puoleen suuntautuvassa osassa järkiälyä.

    Fermat kärsi samasta vaivasta.

    Kylläpä kelpaa, on kehitelty tämä rutkasti riittoisa marginaali! Voisi, jos ilkeyttään vain tahtoisi ajatella olisiko Fermat sittenkin jättänyt tuhdit tulot ja varman aseman ja laitellut todistuksen jos olisi ollut tällainen mahdollisuus, vaan väliäkö hällä. Kukapa sitä ilkeyttään.. ellei sitten , niin, no. Olisiko Fermat ollut kujeellisella päällä? Tästä on esitetty epäilyjä.

    VastaaPoista
  13. Paljon on noita tietäjiä, tervehen parantajia.

    Suomi on aina selviytynyt tietäjävoimin. Vähissä ovat nytkin ne vanhukset, jotka eivät keskity oman muistomerkkinsä rakentamiseen ja oysukuab:nsä tulevien virkojen, asemien ja rikkauksien varmistamiseen.

    Tarvitsemme kaikkitietoja, jotka eivät käytä tietoaan itsekkäästi tai muuten väärin. Joissakin on ainesta, mutta vain harvoissa heistäkään suunta on selvä ja korkeimpaan käyvä.

    Kun avun tarve valtakunnassa kasvaa, auttajat kaikkoavat. He vetäytyvät luolastoihin kokoamiensa aarteitten vartijoiksi. Vallan, rahan ja ahneuden saastuttamasta ei ole tärkeimpään tehtävään.

    Kuin sadussa, käydään lävitse kaikki veljekset, ja lopulta vain vähäisin on kelvollinen mahdottoman tehtävän suorittajaksi.

    Näköpiirissä on joitakin, mutta kuka on se ainoa?

    Elämä on satua ja runoa. Tilanne on tarullinen ja kutsuu tarusankaria ratkaisijakseen. Tiedon ja sanan voimin on tilanteet aina avattu ja tie rakennettu ja käyty.

    VastaaPoista