Sivun näyttöjä yhteensä

11. kesäkuuta 2023

Meripeikko

Muistaakseni minulle on selitetty useammin kuin kerran, ettei “trolli” liity millään tavalla peikkouteen. Minun joka olen lapsena pelännyt Mikki Hiirtä laulussa uhkaavaa meripeikkoa, ei ole helppo vakuuttua.


Hakukonekin määrittelee nykyisin, että trolli on henkilö, joka tahallaan lähettää tietoverkkoon provokatiivisia tai hyökkääviä kirjoituksia aikaansaadakseen sekasortoa ja riitaisuutta.

Kahtena tai kolmena päivänä, kukaties viikon, olen julkaissut kommentteja, jotka näyttävät olevan selvää trollausta.

Kun tietenkin luen tekstit ennen postaamista, huomioni kiinnittyy tietysti teksteihin, joissa sama henkilö toistelee samaa väitettä. Mielestäni kerta tai kaksi riittää normaalille ihmiselle mielipiteen, huomautuksen tai havainnon esittämiseen.

Alkeellisimmillaan tuo on esimerkiksi englannin kielen huonommuuden toistelua. Yhtä uuvuttavaa on jonkun kommentoija jatkuva vähättely.

Tämän viikon trolli toistelee enemmittä perusteluista, että Suomi on rikollisuuden maa, jossa suurimpia roistoja ovat esimerkiksi jotkut korkeammalle päässeet yliopistoihmiset.

Nuoruudessani “herrat” olivat vastuussa. Se oli sitä aikaa, kun maassa oli suoria kommunisteja ja maltilliseksi keskitien kulkijaksi väitetyn SKDL:n kannattajia runsaastikin. Jos sattui niin pahasti että saha otti ja katkesi kesken sahaamisen, sydämistynyt sahuri sähähti että “herran perkeleet”. Oli tässä myös yksi, joka tiesi, että “huulipunahallitus” eli se, joka istuu nyt toimitusministeristönä, aiheutti myrskyt ja tuulet, tukki putket ja rikkoi venttiilit, eikä mitään Covidia ollut olemassa, vaan senkin tuo hallitus oli vain keksinyt. 

Olisin hakenut tähän kuvaksi Suomen Kuvalehdestä “Pons-huulipuna kestää, kestää ja kestää”, mutta juutun aina lehden pdf-arkistoon, joka on loputtoman kiinnostava ja muistojen lähde. Nyt tuli vastaan Matti Kuusen kirjoitus kesäkuun alusta 1963 “Mitä oli 30-luku”. Ihailin häntä syvästi ja olin läkähtyä, kun pääsin kerran hänen kanssaan lounaalle ravintola Mottiin. Alan olla yksi niitä harvoja, joka osaa käytännössä ulkoa hänen runokokoelmansa, “Runon ja raudan kirja” (omistettu AKS:lle), ja “Routa liikkuu”. Luultavasti Tauno Karilas oli ottanut ensin mainitusta vaikutteita riimittelemäänsä sarjakuvaan “Rymy-Eetu, ryssän kauhu”.

Kuvalehti, jota jostain syystä tilaan edelleen (kai siksi että se tuli kotiini jo 1940-luvulla ja luin sen aina kannesta kanteen), julkaisee tavan takaa ihan hyviä kirjoituksia. Ei mahda mitään. Tuttavani M. Kalliokoski on parempi hommassaan kuin Leo Tujunen, Jouko Tyyri, Mikko Pohtola jne.

Trollien kirjoitukset tunnistaa samalla tavalla kuin huonon tekstin. Ehkä hyvästä viimeistelystä ja virheettömyydestä huolimatta teksti on kuollutta. Siitä puuttuu rakkaus.

Charles Dickens ja Mark Twain olivat maailman ensimmäiset tekijänoikeusmiljonäärit. Vaikka Twain konstaili ja kieroili ja väitti välillä vihaavansa hmistä ja maailmaa, molemmat rakastivat lukijoitaan ja päästivät päiville ihania ajatuksia ja haihtumattomia muistoja. Samalla tavalla kuin Charlotte Brontë ja Jane Austen. Tai Tšehov, joka monissa novelleissaan todella haluaa tehdä eläväksi martoa maata ja jaksaa ymmärtää ikäviä ihmisiä, kuten lukijoitaan.

Huono kirjoittaja luottaa asiaansa. Sellaisesta minun mieleeni tulee patologi, joka nipsuttelee kuolleen nisäkkään selkäydintä saksilla ja veitsillä. Kyllä ruumiinavauksia tarvitaan, mutta kun olen tuntenut lääkäreitä, joilla on parantavat kädet, ja kirjoittajia ja kertojia, joilla on lämmin sydän.

George Orwell sanoi esseessään 1939, että Dickens on vastuussa Englannin kirjallisuuden hienoimmista voitoista, kuten arjen eloisasta kuvaamisesta, ja suurista virheistä, kuten asiattomasta liikatunteellisuudesta.

Orwell muistuttaa, että valaskalan sisällä saattaa olla Joona eli kirjailija, joka saattaa sanoa totuuden. 

Laulun “Mikkihiiri merihädässä” tekstin kirjoittanut R.R. Ryynänen ei muute näy tienneet Disneyn sarjakuvasta mitään. Ja itse olen esittänyt pyykkisaavissa istuvaa Mikki Hiirtä Kauhavalla kansakoulun kuusijuhlassa.


77 kommenttia:

  1. Minua lapsena kammoksuttivat trullit jotka asuivat koivujen tuulenpesissä mummolaan vievän polun varrella Vanhan Toimilan laitumien vieressä jossa kasvoi myös vankkaa kuusikkoa. Ilkeä isosisko niillä varsinkin oli kova pelottelemaan.

    Trolleista ei ollut silloin tietoa eivätkä ne siksi pärjää pelontunteissa trulleille vieläkään. Ovat kyllä ikäviä näiden virtuaalipolkujen varsilla nekin ja todella vaarallisia kun ovat päässeet vaikuttamaan jo tuhoavan sotaisaan maailmanpolitiikkaankin.

    Valto Ensio

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pasifistit ovat vaarallisia ja lietsovat rauhaa. Olet oikeassa.

      Poista
    2. Pasifistit tasoittavat tien putineille.

      Poista
  2. Kun en seuraa yleensä kommentteja, niin en tiedä, onko tämän jo joku sanonut. (Kaipa on...) 90-luvulla uutisryhmien aikaan, jolloin itse aloin käyttämään internettiä, puhuttiin usein trollauksesta ja sillä tarkoitettiin lähinnä toisten keskustelijoiden tahallista provosointia. Joillekinhan se oli harrastus, joka kohtalaisen hyvin toimi, kunnes muut keskustelijat alkoivat nähdä, mistä oli kyse ja jättivät trollauksen huomioimatta. Trolling on tietysti englanniksi uistelulua ja eräänlaista kalastamista tietenkin on heittää tahallaan syöttejä keskusteluun, joilla saada joku suuttumaan tai paasaamaan. Sanaa trolli en muista juurikaan käytetyn.

    No, ajat muuttuvat, kieli muuttuu, ympäristö muuttuu. Milloinkahan joku on viimeksi puhunut trollaamiseta? Trolleista sen sijaan nykyään kyllä puhutaan ja kaipa ihmisten ajatuksissa sana liittyy peikkoihin. Olkoon niin. Jollain tapaa tämä ehkä kuvaa isompiakin muutoksia: huomio on siirtynyt epätoivottavasta käytöksestä epätoivottaviin ihmisiin, trollaamisesta trolleihin.

    VastaaPoista
  3. Outo väite, että vanhukset eivät saisi hoitoa ja että perustuslakia rikotaan. Vanhuksetko, ja kuka heitä syyttävä Tonio Kröger on?

    VastaaPoista
  4. En pyri "uhriutumaan" (!), mutta muistelenpa kerrankin saaneeni tällä palstalla blogistilta niskaani tuiman mainesanan "vingahtava trolli", kun olin tutkimuskirjallisuuteen tukeutuen silloin (ja olen edelleen) Suomeen viimeksi käymien sotien, aivan erityisesti ns. jatkosodan (joka ei ollut millekään "jatko") taustasta. Toisen kerran taas annettiin minusta hälytys "varokaa tuota kommentoijaa!", kun mielestäni ihan tarkasti toin esiin mm. Stephen Kotkinin ja Pekka Visurin näkemyksiä edellä sanotuista kysymyksistä. - No, sopiihan sitä varoa, jos sillä keinoin olonsa turvallisemmaksi tuntee. Hieman kyllä panee hymyilyttämään. Ja olisihan niitä taannoisilta ajoilta lisäesimerkkejä.

    Tuntuvat siis olevan savolaisittain monjmutkasia nuo trollin toimenkuvaan kulloinkin liitettävät merkitykset.

    Helsingin ajallisesti ja nykyajassa myös ja ennen muuta asiallisesti kovin kaukaisesta Ety-kokouksesa 1975 jäi silloisen nuoren uutistenseuraajan mieleen paljon viljelty käsite "konsensus" (consensus omnium) - 'ilman yhtäkään eriävää mielipidettä', jota siis vaadittiin. Olisikohan sellainen siis jo alkuperinkin pitänyt asettaa tämän blogin kommenttipalstan kynnysehdoksi, niin olisi paljolta harmilta säästytty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uhri, uhri, ilmiselvä uhri

      Poista
    2. Jatkosota on suomalaisten näkökulmasta suoraa jatkoa Talvisodalle. Ilman sitä ei tätä toista sotaa olisi tullutkaan. Venäläisten mielestä se ei tietenkään ole jatkoa millekään, sillä eiväthän venäläiset ikinä hyökkää minnekään.

      Poista
    3. http://kemppinen.blogspot.com/2018/12/tuntematon.html

      Poista
    4. Itse kyllä arvostan sitä, jos joku osuvasti yrittää ampua alas totuuksiani. Aika tylsää on samanmielisten keskustelu, ja hyvin vähäisessä määrin kehittävää.

      Poista
  5. Iltapäivälehdet ansaitsevat elantonsa tekemällä ja pitämällä yllä ristiriitoja, kuten Asterixin Riidanhaastaja-henkilö pienessä gallialaiskylässä. Iltapäivälehti otsikoineen on esineellistenyt trolli. Trollia ikäänkuin henkilönä ei netissä tunnista mistään mutta tekstin, joka provosoi ja haluaa jakaa lukijoita ajattelemaansa viivan molemmille puolille, voi hyvin nimittää trollaukseksi.

    Trolli on alkujaan tietokonepelitermi, Dungeons & Dragons -tyyppisistä peleistä tunnetuksi tullut tyhmä mutta vaikutusvaltainen hahmo, jolla oli sekalainen aseistus ja karvainen haahmo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietokonepeleihin termi taas tuli niiden syntyaikaan suositusta Lord of the Rings -kirjasarjasta, johon Tolkien kirjoitti kokomoisen läjän erilaisia trolleja. Osa oli umpityhmiä mutta epäluuloisia jättiläisiä, toiset taas muuten vain vastuksina.

      Trollit Tolkien sai vanhasta pohjoismaisesta kansantarustosta, jossa trulleja on myöskin aika montaa sorttia. Nimitys tulee alasaksan kielen termistä "epäystävällinen, vaarallinen, ilkeä".

      Englannin kielen "trollingiin" termi kalojen narraamisena lienee liitetty by association, paljon myöhemmin. Tietekonehemmot eivät juuri kalasta. Ainakaan tuntemani.

      Poista
    2. Tässäpä olikin omatekoista etymologiaa (so. trollaamista) kerrakseen! Kehotan kirjoittajaa tutustumaan esim. Merriam-Websterin tai Oxford University Pressin näkemyksiin sanan merkityksestä.

      Tolkienin saamme toki kiittää paljosta, mutta trollit asustaneet Shetlannin ja Orkneyn saarilla aina viikinkiajoista alkaen. 1800-luvulla niihin saivat sitten tutustua jo muutkin britit. Ensimmäinen havainto sanan nykykäytöstä on vuodelta 1992.

      Asterixissa esiintyy muuten riidankylväjä, ei - haastaja. Hän on roomalaisten gallialaisten pariin lähettämä todellinen trolli par excellence: eipä mene kauaakaan kuin koko kylänväki on kirjaimellisesti tukkanuottasilla toistensa kanssa.

      Poista
    3. "Ensimmäinen havainto sanan nykykäytöstä on vuodelta 1992."
      Ei.
      UUCP-protokollan päällä toimineessa Usenetissä tämä leima oli todistettavasti käytössä. Jo aivan alkuaokoina flamet johtivat rikosilmoituksiin ja oikeusjuttuihin, joista jäi pöytäkirjoja.

      "Were we worried about trolling and other forms of online misbehavior? From a vantage point of 40 years, it’s hard to say. As mentioned earlier, we did anticipate people posting things like used car ads to inappropriate places. Of course, there was no way to anticipate what Usenet would become in just a few short years."
      The Early History of Usenet, Part V: Authentication and Norms
      https://circleid.com/posts/20191125_the_early_history_of_usenet_part_v_authentication_and_norms

      Poista
  6. Minä en usko trolleihin. Siis siihen, että niitä on olemassa. Ellei sitten jotakuta kehitysmaan lukutaidotonta lasta ole riistopalkalla pakotettu tuuttaamaan blogiin "Porkkana on sininen" tai vastaavaa.

    Trollit ovat kuitenkin ihmisiä, minulle, sillä tekoälyistä en tiedä mitään. Trolli on trolli vasta, kun niin sanotaan. Ja milloin sanotaan, kenestä, missä ja mistä syystä - se on kiinnostavaa. Siellä missä yritetään keskustella, joku aina häiritsee jonkun mielestä. Joskus nuoruudessani kommentoin kohtalaisen aktiivisesti yhden kirjallisuusblogin tekstejä. Luulin olevani henkevä ja runollinen, mutta parin kuukauden kuluttua paljastui, että blogisti piti minua trollina. Järkytyin, perusteellisesti. Blogisti oli vieläpä tuttuni, ystäväni miltei, mutta hän ei tunnistanut minua. Kun kerroin, kuka olin ollut, hän näki kommenttini toisin.

    Yksi teatteri-ihminen tutustutti kerran opiskelijaryhmän elävään runokoneeseen. Se rakentui niin, että jokaiselle runokoneen osalle, istuvalle ihmiselle, annettiin eri teksti, jota lukea ääneen. Sitten valittiin runokoneen soittaja, ihminen hänkin. Soittaja kulki istuvien takana ja kosketti milloin päätä, vasenta olkaa tai oikeaa, selkääkin. Kosketuskohdat olivat määrättyjä käskyjä: pysähdy, jatka, toista edellistä riviä, palaa alkuun. Taitavat soittajat saivat aikaan ihmeellisiä runouksia, kun eri tekstien sanat soivat päällekkäin ja tauot ja toistot tulivat oikeisiin paikkoihin. Saattoi siinä rakkauttakin kuulla, jos oli kuullakseen.

    VastaaPoista
  7. Ad Omnia: sanakirjan mukaan englannin "troll" on 1) peikko, kääpiö; 2)asioihin puuttuja joka kylvää erimielisyyttä; 3) eräänlainen uistelija (vrt. trooli).

    Muumipeikko on alkukielellä mumintroll. Hassahtava ranskaksi drole.

    VastaaPoista
  8. Trollaanpa siis minäkin totuuden jälkeisen ajan kunniaksi, mikäli sallitte.

    Serkullani Helmillä on hamsteri nimeltään Kissa.
    Siis lause "kissa on pöydällä" on tosi, jos Helmi-serkun hamsteri on pöydällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäpä nipotan vähän: tässä tapauksessa ”kissa on pöydälle” on vale, mutta ”Kissa on pöydällä” tosi.

      Mitäpä sitten, jos pöydällä olisi oikeakin kissa? No, näin ”kissa söi Kissan”.

      Poista
    2. Tarkoitin selvästi sanomista. Siinä ei ole kuin yksi koon koko.

      Poista
  9. Ei ole Luojan luoma. Mistä noita Perkeleen sikiöitä nousee, maasta kai kuten sieniä. Tämä blogi on jo vuosikymmeniä todistanut Suomen oikeusvaltioksi, jota turvaavat laki ja oikeudenpalvelijat. Suomeen eivät kuulu eri mieltä olevat epäihmiset. Jos ei tienaa 5000 kuussa, menköön ikuinen ylioppilas sinne mistä tulikin. Vaikea ymmärtää miksi sellainen pesiytyy hyvän ihmisen viisaaseen blogiin viruksena ja bakteerina paitsi piruuttaan. Eikö hän jo kirjoittanut että tie professorin oppituolille on ruumiiden reunustama. Selvästi Saatanan palvoja.

    VastaaPoista
  10. Miten sait sen hirviön kirjoittamaan sellaisia törkeyksiä?

    VastaaPoista
  11. Trållin "ajatus" on kuolleena syntynyt. Hän, jos peikosta voi sanoa hän, haluaa murskata hyvinvointiyhteiskunnan perustuksia myöten, pahemmin kuin atomipommi. Tässä blogissa on puhe vain tärkeistä asioista. Tämä on tärkeä asia.

    VastaaPoista
  12. Ihmisoikeuksia puolustavia naisia on suojeltava, väittää Pekingin asiakirja. Se on väärässä. Ihmisoikeuksista puhuvat ja naiset on nimenomaan vaiennettava. Kuten nyt on havainnollisesti tullut esille, juuri he estävät ihmisten hyvinvoinnin.

    VastaaPoista
  13. Täällä on puhuttava tärkeistä asioista. Ei suinkaan sellaisista kuin trolli yrittää vääntää: yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys, orjuus, palkattomuus, vanhojen tilanne, ikäsyrjinta yms. täysin tuulestatemmattu juttu. Nyt pestään hänen suunsa Rexonalla, Rex sen parhaiten osaa. Puhdistus on paikallaan. Kakkua hänelle (vai onko sanottava sille, kun kyse ei ole ihmisestä), Rexkakkua parempiensa kädestä. Hänen (tai sen) kaltaisilleen ainoa oikea linja on synnytyslaitokselta tuotuna keskosena jäädä isoon tyhjään huoneeseen kiljumaan yksin, lastenseimessä teljettynä yksin pottahuoneeseen kun ei kele suostu päikkäreille kuten oikeat ihmislapset, koulussa pahoinpitely sairaalakuntoon ja leikkauksiin, yliopistossa kaikista opinnäytteistä luvattua huonompi arvolause, pätkätyöt nälkäpalkalla, pitkä työttömyys ja loputtomat palkattomat työt, terveyskeskukseen sitten ei vanhuksena pääse. Haluaako hän (tai se) turpiin nyt vai heti? Tänään hänellä lyötynä ihan oikein kuten pitääkin on niin kivuliasta istua, nousta ja kävellä, että suunniteltu käynti yksityisessä labrassa verikokeissa ei alkavalla viikolla onnistukaan. Mitäs tana kirjoitti ne pkleelliset kommentit, hä?

    VastaaPoista
  14. "Huono kirjoittaja luottaa asiaansa. Sellaisesta minun mieleeni tulee patologi, joka nipsuttelee kuolleen nisäkkään selkäydintä saksilla ja veitsillä." Minun mieleeni tulee kirjoittaja, joka tekee niin elävälle uhrilleen.

    VastaaPoista
  15. Tiedätkö että perustuslakiloukkaukset kohdistuvat ainakin miljoonaan ihmiseen, joista lukemattomat eivät pääse mihinkään pois vankilastaan, kodistaan? Siitähän ei kukaan välitä. Oletko tullut ajatelleeksi, ketä autat sellaisia ihmisiä häpäisemällä ja pilkkaamalla ja antamalla kommentoijiesikin tehdä niin? Luulisi jokaisen ymmärtävän, mitä väärä kohtelu vaikuttaa sellaisiin ihmisiin. Ei voi kuin ajatella, että tarkoituksesikin on vahingoittaminen ja lopunkin terveyden, esim. liikkumiskyvyn vieminen uhreilta. Sillä ruoskinta tosiaan vaikuttaa eniten siihen jolta kaikki on viety ja joka tekee kaikkensa pysyäkseen elämän laidassa roikkumassa.

    Ehkä se on mainitsemaasi "rakkautta", armoniskun antaminen.

    Kaikki lukemattomille suurinta vääryyttä tehneet ovat demareita kuten sinäkin.

    VastaaPoista
  16. Eihän Suomenlahdella mitään ryhävalasta ole näkynyt. Pelkkiä kuvituskuvia on julkaistu lehdissä. Eräs Kokoomuksen MEPpi kävi vain meressä uimassa ja joku käsitti näkemänsä väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voiko kommentin taso tästä enää laskea?

      Poista
    2. Kyllä voi. Siksi Kemppinen heittää sellaiset roskikseen.

      Poista
  17. Trollien asiattomat häirikkökommentit ovat ikäviä lukea, niin, uuvuttavia toistuessaan. Luulisi, että aikuisilla ihmisillä olisi parempaakin tekemistä ja ajattelemista. Ai-ai -parka sai niitä roppakaupalla.

    Peikko esiintyy usein kansansaduissa ja muussa kirjallisuudessakin joskus. Peer Gynt joutuu vuorenpeikkojen luolaan seikkailuretkillään, ja Griegin sävellyksessä on tuttu "Vuorenpeikkojen tanssi", "I Dovregubbens hall". Norjassa niitä mieltä kiehtovia vuoria riittää. Gustaf Frödingin alkoholismi aiheutti hänelle hallusinaatioita, joissa hän näki, ei pikku-ukkoja vaan oikein isoja, ja kirjoitti sitten runon jättimäisistä vuorenpeikoista, "Bergslagstroll" ja myös "Ett gammalt bergstroll".
    ,
    "Mikkihiiri merihädässä" oli lapsuudessa viikon odotetuin. Soitetaankohan se tänään, se jo jännitti. Itse laulu aiheutti vähän jännityksen kipristystä mutta ei pelkoa, vaikka meripeikko olikin kauhea, mutta Greta Pitkänen lauloi osansa niin iloisella äänellä ja Georg Malmsten oli niin turvallisen tuntuinen setä ja musiikki niin riemullista että "merimies pelkoa tunne ei!"

    VastaaPoista
  18. Mikki ruikuttavana vellihousuna pilasi aina lastenlaulujen kuuntelutuokioni. Mutta muuten Ryynänen oli sanoittaja paikallaan.

    VastaaPoista
  19. Suurinta rakkautta on puhua väärin kohdeltujen, väärin syytettyjen ja väärin tuomittujen puolesta.

    VastaaPoista
  20. Trollikommentit eivät ilmaise rakkautta vaan vihaa ja kaunaa ympäristöä kohtaan, kateutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sekään mitään erityistä lähimmäisrakkautta ilmaise, että huudahtaa meikäläiselle yhteiselle rahvaalle esimerkiksi (hetken euforia ei lieventävä asianhaara): "Opetelkaa ruotsia, juntit!" No, nyt huutajakin, koskapa oli ehdokkaana äskeisissä vaaleissa, päässee esittämään lähempää tuttavuuttaan uusille poliittisille ystävilleen tulevassa (?) leikillisesti sanottuna kunstkamera-kabinetissa.

      Poista
    2. Juuri niin Eija yritä tervehtyä vihasta ja kateudesta

      Poista
    3. No nythän tuli ratkaistua RKPn ministeriongelmakin: kulttuuriministeriksi Juha Hurme!

      Poista
    4. Juu, yrittäisin, kunhan ensin keksisin, ketä, mitä vihaisin tai kadehtisin. Juha Hurmetta kyllä rakastan tai usein ainakin hänen sanojaan ja lauseitaan, jotka tuovat kovasti hupia. Ja usein tietoakin, jota hän on hankkinut tutustumalla esimerkiksi ruotsinkieliseen vanhaan kirjallisuuteen. Se "juntit"-heitto vaatii kyllä vähän huumorintajua.

      Rakkaudella on kirjoitettu myös Andrei Kurkovin "Harmaat mehiläiset", joka kertoo vähän Veikko Huovisen tapaan Ukrainan harmaalla vyöhykkeellä separatistien ja ukrainalaisarmeijan väliin jäävällä alueella asustelevasta mehiläishoitajasta, joka ei ole muuttanut sodan alta, koska tuntee vastuuta mehiläisistään, rakastaa niitä. Kylässä on myös toinen vanha mies, vihamies lapsuudesta saakka mutta nyt vihamiesystävä.

      Poista
    5. Eija, trolleilla ei ole huumorintajua. He ovat niin tosissaan, niin tosissaan joka hetki.

      Poista
    6. Saisihan tuo huumorintaju meikäläisellä parempikin olla, mutta näkyy niitä "yxtottisia" mahtuvan paremmankin väen piireihin, koskapa prof. emer. Nils Erik Villstrand mainitsee (Riksdelen/Valtakunnanosa 2009/2012) toteaa "hurri"-sanasta, että "nykyisin sana on halventava". Tämä vain esimerkkinä.

      Juha Hurmetta minäkin arvostan, jos en nyt suoranaisesti "rakasta". Arvostan tietyiltä osin, siis silloin kun hän asiallisissa asioissa uskaltaa puhua suunsa puhtaaksi. (Viimeksi lukemani "Tiu tau tilhi" tosin oli alun muutamien hauskuuksien jälkeen aikaa puuduttavaa nimien ym. luetteloa.) Mutta toista oli Hurmeen esiintyminen neliosaisessa tv-sarjassa "Natsi-Saksa ja Suomi" (löytyy vieläkin Areenasta). Siinä Hurme totesi mm. seuraavaa:

      "Kyl se toisen maailmansodan saldo on rujo. Ja kun sitä kattoo jostain muusta näkökulmasta kuin että "olen suomalainen", niin Suomi asettuu niin ku sotarikollisten puoleen ja tää hyökkäyssota -41, raju, väkivaltainen hyökkäyssota tonne Neuvostoliiton puolelle - -, niin se oli silmitöntä tuhoa siviiliväestön sortoineen" [samanaikaisesti ruudulla kuva suomalaisten perustamalta keskitysleiriltä Petroskoissa].

      Totta toisenkin kerran, vai haluaako Eija G kommentoida?

      Poista
    7. "Se "juntit"-heitto vaatii kyllä vähän huumorintajua."

      Noinhan se. Eija G on oikeassa. Ei kaikesta pienestä pidä heti uhriutua.

      Tulee vain mieleen, että sopisiko sitä vastaavaa huumorintajua vaatia myös silloin, kun "hauska heitto" kohdistuu "oikeinajattelevaan" itseensä tai intersektionaalisessa hierarkiassa muita ylempänä olevaan hahmoon.

      Välillä tuntuu, että varsinkin itsensä erityisen suvaitsevaisiksi määrittelevillä ei ole minkään sortin joustoa, sietoa tai sitä huumorintajua tässä(kään) kohtaa. Mutta sekin on toki inhimillistä.

      Poista
    8. Olen hurri enkä lainkaan häpeä jos sellaiseksi nimitetään. Minusta se on asiallinen nimitys meikäläisestä.

      Poista
    9. Suomalaiset eivät olleet sortajia mennessään rajan yli 1941. Asevoimille oli annettu tarkat ohjeet miten ihmisten kanssa menetellään ja niin myös toimittiin. Heille annettiin ruokaa, taloja korjattiin ja lapsille järjestettiin koulut jne. Leirejä jouduttiin perustamaan muutamia mutta se vaan oli sota-ajan mukainen suurten ihmismassojen käsittelytapa siihen aikaan kun resurssit olivat pieniä. Kaikki menettelyt eivät olleet kunniaksi mutta on hyvin anakronistista ryhtyä nykyajan valossa kritisoimaan silloisia oloja. Suomen kansalaisilla oli kova puute ruoasta itsellään, miltei nälänhätä, vain asevoimat saivat melko kohtuulliset annokset. Asiat on tarkoin dokumentoitu jo aikanaan eivätkä Neuvostoliiton viranomaiset nähneet aihetta esittää vaatimuksia rauhanneuvotteluissa näistä kysymyksistä. Samaan aikaan NL itse viskasi sotavangit varmaan kuolemaan lyijykaivoksiin ja Siperiaan. Hyvin harvat palasivat koska heidän kannaltaan kyse olikin kostosta.

      Se on toinen kysymys sinällään, pitikö välttämättä mennä rajan yli.

      Poista
    10. Jossain määrin oikeinajattelijoita lienevät useimmat ihmiset, vai ajatteletko sinä usein, että olet väärässä ja kaikki muut oikeassa?

      Kotoani maalaistalosta sain sen perusajatuksen, että ihmiset ovat tasa-arvoisia ja heillä on oikeus mielipiteeseensä, körttiäidilleni helluntailaisillakin, joita asui lähistöllä, Karjalan evakot hyväksyttiin toisin kuin joissakin taloissa ja tuttu, siihen aikaan vielä kiertelevä mustalaisperhekin sai yöpyä talvipakkasella - tupa tosin sitten siivottiin perusteellisesti. Ruokaa annettiin mukaan. Äiti oli kirkon maallikkodiakoni ja huolehti apua tarvitsevista.

      Menneisiin sotiin en ota kantaa, kun en ole niihin tarkasti perehtynyt, se mielikuva minulla kuitenkin on, että Ilman jatkosotaa Suomella olisi saattanut olla Baltian kohtalo. Tai sitten ei. Tärkeintä, että ei ollut. Tästä nykyisestä sodasta olen kyllä varma, se ei ole oikeutettu.

      Juha Hurmeen teksteistä olen nauttinut, kun ne ovat käsitelleet kirjallisuutta, harrastustani, ja pääasiassa kirjakielellä. Poliittisesti hän saa ihan rauhassa olla vasemmistolaishenkinen mielipiteiltään (RKP:llä on kaksi siipeä), minun ei tarvitse mutta ei myöskään äärioikeistolainen - sekin kodin perua. Vaaleissa äänestin tällä kertaa RKP:n toimeliasta nuorta miestä, alle kolmikymppistä, naapurikunnasta, sehän sopii näin vanhalle ihmiselle, kun arvot ovat samantapaiset. Pääsi poika heti asemiin. Persujen kanssakin ollaan kohta siis ihan kavereita? "Hallitusohjelman puitteissa".

      Poista
    11. YLE Fem-kanavalla (Efter Nio-ohjelmassa) haastateltiin 30.tammikuuta Hurmea, näytettiin osa puheesta jossa puhuu ruotsia ja lopuksi:
      "För Er som inte förstod jag ny sag, har jag ett enkelt råd:
      Opetelkaa ruotsia ..(pitkä tauko) .. JUNTIT!" (Yleisö räjähtää nauruun)

      Hurme sanoi että se oli huumoria ja tarkoitettu paikalliselle yleisölle. Sinne kansallisteatteriin oli kokoontuneille kollegoille ja kulttuuriväelle ja hän suuntasi tuon heille, huumorilla. Ja he ymmärsivät yskän. Mutta tätä Sampo Terho ei silloin tajunnut ja alkoi riitelemään hänen kanssaan.

      Poista
    12. Hurme on fiksu ja luova mies, mutta hänen kommenttinsa jatkosodasta osoittaa ettei hänkään ihan täydellinen ole. Hän toistaa tietämättömän ulkomaisen rahvaan näkemyksen ja pitää sitä jotenkin totena.

      Tyhmää.

      Oikea reaktio olisi ollut päivitellä Suomen epäonnistumista oikean totuuden kertomisessa. Suomi oli silloinen Ukraina, kymmenen kertaa pienempi vain, eikä juuri kukaan meitä auttanut Venäjän hyökättyä, vaan myöhemmin esim. USA auttoi Venäjää!!!!!

      Repikää tästä, juntit.

      Poista
    13. Itä-Karjalan suomalaismiehitykseen (1941 - 1944) liittyviä asiakirjoja tuhottiin suuret määrät tappion häämöttäessä. Säilyneestä aineistosta tutkijat ovat kuitenkin onnistuneet hahmottamaan melko luotettavan kuvan tapahtuneesta:

      - Antti Laine: Suur-Suomen kahdet kasvot. Itä-Karjalan siviiliväestön asema suomalaisessa miehityshallinnossa 1941 - 1944 (väitöskirja) 1982.
      - Osmo Hyytiä: 'Helmi Suomen maakuntien joukossa'. Suomalainen Itä Karjala 1941 - 1941. 2008.

      Lisänä voi mainita Kulomaan "Äänislinna. Petroskoin suomalaismiehityksen vuodet 1941 - 1944" (1989). Ja jos ei kirjoittajan tausta oikein hirvitä, niin voi lukea hyvin sisällökkään, pääosin Itä-Karjalan venäläisväestön haastatteluihin perustuvan kirjan ""Menetetty lapsuus. Suomalaismiehittäjien vankeudessa 1941 - 1944 (2004).

      Nämä teokset luettuaan ehkä kirkastuu, että suomalaismiehittäjät, jotka sulkivat ei-kansallisen väestön ("ryssät" ukrainalaiset mukaan luettuina keskitysleireihin), toivat muassaan muutakin paljon muutakin kuin "leipää, vaatetta ja suuren Suomen aatetta"). Tämän väestönosan kuolleisuusluvut leireillä olivat hälyttävän korkea, lapset mukaan luettuina.

      Jos siis Juha Hurmeen jossain määrin kärjistynyt näkemys on "vasemmistolainen", niin edellä luetellusta voi halutessaan saada hieman vastapainoa voisiko vastavuoroisesti sanoa kansallisoikeistolaisille uskonkappaleilleen, joihin tässä yhteydessä näkyy oudosti luettavan Baltian kohtalotkin. Vaan taitaa yrityskin siihen suuntaan tyssätä useinmainittuun "kognitiiviseen dissonanssiin", se nyt on tuhannesti nähty.

      Poista
    14. Niin, ei kai "kulttuuriväellä" ole ruotsin hallinnassa hätäpäivää. Ilmankos "räjähtivät nauruun".

      Poista
    15. ...hurri... Minusta se on asiallinen nimitys meikäläisestä.

      En tietenkään lähde kiistämään kenenkään omaa kokemusta. Mutta toisaalta: Olin kerran kuuntelemassa yleisöluentoa, jonka piti kyseenalaisesta "vitsikkyydestään" kuuluisa ex-professori. Hän käytteli luentonsa aluksi muutaman kerran ruotsinkielisistä juuri tuota "asiallista" hurri-nimitystä. Äkkiä taempaa alkoi kommentoida jokin kultivoituneen tuntuinen naisääni, joka ihmetteli, kuinka luennolla voi käyttää tuollaista nimitystä. Professori yritti selitellä, että heikäläiset historioitsijat käyttävät retevää kieltä, samaa jota suomenkieliset aikalaisetkin 30-luvulla käyttivät. Tuo "brännvinsadvokatyr" ei naista tauhoittanut, vaan hän jatkoi pitkään, selittelyistä ilmeisesti entisestään kiihtyneenä. Kuulijaakin alkoi tilanne jo hieman "hirmuttaa".

      Mitä tästä opimme? Voisiko se olla vaikkapa, että "testis unus, testis nullus" - puolin ja toisin.

      Mielestäni olisi siis parasta, ettei nimiteltäisi lainkaan, vaikka se oman mielenmaiseman perspektiivistä näyttäisi kuinka "vitsikkäältä".

      Poista
    16. Venäläiset osaavat propagandan teon. Vuonna 2004 kirjoitettua kirjaa voi hyvin verrata niihin ”selvityksiin”, joita venäläiset nyt tekevät ja julkisuuteen syytävät ukrainalaisten ”julmuuksista” venäjänkielisiä kohtaan.

      Poista
    17. Jaa, ropakantaa? Voi olla, mutta lue nyt kuitenkin tutkimuksista (Antti Laine, Osmo Hyytiä) slaavilaisen väestön kuolleisuusluvut suomalaisten perustamilla ja ylläpitämillä Itä-Karjalan keskitysleireillä 1941 - 1944.

      Poista
  21. On se kyllä niinkin että sen jankuttavan, samaa toistavan ja provosoivan trollin näkee aina vastapuolen leirissä ja harvemmin kuitenkaan trolliksi kokee vastaavaa jankutusta ja saman toistoa omissaan.

    Trolli on aina tuo tuolla noissa toisissa, tuskin koskaan meikäläisiä.

    Asetupa hetkeksi tavallisen vaikkapa persun asemaan noin viimeisen 10 vuoden aikana.
    Kovin on hyvin tullut kohdeltua hänen vakaumustaan ja oikeudenmukaisuuden käsityksiään...?
    Niin sanotulla se onkin vähän eri juttu -logiikalla.

    meikäläinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Trolli on aina tuo tuolla noissa toisissa, tuskin koskaan meikäläisiä. "

      Tossa saattaa olla totuuden siemen - tai enemmänkin.

      Oikenajattalija saa - ja oikeastaan hänen kuuluukin - lyödä ja maalittaa väärinajattelijaa kaikin tavoin. Tarkoitus pyhittää keinot. Tällöin trolli onkin "demokratian esitaistelija".

      Mutta vielä on hakussa se toimiva metodi, jolla väärät mielipiteet, asenteet ja arvot saadaan eliminoiduiksi. Aikanaan Saksa, sitten NL ja DDR ja edelleen mm. Ruotsi ovat kokeillleet hyvin eriliasia tapoja tässä.

      Pisimmälle noista on päässyt näennäisen pehemeillä mentelmillään ehkä juuri Ruotsi, jossa onnistuttiin luomaan hyvin vahva itsensuurin ja yksimielisen hyminän kulttuuri. Kunnes pahat realiteetit tulivat iskivät ikävästi silmlle.

      Poista
    2. Kumma kyllä näitä "maahanmuutto" ongelmia ei koskaan ole Yhdysvalloissa.

      Poista
    3. Sen sijaan USA on rotuongelmien luvattu maa.

      Poista
    4. "Hyvän asian yhteinen harha" tai myös "pahan asian yhteinen harha". Erityisesti jälkimmäisessä on jokin kiusallinen asia, vaikenemisen kulttuuri josta yhteisesti vaietaan, vältellään totuuden kohtaamista. Tästä on esimerkkinä politiikassa jossa PS+KOK+RKP+KD ovat yhdessä vaikenemisen kulttuuriin täysin uponneita (jopa opposition kanssa) tästä kiusallisesta faktasta:

      Eläkeläiset voivat pääosin paksusti, nuoret kärsii köyhästi.

      Jopa nobelistimmekin ehdotti eläkkeisiin puuttumista mutta eihän sitä nyt... sanoo poliitikko joka haluaa vaieta tästä faktasta.

      Poista
    5. Todellisuus on eläkeläisten kohdalla se että sadat tuhannet eläkeläiset sinnittelevät mitättömän pienellä eläkkeellä. Joutuvat hakemaan toimeentulotukea ja asuntotukea ym. jotta rahaa riittäisi ruokaan. He ovat täydellisessä loukussa josta eivät voi päästä pois. Useimmat eivät voi palata työelämään eivätkä voi saada pankkilainaa. Heidät on nujerrettu täydellisesti.

      Vain pienellä osalla eläkeläisistä eläkkeet ovat kunnossa ja he pärjäilevät.

      Poista
    6. Eläketulosta puheenollen. Korvamerkittyä rahaa suurten ikäluokkien jo alkaneeseen laitoshoitoon: 1500 euroa ylittävään eläketulon osaan viisi prosenttia marginaaliveroa lisää. Se lisäisi sukupuolitasa-arvoakin: 1500 euroa alittavaa eläkettä sai miehistä 36 prosenttia naisista jopa 51 prosenttia vuonna 2022. (Eläketurvakeskus.) Laitoshoitokustannuksia ei saa kaataa aktiiviväestön verorasitukseksi: se lisää vain työttömyyttä. --JRi

      Poista
  22. Kuvalehti mainittu ja "varsin erinomaiseksi" todettu - kuin räätäli Halme ikään maistellessaan Alman keitoksia pärekattotalkoissa. Itselleni ei maistunut vaan kaadoin maahan jo taannoin.

    Saman talon - ja pääkokin - toisen sopan uusin lämmitys valmistui vastikään, hyvin laihana. Maku ei 50 vuodessa ollut muuttunut vähääkään, mitä ei voi pitää ansiona. Tuttuja sattumia kyllä riitti: eversti-professori Visuri on tutkijana "asenteellinen" (hyvä sentään ettei Stalinin "valkopesijä" kuten ns. tiedeyhteisön tuotoksessa); ensimmäinen Bernadottekin ja hänen matkaansaattamanaan koko jälkeen tuleva pien-Ruotsi parisataa vuotta vain teeskentelivät ja oikeasti puristelivat nyrkkiä selkänsä takana (se pronssikuvatuskin indikoi oikeasti vain"yya":ta ja sellaisenaan joutaisi kipattavaksi muutamaa metriä alemmas; Suomen historiankirjoitus on taas kerran puhdistettu tutulla sävellajilla ("...olen perustuslaillinen...") uustsaristisesta kontaminaatiosta jne. jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Visuria on blogisti kehunut täällä useaan otteeseen, kuten moni muukin, minä mukaan lukien.

      Mutta mitä tulee näihin Stalinin vaatimuksiin ennen Talvisotaa, niin siinä näkemykseni on erilainen. Kysyin eräässä tilaisuudessa suoraan Visurilta, että uskooko hän Stalinin olleen tosissaan Suomen kanssa neuvotellessaan ja hän sanoi näin uskovansa. (Korostan: uskovansa.)

      Toisin sanoen Visuri uskoi, ettei Stalin olisi pettänyt lupaustaan Suomen suhteen, vaikka pettikin ne Viron, Latvian ja Liettuan suhteen heti ja kylmästi. Perusteena Visurilla oli se, että Stalinin ja Suomen neuvotteluprosessi oli hänen mielestään vakavasti otettava (toisin kuin Baltian maiden kanssa).

      En kiistä tätä tulkintaa sinänsä. Mutta tilanne muuttui jo 1941 niin radikaalisti, että olosuhteet olisivat vaatineet sopimuksen uudelleen arviointia. Näinhän Baltian maiden sovjetointiakin perusteltiin.

      Siksi en ihan osta Visurin näkemystä, vaikka muuten miestä kunnioitankin. Mikään trolli hän ei ole, se on varma.

      Poista
  23. Pyydän tai ainakin toivon tähän blogiin käytösohjeita. Olen yrittänyt eri tavoilla olla blogistin mieliksi siinä koskaan onnistumatta. Keskeistä on ollut yritys kirjoittaa hänelle kommentteja, koska hyvä ja mielenkiintoinen, tärkeitä asioita käsittelevä blogi tarvitsee niitä. Olen luullut, että hän on mielissään kommenteista, koska klikkaukset ovat ilmiselvästi hänelle mieluisia. En ole koskaan onnistunut.

    Millaisia kommenttien siis tulee olla?

    Vaihtoehtona on, että ahkera blogisti kirjoittaa itse kaikki kommentit. Silloin ne varmaan ovat jokaiselle mieleen ja normaaleita.

    Itse olen pitänyt blogia yhtä pitkään kuin hän. Päähäni ei ole koskaan pälkähtänyt vakoilla kommentoijia ja selvittää, kuka on mistäkin lähtöisin. Ei, vaikka olen saanut sinne kaikenlaista palautetta aina useita tappouhkauksia myöten. Ei ole liioin käynyt ikinä ajatuksissa alkaa jakaa kommentoijia vuohiin ja lampaisiin ja solvaamalla heitä antaa kaikille toimintaohje tehdä samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin outoja ongelmia.

      Poista
    2. Tappouhkauksia? Ei kai? Heti rikosilmoitus jos sellaisia ilmestyy. Poliisi pystyy heti selvittåmään lähettäjän.

      Poista
  24. Onko setä huomannut ja muistanut, että Mikki Hiiren ensimmäisen version tekijänoikeus raukeaa 1.1.2024? Siihen on puolisen vuotta aikaa. Käsitykseni mukaan USA:n Copyright-lainsäädäntöä vanhenemisen osalta ei ole prosessissa.

    VastaaPoista
  25. Voi näitä häiriköitä, todella outoja kommentteja. Pillerit jääneet ottamatta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten nappeja on vedetty huuleen liiaksi

      Poista
  26. "Rannat rantoja päin. Syö viha sammumaton sukukuntaa." P. Vergilius Maro, suom. Päivö ja Teivas Oksala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rannat rantoja päin, meren tyrskyt iskevät ristiin, / lyö ase toistaan, syö viha sammumaton sukukuntaa. 4, 628-629

      Poista
    2. Höpinöitä riittää. En enää jaksa niitä lukea. Mutta pitäähän blogistin jotakin tehdä aikansa kuluksi!

      Poista
  27. Oliver Sacks kuvasi kirjassaan Mies joka luuli vaimoaan hatuksi useita erilaisia neurologisia tapauksia ja syndroomeja. Yksi näistä oli Touretten syndrooma jota silloin pidettiin äärimmäisen harvinaisena. Mutta kadulla hän alkoi näkemään näitä vilisemällä kun oli harjaantunut tunnistamaan. Joku kassi-alma saattoi kääntyä sivukadulle ja päästää valtavan kirosanojen purkauksen nykivine pään ja kehon liikkeineen.

    Entäpäs jos monilla näillä itseään toistavilla suorapuheisilla häijyillä kiroilevilla nettitrolleilla ja öyhöttäjillä onkin eräänlainen Touretten nettisyndrooma?
    Kun paine kasvaa he eivät pysty pidättämään sitä ja näppäinten kautta pääsee kamala vihapuheiden ja toistojen tulva. Kun he eivät mahda aivojen syndroomalleen oikein mitään ja syntyy ymmärrys aivojen poikkeamasta niin meillä muilla (normaaleilla, suvakeilla) voi syntyä ymmärrystä ja sympatiaa että heillä on neurolooginen nettisyndrooma. Tosin heille itselleen tämä diagnoosi olisi ehkä vastenmielinen vaikka sen pitäisi olla vapauttava ja siihen voisi löytyä hoitokeinoja. Ennenkuin löytää itsensä käräjiltä tai ihmissuhteet poikki.

    MMM...

    VastaaPoista
  28. Toivottavasti ukkotuomarilta tulee vielä lisää pakinoita.

    VastaaPoista
  29. "Tarja Halonen /STT/ haluaa nostaa esille havaitsemansa muutoksen aiemmin niin pidättyväisten suomalaisten käyttäytymisessä.

    – Vaikka omassa päässä on liikkunut hyvinkin kielteisiä ajatuksia, niin on kunnioitettu ihmisten yksityisyyden rauhaa, Halonen sanoo menneestä.

    Hänen mielestään nykyinen kannustus siihen, että pitää puhua suoraan ja voi sanoa mitä haluaa, on johtanut lisääntyneeseen vihapuheeseen.

    – Tokaisu tai huono käyttäytyminen meitä julkisuuden henkilöitä ja muita ihmisiä kohtaan on väärin. He voivat pitkäksi aikaa pilata tällaisen ihmisen elämänilon päästämällä suustaan mitä sylki suuhun tuo."

    Blogisti leimaa tälläkin kirjoituksellaan ammattikuntansa ja puolueensa.

    Olisiko parempi että blogisti vain jatkaisi itsensä ylistämistä ja lopettaisi toisten murskaamisen niin jutuissa kuin kirjoittamissaan anonyymeissä kommenteissa.

    VastaaPoista
  30. Digi-verkkoni kaatui viime kuun alussa ja sain sen takaisin vasta toissapäivänä. Nyt poikkesin katsomaan, mitä tänne kuuluu ennenkuin poikkean taas Hirsalassa.

    Täällä on aivan eri tunnelma kuin kesäkuun alkuun asti on mielestäni ollut.

    On hyvä lähteä matkalle katsomaan, mitä kotimaassa on 3.6. jälkeen tapahtunut.
    Taitaa mennä toinenkin kuukausi ennenkuin seuraavan kerran käyn päivittämässä itseni tähän blogiin.

    VastaaPoista