Sivun näyttöjä yhteensä

3. heinäkuuta 2023

Tosi vale


 


Odottelen keskusteluun termiä “tekototuus”.

Trump ilmoittaa: olen viaton ihminen. Putin ei välitä muistaa, mitä hän kertoi eilen totuutena ja minkä hän leimasi edellispäivänä totuudenvastaiseksi.

Asiat ovat niitä arkisia. Ydinsota, tuhansia kuolleita päivässä pommituksissa, omia tai vihollisia - kuka sellaisesta välittäisi?

On kirjoitettu, että elämme nyt totuuden jälkeistä aikaa. Olen eri mieltä. Totuuden kertominen ei ole milloinkaan ollut tyylikästä. Siihen on syy. Totuus vahingoittaa.

Olen selityksen velkaa. Miksi näin pitkä tauko kesken kirjoitusten? Selitys: uppouduin kahteen kirjaan. Toisen nimi on “Tekstin kohina”. Se ilmestyy näinä päivinä. Siinä on pätkiä erilaisista kirjoista ja omia huomautuksiani ja luonnehdintoja. Tavoite on mahdoton: kirja niille, jotka eivät lue. Olen ajatellut lukiolaisia ja korkeampiin kouluihin pyrkiviä.

Silmiini osui kustantajien sommittelema ilosanoma. Lukeminen olisi lisääntynyt. En valitettavasti uskonut tietoa. Jos esimerkiksi Otava, joka omistaa Suomalaisen kirjakaupan, merkitsee lähetyksensä sille myynniksi, numeroita voisi pitää näyttävinä.

Hiukan minulla on tietoa kirjastojen lainausluvuista, vaikka ne eivät ole julkisia. Vaikeaakin niiden käyttäminen on, koska seassa saattaa olla kirjoja, jotka on luettava jotain tutkintoa varten. Ja tieteellisten kirjastojen ja aluekirjastojen erot ovat suuret.

Mielenkiinto kyllä herää, kun näkee, miten valtava määrä varauksia joillekin kirjoille kertyy.

Tämän pikku lomani aikana käsitin, että kirjoituksen pituus on kaikki kaikessa. Kirjoittajan on myös ymmärrettävä, että oli hän vähäsanainen tai pitkäpiimäinen, lukijat jättävät jutun joka tapauksessa kesken.

Luin eräästä Englannin kuninkaasta. Hänestä sanottiin, ettei hän milloinkaan elämässään ollut lukenut kirjaa kannesta kanteen, ajatellut mitään asiaa loppuun asti tai purrut ruokaansa ennen kuin nielee. Hänpä taisikin menettää päänsä, kun lyötiin kirveellä. Sellaisella pitkäteräisellä, jota nimitettiin piiluksi ennen, kun ei niin välitetty väijyvistä kirjoitusvirheistä.

Tuo toinen valikoima, jonka nimeksi panen “Tekstin jyly”, tukeutuu tapahtumiin. Ensimmäinen valikoima sisältää myös ihan keksittyä, Jälkimmäisessä saattaa olla kertomusta esimerkiksi, millaista oli olla talvetkin pakkotyössä Siperiassa (Shalamov), tai retuuttaa pahasti vahingoittunutta ystäväänsä selässään yli kahdeksankilometrisen vuoren (Annapurna) jäistä ja tuulen liehtomaa kylkeä.

Suunnilleen tästä olen nyt innostunut. Totuus. Viis filosofiasta, sillä tarkoitan asioita, jotka kertoja itse tietää tosiksi.

Millaista on, kun isä on autotehtaassa töissä ja palkka on kovin huono? Kun isä ja äitikin ovat lisäksi mustaihoisia, kertojakin on. Ja kun kirjan kirjoittaja (Studs Terkel, Working), osoittaa tavattoman harvinaista tarkoin kuuntelemisen taitoa, lukijakin joutuu käymään välillä katsomassa peilistä oman ihonsa väriä.

Eräässä toisessa tekstissä kerrotaan, miksi vesi jäätyy, ja Siamin kuninkaasta. Molekyylit hidastuvat nollassa asteessa ja vievät vähemmän tilaa. Rakenne muuttuu. Jää on erilaista kuin vesi, vaikka aine on samaa. Ja erilaista on tietenkin myös höyry.

Siamin kuningas istui koko pitkän iltapäivän keskustelemassa ja kuulemassa kiinnostavia asioita kaukaa lännestä tulleelta kävijältä.

Kaiken muun hän sanoi käsittäneensä, mutta sitä hän ei uskonut, että ihminen voisi, oli syy mikä tahansa, kulkea vajoamatta hyytyneen veden päällä.  Ja se lännen mies väitti, että vaikka elefantti. Tästä kuningas ymmärsi, että häntä oli vedetty huulesta ja toimitti vieraan tiehensä.



14 kommenttia:

  1. Jeesus pilkillä. Että ihme muka?


    VastaaPoista
  2. "Molekyylit hidastuvat nollassa asteessa ja vievät vähemmän tilaa."
    Jään molekyylit vievät enemmän tilaa kun nestemäisen veden. Siksi jää kelluu.

    Tästä tulee mieleen Kurt Vonnegutin Kissan kehto. Siinä tiedemies keksi vedelle vaihtoehtoisen kidemuodon, joka oli raskaampaa kuin vesi ja jäätymispiste paljon korkeampi kuin normaalilla jäällä. No, siinähän kävi sitten niin kuin voi arvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi on siitä omituinen neste, että sen tiheys on suurin +4:n celsiusasteen lämpötilassa.

      Poista
    2. Ilman tuota vesimolekyylin omalaatuisuutta maapallolla tuskin olisi nykyisenkaltaista elämää.

      Poista
    3. Olio on se ja luikas liperi, iliman kuuskytäkaks rompsenttista vettä jossa on kolome rammoo sokeria litran tilassa olis koko kossu jottai aivan ihimeellistä.

      Poista
  3. Yleisten kirjastojen lainausluvut löytyvät aineistolajeittain osoitteesta https://tilastot.kirjastot.fi

    VastaaPoista
  4. Tunnen ja olen tuntenut useita ihmisiä jotka ovat julistaneet itsestään: "Olen viaton". Kuitenkin he olivat niitä pahimpia ihmisiä, toksisia narsisteja, jotka tuhosivat ympärillään eläviä ihmisiä ja jotkut vielä kaappasivat näiden omaisuudetkin itselleen, kaikki täysin laillisesti, ovelasti juonien.

    Aina kun kuulen tällaisen lauseen, poistan kirveestäni varmistimen.

    VastaaPoista
  5. Asia voi olla ytimeltään totta, mutta miten se kerrotaan voi muuttaa sen muuksi. Viime päivinä on Ranskassa mellakoitu. Aiheena on ollut poliisin ampuma nuorukainen. Suomalainen media on uutisoinut tapahtuman siten, että korostetusti on ollut esillä kuolleen nuoren maahanmuuttotausta sekä se, että kyse oli vain liikennetarkastuksesta. Tässä yhteydessä on käsitelty poliisin kasvanutta väkivallan käyttöä toimissaan. Kun näin uutisoidaan, suurin osa ymmärtää asian siten, että poliisi tahallaan ampui nuoren, koska tämä oli maahanmuuttaja. Tapahtumasarjan yksityiskohdat olisivat uutisessa ehkä voineet kertoa aivan jostakin muusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja rasistipersut ovat kovasti yrittäneet vähätellä tapahtumaa.

      Poista
  6. Olen ollut autotehtaissa töissä, eikä siellä palkka ollut huono, vaan työmiesten kärkeä. Lisäksi homma oli jo 50 vuotta sitten helppoa ja suhteellisen kevyttä, jos vertaa vaikkapa kaivokseen tai savottaan. Amerikassa, johon plokisti viitannee, oli ehkä muita ongelmia.

    Päätalon Kallen nuoruusvuosina työ savotassa oli raskasta. Myös rakennuksilla tietyt työt olivat raskaita, tietyt taas vähemmän raskaita. Mutta on aina ongelma, kun työn raskautta siunailee ihminen, joka ei niitä töitä ole tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä minäkin jäin miettimään. Eikö konsumerismin aisankannattaja, suuri Henry Ford, maksanutkaan työväelleen käypäistä palkkaa? Olen ikäni ollut siinä uskossa, että suunnilleen kaikilla autotehtaan palkollisilla oli varaa hankkia T-malli jo kolmen - neljän kuukauden tienesteillä.

      Poista
    2. Ahneus taisi iskeä myöhemmin, vanhan "patruunan" väistyttyä.

      Poista
  7. Ota termi blogin nimeksi.

    VastaaPoista
  8. Miellyttävää törmätä Studs Terkelin nimeen. "American Dreams: Lost and Found" on vaikuttavimpia kirjoja mitä on tullut luettua.

    VastaaPoista