Sivun näyttöjä yhteensä

25. elokuuta 2024

Villi uros




Poliitikko Jani Mäkelä on tavattoman tätimäinen henkilö. Tuskin voisi olla parempaa valintaa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Koko aikuisen elämäni ja kirjallisen tuotantoni olen yrittänyt liehitellä tätejä. Olen ajoittain onnistunut ja saanut pullaa ja ainakin kerran viinerin, joka oli jäänyt paremmilta vierailta yli.

Mäkelän puoluetoveri, valtiovarainministeri, esiintyy välillä kuin kiukkuinen karju. Katso otsikko. Tuo olisi käypä suomennos, vaikka Geoffrey Householdin kirja tuli aikoinaan suomeksi nimellä “Ihmismetsästys”. Mainitsemieni nykypoliitikkojen tavoin kustantaja (Otava) oli lipsauttanut juuri sen, mitä piti salailla,eli ettei kirjassa ole kysymys ihmismetsästyksestä, vaan metsästävistä ihmisistä.

Outoa että minä en kääntänyt tuota kirjaa, vaikka oli suomentanut kaksi Househholdia. Tässä asialla on mainio Yrjö Kivimies.

Kivimies, alkujaan nimeltään Uuno Mattila, olisi oivallinen lisä suunnittelemaani kirjaan “Toisen luokan intellektuelleja”. Alussa mainitut, joihin liittäisin Kauko Kareen ja Raimo Ilaskiven, kuuluvat niin ikään kaavailemaani teokseen “Kolmannen luokan poliitikkoja”.

Taustalla on tämä kiinnostava kysymys, miten jotkut ihmiset osaavatkin erehtymättömän varmasti puhua aina väärällä hetkellä väärästä asiasta. Tarkoitan tapausta, jossa ihminen kuiskaa lakanoiden välistä suostuvansa kaavailtuun sukupuoliyhdyntään, “mutta käyn ensin kakalla”. Tuo asiallinen repliikki ei välttämättä johda kauniin romanssin puhkeamiseen.

Te kysytte, mistä vihat. Kysytte vaikka en edes maininnut poistomyynti-intellektuelleina Donneria, Haavikkoa ja Erno Paasilinnaa.

Vastaan: Klingen mieleen tuova sisäinen tyhjyys ja perforoitu sielu. Se ettei ole todellisuudessa kiinnostunut toisista ihmisistä, näkyy tekstistä vuosi vuodelta paremmin eli pahemmin. 

Vertauskohta on ensiluokkainen Veijo Meri. Vaikka hänkin oli maatalouspuolen miehiä eli erikoistunut tuottamaan puuta heinää, hän olli kirjoittajana kuin itse kuvaamansa Suomen paras näyttelijä. Kun hän menee käsien ja polvien varaan puistossa eli näyttelee puistonpenkkiä, maalaiset istuvat heti hänen päälleen ja rupeavat syömään eväitään.

Ankara vertauskohta on Paul Auster, jonka laaja romaani “4321” on uskomaton taidonnäyte. Sama henkilö, osittain samat henkilöt, esiintyvät neljänä eri henkilösarjana, yleensä hiukan eri ajankohtana, mutta kaikki kymmenet henkilöt ovat uskottavia ja liikuttavia.

Yhtä ankara on Isaac Bashevis Singer, jolla lisäksi on inhimillistä lämpöä myös aika epämiellyttäville ja hankalille ihmisille.

Householdin “Ihmismetsästys” on kertomuksena suurenmoisesti soljuva tutkielma ihmisenä olemisesta ja ihmisten kohtaamisesta. Kansikuvaankin otettu Hitlerin salamurhaaminen on kirjassa kaukaa haettu ajatus, joka tarvitaan, jotta juoni pääsisi rullaamaan.

Tämä kirja myös aloitti pitkän englantilaisen perinteen, josta hyötyivät MAugham, Len Deighton, Ian Fleming, John Le Carre…

Householdin kyky yhdistää myös toiminta ja maisema, tässä tapauksessa usein vesiraja tai syväksi poljettu tilustie, on hämmentävä. Saman teki myöhemmin ranskaksi Simenon, ja kaiken lisäksi kanavat ja sulut näyttelevät kummallekin keskeistä osaa. 

Tämän takia ihmisenä hyvin kavahduttava K.M. Wallenius onnistui kirjoittamaan yhden mainion kirjan, “Ihmismetsästäjiä ja erämiehiä” (1933). Sanon hänestä näin ikävästi, koska tiedän, että ihmisenä hänellä oli taito sotkea vakaviakin asioita ja saattaa toiset pulaan.

Muistan hyvin kun suomensin “Kymmenentuhannen paluun” ja pidin silmällä alkutekstiä, Xenofonin Anabasista. Ellette tietäisi, sekin on todella hyvä ja tarina on kuolematon, mutta Household irrottaa tarinan henkilöt kerran eläneistä ihmisistä, toisin kuin Xenofon, ja korvaa heidät itse kuvittelemillaan.

Tulos on kirjallisuutta.

Jos tämä tuntuu koukeroiselta, ajatelkaa “Tuntematonta sotilasta” ja miksi “Pohjantähteäkin”. Linnan kuvittelemat henkilöt ovat todempia kuin juuri kukaan, jonka tunnette itse. Esimerkiksi vaikka Riitaoja (hän joka pelkäsi niin kauheasti).

Samasta syystä muuten “Seitsemän veljeksen” päähenkilöit ovat Lauri ja Timo, valtavien ristiriitojen miehet.


162 kommenttia:

  1. Θάλαττα, θάλαττα

    VastaaPoista
  2. Sopimus on hyväsytettävä kahdella toisiaan tuntemattomalla henkilöllä ja allekirjoittajalla, muuten hovioikeus voi purkaa sen. Tuntematon sotilas ei ole todistaja ja romaanikin yliarvostettu kuten vielä pahemmin Veijo Mari.

    VastaaPoista
  3. Sain juuri käsiini Jyrki Lehtolan "Tesla metsässä". Väliin täytyy pitää taukoa, on niin hykerryttävää ja yhteiskuntaa säälimättömästi leikkaava teos.

    VastaaPoista
  4. Pikkusielu tunnetaan vahvoista anti- ja sympatioista. Ei sieluun sitten muuta hänellä mahdukaan.

    VastaaPoista
  5. No, mikäs nyt tuli ?! Blogisti vertaa koko arvovallallaan valtiovarainministeri Riikka Purraa sikaan - vielpä urossikaan.

    Naisvihaa vai mitä?

    Noin yleisemminkin ottaen minusta on melko masentavaa se, että kun ministeri Purra ja tämä hallitus yrittävät edes vähän hidastaa tämän surkean velkalaivamme lopullista uppoamista, sekä media että erilaiset kellokkaat sortuvat epä-älylliseen populismiin, jossa he kyllä vaativat, että velkaantuminen on kyllä taitettava, tottakai, mutta samaan hengenvetoon he vaativat, että mitään olennaisia menoja ei saa leikata eikä heillä ole tarjota mitään realistista vaihtoehtoa tilalle. Ei edes toistuvasti kysyttäessä.

    Huomautan, että niiltä, jotka eivät valtiolta tukiaisia saa, mutta maksavat kyllä kaiken, ei oikein voi leikata (tarkoitan tässä omillaan toimeen tulevaa keskiluokkaa).

    Ja mitä verotukseen tulee , huomautan, että Suomessa on Euroopan toiseksi korkein veroaste, jota tämänkin hallituksen on edelleen pakko nostaa. Pitäiskö nostaa vielä enemmän tilanteessa, jossa sama media ja edistyneistö kovasti ihmettelevät, että mikä siinä on, kun työperäinen maahanmuutto Suomeen ei vedä. Miksi joku tulisi himoverottavaan ja talvisin pimeään ja kylmään maahan, jos hänellä on ammatti ja siksi muitakin vaihtoehtoja?

    Sitä porukkaa, jolle valtion velkaantumen ei merkitse mitään, ei vaikka se velkaantuminen tapahtuu vieraassa valuutassa - eurossa (= likimain Saksan markka) - tuota porukka en osaa arvostaa lainkaan.

    Joten pyydän kohteliaimmin saada olla sitä mieltä, että hieman lievempikin muotoilu olisi ehkä tällä kertaa saattanut riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veroaste on kolmanneksi korkein (Tilastokeskus)
      Muuta oikeaa konstia velan vähentämiseen ei liene kuin nostaa se joksikin aikaa samalle tasolle kuin 70-luvulla. Myös progressio joutaisi olemaan samanlainen kuin tuolloin. Se koskisi kyllä myös minua.

      Poista
    2. Euro on ollut jo vuosikausia liian halpa Saksalle. Suunnaton talousetu Saksalle.

      Paluu takaisin kelluvaan markkaan pelastaisi Suomen talousahdingostaan.

      Emme voi olla samassa valuutassa eli eurossa Saksan talousmahdin kanssa. Saksassa yleinen ALV -prosentti on 16 ja alennettu 5.

      Suomessa yleinen ALV on 24% ja 1.9.2024 alkaen 25,5% alennettu on 10/14%.

      Suomalaista talouspolitiikkaa ja -keskustelua on jo yli kymmenen vuotta hallinnut huoli kolmesta asiasta: budjettivajeesta, kestävyysvajeesta ja valtion velkaantumisesta. Suomessa ei olla kuitenkaan ymmärretty oman valuutan merkitystä - oli hallituskoalitio ollut mikä tahansa.

      Vapaasti kelluva oma valuutta poistaisi budjettivajeongelman. Jos Suomella olisi oma valuuttansa, valtio voisi tehdä heikkoina aikoina sellaista finanssipolitiikkaa, jonka se katsoisi tarpeelliseksi talouden tukemiseksi.

      Poista
    3. Ne kaksi Suomea rankemmin verottavaa maata ovat Ruotsi ja Tanska. Niinpä niillä ei olekaan yhtä suurta velkaongelmaa. Siitä huolimatta ne vetävät osaavia maahanmuuttajia paremmin kuin Suomi.

      Poista
    4. Persut kannattaa luokkasotaa. Isänmaalliset kannattaa rotusotaa.

      Poista
    5. Missä anonyymi on havainnut tuollaista sotavimmaa?

      Poista
    6. Aidosti isänmaalliset kannattavat teidän "isänmaallisten" vientiä kuopanreunalle.

      Poista
    7. Kannamme vastuuta. Maksamme velkaa.

      Poista
    8. Saas nähdä joutuuko tässä Kekkoslovakiassa isänmaalliset vankeuteen jo holokaustin kieltämisestäkin.

      Poista
    9. Eihän holokaustia voi kieltää kun se faktaa on. Jonkun yksittäisen harhainen mielipide ei kielloksi muutu. Pieni mahdollisuus tosin on olemassa, jos taaksensa alkaa kertyä enänpikin historiantoistoa haluavien natsien haamujengejä. Valtio täytyy kyllä olla sitten jo suuruusluokaltaan Saksan kokoinen. Pikkuinen "Kekkoslovakia" murmelina mussuttaa mitä mussuttaa.

      Poista
  6. Jani Mäkelästä puheen ollen: Hesarin mukaan Mäkelän mielestä ne, joilla on jo valmiiksi kielteinen asenne metsätaloutta kohtaan, hyödyntävät raakkutapausta koko alaa vastaan hyökkäämiseen.

    Missähän tuollaisia hyökkäilyjä muka on nähty? Itse tapaus on tarpeeksi karmea ansaitakseen kaiken sitä koskevan julkisuuden. Hänen puolueensa luonto- ja ympäristövastaisuus toki tiedetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas on selvästi havaittu että tähän maahan mahtuu vain yksi puheenaihe kerrallaan, nyt raakut, raakkuja yhtään väheksymättä. Odotellaan nyt että saavat pelastettua mitä voivat ja sylliset tiedetään joten asia on pois päiväjärjestyksestä suurella yleisöllä. SE:lla käsittelyt vasta alkavat, puhumattakaan alihankintayrityksiänsä, joissa varmasti päitä putoilee.

      On jo esiintynyt vaatimuksia lainsäädännön koventamisesta ja lisäämisestä, ikäänkuin lakeja lisäämällä rikokset vähenisivät. EI ole koskaan tapahtunut, päinvastoin. Oikeus toteutuu kuitenkin.

      Poista
    2. Mitkä puolueet ovat Suomessa luonto- ja ympäristövastasisia ja millä perusteilla?

      Poista
    3. Persut, haluavat ensin rajat kiinni ja hukuttaa sitten suomalaiset omaan ja muiden paskaan.

      Poista
    4. Kyllä ympäristön turmeleminen lakeja tiukentamalla vähenee. Rikkomisesta aiheutuva mainehaitta on yrityksille yleensä liian suuri.

      Poista
    5. Perussuomalaiset ovat ympäristö- ja luontovastaisia siksi, että he näin asemoivat itseään vihreiden vastapooliksi. Asioista viis.

      Poista
    6. Tässä nähtiin, miten höttöistä firmojen omavalvonta on. Sitähän etenkin kokoomus on kannattanut.

      Poista
    7. Toipila: kaikki, ehkä vasemmistoliittoa lukuunottamatta.
      Suomalaiset kun ovat maailman luonnosta ja maalaisjärjestä vieraantuneen kansa.

      Poista
    8. Enpä usko että Stora Enso on asiansa huonosti hoitanut. He ovat luottaneet yhteistyökumppaneihinsa ja se on toiminut monta vuotta. Nyt joukossa oli mätämuna ja vahinko oli tavattoman suuri kaikilla mittareilla. On selvää että nyt luottamuksen sijaan astuu kontrolli, syyttäkööt alihankkijat itseään.

      Poista
    9. Maalaisjärjellähän ne jokihelmisimpukat juuri tuhottiin...

      Poista
    10. Arvelen, että perimmältään Suuressa Raakkukeskustelussa ei perimmältään ole lainkaan kyse joidekin pohjoisten purojen simpukoista.

      Kysymys sitä samasta identiteettipoliittisesta sodasta, jota päälleme kaadetaan joka tuutista kaiken aikaa.

      Tämä metsäkoneen konttaus purossa oli vain syöttö suoraan lapaan tuon sodan toiselle osapuolelle. Juuri mitään suurempaa lahjaa se ei olisi voinut toivoa kuin, minkä Stora Enso sille tässä tarjosi.

      Ja pakko todeta tähän vielä se, että ehdottomasti pidän ikävänä virheenä sitä, että näin pääsi käymään.

      Onneksi raakut eivät Suomesta evätkä edes kyseisestä purosta tähän lopu ja elämä maassamme voi sen puolesta sentään vielä jotenkin jatkua, vaikka juuri nyt mediaa seuratessa tuntuukun siltä, että tässä se nyt oli, kaikki on loppu.

      Poista
    11. Mielipidetutkimuksen mukaan persujen kannattajien mielestä luontoa suojellaan Suomessa liikaa.

      Poista
    12. Persujen suuri tragedia on, että ne pitävät luontoa ja ympäristöä vain identiteettihöpötyksen välineenä ja kohteena, ei muuna.

      Poista
    13. Brukar vara sä där att när man jobbar riktigt duktigt det blir ingen krångel eller ängel. Suurin osa ei kuulu puolueisiin, vielä suurempi osa ei ole puoluetietoisia. Äänestäminen on varsin lujasti henkilövaaliperustaista. Suomalainen on yhä suomalaisuuden tärkein tekijä.

      Onhan noita meedioita ja muita. Valeitahan ne on enimmäkseen ja sen kaikki tietävät no eivät kaikki mutta ne asuu enimmäkseen Helsingissä, Turussa tai Tampereella eikä niistä ole niin väliä kunhan pysyvät sen politiikkansa takana piilossa. Mukavaa heistä on lukea, ja kirjoittaa, vaikka pieleenhän ne jutut aina menee. Se on se suomalaisuus kun ne pilaa.

      Poista
  7. Tuo sielun vetoisuus muuten onkin aikamoinen mysteeri. Mikähän arvoitus siinäkin piilee, että useimmat meistä, etenkin he joille intellektiä on siunattu, suorastaan palvovat jotakin kähinämiestä, asiaa tai ei. Sen sijaan kymmentuhantiset rauniomaisemissa huohottavat luurangoiksi nääntyneet ja pois sammuvat lapset saattavat jättää samaiset vallan päällä olevat ja heitä tukevat älyniekat jääkylmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ihme ei mysteeri vaan sikamaisuuden darwinismia.

      Poista
  8. Purrasta, siis hänen poliitikastaan voi olla mitä mieltä tahansa, puolesta tai vastaan, suurin osahan on vastaan, suurin osin minäkin, mutta jos on viimeiset kaksi vuotta seurannut kirjoittelua somessa ja mediassa, missä tahansa, kahvipöydissä, kapakoissa...niin en muista kuka olisi koskaan ollut enemmän kiusattu kuin hän. Tädit ja sedät, Kemppisen sanoin, suorastaan sylkevät hänestä puhuessaan. Nuorista oikeamielisistä nuorista puhumattakaan.
    Ja vasta-argumentiksi ei riitä että sitä saa mitä tilaa, kun itse kiusaa köyhiä noin.
    Kyse on henkilöön käyvästä. Ja useinhan on vielä niin että mitäpä paremmin ekonomisesti voiva ihminen, sitä suurempi tämä Purra-inho.

    Inhottuja kovin ovat politiikan historiassamme olleet Kekkonen, Halla-aho, Tanner ja Ståhlberginkin. Mm.
    Mutta Purra-inhoajan tunnistaa jo naamasta, kun puhe valtionvarainministeristä alkaa. Se vääntyy sellaiseksi miksi Purran kuvaa virallinen uusi pilapiirtäjämme. Itse en Purraa siitä tunnista. Todellisuudessahan Riikalla on hyvin kaunis hymy. Silloinkin kun vastaa puhujapöntöstä opposition kysymyksiin.
    Mikään karju hän ei ole. Tavallinen ihminen liian suuressa tehtävässä. Muita ei kylläkään ole kuin tavallisia ihmisiä. Suuret tehtävät pitää silti hoitaa. Kun tämä hallitus kaatuu, ehkä piankin, tuota liian isoa tehtävää, Suomen vaativinta, hoitaa tavallinen demari.

    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi näitä harhautettuja.

      Poista
    2. Suomen länsinaapurissa muuan mies kiteytti vuonna 1928 valtiopäiväpuheessaan poliittisen ihanteensa seuraavalla allegorialla:

      "Hyvässä kodissa vallitsee tasa-arvo, toisen huomioon ottaminen, yhteistyö ja avuliaisuus. Suureen kansa- ja kansalaiskotiin sovellettuna tämä merkitsisi niiden sosiaalisten epäkohtien raivaamista, jotka nyt erottavat kansalaisia toisistaan."

      Näkökulmia on moneksi. Minun näkökulmastani tuo puolustamasi henkilö (ja koko hänen joukkueensa) on keskeisessä tehtävässään toiminut täysin päinvastaisin tavoittein, raivaamisen sijasta röykkiöiden kasaamiseksi laajan kansanosan elinehtojen tielle.

      Tavanomainen selitys "ei 'meillä' ole muuta vaihtoehtoa" on kelvoton. En usko olevani näkemyksessäni yksin.



      Poista
    3. Olen kyllä täysin samaa mieltä kansankodista kirjoittaneen anonyymin kanssa. Inhimilliset ihanteet, hyvä elämä ja solidaarisuus ovat kadonneet Purran hallituksen myötä. Elämme surullista aikaa.

      Poista
    4. "Tavanomainen selitys "ei 'meillä' ole muuta vaihtoehtoa" on kelvoton. En usko olevani näkemyksessäni yksin."

      Voisitteko avata tämän vaihtoehdon pääpiirteet niin, että myös miljardit täsmäävät. Mitä etuuksia lisää, kenelle, mitä pois, keneltä, montako miljardia lisää veroja ja mihin kohteisiin, mitkä ovat noiden liikkeiden pidemmän ajan vaikutukset talouden aktivittetiin ja valtiontalouteen, jne.

      Pelkkä tunnepohjainen paheksunta ei ole mikään reaalimaailman vaihtoehto.

      "Verot valtion maksettaviksi ja kaikille kaikkea kivaa halujensa mukaan" -politikka ei myöskään ole aikuisten meininkiä.

      Poista
    5. Tuossahan ei puolustettu henkilön politiikkaa. Sehän lukee ihan selvästi siinä. Tuotu vain esiin henkilöön käyvien hyökkäysten rumuus ja vastenmielisyys. Väärään politiikkaan pitää vastata oikealla politiikalla, ylivoimaisilla vaihtoehdoilla ja vaikkapa hallituksen kaatamisella ja uusilla vaaleilla.
      Suomalaisen politiikan henkilöityminen, trumpsoituminen on aina tappio meille kaikille.

      Kerta Rytinä

      Hallitustahan pitää edelleen kasassa RKP. Edellisen hallituksen viisikosta yksi. Varför?

      Poista
    6. Vaihtoehtoja on aina, sekä hyviä että huonoja. Tämä ei vaihtoehtoja -linja on laiskaa pelottelua ja ajattelua.

      Poista
    7. "Voisitteko avata tämän vaihtoehdon pääpiirteet..."

      Voisitteko TE avata tämän nykyhallituksen valitseman vaihtoehdon pääpiirteet siten, että eivät ainoastaan "miljardit täsmää" vaan samalla osoitetaan toteen, että vaihtoehto on käytännössä ainoa mahdollinen. Siis myös ja ennen muuta se, mistä ja miltä väestöryhmiltä ne miljardit "leikataan".

      Meillä on lähihistoriamme tulkinnassa hyvin useasti toistettu ja lopulta "totuudeksi" kiteytetty väite ehdottomasta vaihtoehdottomuudesta. Itse uskon suuresti enemmän erään myöhemmän ajan poliitikon, hänkin ruotsalainen, määritelmään yhteiskunnallisen toiminnan perimmäisestä luonteesta: "Politik är att vilja / Politiikka on tahdon asia."

      Poista
    8. On totta, että aina on vaihtoehtoja.

      Mutta sitä vaihtoehtoa, jota esim. demarit ja ilmeisesti myös edellä oleva kommentoija vaativat - siis sitä vaihtoehtoa, että mikään leikkaus ei käy, sitä valitettavasti ei ole, jos hyvinvointivaltio halutaan edelleen säilyttää.

      Kun raha loppuu, kaikki etuudet ja ikimuistoiset nautinnat loppuvat. Ja tämä koskee erityisesti köyhiin. Ei rikkaisiin.

      Jo nyt Suomelta menee 3,5 miljardia joka vuosi pelkkiin velan korkoihin. Silläkin auttelisi jo kummasti "kaikkein haavottuvummassa asemassa olevia.

      Mutta demarit ja ilmeisesti myös kommentoija vaativat, että korkomenoja on edelleen lisättävä. Sekä lisääntyvän velan että heikkenevän luottoluokituksen kautta.

      Huomautan vielä, että vain kaikkein hörhöimmille utopisteille aritmetiikka on "tahdon asia".

      Poista
    9. Hallitus on Snelmannilaisen talousviisas, kun nälkäiset nääntyy pois niin talouskin tasapainottuu.

      Poista
    10. Tilanne maassamme kärjistyy vuosi vuodelta pahemmaksi. On hyvin ilmeistä, ainakin minulle, että piakkoin joudutaan koko Sote romuttamaan, samoin koko terveydenhuoltojärjestelmä sunnattomien kustannusten takia. Samoin käy eläkejärjestelmän jonka kustannukset kasvavat mutta maksajien joukko pysyy pienenä. Lopulta eläkeikää on rajusti korotettava ja eläkkeitä leikattava todella tuntuvasti, etenkin keskikokoisia ja sitä suurempia. Meillä ei ole varaa tällaiseen koska verotuotot ovat pienet ja kustannukset kasvavat nopeammin.

      Poista
    11. Minäkin huomautan vielä, että viimeistään 1930-luvulta lähtien on nähty hyvinkin erilaisia talouspoliittisia suuntauksia. Ei niitä mikään "aritmetiikka" ole determinoinut toteutukseen vaan pääosin nimenomaan poliittisiin voimasuhteisiin perustuva tahto.

      Ns. pohjoismainen/skandinaavinen malli sai alkunsa siis 1930-luvulla. On naurettavaa katsoa sen lähtökohtien perustuneen johonkin "tunneperäiseen paheksuntaan"; Per Albin Hanssonin kuuluisa puhehan piti ymmärtää vain vertauskuvana, mutta kaikilta se ei näy vieläkään onnistuvan.

      Suomen tuo malli saavutti erilaisen, vaikeamman historiamme vuoksi täysimääräisesti vasta 1970-luvulla, ja sen kukoistusaika jäi kovin lyhyeksi. Nyt tuon rakennelman viimeisiäkin nurkkia on kok.-pers. -hallituksemme puskemassa kumoon.

      Kyse on siis lyhyesti sanottuna kansanvaltaisuudesta, yhteiskunnallisesta tasoituksesta tai niiden vastakohdasta, kansanomaisesti ilmaisten ahneuden ylivallasta. Nykyinen hallitus on linjansa, "tahtonsa" sekin valinnut, toimintansa ensi päivistä lähtien.




      Poista
    12. "Yhteiskunnallinen tasoitus"

      Ymmärrän ylevän ajatuksen ja menneen historian laajat kaaret. Piru asuu kuitenkin detaljeissa, tämä päivä ei ole uusi eilinen ja juuri tähän useimmat utopiat kaatuvat.

      Siksi toivoisin vielä konkretiaa: paljonko veroastetta edelleen on nostettava huomioiden sen, että verokertymän kymmenet miljardit otetaan kokokailla kokonaan töissäkäyvältä keskiluokalta (jokin wahlroosin koko miljardiomaisuuden sosialisointi kokonaan on vain yksi vaivainen miljardi yhtenä vuotena - seuraavina vuosina ei sitten sieltä saada enää mitään, koska kaikki otettiin jo).

      Lisäksi on syytä pitää mielessä se, että yrityksemme elävät avoimessa kansainvälisessä taloudessa. Niillä ei ole mitään erityistä tarvetta toimia Suomessa, jos Suomi hinnoittelee itsensä ulos. Itse asiassa ne eivät silloin edes voi toimia Suomessa, koska silloin nekin hinnoittelisivat itsensä ulos.

      Lisäksi olisi hyvä listata kaikki se hyvä ja kaunis, joka vaatii nykyistä enemmän rahaa - sote, eläkkeet, kolmannen sektorin tuhannet kivat hankkeet, virkakunnan "välttämätön kasvu edelleen, jne.

      Ja sitten vain tulot ja menot vastaamaan toisiaan. Tämä se hallituksen haaste nyt on.

      Jakotalouden kannattajilla on aina se "joku muu", joka lopulta kaiken maksaa.

      Missä on se "joku muu", joka Suomen maksaa, jos Suomi itse ei sitä tee?

      Poista
    13. Kuule voihan ne kansalaisetkin lähteä kävelemään jos olot tarpeeksi kurjistuvat. Mistä sitten kokoomuslaiset täyttävät omat taskunsa, kun ei ole enää veronmaksajia?

      Poista
    14. Se ei taida olla kokoomus, joka sieltä veronmaksajien kukkarosta loputtomasti etuuksia itselleen huutaa?

      Poista
    15. Konkretiaa minäkin toivoisin: Suomen talouden tilan nykyistä kehnoa tilaa en kiistä. Mutta miksi sen, miten "sopeutetaan", pitää nykyhallituksen aikana jokseenkin kaikessa kohdistua ja osua siihen kansanosaan, joka muutoinkin on elinehdoissaan ahtaimmalla? "Tahdon asia"?

      Vastaaminen on tarpeetonta. Se yhteiskunnallinen tasoitus ei nykyoloissa vain kerta kaikkiaan ole mahdollista. Ehdotuksia on julkisuudessa tehty riittämiin. Aina vastaukseksi singahtaa raamatullinen: Juuri sitä "emme voi!" (non possumus).

      Kuvaava esimerkki: tänään 31.8. jopa ilmeisesti pääosin oikeistolaiset ekonomistit ehdottivat yritystukien karsimista. Mitä vastasikaan pääministerimme (kok) tuoreeltaan: Sitä ja sitä ei voi karsia; meillähän on 1300 km pitkä maaraja vihamielisen valtion kanssa! (Kerettiläisen mieleen hiipi tuttu ajatus: Mitkä voimat maassamme kiivaimmin ajoivatkaan asiat siihen, että siellä pitkän rajan takana, lähes Jäämereltä Suomenlahdelle, nyt on niin vihamielinen suurvalta, jonka ohjusten kokoomusvaikuttaja Blomin tuoreen lehtikirjoituksen mukaan sanotaan olevan suunnattu Suomen suurimpiin asutuskeskuksiin?)

      Poista
  9. Hyvä kun mainitsit tuon 4321. Auster on tosihyvä. Kannattaa lukea englanniksi mikäli suinkin pystyy. Lisäksi minulla on New Yorkin kartta tuossa vieressä. Olen nimittäin ollut juuri siellä lähellä Columbia-yliopistoa vuonna 1969, jolloin asuin 109 kadun ja Riverside Drieven kulmassa äidin serkun luona. Kirjan myötä näen ne matkat New Yorkissa uudestaan ja kirjan aikajanakin on suunnilleen sama: Auster taisi olla suunnilleen ikäiseni. Lisäksi päädyn suosittelemaan hemmetin hienoa esseekokoelmaa nimeltä Baabelin perilliset (suom. Arto Schroderus, Loki-kirjat 1998), jonka löysin kirjastosta. Kyllä tuosta 4321-tiiliskivestäkin tajuaa että Auster opiskeli kirjoja ja elämää hirveän kurinalaisesti. Mutta mielestäni hänellä(kin) on semmoinen Isaac Bashevis Singerilläkin havaittavaan vyöryvään proosaan ja varsinkin juutalaisuuden hauskoihin asioihin ja hyvään huumorintajuun liittyvä kirjoittajan ominaisuus joka on kyllä hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 2017 ilmestynyt "4321" on komea kirjallinen tuotos mutta vähän turhan pitkä. Se, että henkilöt ovat uskottavia, tosia ja liikuttavia johtuu varmaan siitä, että Auster kirjoitti niin läheisistä aiheista, itsestään, suvustaan ja juutalaisuudesta yleisesti. Jos tuntee ne paikat, niin varmaan iloitsee, kun tarinat vain jatkuvat.

      Ei ollut aivan uusi keksintö, että päähenkilöllä on neljä erilaista elämää. 2013 ilmestyi englantilaisen Kate Atkinsonin "Elämä elämältä" ja 2012 saksalaisen, monin kerroin palkitun Jenny Erpenbeckin "Aller Tage Abend", jossa päähenkilö joutuu viisi kertaa aloittamaan elämän uudestaan. Erpenbeck syntyi Itä-Saksassa, ja hän on voinut käyttää hyväkseen sitäkin ilmapiiriä ilmiantoineen ja vapauden riistoineen. Erpenbeckin kieli on sitä luokkaa, että Nobel-palkinto on hyvin mahdollinen. Hän suorastaan leikittelee kielellä ja käyttää paljon mm. epäsuoraa kerrontaa Thomas Bernhardin tapaan.

      Poista
  10. Rogue Male -kansikuva liittyy filmatisointiin eikä romaaniin, sillä Household jättää suurriistanmetsästäjän hiusristikkoonsa tavoittaman ihmispedon henkilöllisyyden avoimeksi. Fritz Lang ohjasi Geoffrey Householdin romaanista valiofilmatisoinnin Man Hunt / Ihmismetsästys (Yrjö Kivimiehen romaanisuomennoskin sai epäilemättä nimensä siitä), pääosissa Walter Pidgeon ja Joan Bennett. Tehty ajankohtana, jolloin näytti siltä, että natsit voittaisivat maailmansodan. George Sanders ja John Carradine Gestapon asiamiehinä eivät jää karikatyyreiksi. Vaaran tunne on sekä konkreettinen että metafyysinen. 20th Century-Foxin huippuammattitaito yhdistyy johonkin, mistä suomalaiset filmihullut ovat puhuneet "Fritz Langin kotkankatseena".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tietenkään enää yhtä ajankohtainen ja hyytävä kuin Langin leffa tuoreeltaan, mutta kerrassaan mainio oli myös Clive Donnerin vuoden 1976 versio, nimellä Rogue Male. Hunterina Peter O'Toole.

      Poista
  11. Radio- ja tv-ohjelmia, lehtiä ja kirjoituksia taas luettua sori tämä blogi on sympaattisin. Ainakin sellaiset päivän tekstit kuin oli Nähtävyys. Lukee mieluiten. Mutta aina ei tule niin hyvä mieli jos näissäkin teroitetaan kynsiä kuin kissa puuta raapiessa. Media on ottanut päämääräkseen pelottelun ja inhottamisen ja onnistuu niissä mainiosti. Joten tämä blogi on tarpeellinen ja paikallaan. Anteeksi että annoin tunnustusta, ei kuulu suomalaisiin tapoihin. Julkaisen nopeasti ettei ala kaduttaa. Olkoon viimeinen kerta että tulee kehutuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylen päätehtävänä tuntuu nykyisin olevan kansan turruttaminen loputtomilla jankutuksilla tasa-arvon puutteesta, naisten sorrosta, rasismista, fasismista, ilmastokatastrofista, monimuotoisuuden puutteesta jne jne. Kaikella sillä on vaikutuksensa mutta ei välttämättä se mitä he tavoittelevat.

      Poista
    2. YLE lähettää häirintäsignaalia 24/7 vuodesta toiseen.

      Poista
    3. Muuta tänne. Täällä kuuluu ja näkyy Yleltä ihan tavallisen monipuolisia ohjelmia ilman häiriösärinöitä.

      Kalottisonni

      Poista
    4. Ylen ja muidenkin medioiden pitäisi puhua ilmastosta vielä paljon enemmän kuin nyt. Asian itsensä takia.

      Poista
    5. Yle ja HS ovat viime kuukausina kärjistäneet ihmisten uhriuttamisen kovin monissa asioissa. Uutiset ja blogit esitetään uhriuttaminen edellä. Tämä on jo aika sairas kehitys ja vaurioittaa useita ihmisryhmiä eikä ole kenenkään kohderyhmään kuuluvan etu. Ainoat hyötyjät ovat YLE ja HS jotka saavat klikkijournalismistaan mainospisteitä eli jopa rahaa.

      Poista
    6. Ei siellä ainakaan minua kukaan ole uhriuttanut.

      Poista
  12. Hetkinen ... kansikuvan hiusristikko ja Purran demonisointi ... missäs tässä nyt oikein mennään ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentoija sekoittaa tähtääjän ja kohteen. Kirjan juoni kertoo miehestä, joka tähtäsi diktaattoria, mutta joutui itse pakenemaan ja takaa-ajetuksi. Mitä miniseriimme tuleem Hitler-korttiei ollut vielä keksitty. Kirja ilmestyi ennen sotaa 1939.

      Poista
  13. Tämän päivän lehdessä on otsikko: "Näkökulma: PS on oikeassa rasismikampanjasta – Kyse on teatterista".

    Eikö se rasismi ole aikoinaan ollut realismia, joka on saanut alkunsa käytännön elämän kokemuksista?

    Esiintyykö rasismia pelkästään länsimaissa? Onko rasismivapaita alueita esimerkiksi muslimimaissa ja Afrikassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi et voi myöntää että suomalaiset ovat umpimielinen ja rasistinen kansa?

      Poista
    2. Rasismi on erittäin voimallista juuri arabimaissa ja mustassa Afrikassa. Etelä-Afrikan voi jo unohtaa näissä asioissa.

      Poista
    3. Taitaa olla PS:n omasta lehdestå. PS pn koko perustaltaan rasistinen puolue. Se kutsuu sitä "kansallismielisyydeksi" mutta se on sama asia. Suomalaiset ovat Jumalan valittu kansa. Suomalaiset ovat ihonväriltään valkoisia ja puhuvat äidinkielenään suomea. Suomalaisia pitää suosia muiden kustannuksella.

      Poista
    4. Niin, jos ihminen työssään (= esim. ministerinä) joutuu hampaai irvessä näyttelemään ei-rasistia, niin onhan ihan kohtuu ja oikeus, että hän vapaa-ajallaan saa olla itsensä.

      Poista
    5. En ole persu mutta koetan pysyä totuudessa kun kritisoidaan liiallisesti. Jos joku ryhmä ilmoittaa olevansa kansalllismielinen, ei se tarkoita että he olisivat natseja, fasisteja tai rasisteja. Tämä on juuri tätä ihmisten leimaamista isolla lekalla ja lopulta heidän cancelointiaan ihmisinä eri yhteisöissä.

      Vaikka maan presidenttikin voi olla kansallismielinen eli ajaa oman kansan etua, se ei voi olla rasismia. Tai vaikkapa VIhreiden kansanedustaja...

      Poista
    6. Itse olen nykytulkintojen perusteella kova rasisti, koska kannatan lähtökohtien tasa-arvoa, täsmälleen samoja vaatimuksia kaikille ihonväristä ja mistään muusta riippumatta, vastustan kasoisstanderja, pidän DEI- ja woke-touhua suoranaisena lapsellisena hulluutena, en usko narratiiviin Suomen harjoittamasta neekeriorjuutuksesta, jne.

      Töissäni olen kohdannut monenvärisiä ihmisiä eri puolilta maailmaa enkä ole nähnyt siinä mitään ongelmaa. En ole ollut lainkaan niin rotutietoinen kuin nykystandardien mukaan kuuluisi olla. Ihmiset ihmisinä.

      Lopuksi: rasismi ja maahanmuuttopolitiikka ovat eri asioita. Suomen Kela ei valitettavasti voi olla globaali ihmisoikeus. Tänne tulijoilta pitää voida myös edellyttää sopeutumista ja positiivista kontributiota kansantalouteen. Tanska tekee tästä suhteessa paljon oikein. Pyrkikäämme samaan tasoon.

      Poista
    7. "Rasismi on erittäin voimallista juuri arabimaissa ja mustassa Afrikassa."
      Tässäkö on muka syy harrastaa rasismia myös Suomessa? Tekeeko se rasismista hyväksyttävää?

      Poista
    8. Laki- ja oikeusjärjestelmä ei ole teatteria.

      Persujen puolue-eliittiä on tuomittu oikeudessa lukuisia kertoja rasistisista rikoksistaan (ex pj Halla-aho, Hirvisaari, MEPit Hakkarainen ja Tynkkynen(3 tuomiota),...+lukuisia persukuntapoliitikkoja(Åland, Polviander, Jalonen ym ym), kun taas muiden puolueiden eliittiä tuskin milloinkaan.

      Tuomioista huolimatta rasistinen persukansa äänestää heitä koska rasistinen ym rikostuomio on vain sulka hattuun kuten Turtiainen itse kehui.

      MMM...

      Poista
    9. Yhdysvalloissa rasistit kutsuvat itseään patriooteiksi.

      Poista
    10. ”Suomalaiset ovat Jumalan valittu kansa”

      Tämähän on hyvä kuulla; pelastumisemme on varmaa. Ihan samalla tavoin ja samalla perustein ja samoilla käytöstavoilla kuin Israelin kansa. Eikä meitäkään siksi tule asiassa katsoa nurjasti.

      Poista
    11. Eipä taida maata eikä kansaa löytyä jossa ei ole rasismia. Tietenkin pitää siitä pyrkiä pois. Mutta on maita joissa on rasismitutkijoita kuten meillä, ja on maita joissa ei ole rasismitutkijoita.
      Itse en luota rasistiin, koska juuri syntyperälleen ihminen ei mitään voi. Eikä pidäkään voida.
      Enkä luota tyyppiin joka näkee rasismia kaikkialla ja oikein elää siitä vääryydestä. Varsinkin kun pääsee osoittamaan, että tuo tuolla.

      Maailman eri kulttuurien kritisoiminen, voimakaskaan, jos perustuu tosiasioihin, ei ole koskaan rasismia, vaan välttämätön työkalu, jotta kaikista kulttuureista voitaisiin tehdä humaanimpia, eli myös mahdollisimman ei-rasistisia. Hiljentäminen kulttuurien epäkohdista puhuttaessa ei tätä edistä. Naurettava ajatus että ns. länsimaat olisivat ainoita joissa on rasismia. Todellisuuskuva on silloin järkkynyt rajusti.

      Syntyperä/ihonväri-rasismi on sitten tietenkin sellaista että sitä ei pidä ymmärtää muissa eikä itsessä. Se on mätämunien hommaa.

      Poista
    12. Tässä pääsemme tarkastelemaan tahallisen väärinymmärryksen tuotoksia aivan tuoreeltaan.

      Poista
    13. "kannatan lähtökohtien tasa-arvoa,"
      Matias vaatii kehitysavun moninkertaistamista! Kaikille sama elintaso ja koulutusmahdollisuudet!

      Poista
    14. "Jos joku ryhmä ilmoittaa olevansa kansalllismielinen, ei se tarkoita että he olisivat natseja, fasisteja tai rasisteja."
      Kerro millä tavalla kansallismielisyys eroaa rasismista? Kansallismielisyys vaatii että jollekin ihmisryhmälle on annettava etuja etnisin perustein.

      Poista
    15. Piskuisen Suomen kansallimielisyys on sitä, että heitetä heti pois sitä kaikkea hyvää, kaunista ja jopa esimerkillistä, mitä tällä karuissa Pohjolan oloissa suomalaiset ovat kovalla työllä aikaansaaneet. Se on tervettä omanarvontuntuoa, joka pystyy arvostamaan myös muita ilman anteeksipyytelyä ja nöyristelyä.

      Suomalainen kansallimielisyys ei ole keneltäkään pois eikä ketään vastaan. Se pyrkii vain huolehtiman siitä, että Suomesta ei tehdä kenen tahansa hyväksikäytettävää kynnysmattoa ja yleistä hollitupaa. On hyvin toivottavaa, että muilla mailla on vastaava asenne myös. Siitä syntyy hedelmällinen yhteistoiminta ja toimiva kokonaisuus.

      Poista
    16. Kehitysavun tomiamattommuus on moneen kertaan todettu ja todistettu. Kaadettu vesi ei kaivossa pysy vaan tuppaa muuttumaan diktaattoreiden Rolls-Royceiksi ja palatseiksi.

      Kiinan lähestymistapa nähin kysymyksiin näyttäisi olevan toimivampi, vaikka ei mitenkään ongelmaton sekään.

      Mutta mitä lähtökohtien tasa-arvoon tulee, saattaa niinkin olla, että Suomen lähtökohdat täällä pohjoisessa, pimeän ja pakkasen kourissa turvekammeissa ja savupirteissä eivät olleet kovinkan paljon paremmat kuin etelän lämmössä banaanipuun alla. Joten eipä nyt hosuta ajattelmaan niin, että lopputuloksen tasa-arvo väkisin ulkoa rahaa kaatamalla on sama asia kuin lähtökohtien tasa-arvo.

      Kehitysmaiden kanssa voidaan ja tuleekin tehdä yhteistyötä asiallisin ehdoin. Mutta tietty omavastuu on myös sillä toisella puolella.

      Poista
    17. Maahanmuuttajat on voimavara, ja jokaiselle löytyy omanlainen tehtävä. Esimerkiksi ruskeat tytöt koulutamme rasismin kokemisen asiantuntijoiksi ja professoreiksi yliopistoissa.

      Poista
    18. "millä tavalla kansallismielisyys eroaa rasismista"
      Suomalainen kansallismielisyys on parhammillaan tarkoittanut oman kansallisvaltion ja kansallisen kulttuurin luomista, suomalaisten nostamista sivistyskansaksi.
      Tämä projekti on niin onnistunut, että se on tavallaan tehnyt kansallismielisyyden tarpeettomaksi.
      Mutta historiallinen vaihtoehto omalle kansallismielisyydelle ja kansallisvaltiolle on alistuminen jonkun toisen mielivaltaan, ja kaikki tiedämme, kuka se toinen olisi ollut, ja kuinka se tällä hetkellä taistelee ukrainalaista nationalismia vastaan.

      Poista
    19. Jenkkinationalismi on tuhonnut Suomen.

      Poista
    20. Ja ajatelkaa sitä kauhistuttavaa mahdollisuutta että Koiviston aikana oltaisiin jatkettu YYA-sopimusta Venäjän kanssa NL:n romahdettua. Nyt suomalaiset varusmiehet ja ammattisotilaat olisivat Ukrainassa tappamassa ukrainalaisia.

      Poista
    21. Kun pyytää määrittelemään kansallismielisyyden, saa vastaukseksi määritelmän isänmaallisuudesta. Ne ovat eri asia. Natsionalismi ja patriotismi.

      Poista
    22. "Ne ovat eri asia. Natsionalismi ja patriotismi."

      Semantiikansta kinaaminen ja sanojen merkityksestä väitteleminen abstraktilla tasolla on tuottamatonta.

      Siksi kysynkin esimerkin valossa: Onko kansallismielisyyttä vai isänmaallisuutta esim. se, että vastustaa yhteisvelkoja EU:ssa, muiden maiden pankkien beilausta (esim. Kreikan tapaus), luontonsa jo tuhonneiden maiden viherpesua oman maan kustannuksella tai vastustaa vaikkapa laajamittaista sosiaalitukiperäistä maahanmuuttoa?

      Poista
    23. "Suomalasia pitää suosia muiden kustannuksella" Eiköhän se ole nimenomaan niin, että pari puoluetta jotka luokittelevat ihmiset ihonvärin, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen mukaan lokeroihin ja sen jälkeen määräävät, että näitä pitää suosia nimenomaan suomalaisten kustannuksella, samalla kun itse ovat suomalaisten kustannuksella järjestöissä joiden ainot tehtävä on lisätä näiden maahan tuontia suomalaisten kustannuksella puhuvat sitten vielä globalisaatosta ja globaaleista ongelmista sivuuttaeen sen, että suomalaiset on globaali vähemmistö jota pitäisi suojella. Suomalaiset on aina olleet orja kansa.

      Poista
    24. Matias k juuri tuo on rasismia, kaikki mikä hyödyttäisi suomea muttei vaikka esim. Saksaa tai haitia tai järjestöjohtajaa on rasismia.

      Poista
  14. Tätimäisyys on jees, tuntemieni tätien perusteella. Sikoja en tunne. Pulla on hyvää.

    VastaaPoista
  15. Saisipa edes kerran nähdä ihan tavallisen ihmisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallista ihmistä on todella vaikeata erottaa tapetista kuten on meikäläisen kohtalo. Siksi on helppo olla näkemättä tavallista ihmistä, kun ei vaan tajua, että tossa menee tavallinen ihminen.

      Poista
    2. Jos et ole ihminen, olet fiktiivinen henkilöhahmo.

      Poista
    3. Karju ei ole tavallinen ihminen.

      Poista
    4. Tavallinen ihminen ei valita tavallisuuttaan.

      Poista
    5. Tavallisen ihmisen tunnistaa siitä, että hän on umpimielinen ja rasistinen, kuten tuossa ylempänä sanottiin ja sen lisäksi kiinnostunut vain omista henkilökohtaisista eduistaan.

      Poista
    6. Liian tavallinen ollakseen edes kunnollinen rasisti.

      Poista
  16. Unkarin "suuri" johtaja päätti lähettää maahansa ehkä eksyvät siirtolaiset Brysseliin, amerikkalaisten hengenheimolaistensa mallia seuraten. No, Brysselhän on itsenäisen Belgian pääkaupunki, joka ei mitenkään vastaa siellä sijaitsevien EU-elinten päätöksistä. (Tosin herraa eniten ärsyttävä EU-tuomioistuin toimii Luxemburgissa.) Natosta nyt puhumattakaan. Tuskin monikaan meistä edes tietää, millaiset poliittiset voimat Brysselin kaupunkia hallitsevat.Taitaaa olla aika heikko tuon Vihtorin yleissivistys. Vähän sama kuin Helsinkiä kiusattaisiin täällä sijaitsevan EU:n kemikaaliviraston tekemisten perusteella.

    No, syyttäväthän meilläkin EU-vastaiset voimat aina "Brysseliä", vaikka eivät sitä oikeasti tarkoitakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin maahanmuuttajat ovat juuri Orbaniassa mikään todellinen ongelma, ideologinen kylläkin.

      Poista
  17. Mieskin voi synnyttää: Pallas Athene syntyi isänsä Zeuksen päästä. Mutta nainen ei voi olla urossika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko varma? Kokemukseni puhuu toista

      Poista
    2. Puhuttiin jumalasta, siis taruolennosta, ei miehestä.

      Poista
    3. C. G. Jung siteeraa (Job saa vastauksen, suom. Sinikka Kallio, Helsinki: Otava 1971) 82. psalmia: "Minä sanon, te olette jumalia ja kaikki tyynni Korkeimman poikia." ---- Kyse ei siis ole taruolennoista vaan ihmisistä, jotka ovat jumalia.

      Poista
  18. Fasismissa nainen kelpaa nyrkkien väliin ja 3. valtakunnan palvelijaksi synnyttäjänä ja kaasuttajana. Kun naiselta kielletään olemassaolo hänestä muokataan karjua. Tähän on tultu. Se on poliittinen päätös. Niin alas feministimies on ajautunut.

    VastaaPoista
  19. On rasismia syyttää miestä kokkaustaidosta.

    VastaaPoista
  20. Hanki elämä sanoi karjankasvattaja sialle.

    VastaaPoista
  21. Vanhuksilta perittävä iso haittahuvivero koska saavat hoitaa ne 24 kautta 7. Lisäksi heidän on luotava lumet kaikista kaupunginosan liittymistä. Vain niin voidaan enää maksaa kilpaurheilijoille kunnon stiplut ja poistaa yksinäisyyttään nyyhkivien olympiaurheilijoiden elämäntuska eli rahanpuute. Vanhus leipäjonoon mars. Niinku olsit jo.

    VastaaPoista
  22. Vanhukselle joka tekeytyy ihmiseksi on päätöksin ja lainsäädännöllä määrättävä paikka pullaa leipovana karjuna. Uunit ovat monikäyttöisiä.

    VastaaPoista
  23. Karjut suojeluun. Ei saa loukata vertaamalla ihmiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän tämä "anti-karju"puuskahdus oikein oli? Pitääkö tätä ryhtyä analysoimaan?

      Poista
    2. Jos olet käynyt nykyaikaisessa sikalaitoksessa, siinäpä analyysin aihetta. Karjuja ei ole, valtavat emakot makaavat vangittuina minimaalisessa tilassa imettämässä. Porsaat myydään pieninä toisiin sikaloihin.

      Poista
    3. Karjumobiili, en så"n gamla jänkare ni vet ju. "Jag är en riktigt raggare" Drängarna. Don har ju flera styge men när dom är på keikka har jag alltid tyckte om det där - hur sku man säga - finska atmosfär? Hur som hälst, ei saa on huonoa ruotsinkieltä. Saapas! Och med videon då... Om du vill bli min fru är enkelt och funkar bra, rekommenderar jag. I dag.

      Jaa-a nyt ei tarvi pestä lipput, muut ku tuo sissää vaa... Karjua saa. Kurja keli.

      Poista
    4. Jos kysymykseen tulee varteenotettavia vastauksia, ollaan tärkeän äärellä. Ihmisen sikamaisuus, sian ihmisyys. Erään luonnonkansan käsitteistössä eläimet ja kasvitkin ovat ihmisiä.

      Mitä ihminen syö, sellaiseksi hän tulee. Ihminen on sikaa ja ihraa silloin, ja lasit joista hän maailmaa kaikkineen pilkaten, halveksien ja itseään korostaen lähestyy, ovat läskistä.

      Yhä uusia monimutkaisia ja kalliita reseptejä keksaiseva homo sed non sapiens on otus, jolla oma napa on lähempänä kuin sialla sen oma.

      Ihminen joka ei piittaa sian alistamisesta tuotantoon kärsimään vaille liikuntamahdollisuutta, ei välitä liioin ihmisestä. Ei sosiaalisesta, institutionaalisesta, taloudellisesta, yhteiskunnallisesta, sanallisesta, asenteellisesta, emotionaalisesta, sielullisesta, urkkivasta, valehtelevasta, erillistävästä, eriarvoistavasta henkisestä ja fyysisestä väkivallastaan ihmistä kohtaan.

      Hänelle on yksi ja sama, kidutetaanko sikaa vai vanhusta kahlitsemalla paikoilleen liikkumattomaksi, vaiennettavaksi ja kaikkien toisten alapuolelle asetetuksi hyödyn tuottajaeläimeksi.

      Sellainen ihminen edustaa ja edistää tappajamentaliteettia ja -toimintaa.

      Poista
    5. Juu niin se onkin, ei saa juosta auton alle ja jos juoksee niin on jäänne ajoilta jolloin ruoan perässä juosttin. Siili grilliin, taas on ruoka-aika. Kanat ne munii ja kotkottaa, kuten tulee. Tästä sitä vasta on ralli tehty: Asleep at the Wheel - Space Buggy. 3ipäs sekään ole tasa-arvoa että on myös My Hot Rod Lincoln. Molemmat rulettia juoksemisen ja Uberilla mennee hermo? Oikeastaan tahtoo tässä sellaisen Lada Nivan. Se on priima vempele Suomen oloissa. Isohkon itäveljen isolla pomolla on komeasti kaiketi muitakin mutta Kuvastaa. hän on arvataks3ni oikein ylpeä, en tietenkään tiedä mutta kuvissa on eräs ilme jonka hoksaan. Taitaa pitää talvisesta taipaleesta. Itsekin pidän.

      Terveisiä ja vuorokausia kaikille joita ei ei peljästytä politiikka ja lumihangen puhtaat kumpareet

      Poista
  24. Ihmeen vähälle huomiolle on jäänyt se, että Suomen taloutta uhkaa soteakin mittavampi miljardikatastrofi bensapopulistisen hallitusohjelman seurauksena. Eli jakeluvelvoitteen romuttamisen takia Suomi joutuu EY:n ilmastovelvoitteiden sitomana hankkimaan massiivisen määrän päästöoikeuksia ulkoa, hiilidioksidiekvivalenteilla (ei siis euroilla) mitaten. Tähän nähden jakeluvelvoite olisi ollut halpaa kamaa. Ei ihme, että Valtiontalouden tarkastusvirasto on juuri äsken painavasti tarttunut asiaan.

    No, juuri äsken Ruotsin hallituksessa talousjärki ja itsesuojeluvaisto voitti. Heti populistien vaatiman jakeluvelvoitteen laskun jälkeen sitä päätettiinkin juuri äsken reilusti korottaa. Suunta siis kääntyi totaalisesti. Tuskin voi odottaa, että ohjelmaansa rakastunut Orpon hallitus tajuaisi saman välttämättömyyden. Ainoa hyvä puoli tässä on, että suomalaisen Nesteen pörssikurssi ampaisi saman tien nousuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaaherkumpu kysyi aamulla Orpolta vain hiilinieluista (jotka nekin ovat osa ongelmaa), mutta ei tästä. Vain talouslehdistö on hereillä.

      Poista
    2. Nyt on sitten tuotu mediassa vahvasti esiin myös metsistä johtuva ilmastollinen miljardivelka, konkreettinen sellainen. Laskisipa joku vielä sekoitevelvoitteen nitistämisestä ja metsistä koituvan kokonaisvelan Suomelle.

      Poista
    3. Pitää maksaa! T: EU

      Poista
    4. Ei niitä EU:lle makseta, vaan niille muille, jotka pystyvät toteuttamaan vastaavia ilmastotoimia typerän bensa- ja turvepopulista Suomea paremmin ja hslvemmalla. Vaihtokurssi on hiilidioksidiekvivalentti, ei euro, mutta sitähän ei täällä pimeyden pesässä tajuta. Euroina viime vaalit tulevat vielä tolkuttoman kalmiiksi.

      Poista
  25. Efraim Syyrialaisen paastorukous


    Herra, minun elämäni valtias!

    Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.

    Anna minulle, sinun palvelijallesi,

    sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.

    Oi, Kuningas ja Herra!

    Anna minun nähdä rikokseni ja anna, etten veljeäni tuomitsisi,

    sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti.

    Aamen.

    VastaaPoista
  26. Voi tuota Kemppistä, yrittää vielä turvata puhemahdollisuuden Ylessä.

    VastaaPoista
  27. Hattivattien yö on ohi ja samanlainen päivä edessä. Tauotonta oli salamointi ja merkillisesti välähtivät maan rajassa toisin kuin yleensä. Pitkään ja yhä uudelleen ihan kohdalla. Upea kokonaistaideteos.

    VastaaPoista
  28. Voi Ludwig van minkä pastoraalisinfonian taas sävelsit. Kiitos.

    VastaaPoista
  29. Mistä se ns rasismi on oikein saanut alkunsa?

    Perustuuko se rasismi alun alkujaan arkielämän kokemuksista? Onko rasismi sittenkin realismia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä valitettavasti. 1930 - luvulla se oli realismia sadoille miljoonille. Kummallista että tuon ajan ikävöitsijöitä ilmestyy poliittiseen elämään niin paljon.

      Poista
    2. Kaiken rasismivouhotuksen keskellä olisi todella syytä miettiä juuri peruskysymyksiä joista yhden Toipila ojensi meille.

      Poista
    3. Testataanko? Kummalta ostaisitte mieluummin käytetyn auton: Siltä jonka nimi on Tomi vai siltä jonka nimi on Asser?
      (Olen testannut tuolla ulkona someissa pari kertaa, nimirasismi on fakta).

      Suuren yleisön kokemus rasismista lienee varsin vähäistä aivan kuin suuren yleisön kokemus vammaisten, kuurojen, sokeiden tai ukrainalaisten kohtelusta.

      TE-toimisto kehotti afr. maisteria jättämään valokuvan pois työhakemuksesta. Ilmeisesti rasismi Suomessa on niin vahva että estää tuhansia työllistymästä:
      https://www.hs.fi/suomi/art-2000009980305.html

      Poista
    4. Miksi et voi tunnustaa että olet rasisti?

      Poista
    5. Asser-nimi on ollut suomalaistenkin käytössä jo kauan.

      Poista
    6. Niin mutta Asser ei myykään autoaan myymälässä vaan marketin parkkipaikalla.

      Poista
    7. Näin tunnustavana rasistina pyydän itsekutakin tutkiskelemaan hiljaa sydämessään seuraavaa testikysymystä: Kumman valtuuttaist mieluumin täysin valtuuksin huolehtimaan rahoistasi ja omaisuudestasi, romanin vai juutalaisen, jos toinen näistä olisi pakko valita?

      Huomautan, että en väitä mitään. Toivon vain, että teette tuon valinnan mielessänne ilman hurskastelua niin, että olette edes itsellenne rehellinen.

      Poista
    8. Eurooppalaisten eli valkoisten päälle pakotetaan kaikkein huonoimpia kulttuureja (rotuja). Sitten joudutaan kysymään että oliko Hitler sittenkään ihan väärässäkään.

      Poista
    9. "Espoon kaupunki on antanut yhdelle mieshenkilölle porttikiellon kaikkiin Espoon uimahalleihin."
      Oli nimittäin rasisti. Rasismia oli se että maahanmuuttajalta vaadittiin uimahallin sääntöjen alkeellista noudattamista.

      Poista
    10. Pitäisikö n:n päästä livahtamaan työpaikalle väärällä oletetulla ihonvärillä jättämällä oikea kuva ja nimi pois?

      Poista
    11. Rassismi on kommunistien kehittämä epäsana, jota rääkymällä yritetään vesittää n-sanoittamisen kritisointi.

      Poista
    12. Toivottavasti olet trolli, moista henkistä pimeyttä en toivoisi Suomessa olevan.

      Poista
    13. Niin ja oliko vaikka somalien harjoittama orjakauppa arabiaan edes vähääkään rasistista koska on heilläkin tumma iho...

      Poista
    14. Eikö olekin mielenkiintoista että maassamme on melkoinen määrä etnokauppoja ja etnoravintoloit ja esim. partureita, hierontalaitoksia jne. Suomen romaniväestöllä joka kuulemma on oma rotunsa, ei ole tiettävästi mitään tällaista. Samoin saamelaisilta puuttuvat ainakin maalikyliltä kaikki tällaiset oman tietoni mukaan. Olisi vähintään kulttuuriteko että sellaisia perustettaisiin.

      Poista
  30. Mikä tämän blogin ja keskustelun tarkoitus on? Paljonko tämä on poistanut eriarvoisuutta, köyhtymistä, kiusaamista ja kaikkia muista epäkohtia? En haluaisi uskoa tätä näennäiskeskusteluksi ja ongelmien vakiinnuttamiseksi, jollaista esimerkiksi viranomaiset, päättäjät ja terapeutit harjoittavat ja johtavat palkkansa eteen, vaurastuakseen, saadakseen asemaa, nimeä ja hovia, sekä aikaansaamiensa ongelmien jumittumiseksi ja tilanteen pahenemiseksi.

    VastaaPoista
  31. Rasismi johtuu vierauden ja outouden pelosta ja karttamisesta. Näyttää siltä, että ulkomailla saa olla "kaiken värisiä", mutta älkööt tulko tänne minun maahani, liian lähelle niin, että minun tarvitsee tuntea oloni epämukavaksi arkielämässäni. Aikuisten asenteet tarttuvat lapsiin huomaamatta, ja kaikenlaisella koulu- ynnä muulla kiusaamisella saattaa olla kohtalokkaatkin seuraukset, kuten viimeaikaisista rikoksistakin on nähtävissä, ja kierre jatkuu. Asennekasvatus esikoulusta lähtien on tärkeää, mutta miten vaikuttaa aikuisiin tehokkaasti, työnantajiin? Rasismi alkaa olla meille maahaitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyse ei ole varsinaisesta pelosta jos työnantaja jättää palkkaamatta afr. mustan. Henkilöllä on oltava luotettavat dokumentit koulutuksestaan ja kokemuksestaan, oli kuka hyvänsä. Jos paperit näyttävät omatekoisilta tai ovat peräisin instituutioista joita ei löydä mistään, on syytä olla varuillaan. Ammattitaito voidaan huomaamatta testata mukana olevan ammattilaisen muutamalla varovaisella kysymyksellä joihin on osattava vastata tarkasti oikein.


      Jos henkilö otetaan haastatteluun ja havaitaan että on ystävällinen, reipas ja omaa lupaamansa kyvyt ja taidot, kyllä hän töitä saa.

      Poista
    2. Eija G,

      Varmaan tuota vieraan pelkoakin on. Paljoti se on kuitenkin streotyyppinen klisee niitä toisista ja "huonommista suomalaisista". Xenofobiaa tämäkin?

      Suhtauminen eri maahanmuuttajaryhmiin vaihtelee hyvin paljon. Arvelen, että myös ao. ryhmien omalla käytöksellä on suhteellisen merkittävä vaikutus siihen, kuinka heihin ryhmänä suhtadutaan. Loogista kai tämä nyt ainakin olisi?

      Mainehaitasta: Rasismi Suomen suurena mainehaittattana on puhtaasti valtamedian aiheuttama kummajainen.

      Suomen sijoittiuminen globaalissa vertailussa rasismin suhteen selviää esim. oheisesta lähteestä:

      https://worldpopulationreview.com/country-rankings/least-racist-countries

      Olemme siis lähes rasimivapaa maa, vaikka valtamedia muuta väittää ja pyrkii tuota kuvaa myös maailmalle levittämään. En oikein ymmärrä, miksi.

      Poista
    3. Vai alkaa rasismi olla Suomelle maahaitta? Löytyykö näyttöä ja todisteita?

      Nimittäin World Population Reviewin tuore tutkimus sijoittaa Suomen maailman kärkikymmenikköön niiden maiden joukossa, jossa rasismia on kaikkein vähiten. Joukkoon kuuluvat Suomen lisäksi kaikki Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta. Lisäksi Suomessa maahanmuuttajat kokevat onnellisuutta.

      Vihreän liikkeen jatkuva propaganda Suomen rasistisuudesta menee yli kaiken järkevän kyvyn keskustella. Äskettäin Vihreät julkisti Facebookissa vihaisen viestin ja syyttää Petteri Orpon (kok) hallitusta rasistisesta politiikasta mm väitteellä: Pakolaiskiintiön supistaminen on ”rasistinen teko”.

      Alkavatko Vihreät olla vaaraksi Suomen demokratialle mielipuolisella riehumisellaan?

      Kysyn vaan. Prkl.

      Poista
    4. Ilman ikärasismiaan Suomi olisi keppikerjäläinen.

      Poista
    5. Maahanmuuttaja, varsinkaan lapsi ei koe itseään ennen kaikkea ryhmän edustajaksi vaan yksilöksi, joka usein jätetään ulkopuolelle, jota pilkataan ja kiusataan, vieläkin, vaikka luulisi, että erinäköisiin ihmisiin olisi jo totuttu. "Meidän Muusen" -tarina toistuu yhä uudelleen. Vain hyvin vahvat yksilöt kestävät sellaista myllytystä. Lapset toimivat ajattelemattomasti, mutta aikuisilta voisi odottaa parempaa.

      Myös Suomessa koulutuksensa saaneet maahanmuuttajat ovat heikommilla työtä haettaessa ja kymmeniä, jopa satoja hakemuksia lähetettyään saattavat joutua lähtemään muihin maihin töihin. Siihen toivoisi vähitellen muutosta.

      Maahaitta? Toivoisi, että se ei pitäisi paikkaansa, mutta viime aikoina työperäisiä hakijoita on ollut aikaisempaa vähemmän. Niitä tullaan tarvitsemaan entistä enemmän, kun suomalaisten syntyvyys vain laskee.
      En ota kantaa siihen, onko joku rasisti tai ei, mutta on ikävää, jos ihmiset eivät siedä toisiaan, samassa maassa.

      Poista
    6. Kysehän on vallan tavoittelusta jossa samalla syyllistetään koko kansakunta.

      Poista
    7. Diskriminointikokemuksista pitää tietysti kysyä niiden kohteiksi joutuneilta. Suurin osa meistä tavallisista suomalaisista ei tiedä mitään arkirasismista, huutelusta tai syrjimisestä eikä edes tunne ihmisiä, joihin sitä on kohdistettu. Euroopan unionin perusoikeuksien toimiston 2023 tekemän tutkimuksen mukaan afrikkalaisperäiset maahanmuuttajat ovat kokeneet rasismia kolmanneksi eniten Suomessa kaikista EU-maista, edellä vain Saksa (2) ja Itävalta (1). Hm.
      - Being Black in the EU
      - Experiences of people of African descent
      Suomessa tämä taitaa olla enemmän sukupuolikysymys - naiset eivät ole niin ärsyyntyneitä asiasta puhuttaessa (ainakaan että pitäisi alkaa oikein kiroilla).

      Poista
    8. No onhan se nytkin taas omin silmin nähty, että rasismi on persuille rakas. Ei siihen vihreitä tarvita.

      Poista
    9. Persuille nyt kaikki on vihreiden vika (tai demarien) myös ne omat viat (projektio).

      Poista
    10. Entäs jos on puolueeton eikä äänestä ja näkee vihreissä hyvinpaljon vikaa lähes joka päätöksessä ja edustajassa pl.hautala niin onko silloin rasisti?

      Poista
    11. Suomessa esim. Jos bussi kuski ei päästä ilman lippua alkaa rasisti huutelu liputtomien taholta, luulen, että suomessa on opetettu tuo "rasismin kokeminen", kyseinen tutkimus lienee näitä vakio tendenssejä.. Ja jos turvapaikkaa ei heru kun on matkannut junalla, autolla,lentokoneella läpi vaarallisen euroopan on kaikki suomalaiset rasisteja, luultavasti valkoinen suklaakin on rasismia siksi en syö edes suklaata.

      Poista
    12. "Entäs jos on puolueeton eikä äänestä ja näkee vihreissä hyvinpaljon vikaa lähes joka päätöksessä..."

      Miten tuollainen voi olla "puolueeton"? Ja jos muuten erilaiset sukupuoleen liittyvät asiat sivuutetaan, vihreät ovat olleet ja ovat yhä hyvin monessa asiassa oikeassa. Eivätkä ne muuten viime aikoina mitään päätöksiä ole päässeet tekemään, eivätkä pikkupuoleena juuri edellisenkään hallituksen aikana. Vaikea ymmärtää, mihin päätöksiin viittaat.

      Poista
  32. Ekspressionismin tuntemus on vajonnut suohon, josta tuskin edes sen jäänteitä löytyy. Muuta kuin täydellistä tajuttomuutta ja eksyneisyyttä ei voi kirjanoppineilta odottakaan. Ekspressionistit sen sijaan ymmärtävät hermafrodiittisuuden eli hengellis-ruumiillisen moneuden eli tietävät ihmisen ja muun olevaisen monistiseksi. Kaikki on nyt tässä mutta individualistinen älykkö haeskelee sitä kaikkialta muualta, tietenkin turhaan. Ekspressionisti taas ymmärtää olevansa tallessa, koska kotiinsa eksyi.

    VastaaPoista
  33. Eivätköhän villisikuus ja villinaaraus ole jo tarpeeksi naarattuja.

    VastaaPoista
  34. Analysoin ottamiani näytteitä. Ne kertovat tilanteen. Suurpeto ihminen on tuhonnut elämän toisilta ihmisiltä.

    VastaaPoista
  35. Ihmisten kalastajalla on helppoa. Syöttiä ei tarvita, paljas koukku riittää. Olet valmis onkimies ja saalis.

    VastaaPoista
  36. Laske verkot, kymmenettuhannet. Täynnä saastunutta roskakalaa. Verkko saastutti ne.

    VastaaPoista
  37. Maa ylettää taivaaseen, entä sinä, mihin.

    VastaaPoista
  38. Tulin lähteelle täyttämään ruukkuni. Vesi ei siitä vähentynyt.

    VastaaPoista
  39. Tämä on maailma. Luotu sanalla.

    VastaaPoista
  40. Lukiessa kysyn, eikö 8-kymppistenkin sotafanien kannattaisi startata vapaaehtoisina Ukrainaan? Vaikka pian saatte militarismissanne sodan tännekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä kirvoittaa tällaisen ajatuksen? Täällä ei ole sotakiihkoilijoita ainoatakaan. Sensijaan niitä on Venäjällä miljoonia ja syoksyvät kohti äkkikuolemaa Ukrainassa, jokainen vuorollaan 1200 taistelijaa päivässä.

      Poista
    2. Aika harva yli 60-vuotias kykenisi rintamapalvelukseen sodassa. Yli 80-vuotiaiden kohdalla se on päällisin puolin täysin mahdotonta, koska fyysiset toimintakyvyt ovat aika vaatimattomat siinä iässä. Vaikka pää pelaisi, niin mm jalat eivät enää toimi entiseen malliin.

      Tässä muistuu mieleeni lintutieteilijä ja kalastaja Pentti Linkola, joka täytti aikoinaan 80 vuotta. Toimittaja teki lehteen juttua päivänsankarista ja kysyi, että vieläkö kalastatte.

      Linkola vastasi, etten kalasta enää.

      Tähän toimittaja, että miksette kalasta?

      Linkola vastasi, ettei jalka nouse enää veneeseen.

      Poista
    3. Päivittäin vanhukset karkailevat, mikä on ymmärrettävää. Eivät kai he pyörätuolilla viiletä.

      Poista
    4. Päivittäin tänne ei ilmesty himmeiden valopäiden kirkkaaksi kiverrettyjä vikinöitä. Kiitos blogiprofessorin tempon rajun ja hengettömien teko- tai keinokommenttien ja niiden anomalia- tai vastakommenttien tason rajun laskun täällä ei enää ole oikeastansa juuri mitään. Tästä on tullut kukkoilu- ja näppärikköjen pipertelytunkio enkä olisi kummallsten otusten kerhon puolella jos he väittäisivät että olen erehtynyt vaikka olenkin heille muutoin myötämielisempi kiin moni muu.

      How do you like them apples now, eh?

      Poista
  41. Mitä tulee reservin palvelusajan nostamiseen kuuteen kymmeneen ikä vuoteen on siinä ymmärtääkseni kyse samasta tavasta kuin ennenkin ja senhän tiedetään olevan uskottava puolustuskyky. Emme uskoakseni tule ainakaan Vietnamin sodan veteraaneja vaivaamaan mokomalla, noin heittämällä arvioiden. Voi olla että keskivaativissa työnjohtotehtävissä keski-euroopassa palvelleet ovat eri mieltä ja sen voin ymmärtää, uskon että eivät ole riemuissaan tämän tapaisista kirjoittelusta. En ole minäkään. Vaikuttaa sille että eräät ovat. Sitä en ymmärrä.

    VastaaPoista