Sivun näyttöjä yhteensä

2. joulukuuta 2022

Mittojen mukaan


 


Puutarha-alaa ihmettelen. Olisi hieno tilaisuus lyödä rahoiksi, mutta mitään ei kuulu, ei näy.


“Tyylikäs pensas juuri sinun pääsi mukaan. Tyylikkäät värivalikoimat.”


Pään pensaaseen paneminen saavuttaa yhä suurempaa suosiota meillä, Venäjällä, Pohjoismaissa, ympäri Eurooppaa - vain ei Ukrainassa. Mutta kaupoissa ei näy pensaita, enkä usko, että kovinkaan moni on yhtä ylellisessä asemassa kuin minä, jolla jo on omat pensaat. Seison tässä omalla pohjallani. Vai mahdanko seisoa? Pitäisi etsiä jostain lasten syndit ja katsoa, josko ne sopisivat. “Syndi” on yhtä kuin reisisuojus. Sellaisia hankittiin pihapelejä varten, koska jääkiekko kopsahtaa kipeästi.


Itse olen kaipaillut polvisuojuoksia, kun olen ajatellut mennä nöyristelemään pankkiin, mutta sitten onkin käynyt niin, että tuon kerjuupuolen voi nykyisin hoitaa sähköisesti. En tarkoita verkkolomakkeita ja niihin liittyvää keskustelua tekoälyn kanssa, korkeintaan 180 merkkiä.


Myös tähän blogiin on alkanut tulla kommentteja, joissa sanotaan median eli luultavasti Ylen ja Helsingin Sanomien levittävän arvotonta propagandaa tai arvottomia kirjoituksia. Siksi kommentoijat kehottavat työntämään pään tukevasti pensaaseen. On turha lukea, katsella tai kuunnella.


En tiedä, mitä kirjoittajat ajattelevat. Olisiko mielessä, että voisi etsiä laatikosta pelikortit ja viettää aikansa heittelemällä kortteja sopivan matkan päähän saapasvarteen. Kyllä niitä voisi taitavasti heittäen muutama osuakin.


Kerran luin lavataikurista, joka oli niin mahdottoman etevä että heitti kymmenen metrin päästä pelikortilla pienehkön vesimelonin halki. Asiaa pohdittuani tulin siihen tulokseen, että on se mahdollista, vaikka vaatisi varmaan kymmenen vuoden harjoittelun. Sitä taas en usko, että Willie Garvin olisi heittänyt kirveellä miehen mittaisen puun halki. Kyllä sellainen kasvava puu joustaa niin pahasti, että halkeamatta jää. Sitä vastoin maahan asetellun halon voisi saada heittämällä halki, mutta kyllä sitäkin oppiessa menisi paljon varpaita.


Kirotuksi väitetty media kertoo, että venäläiset suhtautuvat edelleen tyynesti sotaansa Ukrainassa. Myöskään vaikeaksi kuvaamani venäläisomaisuuden varastaminen länteen sotakorvauksiin käytettäväksi ei tunnu hätkäyttävän.


Se median levittämä tieto pitää paikkansa, että toissa päivänä oli talvisodan alkamispäivä. Talvisota alkoi vuonna 1939. Tämäkin on totta


Tanner ja Ryti olivat varmoja, että sotaa ei tule. Tanner jopa tunnusti tämän mielipiteen muistelmissaan. Ryti ei kirjoittanut muistelmia (mutta hänestä on juuri ilmestynyt uusi elämäkerta). Paasikivi väitti Talvisotaa Erkon sodaksi. Tulkitsen että Paasikivi halusi näin uskotella, että hän olisi nähnyt sodan alkavan ja koettanut varustautua siihen jotenkin. Näin ei ole. Mannerheim oli viisas mies. Hän vain piti tilannetta hyvin vakavana. 

Puolustusministeri Juho Niukkanen ei uskonut sodan syttymiseen vielä sen päättymisen jälkeenkään.


Mannerheim ja Ryti olivat kyllä hyvin valmiita heti 1.12. Tuonan päivänä Mannerheim ei uhannut erota, koska häntä ei ollut vielä nimitetty. Presidentti Kyösti Kallio oli kyllä hyvissä ajoin allekirjoittanut asiakirjan, jolla ylipäällikkyys sirrettiin, Rytin hallitusneuvottelujen ensimmäinen päätös oli, että Kekkosta ei sitten oteta ministeriksi. Tutkimuskirjallisuudessa ei mainita tämän asianomaiselle tuskaa aiheuttaneen päättäväisyyden syytä. Syy lienee ollut Kekkosen epäluotettavuus.


35 kommenttia:

 1. Sosiologi Osmo Koskelaisella oli luennoilla tapana nakata liitu kädestään vähän etäämmällä olevan taulun kouruun. Minusta tämä antoi hiukan kyllästyneen vaikutelman, joten kysyin asiasta. "Liittyy hämäläiseen tikanheittoperinteeseen. Osumatarkkuudessa olisi toivomisen varaa".

  Turistireissulla Pietarissa kuunneltiin jossain ihme kammiossa ortodoksimunkkien laulantaa. Jäi mieleen, kuinka esityksen jälkeen yksi laulajista viskasi kirjansa hyllylle vähän Koskelaisen tyyliin - mutta ei varmaan samalla perusteella.

  VastaaPoista
 2. "Tutkimuskirjallisuudessa ei mainita tämän asianomaiselle tuskaa aiheuttaneen päättäväisyyden syytä. Syy lienee ollut Kekkosen epäluotettavuus."

  Jaa, Tuomo Polvisen Paasikivi-biografian kolmannessa osassa kyllä sanotaan joulukuun 1. päivän 1939 tapahtumista seuraavaa:

  "Edellisestä hallituksesta jäivät pois pääministerin ja ulkoministerin lisäksi - - Voionmaa - - Pietari Salmenoja sekä IKL-prosessissa pahoin leimautunut sisäministeri Urho Kekkonen."

  Tuossa prosessissahan sivumennen sanoen ratkaisevan, Kekkosen hankkeen Helsingin RO:ssa kaataneen äänen ( 2 vastaan 1) antoi oikeusneuvosmies Kurt Herrmann, joka "oli ollut yhdessä Arvi Kalstan kanssa perustamassa puoluetta, joka lähinnä oli natsipuolueen suomalainen vastine, ja hän myös kuului tämän puolueen johtokuntaan" (Juhani Suomi).

  Tuossako siis syy Kekkosen "leimautumiseen" Rytinkin silmissä, niin ettei hän siitä sydäntyneenä suostunut ottamaan sotakabinettiinsa "sitä paskaa", kuten niin usein toisteltu, alun perin J. O. Söderhjelmin matkaansaattama kansanperinne kertoo?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timo J.Tuikan Kekkosen takapiru -kirjassa Ryti sanoo Kekkoselle: "En voinut ottaa sinua mukaan, kun hallitus olisi tullut tavallaan komromentoiduksi."
   Perusteena tuo IKL:n lakkautusyritys.
   Korvikkeena Kekkonen nimitetään hallituksen yhdysmieheksi päämajan propagandaosastolle. Mannerheimin ja Kekkosen yhteistyöstä ei tule mitään.

   Poista
 3. Kotimaiset mediat voi sivuuttaa helposti lukemalla ulkomaisia lehtiä ja seuraamalla uutissivustoja sieltä. Siten saa paljon enemmän virikkeitä ja ajatustulvaa jolla ei ole sellaista painotusta kuin täällä. DW ja lukemattomat muut mediatalot julkaisevat laadukasta luettavaa. On merkillistä havaita kuinka maailmalla tapahtuu jotakin ja muualla se julkaistaan hetsiltään, täällä vasta het' tiistaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni suomalaisen median ongelma ei ole nopeuden vaan laadun puute. Elämme välillä käsittämättömässä umpiossa jonne uutiset välittyvät tunneissa, ajatukset vuosissa.

   Toisaalta eivät suomalaistenkaan oivallukset kulkeudu muualle sen nopeammin.

   En toki kehota jättämään seuraamatta mediaa.

   Poista
  2. Niin juuri, ja samalla kun laajentaa maailmankuvaansa, pitää yllä ja kehittää suurella työllä hankkimaansa kielitaitoa, joka käyttämättömänä ruostuu. Kotimaassakin on monenlaisia aviiseja, ei tarvitse tyytyä yhteen mielipiteeseen tai asian väritykseen, jos ne eivät omasta mielestä ole "oikeita".

   Poista
  3. Kirjailijalla von Savant on kaikkein korkein koskaan todettu henkinen kapasiteetti..

   Poista
  4. Mieluummin sitä sanotaan Espanjassa 'el coche' kuin 'el carro', mutta ei välttämättä Latinalaisessa Amerikassa.

   Poista
  5. Muiden muassa matemaatikko Paul Erdős nimenomaan totesi tai joutui toteamaan.

   Poista
  6. Jospa hän vain "totesi" siksi ettei loukkaisi tyhmempäänsä?

   Poista
  7. Se taas edellyttäisi muun muassa sitä, ettei hän olisi todennut ongelman ratkaisua oikeaksi. Ehkä kuitenkin ajatus, että ongelman ratkaisija oli "tyhmempi", toimi lohdutuksena.

   Poista
  8. Juttu perustui siis vain yhteen tapaukseen, ei siis lopultakaan osoita yhtään mitään.

   Poista
  9. Sattuneesta syystä Erdős ei tarvinnut lisää vakuuttelua.

   Poista
 4. Onhan tämä masentavaa ja yksipuolista, kun mediasta saa vain lukea, että Neuvostoliitto, jota nykyään kutsutaan Venäjäksi, ei etene Ukrainassa niin vauhdikkaasti kuin toivoisi. Eihän näitä uutisia kunnon panslavisti halua lukea. Onkin parempi, että nykyuutiset jättää lukematta ja kuuntelematta ja kaivaa vanhoja Neuvosto-Karjalan numeroita esille. Niissä on niin kotoinen tuoksukin.

  VastaaPoista
 5. Tuosta Suomen itärajalta alkaa muistaakseni joku länsisiperian etäreuna. Alue on puolet maapallon kuivakoista. Aina kun eräs fiksu ja kohtelian herra presidentti hymyilee, hän hymyilee tälle tosiasialle …
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 6. Minä puolestani tulkitsen "Erkon sodan" samoin kuin se perinteisesti on tulkittukin: Erkko oli varma, että Stalin bluffaa sodalla uhkailemalla, joten hän antoi määräyksen olla suostumatta vaadittuihin alueluovutuksiin.

  Kuten postauksesta käy ilmi, niin ainakin Tanner oli samaa mieltä, enkä epäile Rytinkään rauhanuskoa. Tästä huolimatta molemmat myöhemmin tuomittiin sotaan syyllisiksi ja heitettiin tyrmään.

  Sen lisäksi, että Mannerheim piti tilannetta vakavana, hän vaati pitkin 30-lukua armeijan taistelukyvyn vahvistamista ja suuria materiaalilisäyksiä. Kun ei tullut, hän erosi. Silti hän oli heti ensi päivästä lähtien valmis puolustamaan synnyinmaatani ja ilmoittautui palvelukseen.

  VastaaPoista
 7. Olematta liiemmälti perehtynyt "panslavismin" tms. aatemaailmaan (saati sen kannattaja!) tein kohdallani jo jokin aika sitten ratkaisuni sen "Suomen johtavan" kuukausi kuukaudelta lisää kierroksia ottavaan, vimmaisan sotaisuuden kyllästämään kyklooppiseen propagandaan sanomalla irti todella pitkään jatkuneen tilaukseni nykyisen laskutusjakson päättyessä. Rajansa kaikella.

  Jo aivan sodan alussa tuon aviisin korkealla hierarkiassa oleva toimittaja kirjoitti (seuraavassa muistinvaraisesti), että nyt jokaisen suomalaisenkin on oltava valmis kuolemaan maansa puolesta. Jokaisen - heikäläisten itsensäkin? Muutama vuosi sitten suuresti arvostamani kirjailija Sirpa Kähkönen sanoi osuvasti samaisessa lehdessä: "Henkensä ja terveytensä uhraamista oman maansa puolesta on korkeinta altruismia. Kyselemätöntä itsensä uhraamista konfliktitilanteessa edellytetään yleensä etenkin niin sanotulta tavalliselta kansalta." - Epäilen, menisikö tällainenkaan toteamus lehdessä läpi nykyisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tahdo ymmärtää ihmisiä, jotka lukevat vain omia käsityksiään myötäileviä lehtiä. Mitä laajempaan lehtivalikoimaan tutustuu, sen paremmin pääsee käsitykseen missä mennään. Eikä pidä tyytyä kotimaiseen tarjontaan, vaan pitää kurkistaa ulkomaille jos kielitaitoa vain löytyy. Mitä tulee sitten panslavismiin, niin miten ihmeessä tiedät, että et kannata sitä jos et siihen ole tutustunut.

   Poista
  2. Jos toimii kuten panslavisti, on panslavisti.

   Poista
  3. Kahdelle anonyymille vastakommentoijalle:

   Suuret kiitokset opastuksesta; ehkä kuitenkin koetan tulla toimeen omin neuvoin.

   Mutta jatkakaa ihmeessä sen "panslavismin" hokemista, kun olette noin hienon sanan oppineet.

   Poista
  4. Sinultahan ne sen oppi.

   Poista
  5. Minä kyllä opin sekä slavofilian että panslavismin jo ammoin lukiossa, ja tiedän mistä puhun.

   Poista
  6. Niin minäkin opin ja todennäköisesti huomattavasti aikaisemmin kuin sinä. Lehtori S. niistä suu vaahdossa puhui ja päätyi sitten "sortovuosiin".

   Muuten: oletteko lainkaan tulleet ajatelleeksi myös käsitteen sisältöä vai onko se kokonaan jäänyt ymmärtämättä? Eikö pitäisi olla itse slaavi ajaakseen panslavismia? Lisäksi voisitte tutkia Euroopan kielikartasta, minkä valtioiden väestön valtaosa on slaaveja.

   Poista
  7. Ei tietenkään aja panslavismia, jos siitä puhuu. Ja pitääkin puhua. Sen historia on sysimusta. Jo Sarajevon laukausten ruutitynnyrissä vaikutti vahvasti Venäjän jo pitkään Balkanilla suorittama slavismikiihotus.

   Poista
  8. Tuo slaavihenkinen voisi tutkia kartasta vaikka sitä, missä asuu suomensukuisia kansoja ja ryhtyä vaihteeksi puolustamaan niitä vuosisatoja jatkuneelta suurslaavilaiselta kolonialistiselta riistolta ja sorrolta.

   Poista
  9. Jännää muuten, että EU-alueella ainoa putinistinen valtio on ei-slaavilainen Unkari!

   Poista
 8. ... "Puolustusministeri Juho Niukkanen ei uskonut sodan syttymiseen vielä sen päättymisen jälkeenkään." ... Ja Suomen Kuvalehdessä nimimerkki Pekka Peitsi (Urho Kekkonen) olisi halunnut jatkaa sotaa jo ennen sen aloittamistakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei nyt menis sodat (talvi- ja jatkosota) ja Pekka peitset (Wolf Halsti ja urho Kekkonen) sekaisin...

   Poista
  2. Ei mene. Itse puhut talvisodasta ja Wolf Halstista, en minä.

   Poista
  3. Kansanperinteeseenhän kuuluu kehittää jokin toistettava kielteinen tai ainakin ironinen sanonta naapuripitäjästä tai sen asukkaista. Setäni puoliso oli kotoisin Kuolemajärveltä Muolaan naapuripitäjästä ja kertoi ilmaisun "Muolaan hölmöt".
   Juho Niukkanen oli muolaalainen.

   Poista
 9. Mainittu kortinheittäjä taisi olla Ricky Jay -vainaja, jota ehdin arvostaa näyttelijänä pitkään ennen kuin kuulin hänen taikurinkyvyistään:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ricky_Jay

  Deadwood oli aikanaan todellinen. Sellaista voi tapahtua.

  VastaaPoista
 10. Suomen media on maailman huippuluokkaa. Mutta myötätunto Ukrainaa kohtaan johtaa myös ylilyönteihin ja vääristymiin. Putinin ulkomuodossa nähdään sairauksien merkkejä perusteettomasti. Myös liioitellaan venäjän ongelmia ,tehdään tikusta asiaa. Lehtien otsikot usein sensaatio hakuisia eivät vastaa artikkelin sisältöä.

  VastaaPoista
 11. Pensaita ei lähimarketissa näy, mutta kaikissa taimiliikkeissä kylläkin. Nyt tosin ei ole erityisen hyvä ajankohta siellä pistäytymiseen.

  VastaaPoista