Sivun näyttöjä yhteensä

23. elokuuta 2024

Nähtävyys



Ihmisten katseleminen oli kauan suuri huvini. Minulla oli muutama mielipaikka. Kauhavan matkahuolto oli hieno. Haldinin bussit, jopa Kokkola-Seinäjoki, kävivät siinä kääntymässä, ja ihan vieressä oli pirssi. Melkein kaikkien taksimiesten nimi oli Kujanpää. Tai Ojalammilla oli Pobedan näköinen Vedette, ja Sinisillalla oli kaunis sukunimi. Yhtenä kesänä hänen poikansa Jorma myi jäätelöä Litmasen kioskilla ja lauloi Koppalan Huukolle, joka hoiperteli housujaan kaivaen nurkan taakse “Oi Lazzarella - ei siihen kuseskella.” Minä lauloin siihen tapani mukaan nuotin vierestä Rautavaara-parodian “Vain merimies voi tietää kuinka kalja kusettaa.”

Kirkkonummen Senaattori eli kirkonkylän K-market oli mukava paikka. Jostain syystä nykyinen Sittari ei ole, eikä kilpailijan S-ryhmän Prisma liioin. 

Helsingissä City-pasaasissa oli mukavia paikkoja katsella silmänurkasta, miten yhet juoksoo piä eillä ylös, yhet alas, kaikilla kiire piä eillä helevettiin.

Rautatieasema oli huono. Vain omituiset ihmiset istuivat siellä penkillä. Poliisi keräili heitä. Kerran poliisi vei veljeni Mikon. Mikolla oli sana hallussaan. Toisin sanoen hänellä oli kyky valita hallustaan kulloinkin aina väärä sana. Nyt hän sanoi Kiisalan pojalle katsoen nenäänsä pitkin: minä olen tässä odottamassa junalta isääni varatuomari Kemppistä ja heilutti Citroen ID 19:n avaimia, joiden peränä oli kalliilta näyttävä muovipala planeettapyörästöä tai alikersantin natsoja kuvaavine kulmineen.

“Vai tässä ruvetaan vielä kehumaan”, karjaisi poliisi ja kiskoi pojan putkan eteiseen. Sinne osoitettiin kohta pian myös isämme, veljeni vaatimuksesta. Isällä puolestaan oli - useimmiten - ihmeellinen pelisilmä, joten hän poimi Mikon mukaan vain nyökkäämällä, mutta niin maagisesti, että työvuoron ylikonstaapeli kurkisti huoneeseen, käsitti heti tilanteen ja katsoi “pidätyksen” suorittanutta poliisia sillä katseella, joka suomennetaan “kymmenen kierrosta lipputangon ympäri mars mars”.

Tämän kirjoitin nyt selvittääkseni, että et voi kuulla, ellet katso. Jopa radion kuunteleminen on puhtaasti kummitteellinen tapaus eli siis magiaa. Kuunnellessasi katsoet sielusi silmillä. Siis kuvittelet. Aistimuksesi koostuu näistä.

Virikkeen sain huomattuani, että Kamala Harrisin puheen Chicagon puoluekokoukessa olisi voinut nuotintaa. Pienet tauot, korostukset ja hidastukset olivat niin hyviä, ja niille on ollut vuosisatoja merkinnät. Tämä on tärkeä:

Ja accelerando, ritardando, stretto, sostenuto.

Suosittelisin lämpimästi kaikille kansalaispiireille, jotka pyrkivät Yhdysvaltain presidenteiksi, Plutarkhoksen “Kuuluisien miesten elämäketoja”. Se muuten on hyvin hauska ja helppo lukea.

Demosthenes tunnettiin Ciceron vertaisena kaunopuhujana. Ciceron oikeudenkäyntipuheita on säästynyt ja julkaistu monilla nykykielllä. Teksteinä ne ovat aika huonoja, mutta nepä olivatkin puheita. Puhe on tarkoitettu tekemään vaikutus - innostava vaikutus - puhumishetkellä eli tässä ja nyt. Ciceron taito tunnetaan varsinaisesti herjauskirjoituksista (“philippics”), joista kuuluisimpia ovat ne Catilina-poloista vataan esiteteyt, (Kauanko vielä Catilina koettelet kärsivällisyyttämme…?”

Demosteheneksesta kerrotaan, miten epätavallisen huono tämä hintelä nuorukainen oli ja kuinka hän sitten oppi.

Lukemisesta saa suuren hyödyn, jota tämän blogikirjoituksen lukeminen nyt ei tuota. Mestari Plutarkhos on loihtinut näkviin kaunopuhujan kulloisenkin ypäristön ja ihmisen tai ihmiset, joilta hän sai hyviä tai huonoja neuvoja.

Pohjaltaan syy on sama kuin Thukydideen ylivoimaisuus. Sotahistoriitsijana (Peloponnesolaissodat) hän myös kertoo taistelusta, miltä se tuntui. Hän oli näet mukana nykykielellä joukkueejohtajana tai komppanianpäällikkönä.

Jos muuten luulette että lihavan Marlon Brandon esitys omenia luvatta myyntikojuista poimivana mafiapäällikkö Corleonena on suurenmoinen, erehdytte.

Puhumisen suurinta juhlaa on Marlon Brando Mankiewiczin vuoden 1953 mustavalkoisessa elokuvassa puhumassa juuri surmatun Caesarin ruumiin ääressä Shakespearen unohtumattomin sanoin. Kun Brando - Marcus Antonius - sanoo kolmannen kerran, että Brutus on kunniallinen mies, jokainen senaattori ja jokainen meistä, elokuvan katsojista tietää, että näin ei ole asian laita.



68 kommenttia:

  1. Täyttä kirjallisuutta tämä kirjoituksesi, herra Kemppinen!

    Mutta täyttä runoutta on myös Dylan Thomasin 'Under Milk Wood' Richard Burtonin lausumana...

    VastaaPoista
  2. Plutarkhoksen rinnakkaiselämäkerrat kuuluivat Shakespearen ja Beethovenin lempikirjoihin. Ne ovat osittain kadonneet. 48 on jäljellä, ja 11 on suomennettu. Kuka julkaisisi suomeksi kaikki säilyneet?

    VastaaPoista
  3. Rauhallisesti keskittyen mutta silti innostuneesti ja hyväntuulisesti esitetty puhe, selkeästi artikuloiden, painottaen ja tauottaen niin, että hitainkin tajusi. Harrisin puhetta oli ilo kuunnella. "A new way forward." HBL:n kirjeenvaihtaja valotti hyvin sen sisältöä ja piti puhetta lähes täydellisenä, auktoriteetilla esitettynä. Mitähän siitä saattoi puuttua miinuksen verran?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jatkoa: Blogikirjoituksessa oli kaksi tuoretta, innostavaa ajatusta: "et voi kuulla ellet katso" ja "Harrisin puheen olisi voinut nuotintaa". Puheen esitystä ei tarvitse katsella vain sielunsa silmin vaan kannattaa katsoa ihan konkreettisestikin, ainakin ne highlights, niitähän tarjoillaan joka puolella, lehdissä ja radioissa.

      Etunimi muuten äännetään "Comma-la", siis niin kuin pilkku. Aviomiehen tyttäret kutsuvat häntä "Mommalaksi".

      Poista
    2. Jännä - tai oikeastaan aivan kauhea juttu se, että ns. vapaan maailman johtajaa valitaan aivan puhtaasi fiilispohjalla. Tunteet vievät, substanssislla ei ole yhtään mitään väliä.

      Itse ajattelen, että noissa hommissa tiedolla ja kokemuksella maailmapolitiikasta, sotimisesta, rauhanteosta, maailmantaloudesta sekä kielitaidolla, kulttuurien tuntemuksella ja laajalla yleissivityksellä olisi jotakin merkitystä myös. Valitettavasti näissä vaalieissa juuri mitään tuosta ei ole meille tarjolla.

      Mutta onhan se tenhovaa, kun juttu luistaa ja fiilis on hyvä. Ja samalla hyvin pelottavaa. Kuin alppimatkailu jarruttomalla autolla.

      Poista
    3. Vapaan maailman johtaja, älä naarata Matias K.

      Poista
    4. Vertaan koko ajan amrikkalaista poiittista puhetta Obamaan. Kuuntelen hänen puheensa rytmiikkaa. Siinä on korostetut, parin sekunnin tauot aina pääpointin jälkeen. Se antaa väitteelle tilaa asettua kuulijan mieleen.

      Tähän verrattuna Harrisin puihe oli oikeuspuhetta, jossa pitkinä litanioina esitettiin asioita. Ne eivät rakentuneet tav kuulijan mieleen erityisinä painotuksina.

      Paitsi ne monet peräkkäiset "eit" Trumpille.

      Harrisilta puuttuu ajatuksen rytmiikka.

      Poista
    5. Minä katsoin Harrisin ulkoilmapuheen silloin 2019/20 kun pääsi varapressaksi.
      Se teki vaikutuksen. Osasi ottaa yleisönsä ja yleisö hänet. Kuin hurmoksellinen rock-konsertti mutta sanoilla.
      MMM...

      Poista
    6. Nyt Matias K vähän liioittelet, vaikka ihmiset villiintyvätkin puoluekokouksissa, jos on löytynyt kriteerit täyttävä ehdokas, joka vielä saa sanomansa esille vakuuttavasti. Suurin osa amerikkalaisistakin asioihin perehtyneistä äänestää varmasti asiapohjalla. Ei Harris tyhjää puhunut.

      En tiedä kummankaan ehdokkaan sivistyksen tasoa, mutta toisella sen puute ainakin on näkynyt. Kamala Harrisin koti ei liene ollut aivan sivistymätön eurooppalaisellakaan mittapuulla, isä oli Stanfordin yliopiston taloustieteen professori ja äiti syöpätutkija, itse hän on JD, opiskellut taloutta, politiikkaa ja oikeustiedettä. Montrealissa koulua käydessään hän oppi ranskaa ja perusti kouluun tanssitiimin.

      Työelämässä Harris eteni nopeasti lasikattoja rikkoen. Asianajajana hän perusti mm. Lasten oikeuksien toimiston, piirisyyttäjänä toimi erityisesti rikollisjärjestöjä vastaan mutta aloitti myös alisuorittavien kuntoutusohjelman. Kalifornian oikeusministerinä hän toimi mm. aborttioikeuden puolesta, Senaatissa budjetti-, turvallisuus ja tiedustelu-, hallinto- ja oikeusvaliokunnissa. Varapresidenttinä hän oli tietysti mukana asioita käsiteltäessä ja niistä päätettäessä ja tutustui maailmanpolitiikkaan, vaikka Biden ei varsinaisesti asettanut häntä esille vaan piti enemmän taustalla.

      Hyvin koulutettu henkilö oppii asiat nopeasti ja nykykäsityksen mukaan hyvä johtaja on myös empaattinen. Ahkeruus ja taistelutahto ovat tarpeen, monenlainen elämänkokemus hyväksi. Obama oli tästä hyvä esimerkki ja hänhän oli myös verraton puhuja. Michelle O yltää samaan.

      USA:n presidentillä on parhaat asiantuntijat apunaan niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin. En olisi varsinaisesti huolestunut, valitaan kumpi tahansa, siihenhän suurlähettiläskin kehottaa. Luistaa se juttu toisellakin ehdokkaalla, mutta aika yksipuolisesti eikä kovin miellyttävästi, kuten muistetaan entuudestaankin. En silti usko, että "ajelemme jarruttomalla autolla alppimaisemissa".

      Poista
    7. Hjäris? Härjis?

      Poista
    8. Turhaan Eija MK:n päätä silittelet. Hänen ja edustamansa aatesuunnan asenteet vallankahvaan pyrkiviä naisia kohtaan on käynyt aikoja sitten selville.

      Poista
    9. Pitääkö kaikkien olla kaikessa täydellisiä? Joku tolkku pitäisi vaatimuksissa olla. Harris on omanlainen ja kaikissa suhteissa 100X parempi kuin Trump. Olkaamme tyytyväisiä kun Harris lopulta valitaan.

      Poista
    10. "Suurin osa amerikkalaisistakin asioihin perehtyneistä äänestää varmasti asiapohjalla."
      Suurin osa äänestäjistä ei ole perehtynyt asioihin. Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee muutama kymmenen tuhatta liikkuvaa äänestäjää neljässä tai viidessä vaa'ankieliosavaltiossa, ja ihminen, jolle Trump ja Harris ovat yhtä mahdollisia vaihtoehtoja ei todella ole perehtynyt asiohin.

      Poista
    11. USA:n vaaleissa alkaa nyt olla selkeästi kyse massiivisen suuresta liikkeestä Harrisin hyväksi. Trump saa turpaansa ja kunnolla.

      Poista
    12. Härski-Donny on taas vauhdissa, vie vaalikeskustelua omalle tasolleen. Mm. George W Bush on ilmoittanut äänestävänsä Harrisia. Hyvä Bush!

      Poista
    13. "Turhaan Eija MK:n päätä silittelet. Hänen ja edustamansa aatesuunnan asenteet vallankahvaan pyrkiviä naisia kohtaan on käynyt aikoja sitten selville."

      Pakko tähän kommentoida sen verran, että esim. Riikka Purraan kohdistuvan primitiivisen naisvihan määrä pöyristyttää ja kauhistuttaa minua suresti. Se tekee minut hyvin surulliseksi.

      Nainen, joka yrittää pelstaa edes hyvinvointivaltion rippeet tuleville polville, on uskomattoman mutta täysin vastuuttoman populismin paineeen alla. Kaikki sympatia hänelle. Ja samalla muille naisille myös.

      Poista
    14. "Pakko tähän kommentoida sen verran, että esim. Riikka Purraan ..." Helppo se on oman puolueensa jäsenen puolesta "pöyristyä", mutta entäpä jos Riikan tilalle panet 155 kertaa raikkaammin ajatuksin kirjoittavan ja puhuvan vasemmistolaisen Anna Kontulan?

      Poista
    15. Kummeista kumminta että vas on humaniston ja nyt ei olekaan edistyksen ja tulevaisuuden ja vanhat arvot kuusen oksalle roikkumaan vaan pois kuleksimasta ei enää ole m. o. elikkäs holtin ja maltin puolella kun turbonörtit uhkuu kilpaa ja voimaa ja kunniaa riittää vain toisille eikä kaivata vasemmalla mokomaa kuuseen kurkottelu-uskoa.

      Kaikki on tuppeen nylettyä.

      Poista
  4. Nykyään ei voi Suomessa enää tarkkailla ihmisiä, ainakaan jos on miespuolinen . Se tulkitaan heti niin nurjasti kuin ikinä voi vaikka mitään mainittavampia motiiveja ei olisi.

    Itse vältän kaikkia Mega myymälöitä kuten sittareita ja isoja smarketteja. Ne ovat epäinhimillistä paikkoja. Sensijaan asioin pienissä marketeissa jotka ovat ihmisen kokoisia ja joissa voi vaihtaa muutaman sanan myyjän kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on kiva istua terassilla, siemailla sivistynein kulauksin ohrapirtelöä ja katsella ohi kulkevien naisten perseitä. Mitä pahaa siinä?

      Poista
    2. Se onpi pehva eikä /c, voi nehnu ja Višnu. Okei no se voi olla peppu, paja, peräti, pyrstö tai reiden/käsienlämmitin ja voi olla se myös päällikkötasonrintamapuhelin ja -askartelukeskus jossa on laajennusosa/-osia semmosen perheellisen verran.

      Mitä helvettiä on ohrapirtelö? En ole sivistynyt, sori se.

      Mitä muuten oli keskusteltavaa, vai ollaanko kuten aina ennenkin ilman mitää ihme hälinää ja höpötystä?!

      Poista
    3. Olen alkanut epäillä, että ne, jotka sanovat katsovansa perseitä, eivät oikeastaan katso. Ainakin osa heistä katsoo koko figuuria, sitä, miten perse asettuu kokonaisuuteen ja miten kokonaisuus keinuu ja asettuu maisemaan. Irtoperseet eivät ole järin ilmeikkäitä.

      Eihän ihmisen katsomisessa mitään pahaa ole. Tai naisen tai patsaan tai maiseman. Samaa lihaa, kiveä ja tuulta yhtä kaikki. Mihin silmä nyt milloinkin osuu.

      Poista
    4. Mun osu kerran golfpallon päälle, ei paha. Oikeastaan jonkun verran kiva. Siis pers'silmä. Niitä oli paljon maisemassa just silloin, oli joku tour,- tai tualettitour ja jonkun verran liukasta.

      Poista
  5. Kauhiankomiankamalankaunis.

    VastaaPoista
  6. Kaikkitietävät pelastavat maailman ja meidät, vaikka vain lintujen ja Bachin puhe on musiikkia. Antiikki on kuitenkin ali-, nykyaika yliarvostettua. Arvonsa kullakin, sanoi taala assille.

    VastaaPoista
  7. '..kaikille kansalaispiireille jotka...'

    Tunne jonka saa kun iltateepöydästä noustessa eteiseen saapuu tuttuja vieraita - ehtivätpäs jo perjantaina - ja lättyjen kanssa on mustaviinimarjahilloa. Ykköslaatua, ei sosetta.
    Seagullin käynnistysnaru taskussa valmiina, lippalakki ja vanha pystykorva, Noppa.
    Aladdin sytytetään varoen.
    Kaikki kyökissä - vintin hyttysverkoista pitää sanoa, muovia, ettei kynttilöidenkestäviä.
    Tätä aikaa.

    VastaaPoista
  8. Nyt aivan äskettäin sain lehdestä lukea, ettei apinarokkoa saa ennä kutsua apinarokoksi. Uusi nimi on m-rokko.

    Kuulemma apinarokko-sanaa on käytetty leimaavasti.

    No ei tietenkään saa ketään eikä mitään leimata ainakaan halventavasti. Eikös sitä varten ole mm sanalle "neekeri" keksitty kiertoilmauksia. Jostain kummallisesta syystä neekerit on katsottu alempiarvoisiksi joidenkin paremmin tiedostavien piirissä. Nyt sitten sana "apinarokko" on saanut tuomion niiden toimesta, jotka taas tietävät mikä on oikein ja mikä väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa olet itse yksi näitä jotka pilaavat sanat?

      Poista
    2. Koskahan lintuinfluensa -sana kielletään?

      Kyllä sekin jotakin porukaa leimaa, loukkaa ja halventaa, kunhan vain intersektionaalin, sukupuolen ja new agen tutkimus tarpeeksi etenee.

      PS. Voisiko muuten joku selittää, ketä apinarokko -sana leimaa? Apinoitako?

      Poista
    3. Jotka kaivelemalla kaivelevat vaikkapa nyt apinarokon nimityksestä salaliittoteorioita (kun koronastakaan ei enään mitään uutta irtoa -eikä Sannasta), on THL antanut ihan selkosuomisen selonteon nimitysperusteista.

      YLE uutisoi asiasta eilen enkä näe tuon selostuksen jälkeen tarvetta epäillä nimityksen muuttamistarvetta: https://yle.fi/a/74-20106942

      Kyseiset nimimerkitkin voisivat välillä koettaa allekirjoittaa oikeilla nimillään tarinointejaan. Vai ovatko ne jo pilaantuneet maailman epäilyrokkoisissa tuulissa käyttökelvottomiksi?

      Kalottisonni

      Poista
    4. Kun kysyjänä on Mstias K. niin eiköhän se ole jokaiselle aika selvä ketä leimataan...

      Poista
    5. Matias kysyi, voisiko muuten joku selittää, ketä apinarokko -sana leimaa? Apinoitako?

      Virus löydettiin ensimmäiseksi apinoista; siitä tuli tuo nimi alkujaan. Loogista.

      Kommentoija kertoi, että YLE uutisoi asiasta. Näin YLE: ”On tärkeää päästä eroon nimen aiheuttamasta stigmasta ja häivyttää sana apina tai siihen viittaava kirjain a.”

      Sen perästä kommentoija tokaisi: ”… enkä näe tuon selostuksen jälkeen tarvetta epäillä nimityksen muuttamistarvetta”.

      Kyllä minäkin olen yhtä pihalla kuin Matias; ja ihan syystäkin.

      Poista
    6. Apinarokko. Se nyt on ihan viaton sana.

      Pohtikaapa tilannetta, jossa teidän tulisi ilmoittaa kahvihuoneen naisille, että jäätte pois töistä, koska teillä sikotauti. Kauhistus!

      Poista
    7. Mun kaveri kerto kun sen tuttu oli antanu puhuu sille et asiantuntijoitten mukaan pohjosessa lehmät vaimiten se oli tulee hulluks syksylläkö se oli niin niille on vietävä heinii enneku tulee lunta ettei se kanna.

      Poista
    8. Ootte te surkeita, itse ainakin keksin useamman m-alkuisen halventavan sanan.

      Poista
    9. Länsimaisuuden ja ihmisoikeuksien kannattajana pidän välttämättömänä tiettyjen sanojen kieltämistä. Esimerkiksi n-sanat pitäisi poistaa Suomesta kokonaan.

      Poista
    10. Neiti, naaras, näätä, nainen, nulikka, nahkuri, noita, nännl, nila, nalle, nolla, nuppi, nappi, niini, noki, ...
      On sulla urakka.

      Poista
    11. Elämme kiellettyjen sanojen ja kiellettyjen ajatusten aikakautta (1984). Tilalle on tullut uuskieli jossa asiat on käännetty nurinpäin.

      Poista
    12. Velan maksu=lisävelkaa otetaan aivan helvetisti, varsinkin aseisiin.
      Talous kuntoon= maa itseaiheutettuun lamaan
      Työllistmistoimi=työttömien ratkaisu.
      Tunnin juna=turha rata Turkuun.

      Poista
    13. Kyllä se nyt sillä tavoin on että hallitus tekee minkä kykenee näissä oloissa. Valtiovarainministeriön virkamiehet tekevät virkavastuulla selvitykset ja laskelmat, eivät poliitikot siihen kykene. Kyse on massiivisista asioista gigaluokassa. Edellinen hallitus jätti kaikki tärkeät asiat hoitamatta ja keskittyi tuhmaan poseeraukseen ja velkaa otettiin rajusti.

      Tuhmasta päästä kärsii koko kroppa.

      Poista
    14. Tämä pitääkin yllättävän paikkansa hyvin.

      Tuhmasta ja tottelemattomasta kansasta ei kärsitä mutta mokomat kun menevät ja äänestävät niin siitä koko kätyrilauma jolla on hallituksen naamiaisviitta kärsii ja kunnolla, ootas kun niin tulee käymään niin näet. Tai et, jos otat hatkan. Päämääränä kuu on ihan lystikäs mutta Marsin matka olisi toivottavin. Pitcairn voi olla suosiossa. Ellei ole niin pitäisi olla kohtapuoliin. Kandee kysyy. Ei muuten huoli ketään. Että seilipaatti vaan ja merille.
      Kilpailu on kaikkien etu.
      Ole reilusti itsekäs.
      Suomi nousuun.
      Talvi-
      eiku antaa olla.

      Poista
  9. Niin, marketeissa ihmisten tarkkailu on taitolaji. Jo käytävässä kävellen pitää osata olla neutraalin kohtelias jotta voi korrektisti välttää katse- tai puhekontaktiin joutuminen puhelinliittymien, sähköliittymien ja kaikenlaisten tyrkyttäjien kanssa. Kirkkonummelta ei löydy kunnollisia oleskelutiloja aulatiloista joissa voisi istuksella, tarkkailla ja vain odottaa toista tulevaksi ostoksiensa kanssa läpi kassojen. Toista on Espoon Lippulaiva jossa on kassojen edessä kova penkkirivi jossa voi katsella ja kuunnella ihan ulkopuolisena. Eilen vieressä vanha ja nuori keskustelivat elämästään. Olivat puheista päätellen tuiki tuntemattomia mutta kumpikin toimetonna ja odotuskannalla. Vanhempi oikein lopuksi kiitti nuorempaa kuinka oli hyvä jutella niitä ja näitä niin aika kului sopivasti että sai ajan kulumaan odottaessa eläkeläisalennukseen oikeuttavaa kellonaikaa ravintolassa. Nuorempi kysyi vanhemmalta klassisen kysymyksen elämän tarkoituksesta josta vanhempi kertoili mutta tähdensi että elettyä elämää on turha vanhana analysoida että murehtia koska mennyt on mennyttä ja vain nykyhetki on tärkeä. Tulevaisuuttakaan ei paljoa voi muuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tarina.

      Se tuo mieleen sanonnan "istua viisasten penkillä". (Sanontahan liittyy position valintaan kiistakysymyksissä.)

      Aikanaan kerroinkin lasille, että nuo puheenaolevat penkit kauppojen auloissa ovat juuri niitä "viisasten penkkejä".

      Poista
  10. "A new way forward".

    Somasti sanottu. Sopii kuitenkin pysähtyä hieman tarkemmin miettimään, mitä ovatkaan vuosikymmenien saatossa todella merkinneet nuo "Great Societyt" ja monet muut kaltaisensa. Lähellä on mielleyhtymä menneen maailman rabulistin tuttuun hokemaan "kyllä te kauniita puhua osaatte...". Siinä eivät silloin lopultakaan taida auttaa taitavat rytmitykset ja kauniit intonaatiot.

    No, jos kohdalle osuu, niin saahan sitä varmemmin "sota rauhassa jatkua". Vielä lienee meilläkin varaa kuristaa sote- ja muuta julkipalvelusektoria. Eihän se edes kaikkia koske.

    VastaaPoista
  11. Vain suomalaiset tietävät että jenkkien seuraava presidentti on varmuudella kamala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoittanet Trumpia?

      Poista
    2. Nuo kamalat suomalaiset jääkiekkoilijat ja mäkihyppääjät ja kapellimestarit ja Formula 1 kuljettajat eikä U.S.An naispresidenteistä mitään mainintaa? Syrjinnän makua.

      Irwin Goodman - Pelimies

      Poista
  12. Ennen vuoden 1962 big bangiakin ranskalaisia autoja näkyi oikeastaan yllättävän paljon. Yhdellä perhetutulla oli Vedette, toisella Panhard. Itse hukkasin Heinätorin leikkikentälle alle kymmenen sentin mittaisen kuttaperkkaisen Columbo-Peugeot'n. Vieläkään en ole hankkinut ajokorttia.

    Yhdyn ylistäviin näkemyksiin Brandon, Burtonin ja Harrisin puhetaidoista, mutta toivon Michelle Obaman asettuvan ehdokkaaksi kahdeksan vuoden kuluttua. Hänkin on JD, ei tosin Vance vaan Juris Doctor.

    VastaaPoista
  13. Pilvilinna taitaa muuten nykyään olla Haave. En ole käynyt kummassakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravintola Työssä kenties.

      Poista
    2. Pilvilinna on Anton Haringin kirja.

      Poista
    3. Pilvetön Aurinkolinna.

      Poista
    4. Stieg Larssonin Millenium-sarjassa on jakso Pilvilinna joka romahti. Sarjassa on sekin Miehet jotka vihaavat naisia. Leikkivät ne tytötkin jossain jaksossa tulella kun miehet heitä piinaavat.

      Haaveet ja pilvilinnat romahtelevat yksi toisensa jälkeen miesjärjestyksen maailmassa.

      Omankäden oikeutta oikeutetusti korostava kohta se, jossa Lisbeth Salander pistää sossunukolle kunnolla köniin kostoksi raiskauksestaan. Vaikka lainmukaan kostaa ei saa, niin silti elokuvan siinä kohden lainkuuliaisenkin kansalaisen mieleen vähintään välähtää "ihan oikein sille paskaläjälle!"

      Kun Donner mainittiin, tulee mieleen hänen "Miestä ei voi raiskata" -elokuvan naispäähenkilön kokema raaka teko ja sen jälkeen hyvin suunnittelemansa ja suorittamansa kostoretki raiskaajansa tykö. Lainpykälistä huolimatta sitäkin katsoessa ajattelin, että ihan oikein, siitäs sait.

      Noh, nuohan ovat vain elokuvia, harvoin todellisuudessa yksyhteen rangaistuksia raiskaajat teoistaan saavat. Eikä se auttaisi. Aina kierossa asennossa olevia aivoja maailmaan uusia pukkaa. Tai sitten ne kuuluvat evoluution kokeiluvalikoimiin edelleen.

      Poista
    5. Aurinkolinna on Harry Forsblomin kirja.

      Poista
  14. Näin kun asiakas ostoskekuksessa kysyi, paljonko assilla saa leipää. Kaikki katsoivat pitkään ja kuulivat sen. Ehkä hänen kortillaan on assit. Ihmettelin vain vähän, ja ymmärsin hyvin kuten aina.

    Tiedä vähän, ymmärrä paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iikka Hallantie, entinen asunnotom assien käyttäjä.lauantaina, 24 elokuuta, 2024

      Asiakkaan maksusitoumus. (elintarvikekortti, muin.)

      Yleensä sosiaaliviranomaisen mutta muutkin tahot kuten kirkko ja Diakonissalaitos sekä Pelastusarmeija kirjoittelevat näitä. Verrattavissa shekkiin vain etäisesti. Nöyryyttävää ja asioiden kulkua hidastuttavaa käyttää kaupan kassalla eikä kata samoja tarpeita kuin raha. On ihmisiä joilla ei ole vuosiin ollut yhtään setelirahaa kädessään, vain asseja. Joillakin on jopa oikeus saada assiinsa tupakat ja kaljat, jos osaa pokkuroida.

      Poista
    2. Antiikin Rooman varhaisin rahan perusyksikkö oli nimeltään as.

      Poista
    3. "Shake that ass for me..." Kuka saa mitenkin paljon leipää sillä sitten.

      Poista
    4. Kaikkihan me istumme pankkimme päällä.

      Ihailen miehiä jotka osaavat istua eivätkä anna asioiden häiritä ajankulua. Jokaiseen ostoskeskukseen riittäisi ja ylikin jäisi. Voitaisiin rakentaa suojanpuolen osaan ostosrysää huoneita ja miehet ja muutama tomerampi tätihlö voisivat olla paikalla ja läsnä ruokaa ja asuntoa vastaan.

      - Asuksää mispäin?
      - Tua Ireaparkissa.
      - Onks paha paikka?
      - Me emmä nynnin tiä. Onhan siellä omat vaikeutensa ku sinne pääsee jostain asiakkaita.

      Poista
  15. Ostin kirjaston poistomyynnistä Robert Harrisin teoksen Diktaattori 50 sentillä. Sain sen juuri luettua ja sijoitettua hyllyyni kahden sarjaan liittyvän muun kirjan seuraan.

    VastaaPoista
  16. Nokkelaa oikeistolta, USAlta, päättäjiltä, virkamiehiltä, yliopistoilta ja ilkiöiltä pakottaa vanhukset nettiin. Säästää rahaa yhteiskunnalta, valtiolta, kunnalta, perikunnalta, kulttuurilta ja huonommistolta, kun vanhus kuolee siellä saamiinsa iskuihin lopulta. Giljotiini ruoskaa armollisempi, ehkä siihen voisi palata, giljotiiniin. Joka ruoskanisku vaatii energiaa ja osaamista, giljotiini hoitaa vanhuksen kerralla. Vanhus palaa rikospaikalle. Sinne missä häntä lyödään ja vähä vähältä surmataan.

    VastaaPoista
  17. Vihdoin keksitty lopullinen ratkaisu lapsi-, nuori-, vammais- ja vanhusongelmaan tepsii. Lapsi- ja nuorisoikäiset yhdessä vanhusten kanssa ovat eliminoitavissa tietotekniikalla ja eristämällä heidät myös muilla keinoin toisistaan ja muista. Tulokset ovat yllättävän tehokkaita, vaikka tätä ihmiskoetta on meillä tehokkaimmin koko maailmassa ollut vasta viitisentoista vuotta. Huumeet ja niiden kaltaiset lääkkeet täydellistävät ratkaisun lopulliseksi.

    Työikäiset ja eri-ikäiset (itse)tyytyväiset eivät ole huomaavinaan tai ehkä oikeasti eivät huomaa. Niinhän on aina ollut puhdistuksissa, sodissa ja vainoissa. Jotkut puhdistetaan eli yhteiskunta puhdistetaan heistä, jotkut hyötyvät.

    Parhaiten pärjäävät joidenkin huippukoulutettujen ja -virkaisten lisäksi vähiten koulutetut mukaanlukien päättäjät ja ja arvostelu- ym. kyvyttömät -, sekin ajasta aikaan toistuva ilmiö.

    Koulutus, jota näennäisesti arvostetaan, on vainon käyttämä rajauskeino. Keskitysleireillä tarvittiin lääkäreitä ja professoreja, joitakin portilla ja uhrien tutkijoina ja tuhannesti suurempi määrä poltettavina, niinä joiden virat, asunnot, taideaarteet ja varat siirtyivät arjalaisille. Henkiset rikkaudet siirtyivät tämän päivän getto- ja leirikansalle.

    Tänäänkin koulutus on lyömäase. Vain palkansaaja on arvokas ihminen eli niitä, joiden diktatuuri vallitsee. Lyhyelläkin kurssilla jonkin sortin hoitajaksi tai terapeutiksi valmistunut on työpaikkansa ja palkkansa ansainnut. Mutta omaishoitaja, olkoon vaikka tiedemies, ei ole palkansaaja, työllinen eikä oikein ihminenkään. Hänen ylitseen kävellessä sylkäistään päin naamaa joko päätöspapereissa, mediassa, somessa tai hoitajien omassakannassa.

    Onko ahkerissa kommentoijissa vaikka yksi, joita nämä asiat kiinnostavat? Ihme olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kiinnostaa kannan nimen muutos hoitajienoma kannaksi. Sehän ei ole potilaiden oma kanta.

      Poista
  18. Stora Enso murhasi 118 miljoonaa raakkua, Hitler vain 6 miljoonaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tiennytkään hänen olleen kiinnostunut jokihelmisimpukoista!

      Poista
    2. Annat hyvin epämiellyttävän kuvan itsestäsi mauttomalla kommentillasi.

      Poista
    3. Just jess! Hitlerinsyrjintä menny liiallisuuksiin, sellaista me ei suvaita. Jotain makua oltava vaikka sitten silliä ja kuravettä päälle.

      Poista
  19. Olen käsityksessä, että Jani Toivola oli aikoinaan kirjoittanut HS:ään niin hyvän kirjoituksen, sanoisko puheen, että se teki ihmisiin vaikutuksen ja siksi hänet pyydettiin poliitiikkaan ja pääsi kansanedustajaksi kahdeksi kaudeksi. Toki hän oli yllättävän hyvä livepuhuja myös tv:n keskusteluissa.

    Koska myös poliitikko Barack Obama on tunnettu erinomaisista puhelahjoistaan ja molemmilla sekä Barackilla että Janilla on isät Keniasta (ehkä naapurikylistä?), niin tulee mieleen onko heidän kulttuurissaan tai veressään jotain vaikuttavan puheen lahjaperintöä sieltäpäin?

    MMM...

    VastaaPoista