Sivun näyttöjä yhteensä

1. kesäkuuta 2023

KaupungitSiis polvi hiukan narisee. Toisaalta loikoilu omissa ajatuksissa on hyvin mieluisaa.

Nyt sellainen oma ajatus oli ‘Ouagadougou’. 


Oli sellainen aika, että oli koulua käyviä lapsia. Radiossa ihmeteltiin, että joskus maailmassa oli lopetettu koulut kuin veitsellä leikaten sillä kurin, että tämä kesäkuun ensimmäine oli kesäloma ensimmäine päivä. Mahdolliset ylioppilaslakit ja mahdottomat todistukset oli jaettu eilen. Joiltakin kerättiin tarpeettomat kengät kaappiin, koska mitä varsinkaan poikalapset kengillä kun on kesä.

Elokuussa oli sitten variksensaappaat. Tuo sana tarkoitti jalkojen sierrettymistä. Jalat olivat ainakin polviin asti harmaanruskeat tavalla, johon eivät yleensä auttaneet edes juuriharja ja mäntysuopa.

Sääty-yhteiskuntaa en kokenut. Kuuluin luokkayhteiskuntaan. Olimme keskiluokkaa. Sotien jälkeen, tässä tapauksessa vielä 50-luvulla omissa seuraiireissäni lapsilla oli tärkeä tehtävä: pysyä poissa silmistä. Jos samalla onnistui pysyttelemään poissa pahanteosta, siitä saattoi saada Pectus-pastillin palkaksi.

Maataloissa tilanne oli toinen. Mutta keskiluokka ja maanviljelijä eivät ole oikein samaa kieltä. Ja siihen aikaan, josta oma muistini alkaa, “maanviljelijä”, lyhennettynä “mv.” oli uutta selkosuomea. Se saattoi tarkoittaa erittäin pienen ja riittämättömän peltotilkun viljelemistä ja siihen liittyviä sekatöitä. Se tarkoitti myös sitä joukkoa, jonka entinen ammattinimike oli “talollinen”, vaihtoehtoisesti “talokas”. 

Tuo ei tarkoittanut maanviljelykseen tarkoitetun rakennuksen omistamista tai hallitsemista. Se viittasi maarekisteriyksikköön ja puheessa usein vielä kylän kantatilaan. Ainakin yksi lapseni ja yksi veljeni olivat eteviä tietämään pääkaupunkeja. Taan orjana olin hankkinut myös tänne samanlaisen ison seinäkartan, joille koulussa oli oikein teline. Sellaiseen maailmankarttaan oli pääkaupungit kuvattu jollain erikoismerkllä. Se saattoi olla pallukka, ja muuten vain merkittävä kaupunki mahti olla neliö. Näitä lapset sitten aikansa kuluksi lukivat ja oppivat.

Nuorin poikani sai ikuisen ihailun kohteen, kun hän luultavasti yleisen rupattelun aikana oli päätynyt keskustelemaan juuri pääkaupungeista Richard B:n kanssa, joka oli meillä käymässä (Kaliforniassa). Poikani arvuutteli: mikä on Burkina Fason pääkaupunki. Richard sanoi: Ouagadougou. Ja lisäsi:”Olen käynyt siellä.” Kun meni hakemaan lisää kahvia ja pullaa, herrat kävivät läpi USA:n osavaltioita ja niiden pääkaupunkeja. Poikani oli paikkakunnalla koulussa.

Täytyy kysyä, kun tapaan jonkun suurlähettilään tai vastaavan, opetetaanko nuo rimpsut nykyisinkin koulussa. Silti tohtisin melkein suoralta kädeltä sanoa, että juuri kukaan eurooppalainen, vielä vähemmän suomalainen, ei osaa niitä.

Lukija voi itse kokeilla. Esimerkiksi Bismarck, Augusta, Sacramento… Osavaltioiden pääkaupunkeja.

Näissä hyödyllisissä muistoissa jouduin reputtamaan itseni, kun yritin muistaa Euroopan itsenäiset valtiot ja niiden pääkaupungit. Kyllä muistan vitsikkäät pikkuvaltiot, kuten Liechtensteinin ja Andorran, mutta Maltan pääkaupunkia en saanut mieleeni, enkä liioin Skopjen. Slovakia meni oikein arvaamalla, mutta Slovenia ei muistunut millään (Ljubljana).

Euroopan maita näyttäisi olevan noin 43. Ja se minkä arvaatte, ellette ole kansakoulunopettaja -sukua, on Haag, joka on siis Alankomaiden pääkaupunki, eikä esimerkiksi Amsterdam, vaikkei sitä tyhmempi heti huomaa. 

Tarinan tausta on ilahtuminen uutiskuvista, joissa näytettiin Heinolassa sijaitsevaa leulukauppaa, joka saattaa olla maan ellei maailma viimeinen. Siellä oli pikkuautojakin! Ja sotaäijiä! Mutta huipputuote on Afrikan tähti. Sitä kieltämättä saa joka paikasta. Ja nyt minä murehutin mieleni mietityttyäni elämäni päivät, missä kummassa on Ocomba. Pelin keksijä Kari Mannerla - jonka tapasin, kun hän halusi kuulla, saisiko hän kenties lisätuloa alle 20-vuotiaana vuonna 1951 keksimästään pelistä, jonka hän oli myynyt kertakorvauksella eteepäin. Sanoin että ei saa ja että vaikka elin idea on nerokas, siihen ei taida olla tekijänoikeutta. Wikipedia vihjaa, että tuon “kaupungin” Mannerla olisi keksinyt omasta päästään. 

Hyvä keksintö, parempi kuin esimerkiksi Ouagadougou. Miellyttävä herra muuten, Mannerla.


31 kommenttia:

 1. Tästäpä vähän aihetta sivuten pakkoruotsiksi:

  Om man kollar Twitterdiskussionen under hashtaggen #afrikantähti 18-19.10.2021, då debatten svallade som högst, så hittar man – oljuget – över tusen inlägg som handlar om hur korkade de rödgröna är som upprör sig över spelet. Det som nästan helt lyser med sin frånvaro är rödgröna som är upprörda över spelet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja mitähän siitä voi päätellä.

   Poista
 2. Kari Mannerla oli mainosalalla, poltti tupakkaa ja pelasi golfia. Eräässä kokuksessa melko jyrkin sanoin teilasin johtamansa firman tekemän mainoksen. Mannerla kiitti ja sanoi, että tämä puhdisti ilmaa. Esimieheni esimies oli eri mieltä ja piti mainosta hyvänä ja minua huonona ja ehkä jonain muunakin.

  VastaaPoista
 3. "Ocomba" on joissakin Afrikan osissa ilmeisesti merkinnyt jonkinlaista "pakkolahjaa", joka edellyttää vastalahjaa. Paikkakunta lienee Mannerlan keksintö.

  Euroopan neuvoston maita on nyt 46, kun Valko-Venäjän lisäksi myös Venäjä on jäänyt pois. "Noin 43" on sinänsä hyvä kuvaus Euroopan maiden lukumäärästä, koska neuvostoon kuuluvista esimerkiksi Monaco ja San Marino ovat joidenkuiden mielestä vähän liian pieniä ollakseen "maita"; ja Georgia, Armenia ja Azerbaidžan vähän kaukana ollakseen Euroopassa. Eikä Vatikaanivaltio kuulu Euroopan neuvostoon(kaan).

  VastaaPoista
 4. Euroopan neuvostoon ei muuten tietenkään kuulu Kosovo, jonka itsenäisyyttäkään monet neuvoston jäsenet eivät tunnusta, kuten eivät useimmat YK:n jäsenetkään.

  VastaaPoista
 5. Helsingin saksalaisessa koulussa 80-luvulla kaikki maantiedon tunnit aloitettiin sillä että opettaja valitsi umpimähkään oppilaan jonka sitten piti luetella jonkun maanosaan pääkaupungit maineen tai toisin päin; tai hän veteli päästään yksittäisiä maita tai pääkaupunkeja ja käski kertomaan vastinparin. Sen jälkeen on noita maita tullut lisää eivätkä ne kaikki ole muistissa (Tadžikistan - hmm, luulen tietäväni), jotkut ovat muuttaneet nimeään...

  VastaaPoista
 6. Meille lapsina variksensuappaat tulivat kylläkin jo toukokuussa kun liian aikaisin kengistä luovuttiin ja jo ensipälvien kautta piti päästä loikkimalla kulkemaan. Kustiin sittä kintuillemme kun kylän irvileuat sanoivat sen parantavan sierettymät. Kirvelihän se ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kova juttu. Jotakin opittavaa turvallista tilaa kaipaaville soijapojille.

   Poista
 7. Täytyypä poiketa Heinolan lelukaupassa. Välittömästi tuli mieleen käyntini 1970-luvulla Heinolan Kumi ja Muovi -nimisessä, tuolloinkin vanhahtavassa liikkeessä, jota pitivät Antti Hammarbergin vanhemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irwin Goodmanina tunnetun Antti Hammarbergin vanhemmat olivat eronneet sodan jälkeen. Äiti asui tämän jälkeen Hämeenlinnassa, jossa Antti eli lapsuutena ja nuoruutensa.

   Poista
 8. Kuortaneen kaupungissapa satoi lunta. Kesäkuussa. Tätä se ilmaston lämpeneminen meille tarkoittaa, joten älkää ihan vielä luopuuko karvalakeista, kinttaista, palttoista ja huopatossuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin satoi lunta, mutta osaamme silti erottaa toisistaan säätilan ja ilmasto(nmuutokse)n. Jälkimmäinen merkitsee muuten sitä, että nimenomaan sään ääri-ilmiöt (ne säätilat) lisääntyvät.

   Tämäkin ennakoitiin jo viime vuosituhannen puolella; suurin osa ihmiskunnasta ei vaan moiselle korvaansa lotkauttanut. Oma biologian ja maantiedon opettajani pohdiskeli 1980-luvulla, mitä tapahtuisi, jos Golf-virta heikkenee. Lunta sataisi ehkä kesällä useamminkin.

   Poista
  2. Vallitseva kauhuskenaario, jonka perusteella kuristuspäätökset tehdään, on kuitenkin se, että ilmasto lämpenee. Maapallon keskilämpötilaa seurataan kuin kuolemankelloa.

   Järki tietysti sanoo - riittää kun vilkaisee nytkin ulkolämpömittaria ja muistaa, että on kesäkuu - että meille parin asteen nousu on vain hyväksi. Siksi meitä peloitellaan ilmastopakolaisilla.

   Suurempi uhka meille on kuitenkin Venäjä.

   Poista
  3. Niinpä. Mutta kohta joku ymmärtämätön persu taas hihkuu, että ilmastonmuutos on peruutettu.

   Poista
  4. "Siksi meitä peloitellaan ilmastopakolaisilla. "

   Tuokin alkaa jo menettää purevuuttaan. Nyt seuraava vuorossa oleva maailmanloppu on tulossa *luontokadosta*.

   Seurtakaa huviksenne, kuinka iso media kuitenkin edelleen hihkuu myös ilmastonmuutosta putket punaisina, jos tälle kesälle joku hellepäivä sattuu.

   Samoin jokainen yksittäinen myrsky, vesisade, pakkanen, lumiennätys, tulivuorenpurkaus ja maanjäristys - ja vt. pääministerimme mukaan jopa korona - kaikki nuo johtuvat ilmastonmuutoksesta. Onhan se selvä, kun maapallon keskilämpötilan arvellaan nousseen yhden asteen verran.

   Ja tottahan tuo. Aiemmin ei säänvaihteluita, erilaisia kesiä ja talvia - eihän niitä ollut. Ennen kaikki olikin kovin tasaista ja paremmin. Palatkaamme siis menneisyyteen, vähintään vuoteen 1953.

   Poista
  5. Ilmastonmuutosta ei voi perua. Siis jo tapahtunutta ilmastonmuutosta. Muu on tulevaisuuden ennustamista.

   Poista
  6. Kyllä nyt jokainen järkevä sen ymmärtää, että ilmasto on muuttunut aina. Muutenhan täällä olisi edelleen jääkausi menossa ja kolmen kilometrin paksuinen jäämassa koko Skandinavian päällä.

   Poista
  7. Jokainen järkevä, johan tuli perustelu sieltä vahvimmasta päästä.

   Poista
 9. Kun ilmasto lämpenee, niin säät kylmenevät koko ajan. Mitä tässä oikein pitäisi tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan se olla pari astetta kylmempääkin.

   Poista
  2. Olla huolissaan. Haihtuminen napa-alueella lisääntyy, ja sen mukana täällä pilvisyys ja sateet tähän aikaan vuodesta.

   Poista
  3. Ilmastonmuutos aiheuttaa voimakkaan kuumentumisen päiväntasaajan vyöhykkeellä ja voimakkaan kuivumisen ja haihtumisen. Vesi sataa pohjoisella napapiirin alueella. siellä säät voivat kylmetä ja säätyyppi muuttua merkittävästi kylmäksi ja sateiseksi ja voimakkaita myrskyjä suosivaksi. Vastaavaa kehitystä voi tulla eteläiselle napa-alueelle.

   Poista
  4. "Vesi sataa pohjoisella napapiirin alueella. siellä säät voivat kylmetä ja säätyyppi muuttua merkittävästi kylmäksi ja sateiseksi ja voimakkaita myrskyjä suosivaksi. Vastaavaa kehitystä voi tulla eteläiselle napa-alueelle. "

   Tämähän on mainio uutinen. Napajäätiköt pelastuvat ja jopa vahvistuvat. Ja se luvattu raamatullinen vedenpaisumuskin jää niinollen tulematta. Mahtavaa!

   Poista
  5. Asia ilmaistu väärin. Keskilämpötilan nousu koskee napa-aluettakin. Napajäätiköt sulavat, mutta säätila pysyy koleana ja sateisena, niin kuin pohjoisessa Norjassa nykyisin.

   Poista
  6. Antarktiksen pakkaset liikkuvat minus 50 asteen ja miinus 70 asteen välimaastossa. Jos sadanta siellä lisääntyy, jää lisääntyy. Tuossa on varaa aika monen asteen lämmönnousuun ja silti pysytään pakkasella.

   Etelämanner on ratkaiseva merenpinnan tason suhteen. Pohjoisnavan jäät kelluvat, ei vaiktusta merenpinnan tasoon.

   Poista
 10. Olen pelannut myös Afrikan Tähteä vastaavaa peliä, jossa pohjana on Etelä-Amerikan kartta. Pelin nimi on Inkan Aarre. Kaksi nuorinta lapsenlastamme pelaa usein sitä, Heillä toinen mummola on Etelä-Amerikassa.

  VastaaPoista
 11. Saako Afrikan Tähteä yhä pelata? Vai onko siitä tehty sensuroitu versio?

  VastaaPoista
 12. Afrikan Tähden pelaamiseen liittyy nykyisin niin paljon reunaehtoja, että pelin keksijän nimen pitäisi olla Piennarla.

  VastaaPoista
 13. Afrikan tähdessä minusta on kiehtovinta se mahdollisuus, että jos saarella kohtaa rosvon, niin joutuu jäämään loppupelin ajaksi sinne saarelle. Sääntöä on sittemmin vesitetty niin, että matkaa pääseekin jatkamaan.

  Jonkinlaista alkeellista dronen lennätystä tuli kai pikkupoikana harrastettua vanhempien DDR:n rantalomalta tuomalla vempaimella, jossa käsikahvan päähän asetettu propelli pantiin pyörimään ja lentämään hammastetulla vetohihnalla.

  Lelukaupassa tuli käytyä vain kerran naapurin pojan kanssa. Varakkaampana hän osti metallirunkoisen auton, jossa ovet, konepelti ja takakontin kansi avautuivat, ratti pyöri ja käänsi jousitettuja kumipyöriä - detaljikas muutenkin. Minun rahani riittivät muoviseen, tummanvihreään, laskuvarjolla varustautuneeseen jenkkisotilaaseen - Vietnamin sotaleikkejä varten. Mahtaako näkyä Ukrainan sota lelukaupoissa nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö Afrikan tähdessä voi kohdata hyviä ihmisiä?

   Poista