Sivun näyttöjä yhteensä

16,175,651

26. huhtikuuta 2025

Jenkkikassi


Luin kirjasta,  että tärkeämpiä kuin ihmiset ovat esineet. Käsitän olleeni oikeassa, vaikka se ei ole tapani.

Dorling Kindersley Ltd kuittaa itsensä käyttämällä kustantamissaan kirjoissa logoa DK. Samassa juonessa ovat Penguin-ryhmä ja USA:n tieteellinen museo Smithsonian.

Kirja, “History of World in 1 000 Objects” on saatavissa suhteellisen halvalla ja on kuvitukseltaan suurenmoinen. En suosittele sen hankkimista.

Huomioni kiinnittyi teoksiin, kun hyvä 5-vuotias ystäväni haltioitui moottoreiden ja lentokoneiden kuvista. Ja kyllä ne olivat hienoja. Pelkään, että asianomaisesta sukeutuu sukunsa kauhuksi insinööri ellei vallan mekaanikko. Hän sai kirjan lahjaksi.

Tunnen kaksi etevää professoria, jotka ovat saaneet kipinänsä L. Hogbenin kirjasta “Matematiikkaa kaikille”. Kirjan kannessa mitataan pyramidin korkeutta sauvan ja varjon avulla. Trigonometria roikaa.

Esimerkiksi historiakiran värillinen piirroskuva Lontoon suureen maailmannäyttelyyn 1851 rakennetusta Crystal Palacesta, joka tarkoitettiin tilapäiseksi mutta jätettiin epähuomiossa tuhoamatta, tuo mieleeni viemäriaatteen. Britit olivat kovilla keksiessään ja asentaessaan vesiklosetteja tuhannelle kävijälle tunnissa tuohon rakennukseen. Puheena olevan mieluisan keksinnön voittokulku alkoi silloin.

Ja mieleeni palaa “Tuhat ja yksi yötä”. Klassinen Burtonin käännös on Internet Archivessa. Kun lukaisin taas “Kyttyräselän tarinan”, alaviitassa tähdennettiin, että oikeauskoisten mailla naiset heittävät vettä seisaaltaan ja miehet kyykkysiltään, mikä tietääkseni ainakin oli totta.

Enemmän kuin Kreikasta pelastetut tai varastetut marmoriveistokset ja Babylonian leijonat minua viehättävät British Mueumissa Bejinin metalliveistokset, jollainen on kuvassa. Hiljan keskustelimme hajamielisesti, että olisi sinne Lontooseen kivä vielä mennä. Olen nyt muuttanut mieltäni. Kuvat kirjoissa riittävät. Etenkin Heathrow on sekä suuruutensa että hirveän sijaintinsa vuoksi muistissani maailman epämiellyttävimpänä lentokenttänä.

Minulla oli siis sellainen tapa, että menin maailman hienoimpiin museoihin tai gallerioihin katsomaan yhdellä kerralla vain yhtä esinettä tai teosta. National Galleryss marssin ohi sen huoneen, jossa Myra Hess soitti 1940 pommitusten aikana Bachia kiitolliselle yleisölle, ja menin aina katsomaan van Eyckiä. Mielestäni jopa Vermeer on plagioinut “Arnulfinien avioliittoa”. 

Onneksi joku neuvoi aina välillä lähes tuntemattomaan pikku museon, joka saattoi olla jonkun yli 100 vuoden takaisen keräilijän huolella yllä pidetty koti kaikkine kirjoineen ja pikkuesineineen. Kerran Kööpenhaminassa olin Kierkegaardin kotona ja katselin piironkia, jossa hän piti piilossa ajatuksiaan ja varmaan täyttymättömiä rakkauksiaan.

Jenkkikassi tuli puheeksi, kun isäni kertoi kohdanneensa tunturissa 1950-luvun alussa Amin ja ankin, joilla ei ollut reppua, vaan jenkkikassit. He ystävystyivät lopuksi ikäänsä ja kehittivät rinkan nykyisen kaltaiseksi.

Kun itse liftasin 1961 Kauhavalta Marseilleen ja takaisin, minulla oli makuupussi verkkokassissa ja jenkkikassi. Yövyin retkeilymajoissa, ja varusteeni olivat kieltämättä hankalat, kun jossain Alppeja lähestyttäessä sain kyydin moottoripyörän tarakalla, ja mentiin reippaasti yli sataa.

Jenkkikassi oli aitoa tekonahkaa ja siinä oli vaihtokengille vetoketjulla suljettava lokero pohjalla. Minulla ei ollut vaihtokenkiä. Interrailia ei ollut vielä keksitty, ja liftaamista pidettiin turvallisena.

Kaikki sakslaiset kysyivät minulta samaa asiaa eli mitä heistä ajatellaan muualla maailmassa. Opin vastailemaan epämääräisesti vain hiukan valehdellen. Oli jo käynyt ilmi, että opin kaikenlaisia kieliä sangen vähällä vaivalla. Berliinissä olin käynyt upouuden Berliinin muurin portista Itä-Saksan puolella. Silloin syntyneet ajatukset diktatuurivaltioista eivät ole oikein koskaan karisseet. Luettuani Paavolaisen kaikki teokset olin perehtynyt uutuuskirjaan, Shirerin “Kollmannen valtakunnan nousu ja tuho”. Miltä se mahtaisi tuntua nyt, kun ainakin Trump ja Puti tekevät sitä samaa. Amerikkalainen Shirer oli ollut CNS:n toimittaja Berliinissä 1934-1940. Kirjaansa hänellä oli monta jenkkikassillista papereita.


23 kommenttia:

  1. Pahoillani mutta natsien ja Hitlerin Kolmannen valtakunnan vertaaminen nykyiseen USA:han ja Putinin Venäjäänkin on historiatonta. Vaikka kuinka harmittaisi ja toimittaisi mielessään, aiheesta, nuo tyypit alimpaan... ei hitlerviiksitys tässä nyt vain toimi.
    Jos mikään muu kuin toinen maailmansota ei kelpaa enää jättimäisine seurauksineen ja tuhoineen tämän ajan pahuuden verrokiksi, on argumentaatio umpikujassa.

    Riittää hyvin kun Putinin suurrikokset todetaan sellaisenaan. Ne riittävät hänet ja hänen hallintonsa tuomitsemaan sekä historian että kansainvälisen oikeuden edessä.

    Onneksi emme elä Putin-Venäjällä mutta tarkkana täytyy nyt olla meilläkin ettemme ala itse luomaan Euroopan yhteisöön sellaista marssijärjestystä ja kuria, josta tulee samalla tapaa kiusallisia mielleyhtymiä eri valtakunnista.
    Nyt korostetaan voimaa ja yhtenäisyyttä mikä juuri nyt tässä tilanteessa on välttämätöntä, mutta ei pidä unohtaa että Euroopan perusta on aina vapaus, aika täydellinen vapaus, koskee sekä kansalaisia että kansallisvaltioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EU = euvostoliitto neuvostoliitto

      Poista
    2. Aiheellinen huomautus. Minua ei yllätä Putinin Venäjän kehitys diktatuuriksi, sillä hivutus oli näkyvissä - vaan USAn muuttuminen yhdessä yössä vakaasta demokratiasta Yhden Miehen Sirkukseksi.

      Kaiken lisäksi tämä yksinvaltias on tolvana. Hän voi olla hyvinkin älykäs, kyvykäs ja tehokas toimissaan, mutta luonteeltaan hän näyttää olevan omahyväinen itsekehuinen paskiainen, täynnä omaa erinomaisuuttaan.

      Miten tämä on mahdollista? Missä viipyy järjestelmän vastaisku? Ja tärkein kysymys - onko Trump oikeasti Johtaja vai vain Tärkeiden Tahojen marionetti?

      PS. Vaikka Trump olisikin Putinin kiristysverkossa vanhojen toilailujensa takia, se ei muuta itse asiaa.

      Poista
    3. Ikävä kyllä, tässä ajassa on havaittavissa monia historiasta tuttuja ilmiöitä. Ilmiöitä jotka tuovat mieleen natsismin nousun ja myös 1969-luvun suomettuneisuuden.

      Poista
    4. Historia osoittaa, jos elää saamme, onko Kolmannen valtakunnan vertaaminen nykyiseen USA:han ja Putinin Venäjään on historiatonta. Mutta juuri nyt todella pahalta näyttää.

      Poista
  2. Näin se menee. Ei pidä tuhota mitään arvokasta sen vuoksi, että se on tehty vain väliaikaiseksi, matkamuistoksi, poliittisesti, uskonnollisesti vääräksi tuomituksi.


    VastaaPoista
  3. Kävin itäsaksassa puoli vuotta muurin murruttua autolla. Ensimmäinen yllätys oli keskenjäänyt valtava silta rajalla Eisenachiin. Sinne mentiin mutkatietä ison kukkulan laelle, jossa oli järeä betoniin upotettu puomi.(kukkulalla, ettei kuorma autot kerää vauhtia, kuulemma) Sitten oli todella iso katettu kenttä tarkastuksiin. Maaseudulla uudet talot oli harkoista raaka pintaisina.
    Itä Berliinissä vanhoissa taloissa näkyi vielä varjokuvia 30-40 luvun mainoksista.
    Olihan siellä maaseudlla vielä venäläisiä sotilaitakin. Nämä olivat synkän näköisiä tummanvihreissä univormuissa, paitsi 1 vaaleanruskeassa kunniavartiossa keskellä Berliiniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäläisten sotilaiden harjoittamia raiskauksia ja muita rötöksiä ei tutkittu eikä edes ilmoitettu. Eikä sitä, miksi valtaisat, usein keskiaikaiset kirkot sattuivat huonouttaan romahtamaan kivi- ja tiilikasoiksi ja pirstoiksi juuri öisin. Jos suomalaisopiskelija pyysi apteekissa jotakin kirpuille, täille ja luteille, sitä ei ollut, mutta farmaseutit ja vastaavat ryntäsivät ikkunaan ihmettelemään kun hän poistui nolattuna. Hallitus oli sielläkin tekemässä Suomesta DDRää.

      Poista
  4. Minulla on Soane Museum Lontoossa vielä näkemättä, eli 1700-1800 luvun taitteen arkkitehdin koti kokoelmineen. Viittaako maininta siihen? Soane oli myös arkkitehtina erittäin mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  5. Pahoittelen asiasta poikkeavaa kommenttia, mutta luin juuri uudelleen paksun tiedustelua koskevan yleisen historian (Penguin) ja asia jäi kiusaamaan. Suomessa ollaan oltu ylpeitä oman signaalitiedustelun saavutuksista Neuvostoliiton sanomien avaamisessa, mutta kirjassa ei ollut Suomea mainittu ollenkaan. Oliko kyseessä niin merkittävä asia kuin täkäläisessä kirjallisuudessa on esitetty? Mitä oikeastaan suomalaiset saivat murretuksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaiset saivat venäläisten koodit avattua eri vaiheissa ja se oli tavattoman hyödyllistä. Sodan jälkeen nämä tiedot on välitetty eri tavoin ulkomaille, Ruotsiin ja USA:han. Asian mainitseminen ei ole isossa mittakaavassa kovin tärkeä seikka.

      Poista
    2. Joo, ja näiden opusten mukaanhan Molotovin koktailikin on venäläinen keksintö.

      Poista
    3. Englantilaiset nyt eivät yleensä tiedä mistään englanninkielen ulkopuolisesta asiasta.

      Poista
    4. Amerikka ja Britannia, kaksi kansaa joita yhteinen kieli erottaa.

      Poista
  6. Vielä liittyen Soane Museumiin. Emme itse sitä tajua, mutta Porvoon Runebergin koti on ainakin pohjoismaissa aika ainutlaatuinen koska aikakauden kotimiljöitä ei juuri muita ole säilynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta tuli välittömästi mieleeni kaksi asiaa, jotka eivät liity päätekstiin juuri mitenkään. Jatkosodan aikana NL lähetti maahamme vakoilijoita. Kaksi miekkosta joilla oli erikoisen hyvä suomenkielen taito, jäi kiinni tarkastuksissa. Toisen nimi oli Zacharias Topelius ja toisen J. L. Runeberg.

      Sen toisen asian kerron toiste.

      Poista
    2. Suomalaisia vakoilioita jäi kiinni, kun propiskat und Scheisse oli kirjoitettu vanhan ortografian kirjoituskoneella, jossa oli käytöstä poistettuja kirjaimia. Voi olla totta tai sitten ei. Vet svansen.

      Poista
  7. Tässä kotimuseossa on kaikenlaista tavaraa tuhatmäärin, kellarista vintille, edellisten sukupolvien kodeista mieheni puolelta, huonekaluja, kirjoja ja astioita 1800-luvulta lähtien, oman perheeni jostain raahaamia, vähän 50-luvun designiakin, lasten muutoissa jättämiä ja nyt viimeksi sisareni käden tuotteita. Olen yrittänyt karsia kaikkea lähetystorille, jossa vanhat rouvat tekevät palkatonta työtä (eräskin 97-vuotias leikkelee kaksi kertaa viikossa trasseleita teollisuudelle), mutta eivät ne tunnu vähenevän. Ja hyvä niin, toistaiseksi.

    Pääsiäispäivän perhetapaamisessa huomasin, että täällähän on aivan verratonta kamaa 3- ja 4 -vuotiaiden leikkeihin. Varastoksi jätetyn huoneen hyllyistä ja koreista lapset löysivät vaikka mitä mielenkiintoista. Oli siskoni tekemää keramiikkaa, mm. viisi pääsiäistipua, pikku lautasia, nukkeja, jotka siskoni oli pelastanut jostain, kunnostanut ja virkannut uudet vaatteet - aina vaippaa myöten vauvanukelle. Toisen melko tyhjän huoneen lattialle syntyi äkkiä hauska koti. Eikä mitään mennyt edes rikki, vaikka kukaan ei ehtinyt erityisesti valvoa vilkkaita lapsia, kun vauva vei päähuomion.
    En minä jaksa mitään kunnollista "kuolinsiivousta". Olkoon! Jälkeenjäävät saavat tyhjentää talon kerralla!

    VastaaPoista
  8. Onko rukoilemisella mitään tehoa vaikka rukoilijoita olisi miljoonia rukoilemassa ihan samaa asiaa?

    Kuvittelen, että ilmeisesti ainakin kymmeniä miljoonia rukoilijoita tavoittelivat yhdessä sitä, että eräs Paavin hautajaisten eturivissä istunut henkilö olisi potkaissut tyhjää, mutta näin ei vaan käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rukouksen teho näkyy Hitlerin ja Trumpin pelastuksessa murhayrityksiltä.

      Poista
    2. Piru pitää huolta omistaan.

      Poista
    3. Tosiaankin unohdin puolesta ja vastaan rukoilijat. Näin sitä helposti sokeutuu omille ajatuksilleen.

      Poista
  9. Nykyajan verraton vastine William Shirerille on Frank McDonough. The Hitler years; kaksi osaa. Populääri yleisesitys, kyllä, mutta kosolti kiehtovia detaljeja myös edistyneille. Kaiken lisäksi tavattoman vetävästi kirjoitettu. Tuskin malttaa käsistään laskea aloitettuaan lukemisen. Suomennosta lienee silti turha toivoa. Lukijasta riippuen etkot tai jatkot: The Weimar years. Tekijä tässäkin sama.

    VastaaPoista